Revolver wrote:ovdje se kuka kao da su dobile smrtnu kaznu kamenovanjem. za dvije godine su vani i opet će moći, da citiram jednog forumaša: gurati zaleđeno pile u p.......u
a svega ovoga se niko neće sjećati.
@505sCrtom: o kakvoj ocjeni vrijednosti umjetničkog djela ti pričaš? kakvo umjetničko djelo? kakva vrijednost? daj mi osvrt nekog relevantnog kritičara koji je njihovu "umjetnost" ocijenio pozitivno.
možeš reći da su dobile preveliku kaznu, da je Putin diktator, da Rusija nema veze sa demokratijom i složiću se više ili manje s tobom, ali od ovih likova praviti umjetnike, disidente, genijalne provokatore je stvarno van svake pameti.
andrei erofeev je dovoljno relevantan. mozes li prokomentarisati njegovo misljenje. to je citat iz mog proslog komentara.
ovdje mozes procitati nesto o tematici
Voina: Russia’s Robin Hoods
jedan odlomak iz clanka:
"Not only can it be difficult for observers and journalists to define a difference between art and political activism. In recent years artists and activists in the growing political underground in Russia have increasingly been targeted with the same legislation. A raft of laws have been used: most notoriously, two articles in the Russian Criminal Code, 282 and 213, both ostensibly designed to protect society and religious and social groups from “incitement of hatred” and “hooliganism”, have been deployed increasingly often against artists and political activists. This has been facilitated by the importance the Russian executive and legislative authorities have afforded anti-extremist legislation — to which Article 282 is related – that has been developed and bolstered since 2002. Critics complain that the wording of legislation is vague, thus allowing the police and security services to wield the same legislation against Islamist terrorists, neo-Nazi gangs, anarchist groups, bloggers and artists. Other laws, such as “insulting a representative of the authorities” (Article 319), and breaking the “official use of state symbols” (Article 17.10 in the Administrative Code) — in other words, misusing the Russian flag — have also been cited."
a ako pitas za
moje misljenje. necu spekulisati vrijednosti umjetnickog rada. ali jako bitno. u umjetnosti
nema "etickih parametara". umjetnik mora biti slobodan. inace gubi smisao. to sto se tebi ne svidja njihov estetski izrazaj je nesto drugo i ne znaci da nisu poslali poruku ili izazvali reakciju. dapace.
mnogi umjetnici, pogotovo oni koji su bili kriticni prema vlasti ili crkvi, nisu bili vrijednovani u svoje vrijeme. tek kasnije su bili prihvatani. zar nije bulgakovova majstor i margarita najbolji primjer za to?
samim tim da nas dvojica raspravljamo njihov rad, daje potvrdu opravdanosti postojanja tog rada. zar to i nije bio cilj? umjetnost koja ce izazvati reakciju. nadam se da ne banalizujes moju zadnju recenicu. kad kazem reakciju mislim na milione ljudi u rusiji koji razgovaraju o pussy riot, a onda sa tim se otvaraju nove teme koje cesto odu i do staljina iz 1937. godine.
umjetnost treba da kriticki gleda na zivot. da izazove reakciju i navede na razmisljanje. znaci, ja uopste ne gledam ni ti s moralne ni ti s eticke strane na umjetnost. jer to je uvjetovano trenutnim stanjem svijesti/politickim sistemom/socijalnom ili ako hoces trenutnom nivou civilizacije. ne znaci nista.