Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 2011

Locked
AliceInChains

#51 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by AliceInChains »

zavrzlama wrote:2012 Rezultati izbora u DC Brcko :wink:

POREDAK POLITIČKIH STRANAKA
SDP BiH – 6.016 – (5)
SNSD-DNS – 5.202 – (4)
SDS – 4.564 – (3)
SBB – 4.249 – (3)
SDA – 3.835 – (3)
SP-PUP-DP – 3.386 – (3)
HDZ BiH – 2.514 – (2)
HSS – 2.064 – (2)
S BiH – 2.073 – (2)
PDP-SNS – 2.055 – (2)

rahat patnjom do konacne pobjede 8) .....ovo jebe memorandum 2 ,3 ili do sudnjeg dana... :wink:
:thumbup: Ali ne, zato sto je zelimo, nego zato sto se Hrvati i Srbi sa njihovom trenutnom politikom nadmudrivaju, ko ce nam taj "cilj" sto brze "ostvariti". :mrgreen:
Last edited by AliceInChains on 11/10/2012 19:24, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#52 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by hAZNADAR »

Šunj wrote:Nazalost mi nemamo nacionalizma cetnickog tipa, ali bi se veoma brzo morali ugledati na Albance i Sandzaklije, pa i na Hrvate!
Mozemo mi to i kulturnije - bez sovinizma. Dovoljno je da konacno skines pogredan stereotio kod nasih da je nacionalizam samo ekstremizam, da se definisu ciljevi i nas status u ovoj drzavi. Jer Albanci imaju Albaniju, Hrvati Hrvatsku a Bosnjaci hebenu konstitutivnost.
mehoxy wrote:Ne mogu vjerovati koliko je narod naivan.USA i NATO su ustvari spasavali srbe,sto su x puta dokazali,i ne sumnjam da bi u slucaju novog rata isto to cinili.Evropa jednostavno ne zeli muslimansku drzavu ovdje,vjerovali ili ne.
Nije ni Kosovo krscanska drzava. Al imaju nacionalizam i usput decenije zajednickog rada, skupljanja, lobiranja,.. - mnogi Bosnjacima je to kao primitivno.
mehoxy

#53 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by mehoxy »

mehoxy wrote:Ne mogu vjerovati koliko je narod naivan.USA i NATO su ustvari spasavali srbe,sto su x puta dokazali,i ne sumnjam da bi u slucaju novog rata isto to cinili.Evropa jednostavno ne zeli muslimansku drzavu ovdje,vjerovali ili ne.
Nije ni Kosovo krscanska drzava. Al imaju nacionalizam i usput decenije zajednickog rada, skupljanja, lobiranja,.. - mnogi Bosnjacima je to kao primitivno.[/quote]

Naglasak je na lobiranju,mada je besmisleno porediti nas i albance jer albanci imaju nesto sto mi nemamo i nikada necemo ni imati - zajednistvo.
Diox

#54 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by Diox »

Jes, jes, u pravu si, osim sto ti Kosovo je** koncept. Ili mozda nece arabijsko-muslimansku drzavu? To bi vec nekako islo.

Budemo iskreni, pored toga sto su lopovi i olos, SDA koristi klerikalizam da dodje u idealnu poziciju za kradju, tacnije na vlast i toliko su su izvjezbali u tome, da im ni IZ BIH nista ne moze. IZ BIH je bila protiv SDA na proslim izborima, i opet im nisu mogli nista. Ludi i zavedeni narod razmislja dupetom i bira na vlast sopstvene neprijatelje, ako SDA ne krade glasove, sto bas i nije malo izgledno.
palamuda

#55 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by palamuda »

Diox wrote:
zavrzlama wrote: eskluzivno srpski entite su dobili zato sto:
a) zapad je propast ideje velike srbije,etnicku cistu hrvatsku bez srba ,nagradio rs-om.
b) BIH srbi neznaju ,nece i nesmiju da zive sa drugim i drugacijim,i bez rs-a u dejtonu bi se srbi masovno iselili iz BIH ...
c) Zapadu treba rs da moralno,ekonomski i politicki drzi bosnjake(za njih muslimane) pod kontrolom...
d) rs je u glavama srba srpski,ali je ustavom BIH i srpski i hrvatski i bosnjacki,a vrijeme ce odraditi svoje ,da ce sami srbi inicirati da ne bude samo njihov jer ce ih on sam dokusuriti..
Eksluzivno srpski entitet su dobili zato:

A) Sto je Alija rekao da rata biti nece, pa su mnogi u Bosni "mirno" spavali i sto jos spavaju pa misle da ce negativne stvari nestati same od sebe ili lijepom rijecju, a ne silom kojom su i nastale. Sto su se zato Srbi spremali (da i onaj nas najbolji prijatelj Srbin, s kim smo redovno pili kafu) i sto su im Srbija, Rusija, Grcka, Engleska pomogli na svakakve nacine, ukljucujuci tu i diplomatski u UN, a sto se zapad pravio blesav, slijep, nijem i gluh.

B) Zato sto je Alija, naravno neovlasteno, jer nikad on nije imao ovlasti samostalno promijeniti granice dvije opcine koje su bile vecinski bosnjacke, kamoli nesto vise, pristao pod pritiscima tadasnje americke administracije ustupiti ono sto Bosna nije htjela ustupiti ni pod cijenu rata, prije rata, a sve zarad Clintonove pobjede na izborima 1996 godine, jer je puno nesto obecavao, a nije ispunio.

Dayton je bio potpuna kapitulacija Alije i SDA, nazalost sa njima i kapitulacije Bosne kakvu smo poznavali stoljecima i to u trenutku kad su cetnicki zlocinci u BiH bili pred totalnim vojnim i svakakvim kolapsom.

C) Zato sto je SDA nesposbna, kriminalna, muslimanski previse klerikalna, barem iz zapadne perspektive, pogotovo nakon arabizacije Bosne, odradili je Milosevic ili Tudjman ili je nakon toga prihvatio Alija i SDA, svejedno, cilj je postignut, strasilo za vidi slucajnosti isti taj ZAPAD. Svakakav se sljam sljegao u Bosnu, ne samo iz Srbije i Hrvatske, nego sirom globa nekakve Hamze i ostali bjelosvjetski olos, koji ne samo da je unistio ugled Bosne, nego joj nametnuo i dugogodisnje vize.

Zato i kad je Amerika dala zeleno svjetlo da se malo Srbe stisne, Hrvati su dobili zadatak da daju podrsku teskim oruzjem, a Bosnjaci su dobili zadatak da daju meso, iz nepovjerenja prema Aliji i klerikalno-kleptomanskoj SDA da kad dodju do oruzja da nece praviti stvari koje se nece svidjati tim zapadnjacima. "Tekbir", to kad prosjecan zapadnjak cuje, odmah ce se zaloziti za Bosnu i svakako da ce se suosjecati sa zrtvama u Bosni, pogotovo bosnjackim i niposto se nece praviti blesav, dok Srbi uz svakojaku pomoc Rusa, Grka i ostalog zlocinackog sljama rastura Bosnu uzduz i poprijeko?

Sve u svemu, arabizaciju Bosne su vjerovatno potaknuli srpske i hrvatske obavijestajne sluzbe, a Alija i SDA su ih prihvatili, tako da nema veze sto je Alija nije pokrenuo, svrha arabizacije Bosnjaka je uspjela, zapad im ne vjeruje, barem ne ni 10% kao recimo Kosovarima, koji su isto muslimani, ali nisu praznog mozga, tako da su oni dobili drzavu iz nicega, dok drugima potpuna vlast nije data cak ni u daytonskim enklavama, ali "nije" sve crno, "jebo" one stare vise stotina godina bosanske kamene tradicionalne dzamije, moze se ici u arabijsku dzamiju, koja je izgradjena u pustinjskom stilu i moliti Alahu u sred Sarajeva, medju komunistickim geto blokovima.

D) Sto su svi oni koji su vodili Bosnjake nakon rata, propustili ocistiti Bosnu od arabizacije, ako vec ne u ratu, onda nakon rata, da ne govorim da su zagrizli u kriminalne vode gdje inace obitava najveci svjetski kriminalni olos, ukljucujuci tu i SDA i SDP i SBIH i Radoncica, ama bas sve koji su svoje pogane sape stavili na nesto drzavno, to su unistili, opljackali razvalili.
Tipična isprazna priča o Aliji i zlatnim kašikama koja ustvari opravdava Srbe za sva njihova nedjela, ali to oni koji propagiraju ovakve bljuvotine nikako ne mogu da skontaju. uPravo ovakav stav većine bošnjaka je poželjan kod njihove propagande jer izjednača sve tri strane.

Vidim da tema vrvi dvadesetogodišnjacima koji su tenkove i puške gledali na Diskaveriju i rat doživljavaju ko nepregledno vozikanje američkih tenkova po Iraku pa bi sad zadavali konačni udarac oružjem velikosrpskoj ideji.
Ja sam bio borac za vlastitu glavu jer su došli na vrata da me kolju, nikad nisam bio član SDA ni bilo koje druge partije, dakle borio sam se jer sam se branio, da vidim ko bi me mogao natjerat da zarad nekih imbecilnih ciljeva lijem krv za tamo neku Banja Luku, jašta. Imam dvoje djece i od tog nema ništa, a vi nastavite pisat Bošnjački SANU preko tuđih leđa, od kojeg svakako nema ništa ili možda očekujete da vam hinjska politika Turske pomogne
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#56 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by PipiDugaDevetka »

palamuda wrote: Tipična isprazna priča o Aliji i zlatnim kašikama koja ustvari opravdava Srbe za sva njihova nedjela, ali to oni koji propagiraju ovakve bljuvotine nikako ne mogu da skontaju. uPravo ovakav stav većine bošnjaka je poželjan kod njihove propagande jer izjednača sve tri strane.

Vidim da tema vrvi dvadesetogodišnjacima koji su tenkove i puške gledali na Diskaveriju i rat doživljavaju ko nepregledno vozikanje američkih tenkova po Iraku pa bi sad zadavali konačni udarac oružjem velikosrpskoj ideji.
Ja sam bio borac za vlastitu glavu jer su došli na vrata da me kolju, nikad nisam bio član SDA ni bilo koje druge partije, dakle borio sam se jer sam se branio, da vidim ko bi me mogao natjerat da zarad nekih imbecilnih ciljeva lijem krv za tamo neku Banja Luku, jašta. Imam dvoje djece i od tog nema ništa, a vi nastavite pisat Bošnjački SANU preko tuđih leđa, od kojeg svakako nema ništa ili možda očekujete da vam hinjska politika Turske pomogne
Posljednji turski sultan je primio 25 000 zlatnih dukata za Bosnu, a ovi što pišu bošnjački memorandum će biti primorani na definitivno podjelu RBiH što i žele u SANU-u. To dalje znači, nema više u Bosni Bošnjaka jer će Bošnjakistan biti vazda i uvijek blokiran nekako od susjeda. Sreća pa već imamo primjer sa mostom na Pelješcu šta će se dešavati Bošnjacima kada se stvori taj minijaturni Bošnjakistan.
hAZNADAR

#57 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by hAZNADAR »

palamuda wrote: Tipična isprazna priča o Aliji i zlatnim kašikama koja ustvari opravdava Srbe za sva njihova nedjela, ali to oni koji propagiraju ovakve bljuvotine nikako ne mogu da skontaju. uPravo ovakav stav većine bošnjaka je poželjan kod njihove propagande jer izjednača sve tri strane.

Nece te niko natjerati da se boris za "tamo neku Banjaluku", kao sto te niko nece natjerati da se boris za "tamo neki Prijedor, Visegrad, Bratunac, Derventu,.. i sve iza Kozje cuprije" - ako mislis da je to tamo nesto sto nije tvoje i sto mislis da cemo bez toga moci. Kad si toliki individualac i protivnik bilo kakvog zajednistva i ciljeva - zasto uopce ucestvujes na ovakvoj raspravi. Obuci slafruk, napravi kokice, zavali se u fotelju i gledaj nas budale kako makar pokusavamo da skontamo kako u buducnosti ostvariti nasa imbecilna prava u "tamo nekim". Mislis da je tvoja avlija i svijet do Kozje curpije dovoljan tvojim potomcima i plaho perspektivan.

To opravdavanje koje stalno spominjete je samo velika zabluda. Kako, cime, po kojim pravilima mi svojim nacionalizmom mozemo nesto njima opravdati. Pa oni vec imaju opravdanje za sve - dobili su RS i boli ih uvo za etiketom agresora, genocida,.. sve te moralno pateticne parole u stvarnosti nemaju nikakvog politickog efekta. Popis ce pokazati da su mozda krajevi sa bosnjackom vecinom cak i "cisci" od krajeva u RS. Mislis da ce znaciti uopce cinjenica kako se ko iseljavao - danas 20 god. poslije rata koji i kod njih i u diplomatiji nema vise nikakvu tezinu i gdje nema vise nikakvih zrtvi koje kao imaju neku vecu privilegiju. Mi smo davno izjednaceni u ocima svih drugih osim u nasim ocima - danas se politicki balans mjeri drugim pokazateljima a ne moralnim ulogama prije 20 god.
MZ ne samo da je dopustila genocid, nagradila agresora - vec je u ovih 20 god. bila i zastitnik, pokrovitelj etnickog ciscenja i getoizacije Bosnjaka. Sta imas vise izgubiti u tvom izjednacavanju i opravdavanju i kakvu korist imati od toga kako nismo isti. Pravda je uvijek bila na strani jakoga ili onoga koji se snadje - a ne moralnog pobednika koji je po pravilu vazda hebena strana i luzer.

Al neka si ti skontao da je tvoja avlija na mjestu i da te zaboli za "tamo nekim" ostatkom domovine. Pa ces isto tako ustanoviti kako nam fali zajednistvo koje ti je pretpostavljam isto imbecilno. Pa pusti onda nas budale da barem radimo na tom zajednistvu koliko mozemo - bez tih otrovnih strijela.
res publica

#58 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by res publica »

zavrzlama wrote: eskluzivno srpski entite su dobili zato sto:
a) zapad je propast ideje velike srbije,etnicku cistu hrvatsku bez srba ,nagradio rs-om.
b) BIH srbi neznaju ,nece i nesmiju da zive sa drugim i drugacijim,i bez rs-a u dejtonu bi se srbi masovno iselili iz BIH ...
c) Zapadu treba rs da moralno,ekonomski i politicki drzi bosnjake(za njih muslimane) pod kontrolom...
d) rs je u glavama srba srpski,ali je ustavom BIH i srpski i hrvatski i bosnjacki,a vrijeme ce odraditi svoje ,da ce sami srbi inicirati da ne bude samo njihov jer ce ih on sam dokusuriti..
Pitanje je zašto se stavri u tom pogledu ne mijenjaju već 17 godina, a u tu ima doprinosa i Srba i Bošnjaka. I onih trećih. :D
Strategija Srba i Srbije glede BiH, biće dezavuisanje i slabljenje institucija BiH. To je njihova strategija rahat patnje. Što manje tih institucija više je RS-a. A Bošnjaci im idu na ruku tako što sami nisu aktivni u tim institucijama. Nešto malo Bakir i Zlatko, a Zlatko će uskoro biti smaknut izgleda.
Srbi su nevjerovatno agilni u politici. Ko imalo prati vijesti srpskih i bosanskih medija, vidjeće da u spoljnoj politici kod Srba stalno postoji neka aktivnost, dok Bošnjaci kao da spavaju. To sam primjetio, da za vrijeme izbora, kod Srba se spoljnopolitička aktivnost pojača, kod Bošnjaka potpuno splasne. Srbi se bore za glasove svojih tako što dovedu nekog stranca da ih podrži u kampanji, dok bošnjački političari zaborave da imaju bilo kakvu državnu funkciju u čijem je opisu posla kontakt sa strancima. Uglavnom se okrenu sitnom šićarenju na lokalu.
Drugo, Srbi će koristiti tu činjenicu koju si spomenuo a tiče se percepcije Bošnjaka kao muslimana od strane zapada. A opet bih uputuo na nekoliko vijesti u samo nekoliko dana. Vođa vehabija Bilal Bosnić javn prijetio Dodiku. Jedan član SDP-a, Bošnjak, upozorava na formiranje velike vehabijske zajednice u opštini Maglaj. Prva pokrivena na muslimanski način funkcionerka u Evropi izabrana na mjesto načelnika opštine u BiH. Sve su to stvari koje Srbi vjerovatno koriste dok agilno kontaktiraju sa centrima moći u svijetu. Bošnjaci umjesto da slijede Turke u izgradnji nekog sekularnog nacionalizma, oslanjaju se na muftiju i reisa. pa kad bi Turci vodili takvu politiku, ne bi im Amerika bila saveznik, već bi im napravila nezavisni Kurdistan na trećini Turske.
res publica

#59 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by res publica »

I jedno retoričko pitanje: da li je veći problem što Srbi imaju Memorandum, ili što Bošnjaci nemaju svoj? :?:
mO k3

#60 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by mO k3 »

res publica wrote:I jedno retoričko pitanje: da li je veći problem što Srbi imaju Memorandum, ili što Bošnjaci nemaju svoj? :?:
Sto bosnjaci nemaju svoj ,kako bi narod reko "nemaju svoju zvijezdu "
hAZNADAR

#61 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by hAZNADAR »

res publica wrote:I jedno retoričko pitanje: da li je veći problem što Srbi imaju Memorandum, ili što Bošnjaci nemaju svoj? :?:
Memorandum je samo komad papira ako nema primjenu i ako narod nije sam okupljen oko tih ciljeva.

Tako da samo u tom prakticnom kontekstu - da, Bosnjacima isto treba memorandum.
palamuda

#62 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by palamuda »

hAZNADAR wrote:

Nece te niko natjerati da se boris za "tamo neku Banjaluku", kao sto te niko nece natjerati da se boris za "tamo neki Prijedor, Visegrad, Bratunac, Derventu,.. i sve iza Kozje cuprije" - ako mislis da je to tamo nesto sto nije tvoje i sto mislis da cemo bez toga moci. Kad si toliki individualac i protivnik bilo kakvog zajednistva i ciljeva - zasto uopce ucestvujes na ovakvoj raspravi. Obuci slafruk, napravi kokice, zavali se u fotelju i gledaj nas budale kako makar pokusavamo da skontamo kako u buducnosti ostvariti nasa imbecilna prava u "tamo nekim". Mislis da je tvoja avlija i svijet do Kozje curpije dovoljan tvojim potomcima i plaho perspektivan.

To opravdavanje koje stalno spominjete je samo velika zabluda. Kako, cime, po kojim pravilima mi svojim nacionalizmom mozemo nesto njima opravdati. Pa oni vec imaju opravdanje za sve - dobili su RS i boli ih uvo za etiketom agresora, genocida,.. sve te moralno pateticne parole u stvarnosti nemaju nikakvog politickog efekta. Popis ce pokazati da su mozda krajevi sa bosnjackom vecinom cak i "cisci" od krajeva u RS. Mislis da ce znaciti uopce cinjenica kako se ko iseljavao - danas 20 god. poslije rata koji i kod njih i u diplomatiji nema vise nikakvu tezinu i gdje nema vise nikakvih zrtvi koje kao imaju neku vecu privilegiju. Mi smo davno izjednaceni u ocima svih drugih osim u nasim ocima - danas se politicki balans mjeri drugim pokazateljima a ne moralnim ulogama prije 20 god.
MZ ne samo da je dopustila genocid, nagradila agresora - vec je u ovih 20 god. bila i zastitnik, pokrovitelj etnickog ciscenja i getoizacije Bosnjaka. Sta imas vise izgubiti u tvom izjednacavanju i opravdavanju i kakvu korist imati od toga kako nismo isti. Pravda je uvijek bila na strani jakoga ili onoga koji se snadje - a ne moralnog pobednika koji je po pravilu vazda hebena strana i luzer.

Al neka si ti skontao da je tvoja avlija na mjestu i da te zaboli za "tamo nekim" ostatkom domovine. Pa ces isto tako ustanoviti kako nam fali zajednistvo koje ti je pretpostavljam isto imbecilno. Pa pusti onda nas budale da barem radimo na tom zajednistvu koliko mozemo - bez tih otrovnih strijela.
Naravno kao u x postova ne možeš da skontaš da ova tvoja priča vodi radikalizaciji i getoizaciji Bošnjaka, želja upravo SANU - a je svođenje nas na vjersku zajednicu opterećenu mokrim snovima.

Šta predlažeš. očito ništa.

BiH postoji i međunarodno je priznata država, Bošnjaci postoje i u toj su državi sve više većina, rezultati izbora u Srednjoj Bosni, Bratuncu i Srebrenici o tome govore. Tvoj pristup je opterećen kompleksom koji imaš od Srba i Hrvata koji nastupaju kao homogena etnija. Zašto tražite spas u Kosovu i opet se opterećujete srpskim mitovima, naravno iz vlastitog kompleksa. Upoređivat Kosovo i BiH je u najmanju ruku besmisleno i rezultat je površnog gledanja na stvari.

Kad nije bitna priča i naprđivanje o krivnji, zašto je bitno onda Nikolićevo mlaćenje prazne slame po Evropi.
Moja zemlja se prijatelju proteže od Bihaća do Trebinja i od Brčkog do Neuma, u toj istoj zemlji žive Hrvati i Srbi, koje ti hoćeš da pobrišeš kao da ih nema, sa tom pričom nećemo daleko dogurati budi siguran. BiH je opstala 1992 godine i opstat će zauvijek, a mokri snovi su uvijek postojali i postojat će.

UPRAVO TI zagovaraš avliju, jer tvoj program vodi ka stvaranju Palestine u Bosni, naša borba je dugotrajna i uz međusobno uvažavanje svih ovdje nešto ćemo napraviti. Kad smo tako jadni što Hrvati pregovaraju sa našom DRŽAVNOM vlasti oko Pelješkog mosta, tvoje predpostavke kažu da su dole Hrvati svakako i ne trebaju nikoga pitat, jest al mandrk, od tog nema ništa, BiH ima vijeće ministara i svoju vlast koju moraš pitati. Zašto Dodik ne gradi hidroelektranu na Drini, zato što taj isti projekat mora proći pazi sad DRŽAVNE procedure. Vidiš da BiH postoji, ipak, na tvoju žalost.

Bošnjačka politika će i dalje u budućnosti varirati, od izbora do izbora, od vlasti do vlasti, ali ćemo uvijek biti činjenica i mi i BiH, jer ovdje nema niko kapacitet za zamšnije promjene i radikalne poteze. Samo u ovoj Bosni ovakvoj šta god bila ili Federacija ili Konfederacija ili bila sastavljena od dva entiteta.

Priča o Bošnjačkoj BiH i Bošnjačkom nacionalizmu je meč lopta četnicima i njihovim satrapima da kažu da nje nema.
hAZNADAR

#63 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by hAZNADAR »

palamuda wrote: Naravno kao u x postova ne možeš da skontaš da ova tvoja priča vodi radikalizaciji i getoizaciji Bošnjaka, želja upravo SANU - a je svođenje nas na vjersku zajednicu opterećenu mokrim snovima.
Ja pricam o nacionalizmu a ne vjerskom bratstvu - valjda znas da to nije isto. A u x postova niti jednom rjecju ne objasnjavas sta to mozemo njima opravdati - vec samo stereotipne fraze. Getoizacija ti je svakako na djelu – bili mi najveci kosmopoliti i multukulturalci ili najveci radikalni dzamahirci. Ne kontas da srpska politika svakako radi svoj posao bez obzira sta mi i kako tumacili a MZ to sve fino verifikuje. Poslije 17 god. bi trebalo biti jasno svima. Bili mi radikalni ili ne – getoizacija ti je svakako na djelu – sa razliko sto je puno laksa kada smo bezopasni moralni multikulturalci – takve niko ne sljivi ni pet posto.
palamuda wrote: BiH postoji i međunarodno je priznata država, Bošnjaci postoje i u toj su državi sve više većina, rezultati izbora u Srednjoj Bosni, Bratuncu i Srebrenici o tome govore. Tvoj pristup je opterećen kompleksom koji imaš od Srba i Hrvata koji nastupaju kao homogena etnija.
Cijela Evropa je sastavljana od homogenih etnija i svi narodi koje smatramo kao napredne i civilizovane su pojedinacno isto i nacionalisti bez obzira na stepen obrazovanja, stalez,.. Zelimo biti nacija na politickoj mapi i neki faktor – moramo prihvatiti pravila. Nema vise socijalistickog standarda gdje je nacionalizam kao nesto primitivno, to je proslost.
palamuda wrote: Moja zemlja se prijatelju proteže od Bihaća do Trebinja i od Brčkog do Neuma, u toj istoj zemlji žive Hrvati i Srbi, koje ti hoćeš da pobrišeš kao da ih nema, sa tom pričom nećemo daleko dogurati budi siguran. BiH je opstala 1992 godine i opstat će zauvijek, a mokri snovi su uvijek postojali i postojat će.
A prethodno rekao da je imbecilna ideja se boriti za tamo neku Banjaluku. Da, u nasoj domovini zive i ostali, primjerice Srbi – ali isti nisu htjeli ni konstitutivnost, niti priznaju drzavu, brisu bosanske prefikse, brisu dupe ZavnoBiHom,drzavnom zastavom, i ne sljive multukulturalizam ni pet posto. Navedi mi onda barem jedan razlog da ih tretiram kao nama ravne u ovoj drzavi – kada sami odbijaju sve. Nista ja i nikoga nisam pobrisao – neki su sami se odrekli nekih stvari a iste stvari samo na nama ostale – ja to samo priznajem.
palamuda wrote: UPRAVO TI zagovaraš avliju, jer tvoj program vodi ka stvaranju Palestine u Bosni, naša borba je dugotrajna i uz međusobno uvažavanje svih ovdje nešto ćemo napraviti. Kad smo tako jadni što Hrvati pregovaraju sa našom DRŽAVNOM vlasti oko Pelješkog mosta, tvoje predpostavke kažu da su dole Hrvati svakako i ne trebaju nikoga pitat, jest al mandrk, od tog nema ništa, BiH ima vijeće ministara i svoju vlast koju moraš pitati. Zašto Dodik ne gradi hidroelektranu na Drini, zato što taj isti projekat mora proći pazi sad DRŽAVNE procedure. Vidiš da BiH postoji, ipak, na tvoju žalost.
Cuj na moju zalost :shock: – kakve su to sad fore – da nisam slucajno narodni izdajnik, petokolonas, .. :D
Znas sta je problem kod vas nabusanih tolerantnih – sto ustvari najmanje tolerancije imate. Ako mislis zagovarati toleranciju – pocni od razlicitih misljenja u svom korpusu – bez tih primitivnih trpanja u krajnosti i arogancije. Ja ne zagovaram avliju – ali avlija nam je svakako trenutno prisutna i sudjena gledajuci susjedne nacionalizme i politiku MZ. Moje shvatanje bosnjacke nacionalne drzave je u avnojskim granicama – a to je moguce samo u daljoj buducnosti ako konacno prihvatimo pravila igre.
Da, drzava moze mozda barem zbog medjunarodnog prava imati privilegiju odlucivati o mostu ili hidroelektrani – ali ne moze jednu crkvu iz tudjeg dvorista izmjestiti, niti sprijeciti opcu otimacinu bosnjacke imovine u RS. Ne moze sprijeciti niti smanjiti diskriminaciju Bosnjaka samo 20 km. dalje od Sarajeva ili Tuzle. Jer u stvarnosti ne moze pomoci obicnim ljudima i ima uticaj samo do Kozje cuprije.
palamuda wrote: Bošnjačka politika će i dalje u budućnosti varirati, od izbora do izbora, od vlasti do vlasti, ali ćemo uvijek biti činjenica i mi i BiH, jer ovdje nema niko kapacitet za zamšnije promjene i radikalne poteze. Samo u ovoj Bosni ovakvoj šta god bila ili Federacija ili Konfederacija ili bila sastavljena od dva entiteta.
Ja plaho je varirala i do sada gdje smo izabirali tri opcije samo u nasem korpusu i to eto vise da se novo proba a ne zato to biraci znaju za statute i programe partija(ako uopce i imaju prakticnu primjenu). U stvarnosti je isto – Bosnjaci su vec getoizirani a u buducnost sa novim iskusenjima ulaze slabiji. Slabiji u odnosu na dvije ostale politike koje barem imaju nacionalizam i time usput i homogenost, ciljeve,.. Poslije 17 god ja ne vjerujem da se multikulturalnost, uloga zrtve, moral,.. isplati. Ostvarili smo povratak i veci politicki udio u nekim opcinama samo zato sto su ti ljudi bili istrajni i sto su se naturili kao faktor. Ne zato sto su drugi igraci bili nesto tolerantni i nesto popustljivi. Ovdje se sve svodu samo na borbu za teritorije i preglasavanja, brojcanu nadmoc – i u buducnosti nam samo ta pravila ostaju.
palamuda wrote: Priča o Bošnjačkoj BiH i Bošnjačkom nacionalizmu je meč lopta četnicima i njihovim satrapima da kažu da nje nema.
Pa oni to svakako kazu i neprestano govore godinama, i isto bi govorili da smo stoput veci kosmopoliti i multikulturalci. Mislim gdje po kojim pravilima, po kojoj definiciji nas nacionalizam kao nesto njima opravdava – ko je ikad izmislio tu glupu tezu i tu zabludu. Imamo stalno neku fobiju od izjednacavanja ne primjecujuci da to nema vise nikakvu tezinu, imamo potrebu da nismo isti kao oni ne shvatajuci da necemo nikad biti kao oni koliko god mi radikalni bili, i imamo paranoju od svijeta – kako ce nas vidjeti i kao tretirati ako budemo veci nacionalisti. Pa svijet samo za nacionalizam i zna , popusta onima koji talasaju i moral u politici upotrebljava samo kada sastavlja viceve. BiH jeste samo bosnjacka jer je samo Bosnjaci hoce a drugi nece – zar je problem samo to priznati. Niko nece zbog toga dobiti loptu na volej. Srpski nacionalizam ima mentalitet copora dzukela – to samo zna za autoritet i respekt sile i nista drugo. Zbog naseg multikulturalizma samo dobijaju vise samopouzdanja i prostora jer to tumace kao slabost. Sto ustvari i jeste.
hAZNADAR

#64 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by hAZNADAR »

res publica wrote: Bošnjaci umjesto da slijede Turke u izgradnji nekog sekularnog nacionalizma, oslanjaju se na muftiju i reisa. pa kad bi Turci vodili takvu politiku, ne bi im Amerika bila saveznik, već bi im napravila nezavisni Kurdistan na trećini Turske.
Tacno tako - sa ostatkom se ne slazem bas u cjelosti ali ovim si ubo u sridu. Ne treba nam samo Turska kao uzor - vidi kako samo Albanci rade - niti im neki reis kroji politiku niti im vehabije imaju prostor kao kod nas. Svijet nas nece nikad uvaziti kao neki faktor dokle god nam je neke vrste heterogenog vjerskog identiteta. Pa i ako i mi moramo imati radikalne desnicare kao sto svi drugi imaju - jest da je zlo- ali ako moramo imati prostor i za takve - radije neka su nacionalizam nego vjera. Sve nase ekstremiste radje u radikale negoli u vjerske ekstremiste - jer vjerski ekstremizam uvijek ima vecu politicku tezinu negoli nacionalisticki. Onaj dan kada je pala tuzba protiv Srbije u Hagu - necu nikad zaboraviti - masa reakcija je bila tipa "dosta mi je vise finoce,... gdje se prijavljuje u vehabije" . Sto dovoljno govori kakve okvire imamo.
cold night

#65 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by cold night »

Onaj ko zavlada u Brčkom riješio je pola problema. Ukoliko Bošnjaci tamo zadominiraju, čitav zapadni dio rs se može slikati. Kada kažem dominacija, mislim na 2/3-ećinsku većinu, kako populacijsku tako i površinsku i u gradu Brčkom i u čitavom distriktu. A kako vidim, stvari se kreću upravo u tom smjeru, polako, ali sigurno. Za sve skeptične kao i one koji bi se pred srbima najradije naguzili, dovoljno je pogledati nacionalno-političku strukturu distrikta prije 10-tak godina i danas.

A ovi što pričaju kako svijet ne želi muslimansku državu su presmješni. rs postoji jer je svaki 3-ći čovjek u BiH bio srbin. I jer je srpska politika tog doba bila u potpunom kontrastu sa ikakvim pojmom cjelovite BiH. Ne zaboravite - rat se vodio na područjima koje su četnici obilježili kao svoje - potez Virovitica-Karlovac-Karlobag. Čitava BiH je trebala biti dio neke velike srbije. Međutim, kako su na terenu počeli opako lomiti zube, tako su se i apetiti smanjivali. A smanjivat će se i dalje. Na kraju će biti presretni ako srbija ostane u ovim sadašnjim granicama. Živi bili pa vidjeli...
palamuda

#66 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by palamuda »

@haznadar imaš pogrešnu pretpostavku od početka u ovoj diskusiji, a to je stvaranje bošnjačke nacioanlne države u sadašnjim granicama BiH, jer nigdje nisi naveo kako misliš oko milion Srba i ne znam tačno koliko Hrvata ubijedit u ovu predpostavku. Znamo kako su to uradili Hrvati i ja ne vidim drugi način, samo što ta ideja podrazumjeva krvoproliće, pa ako si spreman gubit glavu bujrum, hvala ja više nisam ni zarad čije guzice i teritorije, da osim krvoprolića podrazumjeva se i podrška zapada.

Upravo zbog gore navedenog i ne postajanja kapaciteta za stvaranje drežave bošnjaka u sadašnjim granicama BiH ova priča nas svodi na potez Tuzla, Sarajevo, Jablanica, a ti misli šta hoćeš i ne znam što imaš problem sa tim, ja sam Bošnjak, Musliman, nikad se nisam pisao ko Jugosloven i evo me. Kad vrijeme prođe i uspijemo ostavrit 2/3 populacije u BiH ova će priča dobiti na značaju, ali to ako se ikad desi neće više imati ovaj kontekst jer ćemo odavno biti u EU i mi i Srbija i imat ćemo ministra za vjere koji će sjedit u Briselu.
hAZNADAR

#67 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by hAZNADAR »

cold night wrote: Međutim, kako su na terenu počeli opako lomiti zube, tako su se i apetiti smanjivali. A smanjivat će se i dalje. Na kraju će biti presretni ako srbija ostane u ovim sadašnjim granicama. Živi bili pa vidjeli...
Ma jasta - to samo silu postuje. Da smo mi neki zahebani nacionalisti, hegemonist ii prijetnja - prvi bi se oni poceli pozivati na multietnicnost, konstitutivnosst , ZavnoBiH i sve ostalo sto danas ismijavaju. Neki nikako da shvate da sa budalom nema normalne price.
hAZNADAR

#68 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by hAZNADAR »

palamuda wrote:@haznadar imaš pogrešnu pretpostavku od početka u ovoj diskusiji, a to je stvaranje bošnjačke nacioanlne države u sadašnjim granicama BiH, jer nigdje nisi naveo kako misliš oko milion Srba i ne znam tačno koliko Hrvata ubijedit u ovu predpostavku. Znamo kako su to uradili Hrvati i ja ne vidim drugi način, samo što ta ideja podrazumjeva krvoproliće, pa ako si spreman gubit glavu bujrum, hvala ja više nisam ni zarad čije guzice i teritorije, da osim krvoprolića podrazumjeva se i podrška zapada.

Upravo zbog gore navedenog i ne postajanja kapaciteta za stvaranje drežave bošnjaka u sadašnjim granicama BiH ova priča nas svodi na potez Tuzla, Sarajevo, Jablanica, a ti misli šta hoćeš i ne znam što imaš problem sa tim, ja sam Bošnjak, Musliman, nikad se nisam pisao ko Jugosloven i evo me. Kad vrijeme prođe i uspijemo ostavrit 2/3 populacije u BiH ova će priča dobiti na značaju, ali to ako se ikad desi neće više imati ovaj kontekst jer ćemo odavno biti u EU i mi i Srbija i imat ćemo ministra za vjere koji će sjedit u Briselu.
Stvaranje bošnjačke nacioanlne države u sadašnjim granicama BiH je daleka, daleka buducnost prijatelju - ako toga i bude. Zelje, namjere i praksa nisu uvijek isto. Ne mislim ja niusta Srbe ubjedjivati - nametnuta je igra preglasavanja i nametanja gdje se moze - i tako ce se politika voditi gdje ce se sve svoditi na preovladavenje teritorijama, opcinama,.. Volio bih da nije tako - ali oni drugacije i neznaju - a MZ drugacije i nezna odobriti. Bilo da je multietnicnost ili bosnjacka drzava - i jedno i drugo im mozes samo nametnuti gdje mozes - pa kada je tako - hajmo radije izabrati ovo drugo jer ovo prvo poslije 17 god ih je samo ojacalo i dalo vise samopouzdanja.

Nas nacionalizam koji zagovara nasu drzavu u avnojskim granicama je samo nacin da sljedece generacije odgojis na jedini realan nacin i ucinis ih spremnijima na sljedece izazove. Bolje da su ponosni na svoje negoli da su utuceni i govore "hebo ti nas, nikakvi mi nismo,.. kuku sta nam rade,..". Za pocetak bih odbacio sve nametnute kompromise simbole koji su dozivjeli fijasko poput zastave i himne, vratio republiku, i definisao bi konacno nacionalizam sa svim ciljevima jer nista drugo ne moze bolje organizovati i homogenizovati narod.

Sta imamo izgubiti - ako je sudjeno da Banjaluka bude cista - bice i ovako i onako - to zavisi od njihove snage a ne od nasih tumacenja. Oni ce sebi svakako imati masu opravdanja za sve - a svijetu se hebe za svim tim. Radikalnijim nacionalitickim nastupom mozemo samo pomoci sebi a nikako odmoci - jer nigdje ne stoji da to kosta i da to opravdava ovo ili ono. A znas i sam da se bolje respektuje onaj koji postuje i voli svoje negoli onaj koji svoj identitet i prilagodjava drugima. I to bez ikakvog ucinka.
hAZNADAR

#69 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by hAZNADAR »

I da dodam,..

Idemo biti realni – suzivot i multietnicnost je nemoguc medju onima koji imaju medjusobno konfrontiran nacionalni identitet i ponos. Zato sto nasi nacionalizmi imaju breme proslosti, konfrontacija, razlicitih tumacenja historije i izazivaju osjecaj prijetnje drugima.
A mi nismo vise socijalisticko anacionalno drustvo - mi smo danas zemlja sa vise nacionalizama. Da je nekog pomirenja i mnostva kompromisa, liberelnije politike,.. mozda za koju deceniju - ali gledajuci u sta ovo ide - tesko.

Ovdje je suzivot moguc samo tamo gdje je jedan dominantan i gdje ako zapne samo jedan odlucuje i namece. Kao u nacionalnim drzavama Evrope gdje je samo jedna prosjecna metropola Berlin, Pariz, London,..vise multietnicna nego cijela nasa zamlja – ali se ipak zna ko je tu glavni i to na kulturan nacin – Svabo, Francuz, Englez.
Samo tako multietnicnost moze funkcionisati kod nas – s’tim da je pravedna vlast – a bosnjacka vlast je i pored svih ma(h)ana – ipak pravednija od ostalih.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#70 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

hAZNADAR wrote:
Memorandum je samo komad papira ako nema primjenu i ako narod nije sam okupljen oko tih ciljeva.

Znači, ti si za definitivnu podjelu BiH, razdvajanje naroda (Vidi 6 Karadžićevih strateških tačaka o razdvajanju naroda sa Skupštine srpske republike BiH 12. maja 1992. u BlUCI) :-) Da im u miru i rahatluku prepustimo ono što su krvlju bošnjačkom stekli. Ti i ja bi se uskoro mogli naći suprotstavljeni na nekoj bojišnici, nišaneći jedan na drugog. :x :x
PipiDugaDevetka

#71 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

cold night wrote:Onaj ko zavlada u Brčkom riješio je pola problema. Ukoliko Bošnjaci tamo zadominiraju, čitav zapadni dio rs se može slikati. Kada kažem dominacija, mislim na 2/3-ećinsku većinu, kako populacijsku tako i površinsku i u gradu Brčkom i u čitavom distriktu. A kako vidim, stvari se kreću upravo u tom smjeru, polako, ali sigurno. Za sve skeptične kao i one koji bi se pred srbima najradije naguzili, dovoljno je pogledati nacionalno-političku strukturu distrikta prije 10-tak godina i danas.

A ovi što pričaju kako svijet ne želi muslimansku državu su presmješni. rs postoji jer je svaki 3-ći čovjek u BiH bio srbin. I jer je srpska politika tog doba bila u potpunom kontrastu sa ikakvim pojmom cjelovite BiH. Ne zaboravite - rat se vodio na područjima koje su četnici obilježili kao svoje - potez Virovitica-Karlovac-Karlobag. Čitava BiH je trebala biti dio neke velike srbije. Međutim, kako su na terenu počeli opako lomiti zube, tako su se i apetiti smanjivali. A smanjivat će se i dalje. Na kraju će biti presretni ako srbija ostane u ovim sadašnjim granicama. Živi bili pa vidjeli...
CIJELA BIH DA BUDE KAO BRČKO - DC!
PipiDugaDevetka

#72 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

hAZNADAR wrote:I da dodam,..

Idemo biti realni – suzivot i multietnicnost je nemoguc medju onima koji imaju medjusobno konfrontiran nacionalni identitet i ponos. Zato sto nasi nacionalizmi imaju breme proslosti, konfrontacija, razlicitih tumacenja historije i izazivaju osjecaj prijetnje drugima.
A mi nismo vise socijalisticko anacionalno drustvo - mi smo danas zemlja sa vise nacionalizama. Da je nekog pomirenja i mnostva kompromisa, liberelnije politike,.. mozda za koju deceniju - ali gledajuci u sta ovo ide - tesko.

Ovdje je suzivot moguc samo tamo gdje je jedan dominantan i gdje ako zapne samo jedan odlucuje i namece. Kao u nacionalnim drzavama Evrope gdje je samo jedna prosjecna metropola Berlin, Pariz, London,..vise multietnicna nego cijela nasa zamlja – ali se ipak zna ko je tu glavni i to na kulturan nacin – Svabo, Francuz, Englez.
Samo tako multietnicnost moze funkcionisati kod nas – s’tim da je pravedna vlast – a bosnjacka vlast je i pored svih ma(h)ana – ipak pravednija od ostalih.
Majko draga, šta će ovo biti?
Ti ostvaruješ Karadžićeve snove! Ti ideš putem veleizdaje Bosne i Hercegovine. Bošnjakistan koji bi nastao definitivnom podjelom BiH je nemoguć da bi preživio i ezan se čuo. Dokaz: Most kopno-Pelješac.
PipiDugaDevetka

#73 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

hAZNADAR wrote:
cold night wrote: Međutim, kako su na terenu počeli opako lomiti zube, tako su se i apetiti smanjivali. A smanjivat će se i dalje. Na kraju će biti presretni ako srbija ostane u ovim sadašnjim granicama. Živi bili pa vidjeli...
Ma jasta - to samo silu postuje. Da smo mi neki zahebani nacionalisti, hegemonist ii prijetnja - prvi bi se oni poceli pozivati na multietnicnost, konstitutivnosst , ZavnoBiH i sve ostalo sto danas ismijavaju. Neki nikako da shvate da sa budalom nema normalne price.
Ni tvoja priča nije ništa bolja.
poznanik

#74 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by poznanik »

hAZNADAR wrote:...Stvaranje bošnjačke nacioanlne države u sadašnjim granicama BiH je daleka, daleka buducnost prijatelju...
@hAZNADAR, ti si se podobro odmakao od teme iskoristivši je za promociju svojih i interesa uske grupice bošnjačkih nacionalista :?
Diox

#75 Re: Rat koji traje: Memorandum 2: Strategija Vlade Srbije 20

Post by Diox »

PipiDugaDevetka wrote:
hAZNADAR wrote:

Znači, ti si za definitivnu podjelu BiH, razdvajanje naroda (Vidi 6 Karadžićevih strateških tačaka o razdvajanju naroda sa Skupštine srpske republike BiH 12. maja 1992. u BlUCI) :-) Da im u miru i rahatluku prepustimo ono što su krvlju bošnjačkom stekli. Ti i ja bi se uskoro mogli naći suprotstavljeni na nekoj bojišnici, nišaneći jedan na drugog. :x :x
Pipi, ti nesto ne kontas izgleda. Razdvajanje naroda, to je vec uradjeno, a ovjera je odradjena u Daytonu. Nema tu vise rasprave, niti ona moze donjeti bilo sta pozitivno, niti ce bilo kakva rasprava sa fasizmom tu nesto promijeniti.

Ako se zeli to mjenjati i vracati koliko je to moguce na prijeratno stanje, neophodna je sok terapija, a ona podrazumijeva vojnu opciju. Znaci fizicko preuzimanje pod kontrolu cijele BiH, i onda uspostava stanja kakvo je bilo prije rata. Nesto kao ponovno gradjenje Starog Mosta ili Ferhadije u Bluci. Kamen po kamen, jeste da ne bi bilo orginalno historijski, ali bi se radilo pazljivo i natanane sa istim materijalom. A sam proces bi i dalje bio dugotrajan.

Jedino vojna opcija moze stvari promijeniti relativno brzo i temeljito na stanje iz RBiH prije rata, za sve ostalo su potrebne najmanje decenije i da stvari idu u dobrom pravcu, cisto sumnjam da bi to ova generacija Bosanaca dozivjela. Osim toga iluzorno je ocekivati od srpskog fasizma da se dobrovoljno odrekne neceg zasto su bili spremni pobiti sve nesrbe kojih su se docepali.

Stvar nam mora biti jasna, ustav iz 1974, Republika Bosna i Hercegovina, etnicka slika Republike Bosne i Hercegovine koja je bila prisutna prije nego ju je srpski fasizam unistio, se mogu iskljucivo vratiti vojnim putem, ali i s tim, kad bi se sve odradilo kako je najbolje moguce, Bosna ce izgubiti najmanje 25% prijeratnog stanovnistva ne racunajuci ubijene i masakrirane, jer se svi nece ni tad vratiti, znaci moze se vratiti multietnicka mjesana baza koja bi pod povoljnim uslovima mogla rasti i za nekih 100 ili 150 godina dostici onu prijeratnu i historijsku.
Last edited by Diox on 12/10/2012 17:36, edited 1 time in total.
Locked