Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Zahtijevam trenutni raskid diplomatskih odnosa na neodređeno vrijeme
21
55%
Zahtijevam trenutni raskid diplomatskih odnosa na određen period
6
16%
Ne želim raskid diplomatskih odnosa sa Švedskom
11
29%

Total votes: 38

viva_castro

#1 Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

Na tragu puštanaj sa slobode osuđene ubice i monstruma čije se viđenje na svijet zasniva na biološko-nacionalističkim viđenjima inferiornosti i superiornosti, zahtijevamo TRENUTNO povlačenje ambasadora BiH iz Švedske i TRENUTNI porgon švedskog ambasadora iz BiH!

Pored ovog ZAHTIJEVAMO da se Carl Bildt proglasi NEPOŽELJNOM OSOBOM, ako ne na državnom i federalnom nivou onda na kantonalnom i gradskom nivou!

Ovom prilikom napominjemo da je monstrum pušten iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne! Radi se o monstrumu koji je priznao svoje zločine i ulogu vođenu u istim!

Iz ove zemlje neprestalno dolaze pro-fašistički akti i takva nam država ne treba!

U toj državi živi 60 000 bh dijasporaca a čak ni 100, ni 10 njih nije bilo u stanju organizovati protest i okupljanje pred zatvorom ili pred nekom od nadležnih institucija kako bi pokazali negodovanje i takva nam dijaspora ne treba! Hebala ih utakmica, više bi nam svima značilo da su se okupili sad umjesto što se okupljaju oko reprezentacije kao dobrog izgovora za pijanku!

Mi nećemo ni na kakav način uspjeti promijeniti ovu odluku! Ali mi moramo na svim nivoima, od ulice do foruma pokazati svoj stav i svoje negodovanje!

Ovom prilikom pozivam i administraciju Sarajevo-x.com portala da sličnu anketu objavi na samom portalu!

Molim sve koji su umogućnosti da radi sebe i svoje djece smisle način na koji su u mogućnosti pokazati negodovanej povodom ove odluke, i ne samo negodovanje nego i ogorčenost i sve ono što se u jednom LJUDSKOM BIĆU može stvoriti nakon što se izađe u susret MONSTRUMU!
and

#2 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by and »

mislim da je ovo sve maslo karla bilda i njegove supruge i da bi meta protesta i bojkota trebali biti oni,a ne švedska
viva_castro

#3 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt pozvao je u utorak u Luxembourgu bh. političke čelnike da se okrenu oblikovanju budućnosti, a ne mijenjanju prošlost, upozorivši ih da to ne može uraditi niko umjesto njih.

Foto: AP
"Vođe zemlje trebaju naći načina kako zaustaviti daljnje nazadovanje. Vidjeli smo što se dogodilo s vizama kada smo ih stalno upozoravali da će Bosna i Hercegovina zaostati za Srbijom i ostalim zemljama, ali nisu nas slušali. Nadamo se da sada neće propustiti priliku, da će sjesti, razgovarati i dogovoriti se o tome što je nužno za budućnost zemlje, jer to je njihova dužnost, a ne naša", izjavio je Bildt nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Na njemu se, među ostalim, razgovaralo o naporima EU-a i Sjedinjenih Država da pomognu Bosni i Hercegovini u izlasku iz političkog zastoja u kojem se nalazi.

Čelnici sedam bh. parlamentarnih stranaka, uz posredovanje zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga, švedskog šefa diplomatije Bildta i povjerenika Evropske unije za proširenje Ollija Rehna nedavno su u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva održali dva kruga razgovora o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini.

Tokom tih razgovora nije došlo do približavanja stajališta u vezi s evropsko-američkim prijedlozima. Nijedna od triju strana – bošnjačka, hrvatska i srpska – nije zadovoljna ponuđenim prijedlozima. Najavljen je nastavak tih pregovora, ali datum još nije definiran.

Ministar Bildt upoznao je svoje kolege iz zemalja članica EU-a o tim razgovorima.

"Dobili smo veliku podršku za napore koje činimo kako bismo pomogli bh. vođama da pronađu rješenje, ali mi to ne možemo učiniti bez njih, to je njihova zemlja", istaknuo je Bildt.

Na pitanje je li se moguće dogovoriti oko budućnosti ako se ne mogu složiti oko prošlosti i kako je moguće očekivati napredak u zemlji, čija jedna polovica smatra Radovana Karadžića herojem, a druga najvećim zločincem, Bildt je rekao da se pogled mora usmjeriti na budućnost.

"Morate se usmjeriti na budućnost. Budete li se bavili samo prošlošću, nikad nećete iz nje izići. U Evropi postoji bezbroj primjera gdje nema slaganja oko tumačenja događaja iz prošlosti, ali se usprkos tome došlo do pomirenja jer su ljudi okrenuti budućnosti", rekao je Bildt spominjući primjer krvoprolića iz dansko-švedskih sukoba u 16. stoljeću.

"Evropska unija je utemeljena na načelu da se ide prema budućnosti, a onda kroz određeno vrijeme dođe do pomirenja", rekao je Bildt, dodajući da bi suđenja pred Haškim sudom trebala pomoći pomirenju koje će se dogoditi s protokom vremena. "Ali, zadaća je političara da oblikuju budućnost, a ne da mijenjaju prošlost", istaknuo je Bildt, prenosi Hina.
Iskreno se nadam da će ti budućnost biti popunjena kao naša prošlost!

PROGLASIMO GA NEPOŽELJNOM OSOBOM!
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#4 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by -LIBERO- »

Ma kakvi mi i organizacija bilo cega.

Mi maksimalno mozemo glasati na internet anketi ,il eventualno pristupiti nekoj grupi za podrsku neke ideje na facebooku.

To je nas maksimum,tako da se Biljana lagano moze opusiti,a vala i sramna svedska diplomatija :thumbup:
viva_castro

#5 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

and wrote:mislim da je ovo sve maslo karla bilda i njegove supruge i da bi meta protesta i bojkota trebali biti oni,a ne švedska
Ovo nije bio slobodan čin pojedinca! Čak i da je sam Built to izveo, A NIJE(!), opet je i on izabran od strane glasača u Švedskoj! Nije od nasljedio prijestolje!
KadSeMrtviProbudimo

#6 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Slično ovoj inicijativi, i Srbija je trebala prekinuti diplomatske odnose sa više od pola svijeta, npr. I gdje bi je to dovelo :-)

Veću glupost nisam odavno pročitao. Da, jesam danas, Ž.Komšić se nešto kao naljutio, osjetio povrijeđen ranijim puštanjem Plavšićke na slobodu, pa sad neće u Švedsku u diplomatsku misiju za koju je plaćen i imenovan od birača. Nevjerovatno diplomatsko neiskustvo i još jedna mrlja na BiH diplomatskoj stazi.

Pitanje za sve: Gdje ste bili i šta ste radili prije nekoliko mjeseci kad je pvi put nagovješteno Plavšićkino ranije puštanje na slobodu? Gdje ste bili i zašto ništa niste činili da se promijeni dio zakona haškog Tribunala koji daje takvu mogućnost osuđenicima?
Ovako kako se danas u BiH politici, ali i u javnosti radi se ne dobija rat, čak ni bitka. Ovako se samo javno sramotimo i pokazujemo neznanje, neiskustvo i glupost.
_majevica_

#7 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by _majevica_ »

Slazem se gotovo u potpunosti sa pozivom.Takodje drzavne institucije trebaju isto to predloziti u skupstinama i prihvatiti.
Ako ne prodje na drzavnom nivou onda onda obavezno na Federalnom nivou. :bih:
viva_castro

#8 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

KadSeMrtviProbudimo wrote:Slično ovoj inicijativi, i Srbija je trebala prekinuti diplomatske odnose sa više od pola svijeta, npr. I gdje bi je to dovelo :-)

Veću glupost nisam odavno pročitao. Da, jesam danas, Ž.Komšić se nešto kao naljutio, osjetio povrijeđen ranijim puštanjem Plavšićke na slobodu, pa sad neće u Švedsku u diplomatsku misiju za koju je plaćen i imenovan od birača. Nevjerovatno diplomatsko neiskustvo i još jedna mrlja na BiH diplomatskoj stazi.

Pitanje za sve: Gdje ste bili i šta ste radili prije nekoliko mjeseci kad je pvi put nagovješteno Plavšićkino ranije puštanje na slobodu? Gdje ste bili i zašto ništa niste činili da se promijeni dio zakona haškog Tribunala koji daje takvu mogućnost osuđenicima?
Ovako kako se danas u BiH politici, ali i u javnosti radi se ne dobija rat, čak ni bitka. Ovako se samo javno sramotimo i pokazujemo neznanje, neiskustvo i glupost.
Nadam se da nije hladno tamo gore.

A ako se slučajno ne javljaš "odozgo", onda ti je definitivno dobro pusto i "tamo gore" i "tu dole".
pirmin

#9 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by pirmin »

Mislim da nije do Svedske koliko je do nase totalno nesposobne politike i lobija.(kako izgleda tamo ga i nemamo pored 8 milijardi BHizbjeglica koji su je naselili za vrijeme rata).
KadSeMrtviProbudimo

#10 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

_majevica_ wrote:Slazem se gotovo u potpunosti sa pozivom.Takodje drzavne institucije trebaju isto to predloziti u skupstinama i prihvatiti.
A ako ne prođe na federalnom nivou, treba ići na kantonalni, a vjerovatno i na opštinski nivo.
U krajnjem slučaju ostaju mjesne zajednice koje mi mogle švedskog ministra proglasiti personom non grata u BiH :D
viva_castro

#11 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
_majevica_ wrote:Slazem se gotovo u potpunosti sa pozivom.Takodje drzavne institucije trebaju isto to predloziti u skupstinama i prihvatiti.
A ako ne prođe na federalnom nivou, treba ići na kantonalni, a vjerovatno i na opštinski nivo.
U krajnjem slučaju ostaju mjesne zajednice koje mi mogle švedskog ministra proglasiti personom non grata u BiH :D
Makar bi neko ostao čistog obraza!

Pomisao da bih mogao postati *ovno poput tebe kada Builta ne bih proglasio personom non grata pa makar u svojoj avliji(!) naježim se!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#12 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by hrasno38 »

Bas bi nasekirali Svedsku da se godinama ne bi mogli oporaviti!!!. Raskidanje diplomatskih odnosa sa jednom od najjacih evropskih zemalja bas bi nam bio od koristi. Ali ako vec dajes prijedloge onda pokreni peticiju da se podigne tuzba protiv Karla Bildt-a kao sto ce to da urade i neki njegovi sunarodnjaci i kolege iz politickog establismenta. Koliko sam upoznat pustanje ranog zlocinca na slobodu nije bas primljeno u Svedskoj blagonaklono ali jednostavno njihov zakon kaze da moze i zuti Karl sa svojim istomisljenicima i svojom djevom je to odlicno iskoristio. Mi nikako da skontamo da se sa rogatim ne moze bosti ali probati nadigravati u svakom slucaju.
viva_castro

#13 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

hrasno38 wrote:Bas bi nasekirali Svedsku da se godinama ne bi mogli oporaviti!!!. Raskidanje diplomatskih odnosa sa jednom od najjacih evropskih zemalja bas bi nam bio od koristi. Ali ako vec dajes prijedloge onda pokreni peticiju da se podigne tuzba protiv Karla Bildt-a kao sto ce to da urade i neki njegovi sunarodnjaci i kolege iz politickog establismenta. Koliko sam upoznat pustanje ranog zlocinca na slobodu nije bas primljeno u Svedskoj blagonaklono ali jednostavno njihov zakon kaze da moze i zuti Karl sa svojim istomisljenicima i svojom djevom je to odlicno iskoristio. Mi nikako da skontamo da se sa rogatim ne moze bosti ali probati nadigravati u svakom slucaju.
BUJRUM!
and

#14 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by and »

viva_castro wrote:
KadSeMrtviProbudimo wrote:Slično ovoj inicijativi, i Srbija je trebala prekinuti diplomatske odnose sa više od pola svijeta, npr. I gdje bi je to dovelo :-)

Nadam se da nije hladno tamo gore.

A ako se slučajno ne javljaš "odozgo", onda ti je definitivno dobro pusto i "tamo gore" i "tu dole".
ovaj dio mu je tačan.neko je trebao da vodi računa i da sve prati.ako je tražena švedska,znalo se zašto i trebalo je to spriječiti.
milion ostalih stvari nismo sposobni riješiti u svoju korist iako smo u pravu.šta bi bilo da smo mi radili ovakve zločine i da smo vodili ovakvu politiku?sa sposobnostima kakve imamo svi bi bili osuđeni na smrtne kazne.
amidža Idriz

#15 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by amidža Idriz »

Potpisujem sve do posljednje rijeci.
viva_castro wrote:Na tragu puštanaj sa slobode osuđene ubice i monstruma čije se viđenje na svijet zasniva na biološko-nacionalističkim viđenjima inferiornosti i superiornosti, zahtijevamo TRENUTNO povlačenje ambasadora BiH iz Švedske i TRENUTNI porgon švedskog ambasadora iz BiH!

Pored ovog ZAHTIJEVAMO da se Carl Bildt proglasi NEPOŽELJNOM OSOBOM, ako ne na državnom i federalnom nivou onda na kantonalnom i gradskom nivou!

Ovom prilikom napominjemo da je monstrum pušten iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne! Radi se o monstrumu koji je priznao svoje zločine i ulogu vođenu u istim!

Iz ove zemlje neprestalno dolaze pro-fašistički akti i takva nam država ne treba!

U toj državi živi 60 000 bh dijasporaca a čak ni 100, ni 10 njih nije bilo u stanju organizovati protest i okupljanje pred zatvorom ili pred nekom od nadležnih institucija kako bi pokazali negodovanje i takva nam dijaspora ne treba! Hebala ih utakmica, više bi nam svima značilo da su se okupili sad umjesto što se okupljaju oko reprezentacije kao dobrog izgovora za pijanku!

Mi nećemo ni na kakav način uspjeti promijeniti ovu odluku! Ali mi moramo na svim nivoima, od ulice do foruma pokazati svoj stav i svoje negodovanje!

Ovom prilikom pozivam i administraciju Sarajevo-x.com portala da sličnu anketu objavi na samom portalu!

Molim sve koji su umogućnosti da radi sebe i svoje djece smisle način na koji su u mogućnosti pokazati negodovanej povodom ove odluke, i ne samo negodovanje nego i ogorčenost i sve ono što se u jednom LJUDSKOM BIĆU može stvoriti nakon što se izađe u susret MONSTRUMU!
_majevica_

#16 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by _majevica_ »

Onda ce Zeljko Komisic mu poruciti da ce ga(Karla B)objesiti za ja.a na bascarsiji kao sto je Tudzman porucivao
svojevremeno onom zvizgi...
KadSeMrtviProbudimo wrote:
JThomas

#17 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by JThomas »

a koliko je ono ta ista švedska pod tim istim carlom bildtom udomila naših izbjeglica kad je 95% svijeta od njih okrenulo glavu?
viva_castro

#18 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

JThomas wrote:a koliko je ono ta ista švedska pod tim istim carlom bildtom udomila naših izbjeglica kad je 95% svijeta od njih okrenulo glavu?

Da ih namnoži za idući genocid?

Bolje da ih nije udomila!

Ima ona popularna scena iz crtanih kad mačka mišu toplu kupku spremi, samo da bi nakon toga shvatio da je zapravo u vodi za mačkinu supu. Ako i na šta liči, liči na to!
JThomas

#19 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by JThomas »

kraj tolikih pravih dušmana, do jaja si odabrao sa kim da prekidaš diplomatske odnose, sa zemljom koja nam je toliko pomogla. k'o da sve počinje i završava sa šupkom bildtom, k'o da nema premijera švedske prije i poslije carl bildta. raspitaj se malo šta stanovništvo švedske misli o puštanju plavšićke na slobodu...

ti slobodno organizuj potpisivanje peticije, to je tvoje demokratsko pravo. ali ako dođeš na moja vrata, ja ti je potpisati neću.
KadSeMrtviProbudimo

#20 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

viva_castro wrote:
JThomas wrote:a koliko je ono ta ista švedska pod tim istim carlom bildtom udomila naših izbjeglica kad je 95% svijeta od njih okrenulo glavu?

Da ih namnoži za idući genocid?
Bolje da ih nije udomila!

Ima ona popularna scena iz crtanih kad mačka mišu toplu kupku spremi, samo da bi nakon toga shvatio da je zapravo u vodi za mačkinu supu. Ako i na šta liči, liči na to!

Ti sve teže i teže podnosiš poraz :( Preispitaj malo svoje stavove i koriguj pisanje, naginješ nizbrdo :(
viva_castro

#21 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

JThomas wrote:kraj tolikih pravih dušmana, do jaja si odabrao sa kim da prekidaš diplomatske odnose, sa zemljom koja nam je toliko pomogla. k'o da sve počinje i završava sa šupkom bildtom, k'o da nema premijera švedske prije i poslije carl bildta. raspitaj se malo šta stanovništvo švedske misli o puštanju plavšićke na slobodu...

ti slobodno organizuj potpisivanje peticije, to je tvoje demokratsko pravo. ali ako dođeš na moja vrata, ja ti je potpisati neću.

JA TE MOLIM, ali pazi, MOLIM!

DA TI PODUZMEŠ NEŠTO PAMETNIJE I EFIKASNIJE!

I JOŠ JEDNOM JA TE MOLIM! URADI BILO ŠTA! SAMO NEMOJ ŠUTITI AKO IMAŠ MRVU LJUBAVI PREMA SEBI I SVOJOJ DJECI!
makkaj

#22 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by makkaj »

ljudi, mislim da ima puno drugih zemalja prije Švedske sa kojim bi trebalo prekinuti bilo kakve odnose, mada se taj čin, šta god on predstavljao, dugoročno ne isplati...pozdravljam Komšićev potez, ali smatram da je to dovoljno, poruka je poslana.
viva_castro

#23 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

Političari RS u akciji
U odbrani monstruozne profesorice

U odbranu neodbranjivog ovih dana su se uključili mediji, političari, nevladine organizacije i ko sve ne u Republici Srpskoj, svodeći javnu kampanju oko njenog oslobađanja i povratka u Srbiju, na to da je ona skoro nevina osuđena i da ništa nije kriva. Ovaj perverzni i bolesni zaključak više je nego uvreda hiljadama onih koji još nisu uspjeli locirati kosti svojih članova porodica čije je ubijanje inspirisala upravo ova samozvana humanitarna radnica.
Piše. Asim Bešlija
Svetozar Mihajlović koji je jedno vrijeme živio i od poreznog novca iz budžeta BiH, proteklih se godina borio da se takozvana uvažena profesorica koja je izmisila jedinstvene biološke teorije o bosanskim muslimanima kao 'srpskom genetskom otpadu', ovih dana u duhu nebeskih visina tvrdi da je ona 'nosila krst svoga naroda'.
On čak tvrdi 'da će vrijeme i istorija pokazati da je ona bila jedna od velikih i značajnih ličnosti srpskog naroda'.

Osivjeli Živko Radišić, nekadašnji član Predsjedništva BiH, izjavio je 'da je ta hrabra žena preuzela i odgovornost i za ono za što nije kriva'.

"Plavšićeva je vjerovala u istinu, pravdu i pomirenje na ovim prostorima", kazao je Radišić o ovoj znamenitoj mirotvorki.

U ovu javnu ujdurmu tepanja osuđenoj zločinki profašističkih ideja na koje su svi brzo zaboravili, uključio se i entitetski predsjednik Rajko Kuzmanović, koji Plavšićevu zakiva u zvijezde i u svome tipično ispraznom stilu, likuje riječima da je do nje stigla pravda odnosno da je konačno slobodna.

Kuzmanović je, pazite sad, istakao 'da se završila golgota ove hrabre i učene profesorice'.

"Njoj zaista nikada nije bila naklonjena pravda. Pravda je uvijek bila daleko od nje. Ona nikoga nije optuživala. Nikome nije zlo učinila i njoj je, zaista, ovoga puta stigla pravda, a pravda je sloboda za Biljanu Plavšić", kazao je u svome pravedničkom predanju beznačajni Kuzmanović.

Utabanim stazama Karadžićeve revolucije krenuo je i premijer manjeg bh. eniteta Milorad Dodik, pa je posljednjih dana što verbalno što praktično iskazao svu servilnost prema njenom povratku u 'otadžbinu' i stavio se u odbranu njene nevinosti.

"Gospođa Biljana Plavšić je ovdje u Beogradu, slobodna po svim, ovim i božjim zakonima", rekao je Dodik novinarima, likujući nad slobodom zločinačkog čeda.

"Mislim da je to bila nepravda i da to apsolutno više nije ni važno, pogotovo za nju koja to treba da što prije zaboravi, a i mi, njeni prijatelji", rekao je Dodik u svojoj izjavi, vjerovatno nesvjestan šta radi i govori.

No, žena tako zločinačkog uma bila je u ratu u BiH sve samo ne humanitarna radnica i ljubiteljica ljudskih života, jer je bez ikakvog žala, na teritoriji na kojoj je vladala sa ostatkom 'udruženog zločinačkog poduhvata' (Karadžić i kompanija) posmatrala ubijanje hiljada svojih komšija Hrvata i muslimana. Nije se ona osvrnula na Srebrenicu, na prijedorske i druge logore, na masakr u Bijeljini, na spaljivanje živih ljudi u Višegradu. Humanistički je na to zažmirila i širila specifično raspoloženje za činjenje ovih zločina.

Danas njenu nevinost, umjesto Karadžića, brane Dodik, Kuzmanović i ostali koji se ne libe braniti zločin, iako žive u dijelu zemlje koji je zasijan masovnim grobnicama na najokrutnije načine poubijanih ljudi.

Kako Biljana Plavšić nije nikakav anđeo i svetica, već beskrupulozni zločinački um, podsjećaju i njene izjave koje je različitim srbijanskim i medijima bosanskih Srba davala tokom rata. Evo podsjećanja.

Fascinirana ubicom Arkanom

U Beogradu će 1996.godine izjaviti sljedeće:
'Kada sam vidjela šta je napravio u Bijeljini, zamislila sam da su sve njegove akcije takve. Rekla sam – ovo je srpski heroj. On je pravi Srbin, to je vrsta čovjeka kakvog trebamo'.

Ovakva zaljubljenost u Arkana, kako je još davno 1996.godine u svome tekstu za Helsinšku povelju, ocijenio beogradski profesor Slobodan Inić, proizilazi iz činjenice da je Arkan bio egzekutor njenog vlastitog dizajna i da je bio vrlo lojalan. To potvrđuje i njena izjava novosadskom listu Svet iz septembra 1993.godine:

' Preferirala bih da se čitava Istočna Bosna očisti od Muslimana. Kada kažem 'očisti', ne želim da me se doslovno shvati i misli na etničko čiščenje. Oni su prikačili ovu oznaku 'etničko čišćenje' jednom savršeno prirodnom fenomenu i karakterizirali ga kao ratni zločin'.

A, inspiraciju za inspirisanje drugih prof. Plavšić je nalazila kako u svojoj koncepciji biološke nadmoći srpske rase i nacije, tako i nacionalnom i političkom modelu Dragoljuba Draže Mihajlovića o svim Srbima u jednoj državi, od Đevđelije do Karlobaga. Uključujući tu 'čišćenje svih srpskih zemalja od neprijatelja srpstva i pravoslavlja', kako je izjavila listu Srbija u septembru 1992.godine.

Vlastita teorija : 'Muslimani su genetski deformisani'

Etničko čišćenje koje je Plavšićeva propagirala tokom cijelog rata korijene nalazi u njenoj vlastitoj definiciji Muslimana kao 'genetski deformisanih ljudi'. U intervjuu novosadskom Svetu u septembru 1993.godine je izjavila:

'To je istina. To je genetski deformisani materijal koji je prigrlio Islam. I sada sa svakom nasljednom generacijom taj gen postaje koncentriran. Postaje sve gori i gori, jednostavno postaje izražajan i diktira njihov stil mišljenja i ponašanja, koji je ukorijenjen u njihovim genima'.

Svoja 'naučna otkrića' profesorica Plavšić je ilustrirala i primjerima, pa je tako za Ejupa Ganića, nekadašnjeg istaknutog političara u BiH jedne prilike rekla ' da u političkim krugovima nije srela toliko defomisanu osobu'.

Sarajevsko Oslobođenje je u maju 1994.godine prenijelo i njenu izjavu o degeneraciji srpskog naroda, kao posljedice 'miješanja krvi' odnosno brakova između Srba i Muslimana, što je prema njenim riječima dovelo do razmjene gena među dvije etničke grupe i degeneracije srpstva. Taj proces Plavšićeva je nazvala 'desrbizacija'.

Ali čim su se pojavili Srbi sa pedigreom poput nje, Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Nikole Koljevića, prema pisanju prof. Slobodana Inića u Helsinškoj povelji, Srbi su se regenerirali preko noći i postali nacionalno osvješteni. Prof. Plavšić i za to ima 'naučno' objašnjenje:

'Vjerovatno je genetski faktor uključen ovdje - tajna krvi, koju naš narod ima', kazala je u razgovoru za paljanske novine 'Ognjišta' u junu 1993.godine.

Po toj liniji, Srbi su nadmoćniji, prema njenom tumačenju, i imaju pravo da ugnjetavaju slabije, u ovom slučaju Muslimane. To je ona ispoljila i u svojim viđenjima raspodjele osvojene zemlje u BiH.

'Ne želim im ništa dobro. Ali zbog vlastitog mira, moram im dati nešto, mjesto gdje će organizovati svoje živote, tako da me stalno ne uznemiravaju. To je kako ja razumijem tih 30 posto', kazala je ona magazinu Svet.
lucretiaMF

#24 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by lucretiaMF »

izbjeglice stvaraju lobi! :-) i glasaci biraju ministra vanjskih poslova! wow!
kao obicno, sad se sjetili rondati i dolaziti s pametnim prijedlozima, kad su je vec pustili! sta su do sada radili komsici ili amabasada u stockholmu, eto, zaposleni u ambasadi nisu izbjeglice, a vec odavno se prica o pustanju plavsicke. postoji svedska ambasad u sarajevu, ako se ne varam, i oni su znali da plavsicka izlazi ove jeseni.
carl bildt je, vrlo cesto, obilazio plavsicku u zatvoru i bio joj na usluzi. niko nije ni rijeci rekao od "nasih", sutili i gledali i sad im je uvijek neko drugi kriv za njihovu nesposobnost.

eh, da..... u svedskoj nema vise izbgjeglica, vec odavno. ;)
viva_castro

#25 Re: Raskidanje diplomatskih odnosa sa Švedskom

Post by viva_castro »

makkaj wrote:ljudi, mislim da ima puno drugih zemalja prije Švedske sa kojim bi trebalo prekinuti bilo kakve odnose, mada se taj čin, šta god on predstavljao, dugoročno ne isplati...pozdravljam Komšićev potez, ali smatram da je to dovoljno, poruka je poslana.
Gdje si ti bio 92. da poslije Vijećnice ili nakon porodilišta, ili možda nakon Bijeljine, Višegrada, Foče,... kažeš "smatram da je dovoljno, poruka je poslana"?!
Locked