Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
Alfons Kauders

#801 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

travnik wrote:
dede merdzane wrote:
Alfons Kauders wrote: Komsic je "proizvod" glasanja 330,000 gradjana za opoziciju. Da su SDA, SBiH i HDZ-ovi bolje radili svoj posao, onda bi vjerovatno glatko bili izabrani njihovi kandidati.

Ali eto, nekim je lakse vjerovati u neku veliku zavjeru Bosnjaka, koji su glasali za Komsica i SDP samo da zaceraju HDZ-u. Doduse, takve gluposti dolaze od istih ljudi koji cestitaju godisnjicu RS-a iz koje su svi Hrvati ili protjerani ili preseljeni pod zemlju, od imbecila koji fakat vjeruju da je ARBiH pobila i protjerala vise Hrvata od Srba - i da, to jeste laz i obmana i to jeste prvoklasna glupost, ali ujedno dokazuje kakvim stvarima HDZ licitira.

HDZ nije odjeban iz vlasti zato sto je za njega glasala vecina Hrvata, vec zato sto je destruktivna politicka opcija koja nije prihvatljiva velikoj vecini Bosnjaka. Zamisli kako bi Hrvatima bilo da se izabere neka vehabijska stranka u ostatku federacije?

Kamo srece da je vecina Hrvata glasala za neke normalnije stranke centra ili ljevice, da te stranke imaju clana predsjednistva, da su dio normalne, konstruktivne koalicije u Sarajevu i da fakat RADE SVOJ JEBENI POSAO. Sad bi pricali kako spojiti Konjic i Mostar autoputem, kako konsolidirati telekome i elektroprivrede itd. Ali sta je tu je - i kao slag na tortu dodje prosrpska politika i retorika zasnovana na jebenim lazima, kojim se Bosnjaci predstavljaju kao veci dusmani od Srba. To je bas pravi nacin da se dodje do ustupaka u Sarajevu, tesko da se moze odabrati bolji.

Naravno da javnost nije spremna na bilo kakve ustupke jer su svjesni da njima nece dobiti nista. Opet ce slusati lazi, uvrede, ucjene - poput ovih koje sam maloprije opisao. I opet ce gledati kako taj isti HDZ kojem se izlazi u susret radi sve da sjebe drzavu i odnose izmedju samih naroda. Pomiri se s tim da je HDZ u ocima prosjecnog Bosnjaka isti kurac kao neka bradata talibanska stranka u ocima Hrvata. To nema veze s jebenim narodom i nekom fol mrznjom.
I ovo je poenta svega. :thumbup:
To je poruka jednom narodu: vi ste retardirani, ne znate izabrati tko će vas predstavljati, pa ćemo mi to uraditi za vas. Vrh pokvarenosti!
Da, upravo tako - ne znate izabrati.

Sve stranke u drzavi su za kurac, vecina glasaca su polupismeni imbecili, ali kad se to kaze za Stozernu Stranku, eeee onda se vrijedja narod. Kad se kaze da su glasaci SDA zatucani, nikom nista. Za SDS glasaju cetnici, jebaji ga, glasaju. Za SDP crvena burzoazija i elitisti, sve dure.

Ali nemoj ni slucajno rijec reci za HDZ, jer samo Sv. Covic i Blazena Borjana predstavlja NAROD. :lol:

Jest zajebano kad nestane argumenata pa spadnes na ovo, a?
BHCluster

#802 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by BHCluster »

osrbih_do_groba wrote:
Bodkin wrote: u ovome je problem u razmisljanju. dakle oni na to imaju po ustavu pravo, a i ako je bosna trokut sa tri stranice koji su tri naroda, onda oni moraju biti u ovome ravnopravni sa druga dva naroda
Kolega, u tome i jeste poenta. Niko pa ni Hrvati NEMAJU to pravo na člana Predsjedništva po Ustavu BiH. Članovi Predsjedništva BiH su, po Ustavu, PRIPADNICI a ne PREDSTAVNICI konstituivnih naroda. Članovi Predsjedništva BiH su predstavnici BiH, predstavnici naroda sjede u domovima naroda PS FBiH i PS BiH.

U praksi to je nešto drugo, ali ti si previše iskusan i informiran da bi potiho provlačio tezu da neko, pa čak i Hrvati, imaju pravo na svog predstavnika. Stoga, mojne hinjaka ofirno je.
:thumbup:
Havatar

#803 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Havatar »

sv12 wrote:
cyprus wrote:
Slažem se da je teško izvodivo i ofirno, ali mislim da je Hrvatima bitnija simbolika nego suština... Prosječnom Hrvatu ne bi bilo ništa bolje ni da u predsjedništvu sjedi Borjana umjesto Željke(isto kao što ni pripadnicima 'probosanskih' snaga Željko na toj poziciji nije donio nikakvu suštinsku prednost), i većina Hrvata to zna... Također, tim gore što je ofirno, jer ako neka budala pokuša (dovoljno je da samo pokuša) bit tako ofirna (a nije nerealno da se i takvi pojave, npr. Mirnes Ajanović ili Sefer Halilović), za Hrvate će to biti najočitiji signal da ih Bošnjaci žele zajebat, a to će ih još jače okrenuti separatizmu i savezništvu sa srpskim separatistima... A mislim da to ne ide u prilog ljudima koji vole ovu zemlju...

Hrvatima je veći problem sama činjenica da su preglasani, odnosno da su praktično džabe glasali za člana predsjedništva, jer nisu mogli značajno uticat na njegov izbor... Njima je iz psihološkog aspekta bitnija činjenica da mogu nesmetano birati koga hoće, nego sam rezultat izbora... A kako su paranoični naši narodi, ako se ostavi ta rupa, pomoću koje bi Bošnjaci nekom organizovanom kampanjom mogli ponovo zaobići volju hrvatskog glasačkog tijela (taman nikad to ne izveli), za Hrvate će to predstavljat problem, povod daljne kuknjave, te nastavak njihove homogenizacije u nacionalističkom pravcu...
Izgleda da Hrvati nemaju tih briga kad Covic zajedno sa Dodikom bira Bosnjacima da ce ih Lagumdzija, Bosanac Hadzic, kriminalac Radoncic i anonimac Osmic predstavljati u Vijecu Ministara i to nakon lokalnih izbora gdje su Bosnjaci vecinski glasali za SDA.

Nisu imali ni problema kad su u ratu iz manjine u bosnjackim vecinskim opcinama u Mostaru, Zepcu i Stolcu, postali vecina, tako sto su primjenjivali isti zlocinacki recept kao i Srbi u Prijedoru, Istocnoj Bosni i u mnogim drugim prijeratnim bosnjackim vecinskim opcinama.

Hrvati ako zele fer odnos, i ako izbor Komsica nisu odradili vecinski Bosnjaci, nego vecinski Sejdic--Finci ekipa, onda moraju biti fer. A to znaci prvo i prvenstveno da prestanu pokusavati od prijeratnih bosnjackih vecinskih opcina u Mostaru, Stolcu i Zepcu praviti vecinske hrvatske opcine, da prestanu potlacivati Bosnjake, tu prvenstveno mislim na one zlocinacke epizode da bosnjacka djeca moraju ulaziti na sporedni ulaz i da moraju gledati krst iznad table kad su u skoli.

I ima tu jos nekih detalja koja se trebaju ispraviti. Tek nakon toga, onda bi imali moralno pravo traziti da se Bosnjaci prema njima ponasaju fer. Do tad, suplja prica. Kako posijes, tako ces i pokupiti.

HDZ i HDZ kadrovi su veoma bezobrazni, korumpirani i pokvareni, sve sto ih je snaslo, zaszluzili su deset puta vise.

Isto tako savjet Srbima koji se "brinu" za Hrvate u "slucaju Komsic", mozda da date primjer ekipi Sejdic-Finci na taj nacin da Dodik i vi ne birate Hrvatima srpske kadrove iz SNSD u vijece naroda sumske kao "Hrvate" i to iz izbora u izbore i to ne jednog, nego sve clanove koji trebaju biti Hrvati, a ne Srbi iz SNSD-a.
:thumbup:
Hafis

#804 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Ako propadnu pregovori, izbori se odrzavaju po starom.
Aha, hoće sigurno. Možda izbori za predsjednika kućnog savjeta.
travnik

#805 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

Alfons Kauders wrote:
travnik wrote:
Što Bošnjaci misle o HDZ-u, Hrvati misle o SBiH, SDA i SDP-u. Koja je razlika? Politička volja Bošnjaka se ne može izigrati, a politička volja Hrvata može. Znači, logika je ovakva: vi glasajta, ako nam se ne svidi vaš izbor, mi ćemo instalirati koga mi hoćemo. I sada bi se kao Hrvatio trebali sa tim pomiriti? A šta ako se Hrvatima ne svidi bošnjački izbor? Mogu mahati ušima.
Pa ima razlike - jer je rijec o jednog politickoj opciji, a ne 3-4...

Ako se Hrvatima npr. ne svidi izbor Bosnjaka, fino zaobidju tu stranku i formiraju vlast s druge 2-3 stranke i cao. I onda ispuse glasaci te bosnjacke stranke.

A kod Hrvata samo jedna stranka, pa kad ispusi radi svog radikalizma, onda kemacanje.

Postoji vrlo jednostavan nacin da se rijesi ovaj problem - dovoljno je da Hrvati prestanu glasati za HDZ... Ali eto, iz nekog razloga to nije opcija, jer nema alternative - a vec sam objasnio zasto je nema i zasto je nikad nece ni biti. Ti ako hoces da vjerujes da je to radi sloge i radi nekih visih interesa, to je do tebe. Mozda ti je tako lakse?
A jesi li ti svjestan kakve nebuloze valjaš? Znači, nečija prava se ne mogu uvjetovati političkom opcijom. Hrvati će, na žalost, birati postojeću opciju dokle god je ovakvo stanje. Kao što rekoh, logika je ovakva: vi glasajta, ako nam se ne svidi vaš izbor, mi ćemo instalirati koga mi hoćemo. I sada bi se kao Hrvatio trebali sa tim pomiriti?
zavrzlama

#806 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by zavrzlama »

travnik wrote:

Što Bošnjaci misle o HDZ-u, Hrvati misle o SBiH, SDA i SDP-u. Koja je razlika? Politička volja Bošnjaka se ne može izigrati, a politička volja Hrvata može. Znači, logika je ovakva: vi glasajta, ako nam se ne svidi vaš izbor, mi ćemo instalirati koga mi hoćemo. I sada bi se kao Hrvatio trebali sa tim pomiriti? A šta ako se Hrvatima ne svidi bošnjački izbor? Mogu mahati ušima.
Bitno je sta bosnjaci misle o BIH,i sta hrvati misle o BIH....svi problemi su jer vecina srba i hrvata nije prihvatila BIH kao svoju drzavu i to je razlog za eskalaciju svih drugih problema...

Hrvati moraju postovati BIH i odvojiti privrzenost BIH od privrzenosti odredjenim politickim strankama u bosnjackom narodu...BIH se voli radi BIH a ne radi ljudi/stranaka koji trenutno su na vlasti....ne mrze hrvati koji glasaju za HDZ hrvatsku jer je Milovanovic i SDP vlast u hrvatskoj.....
OldMayor

#807 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by OldMayor »

@travnik, Mi smo barem promjenili lopove, vi ni to da uradite.
Alfons Kauders

#808 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

travnik wrote:
Alfons Kauders wrote:
travnik wrote:
Pa ima razlike - jer je rijec o jednog politickoj opciji, a ne 3-4...

Ako se Hrvatima npr. ne svidi izbor Bosnjaka, fino zaobidju tu stranku i formiraju vlast s druge 2-3 stranke i cao. I onda ispuse glasaci te bosnjacke stranke.

A kod Hrvata samo jedna stranka, pa kad ispusi radi svog radikalizma, onda kemacanje.

Postoji vrlo jednostavan nacin da se rijesi ovaj problem - dovoljno je da Hrvati prestanu glasati za HDZ... Ali eto, iz nekog razloga to nije opcija, jer nema alternative - a vec sam objasnio zasto je nema i zasto je nikad nece ni biti. Ti ako hoces da vjerujes da je to radi sloge i radi nekih visih interesa, to je do tebe. Mozda ti je tako lakse?
A jesi li ti svjestan kakve nebuloze valjaš? Znači, nečija prava se ne mogu uvjetovati političkom opcijom. Hrvati će, na žalost, birati postojeću opciju dokle god je ovakvo stanje. Kao što rekoh, logika je ovakva: vi glasajta, ako nam se ne svidi vaš izbor, mi ćemo instalirati koga mi hoćemo. I sada bi se kao Hrvatio trebali sa tim pomiriti?
Pa tu ima maaaali problemcic koji HDZ ne voli pominjati.

Ti ljudi nisu predstavnici naroda, vec drzave. Oni ne donose odluke koje se odnose samo na svoj narod, vec na sve nas. Ili sam ja nesto propustio?

Ali HDZ-u je lakse pricati o predstavnicima naroda koji polazu racune samo narodu (citaj stozernoj stranci) i koji nemaju nikakve veze s ostatkom drzave ili mrskim Sarajevom, kao da su narodi odvojene drzave. I ja valjam nebuloze? Halo, jebeni premijer na drzavnom nivou je iz HDZ-a, znaci on tamo predstavlja samo Hrvate, ne ostale narode? Pa hajmo onda napraviti i troglavo vijece ministara.
travnik

#809 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

Alfons

Vi svakim postom izmislite neki novi "argument". Nije problem u kvalifikaciji birača u ovom kontekstu, ali je problem što kada B "zatucani" ili S "zatucani" izaberu nekog, tome se ne može ništa, dok kada H "zatucani" izaberu, onda taj izbor recenziraju drugi. Pa kada su već tako pametni i progresivni, zašto ne izaberu takve stranke u SK, TK, USK i sl., gdje gotovo i nema Hrvata, pa da ta području učine oazom razvoja i napretka, odnosno najzapadnijom Njemačkom.
Hafis

#810 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

madner wrote:Bice drugacije to sto ce SNSD biti opozicija. Tako je da je itekako moguce da ce nakon sljedecih izbora ustavna promjena biti uradjena bez i jednog HDZ-a.
Aha.
Znači SDP, SDA, DF i malčice, otprilike prstohvat SDS-a će donjeti ustavne promjene ''nakon izbora''.
A kako stoje u Domu naroda...hrvatski klub? A ja. Umal' ne zaboravih...DF i SDP će popuniti ta mjesta.
daddy-kool

#811 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by daddy-kool »

travnik wrote:
Prava Hrvata nisu dovedena u pitanje, prava S-F jesu. Uvođenje novog principa "legitiman predstavnik naroda" je uvod u dalji aparthejd, i zato su ovolike akrobacije da se to prikrije. Zato će i Evropa nevjerovatnom matematikom, koja se nigdje ne koristi, pokušati zamaskirati S-F, a izaći u susret HDZ. Hvala im.
travnik

#812 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

zavrzlama wrote:
travnik wrote:

Bitno je sta bosnjaci misle o BIH,i sta hrvati misle o BIH....svi problemi su jer vecina srba i hrvata nije prihvatila BIH kao svoju drzavu i to je razlog za eskalaciju svih drugih problema...

Hrvati moraju postovati BIH i odvojiti privrzenost BIH od privrzenosti odredjenim politickim strankama u bosnjackom narodu...BIH se voli radi BIH a ne radi ljudi/stranaka koji trenutno su na vlasti....ne mrze hrvati koji glasaju za HDZ hrvatsku jer je Milovanovic i SDP vlast u hrvatskoj.....
Shvati da većina Hrvata ne mrzi BiH, ali nema identičan stav o BiH, njenom uređenju, odnosima i sl., kao i Bošnjaci, a onda se od toga, plus Dodika, napravi smjesa koja je odron.
travnik

#813 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

OldMayor wrote:@travnik, Mi smo barem promjenili lopove, vi ni to da uradite.
Jeste vi za nas, pa stavili Mikulića, Lijanoviće i Pavelićeve sljedbenike.
madner

#814 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Hafis wrote:
madner wrote:Bice drugacije to sto ce SNSD biti opozicija. Tako je da je itekako moguce da ce nakon sljedecih izbora ustavna promjena biti uradjena bez i jednog HDZ-a.
Aha.
Znači SDP, SDA, DF i malčice, otprilike prstohvat SDS-a će donjeti ustavne promjene ''nakon izbora''.
A kako stoje u Domu naroda...hrvatski klub? A ja. Umal' ne zaboravih...DF i SDP će popuniti ta mjesta.
Tako je.

Ko hoce hoce, ko nece ne mora.
Mister Yes

#815 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:
A ti misliš da neće? Naravno da će biti izbori.
Hafis

#816 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

daddy-kool wrote:
travnik wrote:
Prava Hrvata nisu dovedena u pitanje, prava S-F jesu. Uvođenje novog principa "legitiman predstavnik naroda" je uvod u dalji aparthejd, i zato su ovolike akrobacije da se to prikrije. Zato će i Evropa nevjerovatnom matematikom, koja se nigdje ne koristi, pokušati zamaskirati S-F, a izaći u susret HDZ. Hvala im.
Pa ja. Džaba Europi što je Europa kada ne svira u našu' korist. Mi znamo bolje kako s njima treba.
Ljudi su vidjeli očitu nelogičnost, poglavito nakon 2011. i formiranja tzv. ''platforme'' i cirkusa u koji se kasnije pretvorila.
Odlučili da se takve stvari hvala bogu više ne ponavljaju. Bilo je konačno i vrijeme...i hvala im.
Hafis

#817 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:
A ti misliš da neće? Naravno da će biti izbori.
Pa koliko znam trebaju se uraditi određene preinake nekih dijelova u Izbornog zakona koje su osporene od strane Ustavnog suda.
Ne vjerujem ja da će se baš tako lako naći koncenzus i na tom pitanju, dok se ovo sad ne riješi.
cindrlimindrli

#818 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cindrlimindrli »

travnik wrote:Shvati da većina Hrvata ne mrzi BiH
Komsija, dajmo se uozbiljiti.
Mister Yes

#819 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote:Pa hajmo onda napraviti i troglavo vijece ministara.
Ako se dobro sjećam u Daytonu su i bila dogovorena samo 3 člana VM. Doduše uz mogućnost proširenja koja se kasnije i desila. :D
travnik

#820 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

cindrlimindrli wrote:

Doista tako mislim, ali eto možda i griješim. Nije u pitanju ljubav, ali ni mržnja. Postoje razlike o viđenju unutarnjih pitanja u BiH, a onda se po našem starom običaju, neistomišljenici etiketiraju (i jedni, i drugi).
zavrzlama

#821 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by zavrzlama »

travnik wrote:
zavrzlama wrote:
travnik wrote:

Shvati da većina Hrvata ne mrzi BiH, ali nema identičan stav o BiH, njenom uređenju, odnosima i sl., kao i Bošnjaci, a onda se od toga, plus Dodika, napravi smjesa koja je odron.
vec sam napisao...
BIH hrvati su izkalkulisali da je jeftinije,brze i lakse srusiti BIH sa dodikom ,nego sa bosnjacima i ostalim probih gradjanima izgraditi BIH kao normalnu drzavu i tu se zavrsavaju sve price....sta ce na kraju biti rezultat visegodisnje politike koju vode,nije tesko naslutiti....mada sam ja uvjeren 100% da ce BIH hrvati kad tad promijeniti svoju politiku,jer hrvatskom narodu u BIH i hrvatskoj kao drzavi BIH nije ideoloski neprijatelj nego u odredjenim istorijskim okolnostima radi stratesko-interesnih razloga rade protiv drzave BIH.....
vidis,treba biti posten i priznati da hrvatska politka danas je saveznik dodiku ,ne radi polozaja BIH hrvata ,nego iskljucivo radi jacanja sanse za podjelom BIH kojom teze velikosrbi sa dodikom na celu...
Probleme hrvata mogu rijesiti bosnjaci jer sa njima uglavnom dijele zivotni i institucijalni prostor....ALI oni rjesenje traze preko dodika..e tu nesto smrdi ,a naveo sam sta smrdi...

BIH hrvati ne mrze BIH,Ali ih ne bi ni zabolilo puno da se sutra podijeli,niti ih interesuje da se ta drzava izgradjuje kao i sve ostale drzave,nego iskljucivo ih interesuje njihov narod i njihov teritorij..i tu je sva pogubnost BIH hrvata...
cindrlimindrli

#822 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cindrlimindrli »

travnik wrote:
cindrlimindrli wrote:

Doista tako mislim, ali eto možda i griješim. Nije u pitanju ljubav, ali ni mržnja. Postoje razlike o viđenju unutarnjih pitanja u BiH, a onda se po našem starom običaju, neistomišljenici etiketiraju (i jedni, i drugi).
A to, pa ja ne sumnjam da vecina Bosnjaka isto ne voli trenutno uredjenje.
madner

#823 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Dakle osim sto nema vise finoce, ima li neki razlog da se pristane na ove ucjene? :D
Hafis

#824 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

zavrzlama wrote: Probleme hrvata mogu rijesiti bosnjaci jer sa njima uglavnom dijele zivotni i institucijalni prostor....ALI oni rjesenje traze preko dodika..e tu nesto smrdi ,a naveo sam sta smrdi...
Pa su im rješenje pokušali pronaći preko Željka Komšića, ili onim tugaljivim ucjenama oko sklapanja federlne vlade, s pričom o SDP-u koji je pored svih atributa i ''hrvatska stranka'', koja jel'te ima pravo i na par ''hrvatskih'' fotelja u federalnoj vladi. A slijedom te logike i onosezonsko ''hrvatsko'' mjesto predsedatelja Vijeća ministara.
i ja kažem da tu nešto dobro smrdi.
travnik

#825 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

zavrzlama

Ima li volje kod B? Nema. Dodik je Čoviću, a i svima u FBiH, nužno zlo. Sa takvim nema napretka, to je jasno svima. Međutim, ponavljam, Čović nije imao drugog izbora. Dobio je šamarčinu iz Sarajeva, a i prije toga je bilo (alijansa, pa još xy stvari). I koga je imao još u BiH, nego Dodika, da pomoću njega pokuša nešto odraditi, i neke časne, ali na žalost i nečasne stvari.
Post Reply