REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post Reply
fosna2014

#1 REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by fosna2014 »

Posto vidimo u zadnje vrijeme od strane nekih politicara spominjanje nekakve federalizacije BiH, smatram da bismo i mi trebali iznijeti svoje prijedloge o REALNOM preustroju BiH.

Sta je moguce uraditi?

Moj prijedlog:

- smanjenje kantona sa 10 na 6
- opcinama dati vecu autonomiju
- regije u RS ojacati (da ne bude u BL ode sve)

Mislim da puno vise nije moguce u narednih 10 godina uraditi.

P.S. karte su uvijek dobro dosle. :thumbup:
Last edited by fosna2014 on 13/03/2015 23:17, edited 1 time in total.
daddy-kool

#2 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by daddy-kool »

Na koji način bi smanjio sa 10 na 6?
Skijaš

#3 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by Skijaš »

daddy-kool wrote:Na koji način bi smanjio sa 10 na 6?
:-D litmus test
vazi

#4 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by vazi »

fosna2014 wrote:Posto vidimo u zadnje vrijeme od strane nekih politicara spominjanje nekakve federalizacije BiH, smatram da bismo i mi trebali iznijeti svoje prijedloge o REALNOM preustroju BiH.

Sta je moguce uraditi?

Moj prijedlog:

ko mi? mislis forumasi? i kome da se posalje prijedlog :lol:

RS je regija , kakvih jos regija ima u RS-u?

I da, kako mislis smanjiti broj kantona?
fosna2014

#5 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by fosna2014 »

- spajanje HBK i ZHK

- spajanje KS i BPK

- spajanje TK i ZE-DO

Malo sam se zeznuo, ostane 7 kantona. Zaboravio Posavski.
Danguba

#6 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by Danguba »

fin ti naslov pa shodno tome, drzi se teme.
sve sto ne bi zahvatilo manji entitet je neprihvatljivo najvecem broju zitelja a dok se to ne rijesi, ostaje da se svi rahat patimo.
Danguba

#7 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by Danguba »

fosna2014 wrote:
- spajanje HBK i ZHK

- spajanje KS i BPK

- spajanje TK i ZE-DO

ma cusni ga sa tk i ze-do... :D
fosna2014

#8 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by fosna2014 »

Danguba wrote:fin ti naslov pa shodno tome, drzi se teme.
sve sto ne bi zahvatilo manji entitet je neprihvatljivo najvecem broju zitelja a dok se to ne rijesi, ostaje da se svi rahat patimo.
Da, ali sto prvo ne rijesiti pred svojom kucom? Nekoliko stotina miliona KM bismo imali vise na kraju godine. Sto da ne? Nesto vece se ne moze desiti.
Danguba

#9 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by Danguba »

fosna2014 wrote:
Da, ali sto prvo ne rijesiti pred svojom kucom? Nekoliko stotina miliona KM bismo imali vise na kraju godine. Sto da ne? Nesto vece se ne moze desiti.
ukinimo kantone...neke ovlasti prenijeti na vise a neke na opcinske nivoe...eto ustede
fosna2014

#10 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by fosna2014 »

vazi wrote:
fosna2014 wrote:Posto vidimo u zadnje vrijeme od strane nekih politicara spominjanje nekakve federalizacije BiH, smatram da bismo i mi trebali iznijeti svoje prijedloge o REALNOM preustroju BiH.

Sta je moguce uraditi?

Moj prijedlog:

ko mi? mislis forumasi? i kome da se posalje prijedlog :lol:

RS je regija , kakvih jos regija ima u RS-u?

I da, kako mislis smanjiti broj kantona?
1. da mislim na forumase

2. trebalo bi se uspostaviti nesto kao po principu okruga tako da BL ne muze ove regije tipa Bjeljina, Foca, Trebinje.

3. vec sam napisao iznad
fosna2014

#11 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by fosna2014 »

Danguba wrote:
fosna2014 wrote:
ukinimo kantone...neke ovlasti prenijeti na vise a neke na opcinske nivoe...eto ustede
To nije realno nego vise zelja. Da, imam i ja tu zelju, ali to se nece desiti.
vazi

#12 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by vazi »

Danguba wrote:
fosna2014 wrote:
upravo tako :thumbup:
malamoja

#13 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by malamoja »

ja bi ovih 10 kantona usitnio na još 10 i eto u startu zaposlio najmanje 100.000 ljudi
tako da bi imali 20 kantona ili kako god bi se zvali
daddy-kool

#14 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by daddy-kool »

Malo potpitanje, koja bi bila funkcija ove teritorijalne reorganizacije s obzirom da već imamo prilično teritorijalno organizovanu BiH?
fosna2014

#15 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by fosna2014 »

daddy-kool wrote:Malo potpitanje, koja bi bila funkcija ove teritorijalne reorganizacije s obzirom da već imamo prilično teritorijalno organizovanu BiH?
Smanjenje parazita.
drndalo

#16 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by drndalo »

fosna2014 wrote:REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH
Bravo majstore! :zzzz:
daddy-kool

#17 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by daddy-kool »

fosna2014 wrote:
daddy-kool wrote:Malo potpitanje, koja bi bila funkcija ove teritorijalne reorganizacije s obzirom da već imamo prilično teritorijalno organizovanu BiH?
Smanjenje parazita.
To podrazumijeva smanjenje broja kantona? Realno se može BPK pripojiti KS, kao i spojiti ZHK sa K10 bez velike političke zavrzlame. Ekonomski bi realno (ali politički nerealno) bilo pripojiti i PK sa TK, a tu bi se priča morala zaustaviti, jer svi dalji koraci prouzrokuju značajne međuetničke tenzije i nepovjerenje.
HM 2011

#18 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by HM 2011 »

fosna2014 wrote:
- spajanje HBK i ZHK

- spajanje KS i BPK

- spajanje TK i ZE-DO

(prije biram ovu verziju....)SBK+ZEDO+ Tuzla i Posavina
ili
ZEDO + Tuzla i Posavina

KS, HNK, ZHK i BPK (kada bi u to dodali i SBK bio bi to jedan gigantski kanton iako to je ta sredina sa izlazom na more)

USK I KANTON 10 ?

Etnički mješati ili etnički ukrupnjivati dva različita smjera ?

Wiki kaže ovo o brojevima stanovnika......
Unsko-sanski kanton - 288.114 - 287.885
Posavski kanton - - 39.886 - 39.307
Tuzlanski kanton - 498.549 - 499.099
Zeničko-dobojski kanton 400.602 - 399.485
Bosansko-podrinjski kanton33.093 - 32.675
Srednjobosanski kanton 254.992 - 253.592
Hercegovačko-neretvanski 225.930 - 224.652
Zapadnohercegovački kant 81.707 - 81.487
Kanton Sarajevo - 423.645 - 440.744
Kanton br. 10 - - 80.800 - 79.351
Ukupno - - 2.327.318 - 2.338.277
It_is_a_Leclerc

#19 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

FBiH treba organizirati iz pet kantona, po ekonomsku-nacionalnom principu. Ne možemo ignorisati nespremnost Bošnjaka u Krajini, npr, da budu dio neke "banjalučke" regije (gluho bilo), ili nešto slično. Poljoprivredno-šumsko-stočarski regioni današnjeg USK i Kantona broj 10 mogu biti jedan kanton. Sarajevski, srednjobosanski i bosansko-podrinjski kanton kao regije sa uglavnom tercijarnom proizvodnjom, mogu biti drugi. Zapadno-hercegovački i hercegovačko-neretvanski jednostavno bi morali biti treći, ma koliko to nekom od Bošnjaka ličilo na neki treći entitet. Zeničko-dobojski i Tuzlanski, naravno, kao induistrijsko-rudarski dijelovi BiH četvrti. I još Posavski kanton, kao detašman koji je svrha sam sebi, može biti peti. Sarajevu treba oduzeti titulu glavnog grada FBiH, i ostaviti mu titulu glavnog grada BiH, a glavni grad FBIH da bude Mostar, simbolike radi. Mostar, s toga, treba biti izuzet iz kantona, sa gradskim vijećem, sastavljen iz tri općine.

Teritorijalna organizacija i reorganizacija BIH je puno manji problem. Problem su nadležnosti koje su puno preklapaju. Tako, naprimjer, mi imamo ministarstvo okoliša na nivou FBiH čije su nadležnosti barem u 80 % slučajeva podudarne za kantonalnim ministarstvima prostornog uređenja, građanje i zaštite okoliša. Mi imamo 10 kantonalnih ministara pravde koji nikom ne trebaju, jer imamo federalnog ministra sa skoro istim nadležnostima. Imamo federalnog ministra obrazovanja koji nikom ne treba. Kantonima treba ostaviti nadležnosti poput obrazovanja, finansija, unutrašnjih poslova i zdravstva. Ostalo ukinuti, i sve ovlasti dati federalnim ministarstvima.

Idealno bi bilo kad bi se srednji nivo vlasti mogao formirati i u bh. entitetu Republici Srpskoj, u smislu da banjalučka, dobojska, bijeljinska i trebinjska regija postanu kantoni sa jednakim ovlastima, kao i u FBiH, ali bojim se da to nije realno očekivati.
Danguba

#20 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by Danguba »

Sta je moguce uraditi?

Moj prijedlog:

sada ovo vidjeh...
Image

hajde produzi i ne uzimaj nam vrijeme... :zzzz:

:D
palermo

#21 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by palermo »

It_is_a_Leclerc wrote:FBiH treba organizirati iz pet kantona, po ekonomsku-nacionalnom principu. Ne možemo ignorisati nespremnost Bošnjaka u Krajini, npr, da budu dio neke "banjalučke" regije (gluho bilo), ili nešto slično. Poljoprivredno-šumsko-stočarski regioni današnjeg USK i Kantona broj 10 mogu biti jedan kanton. Sarajevski, srednjobosanski i bosansko-podrinjski kanton kao regije sa uglavnom tercijarnom proizvodnjom, mogu biti drugi. Zapadno-hercegovački i hercegovačko-neretvanski jednostavno bi morali biti treći, ma koliko to nekom od Bošnjaka ličilo na neki treći entitet. Zeničko-dobojski i Tuzlanski, naravno, kao induistrijsko-rudarski dijelovi BiH četvrti. I još Posavski kanton, kao detašman koji je svrha sam sebi, može biti peti. Sarajevu treba oduzeti titulu glavnog grada FBiH, i ostaviti mu titulu glavnog grada BiH, a glavni grad FBIH da bude Mostar, simbolike radi. Mostar, s toga, treba biti izuzet iz kantona, sa gradskim vijećem, sastavljen iz tri općine.

Teritorijalna organizacija i reorganizacija BIH je puno manji problem. Problem su nadležnosti koje su puno preklapaju. Tako, naprimjer, mi imamo ministarstvo okoliša na nivou FBiH čije su nadležnosti barem u 80 % slučajeva podudarne za kantonalnim ministarstvima prostornog uređenja, građanje i zaštite okoliša. Mi imamo 10 kantonalnih ministara pravde koji nikom ne trebaju, jer imamo federalnog ministra sa skoro istim nadležnostima. Imamo federalnog ministra obrazovanja koji nikom ne treba. Kantonima treba ostaviti nadležnosti poput obrazovanja, finansija, unutrašnjih poslova i zdravstva. Ostalo ukinuti, i sve ovlasti dati federalnim ministarstvima.

Idealno bi bilo kad bi se srednji nivo vlasti mogao formirati i u bh. entitetu Republici Srpskoj, u smislu da banjalučka, dobojska, bijeljinska i trebinjska regija postanu kantoni sa jednakim ovlastima, kao i u FBiH, ali bojim se da to nije realno očekivati.
Al što uvijek po Bošnjacima hercegovine, šta smo mi bogu zgriješili da nas "naši" najlakše prodaju.....
fosna2014

#22 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by fosna2014 »

drndalo wrote:
fosna2014 wrote:REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH
Bravo majstore! :zzzz:
Ispravljeno. Hvala.
fosna2014

#23 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by fosna2014 »

palermo wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:FBiH treba organizirati iz pet kantona, po ekonomsku-nacionalnom principu. Ne možemo ignorisati nespremnost Bošnjaka u Krajini, npr, da budu dio neke "banjalučke" regije (gluho bilo), ili nešto slično. Poljoprivredno-šumsko-stočarski regioni današnjeg USK i Kantona broj 10 mogu biti jedan kanton. Sarajevski, srednjobosanski i bosansko-podrinjski kanton kao regije sa uglavnom tercijarnom proizvodnjom, mogu biti drugi. Zapadno-hercegovački i hercegovačko-neretvanski jednostavno bi morali biti treći, ma koliko to nekom od Bošnjaka ličilo na neki treći entitet. Zeničko-dobojski i Tuzlanski, naravno, kao induistrijsko-rudarski dijelovi BiH četvrti. I još Posavski kanton, kao detašman koji je svrha sam sebi, može biti peti. Sarajevu treba oduzeti titulu glavnog grada FBiH, i ostaviti mu titulu glavnog grada BiH, a glavni grad FBIH da bude Mostar, simbolike radi. Mostar, s toga, treba biti izuzet iz kantona, sa gradskim vijećem, sastavljen iz tri općine.

Al što uvijek po Bošnjacima hercegovine, šta smo mi bogu zgriješili da nas "naši" najlakše prodaju.....
Mozda bi jedna od mogucnosti bila da se spoje USK, HBK, ZHK i HNK? Tu bismo imali neki paritet. A cijeli taj kanton bi se naslonio na Hrvatsku. Multinacionalni kanton.
It_is_a_Leclerc

#24 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

palermo wrote:

Niko nikog ne prodaje i niko se ne odriče bilo kojeg dijela zemlje. Držim da je moj prijedlog pošten i smatram da su takvi kantoni ekonomski održivi. Imamo tačno pet kantona, i u dva od njih bi Hrvati imali relativnu većinu, a u tri bi imali Bošnjaci. Ako ćemo se držati naših, onda nas to vodi u etno-nacionalno disekciju države, na tri strogo etnička šatora.

Kantoni ne bi trebali biti prevashodno nacionalni, već dominantno ekonomski subjekti. Ipak, oni moraju zadovoljiti minimalne etničke potrebe naroda u FBiH.
palermo

#25 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by palermo »

It_is_a_Leclerc wrote:
Niko nikog ne prodaje i niko se ne odriče bilo kojeg dijela zemlje. Držim da je moj prijedlog pošten i smatram da su takvi kantoni ekonomski održivi. Imamo tačno pet kantona, i u dva od njih bi Hrvati imali relativnu većinu, a u tri bi imali Bošnjaci. Ako ćemo se držati naših, onda nas to vodi u etno-nacionalno disekciju države, na tri strogo etnička šatora.

Kantoni ne bi trebali biti prevashodno nacionalni, već dominantno ekonomski subjekti. Ipak, oni moraju zadovoljiti minimalne etničke potrebe naroda u FBiH.
naravno
Ne možemo ignorisati nespremnost Bošnjaka u Krajini, npr, da budu dio neke "banjalučke" regije (gluho bilo), ili nešto slično.
:thumbup:

Ko jebe hercegovačke Bošnjake :thumbup: njima možemo prodati ovu priču :thumbup:
Post Reply