Damir_5 wrote:
To je veliko pitanje koliko su ti gubitci stvarni, a koliko su zapravo napuhani jer Aluminijum nije jedini u Europi koji prozivodi aluminijum i neki placaju skuplje struju od Aluminijuma. Mozda sa ugradnjom HDZ provizije Aluminijum ima poteskoca u poslovanju, medjutim cisto sumnjam da je prije rata sarajevski Energoinvest upumpao toliko love u "neisplativ" biznis. Inace sta bi se dogodilo sa onim rudnicima u Sumskoj ako bi se zatvorio Aluminijum i da li ga zbog toga, pa recimo to tako, branis?
Aluminijski kombinati u Evropi sa odavno zatvoreni upravo zbog cijene struje. I u okruženju nije ništa bolje. Pogledaj sudbinu KAP-a u Podgorici.
Alu-kombinat je pravljen u skroz drugim tržišnim uslovima koje ne možeš porediti sa današnjim (kao i KAP uostalom). Tadašnja država je svjesno davala nižu cijenu struje kombinatima na uštrb svih ostalih jer su oni (kombinati) 90% proizvodnje plasirali u izvoz. Tog "društvenog dogovora" kako se to tada zvalo danas nema. Ako ti proizvodnja nije isplativa gasiš se. Htjeli smo tržišnu privredu, imamo je.
Koji rudnici u RS? Proizvodnja glinice u Mostaru nikad nije pokrenuta nakon rata, tako da ne radi ni jedan rudnik boksita u I. i Z.Hercegovini. Glinicu Alu-kombinat većinom uvozi, a nešto se nabavlja i iz Zvornika mislim. Zbog transporta im je lakše da je vuku iz Ploča nego iz Zvornika, a nema neke razlike u cijeni sirovine.
Telekom Sumske je u vlasnistvu Telekoma Srbije, a on je mislim potpuno drzavna firma, samo ne u vlasnistvu BiH drzave, nego Srbije, to nista ne mijenja da je to zapravo drzavna kompanija. Kakva je to "privatizacija" kad prodas drzavnu firmu drugoj drzavi i ona onda dekretom postavlja vodstvo?
Isto kao privatizacija INE u Hrvatskoj. Kupila ju je državna firma iz Mađarske. Kakve to veze ima za status kupljene kompanije u BiH?
Javne nabavke na tenderima sluze da BiH drzavne firme transparentno ulazu i trose pare, a sta rade firme drugih drzava, to nije bitno za nas jer ako ukradu pare, ukrali su vecinom Srbiji, ne nama.
Tako bi trebalo biti. Ali su tenderi takođe i velika blokada državnim firmama zbog dugog vremena provođenja, zatim čekanja na žalbeni rok, pa ako se poništi "Jovo nanovo". Privatne firme tih blokada nemaju. Ako želim nešto da kupim kupujem odmah, a ne nakon 6 mjeseci ili godinu kad mi to možda više i ne treba.
FBIH se treba uciti na greskama sumske i niposto ne privatizirati BH Telekom! OD 2006 godine do danas, BH Telekom je uplatio u FBIH budzet otprilike koliko je sumska dobila za Telekom Sumske od drzave Srbije.
Ne znam koliko je BH Telekom uplatio, ali se uvijek možeš zapitati koliko bi uplatio da mu nisu na čelu partijski ljudi koji se smjenuju kako se smjenjuje vlast u FBiH? Naravno da je moguća varijanta državne kompanije koja donosi dobit državi kao u bivšem sistemu. Ali na čelu takve firme moraju biti menadžeri, a ne partijski kadrovi. Takva firma ne smije služiti za uhljeblivanje partijskog članstva već mora raditi na tržišnim osnovama. Nažalost državne firme u BiH većinom služe za isisavanje para na razne načine. I nema tu neke razlike RS-FBiH. Pa čak i šire. Hrvatska, Srbija sve je to ista priča, samo su drugi nazivi firmi.
Kad bi mi mogli imati državne firme tipa mađarskog MOL-a to bi bilo idealno. Ali nemamo.