Ratni grb BiH

Bosanac_21

#76 Re: Ratni grb BiH

Post by Bosanac_21 »

dalinton wrote:Kad smo već kod državljanstva, ja imam državljanstvo Republike Srpske,
E to drzavljanstvo rs-a ni ne postoji, jer je samo entitetcic i na pasosu ti samo moze stojati drzavljanin BOSNE i HERCEGOVINE ;-) Entitetskih oznaka na pasosu ni nema - to je nesto najbolje sto je sprovedeno :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#77 Re: Ratni grb BiH

Post by pici »

Bosanac_21 wrote:
dalinton wrote:Kad smo već kod državljanstva, ja imam državljanstvo Republike Srpske,
E to drzavljanstvo rs-a ni ne postoji, jer je samo entitetcic i na pasosu ti samo moze stojati drzavljanin BOSNE i HERCEGOVINE ;-) Entitetskih oznaka na pasosu ni nema - to je nesto najbolje sto je sprovedeno :thumbup:
:shock: :? a mene ubjedjuju citavo vrijeme da postoji :shock: uzas :D
dalinton

#78 Re: Ratni grb BiH

Post by dalinton »

Bosanac_21 wrote:E to drzavljanstvo rs-a ni ne postoji
http://www.mup.vladars.net/zakoni_lt/pd ... ke_lat.pdf
Real Khan

#79 Re: Ratni grb BiH

Post by Real Khan »

dalinton wrote:
BSn wrote:Ti ne razlikujes naciju od drzavljanstva, sto znaci da se s tobom, uopce, ne isplati polemisati.
Al' eto, mozda nesto korisno naucis: Ti jesi Srbin, ali ti nisi Srbijanac (osim u slucaju da imas i njhovo drzavljanstvo), nego si Bosanac i Hercegovac (bez obzira koliko to tebi smijesno i odbojno zvucalo ;) ).

Dakle, ako vec otvaras temu, otvori onu u kojoj ces moci diskutovati, a ne onu u kojoj ces sam sebe diskreditirati svojim ne poznavanjem materije.

To, ako se RS otcijepi, kako cete se vi zvati to je vasa stvar. Ti ces i dalje ostati po nacionalnosti Srbin, a drzavljanstvo ce ti biti RS (kako ce se to citati, stvar je vasih jezikoslovaca i historicara).
Kad smo već kod državljanstva, ja imam državljanstvo Republike Srpske, BiH i Srbije. :-D Šta sam onda ?
Poenta je da si ono što jesi. U mom slučaju Srbin a to... Bosanac, Bosancohercegovac, Jugosloven, Srbijanac, Republikosrpljp... je manje bitno. Kako se na Balkanu izmjenjuju države ko zna gdje ćemo živiti za 50 godina.
Po dejtonskom Ustavu BiH, svi državljani RS i FBiH su ISTOVREMENO državljani Bosne i Hercegovine. Samostalno državljanstvo RS ili FBiH ne postoji bez postojanja državljanstva BiH. Mada velikosrbi iz RS-a stalno "zaboravljaju" ovu činjenicu...
dalinton

#80 Re: Ratni grb BiH

Post by dalinton »

Real Khan wrote:
dalinton wrote:
BSn wrote:Ti ne razlikujes naciju od drzavljanstva, sto znaci da se s tobom, uopce, ne isplati polemisati.
Al' eto, mozda nesto korisno naucis: Ti jesi Srbin, ali ti nisi Srbijanac (osim u slucaju da imas i njhovo drzavljanstvo), nego si Bosanac i Hercegovac (bez obzira koliko to tebi smijesno i odbojno zvucalo ;) ).

Dakle, ako vec otvaras temu, otvori onu u kojoj ces moci diskutovati, a ne onu u kojoj ces sam sebe diskreditirati svojim ne poznavanjem materije.

To, ako se RS otcijepi, kako cete se vi zvati to je vasa stvar. Ti ces i dalje ostati po nacionalnosti Srbin, a drzavljanstvo ce ti biti RS (kako ce se to citati, stvar je vasih jezikoslovaca i historicara).
Kad smo već kod državljanstva, ja imam državljanstvo Republike Srpske, BiH i Srbije. :-D Šta sam onda ?
Poenta je da si ono što jesi. U mom slučaju Srbin a to... Bosanac, Bosancohercegovac, Jugosloven, Srbijanac, Republikosrpljp... je manje bitno. Kako se na Balkanu izmjenjuju države ko zna gdje ćemo živiti za 50 godina.
Po dejtonskom Ustavu BiH, svi državljani RS i FBiH su ISTOVREMENO državljani Bosne i Hercegovine. Samostalno državljanstvo RS ili FBiH ne postoji bez postojanja državljanstva BiH. Mada velikosrbi iz RS-a stalno "zaboravljaju" ovu činjenicu...
ABD bićemo sutra svi Državljani EU. ;-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#81 Re: Ratni grb BiH

Post by pici »

27.06.2008 - Продужено радно вријеме Службе за издавање пасоша
Сви Бањолучани којима треба пасош да би отпутовали на годишњи одмор више неће морати да по неколико сати стоје у дугим редовима испред канцеларије за пријем и подизање докумената у Центру јавне безбједности.

Ово је рекла портпарол ЦЈБ Бања Лука Бојана Гашовић и додала да служба за предају докумената и подизање пасоша од почетка јуна ради од седам до деветнаест часова.

- Нешто више од три седмице служба за пасоше, по одлуци начелника ЦЈБ Зорана Станишљевића, ради у двије смјене и тако ће остати док год буде потребно. Овом одлуком изашло се у сусрет грађанима, да би што прије могли добити своја документа, јер је ово период годишњих одмора и већина људи негдје путује - рекла је Гашовићева.

Према њеним ријечима, у овој служби дневно приме отприлике од 150 до 200 захтјева за издавање пасоша, а у истом периоду прошле године је било знатно више гужви.

Међутим, грађани се ипак жале да дуго чекају у реду за предају документације и подизање пасоша, јер нису упознати да поменута служба ради и у послијеподневним часовима, те углавном долазе раније, стварајући тако гужве.

- Чекам сат и по да предам папире за издавање пасоша. Ово је помало незгодно, јер је љето и свима требају документи да би отишли на годишњи одмор. Дошао бих касније да сам знао да су продужили радно вријеме. Овако, сви настоје да што прије заврше јер мисле да служба ради до 15 часова - рекао је Жељко Ступар.

Бањолучанка Светлана Тешић каже да је највећа процедура за предају документације за пасоше малољетника.

- Стварају се гужве поготово када су у питању пасоши за дјецу, јер морају доћи оба родитеља. Људи нису упознати да то могу урадити до 19 часова, а то је велико олакшање јер већина њих напушта радно мјесто и чека у реду да би обавили посао - истакла је Тешићева.

Њен суграђанин Мирко Добрњац каже да је дошао по пасош и да чека у реду више од пола сата.

- Велике су врућине, људи су нервозни и нестрпљиви, и свако стајање у реду дуже од пола сата је превише. Има много родитеља који дођу са малом дјецом, па је продужено радно вријеме ове службе првенствено предност за њих - додао је Добрњац.

http://www.glassrpske.com
Image

e hebemu a rekose da imaju nekaki orlovi s dvije glave i ljiljanima,pa dobro kakve su ono zvijezde :D
BosnaFanatic

#82 Re: Ratni grb BiH

Post by BosnaFanatic »

Ljiljan je Bosanski Grb, 6 Ljiljana Zlatne Boje to je Simbol Bosne Moje, a zastava ljepa plavo zuta :bih: , kratko i jasno :mrgreen:
Jazz_Junkie

#83 Re: Ratni grb BiH

Post by Jazz_Junkie »

dalinton wrote:
zlatan01 wrote:
dalinton wrote::-D Sad slučajno vidjeh da je ratni grb BiH grb ustvari grb Srpske porodice Kotromanić. :-D Šta će vam pobogu neki Srpski grb ? Plaho sam iznenađen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I_of_Bosnia
Stephen Tvrtko I (Bosnian,Croatian: Stjepan Tvrtko; Serbian: Stefan Tvrtko, Cyrillic: Стефан) (1338 – March 10[citation needed] 1391), was a ruler of medieval Bosnia. He ruled in 1353–1366 and again in 1367–1377 as Ban and in 1377–1391 as the first Bosnian King. He also took the Serbian crown. Tvrtko was a member of the House of Kotromanić.

Dakle, on je bio Bosanski Kralj koji je kasnije uzeo i srpsku krunu, sto ga ne cini Srbinom, bas kao sto ni Bajazit nije bio Srbin iako je postao vladarem Srbije. Konacno, Bosna i Hercegovina pripada i Srbima pa ne vidim zasto je problem grb Kotromanica sve da oni i jesu bili Srbi?
Ma nije problem već mi je šega da ste pod Srpskim grbom ratovali protiv Srba. Nisam znao stvarno, kontao sam da je to grb tamo nekog... Turska i tako to. Slabo se bavim istorijom pa nemojte uzeti za zlo.
Uvijek me iznova iznenade neznalice. Kako si mogao pomisljati da ljiljani imaju nesto s Turcima? Na kilometar je ocigledno da se radi o tipicnom evropskom grbu iz srednjeg vijeka. Grb je inace potekao iz Francuske od vlastelinske obitelji Anjou. Posto su Anjou vladali i Madjarskom, a ista i Bosnom, Tvrtko Kotromanic je svoje ljiljane adaptirao od Ladislava Napuljskog koji i jeste iz loze Anjou.
Kotromanici su bosanska obitelj, ali su bili usko povezani sa hrvatskim Subicima. Tvrtkov otac Vladislav je bio sin bosanskog bana Kotromana i srpske princeze Jelisavete. Sam Tvrtko je bio sin Vladislava i hrvatske princeze Jelene Subic. Tako su izgledale aristokratske obitelji srednjeg vijeka. Nema tu cisto bosanskih, srpskih ili hrvatskih vladara. Tvrtko je bio bosanski kralj koji je svoj utjecaj prosirio na srpske i hrvatske krajeve i proglasio se i tamosnjim vladarom.
popajic

#84 Re: Ratni grb BiH

Post by popajic »

@dalinton
A ako imam državljanstvo RS,
Za nepovjerovat kakve sve ovdje gluposti necu procitati.
Onda i ja imam drzavljanstvo Federacije BIH :-) Po zakonu nema sanse,ali eto meni prahnulo tako...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#85 Re: Ratni grb BiH

Post by mIRCerka »

ratni grb BiH....drzavljanstvo FBiH .... :sax:
Locked