Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
Hafis

#1976 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

palermo wrote:
Hafis wrote: Ma jok. Hafisaga ti je imobiliziran ima već četvri dan.
Samo da poručim brojnim obožavateljima: radi se o lakšoj povredi u prometnoj nezgodi :)
Nek bude brz i sretan oporavak inšallah.

P.S
To opet ne znači da ja nisam u pravu
Na što misliš?
Bogami pričajte vi šta god hoćete, ali Hafizagi je sigurno dobra dnevnica (il kakav stalni posao, jal njemu jal kome od bliske rodbine)
Ne dao bog da me plaćaju za ovo....pa ovdje bi perje letilo od vas :)
Nego iskreno, mnogo radim profesionalno uz pc....ništa internet posebno, ali proćurim ovdje iz hobija.
daddy-kool

#1977 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by daddy-kool »

Koji su prijedlozi do sada bili na stolu:

-indirektno biranje u Domu naroda - odbačeno u RS
-direktno biranje bez navođenja etničke pripadnosti - odbacili HDZ-ovi
-prijedlog SDA (Tihić?) sa 2 izborne jedinice - odbacio SDP (mislim da su sada sve pro ba stranke protiv ovoga)
-prijedlog SDA 5+5 - odbacili HDZ-ovi

Da li je neko saznao koji su prijedlozi HDZ-ova?

Po svoj prilici će usklađivanje izbornog zakona sa presudom S-F dugo ostati neriješeno pitanje.
Danguba

#1978 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Danguba »

Hafis wrote: Ma jok. Hafisaga ti je imobiliziran ima već četvri dan.
Samo da poručim brojnim obožavateljima: radi se o lakšoj povredi u prometnoj nezgodi :)
brz oporavak ti zelim... :thumbup:

ja bih ti dao postedu ali stranka te ne stedi... :sad:

:D
Danguba

#1979 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Danguba »

daddy-kool wrote:Koji su prijedlozi do sada bili na stolu:

-indirektno biranje u Domu naroda - odbačeno u RS
-direktno biranje bez navođenja etničke pripadnosti - odbacili HDZ-ovi
-prijedlog SDA (Tihić?) sa 2 izborne jedinice - odbacio SDP (mislim da su sada sve pro ba stranke protiv ovoga)
-prijedlog SDA 5+5 - odbacili HDZ-ovi

Da li je neko saznao koji su prijedlozi HDZ-ova?

Po svoj prilici će usklađivanje izbornog zakona sa presudom S-F dugo ostati neriješeno pitanje.
upakujte u treci a da ne lici na treci... :D
Drvosjeca iz Dejcica

#1980 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nešto mi je ova tema zamrla...kada će se opet ovi dogovarati pa da opletemo. :)
Skijaš

#1981 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Skijaš »

Hafis wrote:To opet ne opravdava činjenicu da je formirana vlast sa surogatom hrvatske komponente, u sastavu marginalne stranke polupismenih provincijalaca i jedne privatne obiteljske obrtničke stranke čiji su vlasnici slučajno Hrvati. Klasična igrarija a ne državna i odgovorna politika, pogotovo ne ''za čovjeka''. Ne gradi se na takav način multietničko društvo, još u ovakvom ozračju punom nepovjerenja.
Nepovjerenje je opravdano. Politika razdvajanja naroda, a koja je sudskom presudom dobila i teret udruženog zločinačkog poduhvata, nije nešto što je Čović osudio.

Vijeće je, dakle, većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački
poduhvat koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelimično u
granicama Hrvatske banovine iz 1939., kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje
hrvatskog naroda. Ovaj hrvatski entitet u BiH trebalo je ili da se pripoji Hrvatskoj nakon
eventualnog raspada BiH, ili da postane nezavisna država unutar BiH, tijesno povezana sa
Hrvatskom.
Vijeće je zaključilo, i dalje većinom glasova, da su već u decembru 1991. članovi
rukovodstva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (među kojima je Mate Boban, predsjednik
Hrvatske zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne) i čelnici Hrvatske (među
kojima je Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske) ocijenili da je za ostvarivanje krajnjeg
cilja, to jest za uspostavljanje hrvatskog entiteta kakav sam maločas opisao, neophodno
promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritorijama za koje se tvrdilo da pripadaju
Hrvatskog zajednici Herceg-Bosni.

Kada HDZ pokaže spremnost da igra fer i odbaci ideju svojatanja teritorije nametanjem samo hrvatskog identiteta, imaće pravo da se poziva na fer plej. Ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg bi Sarajevo trebalo raditi na jačanju kapaciteta HDZ-a bez HDZ-ove promjene kursa.
Hafis

#1982 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

"Skijaš"]
Vijeće je, dakle, većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački
poduhvat koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelimično u
granicama Hrvatske banovine iz 1939., kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje
hrvatskog naroda. Ovaj hrvatski entitet u BiH trebalo je ili da se pripoji Hrvatskoj nakon
eventualnog raspada BiH, ili da postane nezavisna država unutar BiH, tijesno povezana sa
Hrvatskom.
Vijeće je zaključilo, i dalje većinom glasova, da su već u decembru 1991. članovi
rukovodstva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (među kojima je Mate Boban, predsjednik
Hrvatske zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne) i čelnici Hrvatske (među
kojima je Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske) ocijenili da je za ostvarivanje krajnjeg
cilja, to jest za uspostavljanje hrvatskog entiteta kakav sam maločas opisao, neophodno
promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritorijama za koje se tvrdilo da pripadaju
Hrvatskog zajednici Herceg-Bosni.

Pa dobro. Zašto taj argument bošnjački blok ne koristi u ovim pregovorima. Ja mislim kada bi ovo Fule-u pokazali da bi čovjek odmah ustao i dreknuo: ljudi, stavite svoj prijedlog na papir i ja vam jamčim europskom unijom da će to biti konačno rješenje.
Mislim, zašto uvlačiti jednu prvostupansku presudu koja obuhvaća razdoblje od prije 20 godina i dnevnopolitičku zbilju koja nam se dešava. Pa po toj logici nikada se EU ne bi uspjela okupiti, obzirom na međusobne dugogodišnje krvave sukobe ili antagonizme koji su vladali do pada berlinskog zida.
Hoćemo li krenuti s ovom temom od turskih osvajanja i uništenja naše srednjovjekovne države, za što mislim da je početak svih naših nesreća koje traju do današnjeg dana.

Kada HDZ pokaže spremnost da igra fer i odbaci ideju svojatanja teritorije nametanjem samo hrvatskog identiteta, imaće pravo da se poziva na fer plej. Ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg bi Sarajevo trebalo raditi na jačanju kapaciteta HDZ-a bez HDZ-ove promjene kursa.

Starinska, na koju se ne ljepe više ni mala djeca. HDZ svojatao teritorij ili ga ne svojatao, isto mu ga se svakako piše. ''Sarajevo'' ima svoj koncept i svoju viziju, na koju uopće ne utječe ponašanje HDZ-a.
Hafis

#1983 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nešto mi je ova tema zamrla...kada će se opet ovi dogovarati pa da opletemo. :)
Tko kaže :? E'o nas, već zavatrilo :D
Skijaš

#1984 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Skijaš »

Hafis wrote:Mislim, zašto uvlačiti jednu prvostupansku presudu koja obuhvaća razdoblje od prije 20 godina i dnevnopolitičku zbilju koja nam se dešava.
Zato što je cilj ostao isti. Zapišavanje teritorije.
HDZ svojatao teritorij ili ga ne svojatao, isto mu ga se svakako piše.
Neka par godina pričaju o tom kako su oba entiteta po Ustavu multietničke administrativne jedinice, neka istim intenzitetom osude izbor Vlajkija i Komšića, Bevanda je išao papi pa mu je papa rekao da traži previše, Čović je išao u Sabor pa mu je Leko rekao

Pitanje ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH je unutarnje pitanje te države i neće se rješiti dok svaki od triju konstitutivnih naroda ne preuzme odgovornost za sebe i cijelu BiH

To je poenta svega, cijela BiH je i hrvatska i HDZ će imati puno veću podršku kada pokaže kredibilitet. Ne može se biti na istorijski osuđenom kursu podjele a tražiti pravdu. Neka HDZ par godina brani hrvatski identitet čitave BiH, multietnički koncept i rješenje pravedno po svaki narod, Takav bi HDZ pored Hrvata, dobio podršku i određenog broja Bošnjaka i sa nekih 400.000 glasova bi mogao diktirati tempo. Ovako, mrcvarenje se nastavlja i nastaviće se do ponovnih dekreta međunarodne zajednice. A tek to neće biti dobro po HDZ.
daddy-kool

#1985 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by daddy-kool »

Hafis wrote: Pa dobro. Zašto taj argument bošnjački blok ne koristi u ovim pregovorima. Ja mislim kada bi ovo Fule-u pokazali da bi čovjek odmah ustao i dreknuo: ljudi, stavite svoj prijedlog na papir i ja vam jamčim europskom unijom da će to biti konačno rješenje.
Znaš li možda detalje HDZ prijedloga?

Na šta je Čović spreman da pristane?
Alfons Kauders

#1986 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

daddy-kool wrote:
Hafis wrote: Pa dobro. Zašto taj argument bošnjački blok ne koristi u ovim pregovorima. Ja mislim kada bi ovo Fule-u pokazali da bi čovjek odmah ustao i dreknuo: ljudi, stavite svoj prijedlog na papir i ja vam jamčim europskom unijom da će to biti konačno rješenje.
Znaš li možda detalje HDZ prijedloga?

Nista.

Kao i sto smo pricali prije par mjeseci, Covic jednostavno nema interesa za bilo kakav dogovor. Da mu sutra ponude HRHB sa istim nivoom autonomije kao RS, glatko bi odbio.
Hafis

#1987 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

"Skijaš"
Floskula koja kao i sve floskule nije vrijedna komentara.
Neka par godina pričaju o tom kako su oba entiteta po Ustavu multietničke administrativne jedinice, neka istim intenzitetom osude izbor Vlajkija i Komšića,
Dvije neuporedive stvari. Marginalna drugorazredna funkcija u entitetu gdje Hrvati žive u tragovima i reprezentativna državna funkcija, s kako god to netko htio umanjiti, s veoma velikim ovlastima.
Bevanda je išao papi pa mu je papa rekao da traži previše,
Imamo li transkript ili je to pisalo u Glasu koncila ?
Čović je išao u Sabor pa mu je Leko rekao
Pitanje ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH je unutarnje pitanje te države i neće se rješiti dok svaki od triju konstitutivnih naroda ne preuzme odgovornost za sebe
Očito nisi razumio smisao ove rečenice. Čovjek i ukazuje na problem, normalno diplomatski i u rukavicama, kako doliči predsjednicima parlamenata europskih država: kako će svaki narod u BiH preuzeti odgovornost za sebe ako je to jednome narodu tehnički onemogućeno
To je poenta svega, cijela BiH je i hrvatska i HDZ će imati puno veću podršku kada pokaže kredibilitet. Ne može se biti na istorijski osuđenom kursu podjele a tražiti pravdu. Neka HDZ par godina brani hrvatski identitet čitave BiH, multietnički koncept i rješenje pravedno po svaki narod, Takav bi HDZ pored Hrvata, dobio podršku i određenog broja Bošnjaka i sa nekih 400.000 glasova bi mogao diktirati tempo.
Opet floskule: ''kredibilitet'', ''istorijski osuđenom kursu podjele'', ''multietnički koncept''...ja ne znam...stvarno bi mogli malo pretamburati taj vokabular, isto k'o da sam na predavanju.
Ovako, mrcvarenje se nastavlja i nastaviće se do ponovnih dekreta međunarodne zajednice. A tek to neće biti dobro po HDZ.
Boga mi ne znam. Vrlo je neizvjesno. Da ne bude k'o što mi ovdje dole volimo reći: prdile zelene a opadale crvene.
Hafis

#1988 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

daddy-kool wrote: Znaš li možda detalje HDZ prijedloga?
Ne postoji baš popis detalja.
Po objektivnoj procjeni situacija je više nego povoljna i na djelu je taktika tržnice:
''Traži sve što ti padne na um, pa i da dobiješ 50% u plusu si, obzirom da si krenuo s nule''.
Stat' će onog trenutka kada ga udare po prstima.
Ali će opet u svakom slučaju u konačnici pokupiti određen pazar sa stola.
Skijaš

#1989 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
"Skijaš"
Floskula koja kao i sve floskule nije vrijedna komentara.
Nije floskula, šahovnice u javnim ustanovama su dokaz da se ne radi o floskuli nego o nečemu konkretnom.
Neka par godina pričaju o tom kako su oba entiteta po Ustavu multietničke administrativne jedinice, neka istim intenzitetom osude izbor Vlajkija i Komšića,
Dvije neuporedive stvari. Marginalna drugorazredna funkcija u entitetu gdje Hrvati žive u tragovima i reprezentativna državna funkcija s kako god to htjeli prikazati velikim ovlastima.
Priča o tom kako Hrvata u manjem entitetu ima samo u tragovima je upravo potvrda onog što govorim, ti se odričeš dijela BiH i forsiraš podjelu.
Bevanda je išao papi pa mu je papa rekao da traži previše,
Imamo li transkript ili je to pisalo u Glasu koncila ?
"Sveti Otac je istaknuo kako podržava kontinuitet u odnosima, a s druge strane izgradnju BiH kao skladne države u kojoj će svi biti zadovoljni. Sveti Otac je jasno rekao kako se očekuje da se u BiH nastavi politika sitnih koraka i da se rješavaju stvari jedna za drugom", rekao je Bevanda.
Čović je išao u Sabor pa mu je Leko rekao
Pitanje ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH je unutarnje pitanje te države i neće se rješiti dok svaki od triju konstitutivnih naroda ne preuzme odgovornost za sebe i cijelu BiH
Očito nisi razumio smisao ove rečenice. Čovjek i ukazuje na problem, normalno diplomatski i u rukavicama, kako doliči predsjednicima parlamenata europskih država: kako će svaki narod u BiH preuzeti odgovornost za sebe ako je to jednome narodu tehnički onemogućeno
Leko je u pozivu na preuzimanje odgovornosti spomenuo i odgovornost za cijelu BiH. Fino kaže, svaki od tri naroda ima odgovornost za cijelu BiH. Očigledno je da tu poruku Čović još nije shvatio.
To je poenta svega, cijela BiH je i hrvatska i HDZ će imati puno veću podršku kada pokaže kredibilitet. Ne može se biti na istorijski osuđenom kursu podjele a tražiti pravdu. Neka HDZ par godina brani hrvatski identitet čitave BiH, multietnički koncept i rješenje pravedno po svaki narod, Takav bi HDZ pored Hrvata, dobio podršku i određenog broja Bošnjaka i sa nekih 400.000 glasova bi mogao diktirati tempo.
Opet floskule: ''kredibilitet'', ''istorijski osuđenom kursu podjele'', ''multietnički koncept''...ja ne znam...stvarno bi mogli malo pretamburati taj vokabular, isto k'o da sam na predavanju.
Ti se ponavljaš pa moram i ja.
Hafis

#1990 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Skijaš"
Nije floskula, šahovnice u javnim ustanovama su dokaz da se ne radi o floskuli nego o nečemu konkretnom.
Haj'mo opušteno.
Na kojim javnim ustanovama? Imena? Gdje?
Priča o tom kako Hrvata u manjem entitetu ima samo u tragovima je upravo potvrda onog što govorim, ti se odričeš dijela BiH i forsiraš podjelu.
Opet stara finta. Znači: sve dok ti ne počneš kmečati zbog situacije u RS, ja ću tebi izabirati člana predsjedništva i hrvatske kadrove u Federaciji...pa ti rođo gledaj šta ti je raditi dalje. Kakve sad veze ima broj hrvata u RS-u sa izbornim i postizbornim inžinjeringom u federaciji?
"Sveti Otac je istaknuo kako podržava kontinuitet u odnosima, a s druge strane izgradnju BiH kao skladne države u kojoj će svi biti zadovoljni. Sveti Otac je jasno rekao kako se očekuje da se u BiH nastavi politika sitnih koraka i da se rješavaju stvari jedna za drugom", rekao je Bevanda.
Da, i onda su nakon sastanka zajedno odmolili krunicu i obišli dvanaest postaja u obližnjoj Bazilici Sv. Petra.
Bevanda nije išao tim poslom u Pape, niti je on osoba zaduže za to. postoje drugi ljudi koji lobiraju u tom smjeru, i za većinu od njih nisi nikada čuo.
Alfons Kauders

#1991 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Skijaš"
Haj'mo opušteno.
Daj ba Hafise, eto kao da niko nikad nije prosao kroz Hercegovinu... Na javnim ustanovama ih sada ima manje, radi odluka suda (sudovi su usput utvrdili da su imena pojedinih ustanova, obiljezja, pa cak i kantona, protuustavna). A o tome gdje sve ima zastava smijesno je i pricati, barem nama koji redovno vozimo tim krajevima. I to se radi o zastavama paradrzavice HRHB, ne o zastavama Hrvatske.

Drugi je problem je guranje vjere u javne institucije i sve sfere zivota. Svako brdo ima kriz, u javnim ustanovama krizevi itd. Ovo je sekularna drzava sefe, tim stvarima je mjesto na bogomoljama i u domovima i tacka.

Meanwhile u djihatlijskim skolama u Teheranu nema ni polumjeseca, ni krsta, ni kriza ni zvijezde davidove. Zastavu s ljiljanima u Sarajevu ces naci na Trgu Pisaca (A. Izetbegovica). Od Sarajeva do Tuzle ima 133 kilometra, neces nigdje vidjeti ni vjerska obiljezja ni zastave RBiH. Zato kad dodjem u Tuzlu i izadjem u setnju, odmah kraj velikog parka se vijori srpska trobojka od cetiri metra (na crkvi) i sahovnica na hrvatskom konzulatu. Ah da, ima sahovnica i na Husinu, kraj kriza i spomen obiljezjima poginulim braniteljima iz 115. brigade HVO Zrinski (ne znam da li i njih danas zovu daidzama - al et, cisto da se zna jebem ja mater svakome kome to padne na pamet).

Medjitim kada se kaze da je ovo sekularna drzava, to se iz nekog razloga ne odnosi na vecinski hrvatske krajeve ili RS, jer to je majorizacija, gdje ces reci da se kriz/krst skine iz ureda ili ucionice, odmah si islamofasista ili u najmanju ruku multietnicar/komunjara. :D
Skijaš

#1992 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš"
Haj'mo opušteno.
U školama, opštinskim prostorijama, šahovnica je dio vizuelnog identiteta JP Herceg Bosne, itd itd. Ustavni sud termin Hercegbosanska županija definiše kao neustavan po oba osnova, niti je hercegbosanska niti je županija ali džaba, ne vadi se prst iz tuđeg oka. A na tom je tragu i inicijativa za podjelu FTV-a po etničkom šablonu. I kada se utjecaj takve politike pokuša ograničiti, kuku lele, nepravda.
Opet stara finta. Znači: sve dok ti ne počneš kmečati zbog situacije u RS, ja ću tebi izabirati člana predsjedništva i hrvatske kadrove u Federaciji...
Ako hoćeš poštenu igru, igraj pošteno. HDZ je taj koji sabotira proces popravljanja statusa Hrvata jer to pokušava na štetu drugih a to sa današnjim odnosom snaga nije moguće. Čak i kada bi bilo moralno.
Da, i onda su nakon sastanka zajedno odmolili krunicu i obišli dvanaest postaja u obližnjoj Bazilici Sv. Petra.
Bevanda nije išao tim poslom u Pape, niti je on osoba zaduže za to. postoje drugi ljudi koji lobiraju u tom smjeru, i za većinu od njih nisi nikada čuo.
Moguće. Poenta je da otvorene podrške Čovićevim zahtjevima nema ni uz Vatikana ni iz Zagreba, niti će je biti.
Hafis

#1993 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

@Alfons Kauders

Sve je to ok, međutim smiješno je te motive gurati u ozbiljnu raspravu, pogotovo o ovim stvarima.
Sam kažeš da ih je manje, i vremenom će ih biti još manje. Znam i ja razdoblje kada je tih znakova bilo na svakih 10 metara i bilo je dovedeno do apsurda. Vjeruješ li mi da nisam pošteno vidio ''šahovnicu''..i ne pamtim. Opet kažem to nije bitno.

Mogu i ja također otvoriti priču o drugim stvarima i pojavama koje se dešavaju, i koje nisu baš tako transparentne kao zastave i križevi, ali su zato mnogo ozbiljnije, i za razliku od zastava stvaraju posljedice.
Ali o tome se može i na drugim temama raspravljati.
daddy-kool

#1994 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by daddy-kool »

Hafis wrote: Ne postoji baš popis detalja.
Po objektivnoj procjeni situacija je više nego povoljna i na djelu je taktika tržnice:
''Traži sve što ti padne na um, pa i da dobiješ 50% u plusu si, obzirom da si krenuo s nule''.
Izašli su sa nekim prijedlogom u Pragu.

Znači sad da im kažu recite šta hoćete ne bi ni sami znali šta? Šta su maksimalistički zahtjevi?
Skijaš

#1995 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Skijaš »

Hafis wrote:Sve je to ok, međutim smiješno je te motive gurati u ozbiljnu raspravu, pogotovo o ovim stvarima.
Sam kažeš da ih je manje, i vremenom će ih biti još manje.
OK, neka HDZ izađe u javnost sa nekakvom deklaracijom ili rezolucijom kojom osuđuje takve pojave i eto ti HDZ-a bez tereta presude u Hagu.
Alfons Kauders

#1996 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:@Alfons Kauders

Sve je to ok, međutim smiješno je te motive gurati u ozbiljnu raspravu, pogotovo o ovim stvarima.
Sam kažeš da ih je manje, i vremenom će ih biti još manje. Znam i ja razdoblje kada je tih znakova bilo na svakih 10 metara i bilo je dovedeno do apsurda. Vjeruješ li mi da nisam pošteno vidio ''šahovnicu''..i ne pamtim. Opet kažem to nije bitno.

Mogu i ja također otvoriti priču o drugim stvarima i pojavama koje se dešavaju, i koje nisu baš tako transparentne kao zastave i križevi, ali su zato mnogo ozbiljnije, i za razliku od zastava stvaraju posljedice.
Ali o tome se može i na drugim temama raspravljati.
Bitno je nemati dvostruke arsine.

Kad se u Sarajevu koje je prije rata imalo skoro 100 dzamija napravi jos 10 dzamija - Sarajevo Teheran. Kada se na Pocitelju na kuli stavi kriz, nakon sto se temeljito srusi sve sto ne godi novim vlasnicima, to je mitteleuropski.

Ponavljam, ovo je sekularna drzava u kojoj zivi cca 1.5m muslimana, 1m pravoslavaca, 450k katolika i do cetvrt miliona ateista/agnostika i pripadnika drugih vjera. I ozbiljne su stvari, meni barem. Kada svaka javna institucija u RS ima krsnu slavu, kada se u ucionicama u Hercegovini stavljaju krizevi, e onda nesto debelo ne stima. :wink:

Dakle, zasto onda ocekivati bilo kakvo razumijevanje od pripadnika druge vjere kad je ocito da se fura iskljucivost kakva je u ostatku Evrope prevazidjena prije dva stoljeca? Morebit da neki Teheran vide u Sarajevu zato jer im je crno priznati da su oni zapravo blize tom Teheranu od Sarajeva. :D

Ono sto Skijas govori, i gdje se slazem s njim sto nije uvijek slucaj, je da se hrvatska politika nije bas ogradila od tih pokusaja stvaranja katolicke drzave, koja je spojiva s nasim ustavnim uredjenjem otprilike koliko i Gornja Maoca. Tko je tu civilizirani Europejac pitam ja tebe?
Alfons Kauders

#1997 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

daddy-kool wrote:
Hafis wrote: Ne postoji baš popis detalja.
Izašli su sa nekim prijedlogom u Pragu.

Znači sad da im kažu recite šta hoćete ne bi ni sami znali šta? Šta su maksimalistički zahtjevi?
Nema zahtjeva. Sve su glatko odbili, ukljucujuci prijedloge protiv kojih ne bi trebali imati nista ni u HDZ-ovima ni u strankama iz RS (primjera radi da opstine budu izborne jedinice za predsjednistvo, ili da se ide na indirektni izbor)

HDZ nema apsolutno nikakav interes da ovo pitanje rijesi. Nikakav. Na ovoj prici uzimaju izbore jos od samouprave.

Nedaj boze da im zaista neko pokloni entitet, onda bi morali narodu objasniti kako to da preko noci nisu postali Svicarska kada su zli majorizatori i multietnicari prestali otimati stotine miliona poreskih prihoda iz Capljine i Livna. A tek sta bi bilo poslije. Problem je u bazi, ne u HDZ-u. Bazu su do te mjere radikalizirali da sada i sami pocinju vjerovati u svoju propagandu i koliko god se trudili ne mogu napraviti da stvarnost odgovara propagandi.
Hafis

#1998 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Alfons Kauders"
Bitno je nemati dvostruke arsine.
Kad se u Sarajevu koje je prije rata imalo skoro 100 dzamija napravi jos 10 dzamija - Sarajevo Teheran.
To mi sad pokušavaš prodati ''sarajevski recept'' kao ideal multietničkog društva kojem treba težiti ? Ne tvrdim da je igdje po tom pitanju idealno u ovoj zemlji, daleko od toga, ali hvala veliko i na tom receptu - radije ne bih.
Kada se na Pocitelju na kuli stavi kriz, nakon sto se temeljito srusi sve sto ne godi novim vlasnicima, to je mitteleuropski.
Kao što je bio postavljen, tako je i otišao. Mislim, opet se guraju stvari koje nemaju veze s temom.
Ponavljam, ovo je sekularna drzava u kojoj zivi cca 1.5m muslimana, 1m pravoslavaca, 450k katolika i do cetvrt miliona ateista/agnostika i pripadnika drugih vjera. I ozbiljne su stvari, meni barem. Kada svaka javna institucija u RS ima krsnu slavu, kada se u ucionicama u Hercegovini stavljaju krizevi, e onda nesto debelo ne stima. :wink:
Pretpostavljam da u tvojoj političkoj filozofiji egzistirajuz samo dva, opaka nacionalna tora a ono sve izvan toga je valjda građansko...multietničko. Kako tumačiš činjenicu da recimo u sarajevskim školkama nema krsnih slava i križeva u učionicama, ali nema ni nebošnjaka ravnatelja, i tu također nešto debelo ne štima, i što je opet neki vid poruke. I sad...koja je razlika među njima?

Mislim, uporno navodiš priču na ovu temu, na koju ja također imam raznoraznih kontraargumenata, ali to vodi u potpuno drugom smjeru.
Znaš, isuviše se dobro poznajemo i smiješno je jedno drugom prodavati priče o vlastotoj dobroti i nerazumijevanju i lošim osobinama onih drugih. Takvi smo kakvi smo, i od toga treba napraviti snošljivo društvo uz međusobno uvažavanje tih razlika.
madner

#1999 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Tacno, nema ravnatelja. Ima direktora. :D
Hafis

#2000 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

madner wrote:Tacno, nema ravnatelja. Ima direktora. :D
ima li link :)
Post Reply