Rasizam kod nas

Post Reply
Bodkin

#451 Re: Rasizam kod nas

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:
Šveđanin wrote:Ja pokušah biti realan.

Pitanje.. koliko ljudi je odavde bilo u getu? Koliko ljudi odavde je imalo iskustva sa više od 20, 30, 40 nacionalnosti.. S koliko ste njih radili, učili, stvarali nešto? Ja ovdje ne govorim o Bosni, gdje će oni vjerovatno biti predmet ne čistog rasizma, ali nekog vida ograđivanja.. ne govorim o Americi gdje da pokupe neku težu bolest, pitanje šta će s njima biti..

Ja govorim o jednoj socijalnoj državi, gdje je jedan od glavnih zadataka ubaciti takve ljude u sistem. Neće njima niko izbrisati njihov identitet, ali određena žrtva u smislu prilagođavanja, učenja jezika, nekog posla.. je potrebna.
Zasto su oni u getu? Sta ocekujes od nekog ko je dosao u geto gdje nema gotovo uopste domacih, gdje je standard zivljenja ispod prosjeka, gdje je kriminal iznad prosjeka, gdje je nivo obrazovanja mala, gdje je nivo poznavanja jezika mali, gdje je zivljenje na socijali norma i ciji roditelji su odrasli u ruralnoj Somaliji ili Iraku? Da se mozda samonauci principima zivljenja modernog evropskog drustva?

Historija rasta problema imigrantskih populacija u Zapadnoj Evropi, a pogotovo Svedskoj, je u stvari historija ekonomske stagnacije tih zemalja i potreba za radnom snagom, tehnoloskih inovacija, te ratnih razaranja u zemljama Treceg svijeta, a problemi koje danas imaju su odraz propasti imigrantske i socijalne politike tih zemalja, (opet prvenstveno Svedske, tako cesto spominjane kao "savrsenom sistemu drzavnog uredjenja").
pa nije bas da ti dodjes u njemacku i da ti je naredjeno da odes u geto. to je izbor. tamo su stanovi jeftiniji i lakse je jer pricas svoj jezik. a i zivot se ne razlikuje puno od onog kuci jer vrijede druga pravila osim sto kapa socijala.

i nije da u takvim sredinama zivi 100% populacije imigranata. cak ne zivi ni vecina. kako to da se ostali uklope? kako to da treca generacija imigranta jos ne prica jezik? ispade po tvom da su njemacke ili svedska glavni krivci. jesu samo zbog pogresne politike i previse otvorenosti. kod prve je greska sto su mislili gurnuti te ljude na marginu pa su se vremena promijenila, a otvorenost je poslala pogresan signal gdje cak i kod nas cujes raju kako spominje raj u skandinaviji zato sto je socijala dobra. pa zato brak kosta 15k maraka da bi dobio papire..

i nije to odraz ekonomske stagnacije nego je to odraz pogresne politike. na pocetku ih nisu ukljucivali u drustvene tokove niti su postavljali neke uslove pri dolasku i kasno je to sada ispraviti.
Googlerica

#452 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

jeza u ledja wrote:
Googlerica wrote: Vidjel sam taj geto u Svedskoj,i moram reci,oni koji se prilagode ,brzo napuste taj geto,isit je problem u Danskoj,imaju dijelovi van grada,geto,prave probleme i slicno; u SAD,mi izbjeglice,ili kako nas neki zovu od dragosti,pobjeglice,svi smo zivjeli i dolazili u iste kvartove grada,a kasnije se razisli u sigurne,razvijene i lijepe dijelove grada ; a rasizam doamcih je prema osobama iz geta,a to uklkucuje i geto lokalnog stanovnistva !
Pa da, a ljudi koji izadju iz geta su bolje integrisani i nisu oni ti koji olicavaju rasnu/etnicku posebnost. Neko je to vec ranije istakao na ovoj temi. U getima je veci postotak novih imigranata i prvih generacija pridoslica, te se oni uzimaju kao primjer kulturne i ekonomske neintegrisanosti.
da !

uspjesni imigranti promovisu svoju kulturu bez problema sa ostakom civiliziranog stanovnistva !
jeza u ledja

#453 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:
jeza u ledja wrote:Ne znam gdje bih poceo uopste... Neki od postova su za kriminalnog gonjenja, a ne za bana.
Čemu se ti čudiš, ne mogu da se načudim. Rasizam, fašizam, nacizam, ekstremizam svih oblika... su prirodno stanje uma i stvari, jer su se patroni tranzicije (tvoje američke vlade) oslonile baš na te elemente rušeći stari poredak stvari, pa se danas na istoku dižu spomenici nekadašnjim pripadnicima SS divizija, od Galicije do Baltika, a na Balkanu su puno pravo građanstva stekli svi oblici ekstremizma.

Američka vanjska politika, neoliberalni koncept i fašizacija tranzicijskih društava su lice i naličje istog fenomena.
Bivse komunisticke zemlje su se oslonile na rasizam, fasizam, nacizam i ekstremizam svih oblika ruseci totalitarni rezim komunisticke diktature? Ha ha, presmijesno.

Doduse, to jeste bio slucaj u bisvoj Yu, interesantno u zemlji koja je decenijama lazno isticala bratstvo i jedinstvo kroz multikulturalnost svih njenih naroda i narodnosti.

Multikulturalnost je pojam prvenstveno vezan za zapadnoevropske zemlje-nacije, a ne americki izvoz. Uostalom, meni je smijesno dovoditi SAD u kontekst sa neuspjehom integracije etnickih i rasnih grupa u kolektivno tkivo pripadnosti naciji.
Michio Kaku

#454 Re: Rasizam kod nas

Post by Michio Kaku »

Challenger__ wrote:
Cybernetic wrote:Problem sa multikulturalizmom je njegov fetisizam identiteta i isticanje razlika medju ljudima umjesto zajednistva i solidarnosti. Rezultati su atomizacija i getoizacija drustva, te jacanje reakcionarnih snaga kako medju domacim stanovnistvom, tako i imigrantima, posebno onima iz islamskih zemalja. Zapadnim kapitalistima nije u interesu ujedinjena i jaka radnicka klasa koja je u stanju suprotstaviti se razaranju socijalne drzave, dumpingu nadnica i sve tjeskobnijim uslovima zivota za vecinu. Zato su desnicari najveci multikulturalisti. Vaznije je nositi jedan od "kulturnih identiteta" nego hljeb na stolu, radno mjesto ili obrazovanje. Zahvaljujuci takvoj politici danas imamo Geerta Wildersa, ProKöln, vehabije i ostale primitivce.
Jak upis, s tim da mislim da atomizacija, individualizacija društva - koja je neminovna posljedica neoliberalnih procesa - nema za cilj samo "radničku klasu" koju potenciraš, nego sve kolektivne identitete.

Što stihijski, po prirodi procesa, što ciljano.
otprilike tačno, samo što je to sad svojstveno cijelom svijetu a ne samo zapadu. na zapadu je počelo ali ništa manje se kinezi ili rusi ili indijci danas ne furaju na identitet. zapravo je politika identiteta i politika kulturizacije praktično ono što je globalno nastupilo nakon sloma sovjetskog saveza. prestalo se jednostavno pričati o klasnim problemima u društvu, svako ko to spomene automatski je etiketiran kao lenjinista i komunista a većini ljudi je to samo asocijacija na sovjetski savez i 20 vijek... to i jeste velika pobjeda neo liberalizma što su ostali bez opozicije, odnosno sa lažnom nacionalističkom/fašističkom opozicijom. ljevica je potpuno marginalizovana a jedina nudi pravu alternativu.

pa martin luter king nikad nije spominjao toleranciju i multikulturu. on se borio za ista zakonska i ekonomska prava a ne za pravo kulturnog identiteta. u restrospektivi gledajuci, ispada kako se kroz cijelu istoriju i u svijetu i kod nas samo kuhalo zbog etničke mržnje ali mi nismo ni svjesni da kad tako razmišljamo samo upadamo u istu ideološku zamku, kako su identiteti stariji problem od vec postojeceg klasnog antagonizma.
Challenger__

#455 Re: Rasizam kod nas

Post by Challenger__ »

jeza u ledja wrote:Bivse komunisticke zemlje su se oslonile na rasizam, fasizam, nacizam i ekstremizam svih oblika ruseci totalitarni rezim komunisticke diktature? Ha ha, presmijesno.
Ko je to napisao? Izvrćeš smisao tuđih upisa? Radiš li to namjerno, ili ne shvataš šta drugi pišu... :zzzz:

_____

Dakle, nemoj se iščuđavati ekstremizmu koje su stvorile i/ili ohrabrile američke administracije i neoliberalizam, koje koriste kao svoje oruđe, od terorizma do neonacizma.
Challenger__

#456 Re: Rasizam kod nas

Post by Challenger__ »

Michio Kaku wrote:...to i jeste velika pobjeda neo liberalizma što su ostali bez opozicije, odnosno sa lažnom nacionalističkom/fašističkom opozicijom.
Dobar ti je čitav upis, a naglašavam ovu lažnu "opoziciju" u spektru od Al-Qaede preko nacionalizma/šovinizma/rasizma/neonacizma... koji su u osnovi isti kura* što i "civilizovana" neoliberalna pozicija ma kog obrsaca.

Lice i naličje istog fenomena, istog problema, iste bolesti, istog, planetarnog kancera.
jeza u ledja

#457 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:
jeza u ledja wrote:Bivse komunisticke zemlje su se oslonile na rasizam, fasizam, nacizam i ekstremizam svih oblika ruseci totalitarni rezim komunisticke diktature? Ha ha, presmijesno.
Ko je to napisao? Izvrćeš smisao tuđih upisa? Radiš li to namjerno, ili ne shvataš šta drugi pišu... :zzzz:
Priznajem, trebalo mi je malo vremena da skontam sta si uopste htio reci, a ovo gore je bilo jedino objasnjenje. U suprotnom, tvoja recenica:
Rasizam, fašizam, nacizam, ekstremizam svih oblika... su prirodno stanje uma i stvari, jer su se patroni tranzicije (tvoje američke vlade) oslonile baš na te elemente rušeći stari poredak stvari
nema nikakvog smisla.

"Rasizam je prirodno stanje stvari....jer...su se patroni tranzicije (ko je to?, Marsovci?) oslonili na bas taj elemenat (rasizam, nacizam, itd) ruseci stari poredak stvari (komunizam)."

Znaci Lech Walesa i Vaclav Havel su se oslanjali na fasizam. :D
A likovi poput Causescua i kako se zvase onaj, jel Honeker, su bili zadnja brana neoliberalnom fasizmu. :D

Uostalom, zasto mislis da se moras javiti na svaku temu gdje se spominju neoliberali i slicni pojmovi kad ne znas ni o cemu nista? Ovi boljsevici i fasisti bar znaju nesto o besmislenim tezama koje isticu. Ti si tu, vjeruj mi, kao i svugdje, visak.....u stvari nisi, ti si svoj rasizam vec ranije pokazao, pa se taman uklapas ovdje, ali nemoj tita ti ocekivati da ti repliciram jer znam da ces utusit.
Challenger__

#458 Re: Rasizam kod nas

Post by Challenger__ »

Pogledajte manire ovih pseudohumanista. Načelno su protiv: nacionalizma/šovinizma/rasizma/neonacizma... a kada im se dirne u tabu (krivica neoliberalizma i američkih administacija) onda sagovornika proglašavaju nekompetentnim.

Patetične uvredljive neznalice.

Last edited by Challenger__ on 21/01/2014 19:53, edited 1 time in total.
Challenger__

#459 Re: Rasizam kod nas

Post by Challenger__ »

Ama, evo ti tema, izigravaj majku Terezu. Osuđuj žrtve, a pravdaj krivce, *ebe mi se.
jeza u ledja

#460 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:Pogledajte manire ovih pseudohumanista. Načelno su protiv: nacionalizma/šovinizma/rasizma/neonacizma... a kada im se dirne u tabu (krivica neoliberalizma i američkih administacija) onda sagovornika proglašavaju nekompetentnim.

Patetične uvredljive neznalice.

#461 Re: Rasizam kod nas

Post by Šveđanin »

U duhu teme..

Haribo povlači "rasističke" bombone

Berlin, Bern -- Nemačka konditorska kompanija Haribo na tržištu Švedske i Danske obustaviće prodaju bombona koje su tamošnji potrošaci ocenili rasističkim.

Image

Budući da su pojedine bombone Hariba dizajnirane kao maske koje podsećaju na primitivnu umetnost afričkih, azijatskih i indijanskih plemena, potrošači u Skandinaviji su ih ocenili kao rasističke.
Ove bombone pripadaju liniji "skiper miks" koju je ovaj proizvođač plasirao na tržište pre više godina, piše švajcarski list 24 sata.
"Ocenili smo da možemo da sačuvamo ovaj proizvod na tržištu, ali poštujući kritike klijenata, uklonićemo iz asortimana one marke koje oni smatraju uvredljivim", objasnio je direktor švedske filijale Hariba, Ola Dagliden.
Rasističke ili ne, ove bombone izazvale su u Švedskoj brojne polemike poslednjih godina.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=801403

Tako je to kad sredis korupciju u sudstvu, policiji, politici, zdrastvu, kada sredis obrazovanje mladih,kriminal svedes na "normalnu" meru...kad sve to sredis, bavis se gumenim bombonama.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bodkin

#462 Re: Rasizam kod nas

Post by Bodkin »

:lol: dobar komentar
jeza u ledja

#463 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

e jebiga sto je previse previse :-)

nekad davno je u usa bila aferica u nekim lokalnim novinama u vezi nasih bombona "negro", neki se crnci nasli uvrijedjenim. :roll:

jest da cijeli latinski svijet crnce zove "negro" al nema veze. :|

jebiga, sve je in the eyes of beholder, sho bi rekli kinezi.
Googlerica

#464 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

jeza u ledja wrote:e jebiga sto je previse previse :-)

nekad davno je u usa bila aferica u nekim lokalnim novinama u vezi nasih bombona "negro", neki se crnci nasli uvrijedjenim. :roll:

nije previse,primjer iz Svedjanovog posta je odlican!

jeza_u_ledja,tvoj primjer je primjer kad svih 7padeznih pitanja zadovoljis na trzistu,ukljucujuci bonton ,tradiciju jedne kulture,i naravno,ako izbacis cokoladu sa pogrdnim imenom u BiH,ali u Dominikani je prodaje,naravno da im nece smetati ime cokolade,eh pa tako je i sa Negro bonobonama,meni je svejedno,a crnac crnaca u SAD tako nazove u verbalnom sukobu,to je je znak ozbiljnog sukoba i uvrede !
jeza u ledja

#465 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

Googlerica wrote:

jeza_u_ledja,tvoj primjer je primjer kad svih 7padeznih pitanja zadovoljis na trzistu,ukljucujuci bonton ,tradiciju jedne kulture,i naravno,ako izbacis cokoladu sa pogrdnim imenom u BiH,ali u Dominikani je prodaje,naravno da im nece smetati ime cokolade,eh pa tako je i sa Negro bonobonama,meni je svejedno,a crnac crnaca u SAD tako nazove u verbalnom sukobu,to je je znak ozbiljnog sukoba i uvrede !
nista te ja nisam skonto... :?
fatamorgana

#466 Re: Rasizam kod nas

Post by fatamorgana »

A da li je rasizam kad neko jede Negro bombone npr. u Bronx-u?
Googlerica

#467 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

jeza u ledja wrote:
Googlerica wrote:

nista te ja nisam skonto... :?
da li si vidio proizvod koji moze imati vise znacenja na razlicitm jezicima? Negro bonbone su u BiH OK,u SAD nisu OK,i vec sam objasnila razlog!
fatamorgana

#468 Re: Rasizam kod nas

Post by fatamorgana »

Googlerica wrote: da li si vidio proizvod koji moze imati vise znacenja na razlicitm jezicima? Negro bonbone su u BiH OK,u SAD nisu OK,i vec sam objasnila razlog!
A da li je uvredljivo ako npr. papa jede Negro bombone?
no_mani=no_fjučr

#469 Re: Rasizam kod nas

Post by no_mani=no_fjučr »

Mira Duma

Image
Googlerica

#470 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

fatamorgana wrote:A da li je rasizam kad neko jede Negro bombone npr. u Bronx-u?
moze,a ne mora ! ovisi o xyz faktorima!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#471 Re: Rasizam kod nas

Post by Chmoljo »

flexibila wrote: :pisnula: :pisnula: :pisnula:
Oplakah :thumbup: :thumbup:
što je najgore... nisam zaključao... kasne i moji vozovi... :D
jeza u ledja

#472 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

Googlerica wrote:
da li si vidio proizvod koji moze imati vise znacenja na razlicitm jezicima? Negro bonbone su u BiH OK,u SAD nisu OK,i vec sam objasnila razlog!
Ovaaaj, rijec "Negro" je starinski naziv za crnce, upotrebljavan do 60ih godina. Nikad, a ni sad, nije imala uvrjedljiv karakter. Pretpostavljam da ima ljudi kojima smeta, ali generalno, bar koliko ja znam, "Negro" nema pezorativno znacenje. No svejedno, razumljivo je da je nekom crncu u SAD cudno takav naziv stavljati na bombone.
Mescini da si ti taj naziv pomjesala sa terminom "nigger", koji haman pa se niko ko nije crnac ne usudjuje uopste da kaze.
animals

#473 Re: Rasizam kod nas

Post by animals »

E da smo svi iste boje , iste visine i tezine..bi li onda bilo rasista :D
animals

#474 Re: Rasizam kod nas

Post by animals »

Ili kad se kaze za dobru zensku..vidi je sto je rasna.. :D
fatamorgana

#475 Re: Rasizam kod nas

Post by fatamorgana »

animals wrote:Ili kad se kaze za dobru zensku..vidi je sto je rasna.. :D