neko je spomenuo bukvlano shvatanje postova... tako bukvalno je shvacen i moj primjer profesora. imam iskustvo fakulteta i ne pada mi na pamet da podrzavam sistem u kojem bi danasnji profesori bili elita. takav sistem vec imamo.
moje mišljenje je da je preglasavanje ono što je glupo u demokratiji. barem za društva poput nas. dobro je za svjesne i savjesne gradjane, al mi nismo većinom takvi. to se vidi na našem primjeru. a za podizanje drustvene svijesti su potrebne godine. generacije.
ljudi koji imaju pristup informacijama a samim tim i više škole, knjiga, obrazovanja generalno, mogu bolje analizirati i visoku politiku. samim tim sudovi su im tacniji. taj primjer nije tesko naci, gradovi uvijek "bolje" glasaju i na izborima.
s druge strane, u mjestima gdje je pristup informacijama na bilo koji način ograničen, ljudi često o svijetu znaju ono sto procitaju u jednim novinama ili vide na jednoj tv. negdje nema ni tv signala. i oni takodjer sude o visokoj politici. glasaju za predsjednika npr.
i to se isto pika.
a drugih je uvijek više od prvih.
e vi mi sad objasnite da to tako treba.

tesko
zar ne bi onda bilo bolje da postoji test koji moraš proći ako hoces da glasas za predsjednika. nek naucnici sastave neki dobar test.
kao psiho test na vozackom ispitu. nekad.
takodjer, test kao rješenje predlazem i za sve koji hoce da imaju dijete al je to druga tema.