Realnost Velike Albanije

Post Reply
Martinez_

#51 Re: Realnost Velike Albanije

Post by Martinez_ »

Walther wrote: Inace je isto to govorila i Srbija u vezi "RS", u biti to stalno radi. Karma je zajebana stvar. Braci Albancima zelim da sto prije dobiju jedinstvenu drzavu. Sto jaca Albanija, manje ce BiH imati problema :wink:

Bošnjački političari čak i prijatelji iz regiona tipa Stipe Mesića to još više govore. Il nas pustite u EU ili dobijate novu Gazu ili još gore ISIS. Sami sebe i svoj narod degradiraju ucenama tipa il nas puštajte ili odosmo u teroriste.

Oko prognoze jako, jako grešiš. Svaka akcija stvara reakciju, svaki velikodržavni projekat gomila neprijatelje. Mnogo, mnogo bolje za tebe u BiH je da nikad ne dođe do stvaranja Velike Albanije.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#52 Re: Realnost Velike Albanije

Post by japin_mutapi »

velika albanija je direktan produkt velikosrpske politike
sve se vraća sve se plaća
Martinez_

#53 Re: Realnost Velike Albanije

Post by Martinez_ »

Proći će kao i Velika Srbija.
gospodja profiterka

#54 Re: Realnost Velike Albanije

Post by gospodja profiterka »

cyprus wrote:
gospodja profiterka wrote:Ali realno, to ne mijenja činjenicu da Albanci na Kosovu mogu suvereno donositi odluke o budućnosti Kosova bez podrške preostalog stanovništva. Prema tome, vjerujem da će se Kosovo vrlo brzo priključiti Albaniji, baš kao i dio Makedonije naseljen Albancima. Oni to žele, imaju kapacitet za održavanje uspješnog referenduma i sigurno će dobiti podršku međunarodne zajednice.
Hm, vezano za boldirano... Sumnjam... Za Kosovo vjerujem da mogu dobiti, ne podršku, nego prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, ali tek kroz par decenija... Ali dotad - ko zna šta se sve može desiti... Što se tiče Makedonije, takvu saglasnost teško da će ikada dobiti... Realnije je da dobiju saglasnost samih Makedonaca o podjeli države...

Ipak, ako Republika Albanija nastavi bilježiti ekonomski rast i progres, a situacija na Kosovu i Makedoniji ostane slična, ja nisam plaho siguran da će svi Albanci iz Albanije baš tako rado iščekivati ujedinjenje... U tom slučaju, ujedinjenje teško da bi donijelo neku sreću Albancima, bilo sa zapada, bilo sa istoka Šar planine... Priština bi izgubila značaj koji ima danas, a Kosovo bi ponovo postalo stroga periferija, dok bi Tirana dobila jedan veliki uteg... Ne sumnjam ja da bi nacionalni zanos to mogao pokrivati neko vrijeme... Ali dugoročno, nisam siguran...
Dobili bi i za Makedoniju. Makedonija ne može ući u NATO, a samim time ni u EU. To znači da je njena sudbina već određena. Ionako bi ostala trajno disfunkcionalna zbog etničkih razmirica i pretenzija susjednih zemalja. Upitno je samo kome će ostatak Makedonije i taj se rasplet sada čeka.
Što se tiče praktičnih razloga zbog kojih bi velika Albanija bila traljav projekt, to je sasvim nebitno. Sve balkanske države su traljavi projekti i vijek trajanja im je određen interesima velikih sila.
gospodja profiterka

#55 Re: Realnost Velike Albanije

Martinez_ wrote:
gospodja profiterka wrote:
Naravno tebi je to parola, jer ti je etnička struktura daleko bitnija od svih drugih struktura stanovništva :oops:
Ali realno, to ne mijenja činjenicu da Albanci na Kosovu mogu suvereno donositi odluke o budućnosti Kosova bez podrške preostalog stanovništva. Prema tome, vjerujem da će se Kosovo vrlo brzo priključiti Albaniji, baš kao i dio Makedonije naseljen Albancima. Oni to žele, imaju kapacitet za održavanje uspješnog referenduma i sigurno će dobiti podršku međunarodne zajednice.
Ti troluješ? Kako može lako otcepiti deo Makedonije i još dobiti podršku međunarodne zajednice?

Sarajmen wrote:Neće se Kosovo priključiti Republici Albaniji , već će obje države da se priključe Evropskoj Uniji a samim tim i NATO-u. To je regionalno rješenje koje treba da prihvati i Republika Srbija. Ne zbog same Srbije, već interesa svoje manjine na Kosovu.
Inače šta ako ne prihvati, ta manjina će biti proterana? Kakva je to vrsta ucene?[/quote]
Vrlo lako. Takav je interes zapada. Makedonija kao nezavisna država je potpuno nezanimljiva zapadu. Ona je više komad mesa kojim će nahraniti pokorne.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56 Re: Realnost Velike Albanije

Post by _BataZiv_0809 »

Walther wrote:
Inace je isto to govorila i Srbija u vezi "RS", u biti to stalno radi. Karma je zajebana stvar. Braci Albancima zelim da sto prije dobiju jedinstvenu drzavu. Sto jaca Albanija, manje ce BiH imati problema :wink:
:zid:
gospodja profiterka

#57 Re: Realnost Velike Albanije

_BataZiv_0809 wrote:
Walther wrote:
Inace je isto to govorila i Srbija u vezi "RS", u biti to stalno radi. Karma je zajebana stvar. Braci Albancima zelim da sto prije dobiju jedinstvenu drzavu. Sto jaca Albanija, manje ce BiH imati problema :wink:
:zid:
Ne kontaju. Ne lupaj svojom glavom, lupaj njihovom. Manje boli.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#58 Re: Realnost Velike Albanije

Post by _BataZiv_0809 »

gospodja profiterka wrote: Ne kontaju. Ne lupaj svojom glavom, lupaj njihovom. Manje boli.
Trce pred rudu, a tamo nema nista. Misle da je sve sto je kontra Srba, automatski pro Bosne :zid:
gospodja profiterka

#59 Re: Realnost Velike Albanije

_BataZiv_0809 wrote:
gospodja profiterka wrote: Ne kontaju. Ne lupaj svojom glavom, lupaj njihovom. Manje boli.
Trce pred rudu, a tamo nema nista. Misle da je sve sto je kontra Srba, automatski pro Bosne :zid:
Pa pusti ih neka trče, još i poguraj malo. Drugog lijeka nema.
JThomas

#60 Re: Realnost Velike Albanije

Post by JThomas »

ovo je luđe i od smatranja turaka braćom.
gospodja profiterka

#61 Re: Realnost Velike Albanije

Ja sam za to da se svima ispune želje. Sve želje. 8)
JThomas

#62 Re: Realnost Velike Albanije

Post by JThomas »

ne može, igra je nulte sume.
gospodja profiterka

#63 Re: Realnost Velike Albanije

Pa baš zato. :D
stafi

#64 Re: Realnost Velike Albanije

Post by stafi »

pozdravljam ujedinjenje albanskih država. Lijepo je da neprijatelji srbije ojačaju. Doći će vrijeme da se i crna gora skrati.
JThomas

#65 Re: Realnost Velike Albanije

Post by JThomas »

i vi stvarno mislite da vas šipt...albanci vole, poštuju ili šta? zato što ste muslimani? pa njima je vjera zadnja rupa na svirali...
daddy-kool

#66 Re: Realnost Velike Albanije

Post by daddy-kool »

Martinez_ wrote:

Oko prognoze jako, jako grešiš. Svaka akcija stvara reakciju, svaki velikodržavni projekat gomila neprijatelje. Mnogo, mnogo bolje za tebe u BiH je da nikad ne dođe do stvaranja Velike Albanije.
Rijetko se složim sa tobom, ali u ovom slučaju se potpuno slažem. Svi okupatori su pravili greške na Kosovu, međutim nakon bombardovanja Srbije napravljeno je po meni nekoliko neobjašnjivih poteza i (ne usuđujem se baš reći istorijskih, ali) velikih grešaka. Prva je što je prekršen princip o nepovredivosti državnih granica u Evropi, a druga je potpuno isključivanje Srbije iz rješavanja statusa Kosova i njegove budućnosti. Razloga za ovo je očito bilo, ali nakon što je Milošević svrgnut mogli su se neki procesi i prolongirati i ne lomiti preko koljena. Mnogo bi bolje za BiH da je Kosovo u sastavu Srbije, i to ne u smislu - nek' s oni jebu s njima, nego u nekoj viziji stvarne multietničke države sa garantovanim ljudskim pravima, kao i širokom teritorijalnom autonomijom Kosova. Ukoliko bi (a pitanje je da li bi) Srbija bila u stanju formirati ovako društvo i organizovati ovakvu državu, mislim da bi imali mnogo bolji komšiluk nego u ovom drugom slučaju. (Vjerovatno je i bila procjena zapada da ne bi pa je pragmatično napravljeno nezavisno Kosovo.)
stafi

#67 Re: Realnost Velike Albanije

Post by stafi »

JThomas wrote:i vi stvarno mislite da vas šipt...albanci vole, poštuju ili šta? zato što ste muslimani? pa njima je vjera zadnja rupa na svirali...
da ti pokušam ovako objasniti.

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj. Ili ti, srbija je prošli, sadašnji i budući destabilizator balkana, stoga je dobro da ima jake susjedne neprijateljske države. Balansa radi.

Jel sad šita jasnije?
JThomas

#68 Re: Realnost Velike Albanije

Post by JThomas »

daddy-kool wrote:
Martinez_ wrote:

Rijetko se složim sa tobom, ali u ovom slučaju se potpuno slažem. Svi okupatori su pravili greške na Kosovu, međutim nakon bombardovanja Srbije napravljeno je po meni nekoliko neobjašnjivih poteza i (ne usuđujem se baš reći istorijskih, ali) velikih grešaka. Prva je što je prekršen princip o nepovredivosti državnih granica u Evropi, a druga je potpuno isključivanje Srbije iz rješavanja statusa Kosova i njegove budućnosti. Razloga za ovo je očito bilo, ali nakon što je Milošević svrgnut mogli su se neki procesi i prolongirati i ne lomiti preko koljena. Mnogo bi bolje za BiH da je Kosovo u sastavu Srbije, i to ne u smislu - nek' s oni jebu s njima, nego u nekoj viziji stvarne multietničke države sa garantovanim ljudskim pravima, kao i širokom teritorijalnom autonomijom Kosova. Ukoliko bi (a pitanje je da li bi) Srbija bila u stanju formirati ovako društvo i organizovati ovakvu državu, mislim da bi imali mnogo bolji komšiluk nego u ovom drugom slučaju. (Vjerovatno je i bila procjena zapada da ne bi pa je pragmatično napravljeno nezavisno Kosovo.)
jedini razlog što se to tako desilo i što je tolerisan i očiti genocid albanaca nad srbima preostalim nakon '99 je minuli rad srbije prije toga. tražili su sve, tražili su pola hrvatske i 2/3 bosne, bili su spremni sve pobiti u tom cilju...i zato je to albancima progledano kroz prste, k'o neka neformalna sankcija i osveta srbiji.
JThomas

#69 Re: Realnost Velike Albanije

Post by JThomas »

stafi wrote:
JThomas wrote:i vi stvarno mislite da vas šipt...albanci vole, poštuju ili šta? zato što ste muslimani? pa njima je vjera zadnja rupa na svirali...

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj. Ili ti, srbija je prošli, sadašnji i budući destabilizator balkana, stoga je dobro da ima jake susjedne neprijateljske države. Balansa radi.

Jel sad šita jasnije?
neprijatelj tvog neprijatelja je također tvoj neprijatelj, samo što ti to ne kontaš, i o tebi ima mišljenje jedno 15-20% povoljnije nego o neprijatelju. tako da se i ti možeš itekako opržiti ako ovaj previše ojača.
Hajvan

#70 Re: Realnost Velike Albanije

Post by Hajvan »

JThomas wrote:
stafi wrote:

Jel sad šita jasnije?
neprijatelj tvog neprijatelja je također tvoj neprijatelj, samo što ti to ne kontaš, i o tebi ima mišljenje jedno 15-20% povoljnije nego o neprijatelju. tako da se i ti možeš itekako opržiti ako ovaj previše ojača.
ako srokaju srbljem, nek vala i nas porobe..
sve je bolje odf srblja.
JThomas

#71 Re: Realnost Velike Albanije

Post by JThomas »

samo da je nečije čizme, ha?
gospodja profiterka

#72 Re: Realnost Velike Albanije

JThomas wrote:samo da je nečije čizme, ha?
Duša čizma. Vazda. :D
stafi

#73 Re: Realnost Velike Albanije

Post by stafi »

JThomas wrote:
stafi wrote:

Jel sad šita jasnije?
bojim se da nemamo zajednicku granicu niti da imaju teritorijalnih pretenzija prema bosni. To je sasvim dovoljno da ih podržim i zaželim sreću.
cyprus

#74 Re: Realnost Velike Albanije

Post by cyprus »

gospodja profiterka wrote:
cyprus wrote:
gospodja profiterka wrote:Ali realno, to ne mijenja činjenicu da Albanci na Kosovu mogu suvereno donositi odluke o budućnosti Kosova bez podrške preostalog stanovništva. Prema tome, vjerujem da će se Kosovo vrlo brzo priključiti Albaniji, baš kao i dio Makedonije naseljen Albancima. Oni to žele, imaju kapacitet za održavanje uspješnog referenduma i sigurno će dobiti podršku međunarodne zajednice.
Hm, vezano za boldirano... Sumnjam... Za Kosovo vjerujem da mogu dobiti, ne podršku, nego prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, ali tek kroz par decenija... Ali dotad - ko zna šta se sve može desiti... Što se tiče Makedonije, takvu saglasnost teško da će ikada dobiti... Realnije je da dobiju saglasnost samih Makedonaca o podjeli države...

Ipak, ako Republika Albanija nastavi bilježiti ekonomski rast i progres, a situacija na Kosovu i Makedoniji ostane slična, ja nisam plaho siguran da će svi Albanci iz Albanije baš tako rado iščekivati ujedinjenje... U tom slučaju, ujedinjenje teško da bi donijelo neku sreću Albancima, bilo sa zapada, bilo sa istoka Šar planine... Priština bi izgubila značaj koji ima danas, a Kosovo bi ponovo postalo stroga periferija, dok bi Tirana dobila jedan veliki uteg... Ne sumnjam ja da bi nacionalni zanos to mogao pokrivati neko vrijeme... Ali dugoročno, nisam siguran...
Dobili bi i za Makedoniju. Makedonija ne može ući u NATO, a samim time ni u EU. To znači da je njena sudbina već određena. Ionako bi ostala trajno disfunkcionalna zbog etničkih razmirica i pretenzija susjednih zemalja. Upitno je samo kome će ostatak Makedonije i taj se rasplet sada čeka.
Što se tiče praktičnih razloga zbog kojih bi velika Albanija bila traljav projekt, to je sasvim nebitno. Sve balkanske države su traljavi projekti i vijek trajanja im je određen interesima velikih sila.
De ne zajebavaj...
gospodja profiterka

#75 Re: Realnost Velike Albanije

De ne zajebavaj...
Ne zajebavam, svega mi, tako je. :(
Nije ni meni milo, ali tako je.
Post Reply