Referendum(i) u RS-u

Locked
neko_sa_strane

#5076 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by neko_sa_strane »

Naravno, pa gdje ćeš porediti Sarajevo i Stolac.
freeme1

#5077 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by freeme1 »

LBVIEW wrote:
dr socrates wrote:Drago mi je da postoji jedinstvo na političkoj sceni Srpske kada je u pitanju referendum bez obzira što smatram da njegovi rezultati(ako bude održan) neče biti priznati od najuticajnijih zemalja EU i SAD.

Šta je konkretno cilj ovog najavljenog referenduma?Prvenstveno da se pokaže relevantnim faktorima u svijetu da su Srbi iz BiH apsolutno jedinstveni i da se ni pod kakvim uslovima neće dozvoliti bilo kakvo urušavanje Srpske.

Ova poruka koja je poslata je najveći dobitak ove referendumske sage koja traje već mjesecima.Kada je u pitanju odnos Srba prema BiH ovdje se svjesno plasira jedna pogrešna i zlonamjerna teza kako oni imaju nešto protiv zemlje u kojoj žive i koju su oni stvorili masovnim učešćem u partizanskom pokretu.
Bosna i Hercegovina kao jugoslovenska federalna jedinica je proizvod antifašističke borbe prvenstveno Srba,bh.muslimani u tom pokretu niti su učestvovali u značajnijem broju niti je taj pokret njih uopšte priznavao kao relevantan faktor.
Otkuda onda kod ovdašnjih Vlaha nevoljan odnos prema zemlji koju su oni stvorili?

Otuda što su oni navikli za vrijeme Jugoslavije da se u BiH pitaju više nego ostala dva naroda,a raspad bivše domovine označio je kraj takvog stanja.
U samostalnoj BiH Srbi više nisu glavni narod,nema njihove policije i vojske,nema njihovog obrazovanja,istorije,filma u kojem su oni glavni junaci a ostali samo epizodisti.

Ono što je najgore međutim u cijeloj toj priči je situacija da je najbrojniji narod u toj samostalnoj državi onaj koga oni smatraju nižim u svemu od sebe i kome je u bivšoj domovini bila namijenjena uloga tupana koji su najpoznatiji kao meta viceva,narod kome je nametnut kompleks istorijske krivice i koji je recimo bio primoran učiti u školama o istrazi poturica u Crnoj Gori kao o nečem pozitivnom.

Prema tome,taj negativan odnos Srba prema BiH i želja da se izađe iz njenog sastava prvenstveno je uzrokovana činjenicom da se Bošnjaci pokušavaju nametnuti kao glavni faktor pošto su najbrojniji.

To je ono što Srbi ne mogu nikako da podnesu.Oni imaju preveliku averziju prema svemu što je osmansko naslijeđe na ovom prostorima da bi dopustili da neko ko se tim periodom kiti bio značajniji faktor od njih.
Nemaju ovdašnji Srbi ili Vlasi ništa posebno protiv BiH,to je više odnos prema bh.muslimanima koje oni još uvijek smatraju kao nezrele i nesposobne.
Ono nije da nismo znali,ali neprocjenjivo je cuti sve srpske predrasude,stereotipe i predubjedenja,razotkrivajuci razloge za onakvu mrznju, koja je par puta rezultirala i genocidom nad Bosnjacima,iz usta jednog Srbina.Jer to je ono sto nas nekolicina trubimo non-stop,i za sto smo od lafo kozmopolita dobijali kritike.I to naravno nece prestati,samo ce se pojacavati kako Bosnjaci budu kao narod sazrijevali i jacali. Srpskim frustracijama zbog nemogucnosti zaustavljanja jednog prirodnig procesa(nakon skidanja "okova" koje su Bosnjacima nametnuli 80 godina) nece biti kraja,a jedini izlaz je,kao i 90-tih,kad su postali svjesni kako je doslo vrijeme da Bosnjaci uzmu sto im pripada,ratom i genocidom.
Dakle,ne radi se samo o politicko-ekonomskom vec i o psiholosko-emocionalnom aspektu srpske agresije prema Bosnjacima.
:thumbup:
neko_sa_strane

#5078 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by neko_sa_strane »

freeme1 wrote:
neko_sa_strane wrote:

U Sarajevu je prije rata takođe etnička slika bila drugačija. U Sarajevu kao ni u Mostaru nije postojala etnička većina za razliku od Tuzle, Zenice i Banjaluke. Jedan konstitutivni narod u Federaciji BiH nema taj status u čak 4 kantona i ne vidim da se iko po glaviću počešao zbog toga. U mjestima gdje su apsolutna većina od čak 90% djeca uče da im je glavni grad Zagreb a himna lijepa naša, nemaju pravo na svoj jezik i niko da mrdne guzicom. Nisu svi kao što vidiš konstitutivni. Konstitutivnost je samo na papiru prisutna. U suštini sva tri naroda su konstitutivna isključivo na teritoriji BiH gdje su apsolutna većina, čak ni relativna nego samo apsolutna. Ko je god negdje manjina najebao je jer većina obično nema sluha za probleme manjine niti ih dotiču problemi onih drugih. To su činjenice!
Pa sto se zbog toga obracas Bosnjacima i Sarajevu da oni krse odluke suda,obrati se Draganu i HDZ-u zbog toga. Zar Mile i Dragan nisu kucni prijatelji koji se mogu o svemu dogovoriti na prijateljski nacin ? Ili se samo dogovoraju kako da podijele Bosnu i Hercegovinu a ne kako da pomognu svome narodu ma gdje on bio :wink:

Nisam ja taj koji im se obraća obzirom da nisam glasač ni jedne ni druge stranke. Sjetim se tog istog Mileta kada je prilikom jedne posjete Hercegovini sugerisao tamošnjim Srbima povratnicima da glasaju za HDZ, isti onaj koji ih je i protjerao. Bezobrazluk na kvadrat! Obzirom da je u Drvaru o kome je i bilo riječ na vlasti SNSD kadar više bi se oni morali pobrinuti. Problem je i u pasivnosti običnih ljudi na svim stranama.
Alfons Kauders

#5079 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Alfons Kauders »

Sve na jednom mjestu. :D
LBVIEW

#5080 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by LBVIEW »

Alfons Kauders wrote:
Yug wrote:Normalno da smo na odlicnom kursu.Ko nikada u historiji u BiH :-D
I da, ne zaboravi da nas ceka duuuuuga vladavina SDA ,a to su ljudi za kompromise dokazani :lol:
Samo se drzite tog kursa. Ozbiljno govorim. Bolje ne moze... :D

Vidis, nekad sam i ja smatrao da moze drukcije, da na drugoj strani ima racionalnih ljudi kojim je stalo do razvoja, privrede, napretka. Prije desetak godina sam spalio iluzije i shvatio da ih nema niti ih ikad moze biti, jer bi zavrsili kao Djindjic. Druga struja je jednostavno prejaka i sta se tu moze - ostaje nam samo da budemo spremni na neminovno.

To je vas izbor, a ne nas, niti se mi ista pitamo... Pomirio sam se s tim. Davno. I nisam jedini - prije 10 godina sam bio u manjini, a sada vecina razmislja na slican nacin. Hvala vam sto ste im otvorili oci. :)
:thumbup:
Yug

#5081 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

Alfons Kauders wrote:
I da, ne zaboravi da nas ceka duuuuuga vladavina SDA ,a to su ljudi za kompromise dokazani :lol:

Vidis, nekad sam i ja smatrao da moze drukcije, da na drugoj strani ima racionalnih ljudi kojim je stalo do razvoja, privrede, napretka. Prije desetak godina sam spalio iluzije i shvatio da ih nema niti ih ikad moze biti, jer bi zavrsili kao Djindjic. Druga struja je jednostavno prejaka i sta se tu moze - ostaje nam samo da budemo spremni na neminovno.

To je vas izbor, a ne nas, niti se mi ista pitamo... Pomirio sam se s tim. Davno. I nisam jedini - prije 10 godina sam bio u manjini, a sada vecina razmislja na slican nacin. Hvala vam sto ste im otvorili oci. :)
Ti se drzi cega hoces SDA i Banovici :-D ce vam biti begovi jos desetljecima.
Kakva privreda,pa Katalonija je jedna od najbogatijih regija u Evropi pa traze vise autonomije,Irska privreda nikada nije bila jaca pa opet i katolici i protestanti imaju svoje vizije buducnosti.
Mozes ti sanjati i pisati "bit ce ovako,bit ce onako" ali je dosadno za raspravu,ako SDA i Salkici,Ahmetovici i taj intelektualni sklop uspije to ,aferim.Mozda i uspiju,bit ce na vlasti jos desetljecima vidjet cemo,ali do tada ostaje kmecanje OHR-u i priprema za federalizacijom drzave sa novom Federalnom jedinicom u Zap.Hercegovini. :) :bih:
daddy-kool

#5082 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by daddy-kool »

Yug wrote: ... ali do tada ostaje kmecanje OHR-u i priprema za federalizacijom drzave sa novom Federalnom jedinicom u Zap.Hercegovini. :) :bih:
Vidim da se ovo gura, ali ne vidim da to Bošnjaci žele ili mogu prihvatiti.
BarbaDue

#5083 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BarbaDue »

Imali su sa kim praviti kompromise!? Extra partneri, uvijek spremni na dogovor, ma za poželjeti u svakom smislu!
neko_sa_strane

#5084 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by neko_sa_strane »

Ne kontam zašto se ljudi zastrašuju trećim entitetom. Do toga nema šanse da dođe. Nikome ne odgovara osim HDZ-u BiH i određenim strujama HDZ-a u Hrvatskoj. Neko je već pomenuo treći entitet u zapadnoj Hercegovini. Ja ne bih čak imao ništa protiv da taj entitet obuhvata samo zapadnu Hercegovinu (Lištica, Posušje, Grude, Ljubuški, Duvno i eventualno Čapljina). Ostatak područja koji je pripadao nekadašnjoj HR-HB izostaviti a pogotovo "stolni grad".
Prpa.ba

#5085 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Prpa.ba »

Simpa su mi ovi glasovi iz reda pravoslavne separatisticke manjine. Gordi i superiorni, ironicno objasnjavaju "muslimancicima" da su mali i nebitni i da je njihova sudbina vec odlucena.

Steta sto je jedini drugi nacin komunikacije sa njima kmecanje, jadikovke i teorije belosvetske zavere protiv servske nejaci nakon traktorijada. :(
daddy-kool

#5086 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by daddy-kool »

Ne entitet nego federalna jedinica.
BiH kao federacija.
Nema šanse.
neko_sa_strane

#5087 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by neko_sa_strane »

daddy-kool wrote:Ne entitet nego federalna jedinica.
BiH kao federacija.
Nema šanse.

BiH i jeste uređena kao federacija tj. složena država. Ako je federacija ne znači da se jedinice mogu osamostaliti. Nije takva vrsta federacije. Više od federacije kakvu ima Austrija a manje od one u Belgiji.
dobojlija81

#5088 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dobojlija81 »

a sto se ovaj yug nazor smije,odakle pišeš iz jakeša?
jebeno je jbg znam ja to,fustracija ubi,kad će majka Rusija otvarat konzulat u rezervatu Banjaluka,daleko je Teheran da dolazite i ližete dupe? :lol:
dek

#5089 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dek »

dr socrates wrote:
Prema tome,taj negativan odnos Srba prema BiH i želja da se izađe iz njenog sastava prvenstveno je uzrokovana činjenicom da se Bošnjaci pokušavaju nametnuti kao glavni faktor pošto su najbrojniji.
Da, pa? Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku, zašto je problem da u BiH većina ima pravo da određuje kakvu želi državu? Konstitutivnost je izmišljotina ovog nakaradnog mirovnog sporazuma, nigdje u demokratskom svijetu ne postoji nešto takvo.

Srbi i Hrvati nisu nikakve ugnjetavane skupine, imaju svoje matične države kojima teže i gravitiraju, slobodni su i u BiH kao jednaki građani ali ne da prave nekakve mini naci paradržavne tvorevine.
saim_adka

#5090 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by saim_adka »

Dobro su ovo 2 konstitutivna naroda zamislila. Njihovom voljom oni bi federalizaciju BiH iz 3 etnički čiste federalne jedinice sa mogućnošću odcjepljenja referendumom tj. voljom naroda. Ok priča ima smisla dok se ne postavi pitanje tipa: šta ćemo sa voljom bošnjaka kojih ima preko 50% u BiH?
daddy-kool

#5091 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by daddy-kool »

neko_sa_strane wrote:
BiH kao federacija.
Nema šanse.

BiH i jeste uređena kao federacija tj. složena država. Ako je federacija ne znači da se jedinice mogu osamostaliti. Nije takva vrsta federacije. Više od federacije kakvu ima Austrija a manje od one u Belgiji.
Kod federacija izvorni suverenitet se crpi iz članice/federalne jedinice, kod nas je izvorni suverenitet na državi.
Država nam je unitarna, izuzetno decentralizovana.
Yug

#5092 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

daddy-kool wrote:
neko_sa_strane wrote:
BiH kao federacija.
Nema šanse.

Kod federacija izvorni suverenitet se crpi iz članice/federalne jedinice, kod nas je izvorni suverenitet na državi.
Država nam je unitarna, izuzetno decentralizovana.
To neki novi termin "izuzetno" :-D .Pa ako je "unitarna" odakle Republici Srpskoj Drzavljanstvo u Ustavu i Mirovnom Sporazumu.
neko_sa_strane

#5093 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by neko_sa_strane »

dek wrote:
dr socrates wrote:
Da, pa? Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku, zašto je problem da u BiH većina ima pravo da određuje kakvu želi državu? Konstitutivnost je izmišljotina ovog nakaradnog mirovnog sporazuma, nigdje u demokratskom svijetu ne postoji nešto takvo.

Srbi i Hrvati nisu nikakve ugnjetavane skupine, imaju svoje matične države kojima teže i gravitiraju, slobodni su i u BiH kao jednaki građani ali ne da prave nekakve mini naci paradržavne tvorevine.

Obzirom da je BiH država tri naroda nemoguće je da jedan narod odlučuje a nije da ne postoje i takve želje jer pojedine bošnjačke stranke upravo na taj način vide BiH i nije da nema ni njihove krivice zbog toga što se pripadnici ostala dva naroda ne identifikuju s državom BiH. Građanska opcija u BiH nikada neće zaživjeti jer stanovništvo nije na tom stupnju razvoja. Kod nas je stanovništvo u dobroj mjeri primitivno i još uvijek slijepo sluša one koji ga kradu već 25 godina. U Bosni i Hercegovini ko je god većina vuče isključivo na svoju stranu, tačnije za svoju stranku. Često se provlači ovdje na forumu naziv "probosanske stranke". Ja ću otvoreno napisati da niti jedna politička stranka koja je na vlasti ili je bila na vlasti u zadnjih 25 godina nije probosanska ili probosanskohercegovačka. Niko ne radi za interes države nego svaka stranka za sebe. Ako su ti Turska i Rusija omogućile izvoziš robu u te zemlje onda je državni interes da spriječi svaku malverzaciju i da se kazni svako ko ne poštuje dogovoreno. U Rusiju se preko BiH izvoze mandarine iz Hrvatske i jabuke iz Poljske i krši se sporazum, u Tursku se izvozi meso uvezeno iz EU koje se prepakuje u BiH. Kao da je inspekcija u tim zemljama vesla sisala. Jedan u moru slučajeva gdje se ne poštuje državni interes već interes stranaka odnosno čuveno pravilo IMT (Ima li Mene Tu). Da je privreda ove zemlje na višem nivou i da je nezaposlenost u pola niža, niko ne bi razmišljao o strankama, RS-u, FBiH, OHR-u, Dodiku, Čoviću, Izetbegoviću.
Alfons Kauders

#5094 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Alfons Kauders »

Yug wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ti se drzi cega hoces SDA i Banovici :-D ce vam biti begovi jos desetljecima.
Kakva privreda,pa Katalonija je jedna od najbogatijih regija u Evropi pa traze vise autonomije,Irska privreda nikada nije bila jaca pa opet i katolici i protestanti imaju svoje vizije buducnosti.
Mozes ti sanjati i pisati "bit ce ovako,bit ce onako" ali je dosadno za raspravu,ako SDA i Salkici,Ahmetovici i taj intelektualni sklop uspije to ,aferim.Mozda i uspiju,bit ce na vlasti jos desetljecima vidjet cemo,ali do tada ostaje kmecanje OHR-u i priprema za federalizacijom drzave sa novom Federalnom jedinicom u Zap.Hercegovini. :) :bih:
Hvala jos jednom sto potvrdjujes sve predrasude iz posta koji sam maloprije citirao (dr socrates cini mi se). Upravo o tome i pricam - moj argument je da se jednostavno ne mogu naci racionalni ljudi s vase strane. Nisam tako razmisljao ni u ratu, ni godinama nakon rata.

Vidis, ja sam smatrao da je rat ipak bio anomalija, rezultat nekog kratkotrajnog ludila, i da ce se 10 ili 20 godina kasnije, naci ljudi kojima ce prioritet biti razvoj, a ne neki novi rat. Pogrijesio sam, priznajem, ali samo djelimicno. To je ipak jace od vas, ne mozete protiv toga, i to mi je konacno jasno. Mozda bih odabrao drugu karijeru da sam znao da opet valja ratovat, ili bi se ispalio negdje vani... Ali nisam - na vasu veliku zalost. Mozda bi i meni bilo bolje, ali dobro je i ovako.

Kako je kolega naveo, vi se jednostavno nikad necete pomiriti s cinjenicom da niste "glavni" u drzavi. To nije nista novo. I stari je u sezdesetim deverao s takvim tipovima, i srecom naucio je mene i buraza jednu banalnu cinjenicu - da moramo biti dosta bolji od konkurencije... Ne malo, vec dosta... Jer kad je stari pocinjao raditi, dovodjen je kadar iz Srbije, ili politicki podoban kadar iz BiH (citaj Srbi). Da bi napravio karijeru, stari je morao biti dosta bolji u svom poslu od njih, sto je i napravio - pa je bio najbolji u gradu. Tako je naucio i mene, pa sam sad ja najbolji u gradu u onome sto radim (i sire od mog uspavanog grada).

To nije nista cudno, jer se desavalo sirom svijeta. Kad danas pogledas katolike i protestante u S. Irskoj, vecina mladih katolika je uspjesnija i obrazovanija od protestanata. Zato jer nisu imali izbora. Isto se moze reci npr. za Hercegovce, Sandzaklije i Albance - i njih ste guzili dok ste mogli, dok nisu dovoljno ojacali - ne vojno, vec u svakom drugom pogledu. Znam ja da je vama bilo super u Jugoslaviji, bilo bi i meni da mi je stari bio politicar ili pukovnik, ali te profesije su bile rezervisane za neke druge ljude. Zato su ljudi poput mog oca, od Pristine do Ljubuskog, bili primorani da se dokazuju mimo drzavnih struktura, i zato sad imas masu privrednika iz tih krajeva koji su nadjebali one koji su nekad bili na tim gotivnim funkcijama u onom sistemu, na koje su bili pretplaceni predstavnici "glavnog" i "superiornog" naroda.

To ste napravili jos u Jugoslaviji, i ta generacija nas polako napusta. A sta ste napravili nakon Juge, mojoj generaciji? Sta ste kontali, da cemo sahraniti mrtve, pokrpati rupe na fasadama i nastaviti po starom, a da cete vi napraviti drzavu na nasim kostima? Dobro, mozda je bilo moguce (nekad davno), ali danas slabo... Jer smo i mi mladji naucili neke stvari, i zahvaljujuci vama, sazreli smo jos kao tinejdzeri, a usput smo stekli samopouzdanja i muda - bilo da treba skociti i zavaliti nekog duplo veceg od sebe, ili da treba odraditi sedmocifreni posao i sahraniti konkurenciju.

Zato danas u jednom Sarajevu imas skoro isto fakultetski obrazovanih ljudi kao u cijeloj RS. Zato na listama najvecih izvoznika firme iz FBiH redovno imaju 17-18 pozicija u top 20, a vas ni na mapi. Zato danas kada nekog zaposljavam, i ne ocekujem kandidate iz RS, jer je ono cime se ja i moje kolege bavimo za vas kvantna fizika. Da ne bude zabune, Hrvata iz Hercegovine ima pofino - zato jer su dobri u svom poslu, a raje iz RS nema skoro nikako - dakle nema veze s nacionalizmom, cisto poslovna stvar. Hercegovina ima bolji kadar od vas. Imamo i mi. Zato je RS ekonomski i demografski les, jer vama jos nije doslo iz guzice u glavu da se rat moze voditi i drugim, nenasilnim sredstvima. Ostali zaglavljeni u 20 stoljecu u svakom smislu i taj mentalitet ce vam doci glave, jer se nece ponoviti ni Jugoslavija, ni prosli rat.

To ste si sami napravili, i hvala vam, jer se drzim one stare "sve se vraca sve se placa". Uzivajte u plodovima svog truda, i budite sigurni da ce neki novi klinci nastaviti gdje smo stali kada moja generacija krepe. Te nove generacije ce biti jos veci vukovi od nas i nikad vas nece ostaviti na miru, pa neka vase nove generacije kontaju sta ce i kako ce. Ovdje ne govorim o ratu, vec svemu sem rata - od kulture, preko nauke do poduzetnistva, ima da vas sahranjuju malo po malo, na svakom polju. Mi smo im stvorili preduslove, ali sto je mnogo vaznije od toga, u glavu cemo im usaditi iste vrijednosti koje je meni usadio moj stari - da moraju biti jaci, obrazovaniji i sposobniji od vas da bi opstali - a vec su. I tako decenijama valja deverati ne samo tebi, vec tvojoj djeci, pa onda njihovoj djeci...

Sretno s tim, ali ne brini previse. Uvijek ce biti posla i prosperiteta za cestite ljude koji samo hoce da gledaju svoja posla, rade i zive kao ja. Uvijek ce trebati sobarica i konobara na Jahorini, kada naletimo na odmor.
neko_sa_strane

#5095 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by neko_sa_strane »

@Alfons Kauders

Ako nije tajna šta si završio.
llull

#5096 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by llull »

neko_sa_strane wrote:
dek wrote:
dr socrates wrote:

Obzirom da je BiH država tri naroda nemoguće je da jedan narod odlučuje a nije da ne postoje i takve želje jer pojedine bošnjačke stranke upravo na taj način vide BiH i nije da nema ni njihove krivice zbog toga što se pripadnici ostala dva naroda ne identifikuju s državom BiH. Građanska opcija u BiH nikada neće zaživjeti jer stanovništvo nije na tom stupnju razvoja. Kod nas je stanovništvo u dobroj mjeri primitivno i još uvijek slijepo sluša one koji ga kradu već 25 godina. U Bosni i Hercegovini ko je god većina vuče isključivo na svoju stranu, tačnije za svoju stranku. Često se provlači ovdje na forumu naziv "probosanske stranke". Ja ću otvoreno napisati da niti jedna politička stranka koja je na vlasti ili je bila na vlasti u zadnjih 25 godina nije probosanska ili probosanskohercegovačka. Niko ne radi za interes države nego svaka stranka za sebe. Ako su ti Turska i Rusija omogućile izvoziš robu u te zemlje onda je državni interes da spriječi svaku malverzaciju i da se kazni svako ko ne poštuje dogovoreno. U Rusiju se preko BiH izvoze mandarine iz Hrvatske i jabuke iz Poljske i krši se sporazum, u Tursku se izvozi meso uvezeno iz EU koje se prepakuje u BiH. Kao da je inspekcija u tim zemljama vesla sisala. Jedan u moru slučajeva gdje se ne poštuje državni interes već interes stranaka odnosno čuveno pravilo IMT (Ima li Mene Tu). Da je privreda ove zemlje na višem nivou i da je nezaposlenost u pola niža, niko ne bi razmišljao o strankama, RS-u, FBiH, OHR-u, Dodiku, Čoviću, Izetbegoviću.

:bih: :bih: :bih:

Potpisujem tvoj post ...

Kada se bosna prestane svojatati kao ekskluzivno bosnjacka onda cemo napraviti i civilizacijski i drustveni iskorak ... Umjesto da pisemo i mislimo "Mars u srbiju ili hrvatsku" mi treba da gledamo tako da je BIH zemlja i hrvata iz Mostara, Stoca, Sirokog Brijega ili srbina sa Pala, Banja Luke, Bijeljine ...
Alfons Kauders

#5097 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Alfons Kauders »

neko_sa_strane wrote:@Alfons Kauders

Gimnaziju Mesa Selimovic :D
bh.tornjak

#5098 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bh.tornjak »

saim_adka wrote:Dobro su ovo 2 konstitutivna naroda zamislila. Njihovom voljom oni bi federalizaciju BiH iz 3 etnički čiste federalne jedinice sa mogućnošću odcjepljenja referendumom tj. voljom naroda. Ok priča ima smisla dok se ne postavi pitanje tipa: šta ćemo sa voljom bošnjaka kojih ima preko 50% u BiH?
naucilo to zadnjih 100 i kusur godina da odlucuje u ime Bosnjaka a samim tim je naucilo da sve to sto odluce Bosnjaci prihvate bez pogovora.
Da im slucajno nebi palo na pamet da se pobune organizuje se tu i tamo neko narodno veselje gdje Bosnjaci preko noci postanu "divljac" za odstrel...pa tako "ostrijele" ili "skrate za glavu" par desetina ili stotina istih, a Boga mi i nekima pokazu put Turske...
Bosnjake niko nije pitao da li su za i da li hoce/zele da udju u sastav kraljevine SHS....jednostavno su ugurani (zajedno sa teritorijom) s tim da se imaju izjasnjavat kao Srbi/Hrvati...pa su ih utrpali tj. prekrstili kraljevinu SHS u kraljevinu Jugoslaviju...pa su ih pod plastom "agrarne reforme" lijepo i "po zakonu" opljackali.....uz neizbjezno narodno veselje "istraga poturica"

polsije toga te tekovine nastavlja FNRJ i njena zamjenica SFRJ..drugim sredstvima,stalno napominjuci velikodusnost kojom su eto "stvorili" Bosnu i Hercegovinu u Jajcu...i koja je "postala" clanica te federacije...
nakon toga Bosnjake (i BiH) se nastavilo pljackati....a Bosnjaci su morali da sute....

e ...sad ....dosli (koliko-toliko) Bosnjaci pameti,i naucili da ponekad kazu "dosta" i "ne moze"....i komsije i susjedi su prestravljeni...
ko je dao za pravo Bosnjacima da misle,da razmisljaju...da odlucuju...jer to je po defalutu njihov posao,Bosnjaci trebaju da sute i da rade sto im se kaze....

eeeeeee...nece da moze....
neko_sa_strane

#5099 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by neko_sa_strane »

Alfons Kauders wrote:

Mislio sam na fakultetsko obrazovanje i dalje usavršavanje o kojem si pisao u prethodnom postu.
hizo ramidovic

#5100 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hizo ramidovic »

Alfons Kauders wrote:

jesu li tamo sunetili ako si primjeran i procitas dosta knjiga?
Locked