da nije ipak iz 333. beogradsko splavarske desantne? ili je mozda novosadska?zateznistub wrote:Kako ne zove, zovu iz 503. bavarske...prog321 wrote:zateznistub wrote: Nisi ti fulio metu, ti si fulio čitavu poljanu...![]()
helem, jebe me se za sve, ja sam dao i previše u prošlom, tako da mi ni na kraj pameti nije da se opet povlačim tamo gdje sam se povlačio prije 20-ak godina, za šta? da opet pojedini revu patriotske iz sigurne udaljenosti...ili se vuči okolo, sve oko kojekakvih "talova" i zgrtati pare...dok budale ginu...
Niko te i ne zove
Rat u BiH zbog referenduma?
-
155_mm
#1751 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
- tututuuuu
#1752 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Rodjen i zivim u Sarajevu. Hvala lijepa sto si dokazao moju poentu (mada cisto sumnjam da neko sta vidi ili razumije).dezurni_ucenik wrote:tututuuuu wrote:
Ne pravim ja od Sarajeva babarogu (a Sarajevo nije jedini grad gdje su Bosnjaci vecina) ali ne pravim ga ni svetim. Mozda to u Sarajevu djeca nisu govorila, ali jesu skandirala ustase, palila zastave, razbijala (razbijaju uredno) prozore po crkvama, dogadjaju se i napadi zbog krizica oko vrata itd...
Kako god, uopce nije rijec o tome vec o navodu kolege forumasa da je ispravan put za BiH "bosnjacki nacionalizam"... Da mi ko hoce samo odgovoriti kakva bi to osoba zeljela zivjeti u sredini bosnjackog nacionalizma a da i ona sama nije Bosnjak? A vjerujem da ni dobar dio Bosnjaka s tim ne bi bio zadovoljan...
Uredno razbijaju prozore po crkvama ? Izmisljas gluposti. Par slucajeva se desilo, policija oidmah reagovala.
Krst oko vrata? Nikad nisam cuo da je neko napadnut zbog toga.
Djeca skandiraju ustase?? U Sirkom Brijegu stavljaju svastike na stadionu.
Nemas pojma u kojoj zabludi zivis. Steta bas.
Ali drzi se ti Listice, to je tvoj krajnji intelektualni domet za zivjeti.
-
Bodkin
#1753 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
To sto ne znas, ne znaci da se ne desava. Prvo, sad je bio snimak iz trole gdje je problem bio sto se neko prekrstio u troli.dezurni_ucenik wrote:
Uredno razbijaju prozore po crkvama ? Izmisljas gluposti. Par slucajeva se desilo, policija oidmah reagovala.
Nemas pojma u kojoj zabludi zivis. Steta bas
Drugo, znam momka koji je dobio saku u glavu u centru sarajeva jer mu tetovaza lici na krst
Trece, znam da je lik najebao od izbacivaca jer je inao krst oko vrata. Jos lik stranac. Doduse bilo je to davno.
Daleko od toga da je kao u pravoslavnom talibanatu ali bezobrazluk je reci kako je sve super
- GeeTnT
#1754 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Sine, ti si kao dijete dozivio nepravdu, a tu nepravdu ti nije uprilicila dijaspora. Kontas? U prici koju si opisivao situaciju zivota pod granatama osjecas se izgigranim, povrijedjenim i umjesto da optuzijes sistem ti opleo po dijaspori...jos ih nazivas paranoicnim, a ja ne znam niti jednog koji je paranoicno autom zavalio u benzinsku pumpu, banderu ili jednostavno pokosio pjesake kao sto to mogu cesto da procitam na klixu, kao da nas ima 30 miliona, a ne 3.KB9 wrote:ima on dojam odakle ja tipkam, e moja paranoicna i hrabra dijasporo
Da li si ti svjestan svojim emocija koje prozivljavas ponavljajuci pricu o dijaspori i ratu, znas li sta znaci tolika nakupljena negativna energija? Znas li da ces zbog toga imati srcane tegobe i onda ces doci u situaciju da ti trne lijeva strana..Ko ce te lijeciti? Operisati? Vecina doktora su proveli rat u dijaspori? Jesu li i oni dijasporasi? Kako ces skupiti pare? Hoces li zvati Batka? Koga onda on zove? PA DIJASPORU jebo ga ti...znas da s njima treba biti na oprezu, nikad ne znas kad ce ti zatrebati...
Nego, polako ti stisni Alt F4 pa iskoristi vrijeme na friskom zraku, udahni duboko...nije forum za tebe, to je za malo jace srce i m00da.. Kontas.
- @mba
#1755 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
tututuuuu wrote:Ma briga me za srpski jezik kako ga ko zove a i bosnjacki jezik kako ce ko zvati... Ja nigdje nikad ni jednim postom nisam osporavao nikome nista sl. Ovo sto sam ja naveo je apsolutno nevezano za takve stvari... Vec Bosnjaci danas, kao i nekad Srbi, imaju potrebu da nekome govore sta su oni, tj., sta bi trebali biti po misljenju nekog iz Sarajeva itd... A to navodim kao odgovor kolegi koji tvrdi da Bosnjaci nikome nista ne namecu i sl.Alfons Kauders wrote:
E pa stari, sve po zaslugama.
Kada Srbi i Hrvati dodju na ovaj forum i pocnu braniti konstrukciju "bosnjacki jezik", tvrdeci da se bosanski jezik naziva "bosnjacki" na njihovim jezicima...
Onda valjda i mi imamo pravo da kazemo kako se npr. srpski jezik na bosanskom naziva "sandzacki" ili "jezik srbijanskog naroda"... Ili da kazemo da se na bosanskom bosanski Srbi imaju nazivati "bosanski pravoslavci" ili "srbijanska dijaspora u BiH"... Ili kada se, na osnovu politickih stavova njihovih lidera, Hrvati Hercegovine pocnu nazivati Srbima katolicke vjere.
Nacionalizam? Donekle. Odgovor na provokacije drugim provokacijama? Donekle. Zajebancija? Svakako.
pa sta to bosnjaci namecu ostalima, hoces da kazes da je normalno da se u bosni prica hrvatski ili sprski jezik?
i jedan i drugi se jezik se razlikuje od jezika koji se prica u hrvatskoj ili srbiji, neko tu ne prica doticnim jezicima, ili hrvati u hrvatskoj ili srbijanci u srbiji, ko sad laze ovi nasi ili komsije?
-
dezurni_ucenik
#1756 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
tututuuuu wrote:Rodjen i zivim u Sarajevu. Hvala lijepa sto si dokazao moju poentu.dezurni_ucenik wrote:
Jos gore. Napadi na ljude koje nose krstove
I na kraju krajeva, ne prepoznavaju bosnjacka djeca u Sarajevu Hrvate po konturama lica ko sto to radi Ante iz Mostara.
- @mba
#1757 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
155_mm wrote:sta je ovo? dijaspora izgleda sve vise guzva?BHCluster wrote:
![]()
najbolje mi je kad o bosnjackoj dijaspori guslaju oni cije politicke elite imaju ogroman strah da im vecina stanovnistva ne ode u posjetu rodbini u beograd i novi sad na sami pomol nekog novog sukoba.
budi sretan sto imas ovakvu dijasporu!
- tututuuuu
#1758 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Eto ti mi objasni... Ja sam to polagao na faxu jos na prvoj godini... Opet kontekst razgovora, kontekst jbt. Covjek ne govori o nacionalnosti vec o narodnosti i kako bi u BiH svi trebali biti isti narod (nacionalnost nije ni bitna u ovoj prici). I narod je isto sto i "etnija" sto u biti vuce korijen od grce rijeci "ethnos"...JanuaryJones wrote:Da je Jugoslavija opstala i bio bi Jugosloven, po nacionalnosti. Po narodnosti Bošnjak a po vjeroispovjesti musliman al džaba ljudima objašnjavat šta je nacija, narodnost, etnija...
-
dezurni_ucenik
#1759 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Bodkin wrote:To sto ne znas, ne znaci da se ne desava. Prvo, sad je bio snimak iz trole gdje je problem bio sto se neko prekrstio u troli.dezurni_ucenik wrote:
Drugo, znam momka koji je dobio saku u glavu u centru sarajeva jer mu tetovaza lici na krst
Trece, znam da je lik najebao od izbacivaca jer je inao krst oko vrata. Jos lik stranac. Doduse bilo je to davno.
Daleko od toga da je kao u pravoslavnom talibanatu ali bezobrazluk je reci kako je sve super
Potukle se dvije hamse u tramvaju. JAOOOOOOO VELIKA STVAR. Odmah citavo Sarajevo ne valja.
Dobio saku u centru Sarajevu jer mu tetovaza lici na krst? Zanimljivo jer ja imam druga koji nosi krst i nikad nije imao problema.
Izbacivaci ko izbacivaci, zadnji krkani. Mogu ti milion primjer navesti kakve su belaje pravili i Bosnjacima. (bacanje u Miljacku npr).
-
Bodkin
#1760 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Kojim jezikom pricaju bosnjaci u srbiji? Kojim jezicima se prica u svici? Kojim jezicima se prica u kanadi?@mba wrote:tututuuuu wrote:Ma briga me za srpski jezik kako ga ko zove a i bosnjacki jezik kako ce ko zvati... Ja nigdje nikad ni jednim postom nisam osporavao nikome nista sl. Ovo sto sam ja naveo je apsolutno nevezano za takve stvari... Vec Bosnjaci danas, kao i nekad Srbi, imaju potrebu da nekome govore sta su oni, tj., sta bi trebali biti po misljenju nekog iz Sarajeva itd... A to navodim kao odgovor kolegi koji tvrdi da Bosnjaci nikome nista ne namecu i sl.Alfons Kauders wrote:
Kada Srbi i Hrvati dodju na ovaj forum i pocnu braniti konstrukciju "bosnjacki jezik", tvrdeci da se bosanski jezik naziva "bosnjacki" na njihovim jezicima...
Onda valjda i mi imamo pravo da kazemo kako se npr. srpski jezik na bosanskom naziva "sandzacki" ili "jezik srbijanskog naroda"... Ili da kazemo da se na bosanskom bosanski Srbi imaju nazivati "bosanski pravoslavci" ili "srbijanska dijaspora u BiH"... Ili kada se, na osnovu politickih stavova njihovih lidera, Hrvati Hercegovine pocnu nazivati Srbima katolicke vjere.
Nacionalizam? Donekle. Odgovor na provokacije drugim provokacijama? Donekle. Zajebancija? Svakako.
pa sta to bosnjaci namecu ostalima, hoces da kazes da je normalno da se u bosni prica hrvatski ili sprski jezik?
i jedan i drugi se jezik se razlikuje od jezika koji se prica u hrvatskoj ili srbiji, neko tu ne prica doticnim jezicima, ili hrvati u hrvatskoj ili srbijanci u srbiji, ko sad laze ovi nasi ili komsije?
- tututuuuu
#1761 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
a je li? to znaci eto bio sporadican incident (iako ce ti svecenik reci da nikako nije) a u Mostaru se takve stvari dogadjaju prakticki non stop? a oni iz istocnog dijela su isto zlato?dezurni_ucenik wrote:tututuuuu wrote:Rodjen i zivim u Sarajevu. Hvala lijepa sto si dokazao moju poentu.dezurni_ucenik wrote:
Jos gore. Napadi na ljude koje nose krstove, ne izmisljaj gluposti. Napad na crkvu zadnji put bio prije nekoliko godina na Ali Pasinom, policija odmah sklepala neke balavce.
I na kraju krajeva, ne prepoznavaju bosnjacka djeca u Sarajevu Hrvate po konturama lica ko sto to radi Ante iz Mostara.
Kao sto vec rekoh, nije Sa. jedini grad gdje zive Bosnjaci, niti je Mostar jedini gdje zive Bosnjaci. Ja znam sigurno da recimo Bosnjacima u Livnu nista ne fali, ljudi se druze zajedno, i nije nikakav problem ako te neko zovne Meho i sl., iako su bili medjusobni sukobi devedesetih. Varesu isto tako... Samo su ovdje u Sa. uvjereni u neku svoju superiornost, a to su obicno ljudi koji nisu makli dalje od Sarajeva i prozor u svijet im je FTV.
Ali jos jednom... Kao sto rekoh, nije ni to poenta, poenta je kako bi neko trebao zeljeti i vidjeti spas u "bosnjackom nacionalizmu". Kako ce neko ko nije bosnjak i pri tome nacionalist u tome vidjeti spas za BiH a kamo li za sebe?
- JanuaryJones
#1762 Rat u BiH zbog referenduma?
To što si polagao na faksu je kao neka referenca? wowtututuuuu wrote:Eto ti mi objasni... Ja sam to polagao na faxu jos na prvoj godini... Opet kontekst razgovora, kontekst jbt. Covjek ne govori o nacionalnosti vec o narodnosti i kako bi u BiH svi trebali biti isti narod (nacionalnost nije ni bitna u ovoj prici). I narod je isto sto i "etnija" sto u biti vuce korijen od grce rijeci "ethnos"...JanuaryJones wrote:Da je Jugoslavija opstala i bio bi Jugosloven, po nacionalnosti. Po narodnosti Bošnjak a po vjeroispovjesti musliman al džaba ljudima objašnjavat šta je nacija, narodnost, etnija...
U kontekstu razgovora i onih 2% na popisu je izvučeno iz konteksta jer je pitanje namjerno postavljeno pogrešno i BHS se izjednačilo sa nacijom, kao i u stvanom životu gdje nam vlastodršci serviraju bošnjaštvo, hrvatstvo i srpstvo kao nacionalni interes.
- Alfons Kauders
#1763 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Ja bas i ne vidim da se nesto namece... Ali priznajem da imam tu svoju neku cudnu perspektivu...tututuuuu wrote:Ma briga me za srpski jezik kako ga ko zove a i bosnjacki jezik kako ce ko zvati... Ja nigdje nikad ni jednim postom nisam osporavao nikome nista sl. Ovo sto sam ja naveo je apsolutno nevezano za takve stvari... Vec Bosnjaci danas, kao i nekad Srbi, imaju potrebu da nekome govore sta su oni, tj., sta bi trebali biti po misljenju nekog iz Sarajeva itd... A to navodim kao odgovor kolegi koji tvrdi da Bosnjaci nikome nista ne namecu i sl.Alfons Kauders wrote:
Djeci se u pojedinim dijelovima zemlje u knjizice upisuje "bosnjacki" jezik, a toga bas i nema u Tuzli ili Sarajevu
Bosnjacima se u pojedinim dijelovima FBiH namece protu-ustavan i nesekularni termin "zupanija" za kantone
Namecu se i vjerski praznici, slave, svetkovine - a toga opet neces naci kod nas
Ne kazem da medju Bosnjacima nema onih koji bi nesto nametali, jer na forumu vidimo da ih ima. Fol je sto ih ne vidimo na terenu, kao ni rezultate njihovog djelovanja, sto se i ne moze reci za druge.
-
Bodkin
#1764 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Nisu ih bacali zbog nosenja polumjeseca. Potukle su se zbog toga sto se jedna prekrstila. To sto ti znas jednog koji nije imao problema, ja znam jednog koji jeste.dezurni_ucenik wrote:Bodkin wrote:To sto ne znas, ne znaci da se ne desava. Prvo, sad je bio snimak iz trole gdje je problem bio sto se neko prekrstio u troli.dezurni_ucenik wrote:
Potukle se dvije hamse u tramvaju. JAOOOOOOO VELIKA STVAR. Odmah citavo Sarajevo ne valja.
Dobio saku u centru Sarajevu jer mu tetovaza lici na krst? Zanimljivo jer ja imam druga koji nosi krst i nikad nije imao problema.
Izbacivaci ko izbacivaci, zadnji krkani. Mogu ti milion primjer navesti kakve su belaje pravili i Bosnjacima. (bacanje u Miljacku npr).
Glupa ti je prica. Ne mozes ti pricati iz pozicije vecinskog naroda. Ne da mi se vise pisati na ovu temu jer nema svrhe. Nikad ti i slicni tebi necete shvatiti poziciju manjine. Cuj ja znam jednog koji nije imao problema pa onda problemi ne postoje
I ja sam sto puta ponovio. Sarajevo je oaza tolerancije za ostatak drzave ali ta suplja kako je sve super je smijesna
- tututuuuu
#1765 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
dezurni_ucenik wrote:Bodkin wrote:To sto ne znas, ne znaci da se ne desava. Prvo, sad je bio snimak iz trole gdje je problem bio sto se neko prekrstio u troli.dezurni_ucenik wrote:
HAHAHAHA koja relativizacija... jebo te dvije cobanke, ona s krizem je jos i gora ako mene pitas... ne pricam ja o tome... Dajem odgovor na tvoj pokusaj sotoniziranja drugih kao zlih i pokvarenih a Bosnjaka kako jedinog svjetla a ti meni imputiras da to je radim, dok si upravo ti taj koji to radi... Eto na Listici si se odmah pokazao... Imas tekbir ispred katedrale ako te vec zanima, a ne mi te cobanke imputirati da kao na njih mislim...
Cuj bosnjacki nacionalizam pravi put jbt. haha evo drugi jedva cekaju da zive pod bosnjackim nacionalizmom.
-
dezurni_ucenik
#1766 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
tututuuuu wrote:
a je li? to znaci eto bio sporadican incident (iako ce ti svecenik reci da nikako nije) a u Mostaru se takve stvari dogadjaju prakticki non stop? a oni iz istocnog dijela su isto zlato?
Kao sto vec rekoh, nije Sa. jedini grad gdje zive Bosnjaci, niti je Mostar jedini gdje zive Bosnjaci. Ja znam sigurno da recimo Bosnjacima u Livnu nista ne fali, ljudi se druze zajedno, i nije nikakav problem ako te neko zovne Meho i sl., iako su bili medjusobni sukobi devedesetih. Varesu isto tako... Samo su ovdje u Sa. uvjereni u neku svoju superiornost, a to su obicno ljudi koji nisu makli dalje od Sarajeva i prozor u svijet im je FTV.
Ali jos jednom... Kao sto rekoh, nije ni to poenta, poenta je kako bi neko trebao zeljeti i vidjeti spas u "bosnjackom nacionalizmu". Kako ce neko ko nije bosnjak i pri tome nacionalist u tome vidjeti spas za BiH a kamo li za sebe?
Eno neki dan pozar u crkvi, kad ono ne bi bosnjacki nacionalista, vec binSr.
Ne fali ni Hrvatima nista u Sarajevu. Ja koliko znam ih, svi rade svi se uhljebili.Sve po nacionalnom kljucu. Ljudi se i ovdje druze zajedno ali ti to neces reci, vec ces navesti Livno kao primjer suzivota.
U prozor u svijet im je FTV
-
dezurni_ucenik
#1767 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
tututuuuu wrote:
HAHAHAHA koja relativizacija... jebo te dvije cobanke, ona s krizem je jos i gora ako mene pitas... ne pricam ja o tome... Dajem odgovor na tvoj pokusaj sotoniziranja drugih kao zlih i pokvarenih a Bosnjaka kako jedinog svjetla a ti meni imputiras da to je radim, dok si upravo ti taj koji to radi... Eto na Listici si se odmah pokazao... Imas tekbir ispred katedrale ako te vec zanima, a ne mi te cobanke imputirati da kao na njih mislim...
Cuj bosnjacki nacionalizam pravi put jbt. haha evo drugi jedva cekaju da zive pod bosnjackim nacionalizmom.

-
dezurni_ucenik
#1768 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Bodkin wrote:
Nisu ih bacali zbog nosenja polumjeseca. Potukle su se zbog toga sto se jedna prekrstila. To sto ti znas jednog koji nije imao problema, ja znam jednog koji jeste.
Glupa ti je prica. Ne mozes ti pricati iz pozicije vecinskog naroda. Ne da mi se vise pisati na ovu temu jer nema svrhe. Nikad ti i slicni tebi necete shvatiti poziciju manjine. Cuj ja znam jednog koji nije imao problema pa onda problemi ne postoje
I ja sam sto puta ponovio. Sarajevo je oaza tolerancije za ostatak drzave ali ta suplja kako je sve super je smijesna
Jebi ga, sta da ti kazem, idi zali se savjetu bezbjednosti.
- KB9
#1769 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
nisi adekvatno odgojen, nemamo o cemu mi pricatGeeTnT wrote:Sine, ti si kao dijete dozivio nepravdu, a tu nepravdu ti nije uprilicila dijaspora. Kontas? U prici koju si opisivao situaciju zivota pod granatama osjecas se izgigranim, povrijedjenim i umjesto da optuzijes sistem ti opleo po dijaspori...jos ih nazivas paranoicnim, a ja ne znam niti jednog koji je paranoicno autom zavalio u benzinsku pumpu, banderu ili jednostavno pokosio pjesake kao sto to mogu cesto da procitam na klixu, kao da nas ima 30 miliona, a ne 3.KB9 wrote:ima on dojam odakle ja tipkam, e moja paranoicna i hrabra dijasporo
Da li si ti svjestan svojim emocija koje prozivljavas ponavljajuci pricu o dijaspori i ratu, znas li sta znaci tolika nakupljena negativna energija? Znas li da ces zbog toga imati srcane tegobe i onda ces doci u situaciju da ti trne lijeva strana..Ko ce te lijeciti? Operisati? Vecina doktora su proveli rat u dijaspori? Jesu li i oni dijasporasi? Kako ces skupiti pare? Hoces li zvati Batka? Koga onda on zove? PA DIJASPORU jebo ga ti...znas da s njima treba biti na oprezu, nikad ne znas kad ce ti zatrebati...
Nego, polako ti stisni Alt F4 pa iskoristi vrijeme na friskom zraku, udahni duboko...nije forum za tebe, to je za malo jace srce i m00da.. Kontas.
- tututuuuu
#1770 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
pa trebala bi biti... pitanje na popisnom obrascu je postavljeno potpuno krive i netocno, sto ne znaci da se ljudi opet nisu izjasnili kako su zeljeli. ali to nije bit mog posta vec odgovaram covjeku koji smatra da ima nekakvo pravo reci ljudima sta su, a ne oni sami...JanuaryJones wrote:To što si polagao na faksu je kao neka referenca? wowtututuuuu wrote:Eto ti mi objasni... Ja sam to polagao na faxu jos na prvoj godini... Opet kontekst razgovora, kontekst jbt. Covjek ne govori o nacionalnosti vec o narodnosti i kako bi u BiH svi trebali biti isti narod (nacionalnost nije ni bitna u ovoj prici). I narod je isto sto i "etnija" sto u biti vuce korijen od grce rijeci "ethnos"...JanuaryJones wrote:Da je Jugoslavija opstala i bio bi Jugosloven, po nacionalnosti. Po narodnosti Bošnjak a po vjeroispovjesti musliman al džaba ljudima objašnjavat šta je nacija, narodnost, etnija...
U kontekstu razgovora i onih 2% na popisu je izvučeno iz konteksta jer je pitanje namjerno postavljeno pogrešno i BHS se izjednačilo sa nacijom, kao i u stvanom životu gdje nam vlastodršci serviraju bošnjaštvo, hrvatstvo i srpstvo kao nacionalni interes.
vlastodrsci ne bi imali potrebu da takvo sta serviraju da si ini ne umisljaju da imaju pravo nekome odredjivati sta su ili sta bi trebali biti... nikom onda ne bi bilo ni bitno... A Bosnjaci to rade itekako, i to je jedino bitno sto se tice ove teme i posta na koji sam ja odgovorio a ti upala kao padobranac da bi mi rekla sta je nacionalnost..
-
prog321
#1771 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
tututuuuu wrote: Kako god, uopce nije rijec o tome vec o navodu kolege forumasa da je ispravan put za BiH "bosnjacki nacionalizam"... Da mi ko hoce samo odgovoriti kakva bi to osoba zeljela zivjeti u sredini bosnjackog nacionalizma a da i ona sama nije Bosnjak? A vjerujem da ni dobar dio Bosnjaka s tim ne bi bio zadovoljan...
Sto nisi pitao odmah ? Ja cu ti rado odgovoriti
Isto kao sto Srbi i Hrvati zive u sredinama gdje vlada recimo Njemacki nacionalizam. Kao na primjer, u cijeloj Njemackoj
Ne razumijem zasto mislis da je bosnjacki nacionalizam eksluzivan drugim i drugacijim ? Zapamti, pricamo o nacionalizmu a ne sovinizmu.
Bosnjacki nacionalizam je baziran na etniji Bosnjaka . Zasto bi se druge etnije osjecale ugrozenim ako su im zagarantovana sva ljudska prava koje imaju u drugim modernim drustvima ?
Prvi korak je naravno da moras prihvatiit da Bosnjaci postoje. Ne kao Islam-terorizam-osjecanje glave, nego kao vecinska etnija u drzavi Bosni i Hercegovini koja postuje druge etnije.
Zar je to stvarno toliko tesko ?
- tututuuuu
#1772 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
haha joj koji si ti smijesn tip. pa ti si covjece u kontradikciji sam sa sobom a da to i ne vidis. postavljas mi sliku tu nekakve djecurlije da bi nekog nazvao zlim, losim a kad je Sarajevo u pitanju onda sve svodis na dvije babe u tramvaju ili nazivas pojedinacnim incidentima... Znaci ako je Mostar i sl. onda su svi takvi, a ako je Sa. onda su to pojedinacni ispadi... haha A sve da bi rekli da je pravi put za BiH bosnjacki nacionalizam...dezurni_ucenik wrote:tututuuuu wrote:
-
dezurni_ucenik
#1773 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Te dvije babe je prvi spomenuo bodkin a ne ja.
- @mba
#1774 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
jest ali svi ti ljudi su prvo, KANADJANI, I SVICARCI i niko od njih ne govori da su francuzi ili englezi/francuzi u kanadi, ili talijani u juznom dijelu svicarske, i ako pricaju italijanski/francuski/engleski/njemacki, taj fenomen je samo kod katolika i pravoslavaca u bosni poznat, i nigdje drugo u svijetu, i sada se zapitaj ko se ovde pravi lud!
Kojim jezikom pricaju bosnjaci u srbiji? Kojim jezicima se prica u svici? Kojim jezicima se prica u kanadi?
sto se tice bosnjaka u srbiji, oni jesu bosnjaci, i pricaju bosanski, kao bosnjaci u turskoj ili albaniji, nadji historijske karte na google, pogledaj kad su pocela masovna doseljavanja ne bosnjaka na ove prostore, nadji knjigui "die bosniaken kommen" pa procitaj kako su se zvali "bosnjaci" u toj vojsci!
i gle u srbiji vas zovu bosanci i u hrvatskoj isto bosanci, i sada vi uporno tvrdite ne ne mi nismo bosanci mi smo srbi i hrvati, a pasos bosanski, licna bosanska, jezik bosanski, registracije bosanske, +387 je bosanski...sve bosansko!
problem je sto ce generacije koje nadolaze postati stranci u vlastitoj zemlji,svi vi koji sebe smatrate srbima ili hrvatima idete u tom pravcu da ce te zavrsiti kao kurdi u turskoj, to je proces koji ste vi sami zapoceli!
- Alfons Kauders
#1775 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Hajde molim te navedi nekoliko primjera tog "odredjivanja", cisto da znamo na sta mislis i o cemu bi trebali diskutovati.tututuuuu wrote: pa trebala bi biti... pitanje na popisnom obrascu je postavljeno potpuno krive i netocno, sto ne znaci da se ljudi opet nisu izjasnili kako su zeljeli. ali to nije bit mog posta vec odgovaram covjeku koji smatra da ima nekakvo pravo reci ljudima sta su, a ne oni sami...
vlastodrsci ne bi imali potrebu da takvo sta serviraju da si ini ne umisljaju da imaju pravo nekome odredjivati sta su ili sta bi trebali biti... nikom onda ne bi bilo ni bitno... A Bosnjaci to rade itekako, i to je jedino bitno sto se tice ove teme i posta na koji sam ja odgovorio a ti upala kao padobranac da bi mi rekla sta je nacionalnost..