Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

bicebolje

#301 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

kv99
Svaki narod razmislja na onaj nacin na koji je naucen da razmislja a nauceni su kroz skolu, javne medije, a ako je religiozan kroz vjerske institucije.
Ma ne. Nisu stvari tako jednostavne. Imali smo 45 godina medijskog jednoumlja i identičnog školstva a vjerske institucije su bile gurnute u pozadinu. Porodice je ta iz koje dolazi sve. Dijete će prije vjerovati svom ocu ili djedu nego medijima i školstvu.
Imaš ti danas stotine TV stanica, radija, internet, dnevnih novina itd. ali ljudi nisu daleko odmakli od mišljenja koje su formirali pod kišom granata u vrijeme kad nije bilo struje a glavni medij je bio komšinica.
Pogledaj danas najcitanije novine u BL i vidjeces da Dodik izjavljuje da je "masovoni zlocin " nad Bosnjacima osveta za zlocin pocinjen nad 3 500 Srba oko tog grada . i to vecina Srba vjeruje. A zbog cega to vjeruje ?
Želi da čuje. Traži opravdanje. Ne kaje se, niti će se ikad kajati. Niko ne žali bivše neprijatelje. Da nema te priče o 3.500 Srba bilo bi drugo opravdanje, npr. „Bio je rat.“ Razumiješ šta hoću da ti kažem ? Čavić je izašao pred narod i rekao „Jesmo. Učinjen je zločin u naše ime“ i odletio je sa vlasti u rekordnom roku.

I opet ti kažem. Dodik ne „vodi“ već „sprovodi“ politiku za koju mu je mandat dao narod a ne SANU ili vanzemaljci. Ta politika koju ti spominješ je srpska politika na polovini BiH. Srbi neće odustati od srpske politike dok im neko ne zabrani da se bave sa njom. Ako Dodikov način vođenja politke ne uspije, probaće Markov, pa Stojanov, pa Perin, pa Milanov ali Kenanov neće. Tako ti je to.
kv99

#302 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by kv99 »

[quote="bicebolje"

Ma ne. Nisu stvari tako jednostavne. Imali smo 45 godina medijskog jednoumlja i identičnog školstva a vjerske institucije su bile gurnute u pozadinu. Porodice je ta iz koje dolazi sve. Dijete će prije vjerovati svom ocu ili djedu nego medijima i školstvu.
Imaš ti danas stotine TV stanica, radija, internet, dnevnih novina itd. ali ljudi nisu daleko odmakli od mišljenja koje su formirali pod kišom granata u vrijeme kad nije bilo struje a glavni medij je bio komšinica.
Srpska sluzbna politka je preko nacionalizma pokusala da sprovede svoju politku ali je prvo nacionalizam razbuktala preko medija. uzmi danas Nijemce koji su preko skole i medija u roku od nekooliko godina "denacifovani " ali da ih opet kljukas sa istom politkom kroz medije i ispiranje mozga postigao bi isti rezultat. Mediji su ti koji uticu na javno mijenje i preko njih se kreira i politika koja se onda prenosi i na privatne domove .
Pogledaj danas najcitanije novine u BL i vidjeces da Dodik izjavljuje da je "masovoni zlocin " nad Bosnjacima osveta za zlocin pocinjen nad 3 500 Srba oko tog grada . i to vecina Srba vjeruje. A zbog cega to vjeruje ?
Želi da čuje. Traži opravdanje. Ne kaje se, niti će se ikad kajati. Niko ne žali bivše neprijatelje. Da nema te priče o 3.500 Srba bilo bi drugo opravdanje, npr. „Bio je rat.“ Razumiješ šta hoću da ti kažem ? Čavić je izašao pred narod i rekao „Jesmo. Učinjen je zločin u naše ime“ i odletio je sa vlasti u rekordnom roku.

I opet ti kažem. Dodik ne „vodi“ već „sprovodi“ politiku za koju mu je mandat dao narod a ne SANU ili vanzemaljci. Ta politika koju ti spominješ je srpska politika na polovini BiH. Srbi neće odustati od srpske politike dok im neko ne zabrani da se bave sa njom. Ako Dodikov način vođenja politke ne uspije, probaće Markov, pa Stojanov, pa Perin, pa Milanov ali Kenanov neće. Tako ti je to.
Pa nisu htjeli da probaju promjenu politike u Hrvatskoj i Kosovu i vidi do cega je dovelo. Nema veze da li oni zele da to nastave vec je pitanje da li oni to mogu da ostvare. Pogledaj samo sta im Dodik a ustvari SANU citavo vrijeme obecava : " Odcjepljenje ....mirnim putem " jer oni znaju da na silu vise ne ide ali ne smiju da kazu da mirnim putem nece ici i to je ono zbog cega zele da OHR sto duze ostane. Sve dok je OHR tu oni mogu da obecavaju i da drze stanje na visokoj temperaturi ali kada OHR ode morace da biraju da idu do kraja ( a nema sa cime ) ili da kazu narodu da od odcjepljenja nema nicega ....ili nastavak politike ili odustajanje od politike . Treceg nema. Ti kazes da oni mogu pokusati i Stojanov ili Markov nacin ali problem je sto su pokusali ali su svi vidjeli da je to sve ista politika ( prijetnjama/ ucjenama/ na silu / opsturkcijama/ protivljenje MZ/ saradnja sa MZ/ odugovlacenje/ nametanje itd-itd ) koja je zavrsila na isti nacin . I to je ono sto ti kazem : ili nastavak politike ili odustajanje, nema treceg.
Suti i trpi

#303 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

bicebolje
Da ali u kojem smislu ? Kao što se Hrvat iz Splita osjeća Dalmatincem.
Da.
Ja sam pričao o nacionalnom osjećaju a kod nas imaju tri nacionalna osjećaja jer imamo tri naroda koja su manje ili više suverena te kao takva mogu vladati jednim dijelom BiH na način kakvim oni misle da treba a na taj način istodobno dolazi do razilaženja i političkih sukoba. Stvaranje jedne nacije je siguran put u jednostavnu i funkcionalnu državu ali objasnio sam zašto je to nemoguće.
Kako su Srbi, Bosnjaci i Hrvati stali pod istu zastavu i ratovali protiv cetnika, ustasa i handzar divizije? Kako su zivili u Jugoslaviji kao Muslimani, Srbi i Hrvati, a disali za Jugoslaviju? Ovo je jedan te isti narod, istog mentaliteta, koji sasvim sigurno moze zivit zajedno. Politika je jedina prepreka, ne treba nama puno da stanemo jedan uz drugog za ostvarenje istog cilja, boljeg zivota za sve nas.
I na kraju, građanska stranka i nacionalna opcija su dvije stvari koje ne idu zajedno. To su totalno dva suprotna pojma. Jedno poništava drugo. Ili hoćeš da budeš građanin, čovjek, pripadnik prvenstveno države ili hoćeš da budeš Srbin. Problem je što si ti već formiran kao Srbin i nećeš da se odrekneš svoje nacije u korist države. Da se razumijemo, kažem TI a mislim na većinu Srba u BiH.
Ko se to odreko nacije u korist drzave? Gore sam ti naveo primjer Jugoslavije. Mi smo u Jugoslaviji pokazali da itekako mozemo jedni sa drugim, samo nam trebaju lideri koji ce postavat svaki kolektivitet, ne favorizovat i ne ugrozavat bilo koga. Zbog cega je to neostvarivo?
bicebolje

#304 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

kv99

Nije nacionalizam razbuktan preko medija. Mi stariji se sjećamo medija prije izbora 90-e. Nacionalizam se razbuktavao od porodice do stadiona a većinom je ignorisan od strane medija. Nacionalne lidere je stvorio narod, on ih je tražio i oni su se pojavili.

Njemci su poražena strana i bilo je lako Rusima, Englezima, Francuzima i Amerikancima da im izmjenu mišljenje. U BiH nema poraženih. Da su Srbi poraženi Bošnjaci bi lako od njih napravili istomišljenike i obratno.

Ti smatraš da je odlazak OHR-a rješenje u korist BiH a protiv RS, ja mislim suprotno. Ne slažemo se i uzaludno da je da repliciram. Vidjećemo šta će biti kad i ako iz BiH ode vrhovni tumač dejtonskog sporazuma.
Politike (mislim na sve tri) će se nastaviti.
Odustati neće niko jer je previše toga izgubljeno u proteklih 20 godina. Može se jedino desiti da subjekt interesovanja jedne od politika u slučaju sopstvenih grešaka postane prazna ljuštura. Hrvatska opcija je nadomak takvog scenarija.
I postoji treća opcija a to je zaustavljanje ali za tu opciju ni jedna od tri strane nije sposobna.
bicebolje

#305 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

Suti i trpi wrote:Kako su Srbi, Bosnjaci i Hrvati stali pod istu zastavu i ratovali protiv cetnika, ustasa i handzar divizije? Kako su zivili u Jugoslaviji kao Muslimani, Srbi i Hrvati, a disali za Jugoslaviju? Ovo je jedan te isti narod, istog mentaliteta, koji sasvim sigurno moze zivit zajedno. Politika je jedina prepreka, ne treba nama puno da stanemo jedan uz drugog za ostvarenje istog cilja, boljeg zivota za sve nas.
Drugačije je to vrijeme bilo. II svj. rat... strah od vanjaske sile... udruživanje da budemo jači... nakon rata, godine strašenja od vanjskog neprijatelja itd. ali džaba. Čim smo ostali sami bez stranog neprijatelja okrenuli smo se jedni protiv drugih. Tako i u BiH.
Da bi se ponovile takve okolnosti trebala bi npr. Kina napasti BiH sa ciljem da nas sve poubija ili da nas zadesi neka velika prirodna nepogoda.
Super su te tvoje optimistične hipi parole, cvijeće, ljubav i sl. ali nažalost...
Suti i trpi wrote:Ko se to odreko nacije u korist drzave? Gore sam ti naveo primjer Jugoslavije. Mi smo u Jugoslaviji pokazali da itekako mozemo jedni sa drugim, samo nam trebaju lideri koji ce postavat svaki kolektivitet, ne favorizovat i ne ugrozavat bilo koga. Zbog cega je to neostvarivo?
Ko se odrekao ? Eto tvoje dijete ili unuče ako sutra dobiješ državljanstvo i odeš da živiš u npr. Ameriku. Njemu će Srpstvo biti zadnja rupa na svirali, izjašnjavaće se Amerikancem, uzeće ime John Petrovich. Ti ne možeš jer si već formiran kao Srbin.
Zato što je Jugoslavija nastala iz narodne ljubavi nakon pobjede u II svj. ratu a dejtonska BiH znamo kako je nastala. Pogrešnan je način na koji ti govoriš da možemo. Da ! Možemo. Ali nećemo. Ljudi su zavađeni, nepovjerljivi prema drugima. Ako nismo mogli u Jugoslaviji kako ćemo sad ? Neko će ipak morati pobjediti a neko klepiti ušima.
kv99

#306 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by kv99 »

bicebolje wrote:kv99

Nije nacionalizam razbuktan preko medija. Mi stariji se sjećamo medija prije izbora 90-e. Nacionalizam se razbuktavao od porodice do stadiona a većinom je ignorisan od strane medija. Nacionalne lidere je stvorio narod, on ih je tražio i oni su se pojavili.

Njemci su poražena strana i bilo je lako Rusima, Englezima, Francuzima i Amerikancima da im izmjenu mišljenje. U BiH nema poraženih. Da su Srbi poraženi Bošnjaci bi lako od njih napravili istomišljenike i obratno.

Ti smatraš da je odlazak OHR-a rješenje u korist BiH a protiv RS, ja mislim suprotno. Ne slažemo se i uzaludno da je da repliciram. Vidjećemo šta će biti kad i ako iz BiH ode vrhovni tumač dejtonskog sporazuma.
Politike (mislim na sve tri) će se nastaviti.
Odustati neće niko jer je previše toga izgubljeno u proteklih 20 godina. Može se jedino desiti da subjekt interesovanja jedne od politika u slučaju sopstvenih grešaka postane prazna ljuštura. Hrvatska opcija je nadomak takvog scenarija.
I postoji treća opcija a to je zaustavljanje ali za tu opciju ni jedna od tri strane nije sposobna.
Pa sada postoji OHR u BiH i postoji vrhovni tumac dejtonskog sporazuma ...i koliko on ima uticaja na razvoj situacije ? Sta je on to uradio u zadnje vrijeme da je uticalo na ponasanje Dodika ? On tumaci dejton i ....? Da li je svojim tumacenjem dejtona umjesto da sprovodi dejton pomogao smirenju ili rjesenju situacije ? Mislim da nije i jedini kome je potreban je bas Dodiku da na OHR prebacuje svu krivicu za neuspjeh politke . Vec sam naveo a sigurno ti je poznato " referendum ...ali nam OHR ne da , OHR je protiv republike srpske ...i da nema OHR nama bi bilo super, ekonomska situacija bi bila super ...samo da nema OHR koji podmece price o kriminalu i radi protiv srpske ...itd-itd. Kada ne bude vise OHR onda se nece vise moci sakrivati i birace da nastave sa politikom koju su vodili do sada ili da je promjene. Ti kazes da ce se politika nastaviti ali mi objasni kako da Dodik nastavi politiku zagijavanja koja funkionise samo dok ima nekoga da se sakriva iza ? Poziva na refrerendum i po njemu je to samo pitanje OHR ali kada OHR ode bice ogicledno da ga nije OHR onemogucavao i sta onda ? Da li ce i tada da nastavi sa politikom za koju nema vise preduslova ili ce da dodze do promjene ?
Niko se ne mjenja zato sto zeli vec zato sto mora . Srpska politika se nece promjeniti jer ce oni zeliti da budu dio Bosne i Hercegovine vec ce se promjeniti ( ako bude promjene ) jer ce da uvide da ne mogu da ne budu dio Bosne i Hercegovine. Ja se nadam da ce do toga da dodze i da ce sami da uvide da nema moguceg odvajanja a opcija je da nastave sa ovakvom politkom i da se fizicki uvjere da nema odvajanja jer ovakva politka koju zagovaraju vodi u sukobe ali nemaju vise preduslova kao sto su imali ranije . Bilo kako bilo nema tapkanja u mjestu kao do sada jer je OHR omogucavao tapkanje u mjestu, kada odu onda ce svi morati da spuste karte na sto i pokazu sta zele a pogotovo sta mogu.
Suti i trpi

#307 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

bicebolje wrote:Super su te tvoje optimistične hipi parole, cvijeće, ljubav i sl. ali nažalost...
Ja sam Srbin i zivim u gradu sa bosnjackom vecinom... Zivim potpuno normalno, nemam nikakvih problema. Prije 2-3 godine kod mog druga (koji je Bosnjak) je 10ak dana bio momak iz Kragujevca. Nikakvih problema nije bilo sto je on Srbin iz Srbije. Naravno, postoji znacajan broj Bosnjaka koji nije za suzivot, ali vecina sigurno jeste. Moj drug iz Bijeljine posluje sa Bosnjacima iz Brckog. Bio sam u Janji i upozno Bosnjaka koji kaze da nemaju nikakvih problemima sa Srbima, te da je jedini problem kada dodju gastosi i nakon koje ture dizu tenzije. Dakle, ima bezbroj primjera suzivota, samo sto to huskacki mediji ne zele prikazat, nego iskljucivo evociraju uspomene na rat. Da se krene sa pozitivnim desavanjima, mrznja bi vremenom splasnula... U ovako zategnutim odnosima, gdje mediji i politicari salju poruke mrznje, dobro je da se ne ubijamo svakodnevno. Uopste se ne radi o hipi parolama, civjece, ljubav... Nije ta prica. Ne mora se niko volit, ali se moze naci neko rjesenje u kojem niko nece biti pobjednik, ali ni gubitnik. Preduslov za to je da se narodi odreknu nacionalizma i izaberu ljude koji nisu nacionalisticki ostrasceni. Sve se moze kad se hoce. Sadasnja garnitura niti moze niti zeli. To je valjda svima jasno.
1gorstak

#308 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by 1gorstak »

Suti i trpi wrote:
1gorstak wrote:
Suti i trpi wrote:Moze li ova pat pozicija potrajat jos 20 godina u iscekivanju stranog uplitanja u rjesavanje BiH problema?
Stranci snose znacajan dio odgovornosti za nastale probleme i imaju obavezu da te probleme isprave. Ako je izbor izmedju cekanja na medjunarodnu zajednicu da se aktivnije ukljuci (s jedne strane) i kapitulacije pred velikosrbima (s druge strane), normalno da ce se cekati na medjunarodnu pomoc. 5, 10 ili 20 godina.
Vec smo bacili 15 godina, a moze nam se desit da bacimo js 15, 20, 25...
Ne znam kako bi se neke godine "dobilo" da odmah i sad prihvatimo sve Dodikove zahtjeve. Sta bi se dobilo ? Bolji standard ne bi, ljudi u Srbiji i Hrvatskoj imaju isti standard kao i mi, Rumunija je u EU i stabilna ali su bijeda. Sta bi mi to dobili ako sada popustimo velikosrbima zeleci izbjeci dugotrajnu konfrontaciju ? Uostalom, zasto bi prosjecnom velikosrbinu njegovo uvjerenje bilo vaznije nego meni moje, pa ja moram popustiti zarad napretka i progresa a od njega se to ne ocekuje ?
Dobro, ali jesi li ti toliko siguran u stranu intervenciju?
Jesam. Ali cak i da nisam, moje je, ljudski je, casno je nadati se da ce suzivot na kraju ipak pobjediti. Ako ti podrzavas pravdu samo kada mislis da pravda ima dobre sanse da pobjedi, imas ozbiljan problem. Ja bih se zalagao za otpor velikosrbima cak i da mislim da su puno jaci nego sto jesu. Ne moze tu biti nekih kalkulacija, ili si covjek ili nisi.

Suzivot tri ravnopravna naroda u decentralizovanoj drzavi sa visokom autonomijom srednjeg nivoa vlasti, ali bez etnickog karaktera te podjele. To je pravedno, to je posteno, a to podrzava li takvo rjesenje 5 ljudi ili njih 5 milijardi, to nema veze sa mojom odlucnoscu da se zalazem za to rjesenje.
Suti i trpi

#309 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

1gorstak wrote:Jesam. Ali cak i da nisam, moje je, ljudski je, casno je nadati se da ce suzivot na kraju ipak pobjediti. Ako ti podrzavas pravdu samo kada mislis da pravda ima dobre sanse da pobjedi, imas ozbiljan problem. Ja bih se zalagao za otpor velikosrbima cak i da mislim da su puno jaci nego sto jesu. Ne moze tu biti nekih kalkulacija, ili si covjek ili nisi.
Razumijem.

Samo da dodam da pravda nije ista za sve tj. sto je tebi pravda nekom drugom moze biti nepravda.
1gorstak

#310 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by 1gorstak »

Suti i trpi wrote:
1gorstak wrote:Jesam. Ali cak i da nisam, moje je, ljudski je, casno je nadati se da ce suzivot na kraju ipak pobjediti. Ako ti podrzavas pravdu samo kada mislis da pravda ima dobre sanse da pobjedi, imas ozbiljan problem. Ja bih se zalagao za otpor velikosrbima cak i da mislim da su puno jaci nego sto jesu. Ne moze tu biti nekih kalkulacija, ili si covjek ili nisi.
Razumijem.

Samo da dodam da pravda nije ista za sve tj. sto je tebi pravda nekom drugom moze biti nepravda.
Lako je definisati sta je pravedno a sta nije .... samo se stavis u ulogu druge strane. Stavis se u ulogu Bosnjaka i shvatis da nije fer nametati im etnicku podjelu u kojoj dobijaju frtalj teritorije iako cine polovinu od ukupnog stanovnistva. Stavis se u ulogu Srba i Hrvata i shvatis da BiH ne smije biti centralizovana jer bi to znacilo transformaciju iste u iskljucivo bosnjacku drzavu.

I onda sam dodjes do rjesenja koje ne ukljucuje ni dominaciju nad Srbima i Hrvatima a ni rezervat za Bosnjake; decentralizacija bez etnickog karaktera. To je pravedno. Prema kome je takvo rjesenje nepravedno ?
osa

#311 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by osa »

1gorstak wrote:
Suti i trpi wrote:
Razumijem.

Lako je definisati sta je pravedno a sta nije .... samo se stavis u ulogu druge strane. Stavis se u ulogu Bosnjaka i shvatis da nije fer nametati im etnicku podjelu u kojoj dobijaju frtalj teritorije iako cine polovinu od ukupnog stanovnistva. Stavis se u ulogu Srba i Hrvata i shvatis da BiH ne smije biti centralizovana jer bi to znacilo transformaciju iste u iskljucivo bosnjacku drzavu.

I onda sam dodjes do rjesenja koje ne ukljucuje ni dominaciju nad Srbima i Hrvatima a ni rezervat za Bosnjake; decentralizacija bez etnickog karaktera. To je pravedno. Prema kome je takvo rjesenje nepravedno ?
prema svima koji će biti manjina u tim teritorijalnim jedinicama , isto kao što su nepravedna i ova koja si nabrojio...
Suti i trpi

#312 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

1gorstak wrote:
Suti i trpi wrote:
Razumijem.

Tebi je pravedno, meni je pravedno. Mi smo se dogovorili oko rjesenja, ali nismo oko pristupa rjesenju.

Ipak, ima ljudi koji to smatraju nepravednim rjesenjim i sa njima treba ljudski (uz puno uvazavanje, posteno i otvoreno) razgovarat, ako se zeli doci do kompromisnog rjesenja. Imas Bosnjake koji se ISKLJUCIVO zalazu za ukidanje RS ili u najgorem slucaju za ukidanje entiteskog glasanja. MNOGI Bosnjaci zele unitarnu drzavu u kojoj ce oni biti glavni igrac. Sa druge strane postoje Srbi koji ni pod koju cjenu ne zele ispustit ono sto imaju. Sa trece strane imas Hrvate koji su potpuno nezadovoljni... Dakle, mora se svako uvazit i sa svakim uspostavit normalan dijalog da bi se doslo do nekog normalnog rjesenja. Niko se ne smije osjecat gubitnikom.
kole101

#313 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by kole101 »

Do ponedeljka.
bicebolje

#314 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

Suti i trpi wrote:
bicebolje wrote:Super su te tvoje optimistične hipi parole, cvijeće, ljubav i sl. ali nažalost...
Ja sam Srbin i zivim u gradu sa bosnjackom vecinom... Zivim potpuno normalno, nemam nikakvih problema. Prije 2-3 godine kod mog druga (koji je Bosnjak) je 10ak dana bio momak iz Kragujevca. Nikakvih problema nije bilo sto je on Srbin iz Srbije. Naravno, postoji znacajan broj Bosnjaka koji nije za suzivot, ali vecina sigurno jeste. Moj drug iz Bijeljine posluje sa Bosnjacima iz Brckog. Bio sam u Janji i upozno Bosnjaka koji kaze da nemaju nikakvih problemima sa Srbima, te da je jedini problem kada dodju gastosi i nakon koje ture dizu tenzije. Dakle, ima bezbroj primjera suzivota, samo sto to huskacki mediji ne zele prikazat, nego iskljucivo evociraju uspomene na rat. Da se krene sa pozitivnim desavanjima, mrznja bi vremenom splasnula... U ovako zategnutim odnosima, gdje mediji i politicari salju poruke mrznje, dobro je da se ne ubijamo svakodnevno. Uopste se ne radi o hipi parolama, civjece, ljubav... Nije ta prica. Ne mora se niko volit, ali se moze naci neko rjesenje u kojem niko nece biti pobjednik, ali ni gubitnik. Preduslov za to je da se narodi odreknu nacionalizma i izaberu ljude koji nisu nacionalisticki ostrasceni. Sve se moze kad se hoce. Sadasnja garnitura niti moze niti zeli. To je valjda svima jasno.
Ti o pojedinačnim primjerima a ja o kolektivnim. Ne znam šta nam ta dva primjera trebaju pokazati ? Naravno da ima svakakvih pojedinih primjera i ne očekuješ valjda da se ljudi tuku po ulicama čim čuju „različito ime“. Ne živimo u anarhičnom društvu, rade institucije, policija obavlja svoj posao. Ali jedini pokazatelj raspoloženja ljudi su izbori.
Možemo ? Naravno da možemo ali nećemo. Možda ti hoćeš ali ti si jedan. Možda i nećeš a samo sa praviš. Kako da ja to znam ? Kažeš da ti je odlično a drugom postu se zalažeš za jednakopravnost naroda. Hajde da pričamo u širem kontekstu, tvoja lična iskustva meni ne govore ništa. Uzaludno je priču spuštati na nivo pojedinca.

1gorstak, ljudi odnosno narodi ne žele da budu pravedni jedni prema drugima. Ni prvi ni drugi ni treći. Imam i ja u glavi koliko hoćeš pravednih rješenja ali da bi došli do njih mora postojati dobra volja koju ja ne vidim i iskrena želja za suživotom sva tri naroda. Ovdje se još uvijek političke borbe vode u pravcu podjele ili unitarizacije a na obilježja drugog naroda se baca drvlje i kamenje.
Suti i trpi

#315 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

bicebolje wrote:Ti o pojedinačnim primjerima a ja o kolektivnim. Ne znam šta nam ta dva primjera trebaju pokazati ? Naravno da ima svakakvih pojedinih primjera i ne očekuješ valjda da se ljudi tuku po ulicama čim čuju „različito ime“. Ne živimo u anarhičnom društvu, rade institucije, policija obavlja svoj posao. Ali jedini pokazatelj raspoloženja ljudi su izbori.
Možemo ? Naravno da možemo ali nećemo. Možda ti hoćeš ali ti si jedan. Možda i nećeš a samo sa praviš. Kako da ja to znam ? Kažeš da ti je odlično a drugom postu se zalažeš za jednakopravnost naroda. Hajde da pričamo u širem kontekstu, tvoja lična iskustva meni ne govore ništa. Uzaludno je priču spuštati na nivo pojedinca.
Pojedinacni primjeri su dokaz da i kolektiv ima sansu. Tih pojedinacni primjera treba biti sto vise, trebaju se medijski eksponirat, pa ce se pojedinacni primjeri prenjet na kolektive. Sve krece od pojedinca :) .

Naveo sam primjer kada je bila hrvatska svadba u Zenici. Kolona auta sa hrvatskim zastavama... Naso se neki kreten i na semaforu napo ljude u jednom autu. Intervenisali su gradjani Zenice, obicni prolaznici, te savladali napadaca. O tome nije bilo ni rijeci u medijima, ali bi sigurno bilo da je taj kreten premlatio nekog Hrvata bejzbol palicom. Dakle, pozitivna pojedinacna desavanja nemaju prostora u medijima, te je logicno da su kolektiviteti suprostavljeni, jer se konstantno bombardu negativnostima. Pozitivna prica mora imat efekta na kolektivitet, kao sto ima i negativna. Da su Hrvati upoznati sa ovim slucajem iz Zenice, mozda bi sutra vodjen tim primjerom neki Hrvat zastitio svog sugradjana Bosnjaka koji je napadnut u Capljini.

Stvari se moraju mjenjat nabolje, mora se pocet sa pozitivnom pricom, ako ne zelimo da ovi narodi ostanu vjecno zatrovani i zadojeni mrznjom. Ako se negativnostima ne stane u kraj, ova zemlja je osudjena na jos jedan pokolj u buducnosti koji moze biti koba za nasu djecu ili unucad. Svi smo neodgovorni, ne cinimo nista da bi nasoj djeci obezbjedili sigurniju buducnost.
Kažeš da ti je odlično a drugom postu se zalažeš za jednakopravnost naroda.
Pa meni je odlicno, ali ja nisam sam na ovom svijetu. Ima ljudi koji su nezadovoljni. Meni je zao sto su Hrvati potpuno marginalizovani. I Bosnjaci su nezadovoljni. Mora se nesto ucinit po tom pitanju, jer ovo nezadovoljstvo generise negativne emocije prema drugim kolektivetima. Nikako da pocenomo sa rjesavanjem ovog naseg bosanskog problema. Po meni, necemo ni pocet dok se ovi 'vladajuci' ne skinu sa vlasti. Oni su potrosena roba, totalno ljudski unakazena kroz ovih 20 godina. Vrijeme je za neke nove snage koje nisu opterecene devedesetim.
1gorstak

#316 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by 1gorstak »

Suti i trpi wrote:
1gorstak wrote:
Suti i trpi wrote:Razumijem.

Tebi je pravedno, meni je pravedno. Mi smo se dogovorili oko rjesenja, ali nismo oko pristupa rjesenju.

Ipak, ima ljudi koji to smatraju nepravednim rjesenjim i sa njima treba ljudski (uz puno uvazavanje, posteno i otvoreno) razgovarat, ako se zeli doci do kompromisnog rjesenja. Imas Bosnjake koji se ISKLJUCIVO zalazu za ukidanje RS ili u najgorem slucaju za ukidanje entiteskog glasanja. MNOGI Bosnjaci zele unitarnu drzavu u kojoj ce oni biti glavni igrac. Sa druge strane postoje Srbi koji ni pod koju cjenu ne zele ispustit ono sto imaju. Sa trece strane imas Hrvate koji su potpuno nezadovoljni... Dakle, mora se svako uvazit i sa svakim uspostavit normalan dijalog da bi se doslo do nekog normalnog rjesenja. Niko se ne smije osjecat gubitnikom.
Ne mozes doci do rjesenja koje ce zadovoljiti i one medju Bosnjacima koji zele dominaciju nad Srbima, i one medju Srbima koji zele diskriminaciju nad Bosnjacima u manjem entitetu, Shvatas li ti uopste o cemu govoris ? Boli me uho za zeljama onih Bosnjaka koji bi da od BiH prave centralizovanu drzavu kojom bi Bosnjaci samostalno vladali kroz svoju brojcanu prednost. Isto tako, boli me uho za zeljama onih Srba i Hrvata koji zele da svojataju dijelove BiH, da ta podrucja predstavljaju vlasnistvom iskljucivo svog naroda. Stav takvih ljudi nije legitiman, to sto oni zele nije njihovo ljudsko pravo jer se ispunjenjem njihovih zelja krsi prava drugih. Takve treba pobjediti, s njima ne moze biti dijaloga.
vivaldi

#317 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by vivaldi »

Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Trajat ce sve dok 10-tak najmocnijih ljudi u ovoj zemlji ne sjedne i ne nadje najmanji zajednicki sadrzilac. Sve ostalo je samo forumska nemoc i uzaludno naglabanje. Tih 10-ak ljudi su svojim izjavama i djelima generisali otvaranje stotina tema na ovom forumu, a nove ce se otvoriti vec sutra, prekosutra..i naredne 4 godine.

Da li ce ikada do toga doci, nemam pojma. Cini mi se da nikome nije ni stalo. 15 godina od rata se nista nije promjenilo. Optimisti idealiziraju jalove promjene forme, pesimisti slute sumrak, a realisti su svjesni da je sustina ostala BUKVALNO ista.
Suti i trpi

#318 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

1gorstak wrote:Ne mozes doci do rjesenja koje ce zadovoljiti i one medju Bosnjacima koji zele dominaciju nad Srbima, i one medju Srbima koji zele diskriminaciju nad Bosnjacima u manjem entitetu, Shvatas li ti uopste o cemu govoris ? Boli me uho za zeljama onih Bosnjaka koji bi da od BiH prave centralizovanu drzavu kojom bi Bosnjaci samostalno vladali kroz svoju brojcanu prednost. Isto tako, boli me uho za zeljama onih Srba i Hrvata koji zele da svojataju dijelove BiH, da ta podrucja predstavljaju vlasnistvom iskljucivo svog naroda. Stav takvih ljudi nije legitiman, to sto oni zele nije njihovo ljudsko pravo jer se ispunjenjem njihovih zelja krsi prava drugih. Takve treba pobjediti, s njima ne moze biti dijaloga.
Tvoji stavovi su zadovoljavajuci, ali tvoje djelovanje (nacin na koji bi djelovo) nije zadovoljavajuce.

1. Apsolutno se slazem.
2. Kada neko od srpski nacionalista napise nesto na ovom forumu, odmah svi skacu i ispaljuju paljbu po njemu. I treba tako. Ali, kada neko od bosnjacki nacionalista napise neko (Bosnolog, Dalton, Zavrzlama,...) nacionalisticko stivo, na to od Bosnjaka niko ne reaguje, cak su podrzani od strane vecine. Dakle, dvostruki standardi.
4.Naravno, ako zelimo dobro ovoj drzavi, onda sva tri nacionalizma trebamo podjednako tretirat... U suprotnom, od napretka nema nista, jer ce narodi biti skepticni i sumnjat u pristrasnost i primjenu dvostruki/trostruki standarda. Bosnjaci skacu na hrvatski i srpski nacionalizam, Hrvati skacu na bosnjacki i srpski nacionalizam, Srbi skacu na bosnjacki i hrvatski nacionalizam. To je zacarani krug iz kojeg NIKAD necemo izac ako se ne pojavi stranka koja ce svaki nacionalizam ISTO tretirat. Ko misli da nije ovako, po meni je u veliko zabludi.
5. Apsolutno se slazem. Sta cinimo da ih pobjedimo. Oni su potpuno dominantini u ovih 15 godina, a mi samo pricamo i trpimo uvrede.
bicebolje

#319 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

1gorstak wrote:Boli me uho za zeljama onih Bosnjaka koji bi da od BiH prave centralizovanu drzavu kojom bi Bosnjaci samostalno vladali kroz svoju brojcanu prednost. Isto tako, boli me uho za zeljama onih Srba i Hrvata koji zele da svojataju dijelove BiH, da ta podrucja predstavljaju vlasnistvom iskljucivo svog naroda.
Ko na kraju ostane ?
Shvatam šta govoriš ali to je borba protiv vjetrenjača.
Nepopravljiva šteta je već napravljena i povjerenje je nestalo.
bicebolje

#320 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

dupli
Delboy.Trotter

#321 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Delboy.Trotter »

Pa upravo su te bezopasne mahalske optužbe poput onog Bakira iz ''60 minuta'', i kojekakvih stručnjaka za Dodika i davale vjetar u njegova jedra. Čovjek to jednostavno koristio u kapanji prije 4 godine, poslije nje a tek će sada pogotovo. Hare i sva ona bulumenta političara i piskarala su beslatna ali i najbolja moguća dodikova reklama za nastupajuće izbore.
Prosjećan Srbin razmišlja ovako: kada onaj stari ublehaš i ''ostali ''srbomrzitelji'' onako krvnički napadaju Dodika, onda taj čovjek stvarno mnogo vrijedi.
kv99

#322 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by kv99 »

Delboy.Trotter wrote:Pa upravo su te bezopasne mahalske optužbe poput onog Bakira iz ''60 minuta'', i kojekakvih stručnjaka za Dodika i davale vjetar u njegova jedra. Čovjek to jednostavno koristio u kapanji prije 4 godine, poslije nje a tek će sada pogotovo. Hare i sva ona bulumenta političara i piskarala su beslatna ali i najbolja moguća dodikova reklama za nastupajuće izbore.
Prosjećan Srbin razmišlja ovako: kada onaj stari ublehaš i ''ostali ''srbomrzitelji'' onako krvnički napadaju Dodika, onda taj čovjek stvarno mnogo vrijedi.
Ozbiljno, znaci da nije Bakira i Harisa krkan ne bi radio to sto radi :? Prije 3-4 godine je bilo popularno prebacivati krivicu na Haris jer " da ga Haris ne provocira Dodik ne bi njemu odgovarao i ne bi se ponasao kao sto se ponasa" i evo prolazi vec 2 godina kako Haris ni rijeci o krkanu ...a krkan sve gori. Pa malo o" Kapiji, Markalama, Srebrenici, kako Bosna i Hercegovina nije prava drzava, da je samo pitanje vremene kada ce se raspasti, da drzavni zakoni ne vaze u genocidnoj storevini "..a citavo to vrijeme nisam cuo nikoga kako ga provocira ili nesto slicno odgovara . Sada je problem Bakir jer da on ne prica o kriminalu krkana ne bi podrzavali kao sto ga podrzavaju sada :-)
Sve cesce i cese dolazite ovdje sa pricom " ostavite krkana na miru , nemojte pricati o njemu i bice sve u redu " pa se pitam sto to vama smeta sto se prica o njemu ? Sto se to pokusava na sve nacine ( od cenzure po medijima koje kontrolise, do blokiranja medija iz Federacije, pa evo sada do pokusaja da se i po forumima onemoguci da se o njemu informise). Sto je to sto vas tako nervira sto se prica o njegovom kriminalu i nesposobnosti da uradi sto vam citavo vrijeme obecava , od referenduma pa do autoputa/aerodroma/hidro-termo centrala i svih oni megalomanijskih projekata koje obecava a vec evo pune 4 godine placa a nigdje ih nema ?
bicebolje

#323 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

kv99 wrote:evo prolazi vec 2 godina kako Haris ni rijeci o krkanu ...a krkan sve gori.
A zašto ? Zato što je Haris 2006. preskočio 100 koraka. Na 101. Dodik ga je išamarao ko budalu i sad kad je vidio da može slavodobitno nastavlja.
MuaDib

#324 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by MuaDib »

Kome ovdje nije jasno, da se vlast dobiva iskuljučivo na tri nacionalna antagonizma, koje projektuju nesposobni političari, a koji su nakon izbora politički partneri u pljački države Bosne i Hercegovine i svih njenih djelova, tome se ne može pomoći.
Kako za rat, tako i za ovo stanje isključivo su odgovorne SDA-SDS-HDZ i tu nema priče, jedina je razlika u sredstvima, kojima su postigle svoj cilj - etnički čiste teritorije u kojima imaju apsolutnu vlast, a na državnom nivou osigurane kvote za svoje poltrone. Mediji koji su pod njihovom kontrolom ilio njihovih ispadaka, kao i sluge njihove kojih ima i po ovom forumu, zagađuju javnoi prostor i nabacuju nevažne teme, dok važne stvari ostaju u zapičku. Ove političke garniture su najveći dušmani svom "narodu", i ovdje jedino nam može pomoći koji će govoriti ne moj narod, već naši narodi. 8) 8)
kv99

#325 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by kv99 »

bicebolje wrote:
kv99 wrote:evo prolazi vec 2 godina kako Haris ni rijeci o krkanu ...a krkan sve gori.
A zašto ? Zato što je Haris 2006. preskočio 100 koraka. Na 101. Dodik ga je išamarao ko budalu i sad kad je vidio da može slavodobitno nastavlja.
Jel ti to ozbiljno ? Znaci nije kriv krkan sto se tako ponasa vec je kriv Haris sto mu je odgovarao 2006 ? I zbog toga krkan nastavlja sa sovinistickom politkom ? Moze ti to objasnjenje proci kao govor za omladinski odbor SNSD-a ali fakat nigdje drugo.
I nije krkan isamaro Harisa vec on samara one koji su ga izabrali i koji ga podrzavaju. Ja se nadam da ce on jos da nastavi da radi kao sto je i radio jer Haris ili bilo ko drugi nije mogao da zaje*e velikosrbe kao sto je to krkan uradio.
Post Reply