Sta je moguce uraditi?
Moj prijedlog:
- smanjenje kantona sa 10 na 6
- opcinama dati vecu autonomiju
- regije u RS ojacati (da ne bude u BL ode sve)
Mislim da puno vise nije moguce u narednih 10 godina uraditi.
P.S. karte su uvijek dobro dosle.
daddy-kool wrote:Na koji način bi smanjio sa 10 na 6?
ko mi? mislis forumasi? i kome da se posalje prijedlogfosna2014 wrote:Posto vidimo u zadnje vrijeme od strane nekih politicara spominjanje nekakve federalizacije BiH, smatram da bismo i mi trebali iznijeti svoje prijedloge o REALNOM preustroju BiH.
Sta je moguce uraditi?
Moj prijedlog:
- spajanje HBK i ZHKdaddy-kool wrote:Na koji način bi smanjio sa 10 na 6?
ma cusni ga sa tk i ze-do...fosna2014 wrote:- spajanje HBK i ZHKdaddy-kool wrote:Na koji način bi smanjio sa 10 na 6?
- spajanje KS i BPK
- spajanje TK i ZE-DO
Malo sam se zeznuo, ostane 7 kantona. Zaboravio Posavski.
Da, ali sto prvo ne rijesiti pred svojom kucom? Nekoliko stotina miliona KM bismo imali vise na kraju godine. Sto da ne? Nesto vece se ne moze desiti.Danguba wrote:fin ti naslov pa shodno tome, drzi se teme.
sve sto ne bi zahvatilo manji entitet je neprihvatljivo najvecem broju zitelja a dok se to ne rijesi, ostaje da se svi rahat patimo.
ukinimo kantone...neke ovlasti prenijeti na vise a neke na opcinske nivoe...eto ustedefosna2014 wrote:Da, ali sto prvo ne rijesiti pred svojom kucom? Nekoliko stotina miliona KM bismo imali vise na kraju godine. Sto da ne? Nesto vece se ne moze desiti.Danguba wrote:fin ti naslov pa shodno tome, drzi se teme.
sve sto ne bi zahvatilo manji entitet je neprihvatljivo najvecem broju zitelja a dok se to ne rijesi, ostaje da se svi rahat patimo.
1. da mislim na forumasevazi wrote:ko mi? mislis forumasi? i kome da se posalje prijedlogfosna2014 wrote:Posto vidimo u zadnje vrijeme od strane nekih politicara spominjanje nekakve federalizacije BiH, smatram da bismo i mi trebali iznijeti svoje prijedloge o REALNOM preustroju BiH.
Sta je moguce uraditi?
Moj prijedlog:
P.S. karte su uvijek dobro dosle.![]()
RS je regija , kakvih jos regija ima u RS-u?
I da, kako mislis smanjiti broj kantona?
To nije realno nego vise zelja. Da, imam i ja tu zelju, ali to se nece desiti.Danguba wrote:ukinimo kantone...neke ovlasti prenijeti na vise a neke na opcinske nivoe...eto ustedefosna2014 wrote:Da, ali sto prvo ne rijesiti pred svojom kucom? Nekoliko stotina miliona KM bismo imali vise na kraju godine. Sto da ne? Nesto vece se ne moze desiti.Danguba wrote:fin ti naslov pa shodno tome, drzi se teme.
upravo takoDanguba wrote:ukinimo kantone...neke ovlasti prenijeti na vise a neke na opcinske nivoe...eto ustedefosna2014 wrote:Da, ali sto prvo ne rijesiti pred svojom kucom? Nekoliko stotina miliona KM bismo imali vise na kraju godine. Sto da ne? Nesto vece se ne moze desiti.Danguba wrote:fin ti naslov pa shodno tome, drzi se teme.
Smanjenje parazita.daddy-kool wrote:Malo potpitanje, koja bi bila funkcija ove teritorijalne reorganizacije s obzirom da već imamo prilično teritorijalno organizovanu BiH?
Bravo majstore!fosna2014 wrote:REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH
To podrazumijeva smanjenje broja kantona? Realno se može BPK pripojiti KS, kao i spojiti ZHK sa K10 bez velike političke zavrzlame. Ekonomski bi realno (ali politički nerealno) bilo pripojiti i PK sa TK, a tu bi se priča morala zaustaviti, jer svi dalji koraci prouzrokuju značajne međuetničke tenzije i nepovjerenje.fosna2014 wrote:Smanjenje parazita.daddy-kool wrote:Malo potpitanje, koja bi bila funkcija ove teritorijalne reorganizacije s obzirom da već imamo prilično teritorijalno organizovanu BiH?
fosna2014 wrote:- spajanje HBK i ZHKdaddy-kool wrote:Na koji način bi smanjio sa 10 na 6?
- spajanje KS i BPK
- spajanje TK i ZE-DO
Malo sam se zeznuo, ostane 7 kantona. Zaboravio Posavski.
sada ovo vidjeh...fosna2014 wrote:Posto vidimo u zadnje vrijeme od strane nekih politicara spominjanje nekakve federalizacije BiH, smatram da bismo i mi trebali iznijeti svoje prijedloge o REALNOM preustroju BiH.
Sta je moguce uraditi?
Moj prijedlog:

Al što uvijek po Bošnjacima hercegovine, šta smo mi bogu zgriješili da nas "naši" najlakše prodaju.....It_is_a_Leclerc wrote:FBiH treba organizirati iz pet kantona, po ekonomsku-nacionalnom principu. Ne možemo ignorisati nespremnost Bošnjaka u Krajini, npr, da budu dio neke "banjalučke" regije (gluho bilo), ili nešto slično. Poljoprivredno-šumsko-stočarski regioni današnjeg USK i Kantona broj 10 mogu biti jedan kanton. Sarajevski, srednjobosanski i bosansko-podrinjski kanton kao regije sa uglavnom tercijarnom proizvodnjom, mogu biti drugi. Zapadno-hercegovački i hercegovačko-neretvanski jednostavno bi morali biti treći, ma koliko to nekom od Bošnjaka ličilo na neki treći entitet. Zeničko-dobojski i Tuzlanski, naravno, kao induistrijsko-rudarski dijelovi BiH četvrti. I još Posavski kanton, kao detašman koji je svrha sam sebi, može biti peti. Sarajevu treba oduzeti titulu glavnog grada FBiH, i ostaviti mu titulu glavnog grada BiH, a glavni grad FBIH da bude Mostar, simbolike radi. Mostar, s toga, treba biti izuzet iz kantona, sa gradskim vijećem, sastavljen iz tri općine.
Teritorijalna organizacija i reorganizacija BIH je puno manji problem. Problem su nadležnosti koje su puno preklapaju. Tako, naprimjer, mi imamo ministarstvo okoliša na nivou FBiH čije su nadležnosti barem u 80 % slučajeva podudarne za kantonalnim ministarstvima prostornog uređenja, građanje i zaštite okoliša. Mi imamo 10 kantonalnih ministara pravde koji nikom ne trebaju, jer imamo federalnog ministra sa skoro istim nadležnostima. Imamo federalnog ministra obrazovanja koji nikom ne treba. Kantonima treba ostaviti nadležnosti poput obrazovanja, finansija, unutrašnjih poslova i zdravstva. Ostalo ukinuti, i sve ovlasti dati federalnim ministarstvima.
Idealno bi bilo kad bi se srednji nivo vlasti mogao formirati i u bh. entitetu Republici Srpskoj, u smislu da banjalučka, dobojska, bijeljinska i trebinjska regija postanu kantoni sa jednakim ovlastima, kao i u FBiH, ali bojim se da to nije realno očekivati.
Ispravljeno. Hvala.drndalo wrote:Bravo majstore!fosna2014 wrote:REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH
Mozda bi jedna od mogucnosti bila da se spoje USK, HBK, ZHK i HNK? Tu bismo imali neki paritet. A cijeli taj kanton bi se naslonio na Hrvatsku. Multinacionalni kanton.palermo wrote:Al što uvijek po Bošnjacima hercegovine, šta smo mi bogu zgriješili da nas "naši" najlakše prodaju.....It_is_a_Leclerc wrote:FBiH treba organizirati iz pet kantona, po ekonomsku-nacionalnom principu. Ne možemo ignorisati nespremnost Bošnjaka u Krajini, npr, da budu dio neke "banjalučke" regije (gluho bilo), ili nešto slično. Poljoprivredno-šumsko-stočarski regioni današnjeg USK i Kantona broj 10 mogu biti jedan kanton. Sarajevski, srednjobosanski i bosansko-podrinjski kanton kao regije sa uglavnom tercijarnom proizvodnjom, mogu biti drugi. Zapadno-hercegovački i hercegovačko-neretvanski jednostavno bi morali biti treći, ma koliko to nekom od Bošnjaka ličilo na neki treći entitet. Zeničko-dobojski i Tuzlanski, naravno, kao induistrijsko-rudarski dijelovi BiH četvrti. I još Posavski kanton, kao detašman koji je svrha sam sebi, može biti peti. Sarajevu treba oduzeti titulu glavnog grada FBiH, i ostaviti mu titulu glavnog grada BiH, a glavni grad FBIH da bude Mostar, simbolike radi. Mostar, s toga, treba biti izuzet iz kantona, sa gradskim vijećem, sastavljen iz tri općine.
Teritorijalna organizacija i reorganizacija BIH je puno manji problem. Problem su nadležnosti koje su puno preklapaju. Tako, naprimjer, mi imamo ministarstvo okoliša na nivou FBiH čije su nadležnosti barem u 80 % slučajeva podudarne za kantonalnim ministarstvima prostornog uređenja, građanje i zaštite okoliša. Mi imamo 10 kantonalnih ministara pravde koji nikom ne trebaju, jer imamo federalnog ministra sa skoro istim nadležnostima. Imamo federalnog ministra obrazovanja koji nikom ne treba. Kantonima treba ostaviti nadležnosti poput obrazovanja, finansija, unutrašnjih poslova i zdravstva. Ostalo ukinuti, i sve ovlasti dati federalnim ministarstvima.
Idealno bi bilo kad bi se srednji nivo vlasti mogao formirati i u bh. entitetu Republici Srpskoj, u smislu da banjalučka, dobojska, bijeljinska i trebinjska regija postanu kantoni sa jednakim ovlastima, kao i u FBiH, ali bojim se da to nije realno očekivati.
Niko nikog ne prodaje i niko se ne odriče bilo kojeg dijela zemlje. Držim da je moj prijedlog pošten i smatram da su takvi kantoni ekonomski održivi. Imamo tačno pet kantona, i u dva od njih bi Hrvati imali relativnu većinu, a u tri bi imali Bošnjaci. Ako ćemo se držati naših, onda nas to vodi u etno-nacionalno disekciju države, na tri strogo etnička šatora.palermo wrote:Al što uvijek po Bošnjacima hercegovine, šta smo mi bogu zgriješili da nas "naši" najlakše prodaju.....It_is_a_Leclerc wrote:FBiH treba organizirati iz pet kantona, po ekonomsku-nacionalnom principu. Ne možemo ignorisati nespremnost Bošnjaka u Krajini, npr, da budu dio neke "banjalučke" regije (gluho bilo), ili nešto slično. Poljoprivredno-šumsko-stočarski regioni današnjeg USK i Kantona broj 10 mogu biti jedan kanton. Sarajevski, srednjobosanski i bosansko-podrinjski kanton kao regije sa uglavnom tercijarnom proizvodnjom, mogu biti drugi. Zapadno-hercegovački i hercegovačko-neretvanski jednostavno bi morali biti treći, ma koliko to nekom od Bošnjaka ličilo na neki treći entitet. Zeničko-dobojski i Tuzlanski, naravno, kao induistrijsko-rudarski dijelovi BiH četvrti. I još Posavski kanton, kao detašman koji je svrha sam sebi, može biti peti. Sarajevu treba oduzeti titulu glavnog grada FBiH, i ostaviti mu titulu glavnog grada BiH, a glavni grad FBIH da bude Mostar, simbolike radi. Mostar, s toga, treba biti izuzet iz kantona, sa gradskim vijećem, sastavljen iz tri općine.
naravnoIt_is_a_Leclerc wrote:
Niko nikog ne prodaje i niko se ne odriče bilo kojeg dijela zemlje. Držim da je moj prijedlog pošten i smatram da su takvi kantoni ekonomski održivi. Imamo tačno pet kantona, i u dva od njih bi Hrvati imali relativnu većinu, a u tri bi imali Bošnjaci. Ako ćemo se držati naših, onda nas to vodi u etno-nacionalno disekciju države, na tri strogo etnička šatora.
Kantoni ne bi trebali biti prevashodno nacionalni, već dominantno ekonomski subjekti. Ipak, oni moraju zadovoljiti minimalne etničke potrebe naroda u FBiH.
Ne možemo ignorisati nespremnost Bošnjaka u Krajini, npr, da budu dio neke "banjalučke" regije (gluho bilo), ili nešto slično.