Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
-
karljos
#151 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
ne bih se slozio da su svi na istim pozicijama kao u ratu. srbi u bih su htjeli veliku srbiju. to je propalo i prihvatili su bosnu i hercegovinu sa republikom srpskom kao sastavnim dijelom medjunarodno priznate bih.
jedino bosnjaci tj. muslimani nisu odustali od ratnog cilja unitarne bosne. zasto je to tako po meni odgovor treba traziti kod stranaca tj. amerikanaca koji konstantno ohrabruju bosnjacki ekstremizam upravo zato da bi bosna ostala krizno podrucje i kako bi oni imali cime da destabiliziraju evropu. naravno, amerikanci to rade na perfidan nacin. naime oni ne dopustaju da se ostvari unitarizacija bosne, nije im to ni cilj vec samo permanentna destabilizacija regiona. mislim da je krajnje vrijeme da se na bosnjackoj politickoj sceni pojavi neko ko ce se sa druga dva naroda dogovoriti oko okoncanja tenzija i ulaganja u bosnu i hercegovinu kao stabilnu drzavu umjesto onih faktora koji zagovaraju nastavak borbe za ostvarenje ekstremistickih ciljeva kao sto je unitarizacija bih.
jedino bosnjaci tj. muslimani nisu odustali od ratnog cilja unitarne bosne. zasto je to tako po meni odgovor treba traziti kod stranaca tj. amerikanaca koji konstantno ohrabruju bosnjacki ekstremizam upravo zato da bi bosna ostala krizno podrucje i kako bi oni imali cime da destabiliziraju evropu. naravno, amerikanci to rade na perfidan nacin. naime oni ne dopustaju da se ostvari unitarizacija bosne, nije im to ni cilj vec samo permanentna destabilizacija regiona. mislim da je krajnje vrijeme da se na bosnjackoj politickoj sceni pojavi neko ko ce se sa druga dva naroda dogovoriti oko okoncanja tenzija i ulaganja u bosnu i hercegovinu kao stabilnu drzavu umjesto onih faktora koji zagovaraju nastavak borbe za ostvarenje ekstremistickih ciljeva kao sto je unitarizacija bih.
-
asadaspektakl
#152 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
ne bi se ja slozio s ovim sto si ti napisao, ali razlog nije americka politika prema bih, nego americka politika prema kosovu i bih (dakle i srbiji i generalno balkanu)...ja kako vidim stvari, amerikanci titraju i produciraju najvise srpski nacionalizam i to tako sto vrte srbiju i srbe ukrug, po sistemu jedan dan obecaj 'bit ce sjever kosova vas', drugi dan ' ma eto bit ce karadzicev entitet', treci dan opet potpale malo straha koristeci jug srbije i sandzak, cetvrti dan kazu 'ma ostavi to sve i ides u eu'...sta je rezultat - pa rezultat je da je srbija istrosila sve (prilicno jake) resurse sto je maznula od stare jugoslavije, plus ono sto je opljackala u ratovima, i vise danas ne bi moze da uspjesno izvede ni gradjenje mostova u beogradu, a kamoli sta jace, imas sto politickih stranaka, narod je demoraliziran i osiromasen, resursi su potroseni i srbija je na rasprodaju, ako to vec nije gotovo (ode naftna rusima, telekom njemcima, jat turcima, autoput sandzaklijama i turcimakarljos wrote:ne bih se slozio da su svi na istim pozicijama kao u ratu. srbi u bih su htjeli veliku srbiju. to je propalo i prihvatili su bosnu i hercegovinu sa republikom srpskom kao sastavnim dijelom medjunarodno priznate bih.
uglavnom, kad su srbi nakon 95 ponovo izabrali milosevica, ameri su skontali da je to neizljeciv slucaj fasizma i najvise sto se moze jeste kontrolisi stetu i oduzmi resurse za pokretanje fasizma (internaliziraj troskove
a sto se tice bosnjaka, njih ponavljanje da je entitet genocidan - a svi znamo da jeste - nista ne kosta, jer se entitet ne moze otcjepiti, osim na internetu i u govorima, za rat su srbi materijalno i motivacijski spremni koliko i za put na mjesec ...
bosnjaci vise i ne misle da entitet mogu ukinuti bez srpske volje, a znaju (mada jos ne govore) da i ne trebaju da ga ukidaju jer pod 1) sta bi sa srbima, da ukinu entitet (da ih nece mozda integrirati u sarajevo
pod 2) ne da bog da smo u ovoj ekonomskoj situaciji fola 'ujedinjeni', zamisli da je haris predsjednik bih bez entiteta, pa nestane para a onda udri parole 'pokro nas balija, ugrozeni smo', ovako je u ovoj situaciji bolje da imas srpsku vlast pa nek te ona krade i ne mozes se zaliti nikome do sebi
i pod 3) s obzirom na opste prosireni fasizam u srpskoj politici a bogami i medju narodom (jucer utakmica primjer), mozda je ovo dugorocno i najbolje rijesenje, dok se situacija na terenu ne promjeni, ne vrijedi dzaba rizikovati ...
-
karljos
#153 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
hm, pa neki dan su odobrili srbiji status kandidata za clanstvo u eu. holandija i velika britanija podigli embargo koji je do tada bio na snazi zbog nehapsenja ratka mladica. pogledaj vijesti.
- 1gorstak
#154 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Vecina Bosnjaka ne zeli unitarnu BiH u kojoj bi se samo njih pitalo, njima ne smeta visok nivo decentralizacije, problematicno im je insistiranje na etnickoj podjeli po kojoj dobijaju samo frtalj teritorije iako su najbrojniji. Izbor pred Dodikom i Covicem je jednostavan, zadovoljiti se postojecom decentralizacijom uz odustajanje od etnickog karaktera postojece decentralizacije, ili Bosnjacima ponuditi veci procenat teritorije. Ne moze i stabilnost i institucionalno ogranicavanje Bosnjaka u rezervat.karljos wrote:ne bih se slozio da su svi na istim pozicijama kao u ratu. srbi u bih su htjeli veliku srbiju. to je propalo i prihvatili su bosnu i hercegovinu sa republikom srpskom kao sastavnim dijelom medjunarodno priznate bih.
jedino bosnjaci tj. muslimani nisu odustali od ratnog cilja unitarne bosne
- Suti i trpi
#155 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Je l stvarno vjerujes u ovo sto govoris? Jesi siguran da vecina Bosnjaka ne zeli BiH u kojoj bi Bosnjaci bili glavni igrac?1gorstak wrote:Vecina Bosnjaka ne zeli unitarnu BiH u kojoj bi se samo njih pitalo, njima ne smeta visok nivo decentralizacije, problematicno im je insistiranje na etnickoj podjeli po kojoj dobijaju samo frtalj teritorije iako su najbrojniji. Izbor pred Dodikom i Covicem je jednostavan, zadovoljiti se postojecom decentralizacijom uz odustajanje od etnickog karaktera postojece decentralizacije, ili Bosnjacima ponuditi veci procenat teritorije. Ne moze i stabilnost i institucionalno ogranicavanje Bosnjaka u rezervat.karljos wrote:ne bih se slozio da su svi na istim pozicijama kao u ratu. srbi u bih su htjeli veliku srbiju. to je propalo i prihvatili su bosnu i hercegovinu sa republikom srpskom kao sastavnim dijelom medjunarodno priznate bih.
Ja se u to nebi kladio, nema sanse...
Po tvome, sve se vrti oko teritorije. Bosnjaci bi pristali na podjeljenu BiH, pod uslovom da dobiju veci dio teritorije, pa bi u tom slucaju pristali da drzava bude cijela iz tri dijela. Nema principa, princip je sto veca teritorija i sto vise moci i uticaja.
Bas me zanima kako bi ti raspodjelio BiH na tri entiteta... Sta bi dao svakom od tri naroda? Da li bi tvoje mjerilo bila brojnost? Ako je brojnost kljucna, onda bi Hrvati bili ti koje bi ti ogranicio u rezervat.
Sadasnja je situacija da Bosnjaci imaju najvece gradove (ukljucujuci i glavni grad), Srbi imaju najveci dio teritorije, a Hrvati nemaju nista. Jedini koju su ugrozeni u ovoj drzavi su Hrvati, koji su ograniceni na mali dio Hercegovine i mrvicu srednje Bosne. Cudi me da ti kao Hrvat neprestano istices bosnjacku ugrozenost, a ne pominjes Hrvate, koji su u 10 puta gorem polozaju nego Bosnjaci. BiH je bosnjacko - srpska drzava, Hrvati su sasvim marginalizovani. To nije dobro.
- 1gorstak
#156 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ako bi se islo na etnicku decentralizaciju, u bosnjacki bi entitet trebale da udju opstine u kojim su Bosnjaci po popisu iz 1991 bili vecina. Isto vazi za srpski i hrvatski entitet. Covic prica o teritorijalnom diskontinuitetu monoetnickih jedinica, manji entitet je vec teritorijalno podijeljen, znaci to bi moglo funkcionisati ako se dodje do istinskog dogovora o etnickoj podjeli. Ali istjerati Bosnjake iz 13 opstina u kojim su bili vecina i onda traziti podjelu po kojoj bi Bosnjaci dobili samo opstine iz kojih ih se ionako nije uspjelo istjerati (iako se to pokusavalo), pa kakvu se stabilnost moze tako postici ?Suti i trpi wrote:Je l stvarno vjerujes u ovo sto govoris? Jesi siguran da vecina Bosnjaka ne zeli BiH u kojoj bi Bosnjaci bili glavni igrac?1gorstak wrote:Vecina Bosnjaka ne zeli unitarnu BiH u kojoj bi se samo njih pitalo, njima ne smeta visok nivo decentralizacije, problematicno im je insistiranje na etnickoj podjeli po kojoj dobijaju samo frtalj teritorije iako su najbrojniji. Izbor pred Dodikom i Covicem je jednostavan, zadovoljiti se postojecom decentralizacijom uz odustajanje od etnickog karaktera postojece decentralizacije, ili Bosnjacima ponuditi veci procenat teritorije. Ne moze i stabilnost i institucionalno ogranicavanje Bosnjaka u rezervat.karljos wrote:ne bih se slozio da su svi na istim pozicijama kao u ratu. srbi u bih su htjeli veliku srbiju. to je propalo i prihvatili su bosnu i hercegovinu sa republikom srpskom kao sastavnim dijelom medjunarodno priznate bih.
Ja se u to nebi kladio, nema sanse...
Po tvome, sve se vrti oko teritorije. Bosnjaci bi pristali na podjeljenu BiH, pod uslovom da dobiju veci dio teritorije, pa bi u tom slucaju pristali da drzava bude cijela iz tri dijela. Nema principa, princip je sto veca teritorija i sto vise moci i uticaja.
Bas me zanima kako bi ti raspodjelio BiH na tri entiteta... Sta bi dao svakom od tri naroda?
Ja naravno ne podrzavam bilo kakve etnicke podjele, ti i ja smo se slozili oko toga da postojeca decentralizacija treba opstati uz obaveznu eliminaciju etnickog karaktera. Ali kako rekoh, ako neko vec forsira etnicku podjelu, neka Bosnjacima ponudi vise jer se ovim forsiranjem ogranicavanja Bosnjaka na frtalj teritorije nece postici stabilnost.
- Hemel
#157 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Bosnjaci ne traze unitarnu i centralizovanu vlast. To je podvala velikosrba koji to koriste da zaplase sve normalne Srbe i da kod njih proizvede osjecaj da ce biti ugrozeni i tlaceni pod dominacijom Bosnjaka.
Bosnjaci traze reorganizaciju drzave i maksimalnu decentralizaciju a ne zele da se pomire sa ovom ETNICKOM decentralizacijom u kojoj niko (osim Srba) nije zadovoljan.
Neka neko sutra ponudi drugaciju (osim etnicke) organizaciju drzave pa ce vidjeti hoce li to Bosnjaci, Hrvati, Romi...prihvatiti ili ne. Posle toga se moze govoriti ko je za sta. U tom paketu regionalne, ekonomske reorganizacije drzave, mislim da bi Bosnjaci i Hrvati prihvatili da se na najuticajnijim mjestima u drzavi pojave predstavnici Srba.
Dakle, prica o unitarnoj i centralizovanoj BiH dolazi od onih koji zele da zadrze ono sto su silom uzeli u ratu.
Bosnjaci traze reorganizaciju drzave i maksimalnu decentralizaciju a ne zele da se pomire sa ovom ETNICKOM decentralizacijom u kojoj niko (osim Srba) nije zadovoljan.
Neka neko sutra ponudi drugaciju (osim etnicke) organizaciju drzave pa ce vidjeti hoce li to Bosnjaci, Hrvati, Romi...prihvatiti ili ne. Posle toga se moze govoriti ko je za sta. U tom paketu regionalne, ekonomske reorganizacije drzave, mislim da bi Bosnjaci i Hrvati prihvatili da se na najuticajnijim mjestima u drzavi pojave predstavnici Srba.
Dakle, prica o unitarnoj i centralizovanoj BiH dolazi od onih koji zele da zadrze ono sto su silom uzeli u ratu.
- Suti i trpi
#158 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Jasno, mi smo se dogovorili i usuglasili nase zelje, samo nam je pristup koji vodi do tih zelja drugaciji... Ali, postoji vise varijanti rjesenja ovog ratnog stanja, a mozda dodje do toga da se nase zelje ne ostvare tj. da se nametne neko drugo rjesenje. Jedno o tih rjesenja si upravo ponudio. Podjela teriotrija po popisu iz 1991 djeluje pravedno, ali mislim da je potpuno neostvarivo. Zasto? Pa zato sto nijedan entitet nebi bio homogen, tj. bio bi rasparcan na vise rezervata rastrkanih po cijeloj drzavi. Bilo bi pravedno, ali i neodrzivo.
-
asadaspektakl
#159 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
to ti je jos malo zamajavanje i kupovina vremena - kad hrvatska ugazi u eu za neku godinu i po, i narod u srbiji skonta da od ulaska u EU nema nista ni za jos 15 godina, tadic moze samo skupa s jeremicem da hvata prvi avion za ameriku, jer ce neko u srbiji da kaze 'e znaci vi ste nas prevarili i dobili smo noz ledja, niti eu, niti kosova, niti ekonomije, niti bilo cega' juris da se porokamo ili s nekim (samo jos ne znamo s kimkarljos wrote:hm, pa neki dan su odobrili srbiji status kandidata za clanstvo u eu. holandija i velika britanija podigli embargo koji je do tada bio na snazi zbog nehapsenja ratka mladica. pogledaj vijesti.
- Suti i trpi
#160 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Svidja mi se ovakav ton i njega treba praktikovat da bi se Srbi oslobodili straha od dominacije. Na koji bi ti nacin onemogucio preglasavanje Srba i Hrvata u BH parlamentu? Kako bi onemogucio da vanjska politika BiH ne moze biti kreirana bez srpske i hrvatske volje?Hemel wrote:Bosnjaci ne traze unitarnu i centralizovanu vlast. To je podvala velikosrba koji to koriste da zaplase sve normalne Srbe i da kod njih proizvede osjecaj da ce biti ugrozeni i tlaceni pod dominacijom Bosnjaka.
Srpski nacionalisti svakako strase 'normalne Srbe', ali ih strase i likovi kao sto je Silajdzic? Da li se slazemo da on odzvanja lose u usima prosjecnog Srbina?
-
asadaspektakl
#161 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
odzvanja lose u njihovim usima zato sto je istina - a i treba da odzvanja, nek se skupe oko banja luke i dovikuju preko ograde o 'unitarizaciji'Suti i trpi wrote:Svidja mi se ovakav ton i njega treba praktikovat da bi se Srbi oslobodili straha od dominacije. Na koji bi ti nacin onemogucio preglasavanje Srba i Hrvata u BH parlamentu? Kako bi onemogucio da vanjska politika BiH ne moze biti kreirana bez srpske i hrvatske volje?Hemel wrote:Bosnjaci ne traze unitarnu i centralizovanu vlast. To je podvala velikosrba koji to koriste da zaplase sve normalne Srbe i da kod njih proizvede osjecaj da ce biti ugrozeni i tlaceni pod dominacijom Bosnjaka.
Srpski nacionalisti svakako strase 'normalne Srbe', ali ih strase i likovi kao sto je Silajdzic? Da li se slazemo da on odzvanja lose u usima prosjecnog Srbina?
- Suti i trpi
#162 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ovo je ono o cemu ti ja Gorstace govorim, pristup je los, negativan i napadacki. Dok je ovako, tesko da ce se doci do nekog rjesenja. Nije 'asadaspektakl' pojedinac, ovakav stav (gard, pristup,...) ima vecina Bosnjaka, to odgovorno tvrdim. Tihic je malo ublazio ton i odmah je proglasen izdajnikom. Znaci, odgovara samo nacionalisticko - agresivna politika koju zastupa Silajdzic. Dok je takva volja Bosnjaka, Srbi ce biti kontra i birat likove slicne Silajdzicu, kao sto je Dodik. To nam obecava jos godine rata, pa samim tim i neimastine, obespravljenosti, ponizenja...asadaspektakl wrote: odzvanja lose u njihovim usima zato sto je istina - a i treba da odzvanja, nek se skupe oko banja luke i dovikuju preko ograde o 'unitarizaciji'
Ovi izbori u oktobru su sudbonsni, oni mogu biti prekretnica za ovu drzavu. Prizeljkujem da na izbore izadje 80% stanovnistva, pa da onda legitimitet vladi bude potpun, da se izaberu nacionalisticke ili progresivne stranke. Poslije izbora niko nece imat pravo na kukanje. Dobro je onaj Incko reko 'stalno se zalite na vase politicare, nagovarate me da iskoristim bonske ovlasti,... ali, bonske ovlasti ima svaki gradjanin BiH, samo treba da glasate i izaberete politicare koji vam odgovaraju'.
- Hemel
#163 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Preglasavanje Srba u parlamentu i bilo gdje rijesit ce sami Srbi. Kako? Pa fino. Treba taj narod okrenuti drzavi u kojoj zive da i ja kao Bosnjak ne sumnjam u njihove dobre namjere. Nije to lako. Mnogo loseg je propaganda uradila na udaljavanju Srba od maticne drzave (i dan danas to rade pocev od premijera koji im je uzor). Ja kada shvatim i uvjerim se da jedan Kalabic, Jocicic, Majkicka...iskreno rade za dobrobit drzave, zasto ja ne bih dao glas i takvima ali ocigledno je da oni trenutno sve rade KONTRA drzave, sve sto je suprotno uspjehu drzave (naravno da to trenutno rade po nalogu). Nadam se da ce se i to nekada promijeniti a dok se ne promijeni, nikome nece biti lako i sve vece su pukotine izmedju naroda.Suti i trpi wrote:Svidja mi se ovakav ton i njega treba praktikovat da bi se Srbi oslobodili straha od dominacije. Na koji bi ti nacin onemogucio preglasavanje Srba i Hrvata u BH parlamentu? Kako bi onemogucio da vanjska politika BiH ne moze biti kreirana bez srpske i hrvatske volje?Hemel wrote:Bosnjaci ne traze unitarnu i centralizovanu vlast. To je podvala velikosrba koji to koriste da zaplase sve normalne Srbe i da kod njih proizvede osjecaj da ce biti ugrozeni i tlaceni pod dominacijom Bosnjaka.
Last edited by Hemel on 20/06/2010 22:36, edited 1 time in total.
-
asadaspektakl
#164 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Silajdzic nije bio na kosovu 89 i zapocinjao ratove, prema tome suplja je prica tvrditi da se eto kao 'drugacijom retorikom' nesto promjeniti ....Suti i trpi wrote:Ovo je ono o cemu ti ja Gorstace govorim, pristup je los, negativan i napadacki. Dok je ovako, tesko da ce se doci do nekog rjesenja. Nije 'asadaspektakl' pojedinac, ovakav stav (gard, pristup,...) ima vecina Bosnjaka, to odgovorno tvrdim. Tihic je malo ublazio ton i odmah je proglasen izdajnikom. Znaci, odgovara samo nacionalisticko - agresivna politika koju zastupa Silajdzic. Dok je takva volja Bosnjaka, Srbi ce biti kontra i birat likove slicne Silajdzicu, kao sto je Dodik. To nam obecava jos godine rata, pa samim tim i neimastine, obespravljenosti, ponizenja...asadaspektakl wrote: odzvanja lose u njihovim usima zato sto je istina - a i treba da odzvanja, nek se skupe oko banja luke i dovikuju preko ograde o 'unitarizaciji'
Ovi izbori u oktobru su sudbonsni, oni mogu biti prekretnica za ovu drzavu. Prizeljkujem da na izbore izadje 80% stanovnistva, pa da onda legitimitet vladi bude potpun, da se izaberu nacionalisticke ili progresivne stranke. Poslije izbora niko nece imat pravo na kukanje. Dobro je onaj Incko reko 'stalno se zalite na vase politicare, nagovarate me da iskoristim bonske ovlasti,... ali, bonske ovlasti ima svaki gradjanin BiH, samo treba da glasate i izaberete politicare koji vam odgovaraju'.
I ovi izbori jesu bitni, ali samo radi federacije, a na drzavnom nivou cisto simbolicki i radi kupovine vremena ...dodik definitivno pobjedjuje u karadzicevom entitetu, i to sad i jeste najbolje rjesenje, u medjuvremenu ce se svi ostali ucutati (kao sto i silajdzic suti ko zaliven evo godinu dana) i pustiti ga da trci sam kroz pustu livadu...
Last edited by asadaspektakl on 20/06/2010 22:16, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#165 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
I koji žive u unitarnom, genocidom stvorenom entitetu.Hemel wrote: Dakle, prica o unitarnoj i centralizovanoj BiH dolazi od onih koji zele da zadrze ono sto su silom uzeli u ratu.
- Suti i trpi
#166 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ja bi to formuliso ovako... Preglasavanje srpski nacionalista ce obezbjedit Srbi koji ce radit za dobrobit drzave, a pri tome ne ugrozavajuci volju niti jednog od tri naroda.Hemel wrote:Preglasavanje Srba u parlamentu i bilo gdje obezbijedit ce sami Srbi. Kako? Pa fino. Treba taj narod okrenuti drzavi u kojoj zive da i ja kao Bosnjak ne sumnjam u njihove dobre namjere. Nije to lako. Mnogo loseg je propaganda uradila na udaljavanju Srba od maticne drzave (i dan danas to rade pocev od premijera koji im je uzor). Ja kada shvatim i uvjerim se da jedan Kalabic, Jocicic, Majkicka...iskreno rade za dobrobit drzave, zasto ja ne bih dao glas i takvima ali ocigledno je da oni trenutno sve rade KONTRA drzave, sve sto je suprotno uspjehu drzave (naravno da to trenutno rade po nalogu). Nadam se da ce se i to nekada promijeniti a dok se ne promijeni, nikome nece biti lako i sve vece su pukotine izmedju naroda.
Da oni rade protiv drzave. Ali, da li to ima ikakve veze sa bosnjackom politikom? Da li je bosnjacka politika i mrvicu kriva sto oni rade kontra drzave?
Ti svakako ne mozes vjerovati politicarima iz SNSDa, ali ne moze ni Srbin iz Banja Luke vjerovat Silajdzicu. Bilo bi jako naivno vjerovat takvim politicarima. Ne treba biti dovoljno pametan da se vidi da oni rade prvo za svoje interese, pa onda za interese svog naroda, dok je sve ostalo sporedno.
Ljudi u Federaciji podrzavaju Silajdzica kojeg ne podrzava niti jedan normalan Srbin. Ljudi u RS podrzavaju Dodika kojeg ne podrava niti jedan normalan Bosnjak. Kakvu nam buducnost donosi ovakvo biranje.
Na politicku scenu dolaze dvi progresivne stranke, Nasa stranka i Nova socijalisticka partija. Dvi stranke iz dva entiteta. To su jedine dvi stranke nakon rata koje su sklopile prirodnu kolaciju, bez ikakvog 'moranja'. Kakve to reakcije stvara kod ljudi u BiH? Nasa stranka je u Federaciji proglasena izdajnickom, kao i NSP u RS. Dakle, progresivne stranke ne valjaju nikom. Ljudi vole tvrdokorne i agresivne politicare koji iskaljuju lazni bjes na one druge. To dovoljno govori o svima nama.
-
asadaspektakl
#167 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ne govori to nista o 'svima nama' (nikad nas ne stavljaj u isti kos), nego o svakome pojedinacno a govori i razlicite stvari: silajdzic se poziva na presudu medjunarodnog suda o genocidu, a dodik docekuje osobu demokratski izabranu od strane vecine srba u bih, a koju je isti sud osudio za masovno etnicko ciscenje, otvaranje konclogora, sistematsko unistavanje kulturnog naslijedja itd.Suti i trpi wrote:Ja bi to formuliso ovako... Preglasavanje srpski nacionalista ce obezbjedit Srbi koji ce radit za dobrobit drzave, a pri tome ne ugrozavajuci volju niti jednog od tri naroda.Hemel wrote:Preglasavanje Srba u parlamentu i bilo gdje obezbijedit ce sami Srbi. Kako? Pa fino. Treba taj narod okrenuti drzavi u kojoj zive da i ja kao Bosnjak ne sumnjam u njihove dobre namjere. Nije to lako. Mnogo loseg je propaganda uradila na udaljavanju Srba od maticne drzave (i dan danas to rade pocev od premijera koji im je uzor). Ja kada shvatim i uvjerim se da jedan Kalabic, Jocicic, Majkicka...iskreno rade za dobrobit drzave, zasto ja ne bih dao glas i takvima ali ocigledno je da oni trenutno sve rade KONTRA drzave, sve sto je suprotno uspjehu drzave (naravno da to trenutno rade po nalogu). Nadam se da ce se i to nekada promijeniti a dok se ne promijeni, nikome nece biti lako i sve vece su pukotine izmedju naroda.
Da oni rade protiv drzave. Ali, da li to ima ikakve veze sa bosnjackom politikom? Da li je bosnjacka politika i mrvicu kriva sto oni rade kontra drzave?
Ti svakako ne mozes vjerovati politicarima iz SNSDa, ali ne moze ni Srbin iz Banja Luke vjerovat Silajdzicu. Bilo bi jako naivno vjerovat takvim politicarima. Ne treba biti dovoljno pametan da se vidi da oni rade prvo za svoje interese, pa onda za interese svog naroda, dok je sve ostalo sporedno.
Ljudi u Federaciji podrzavaju Silajdzica kojeg ne podrzava niti jedan normalan Srbin. Ljudi u RS podrzavaju Dodika kojeg ne podrava niti jedan normalan Bosnjak. Kakvu nam buducnost donosi ovakvo biranje.
Na politicku scenu dolaze dvi progresivne stranke, Nasa stranka i Nova socijalisticka partija. Dvi stranke iz dva entiteta. To su jedine dvi stranke nakon rata koje su sklopile prirodnu kolaciju, bez ikakvog 'moranja'. Kakve to reakcije stvara kod ljudi u BiH? Nasa stranka je u Federaciji proglasena izdajnickom, kao i NSP u RS. Dakle, progresivne stranke ne valjaju nikom. Ljudi vole tvrdokorne i agresivne politicare koji iskaljuju lazni bjes na one druge. To dovoljno govori o svima nama.
To govori jasno ko je ko, ko kakve vrijednosti cijeni, o kolikim se razlikama radi i to je to - gornje dvije skupine glasaca nemaju nista ama bas nista zajednicko...
-
hercegovac_pravi
#168 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Jesam li ja to opet nešto prespavao ili si ti neinformisan ?karljos wrote:hm, pa neki dan su odobrili srbiji status kandidata za clanstvo u eu. holandija i velika britanija podigli embargo koji je do tada bio na snazi zbog nehapsenja ratka mladica. pogledaj vijesti.
A da evo i linka..Šta je potrebno za sledeći korak na putu ka EU
O kandidaturi posle stava o Kosovu
T. Spaić | 16. 06. 2010. - 00:02h | Foto: AFP |
Srbija u Luksemburgu nije dobila zeleno svetlo da počne proces sticanja statusa kandidata, iako je za tu fazu ispunila do sada sve postavljene uslove jer pojedine zemlje Evropske unije ne žele da „preskaču korake“. Sagovornici „Blica“ upozoravaju i da proces kandidature neće početi pre iznošenja mišljenja Međunarodnog suda u Hagu o nezavisnosti Kosova jer će tek to omogućiti rešenje najtežeg spora.
Srbiji ka članstvu u EU „preostalo još 147 koraka“: Ferhagen i Moratinos
Način na koji su ministri EU odobrili pre dva dana u Luksemburgu početak procesa ratifikacije SSP, a nisu se bez vidljivih razloga složili i da proslede zahtev Srbije za status kandidata Evropskoj komisiji, pokazuje da će dalje napredovanje Srbije ići veoma usporeno. Holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen jasno je to i nagovestio rekavši da je Srbiji ka članstvu u EU „preostalo još 147 koraka i na svakom koraku zemlje članice mogu da ulože veto. Neće biti daljeg napretka ka EU bez pune, kontinuirane saradnje Srbije sa Sudom u Hagu“. Holandija, Belgija i Nemačka, kako je „Blic“ juče pisao, najoštrije su se suprotstavile zahtevu brojnih članica EU da se Srbiji u istom danu odobre dva koraka.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/19408 ... a-o-Kosovu
Ogromna je razlika između POČETKA procesa SSP-a i procesa kandidature EU člana... Jedno od drugog je daleko svjetlosnim godinama.
- Hemel
#169 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Suti i trpi wrote:Ja bi to formuliso ovako... Preglasavanje srpski nacionalista ce obezbjedit Srbi koji ce radit za dobrobit drzave, a pri tome ne ugrozavajuci volju niti jednog od tri naroda.Hemel wrote:Preglasavanje Srba u parlamentu i bilo gdje obezbijedit ce sami Srbi. Kako? Pa fino. Treba taj narod okrenuti drzavi u kojoj zive da i ja kao Bosnjak ne sumnjam u njihove dobre namjere. Nije to lako. Mnogo loseg je propaganda uradila na udaljavanju Srba od maticne drzave (i dan danas to rade pocev od premijera koji im je uzor). Ja kada shvatim i uvjerim se da jedan Kalabic, Jocicic, Majkicka...iskreno rade za dobrobit drzave, zasto ja ne bih dao glas i takvima ali ocigledno je da oni trenutno sve rade KONTRA drzave, sve sto je suprotno uspjehu drzave (naravno da to trenutno rade po nalogu). Nadam se da ce se i to nekada promijeniti a dok se ne promijeni, nikome nece biti lako i sve vece su pukotine izmedju naroda.
Stvarno ne vidim razloga da se porede Dodik i Silajdzic.
Dodik da je bio i da je sada normalan( mislim da je na ivici da prijedje onu granicu kada mu se ne moze vise prastati) mogao je biti drugi Tito i ne bi bilo nikakvih problema da dobije i glasove drugih glasaca osim Srba ali njega ne interesuje BiH. Njega interesuje da sacuva dabicevo osvajanje, da drzi narod u napetosti, neizvijesnosti (samo sto se nismo osamostalili), da narodu prica o vjecnoj ugrozenosti, da mu prijeti nekom unitarnom BiH, preglasavanju, sarajevskoj, federalnoj, minder, cericevskoj politici...sve to da narod nema kada da razmisli a sta nam ovo radi i koliko se bogati.
Silajdzic je jedan od najstarijih politicara na nasoj sceni. Niti ga gotivim a niti mi puno smeta. Moramo biti iskreni i priznati da je taj isti Silajdzic (kojega u entitetu predstavljaju kao ratnog politicara) obavljao mnogo vazne funkcije u RBiH pa jedno vrijeme i premijer. Nema nigdje nikakvog traga da je on nesto lose uradio ili naredio ili sproveo po cemu bi ga Srbi danas prezirali. Mogao je jer su to bila ''luda vremena'' ali nije. Silajdzic smeta velikosrbima jer je tezak na kompromisu (ustupcima) jer zna da se i previse ustupilo. Normalni Srbi nemaju razloga da se plase politike H.S. Da je imao lose namjere on ih je davno mogao sprovesti kada se ''mnogo'' pitao.
- Suti i trpi
#170 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Imaju, obe skupine zele sto je moguce vecu moc i dominaciju svoga naroda. Ti to naravno neces priznat, ali je to svakom normalnom kristalno jasno.asadaspektakl wrote: Ne govori to nista o 'svima nama' (nikad nas ne stavljaj u isti kos), nego o svakome pojedinacno a govori i razlicite stvari: silajdzic se poziva na presudu medjunarodnog suda o genocidu, a dodik docekuje osobu demokratski izabranu od strane vecine srba u bih, a koju je isti sud osudio za masovno etnicko ciscenje, otvaranje konclogora, sistematsko unistavanje kulturnog naslijedja itd.
To govori jasno ko je ko, ko kakve vrijednosti cijeni, o kolikim se razlikama radi i to je to - gornje dvije skupine glasaca nemaju nista ama bas nista zajednicko...
-
asadaspektakl
#171 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
to je emisija zelja za zeljom...samo konkretno - ko je sta uradio, ko je glasao i dalje glasa za pocinioce genocida, to je glavna razlika i NIKAD necemo biti isti ...zatvorena knjiga, napravite koncentricni krug oko banja luke i prizivajte duhove...Suti i trpi wrote:Imaju, obe skupine zele sto je moguce vecu moc i dominaciju svoga naroda. Ti to naravno neces priznat, ali je to svakom normalnom kristalno jasno.asadaspektakl wrote: Ne govori to nista o 'svima nama' (nikad nas ne stavljaj u isti kos), nego o svakome pojedinacno a govori i razlicite stvari: silajdzic se poziva na presudu medjunarodnog suda o genocidu, a dodik docekuje osobu demokratski izabranu od strane vecine srba u bih, a koju je isti sud osudio za masovno etnicko ciscenje, otvaranje konclogora, sistematsko unistavanje kulturnog naslijedja itd.
- osa
#172 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
[quote="Suti i trpi"]Mozda sam ja previse romantican, ali zelim da dozivim dan kada ce se sve zrtve jednako zalit. Koliko postoji ljudi u BiH koji jednako zale stradale u Srebrenici, Grabovici i Kazanima? Postoje mnogi koji zale deklarativno, ali nemaju taj osjecaj u sebi. Svako zali stradalog iz svog naroda, a stradale iz drugog naroda manje vrjednuje... Posebno su ta osjecanja izrazena kod kvazi vjernika, koji iz vjere na samo njima znan nacin izvlace mnogobrojne negativnosti. Ja sam npr. ateista i ja nemam taj problem da jednako zalim stradalog Bosnjaka, Srbina i Hrvata, dok mnogi vjernici ITEKAKO imaju taj problem, samo sto to ne zele priznat sebi i narodu.
a upravo oni ne bi trebali žaliti za mrtvima, dapače, kao vjernici trebali bi znati da se vrši "božja volja", jer bog o svemu odlučuje, pa je tako njihove najmilije pozvao sebi, u bolji život, i umjesto da su sretni zbog toga, oni žaluju...
a upravo oni ne bi trebali žaliti za mrtvima, dapače, kao vjernici trebali bi znati da se vrši "božja volja", jer bog o svemu odlučuje, pa je tako njihove najmilije pozvao sebi, u bolji život, i umjesto da su sretni zbog toga, oni žaluju...
- pojedinac
#173 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ljudi dajte bar malo pijeteta, ako znate šta to znači.osa wrote:Suti i trpi wrote:Mozda sam ja previse romantican, ali zelim da dozivim dan kada ce se sve zrtve jednako zalit. Koliko postoji ljudi u BiH koji jednako zale stradale u Srebrenici, Grabovici i Kazanima? Postoje mnogi koji zale deklarativno, ali nemaju taj osjecaj u sebi. Svako zali stradalog iz svog naroda, a stradale iz drugog naroda manje vrjednuje... Posebno su ta osjecanja izrazena kod kvazi vjernika, koji iz vjere na samo njima znan nacin izvlace mnogobrojne negativnosti. Ja sam npr. ateista i ja nemam taj problem da jednako zalim stradalog Bosnjaka, Srbina i Hrvata, dok mnogi vjernici ITEKAKO imaju taj problem, samo sto to ne zele priznat sebi i narodu.
@osa
Da li ti na sahrani nekom izražavaš saučešće/sućut ili čestitke?
Radi gore naznačenog, mnogo sreće ubuduće.
- osa
#174 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
pojedinac wrote:Ljudi dajte bar malo pijeteta, ako znate šta to znači.osa wrote:Suti i trpi wrote:Mozda sam ja previse romantican, ali zelim da dozivim dan kada ce se sve zrtve jednako zalit. Koliko postoji ljudi u BiH koji jednako zale stradale u Srebrenici, Grabovici i Kazanima? Postoje mnogi koji zale deklarativno, ali nemaju taj osjecaj u sebi. Svako zali stradalog iz svog naroda, a stradale iz drugog naroda manje vrjednuje... Posebno su ta osjecanja izrazena kod kvazi vjernika, koji iz vjere na samo njima znan nacin izvlace mnogobrojne negativnosti. Ja sam npr. ateista i ja nemam taj problem da jednako zalim stradalog Bosnjaka, Srbina i Hrvata, dok mnogi vjernici ITEKAKO imaju taj problem, samo sto to ne zele priznat sebi i narodu.
@osa
Da li ti na sahrani nekom izražavaš saučešće/sućut ili čestitke?
Radi gore naznačenog, mnogo sreće ubuduće.
uvijek sućut, ali ja nisam vjernik, ja znam da kad čovjek umre, to je kraj, nema više, ovo se odnosilo na nazovi vjernike....
- pojedinac
#175 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
To nema veze da li si vjernik ili ne, već koliko poštuješ drugog.osa wrote:uvijek sućut, ali ja nisam vjernik, ja znam da kad čovjek umre, to je kraj, nema više, ovo se odnosilo na nazovi vjernike....
Naime, radi se o ljudskosti, ukoliko je imaš.