Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
touch brain

#2126 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by touch brain »

Alfons Kauders wrote: a eto, uzmimo sad da se nadje rjesenje koje ce zadovoljiti covica (cim skontamo sta zapravo trazi)...

mislis li da ce to preko noci otkloniti posljedice decenijske propagande? il se samo zajebavas?

nece sefe, baza je otisla toliko desno da ce uskoro i covica prozivati da je mekan... pa me ne bi cudilo da pred izbore dobijemo jos tvrdjeg sokola u vidu martina raguza... covjek je dobar politicar i imam osjecaj da ce bazi dati ono sto trazi...

a ako ne znas sta baza trazi, malo prosurfaj netom i procitaj sta obicni puk misli o sarajevu
jbt koja logika:ma nemozes nekome zabit noz u ledja i reci mu izvini i praviti se kao sa se nista nije desilo :D
akos e nadje rijesenje ono nece biti magicni napitak da sve popravi..ali ce biti dobar put ka relaksaciji odnosa h i b

ja ti garantujem da hrvati vole bih i da zele ovdje da zive i da ucinili koliko mogu da nastane neki prosperitet ... te navodne baze (ako ih i ima) bi brzo nestale ako bi sarajevo bilo spremno razgovarati..ali bez figa i lazno kako to sad rade
Mister Yes

#2127 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:Pa tako i ova ideja. Ona u samom temelju ruši načelo Daytonske konstitutivnosti i stvarno ne znam je li autor na to ciljao kada je presavijao tabak i slao ga u Strasbourg. Isto ono načelo koje nam je navukla MZ i odredila nam čak i glavnog njegovog tumača (OHR) s carskim ovlastima, jedna presuda od jednog suda za ljudska prava u temelju obara.
I što sad? Raspakirati Dayton ili veži konja gdje ti aga kaže, i rješavaj kako znaš i umiješ. A moraš, jer kažu nema u EU bez toga.
Na sreću (ili na žalost), što kaže ona stara: kada jednom omrkne, drugome osvane. Pa tako i ovdje.
Nešto se mora sklepati, ali što? Ja mislim i da srpske i bošnjačke stranke najradije ne bi ništa ni dirale (jedni imaju zajamčenog člana a drugi čak i dvojicu) za razliku od hrvatskih koje objektivno imaju razloga, a što je najcrnje - PITAJU se nešto. jednostavno ih ne možeš mršnuti sa stola kao kad je bio slučaj izbora Budimira. a da imaju argumente - imaju. Da im je malo više zinula guzica - jeste.
:-) Prvo, konstitutivnost 3 naroda u BiH ne potiče iz Daytona već od ZAVNOBIH-a. NIšta je ne može srušiti pa ni ova presuda. Presuda samo ruši Daytonski način podjele funkcija, to jest od etničkog predstavljanja ka građanskom predstavljanju. Naravno, to je problem onima kojih je najmanje jer u slučaju građanskog predstavljanja njima treba dodatni mehanizam da osiguraju da će oni birati jednog člana. To jeste njihovo pravo i to pravo im se mora obezbjediti jer na tom principu "sto na tri noge" ova zemlja je i nastala i danas postoji.

Ali nema razloga da tome daješ veću važnost nego što to jeste. U EU ćemo ući sve da 100% radimo suprotno od onoga što od nas traže. Ali Čović i HDZ neće dobiti nikakvu mapu na osnovu koje bi mogli definisati hrvatsku teritorijalnu konstitutivnost. Ali Hrvati hoće dobiti svog člana predsjedništva kao što i trebaju dobiti.
Hafis

#2128 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Paranoid wrote:Pitanje svih pitanja je da li Hrvati u BiH medjusobno imaju jednaka prava?
Auu. Pretpostavljam da ti ta činjenica navečer ne da spavati.
Na šta su nadošli :lol:
Paranoid

#2129 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Paranoid »

Hafis wrote:
Paranoid wrote:Pitanje svih pitanja je da li Hrvati u BiH medjusobno imaju jednaka prava?
Prije si bio prilično konstruktivniji u davanju odgovora..šta se desilo? Jeli baterija pri kraju?

Mislim da si razumio moje pitanje, a odnosi se na hrvate glasače za HDZ i one koji su za druge stranke/partije...
Alfons Kauders

#2130 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

touch brain wrote: jbt koja logika:ma nemozes nekome zabit noz u ledja i reci mu izvini i praviti se kao sa se nista nije desilo :D
akos e nadje rijesenje ono nece biti magicni napitak da sve popravi..ali ce biti dobar put ka relaksaciji odnosa h i b
ko sto rece drug hafis, mozemo sada i malo u proslost, ali opet se vracamo na problem kokos-jaje... ti smatras da je sve bilo super prije izbora komsica, ja se sjecam problema i prije toga... ali nebitno
ja ti garantujem da hrvati vole bih i da zele ovdje da zive i da ucinili koliko mogu da nastane neki prosperitet ... te navodne baze (ako ih i ima) bi brzo nestale ako bi sarajevo bilo spremno razgovarati..ali bez figa i lazno kako to sad rade
netacno... baza je jednostavno suvise radikalizirana, a za to se mozes zahvaliti hdz-u... sarajevo nema o cemu razgovarati jer je ono sto ta baza trazi nespojivo s nasim ustavom, a vala i nekim civilizacijskim normama...
touch brain

#2131 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by touch brain »

Alfons Kauders wrote:
touch brain wrote: jbt koja logika:ma nemozes nekome zabit noz u ledja i reci mu izvini i praviti se kao sa se nista nije desilo :D
ko sto rece drug hafis, mozemo sada i malo u proslost, ali opet se vracamo na problem kokos-jaje... ti smatras da je sve bilo super prije izbora komsica, ja se sjecam problema i prije toga... ali nebitno
netacno... baza je jednostavno suvise radikalizirana, a za to se mozes zahvaliti hdz-u... sarajevo nema o cemu razgovarati jer je ono sto ta baza trazi nespojivo s nasim ustavom, a vala i nekim civilizacijskim normama...

pa i nije prije bilo sve super jer bi to bilo suludo tvrditi ali da su h i b bili konstruktivniji jesu..i prije je bilo povuci-potegni ali bi se na kraju dogovorili u odnosu na post komsic eru

a ti si, ljubi ga majka, hrvat pa znas sta i koga hrvati vole/nevole..,ili je u pitanju bosnjacka propaganta koja te je prosvjetlila sta hrvate vole i sta hoce? (svi su oni ustase,nevole bih,hoce treci...nastavi niz..ah umaloh ne zaboravih zli hdz-e )
ako sarajevo nema o cemu razgovarati onda nemate ni pravo da ocekujete pozitive signale od hrvata
vec sam o tome pisao:zakon akcije i reakcije
Hafis

#2132 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Paranoid wrote:
Hafis wrote:
Prije si bio prilično konstruktivniji u davanju odgovora..šta se desilo? Jeli baterija pri kraju?

Mislim da si razumio moje pitanje, a odnosi se na hrvate glasače za HDZ i one koji su za druge stranke/partije...
A to.
Pa ne vidim zašto bi oni bili poseban slučaj?
Isti problem imaju i Bošnjaci i Srbi, a pogotovo ostali.
Alfons Kauders

#2133 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

touch brain wrote: pa i nije prije bilo sve super jer bi to bilo suludo tvrditi ali da su h i b bili konstruktivniji jesu..i prije je bilo povuci-potegni ali bi se na kraju dogovorili u odnosu na post komsic eru

a ti si, ljubi ga majka, hrvat pa znas sta i koga hrvati vole/nevole..,ili je u pitanju bosnjacka propaganta koja te je prosvjetlila sta hrvate vole i sta hoce? (svi su oni ustase,nevole bih,hoce treci...nastavi niz)
ako sarajevo nema o cemu razgovarati onda nemate ni pravo da ocekujete pozitive signale od hrvata
da - bilo je bolje, ali daleko od dobrog... a ako je saveznistvo s dodikom trebalo popraviti te odnose, onda moram primjetiti da je imalo suprotan efekat :D

hrvati nisu ustase - da jesu imao bih dosta manje problema s hrvatskom politikom u bih... :D a sto se tice zelja i pogleda na svijet mladih jastrebova, to je suvisno i komentarisati... to je hdz napravio, ne ja... :D

a problem jeste to "sta hoce"... jer meni se cini da ni tebi ni covicu to nije jasno? jednakopravnost ili povlastenu poziciju? jednakopravnost ili nametanje volje bosnjacima kroz saveznistvo sa srbima? izbornu jedinicu ili malu vjersku drzavicu? u kojim granicama bi bila ta drzava ili entitet?

dakle sta je cilj, jer jebi ga, meni fakat nije jasno... kako onda ocekujes da sarajevo razgovara o bilo cemu kada ni cilj ni zahtjevi nisu jasni?
Hafis

#2134 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: netacno... baza je jednostavno suvise radikalizirana, a za to se mozes zahvaliti hdz-u... sarajevo nema o cemu razgovarati jer je ono sto ta baza trazi nespojivo s nasim ustavom, a vala i nekim civilizacijskim normama...
Aha. Znači jedna baza je radikalizirana a druga je cool, i normalno na strani pravde.
I inače, pod tim pojmom ''Sarajevo nema o čemu razgovarati i itd'' pretpostavljam da misliš također na neku bazu?
Paranoid

#2135 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Paranoid »

Griješiš..nemaju. Lideri koji zastupaju dijametralno različite stavove a koji imaju najveći broj bošnjačkog glasačkog tijela su protiv zahtjeva Čovića..

Sumnjam da se i Raguž slaže sa Čovićem, a to je i evidentno..To znači da Čović isključivo u svojim zahtjevima ima podršku isključivo u liderima iz eresa...a to ne nosi poene.
Hafis

#2136 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Paranoid"]
Griješiš..nemaju. Lideri koji zastupaju dijametralno različite stavove a koji imaju najveći broj bošnjačkog glasačkog tijela su protiv zahtjeva Čovića..
Također i lideri koji zastupaju dijametralno različite stavove a koji imaju najveći broj hrvatskog glasačkog tijela su protiv zahtjeva onih gore navedenih lidera. Što je i logično.
Sumnjam da se i Raguž slaže sa Čovićem, a to je i evidentno..To znači da Čović isključivo u svojim zahtjevima ima podršku isključivo u liderima iz eresa...a to ne nosi poene.
Sumnjam i ja da se žena mog izvanjeg šure ne slaže baš najbolje s njim, ali eno još su u braku. Šta ćeš - djeca su tu, pa se mora ponešto i pretrpiti.
Alfons Kauders

#2137 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: netacno... baza je jednostavno suvise radikalizirana, a za to se mozes zahvaliti hdz-u... sarajevo nema o cemu razgovarati jer je ono sto ta baza trazi nespojivo s nasim ustavom, a vala i nekim civilizacijskim normama...
Aha. Znači jedna baza je radikalizirana a druga je cool, i normalno na strani pravde.
I inače, pod tim pojmom ''Sarajevo nema o čemu razgovarati i itd'' pretpostavljam da misliš također na neku bazu?
da, kazem da je hdz baza vise radikalizirana od baze npr. snsd-a, sdp-a ili sbb-a... i mislim da imam pravo :wink:

a sarajevo nema o cemu razgovarati zato jer nema konkretnih zahtjeva, sto je postala tradicija hdz-a... jos cekam da vidim karte te federalne jedinice sa stolnim gradom koju je covic obecao prije cetiri godine
oakville

#2138 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

Alfons Kauders wrote:
touch brain wrote:bez obzira kako ce ovo zavrsiti jedno je jasno: bosnjacima su oci bile gladne i sad ce trpiti dalekosezne posljedice... napravilii su sami od sebe neprijatelja broj jedan u ocima hrvata tako da ove srceparajuce price kako covic igra igru skupa sa dodikom je samo jedan dio tih dalekoseznih posljedica...
jes, a inace su prije sejdic-finci hrvati praaaavo gotivili bosnjake :D
Baš šteta, kako dalje ima li budućnosti jer hrvati ne gotive bošnjake :lol: :lol: :lol:

reci nam jel u onoj presudi Šušku, Franji, Prljiću, Praljku i ostalima pisalo da su krivi "radi gotivljenja bošnjaka, a koju ljubav navedeni bošnjaci nisu znali uzvratiti" :mrgreen:
touch brain

#2139 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by touch brain »

Alfons Kauders wrote:
touch brain wrote: pa i nije prije bilo sve super jer bi to bilo suludo tvrditi ali da su h i b bili konstruktivniji jesu..i prije je bilo povuci-potegni ali bi se na kraju dogovorili u odnosu na post komsic eru

a ti si, ljubi ga majka, hrvat pa znas sta i koga hrvati vole/nevole..,ili je u pitanju bosnjacka propaganta koja te je prosvjetlila sta hrvate vole i sta hoce? (svi su oni ustase,nevole bih,hoce treci...nastavi niz)
da - bilo je bolje, ali daleko od dobrog... a ako je saveznistvo s dodikom trebalo popraviti te odnose, onda moram primjetiti da je imalo suprotan efekat :D

hrvati nisu ustase - da jesu imao bih dosta manje problema s hrvatskom politikom u bih... :D a sto se tice zelja i pogleda na svijet mladih jastrebova, to je suvisno i komentarisati... to je hdz napravio, ne ja... :D

a problem jeste to "sta hoce"... jer meni se cini da ni tebi ni covicu to nije jasno? jednakopravnost ili povlastenu poziciju? jednakopravnost ili nametanje volje bosnjacima kroz saveznistvo sa srbima? izbornu jedinicu ili malu vjersku drzavicu? u kojim granicama bi bila ta drzavaili entitet?

dakle sta je cilj, jer jebi ga, meni fakat nije jasno... kako onda ocekujes da sarajevo razgovara o bilo cemu kada ni cilj ni zahtjevi nisu jasni?
za surovanje sa dodikom ste si sami krivi :run:
hdz je mozda stvorio tu navodnu bazu(cudoviste) u ratu ali ste vi, izborom komsica,omogucili da se to cudoviste osili.. ..hdz je samo ponovo vjesto pripitomio to cudoviste i sad ga koristi protiv vas
sto se tice te baze,vidim da se pozivas na poskok ili kako se vec zove taj forum i taj forum uzimas kao relevantan pokazatelj hr javnog mjenja...po toj osnovi i ja mogu uzeti klix kao relevantan pokazatelj bosnjackog nacina razmisljanja i konstatovat da vecina na klik-u i ovom forumu zeli muslimansku drzavu bez h i s..samo sto ja to ne radim za razliku od tebe

hrvate zele samo ono sto im pripada
madner

#2140 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Sta im pripada? :D
Hafis

#2141 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Alfons Kauders"
da, kazem da je hdz baza vise radikalizirana od baze npr. snsd-a, sdp-a ili sbb-a... i mislim da imam pravo :wink:
Pa ne bih se složio. Mislim da SDP ima bez premca najradikalniju i najposlušniju bazu u ovoj državi. I na toj ljestvici poslije njih u odnosu na ostale stranke dolazi velika praznina. A pogotovo sada kada pljušte udarci sa svih strana. HDZ-ova baza je za SDP-ovu dječiji vrtić.
a sarajevo nema o cemu razgovarati zato jer nema konkretnih zahtjeva, sto je postala tradicija hdz-a...
Ne znam, nešto ne vidim da su oduševljeni razvojem situacije, pa makar im se i ne razgovaralo.
jos cekam da vidim karte te federalne jedinice sa stolnim gradom koju je covic obecao prije cetiri godine
Ja sam ih vidio...prije nekih pola godine :)
Hafis

#2142 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

madner wrote:Sta im pripada? :D
Ma sitnica...nešto ledine i koja fotelja
Paranoid

#2143 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Paranoid »

Mene takođe zanima i volio bih da nam napiše..
oakville

#2144 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

touch brain wrote:

za surovanje sa dodikom ste si sami krivi :run:
hdz je mozda stvorio tu navodnu bazu(cudoviste) u ratu ali ste vi, izborom komsica,omogucili da se to cudoviste osili.. ..hdz je samo ponovo vjesto pripitomio to cudoviste i sad ga koristi protiv vas
sto se tice te baze,vidim da se pozivas na poskok ili kako se vec zove taj forum i taj forum uzimas kao relevantan pokazatelj hr javnog mjenja...po toj osnovi i ja mogu uzeti klix kao relevantan pokazatelj bosnjackog nacina razmisljanja i konstatovat da vecina na klik-u i ovom forumu zeli muslimansku drzavu bez h i s..samo sto ja to ne radim za razliku od tebe

hrvate zele samo ono sto im pripada
Jest, jest, sami su bošnjaci krivi, sjećam se ja kad je željko komšić organizirao one logore za hrvate po hercegovini, osudio ga hag, da, da, ratni je to zločinac vođen zločinačkom politikom etničkog istrebljenja stanovništva... :D

Nego da se ne šprdamo na račun gluposti, hoće li nam neko izlistati Čovićeve zahtjeve? Ili će sve ostaviti na nivou floskula ala "jednakopravnost" pa kakav god rezultat pregovora da bude, Čović proglašava pobjedu :mrgreen:
madner

#2145 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Hafis wrote:
Pa to vec imaju, ako pobjede na izborima. :D
touch brain

#2146 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by touch brain »

jojjj neznam,tesko pitanje ....evo pade mi napamet nesto banalno :mozda da sami odlucuju tko ce ih predstavljat :D
oakville

#2147 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

madner wrote:
Hafis wrote:
Pa to vec imaju, ako pobjede na izborima. :D
Ostvarena je jednakopravnost - sva brda i fotelje oko širokog brijega su hrvatski i ničiji više. Najveća pobjeda hrvata u 21 stoljeću nove ere po hristu :D
LBVIEW

#2148 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by LBVIEW »

Hafis wrote:
LBVIEW wrote:
touch brain wrote:bez obzira kako ce ovo zavrsiti jedno je jasno: bosnjacima su oci bile gladne i sad ce trpiti dalekosezne posljedice... napravilii su sami od sebe neprijatelja broj jedan u ocima hrvata tako da ove srceparajuce price kako covic igra igru skupa sa dodikom je samo jedan dio tih dalekoseznih posljedica...
Pa nisu Bosnjaci "neprijatelj broj 1" od juce.
Ne tako davno je istima pripreman "uljudbeni tretman" po raznoraznim Dreteljima i Heliodromima, dok je braci Srbima
isporucivana nafta, od istih su rentirani tenkovi sve sa posadama,a bojovnici HVO-a, rame uz rame sa srpskim borcima su branili tisucljetnu uljudbu od "islamista". Procitaj kakvog stiva o UZP koji su organizirali celnici blagopocivajuce HB, samo ce ti se kasti. :izet:
Auu. Osim vojnog stratega imamo i povjesničara. Fale još jedan stručnjak za srednjovjekovnu Bosnu i jedan za orijentalistiku i možemo onda argumentirano krenuti u raspravu o meritumu problema Sejdić-Finci.
Tja, historija ili povijest ovih krajeva u bliskoj proslosti je napisana tamo gdje treba za vik vikova :D , sad sto se ista ne predaje na Sveucilistu, pa i doktori znanosti nakon doktorata ostaju po tom pitanju fakticki nepismeni, problem je ravnatelja i svite mu. :D Kako bilo, nije zgoreg podsjetiti pucanstvo, ono kad pocne otvoreno lagati i muljati o time ko je kome neprijatelj i od kada,na historijske cinjenice, k'o sto je moja malenkost tvog sunarodnjaka. :D
madner

#2149 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Pa nije to banalno, trebali bi se uclaniti u neki klub koji ce ih onda predstavljati. :D
Paranoid

#2150 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Paranoid »

touch brain wrote:
jojjj neznam,tesko pitanje ....evo pade mi napamet nesto banalno :mozda da sami odlucuju tko ce ih predstavljat :D
Pa to imate u Hrvatskoj, a u BiH vas je malo da bi sami odlučivali..
Post Reply