Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
-
Pipo akademik
#76 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Pa svi su se naoruzavali u to vrijeme, jer se rat predosjecao. Jel se to Bosnjaci nisu naoruzavali? Jedino sto smo mi bili uspjesniji, jer nam je JNA davala
-
behavac
#77 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ili ti ko umije njemu dvije...Pipo akademik wrote:Pa svi su se naoruzavali u to vrijeme, jer se rat predosjecao. Jel se to Bosnjaci nisu naoruzavali? Jedino sto smo mi bili uspjesniji, jer nam je JNA davala
- Suti i trpi
#78 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Sirok je spektar krivaca, ali je najvise kriv onaj ko na to 'osjecanje' direktno utice. Npr. niko nije prisilo radnice da svakodnevno vrjedjaju moju tetku, to je doslo iz njihovog mozga (njihovi osjecanja), a ne pod necijom direktivom.pojedinac wrote:Ko je, po tebi, kriv za takva osjećanja?Suti i trpi wrote:... Samo sam htio prikazat kako su se nebosnjaci osjecali na teritoriji sa Bosnjackom vecinom, jer vidim da to mnogi ne znaja ili ne zele da znaju tj. ne zanima ih.
Ali, kao sto rekoh, tesko je ocekivat da u ratu sve bude moralno na nivou visoki ljudski vrjednosti. Neki ljudi su se pokazali kao dobri, a neki kao losi. Jednostavno, svugdje postoje dobri i losi ljudi. Nista neobicno i neuobicajeno.
- pojedinac
#79 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
@Suti i trpi
Smatraš li da treba ukinuti Dejtonski sporazum i sve proizašlo iz njega?
-
Pipo akademik
#80 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Sto da ne, prosto ceznemo za tim starim danima kad smo preglasavanipojedinac wrote:@Suti i trpi
- and
#81 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
ko?vi?koji ste ljudima uzimali pravo na životPipo akademik wrote:Sto da ne, prosto ceznemo za tim starim danima kad smo preglasavanipojedinac wrote:@Suti i trpi
-
Pipo akademik
#82 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Mislim da je oduzimanje prava krenulo kasnijeand wrote: ko?vi?koji ste ljudima uzimali pravo na život
- and
#83 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
to kao neko opravdanje?Pipo akademik wrote:Mislim da je oduzimanje prava krenulo kasnijeand wrote: ko?vi?koji ste ljudima uzimali pravo na život
a kada su krenule pripreme?
- Mahalac
#84 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
e onda u redu ako je kasnije

- osa
#85 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
and wrote:to kao neko opravdanje?Pipo akademik wrote:Mislim da je oduzimanje prava krenulo kasnijeand wrote: ko?vi?koji ste ljudima uzimali pravo na život
a kada su krenule pripreme?
mislim, negdje 1982.
-
Pipo akademik
#86 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Tacno, cim je Tile umro, krenulo se sa pripremama za separatizam. Hrvati jos i ranije, cini mi se negdje u decembru 1918.
- and
#87 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
već tad se šubare počele iz šteka vaditi?Pipo akademik wrote:Tacno, cim je Tile umro, krenulo se sa pripremama za separatizam. Hrvati jos i ranije, cini mi se negdje u decembru 1918.
- osa
#88 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
ne nego su se pravili planovi za vojne vježbe, koje su održavane narednih godina, ja sam učestvovao u jednoj 1988, pokrivala je područje od vojnića do gline, zanimljivo većina ih se odigravala na granicama zamišljene velike srbije i uvijk je plavi napadao preko kupe od pravca zagreba, a početkom rata srpske aktivnosti barem na našem području su se u velikoj mjeri poklapale s tim vježbama.and wrote:već tad se šubare počele iz šteka vaditi?Pipo akademik wrote:Tacno, cim je Tile umro, krenulo se sa pripremama za separatizam. Hrvati jos i ranije, cini mi se negdje u decembru 1918.
-
Pipo akademik
#89 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Jel to nesto u smislu onih ratnih planova kakvih sam se nacitao na ovom forumu? Zamisli mene za jedno 30 godina u nekoj hipotetickoj nezavisnoj RS kako pricam djeci" "e tako ti je stari provalio planove za napad na nasu domovinu..."osa wrote:
ne nego su se pravili planovi za vojne vježbe, koje su održavane narednih godina, ja sam učestvovao u jednoj 1988, pokrivala je područje od vojnića do gline, zanimljivo većina ih se odigravala na granicama zamišljene velike srbije i uvijk je plavi napadao preko kupe od pravca zagreba, a početkom rata srpske aktivnosti barem na našem području su se u velikoj mjeri poklapale s tim vježbama.
Akcija - reakcija. Vi separatizam, mi vojne planove. Mi separatizam, vi vojne planove
-
Klodovik
#90 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Plan "Jedinstvo". Ništa nepoznato.Pipo akademik wrote:Jel to nesto u smislu onih ratnih planova kakvih sam se nacitao na ovom forumu? Zamisli mene za jedno 30 godina u nekoj hipotetickoj nezavisnoj RS kako pricam djeci" "e tako ti je stari provalio planove za napad na nasu domovinu..."osa wrote:
ne nego su se pravili planovi za vojne vježbe, koje su održavane narednih godina, ja sam učestvovao u jednoj 1988, pokrivala je područje od vojnića do gline, zanimljivo većina ih se odigravala na granicama zamišljene velike srbije i uvijk je plavi napadao preko kupe od pravca zagreba, a početkom rata srpske aktivnosti barem na našem području su se u velikoj mjeri poklapale s tim vježbama.
Akcija - reakcija. Vi separatizam, mi vojne planove. Mi separatizam, vi vojne planove
-
Pipo akademik
#91 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Sto ga ne sprovedosmo 1991.? Bar da cujem neki smislen plan pod tim imenom danas, nego samo cujem "prekinuti koridor"... "specijalci na Banja Luku"... "slomiti kicmu RS"...Klodovik wrote: Plan "Jedinstvo". Ništa nepoznato.
- osa
#92 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
izgleda da je plavi bio zerka jači nego na vježbama a crveni slabiji...Pipo akademik wrote:Sto ga ne sprovedosmo 1991.? Bar da cujem neki smislen plan pod tim imenom danas, nego samo cujem "prekinuti koridor"... "specijalci na Banja Luku"... "slomiti kicmu RS"...Klodovik wrote: Plan "Jedinstvo". Ništa nepoznato.
-
Pipo akademik
#93 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Aha, nisam shvatio da je to ime stvarnog plana. Ja sam mislio na neki imaginarni plan u BiH koji bi obezbijedio jedinstvo naroda, i to ne vojnim putem
- 1gorstak
#94 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Oni koji su ponasali kabadahijski. Velika vecina Srba i Hrvata koja je odlucila ostati nije bila u stanju suprotstaviti se nekom lokalnom siledziji ako bi ih ovaj odlucio maltretirati. Takvima je jedino utociste bio najblizi komsija, posten Bosnjak, a ako je i on bespomocan, onda "suti i trpi". Ja sam dolazio u situaciju da mi se kao fol kroz zajebanciju kaze da nisam Hrvat nego bosanski katolik, ali posto bih na takve provokacije uzvracao psovkom, iako svjestan da to mozda vodi i u fizicki obracun, te su provokacije brzo prestale. Ali kako rekoh, vecina nije u stanju suprotstaviti se tim provokacijama, pa kao sto je slucaj sa clanovima porodice nasih kolega @vivaldija, @sutiitrpi (itd), jednostavno odu.pojedinac wrote:Ko je, po tebi, kriv za takva osjećanja?Suti i trpi wrote:... Samo sam htio prikazat kako su se nebosnjaci osjecali na teritoriji sa Bosnjackom vecinom, jer vidim da to mnogi ne znaja ili ne zele da znaju tj. ne zanima ih.
Znaci za to su krivi oni koji se ponasaju kabadahijski. Imas ih i na ovom forumu, prosipaju generalizacije o Srbima, pa kada neka balavurdija pocne bacati kamenje po pravoslavnoj crkvi u Reljevu, ti isti forumasi ni da prokomentarisu to kamenjanje za koje i sami snose odgovornost. I jos se kao zajebaju, moje protivljenje generalizacijama na racun citavog naroda omalovazavaju trtljajuci kako ja to samo furam neku politicku korektnost. Sta rdja od covjeka zna kako je biti "Srbin u Sarajevu" ...
- 1gorstak
#95 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Mi trebamo insistirati na pravednom rjesenju, bez obzira na to ljuti li se ko ili taj nas poziv na pravdu smatra zapaljivom retorikom. A pravedno rjesenje (oko kojeg smo se ti i ja vec slozili) je visok stepen decentralizacije bez etnickog karaktera. Ne mogu se ja pomiriti sa politikom etnickog aparthejda jer neko moje protivljenje smatra destabilizirajucim, tom se politikom podilazenja nepravdi predugo odrzalo u zivotu segregaciju i u SAD i u Juznoj Africi.Suti i trpi wrote:Slazem se i za to postoji samo jedan preduslov, eliminacija zapaljive retorike. Na to gradjani mogu direktno uticat. Iz dobre atmosfere proizilaze dobra rjesenja.1gorstak wrote:Znacajan ih broj zaista ne moze shvatiti nesto tako jednostavno, ali samo zato sto ne zele. No kao sto si i sam rekao, postojalo je (i jos uvijek) postoji puno vise onih (s obe strane entitetske linije) koji su casni. Bitno je takve ljude uvezati idejom o pravednom uredjenju, o mogucnosti dogovora, a ostalo ce ici po inerciji.Suti i trpi wrote:Vi ne mozete shvatit kakav je to bio pritisak
- Suti i trpi
#96 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Vec predosjecam koju svrhu ima tvoje pitanje, ali odgovorit cu, pa makar me doceko na prvupojedinac wrote:@Suti i trpi
Jesam za ukidanje Dejtonskog sporazuma, jer je to rjesnje postignuto pod stranim uticajem. Ja sam za to da se pronadje rjesenje koje ce zadovoljit sva tri naroda (il da sva tri budu nezadovljna tj. nacionalisti u sva tri naroda), bez ikakvog stranog uplitanja. Ja sam za to da se iz drzavnih institucija izbaci religija, da RS promjeni ime, da se onemoguci opstrukcija ako se dokaze da eventualni zakon ne ugrozava Srbe i RS, da se onemoguci preglasavanje bilo kojeg od tri naroda tj. da se Hrvatima obezbjedi bolja pozicija u BiH ustavu. Ovo je sve MOGUCE ostvarit u normalnim okolnostima.
To su moje zelje, ali realnost je nesto drugacija. Po hiljaditi put ponavljam, dok NARODI i politika ne postanu tolerantni jedni prema drugim, nista se na bolje nece promjenit. Nema sanse.
-
Pipo akademik
#97 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Kako izbjeci etnicki karakter ako su etnikumi teritorijalno homogeni?1gorstak wrote: Mi trebamo insistirati na pravednom rjesenju, bez obzira na to ljuti li se ko ili taj nas poziv na pravdu smatra zapaljivom retorikom. A pravedno rjesenje (oko kojeg smo se ti i ja vec slozili) je visok stepen decentralizacije bez etnickog karaktera. Ne mogu se ja pomiriti sa politikom etnickog aparthejda jer neko moje protivljenje smatra destabilizirajucim, tom se politikom podilazenja nepravdi predugo odrzalo u zivotu segregaciju i u SAD i u Juznoj Africi.
- Suti i trpi
#98 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Oko pravednog rjesenja smo se slozili, ali se nismo slozili oko pristupa i vizije koja ce dovest do pravednog rjesenja. Ja mislim da je nemoguce doc do pravednog rjesenja na nacin koji ti zagovaras.1gorstak wrote:[Mi trebamo insistirati na pravednom rjesenju, bez obzira na to ljuti li se ko ili taj nas poziv na pravdu smatra zapaljivom retorikom. A pravedno rjesenje (oko kojeg smo se ti i ja vec slozili) je visok stepen decentralizacije bez etnickog karaktera. Ne mogu se ja pomiriti sa politikom etnickog aparthejda jer neko moje protivljenje smatra destabilizirajucim, tom se politikom podilazenja nepravdi predugo odrzalo u zivotu segregaciju i u SAD i u Juznoj Africi.
Navodis odlicne primjere SAD i JF. Kod njih je segregacija predugo trajala, ali bi trajala jos duze da Martin Luter King i Nelson Mendela nisu bili tolerantni ljudi, puni razumjevanja i otvorenosti prema onim koji ih ugnjetavaju. Oni su se svojom dobrotom izborili protiv zla. Ti mislis da se zlo moze izborit protiv zla. Ja mislim da ne moze. Ako se i izbori, to ce biti trenutno, dok se aveti zla ponovo ne vrate i nastave gdje su stali. SAD i JF su trajno rjesili proglem segregacije. Nasilnim putem, pritiskom i lobiranjem se moze privremeno rjesit losa situacija, ali trajno, to ce uvijek biti bure baruta koje moze ekspolidirat cim za to dodje pogodna prilika. Zato sam ja da se mi izmedju sebe dogovorimo, bez stranog uplitanja, pa da onda imamo sto godina mira, da se neko za 50 god. ne moze pozvat kako je prisiljen na nesto, pa da onda trazi svoje 'pravedno rjesenje'.
- 1gorstak
#99 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Hrvatima i Bosnjacima manjeg entiteta nije problem to sto zive u administrativnoj jedinici u kojoj su Srbi brojniji, problem nastupa kada se samo srpski identitet namece kao jedini sluzbeni. To cine li Srbi 51 % ili 90 % od ukupnog stanovnistva u manjem entitetu ne igra ulogu kada se govori o ugrozenosti Hrvata i Bosnjaka u tom entitetu, ali ta ugrozenost postaje institucionalizovana kada se za sluzbene praznike uzima srpske slave, kada se zastavu srpskog naroda namece kao sluzbeno obiljezje, itd...Pipo akademik wrote:Kako izbjeci etnicki karakter ako su etnikumi teritorijalno homogeni?1gorstak wrote: Mi trebamo insistirati na pravednom rjesenju, bez obzira na to ljuti li se ko ili taj nas poziv na pravdu smatra zapaljivom retorikom. A pravedno rjesenje (oko kojeg smo se ti i ja vec slozili) je visok stepen decentralizacije bez etnickog karaktera. Ne mogu se ja pomiriti sa politikom etnickog aparthejda jer neko moje protivljenje smatra destabilizirajucim, tom se politikom podilazenja nepravdi predugo odrzalo u zivotu segregaciju i u SAD i u Juznoj Africi.
-
Pipo akademik
#100 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Pa normalno da ce srpski praznik biti i sluzbeni, jer ga slavi 90% stanovnika. Mozes ga ti proglasiti radnim, ali ce ti 10% ljudi doci na posao. A zastave i obiljezja... pa koja druga da uzmemo? Zasto izmisljati nesto od nule, kad je nas jedini identitet, taj, etnicki. Sta staviti na zastavu a da nas predstavlja? Geometrijske oblike?
Inace odlican post, od "suti i trpi", malo iznad. Ukidanjem i nametanjem bilo cega silom moze se uciniti samo to da proradi inat
Inace odlican post, od "suti i trpi", malo iznad. Ukidanjem i nametanjem bilo cega silom moze se uciniti samo to da proradi inat