Realnost ili još jedan problem u BiH!!!

Post Reply
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
artzy wrote:
osa wrote: jel bolje humano ili da im komšije danas sutra ponovo osiguraju nehumano.
Znam, govoris o komsijama koji ruse stare mostove, jel' de?
bolje srušit sto mostova nego ubit jednog čovjeka.
A to se nikad nije desilo :roll:
osa

Post by osa »

Prozor wrote:
osa wrote:
artzy wrote: Znam, govoris o komsijama koji ruse stare mostove, jel' de?
koje.
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
Prozor wrote:
osa wrote: bolje srušit sto mostova nego ubit jednog čovjeka.
koje.
Mozes ti bolje :oops:
osa

Post by osa »

Prozor wrote:
osa wrote:
Prozor wrote: A to se nikad nije desilo :roll:
koje.
ako si ovime htio reći da ja možda negiram rušenje starog mosta, nisi u pravu, za jednog mog vojnika ja bih ga srušio prvi dan kad bi mi došao u domet, rušeni su i potrebniji mostovi od tog, a moram priznati da sam u arhitekturi više sklon modernim i funcionalnim stvarima.
artzy

Post by artzy »

osa wrote:
artzy wrote:
osa wrote: jel bolje humano ili da im komšije danas sutra ponovo osiguraju nehumano.
Znam, govoris o komsijama koji ruse stare mostove, jel' de?
Ubijani su i ljudi u svojim kucama oko Starog, zar nisu?

Ima mostova i mostova. Neki mostovi su simboli i neka djela su simbolicna. U tome se postavljas kao branitelj ili rusitelj. Kao neko ko nosi zlo i mrznju ili neko ko brani svoje pravo na zivot. Rusenje starog je simbolicno gazenje svega sto je bilo zajednicko i simbolicno ubijanje svih dobrih ljudi svih vjera. Stari je srusen od zla i bezumne mrznje.

Rusenje mosta je samo simbol onoga sto su ionako radili svo vrijeme.

Ti probaj zaboraviti i neke cinjenice uciniti manje bitnim. Ja necu zaboraviti niti cu dozvoliti da se tome umanjuje znacaj.
osa

Post by osa »

simbolika i slične priče su za domobrane, ja sam 16 godina proveo u specijalnoj jedinici mup-a rh, a tamo se nije gledalo niti obučavalo za simboliku, već za izvršavanje zadaća, bez obzira kakve one bile, naravno morale su biti sukladne međunarodnom ratnom pravu.
zemo_online

Post by zemo_online »

Marco-x wrote:
artzy wrote: Znam, govoris o komsijama koji ruse stare mostove, jel' de?
Ja koliko znam, ti su naredbodavci u Haagu, a ti ako tako generaliziraš, ne znam kako zamišljaš budućnost ovdje?

Evo interesira me, kako zamišljaš suživot u BiH i budućnost ove države.
Nesto kao u Svicarskoj,samo sto oni govore razlicite jezike sto im otezava komunikaciju za razliku od nas.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

osa wrote:
Prozor wrote:
osa wrote: koje.
ako si ovime htio reći da ja možda negiram rušenje starog mosta, nisi u pravu, za jednog mog vojnika ja bih ga srušio prvi dan kad bi mi došao u domet, rušeni su i potrebniji mostovi od tog, a moram priznati da sam u arhitekturi više sklon modernim i funcionalnim stvarima.

Ma, samo moderno i funkcionalno...pravi sljedbenik zagovornika teze da su Hrvati i Hrvatska "Antemurale Christianitatis"
Den

Post by Den »

osa wrote:
Prozor wrote:
osa wrote: koje.
moderatoru mislim da je ovaj provokator stvarno odavno presao svaku mjeru. Jedino sto njemu treba je ban.
artzy

Post by artzy »

osa wrote:simbolika i slične priče su za domobrane, ja sam 16 godina proveo u specijalnoj jedinici mup-a rh, a tamo se nije gledalo niti obučavalo za simboliku, već za izvršavanje zadaća, bez obzira kakve one bile, naravno morale su biti sukladne međunarodnom ratnom pravu.
...tako da ti kao profesionalac ne pitas sta i zasto nego izvrsavas naredjenja, a u situaciji gdje se ne zna ko pije niti ko ce to sve platiti nije bitno koji su ciljevi borbe niti sta ce od toga ispasti... tako se i borba da se drugima otudje njihova prava i uspostavi hegemonija i apsolutna vlast jednih nije upitna sve dok ima nekog, kakvog-takvog ratnog prava... kad takva borba dodje natrag kao bumerang i kada izgleda moguce da drugi isto ucine tebi - to je trenutak da se "izrazi zabrinutost"...
zemo_online

Post by zemo_online »

osa wrote:
test01 wrote:
osa wrote:ne treba nešto raditi na iseljavanju hrvata iz bih , pa oni se iseljavaju iz bih od pamtivjeka iz ovih ili onih razloga, mislim da bi teritorijalna jedinica to usporila a možda i zaustavila bar na tom području. ali jasno je zašto to odgovara većini u bih, mislim ovo iseljavanje, bez obzira na sve šuplje priče o multikulturalnosti.
Svuda na zapadu postoji tzv.multikulturalnost,a ti nama velis da je to suplja prica.Navedi jednu zapadnu drzavu di nema multikulti? Sto se tice iseljavanja iz Bih,iseljavaju se oni koji mogu,a Hrvati najlakse jer mogu da lako dodju do hr.pasosa sto im je omogucila vlada u zagrebu.
Znaci,tvoje kritike usmjeri prema tamo,a ne prema Bosnjacima i Bih.
zar ti misliš da je to što različiti ljudi žive u istoj državi multikulturalnost, neka se pokuša pakistanac kandidirati za premijera britanije pa ćeš odmah vidjeti multikulturalnost na djelu, ljudi na zapadu žive uglavnom jedni kraj drugih, prije 20 godina boravio sam u zapadnom berlinu, tada su tamo turci živjeli uglavnom u četvrti krojzberg, imali su čak i turke policajce(njemačke državljane). ljudi se ne iseljavaju zato što mogu već zato što moraju, pod tim ne mislim isključivo da je razlog sigurnost, iseliti se po tome mogu svi tu putovnica ne igra neku veliku ulogu.
Kako putovnica ne igra ulogu kad sa bosanskom ne mos nigdje,a sa hrvatskom di oces.jos kad Hrvatska udje u eu mos i radit kao Poljaci ili Bugari danas.
Ako nije multikulti to sto razliciti ljudi zive u istoj drzavi, sta je onda ?Sarkozy nije Francuz,a slazem se da useljenik tesko moze biti predsjednik
i da ima mnogo diskriminacije na raznim osnovama.
I ne treba zaboraviti da zapadnu ekonomiju drze u zivotu bas ti useljenici bez kojih ne bi imao ko da radi i samim tim odrzava visok standard.
osa

Post by osa »

artzy wrote:
osa wrote:simbolika i slične priče su za domobrane, ja sam 16 godina proveo u specijalnoj jedinici mup-a rh, a tamo se nije gledalo niti obučavalo za simboliku, već za izvršavanje zadaća, bez obzira kakve one bile, naravno morale su biti sukladne međunarodnom ratnom pravu.
...tako da ti kao profesionalac ne pitas sta i zasto nego izvrsavas naredjenja, a u situaciji gdje se ne zna ko pije niti ko ce to sve platiti nije bitno koji su ciljevi borbe niti sta ce od toga ispasti... tako se i borba da se drugima otudje njihova prava i uspostavi hegemonija i apsolutna vlast jednih nije upitna sve dok ima nekog, kakvog-takvog ratnog prava... kad takva borba dodje natrag kao bumerang i kada izgleda moguce da drugi isto ucine tebi - to je trenutak da se "izrazi zabrinutost"...
ako ne daj bože opet dođe do kakvog zla na ovim prostorima onda ti slobodno usred takvog zla pitaj zašto, može li se drugčije. svako vrijeme ima svoje obrazce ponašanja, a i svaka postrojba. čovjek treba uvijek biti čovjek i moći pogledati iza sebe i ne stidjeti se onoga što vidi. a kao što je simbolika most simbolika su i moje riječi da bih tako nešto žrtvovao za jednog vojnika. nitko mi ne odgovori da li bi rađe žrtvovao vojnika nego most, počelo se simbolikom.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

osa wrote:
artzy wrote:
ako ne daj bože opet dođe do kakvog zla na ovim prostorima onda ti slobodno usred takvog zla pitaj zašto, može li se drugčije. svako vrijeme ima svoje obrazce ponašanja, a i svaka postrojba. čovjek treba uvijek biti čovjek i moći pogledati iza sebe i ne stidjeti se onoga što vidi. a kao što je simbolika most simbolika su i moje riječi da bih tako nešto žrtvovao za jednog vojnika. nitko mi ne odgovori da li bi rađe žrtvovao vojnika nego most, počelo se simbolikom.
Tebi su, @osa, Milosevic i Tudjman, grobari drzave Bosne i Hercegovine i kreatori svega zlocinackog sto se desilo na podrucju Balkana u ove zadnje dvije decenije navukli uniformu u kojoj si, kako velis, sesnaest godina bio...
U tih 16 godina morao si se, barem neko vrijeme zbog istih igrati rata. I to za praave!
Morao si pucati, rushiti, ubijati, proganjati....
I bez obzira na to, velicas i dan-danas iste te ljude, njihovu politiku, njihove ideje! I sve to kroz njihove, gotovo genetske kreature, Mladena Ivanica i Ivu-Miru Jovica, citirajuci ih i uzimajuci njihove stavove kao relevantne i eto, vrlo bitne kad je kritika Zeljka Komsica u pitanju.... :shock: :-)

Zamisli, nasla se ta dva mormona da kazu Komsicu kako nas on zavadja sa komsijama i komsijskim drzavama! :-) :-) :-)
:lol: :lol: :lol:

Pa @osa, pobogu!
Skini ba tu uniformu i pocni razmisljati!
Na forumu ne trebas slusati komandu.
Dovoljno je samo ukljuciti mozak.... :oops:
edinbug

Post by edinbug »

osa wrote:još malo o ravnopravnosti.

BUGOJNO - Ako bismo tražili jedinicu mjere hrvatskog položaju u Bosni i Hercegovini, onda je treba tražiti u položaju Hrvata Bugojna.

Trebalo je doći u Bugojno na predizborni skup HDZ-a za XI. izbornu jedinicu i vidjeti što je trulo u glasovitoj „ravnopravnosti“ svih naroda u Bosni i Hercegovini. Oko četiri tisuće Hrvata Bugojna, Uskoplja, Novog Travnika i Kupresa koji su se okupili na skupu HDZ-a u Bugojnu svoje su zahtjeve i očekivanja artikulirali napisima na dva transparenta: „Hoćemo Katolički školski centar“ i „Ne daju nam graditi Katolički školski centar“.

Ibori za Sabor Republike Hrvatske i predizborni skup na kojemu su se predstavili kandidati za XI. izbornu jedinicu (izborni okrug u kojemu glasuju hrvatski državljani koji ne žive u Republici Hrvatskoj) rijetka su prilika da Hrvati Bugojna ukažu na sve probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Beznađe što ga šire lokalne i državne vlasti potisnuto je nadom da će država Hrvatska, u skladu sa svojom ustavom obvezom, zaštititi pravo hrvatskog naroda na svoj identitet i suverenost u Bosni Hercegovini.

Nositelj liste HDZ-a za XI. izborni jedinicu dr. Dragan Primorac nedvosmisleno je rekao upravo to, apelirajući još jednom na nužnost suživota i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini.

Ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ustavna je kategorija, a pomoć koju hrvatska Vlada daje Hrvatima u BiH nije samo pomoć nego vraćanje duga tom narodu. Bugojanski skup je nedvojbeno pokazao da Hrvati nikada neće odustati od Bosne i Hercegovine bez obzira na trenutnu obespravljenost.

Obećavajući novčanu potporu za izgradnju Katoličkog školskog centra u Bugojnu, prof. dr. Dragan Primorac je jasno pokazao da će HDZ i njegova Vlada mjeriti položaj i prava Hrvata u Bosni i Hercegovini pravima i položajem onih koji su najviše obespravljeni. To su zasigurno bugojanski Hrvati!
Ma sta pricas, molim te, od tih 4000 koliko ih je bilo na tom skupu, minimalno trecina su bili Bosnjaci i Srbi, koji su dosli da slusaju Ninu Badric i Matu Bulica sa hitom "Gori suma, gori borovina".
Pogledaj malo nacionalnu strukturu zaposlenih u Opcini Bugojno, pa priznaj da li je i blizu tako u Livnu, Tomislavgradu ...
Ti ovdje kakis o ugrozenosti, i kako toboze HDZ brani interese bugojanskih Hrvata, evo jedan primjer koji je se desio u mom, a ako si iz Bugojna i u tvom Bugojnu. Desavanje april mjesec 2000-te. Predizborna kampanja za Opcinske izbore.SDA plasi Bosnjake, ako ne glasamo svi za svoju stranku pobijedice HDZ, pa ce se desiti progon Bosnjaka i slicno. E tako isto govori HDZ bugojanskim Hrvatima. Sta je razlog ? I jedni i drugi se tada bojali SDP-e i NHI-ve koji su tada bili kao neka alternativa u Bugojnu.
I nakon prebrajanih glasova u kojima su naravno pobijedili zdruzeni SDA, Stranka za BiH i HDZ, zajedno peku vola iza stadiona na Jaklicu (gdje su bugojanski Hrvati bili zatoceni u proteklom ratu) i slave pobjedu.
Zato ne seri Osa, o ugrozenosti, ugrozeni smo i ti i ja u Bugojnu, zato sto nemamo posla, zato sto nemamo vladavinu prava u nasem gradu i drzavi.
Ti ako si ugrozen od Bosnjaka u Bugojnu, a siguran sam da nisi, jer ljudi kao ti vjerovatno imaju "blokadu", ja nisam, jer imam prijatelje svih nacija, sa kojima pijem kafu/kavu, igram npr. bilijar, ako ne vjerujes dodi npr. u "Little big" pa se uvjeri, a ako ne znas gdje se to nalazi pa to ti je samo 20-30 metara u sali u kojoj je pjevala Nina i Mato.
P.S. Zamisli Nina, je pojela i pizzu, kojom je prilikom ostavila napojnicu konobaru od 50 kuna, i rekla da dugo-dugo vremena nije pojela bolju pizzu.
Ja cak znam da u tu kaffe-pizzeriju ulaze parovi koji su Bosnjaci i Hrvatice, i obrnuto.
Liska

Post by Liska »

To sto si naveo Edinburg, vrijedi i za mnoge opcine u kojima su Bosnjaci "ugrozeni". Npr. u Mostaru se kao krve Hrvati i Bosnjaci ali dijele vlast kad god treba. Meni nije bilo lijeno po provjerih web stranicu opcine Bugojno. Nacelnik je Bosnjak, postoji sest opcinskih sluzbi i samo u jednoj sluzbi je sef Hrvat. Ako je to po tebi ravnopravnost Po meni to nije ravnopravnost pa da je situacija obrnuta i da su Hrvati Bosnjaci a Bosnjaci Hrvati.
Na kraju krajeva imamo izlaganje drzavnih ombdusmena gdje je receno da situacija za Bosnjake u Banja Luci ili Livnu nije nista povoljnija od one za Hrvate i Srbe u Sarajevu ili u Varesu, Kaknju, sto se tice zaposljavanja u opcinskim, kantonalnim ili organima RS-a. I ja u Mostaru sjedim sa Bosnjacima, Srbima, cak najmanje sa Hrvatima ali to ne znaci da je Bosnjak ravnopravan u Aluminiju ili Hrvat moze dobiti posao u nekoj tzv. drzavnoj firmi na lijevo obali Mostara. O pravima Srbima u Mostaru ne vrijedi ni govoriti. :?
osa

Post by osa »

Liska wrote:To sto si naveo Edinburg, vrijedi i za mnoge opcine u kojima su Bosnjaci "ugrozeni". Npr. u Mostaru se kao krve Hrvati i Bosnjaci ali dijele vlast kad god treba. Meni nije bilo lijeno po provjerih web stranicu opcine Bugojno. Nacelnik je Bosnjak, postoji sest opcinskih sluzbi i samo u jednoj sluzbi je sef Hrvat. Ako je to po tebi ravnopravnost Po meni to nije ravnopravnost pa da je situacija obrnuta i da su Hrvati Bosnjaci a Bosnjaci Hrvati.
Na kraju krajeva imamo izlaganje drzavnih ombdusmena gdje je receno da situacija za Bosnjake u Banja Luci ili Livnu nije nista povoljnija od one za Hrvate i Srbe u Sarajevu ili u Varesu, Kaknju, sto se tice zaposljavanja u opcinskim, kantonalnim ili organima RS-a. I ja u Mostaru sjedim sa Bosnjacima, Srbima, cak najmanje sa Hrvatima ali to ne znaci da je Bosnjak ravnopravan u Aluminiju ili Hrvat moze dobiti posao u nekoj tzv. drzavnoj firmi na lijevo obali Mostara. O pravima Srbima u Mostaru ne vrijedi ni govoriti. :?
čovjek govori o ravnopravnosti po kafićima, a toga uvijek ima.
osa

Post by osa »

Vodenjak wrote:
osa wrote:
artzy wrote: ...tako da ti kao profesionalac ne pitas sta i zasto nego izvrsavas naredjenja, a u situaciji gdje se ne zna ko pije niti ko ce to sve platiti nije bitno koji su ciljevi borbe niti sta ce od toga ispasti... tako se i borba da se drugima otudje njihova prava i uspostavi hegemonija i apsolutna vlast jednih nije upitna sve dok ima nekog, kakvog-takvog ratnog prava... kad takva borba dodje natrag kao bumerang i kada izgleda moguce da drugi isto ucine tebi - to je trenutak da se "izrazi zabrinutost"...
Tebi su, @osa, Milosevic i Tudjman, grobari drzave Bosne i Hercegovine i kreatori svega zlocinackog sto se desilo na podrucju Balkana u ove zadnje dvije decenije navukli uniformu u kojoj si, kako velis, sesnaest godina bio...
U tih 16 godina morao si se, barem neko vrijeme zbog istih igrati rata. I to za praave!
Morao si pucati, rushiti, ubijati, proganjati....
I bez obzira na to, velicas i dan-danas iste te ljude, njihovu politiku, njihove ideje! I sve to kroz njihove, gotovo genetske kreature, Mladena Ivanica i Ivu-Miru Jovica, citirajuci ih i uzimajuci njihove stavove kao relevantne i eto, vrlo bitne kad je kritika Zeljka Komsica u pitanju.... :shock: :-)

Zamisli, nasla se ta dva mormona da kazu Komsicu kako nas on zavadja sa komsijama i komsijskim drzavama! :-) :-) :-)
:lol: :lol: :lol:

Pa @osa, pobogu!
Skini ba tu uniformu i pocni razmisljati!
Na forumu ne trebas slusati komandu.
Dovoljno je samo ukljuciti mozak.... :oops:
osa je skinuo odoru i uživa u zasluženoj mirovini, a po životu koji čovjek živi i koliko je zadovoljan njime vidi se koliko je uključivao mozak, a ja sam svojim poprilično zadovoljan.
Post Reply