REFERENDUM

Locked
and

#2501 Re: REFERENDUM

Post by and »

samo me čudi da na naslovnici ptsp.tv nema slike ni izjave pobjednika,predsjednika veličanstvenog
klif

#2502 Re: REFERENDUM

Post by klif »

Ljepoje wrote:ESTON I PRECEDNIK : MOJA KAPITULACIJA I PORAZ

( Ona o Bosni , On o Srpskoj :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: )

http://lat.rtrs.tv/av/player.php?id=3223&x=0
Milorad Dodik:

Želim da kažem da na osnovu razgovora koje smo vodili posljednjih dana sa predstavnicima Evropske unije i na osnovu današnjeg sastanka sa baronesom Eštaun, Republika Srpska i njene institucije mogu biti sigurni da je Evropska unija, na najvišem nivou, spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog po pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa Bosne i Hercegovine. Republika Srpska iskazala je zabrinutost nad očitim problemima u pravosuđu, naročito Sudu i Tužilaštvu BiH, koji se odnose na neprocesuiranje krupnih slučajeva ratnih zločina nad civilnim srpskim stanovništvom, retroaktivnu primjenu zakona, dvostepenost u sudu i odnos nivoa u pravosuđu, što je, na našu radost, primjećeno od strane Evropske unije. Ovo smatramo važnim korakom nakon mnogo godina stalnog upozoravanja na ova pitanja s naše strane.

Razumijemo da je ovo početak dijaloga o pravosuđu, gdje će se razmatrati nedostaci u radu pravosudnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine. Trebalo bi da zajedno tražimo uspostavljanje evropske prakse i standarda, u skladu s našom evropskom perspektivom. Nakon današnjeg sastanka vjerujem da imamo kredibilnog sagovornika, koji, ne samo da je prihvatio našu zabrinutost u vezi sa veoma važnim pitanjima funkcionisanja pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine, već je i spreman da sav svoj kredibilitet uloži u taj proces. Ovom prijedlogu za dijalog želimo pružiti ozbiljnu i definitivnu šansu. Ovim su stvorene realne pretpostavke da ova pitanja budu riješena, pa smatramo da referendum za sada i nije neophodan. Zaključci Narodne skupštine predstavljaju politički stav Skupštine, ali u svjetlu ovog dogovora o strukturalnom dijalogu, biće ponovo sagledani. Na osnovu ove ponude od strane Evropske unije, ja ću zatražiti od Narodne skupštine RS-e da predložim odluku koja će adekvatno oslikati novonastalu situaciju. Vjerujem da bih mogao dobiti podršku naše Skupštine.
Nakon slušanja izjave Milorada Dodika sam se zapitao da li on agira kao predsjednik Bosne i Hercegovine. Ovolika zabrinutost i odanost državi Bosni i Hercegovini je nešto što me je pozitivno iznenadilo. :D
Last edited by klif on 14/05/2011 01:06, edited 1 time in total.
Gandalf

#2503 Re: REFERENDUM

Post by Gandalf »

Ženski Dr.Med wrote::shock: oklen mu toliko titula?? :? :-)
Kad bidnem veliki ... hocu da bidnem ko i on oba oca mi..
EH pa nije ni prCjednik odma' bio taki veliki.... :mrgreen: Koliko je prCjednik mor'o njiva poorat, a nije im'o nikakviha oviha savremeniha pomagala k'o traktor, pa je mor'o gusle pravit', pa beton armirat', pa ukidat' svašta nešta - ih valja biti toliki.........prCjednik i taki gospodin ko DuDuk ;-)
Last edited by Gandalf on 14/05/2011 00:24, edited 1 time in total.
mO k3

#2504 Re: REFERENDUM

Post by mO k3 »

preko vikenda ce da promjene pricu ... opet ce doduk o referendumu...
mO k3

#2505 Re: REFERENDUM

Post by mO k3 »

Gandalf wrote:
Ženski Dr.Med wrote::shock: oklen mu toliko titula?? :? :-)
Kad bidnem veliki ... hocu da bidnem ko i on oba oca mi..
EH pa nije ni prCjednik odma' bio tako veliki.... :mrgreen: Koliko je prCjednik mor'o njiva poorat, a nije im'o nikakviha oviha savremeniha pomagala k'o traktor, pa je mor'o gusle pravit', pa beton armirat', pa ukidat' svašta nešta - ih valja biti toliki.........prCjednik i taki gospodin ko DuDuk ;-)
ma predsednik nikad nije bio mali on je oduvijek ovako velki ... stijena covjek stas
zemo_online

#2506 Re: REFERENDUM

Post by zemo_online »

veker wrote:
test01 wrote:kako komentirate vijest da ce inzko u ponedeljak ponistit odluku CIK,pise nezavisne.
Gdje ima dima ima i vatre :zjev:

jel moguce da je to precednik isposlovao?
Gandalf

#2507 Re: REFERENDUM

Post by Gandalf »

test01 wrote:
veker wrote:
test01 wrote:kako komentirate vijest da ce inzko u ponedeljak ponistit odluku CIK,pise nezavisne.

preCednik nema ni za kifle, a uticaj na Inzka mu je otprilike, poput mog uticaja na Seppa Blattera.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2508 Re: REFERENDUM

Post by plain vanilla »

test01 wrote:
veker wrote:

prvo ne znas ni napisati kako treba pitanje, nije rijec o ukidanju odluka CIKa nego o ukidanju suspenzija odluka CIKa, sto nije isto :-)

a drugo, naravno da je preCjednik, on je jak ko zemlja, puca mu hercika za federacijom
convict

#2509 Re: REFERENDUM

Post by convict »

evo sad vidim da je tema otvorena 13.04. tačno mjesec dana i gotova priča.
zemo_online

#2510 Re: REFERENDUM

Post by zemo_online »

prvo ne znas ni napisati kako treba pitanje, nije rijec o ukidanju odluka CIKa nego o ukidanju suspenzija odluka CIKa, sto nije isto :-)

a drugo, naravno da je preCjednik, on je jak ko zemlja, puca mu hercika za federacijom[/quote][/quote][/quote]

ne kontam u cemu je razlike. ova vijest se pojavila danas nakon sastanka precednika u b. luci,pa zato sam i pitao dali je to precednik isposlovao danas u b. luci. mozda je to dio kompromisa da se odustane od referenduma.
plain vanilla

#2511 Re: REFERENDUM

Post by plain vanilla »

test01 wrote: ne kontam u cemu je razlike. ova vijest se pojavila danas nakon sastanka precednika u b. luci,pa zato sam i pitao dali je to precednik isposlovao danas u b. luci. mozda je to dio kompromisa da se odustane od referenduma.
haha, pa razmisli malo

sta bolan Dodik ima s tim odlukama?
zemo_online

#2512 Re: REFERENDUM

Post by zemo_online »

plain vanilla wrote:
test01 wrote: ne kontam u cemu je razlike. ova vijest se pojavila danas nakon sastanka precednika u b. luci,pa zato sam i pitao dali je to precednik isposlovao danas u b. luci. mozda je to dio kompromisa da se odustane od referenduma.
haha, pa razmisli malo

da uvali hdz u vlast.
and

#2513 Re: REFERENDUM

Post by and »

test01 wrote:
plain vanilla wrote:
haha, pa razmisli malo

da uvali hdz u vlast.
ne,nego da pravosuđu omogući rad.tj.da se ustavni sud o tome izjasni
udrch

#2514 Re: REFERENDUM

Post by udrch »

Jebeš zemlju bez referenduma :lol: ..
zemo_online

#2515 Re: REFERENDUM

Post by zemo_online »

ustavi se sud proglasio nenadleznim.
plain vanilla

#2516 Re: REFERENDUM

Post by plain vanilla »

test01 wrote:
da uvali hdz u vlast.
zasto bi on trosio poene kod MZ zbog hdz-a?
Chisum

#2517 Re: REFERENDUM

Post by Chisum »

ultima_palabra wrote:
Prepametni wrote:Do sad je EU insistirala na "jednoj adresi" tj.vladi države.Vrlo lako bi EU sutra mogla pristati i na pregovore o pridruživanju u kojima bi glavnu riječ vodile entitetske vlade a entitetski parlamenti usvajali potrebne zakone dok bi institucije BiH u tom poslu bi imale samo ulogu posmatrača.
:lol: :lol: :lol:
Ovo mi je promaklo... e moj Rajkane, kakve nam ovo bolide šalješ? Nekad su bili bar malo intelEgentniji...
Poznato curenje kanalizacione cijevi na sa-x forumu.

Kada useru motku i dobiju po dupetu, pa dodje vrijeme kada samo gusle pomazu, redovno se na sa-x forumu pojavi nekoliko "za Bosnu zabrinutih" (svi sa 3 do 30 postova), ciji tekstovi sadrze dva do tri praznjenja te toboznje brige, obicno na pocetku, u sredini i na kraju, a ostatak bude, sve u desetercu, naruceno guslanje u cast laktaskog papka.

Nista novo. Ne znam samo kako neko jos moze da se upeca na to.
Penicilin

#2518 Re: REFERENDUM

Post by Penicilin »

Ako je suditi po onome što se dešavalo u zadnjih pola godine gadno im se piše. HDZ-ovi su bili preklinjani, dopustilo im se da razvlače, popuštalo im se, išlo im se niz dlaku do te mjere da su bili sigurni da ako samo još malo nastave se kurčit da dobijaju sve. I? Sarajevski političari nisu davali nikakve izjave. Nisu likovali ni molili ni slavili. Dok jedan dan HDZovi nisu osvanuli sa kurcom duboko ustima. Dodo je pokrenuo referendumsko pitanje Incko ga je molio, preklinjao šao mu na noge, ljubio mu ruku dok jedan dan nije izašao sa sjednice PICa i rekao ja sad odo a kad se vratim stvari će da budu po mom ili... Evropskim zvaničnicima nije nikakvo poniženje pružiti ruku maloumnom davljeniku i ponuditi mu svjetlost razuma. Ako RS misli da je zajebala Evropu pustimo i Evropu da kaže svoju zadnju riječ. Garantujem da Dodiku slijede sankcije za svako slijedeće kurčenje. Živi bili pa vidjeli.
jeza u ledja

#2519 Re: REFERENDUM

Post by jeza u ledja »

Marija Magdalena wrote:
jeza u ledja wrote:
Marija Magdalena wrote:Ima li neko, a kome nije mrsko da prebroji koliko puta je na ovom forumu Dodiku istinski prognoziran "pocetak kraja". Ovo mozda jeste njegov kraj, pa ipak... Nemam povjerenja u MZ (ne volim ovaj pojam) ni u SAD.
Ja tako nesto nisam nikad prognozirao.
Ne znam kakve veze sa tim ima MZ i SAD?
Ne znam ko je prognozirao, ali se prognoziralo cesto. MZ i SAD imaju veze sa tim onoliko koliko mi ocekujemo da oni nesto urade po pitanju "zdravlja" BiH. Zalosno je sto se moramo jedni drugima zaliti tzv. MZ i SAD, umjesto da to rjesavamo sami. Naravno, jasno mi je da odredjene aspiracije po pitanju raspada BiH nisu nestale, ali, kao sto neko u prethodnim postovima rece, neka se Zagreb i Beograd ograde od BiH ( ono istinski), pa cemo lakse dalje. Tu je glavni problem.
Ja ne ocekujem nista od MZ i SAD.
Ono sto ja govorim je da ovakav rasplet dogadjaja u vezi referenduma nece dobro proci u glavama glasaca u RS. Dodik je obecao referendum (a znamo sta u stvari predstavlja ta rijec za entitete i zasto je toliko bitna) - i referendum se nije desio. To je isto ko kad je Hare obecao ukidanje RS, pa znamo dokle je to doslo.
Dodik je danas izgubio svoj najjaci adut i vise nikad nece imati podrsku kakvu je imao.
zemo_online

#2520 Re: REFERENDUM

Post by zemo_online »

Penicilin wrote:Ako je suditi po onome što se dešavalo u zadnjih pola godine gadno im se piše. HDZ-ovi su bili preklinjani, dopustilo im se da razvlače, popuštalo im se, išlo im se niz dlaku do te mjere da su bili sigurni da ako samo još malo nastave se kurčit da dobijaju sve. I? Sarajevski političari nisu davali nikakve izjave. Nisu likovali ni molili ni slavili. Dok jedan dan HDZovi nisu osvanuli sa kurcom duboko ustima. Dodo je pokrenuo referendumsko pitanje Incko ga je molio, preklinjao šao mu na noge, ljubio mu ruku dok jedan dan nije izašao sa sjednice PICa i rekao ja sad odo a kad se vratim stvari će da budu po mom ili... Evropskim zvaničnicima nije nikakvo poniženje pružiti ruku maloumnom davljeniku i ponuditi mu svjetlost razuma. Ako RS misli da je zajebala Evropu pustimo i Evropu da kaže svoju zadnju riječ. Garantujem da Dodiku slijede sankcije za svako slijedeće kurčenje. Živi bili pa vidjeli.

opet kurcenje??? kao npr.?? pa prekrsio je dejton 100 puta i nista ,sto je i inzko priznao na vijecu sigurnosti. npr. drzavna imovina sto je inzko napomemuo.
zar nismo naucili da MZ ne moze i ne zna rijesavati probleme u bih.
BASS

#2521 Re: REFERENDUM

Post by BASS »

Teško je ocjenit šta predstavlja kršenje daytonskog sporazuma.Striktno gledano zakon o referendumu nije kršenje daytona.
U našoj dnevnopolitičkoj terminologiji referndum je zauzeo mjesto pojmu odcjepljenje.Međutim zakon o referendumu i sam referendum nisu antidaytonski,ali pitanja koja se postavljaju na tom referendumu mogu biti antidaytonska.
Može i federacija donijet zakon o referendumu i proglasit referendum o npr.zakonu o pušenju na javnim mjestima ili nešto drugo iz njene nadležnosti,ali ne može referndumom odlučivati o nečemu što dira dayton ili odluke visokog predstavnika ili prelazi preko nadležnosti te jedinice - entiteta,kantona,općine itd (kao što je Dodik pokušao).
Ovo je čisto populistički manevar kojim je htio pribaviti "mišljenje" naroda o odlukama visokog predstavnika i sa tim bi mahao i davao legitimnost svome ponašanju u buduće,jer je očito ohrabren pasivnošću mz i testira granice.
Mislim da ih je dosegnuo i to će biti urnek za buduće političare iz RS-a,jer sam siguran da Dodik gubi sljedeće izbore,a kad ih izgubi završit će pred tužilaštvom i to ne u Sarajevu - nego u Banjoj Luci.
Last edited by BASS on 14/05/2011 01:40, edited 1 time in total.
Penicilin

#2522 Re: REFERENDUM

Post by Penicilin »

test01 wrote:
Penicilin wrote:Ako je suditi po onome što se dešavalo u zadnjih pola godine gadno im se piše. HDZ-ovi su bili preklinjani, dopustilo im se da razvlače, popuštalo im se, išlo im se niz dlaku do te mjere da su bili sigurni da ako samo još malo nastave se kurčit da dobijaju sve. I? Sarajevski političari nisu davali nikakve izjave. Nisu likovali ni molili ni slavili. Dok jedan dan HDZovi nisu osvanuli sa kurcom duboko ustima. Dodo je pokrenuo referendumsko pitanje Incko ga je molio, preklinjao šao mu na noge, ljubio mu ruku dok jedan dan nije izašao sa sjednice PICa i rekao ja sad odo a kad se vratim stvari će da budu po mom ili... Evropskim zvaničnicima nije nikakvo poniženje pružiti ruku maloumnom davljeniku i ponuditi mu svjetlost razuma. Ako RS misli da je zajebala Evropu pustimo i Evropu da kaže svoju zadnju riječ. Garantujem da Dodiku slijede sankcije za svako slijedeće kurčenje. Živi bili pa vidjeli.

opet kurcenje??? kao npr.?? pa prekrsio je dejton 100 puta i nista ,sto je i inzko priznao na vijecu sigurnosti. npr. drzavna imovina sto je inzko napomemuo.
zar nismo naucili da MZ ne moze i ne zna rijesavati probleme u bih.
kad je prekršio dejton? budi konkretan molim te? odluku o državnoj imovini je Incko ukinuo koliko se sjećam i to nije ni bilo kršenje dejtona..
zemo_online

#2523 Re: REFERENDUM

Post by zemo_online »

pa izjavama da bih dok mora ,rs zauvjek i sl. objasnit ce ti neko boljje.
andromeda101

#2524 Re: REFERENDUM

Post by andromeda101 »

Vidim neki pisu ovo je pobjeda za RS, doveo je Catherine Ashton u Banja Luku!?

Po tome vidim da nasi Balkanci jos uvjek razmisljaju na taj nacin a ne na nacin kako EU razmislja. EU je pragmaticna i prakticna. I ona nema ponosa, inata a ni emotivnih impulsa u svojoj politici kao mi Balkanci. Vec uvijek razmisljaju i vode politiku "hladne glave".
On nije referendumom doveo Catherine Ashton samo u Banja Luku nego i u Sarajevo. Boli Catherine Ashton ona stvar hoce li ona doci u Banja Luku, Sarajevo, Bjeljinu ili Bihac da obavi svoj zadatak.
BASS

#2525 Re: REFERENDUM

Post by BASS »

Pričati kako je pobjeda Dodika to što je Ashton došla u Banju Luku je isto kao govorit : eh vidiš,policija je došla MENI NA NOGE kući i uhapsila me ili - vidiš vatrogasci su došli MENI pred kuću da gase požar,meni a ne komšiji i ne ja njima. :-)
Locked