REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
- mO k3
#151 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Ponovo bi da dijelite
imal kakva jos karta da i ja zacrtam moj entitet
- Dozer
#152 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
U FBiH ukinuti kantone potpuno, a umjesto njih napraviti 3-4 guvernerske regije.
Pri tome bi guverner i njegova mala kancelarija, sa ne vise od 10-15 ljudi, bio zaduzen samo i jedino za koordinaciju opstina prema vladi Federacije.
Trenutne ovlasti kantonalnih vlada spustiti opstinama, pri cemu bi masa tih ovlasti nestala zajedno sa stotinama trenutno suvisnih kantonalnih ministarstava, a dio trenutno zaposlenih u tim silnim kantonalnim instancama prebaciti u opstine, a dio - sorry.
Oslobodjena sredstva ukidanjem svega ovoga dijelom, i to manjim, preusmjeriti opstinama, a veci dio usmjeriti na razvoj privredno-ekonomskih aktivnosti, pri cemu bi prednost u zaposljavanju na novootvorenim radnim mjestima imali ovi koji su gore ostali u kategoriji "sorry", tj. otpusteni iz svih ukinutih kantonalnih cudesa.
Ukoliko odbiju ponudu za novi posao, ma kakav on bio, automatski bi gubili pravo prioriteta na saposljavanje.
Da bi se stekla slika o kojim iznosima se prica, treba znati koliko su rashodi svih kantona.
Oni su u 2013. iznosili 1.882.366.968,00 KM
(slovima: milijarduosmastotinaosamdesetdvamilionatristotinesezdesetsesthiljadaidevetstotinasezdesetosamKM). Za 2014. ce ovaj iznos vjerovatno biti oko 2 milijarde.
Od ovog iznosa, u prosjeku oko 65% otpada na licna primanja uposlenika svih mogucih i nemogucih kantonalnih institucija i ministarstava, a to bi u brojevima bilo 1.223.538.529,20 KM
(slovima: milijardudvijestotinedvadesetitrimilionapetstotinatridesetosamhiljadapetstotinadvadesetdevet i 20/100 KM).
Data source: http://budzet.cpi.ba/index0e96.html?id=101000
Ako bi se primijenio moj model, tj. ukidanje svih kantona i prebacivanje dijela ovlasti i sredstava na opstine, to znaci da bi na godisnjem nivou bilo oslobodjeno minimalno milijardu KM.
Ako se neko nadje da kaze kako je milijarda KM "nista" i da se s milijardom KM ne moze nista na godisnjem nivou...onda...zaista...
Na umu treba imati i detalj da otvaranje jednog radnog mjesta kosta oko 25.000 KM.
Znaci, za 1.000.000.000 KM bi se godisnje moglo otvoriti 40.000 novih radnih mjesta.
Pri tome bi guverner i njegova mala kancelarija, sa ne vise od 10-15 ljudi, bio zaduzen samo i jedino za koordinaciju opstina prema vladi Federacije.
Trenutne ovlasti kantonalnih vlada spustiti opstinama, pri cemu bi masa tih ovlasti nestala zajedno sa stotinama trenutno suvisnih kantonalnih ministarstava, a dio trenutno zaposlenih u tim silnim kantonalnim instancama prebaciti u opstine, a dio - sorry.
Oslobodjena sredstva ukidanjem svega ovoga dijelom, i to manjim, preusmjeriti opstinama, a veci dio usmjeriti na razvoj privredno-ekonomskih aktivnosti, pri cemu bi prednost u zaposljavanju na novootvorenim radnim mjestima imali ovi koji su gore ostali u kategoriji "sorry", tj. otpusteni iz svih ukinutih kantonalnih cudesa.
Ukoliko odbiju ponudu za novi posao, ma kakav on bio, automatski bi gubili pravo prioriteta na saposljavanje.
Da bi se stekla slika o kojim iznosima se prica, treba znati koliko su rashodi svih kantona.
(slovima: milijarduosmastotinaosamdesetdvamilionatristotinesezdesetsesthiljadaidevetstotinasezdesetosamKM). Za 2014. ce ovaj iznos vjerovatno biti oko 2 milijarde.
Od ovog iznosa, u prosjeku oko 65% otpada na licna primanja uposlenika svih mogucih i nemogucih kantonalnih institucija i ministarstava, a to bi u brojevima bilo 1.223.538.529,20 KM
(slovima: milijardudvijestotinedvadesetitrimilionapetstotinatridesetosamhiljadapetstotinadvadesetdevet i 20/100 KM).
Ako bi se primijenio moj model, tj. ukidanje svih kantona i prebacivanje dijela ovlasti i sredstava na opstine, to znaci da bi na godisnjem nivou bilo oslobodjeno minimalno milijardu KM.
Ako se neko nadje da kaze kako je milijarda KM "nista" i da se s milijardom KM ne moze nista na godisnjem nivou...onda...zaista...
Na umu treba imati i detalj da otvaranje jednog radnog mjesta kosta oko 25.000 KM.
Znaci, za 1.000.000.000 KM bi se godisnje moglo otvoriti 40.000 novih radnih mjesta.
-
sumirprimus
#153 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
ma mos ti to dijelit i oduzimat,dodatav kako god hos i zelis...
ima i do tog,al to je posljedica i dio a ne srz problema.
osim naravno nacionalnog pitanja i rata(oni su van konkurencije)...
ima i do tog,al to je posljedica i dio a ne srz problema.
osim naravno nacionalnog pitanja i rata(oni su van konkurencije)...
- Dozer
#154 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Pa, u svakom normalnom i civilizovanom drustvu ekonomija je na prvom mjestu i svi gradjani teze njoj, jer je ona jedini realan faktor za bilo kakav prosperitet.
U drustvu kakvo je u BiH, BHS matrica je srz zivotnih nazora vecine gradjana, sto samo po sebi implicira da su gradjani BiH u vecini slucajeva kompletni neobrazovani ili poluobrazovani idioti.
U drustvu kakvo je u BiH, BHS matrica je srz zivotnih nazora vecine gradjana, sto samo po sebi implicira da su gradjani BiH u vecini slucajeva kompletni neobrazovani ili poluobrazovani idioti.
-
sumirprimus
- OldMayor
#156 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
AkHolic wrote:Ok,ide cjela BiH na stol .Temeljem čega bi se djelila na federalne jedinice,entitete,kantone - županije... temeljem etničkoga razmještaja po kojemu bi Srbi dobili više no što sad imaju.
Nesto se uraditi mora, jer definitivno uredjenje koje mi imamo gdje treba i godina dana da se formira vlast je nedopustivo. I opet i ta vlast kad se formira, oni se ne mogu ni oko cega dogovoriti, djaba koalicije, djaba vecina. Administrativni aparat je preglomazan, i totalno neefikasan. To nije normalno i nigdje ne vodi.
A pored svih problema dodatni problem je i taj sto bosnjaci ne zele nikakvo daljnje parcanje, jer svako to vidi kao podjelu drzave, sto je opet notorna glupost. Mada opet u ovoj citavoj jednacini, mislim da smo mi najmanji problem i da smo uvijek spremni na kompromis. Ali - drzava BiH mora ostati! Unutarnje uredjenje je unutarnje, drzava BiH ostaje suverena i nezavisna. E sad hocemo li mi imati sto entiteta, kantona, ovoga, onoga to nije bitno. I Njemacka se sastoji od 16 saveznih pokrajina-drzava, pa, prvo siguran sam da 95% ljudi ovdje to i ne zna. E isto tako ni evropljanin ne zna za federaciju, za kanton, zna za BiH, zna za onu zastavu sto stoji i to je to. A mi unutra se trebamo rasporediti kako je za nas najbolje. Sto se mene tice, ako to znaci bolje funkcionisanje drzave, eto vam hrvati komad i uredite ga, eto vam bosnjaci, srbi komad i uredite ga... pa da onda vidimo. Jer ako ni to ne funkcionise, onda trebamo priznati da smo qrac i to je to.
I ja bih isao prema tom principu kao kod švaba, ostavi Sarajevo kao glavni grad-pokrajinu. Ostalo uredi koliko moze prema ekonomiji i infrastrukturi, a da se zadovolji to da jedan narod cini vecinu.
Ovakvo stanje kakvo sad imamo mislim da ovu drzavu vodi u propast. Niko nikome ne vjeruje, svako svakoga koci, svako je ugrozen, bla, bla... I da, i ja sam ajmo reci bosnjak, mada se volim nazivati bosancem. I zelim da ova drzava opstane, supljim pricama 100% bih, ukidanje rs, nadglasavanjem hrvata, itd nigdje necemo doci, apsolutno nigdje...
p.s. I opet ako bas cika Dodo ne da, mi mozemo urediti Federaciju tako da fino sjednemo i dogovorimo se kako svima odgovara. Jer opet mi ovdje zivimo. Pa da pokusamo razviti neki model i ako bude uspjesan onda ce srbi sami htjeti da se prikace.
- OldMayor
#157 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Ima li gdje podatak koliko je bagre uposleno po kantonima, tj. kako bi se ti ljudi otpustili. Mislim ono ukines kanton, sta ce sa covjekom koji tu radi. Ko kad je to sve zasticeno ko polarni međedi.Dozer wrote:U FBiH ukinuti kantone potpuno, a umjesto njih napraviti 3-4 guvernerske regije.
- Dozer
#158 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
U samom startu postoji pogresna postavka.
Jebli vas vise narodi!
Kakav njemacki model, kakve pokrajine? Njemacka je teritorijalno 5 puta veca od BiH i ima 25 puta vise stanovnika, a pri tome nema 14 vlada i pratecih administrativnih aparata. Apsolutna je besmislica da je u BiH nebitno koliko imamo kantona, entiteta, ili bilo kakvih drugih teritorijalnih razgranicenja koja podrazumijevaju svoje administrativne centre u vidu vlada. Bez uvrede.
Na 3,5 miliona stanovnika, republicko uredjenje je jedini validan i funkcionalan model, sto znaci - vlada i opstine. I odjebaus. Sve ostalo su sranja i preseravanja koja u pozadini imaju enormnu pljacku, u BiH zasnovanu na BHS matrici, odnosno nekakvim narodnim pitanjima i nebulozama.
Ali, do toga nikada nece doci jer su upravo ti zakoni baza za glasanje i garant opstanka postojeceg etno-nacionalisticko-vjerskog, a sustinski lopovko-kriminalnog ustroja, sa podbazom na porodicno-familijarnim vezama.
Jebli vas vise narodi!
Kakav njemacki model, kakve pokrajine? Njemacka je teritorijalno 5 puta veca od BiH i ima 25 puta vise stanovnika, a pri tome nema 14 vlada i pratecih administrativnih aparata. Apsolutna je besmislica da je u BiH nebitno koliko imamo kantona, entiteta, ili bilo kakvih drugih teritorijalnih razgranicenja koja podrazumijevaju svoje administrativne centre u vidu vlada. Bez uvrede.
Na 3,5 miliona stanovnika, republicko uredjenje je jedini validan i funkcionalan model, sto znaci - vlada i opstine. I odjebaus. Sve ostalo su sranja i preseravanja koja u pozadini imaju enormnu pljacku, u BiH zasnovanu na BHS matrici, odnosno nekakvim narodnim pitanjima i nebulozama.
Pa upravo je ovo najveci problem. Moraju se prvo promijeniti zakoni po kojima je svako ko radi u bilo kojoj drzavnoj instituciji zasticen k'o medzed.Ima li gdje podatak koliko je bagre uposleno po kantonima, tj. kako bi se ti ljudi otpustili. Mislim ono ukines kanton, sta ce sa covjekom koji tu radi. Ko kad je to sve zasticeno ko polarni međedi.
Ali, do toga nikada nece doci jer su upravo ti zakoni baza za glasanje i garant opstanka postojeceg etno-nacionalisticko-vjerskog, a sustinski lopovko-kriminalnog ustroja, sa podbazom na porodicno-familijarnim vezama.
-
statixx
#159 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Dozer da se ti nisi malo preracunao sa tom ustedom. Nisu li prosvjeta, zdravstvo, policija i neke druge institucije na kantonalnim nivoima, pa samim time njihove place trebale bi biti u ovim rashodima. Ako mislis iskljucivo na ministarstva, to je tacno, ali sumnjam da se radi o ovolikoj ustedi.
- Dozer
#160 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
To je apsolutno irelevantno.
Izadji iz razmisljanja baziranog na postojecim kantonalnim budzetima. Ti uposlenici ostaju gdje jesu, ali vise nece biti placani iz kantonalnih budzeta, nego iz federalnog, odnosno entitetskog.
Ili, guvernerova kancelarija moze biti nadlezna za ovo, na nacin da ukupna sredstva za ove uposlenike primljena iz federalnog budzeta preusmjeri opstinama kojima ti uposlenici pripadaju, a onda opstine izvrse raspodjelu i uplate. Mada, za ovo nema nikakve potrebe.
I prije '92 smo imali republicko uredjenje, nismo imali kantone, a sve je funkcionisalo. Dakle, nema potrebe izmisljati toplu vodu.
Tako da - ne. Nisam se preracunao sa ustedom. Cak, sta vise, milijarda bi bila minimum ustede.
Izadji iz razmisljanja baziranog na postojecim kantonalnim budzetima. Ti uposlenici ostaju gdje jesu, ali vise nece biti placani iz kantonalnih budzeta, nego iz federalnog, odnosno entitetskog.
Ili, guvernerova kancelarija moze biti nadlezna za ovo, na nacin da ukupna sredstva za ove uposlenike primljena iz federalnog budzeta preusmjeri opstinama kojima ti uposlenici pripadaju, a onda opstine izvrse raspodjelu i uplate. Mada, za ovo nema nikakve potrebe.
I prije '92 smo imali republicko uredjenje, nismo imali kantone, a sve je funkcionisalo. Dakle, nema potrebe izmisljati toplu vodu.
Tako da - ne. Nisam se preracunao sa ustedom. Cak, sta vise, milijarda bi bila minimum ustede.
-
statixx
#161 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Ali i dalje ih placas, tako da su rashodi umanjeni samo za razliku kantonalne administracije koju bi otpustio. Ne kazem da i ovo nije napredak. 
-
AkHolic
#162 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Jedan bi po prirodi stvari morao biti većina apsolutna ili relativna,nema se tu što zadovoljavat.I ja diskutiram sa svakimOldMayor wrote:AkHolic wrote:Ok,ide cjela BiH na stol .Temeljem čega bi se djelila na federalne jedinice,entitete,kantone - županije... temeljem etničkoga razmještaja po kojemu bi Srbi dobili više no što sad imaju.Ma nemoj, pa koliko to srba ima u BiH 7 miliona, jel? Dijelila bi se na one jedinice koje su infrastrukturalno najbolje povezane, koje cine ekonomske regije itd. Ja znam da se mora zadovoljiti i to da jedan narod bude vecina, neka bude i to. I to se moze urediti, ali RS mora dati i svoj pokoji komad zemlje.
- Dozer
#163 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Pa naravno da ces placati prosvjetu i policiju, pobogu... Jok, eto, otpusticemo policiju i ucitelje/nastavnike/profesore...statixx wrote:Ali i dalje ih placas, tako da su rashodi umanjeni samo za razliku kantonalne administracije koju bi otpustio. Ne kazem da i ovo nije napredak.
Last edited by Dozer on 19/03/2015 13:52, edited 2 times in total.
-
statixx
#164 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Pa dobro gdje ti tu vidis milijardu ustede?
- Dozer
#165 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Pa, ta razlika "samo" administracije podrazumijeva i troskove odrzavanja objekata, komunalija, vozila, kancelarijskog materijala, itd. itd., tako da ukupna trenutna kantonalna cifra koja se odvaja za policiju i prosvjetu ne prelazi 10-ak % ukupnih rashoda 
Nije valjda da mislis da prosvjeta i policija "pojedu" 1,2 milijarde KM godisnje, sto je ukupni iznos rashoda na ime plata?
Nije valjda da mislis da prosvjeta i policija "pojedu" 1,2 milijarde KM godisnje, sto je ukupni iznos rashoda na ime plata?
-
Drinski
#166 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Sjoj, pa nama pola federalnog budzeta ide na neka socijalna primanja i fluidne podsticaje. To je problem. To treba rijesiti plus ove koeficijente između kanrona.
A trebate znati da sa prenosom nadležnosti, morate prenijeti i one koji će to raditi.
A trebate znati da sa prenosom nadležnosti, morate prenijeti i one koji će to raditi.
-
statixx
#167 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Nemamo sad ovdje podatke, ali bilo bi zanimljivo vidjeti koliko od te cifre ide na administraciju. Sigurno nije malo.
- Dozer
#168 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Samo dio. Nova sistematizacija radnih mjesta je jedan od preduslova za funkcionisanje bilo cega, jer i sada u federalnim institucijama i ministarstvima ima bar 20% viska zaposlenih, tj. onih koji su tu po kojekakvih vezama, ili jendostavno da bi zadovoljili etnicki kljuc. A, u sustini, nemaju bukvalno sta da rade.
Nemam ni ja, ali ti garantujem da na policiju i prosvjetu ne ide vise od 10-12% navedene cifre ukupnih rashoda za plate.statixx wrote:Nemamo sad ovdje podatke, ali bilo bi zanimljivo vidjeti koliko od te cifre ide na administraciju. Sigurno nije malo.
- OldMayor
#169 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Prijatelju procitaj naziv teme, fino je napisano velikim slovima REALNI prijedlozi. Dakle, treba traziti rjesenje koje je realno. Ukidanje RS-a, ukidanje Federacije i stvaranje Republike Bosne i Hercegovine nije realno.Dozer wrote:U samom startu postoji pogresna postavka.
Jebli vas vise narodi!
Pa upravo je ovo najveci problem. Moraju se prvo promijeniti zakoni po kojima je svako ko radi u bilo kojoj drzavnoj instituciji zasticen k'o medzed.Ima li gdje podatak koliko je bagre uposleno po kantonima, tj. kako bi se ti ljudi otpustili. Mislim ono ukines kanton, sta ce sa covjekom koji tu radi. Ko kad je to sve zasticeno ko polarni međedi.
Ovo sto ti predlazes Vlada i opstine nije realno. Gradjanska BiH jedan gradjanin - jedan glas nije realno. I kad cujem da neko to propagira, skontam ili da ne zivi ovdje ili da zivi u nekakvom utopijskom misljenju. Realnost je totalno drugacija.
Ako budemo isli zadrto ka tom rjesenju, prvo cemo opet zasrati i zaratiti, a drugo izgubit cemo i ovakvu BiH kakvu sada imamo.
- Dozer
#170 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Jos mi samo nadji gdje sam ja spomenuo ukidanje entiteta... Think out of the box, bar na momenat...
Koliko vidim, ja sam pricao samo o Pederaciji, i pri tome ni jednom nisam spomenuo izborni proces...
Koliko vidim, ja sam pricao samo o Pederaciji, i pri tome ni jednom nisam spomenuo izborni proces...
Last edited by Dozer on 19/03/2015 14:07, edited 4 times in total.
-
statixx
#171 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Ali u znatno manjem broju. Nije valjda da vjerujes da svi rade punom parom, a posto na federalnom i opcinskim nivoima isto ima ljenguza besposlenih, taman bi dobili posla preko glave.A trebate znati da sa prenosom nadležnosti, morate prenijeti i one koji će to raditi.
-
Drinski
#172 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Pa sigurno 70 % do 80% zaposlenika bi moralo preci. Pa ako biste posli od pretpostavke da oni općinski i federalni sluzbenici i sada imaju manjak posla, onda ih odmah treba otpustiti. ne treba nista dalje cekati.
- Dozer
#173 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Ni priblizno. Maksimalno bi 20-25% sluzbenika bilo prerasporedjeno. Shvatite da ih sada, ovog momenta, imamo minimalno 20% viska.
-
statixx
#174 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Pa to ce se vjerovatno i desiti u konacnici, oko 20% administracije na svim nivoima ce biti otpusteno, pogotovo kada MMF pritisne.
-
Drinski
#175 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
ma kakvi, pa eto, ti su u MUP-u (radio ili radis), i kako mislis da bi 80% dobilo otkaz a samo 20 % prebaceno u općine. Usporedna sa prijeratnim vremenom ti puno ne pije vode, jer prije rata nisi imao masu pojava.Dozer wrote:Ni priblizno. Maksimalno bi 20-25% sluzbenika bilo prerasporedjeno. Shvatite da ih sada, ovog momenta, imamo minimalno 20% viska.