Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
palermo

#2276 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by palermo »

Hafis wrote: Ja sam napisao jedan idejni projekt koji uopće ne zvuči loše i kada se malo bolje pogleda mošda to i jeste rješavanje temeljnog problema ovog društva.
A ti napišeš: a ZAŠTO bi to XY prihvatili?
A ja tebe pitam da pogledaš što sam to napisao i odgovoriš: a ZAŠTO to ne bi prihvatili?

Dakle:

Rješenje se može naći po uzoru na zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture.
Pravi primjer za to su upravo Švicarska i Belgija.

Šta imamo danas: s jedne strane imamo Republiku Srpsku koja je država unutar države, a s druge strane Federaciju u kojoj postoji jako puno međunacionalnih problema koji se teško mogu na ovakav način ublažiti.

BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.
U ovom drugom slučaju čitav prostor BiH bi bio kantoniziran, a u prvom slučaju moguća su tri entiteta, tri prostora u kojima će se jasno znati što je njihov zadatak.
Tada bismo mogli imati relativno malo funkcija centraliziranih na razini države, što je primjereno jednoj europskoj suverenoj državi. Znači, monetarni sustav, fiskalnu politiku, sigurnosnu politiku, vanjsku politiku, i to bi bilo dovoljno, a ostalo bi, recimo slično kao u Švicarskoj trebalo decentralizirati i omogućiti ravnomjerni razvoj na cijelom teritoriju.
I šta dobijaju Bošnjaci sa tri prepoznatljivo nacionalna prostora ? Ili da idemo dalje, koliki je to i koji je to nacionalni prostor u kojem bi i Bošnjaci i Hrvati i Srbi se osjećali komotno i slobodno. Onako konkretno, nemoj floskule o tome da ti pričaš o konceptu a ne o granicama.
Hafis

#2277 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

palermo wrote:
I šta dobijaju Bošnjaci sa tri prepoznatljivo nacionalna prostora ? Ili da idemo dalje, koliki je to i koji je to nacionalni prostor u kojem bi i Bošnjaci i Hrvati i Srbi se osjećali komotno i slobodno. Onako konkretno, nemoj floskule o tome da ti pričaš o konceptu a ne o granicama.
I šta dobijaju Bošnjaci sa tri prepoznatljivo nacionalna prostora ?
Ne vidim što gube s tim?
Koliki je to i koji je to nacionalni prostor u kojem bi i Bošnjaci i Hrvati i Srbi se osjećali komotno i slobodno.
Pričamo o načelima a ne o kilometražama. Inače nisam baš elaborirao potrebnu veličinu prostora. Valjda postoje i ti parametri koji mjere ''osjećaj komocije i slobode''.
palermo

#2278 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by palermo »

Hafis wrote:
Koliki je to i koji je to nacionalni prostor u kojem bi i Bošnjaci i Hrvati i Srbi se osjećali komotno i slobodno.
Pričamo o načelima a ne o kilometražama. Inače nisam baš elaborirao potrebnu veličinu prostora. Valjda postoje i ti parametri koji mjere ''osjećaj komocije i slobode''.
:D jebi ga Hafize, kako se ono u nas kaže, prdilo-skakalo.......iliti ga, šuplja je to brate sve bez priče o granicama....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2279 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Chmoljo »

sreća vaša pa sam raspoložen, a i ne želim da se žalite kako je bez opomene bilo...

ALI

bez kongenitalnih poremećaja i kockoglavosti, ili će biti banova.

sad ste opomenuti, sad znate
:) :sax:
cyprus

#2280 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

Hafis wrote:Ne vidim što gube s tim?
Gube status ravnopravnosti na velikom dijelu svoje domovine i dobivaju strah da će ti dijelovi i prestat bit dio njihove domovine... Sa druge strane mi nikako nije jasno kako se bosanskohercegovački Srbi i Hrvati, mislim njihove politike, tako lako odriču Sarajeva, Zenice, Tuzle...
Hafis

#2281 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

cyprus wrote:
Gube status ravnopravnosti na velikom dijelu svoje domovine i dobivaju strah da će ti dijelovi i prestat bit dio njihove domovine... Sa druge strane mi nikako nije jasno kako se bosanskohercegovački Srbi i Hrvati, mislim njihove politike, tako lako odriču Sarajeva, Zenice, Tuzle...
Eh sad...''gube status ravnopravnosti''......
Da li je to netko od nas determiniran za te vrste strahova, odnosno da li je netko od nas posebno cijepljen protiv tih strahova u djetinjstvu. Ne ide to tako. Strah je podjednako prisutan kod svih i to bi upravo i trebao biti motiv da se na takve stvari obrati posebna pozornost. Nisam naveo slučaj Belgije i Švicarske slučajno.
Sa druge strane mi nikako nije jasno kako se bosanskohercegovački Srbi i Hrvati, mislim njihove politike, tako lako odriču Sarajeva, Zenice, Tuzle...
Vidiš, reći ću nešto bogohulno, mada, na žalost ipak istinito: bojim se da su navedeni gradovi za ovu veći dio današnje generacije BiH Srba i Hrvata jednostavno ''amputirani', ili ako hoćeš izgubljeni - u mentalnom smislu. Pod tim ne vrijeđam te gradove, niti ljude koji žive u njima, već samo apstrahiram rezultate ovog dvadesetogodišnjeg mrcvarenja ovog društva. S tim da tako ne mora biti u budućnosti, barem bih ja tako volio.
Paranoid

#2282 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Paranoid »

palermo wrote:
Hafis wrote: Ja sam napisao jedan idejni projekt koji uopće ne zvuči loše i kada se malo bolje pogleda mošda to i jeste rješavanje temeljnog problema ovog društva.
A ti napišeš: a ZAŠTO bi to XY prihvatili?
A ja tebe pitam da pogledaš što sam to napisao i odgovoriš: a ZAŠTO to ne bi prihvatili?

Dakle:

Rješenje se može naći po uzoru na zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture.
Pravi primjer za to su upravo Švicarska i Belgija.

Šta imamo danas: s jedne strane imamo Republiku Srpsku koja je država unutar države, a s druge strane Federaciju u kojoj postoji jako puno međunacionalnih problema koji se teško mogu na ovakav način ublažiti.

BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.
U ovom drugom slučaju čitav prostor BiH bi bio kantoniziran, a u prvom slučaju moguća su tri entiteta, tri prostora u kojima će se jasno znati što je njihov zadatak.
Tada bismo mogli imati relativno malo funkcija centraliziranih na razini države, što je primjereno jednoj europskoj suverenoj državi. Znači, monetarni sustav, fiskalnu politiku, sigurnosnu politiku, vanjsku politiku, i to bi bilo dovoljno, a ostalo bi, recimo slično kao u Švicarskoj trebalo decentralizirati i omogućiti ravnomjerni razvoj na cijelom teritoriju.
Pa ovo što Hafis lupa je Ahtisarijev plan...samo što ga je on prekombinovao na BiH. Tom decentralizacijom bi Hrvati dobili mogušnost upravljanja zacrtanim linijama HB-a, smanjili ovlasti na razini BiH i ne bi ih ni zanimala vlast na cjelokupnoj razini BiH, nego bi po Dodikovom receptu uspostavili specijalne odnose sa Hrvatskom..tj desnim blokom i time stavili tačku, rampu, naplatne kućice, vinjete, carinu ...itd itd

Kao što reče jedan komentator na SB-u: "Može al u qrcu, a možda ni u qrcu"
madner

#2283 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Ima mali problem sa tim prijedlogom, ako pratimo primjer Svajcarske. Najveci uticaj i novcana sredstva ima drzavni nivo. Ne postoji mehanizam na drzavnom nivou protiv dominacije Svajcaraca koji govore njemacki.

Tako da, ako je to prihvatljivo, ne vidim problem da se izvrsi kantonizacija BiH.
Hafis

#2284 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

madner wrote:Ima mali problem sa tim prijedlogom, ako pratimo primjer Svajcarske. Najveci uticaj i novcana sredstva ima drzavni nivo. Ne postoji mehanizam na drzavnom nivou protiv dominacije Svajcaraca koji govore njemacki.
Nebitno je sada postoji li nečija dominacija u Švici ili ne postoji. bitno je da to društvo savršeno funkcionira i da posjeduje sve mehanizme uklanjanja i takvih pojava (normalno ako one narušavaju postojeći multikulturalni mehanizam, odnosno štete društvu u cijelini).
Styling

#2285 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Styling »

cyprus wrote: Gube status ravnopravnosti na velikom dijelu svoje domovine i dobivaju strah da će ti dijelovi i prestat bit dio njihove domovine... Sa druge strane mi nikako nije jasno kako se bosanskohercegovački Srbi i Hrvati, mislim njihove politike, tako lako odriču Sarajeva, Zenice, Tuzle...
Draze im je da imaju apsolutnu vlast u malom toru nego da budu "samo" dio vlasti na teritoriji cijele drzave. 8)
madner

#2286 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Hafis wrote:
madner wrote:Ima mali problem sa tim prijedlogom, ako pratimo primjer Svajcarske. Najveci uticaj i novcana sredstva ima drzavni nivo. Ne postoji mehanizam na drzavnom nivou protiv dominacije Svajcaraca koji govore njemacki.
Nebitno je sada postoji li nečija dominacija u Švici ili ne postoji. bitno je da to društvo savršeno funkcionira i da posjeduje sve mehanizme uklanjanja i takvih pojava (normalno ako one narušavaju postojeći multikulturalni mehanizam, odnosno štete društvu u cijelini).
Nisam rekao da postoji dominacija, nego da je sistem tako postavljen da najveca govorna grupa moze sama izglasati svaki drzavni zakon. Jer logika je da ako se na srednjem nivou rjesava razlikost, nema razloga da se ista uzima u obzir na visim ili nizim nivoima.
Sistem funkcionise jer postoji jasna podjela nadleznosti i nema direktinih mehanizama blokade.
Alfons Kauders

#2287 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
cyprus wrote:
Da li je to netko od nas determiniran za te vrste strahova, odnosno da li je netko od nas posebno cijepljen protiv tih strahova u djetinjstvu. Ne ide to tako. Strah je podjednako prisutan kod svih i to bi upravo i trebao biti motiv da se na takve stvari obrati posebna pozornost. Nisam naveo slučaj Belgije i Švicarske slučajno.
Sa druge strane mi nikako nije jasno kako se bosanskohercegovački Srbi i Hrvati, mislim njihove politike, tako lako odriču Sarajeva, Zenice, Tuzle...
Vidiš, reći ću nešto bogohulno, mada, na žalost ipak istinito: bojim se da su navedeni gradovi za ovu veći dio današnje generacije BiH Srba i Hrvata jednostavno ''amputirani', ili ako hoćeš izgubljeni - u mentalnom smislu. Pod tim ne vrijeđam te gradove, niti ljude koji žive u njima, već samo apstrahiram rezultate ovog dvadesetogodišnjeg mrcvarenja ovog društva. S tim da tako ne mora biti u budućnosti, barem bih ja tako volio.
pa stani malo, zasto su srbi i hrvati "amputirali" te gradove? jel to bila volja srpske, hrvatske ili bosnjacke politike?

i sad onda trebaju bosnjaci pristati na "amputaciju" npr. mostara zato jer su srpski i hrvatski lideri u devedesetim vodili takvu politiku? ne vidis tu nikakav problem? bas nikakav?

jebi ga sefe, nece moci... to sto ti zagovaras, kao i lideri hdz-ova, su neostvareni ratni planovi i nista vise... ako cemo ici tim pravcem to znaci da idemo u reviziju mirovnog sporazuma, ili nesto jos gore... al et, doci ce stier, pack i karamarko da ispunjavaju zelje :D
Hafis

#2288 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Styling wrote:
cyprus wrote: Gube status ravnopravnosti na velikom dijelu svoje domovine i dobivaju strah da će ti dijelovi i prestat bit dio njihove domovine... Sa druge strane mi nikako nije jasno kako se bosanskohercegovački Srbi i Hrvati, mislim njihove politike, tako lako odriču Sarajeva, Zenice, Tuzle...
Draze im je da imaju apsolutnu vlast u malom toru nego da budu "samo" dio vlasti na teritoriji cijele drzave. 8)
Ma daj. Čovjek decidno navodi primjer gradova, koji su na žalost posljedicom svih ovih tužnih 20 i više godina, kao i većina drugih gradova u ovoj državi doživjeli promjenu etničke strukture stanovništva, što za posljedicu i ima osjećaj otuđenosti od tih sredina u kolektivnom razmišljanju, i to ne samo Srba i Hrvata.
Mister Yes

#2289 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

palermo wrote: :D jebi ga Hafize, kako se ono u nas kaže, prdilo-skakalo.......iliti ga, šuplja je to brate sve bez priče o granicama....
Pa ranije se već izlanuo. Rekao je da u hrvatsku jedinicu idu teritorije gdje struju obezbjeđuje Elektroprivreda HRHB, u bošnjačku jedinicu teritorije gdje struju obezbjeđuje Elektroprivreda BiH a u srpsku jedinicu gdje struju obezbjeđuje Elektroprivreda RS-a. Sve čovjek rekao samo ga ne čitate sa razumjevanjem :wink:
Alfons Kauders

#2290 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Styling wrote:
problem je sto ni to ne bi bilo dovoljno... srbi su se borili za etnicki cistu teritoriju, dobili su je i traze jos... hrvati su imali slicnu politiku u devedesetim, bili su manje uspjesni od srba i dobili su kantone... i traze jos...

i pored postojeceg "razgranicenja" svi problemi se fakturisu sarajevu, koje se u zvorniku ili livnu pita za visinu pdv-a i nista vise... narod pusi istu pricu jer su mase indoktrinirane - da su sutra RS i neka nova HB nezavisne, to se ne bi promijenilo, naivno je tvrditi suprotno (naivno je preblaga rijec)
Hafis

#2291 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

"Alfons Kauders"
pa stani malo, zasto su srbi i hrvati "amputirali" te gradove? jel to bila volja srpske, hrvatske ili bosnjacke politike?
Džaba me navlačiš u ratnu priču. Proces jeste iniciran u razdoblju 92-95, ali se ipak nastavio (čak s povećanim intezitetom) i tijekom idućih godina, gotovo do današnjih dana. I što je najporaznije - ne može se resetirati.
Uostalom to pokazuje i ostvareni povratak u ovoj državi i nova naselja oko ''matičnih'' gradova. A mi sad možemo raspravljati o tome što i kako.
Styling

#2292 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Styling »

Hafis wrote:
"Alfons Kauders"
Džaba me navlačiš u ratnu priču. Proces jeste iniciran u razdoblju 92-95, ali se ipak nastavio (čak s povećanim intezitetom) i tijekom idućih godina, gotovo do današnjih dana. I što je najporaznije - ne može se resetirati.
Uostalom to pokazuje i ostvareni povratak u ovoj državi i nova naselja oko ''matičnih'' gradova. A mi sad možemo raspravljati o tome što i kako.
Da ne bi doslo do zamjene teza o krivici, za etnicki sastav Sarajeva, Tuzle i Zenice su najmanje krivi Bosnjaci koji su tu zivjeli i koji su se doselili a navise Srbi i Hrvati koji su se po nagovoru svojih vodja dobrovoljno iselili iz tih gradova zeleci da zive "sa svojim narodom" na etnicki cistoj teritoriji.
cyprus

#2293 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

Hafis wrote:
cyprus wrote:
Jedno je navoditi primjer Švicarske, a nešto sasvim drugo Belgije... Švicarska funkcioniše odlično, što se za Belgiju ne može reći... Belgijanci da nemaju tako visok životni standard, ujedali bi se ili se davno razišli... Isto tako, da mi imamo životni standard kao Belgija, svi politički problemi koje imamo bi se činili mnogo manjim...

Nešto slično švicarskom modelu i ja zagoravam... Kantonizacija cijele države (8 do 10 kantona)... Svi kantoni bi imali neku etničku većinu (ali i značajnu manjinu), ali niti jedan ne bi nosio etnički prefiks niti obilježja i u svakom bi bila zagarantovana ravnopravnost naroda i građana... Ali bih nasuprot tome napravio i funkcionalan državni nivo...

Što se tiče belgijskog sistema - neka hvala...
Alfons Kauders

#2294 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
"Alfons Kauders"
aaa steta, taman sam se ponadao da cemo opet slusati price o 170,000 srba protjeranih iz sarajeva... i stradanju hrvata u tuzlanskim kazamatima...

dakle tvoj argument je sljedeci

"hrvatska politika vec dvije decenije aktivno radi na iseljavanju hrvata iz vecinski bosnjackih podrucja te ih koncentrira oko stolnog grada... hrvatska politika je u stolni grad i okolinu upumpala stotine milijuna kuna iz perecije, napravila sveucilista, bolnice katedrale, kulturne centre... uradili smo sve sto smo mogli, puskom, kurcem i parama hrvatskih poreskih obveznika... i pored toga hrvata je u mostaru cca 5,000 vise nego bosnjaka... stoga bi bio red da nas bosnjaci mostara nagrade za nas trud i da nam prepuste mostar, inace cemo pustit na njih stiera i piculu"
seln

#2295 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by seln »

Hafis wrote: Za taj stav postoji izraz ''apostolski tip'' čovjeka. Osoba uvjerena da ima neku ''misiju''
Leba ti? :shock: :shock:
Npr. neki provincijalac sa sumnjivom diplomom, uvjeren u svoju pamet i sarm i pun potrebe da izbavi svoj narod iz ropstva?
Zar ima i takvih?
seln

#2296 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by seln »

Hafis wrote:
Lug wrote:nego hafise, jesi li ti za ukidanje entiteta ili si vise za dvije jedinice u vecem entitetu?
Bosna i Hercegovina za svoje održanje mora odabrati neku vrstu federalnog sustava.
Ja smatram da mora postati kalifat.
Alfons Kauders

#2297 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Styling wrote: Da ne bi doslo do zamjene teza o krivici, za etnicki sastav Sarajeva, Tuzle i Zenice su najmanje krivi Bosnjaci koji su tu zivjeli i koji su se doselili a navise Srbi i Hrvati koji su se po nagovoru svojih vodja dobrovoljno iselili iz tih gradova zeleci da zive "sa svojim narodom" na etnicki cistoj teritoriji.
a meni je zanimljivo to "nemojmo o ratu"

dok su u isto vrijeme zahtjevi i politika isti kao u ratu :D
Alfons Kauders

#2298 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Hafis wrote:
Lug wrote:nego hafise, jesi li ti za ukidanje entiteta ili si vise za dvije jedinice u vecem entitetu?
Bosna i Hercegovina za svoje održanje mora odabrati neku vrstu federalnog sustava.
Ja smatram da mora postati kalifat.
ko sto bi rekli pacijenti s popularnog ercegsrbskog foruma "ateisticko-komunisticko-islamisticki" kalifat :lol:
Styling

#2299 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Styling »

Alfons Kauders wrote:
Styling wrote: Da ne bi doslo do zamjene teza o krivici, za etnicki sastav Sarajeva, Tuzle i Zenice su najmanje krivi Bosnjaci koji su tu zivjeli i koji su se doselili a navise Srbi i Hrvati koji su se po nagovoru svojih vodja dobrovoljno iselili iz tih gradova zeleci da zive "sa svojim narodom" na etnicki cistoj teritoriji.

Ne moramo povlaciti pitanje rata, mozemo i o desavajima poslije rata. Ja znam veliki broj i Srba i Hrvata koji su se iselili iz Sarajeva i otisli u inostranstvo, isto kao sto to rade Bosnajci. Medjutim, obirom na brojnost Hrvata i Srba u Sarajevu u odnosu na Bosnjake, odliv istih je puno primjetniji nego odliv Bosnjaka jer na svakog Bosnjaka koji ode pojave se tri nova koja se dosele iz provincije.
Zbog toga Hrvata sada u BiH ima manje nego sto ih je bilo 1991. Hrvate nema potrebe niko da mojorizira, oni se majoriziraju sami odlaskom iz drzave.
Paranoid

#2300 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Paranoid »

Alfons Kauders wrote:

Tako nekako.. Sad samo skontaš da su pred potpis "baterije" uključile vatru na svim položajima po civilima.. I onda se poturi dokument i padne potpis samo da narod više ne gine..

..a nakon toga 20 godina mulci počnu priču kako se nije "trebao" potpisat dokument...
Post Reply