Prvi put bez sebe na izbore
- granap
#1 Prvi put bez sebe na izbore
Ja, Senad Avdić, svečano se obavezujem da neću, prvi puta u svojoj dugogodišnjoj karijeri demokratski postuliranog građanina, izaći na izbore. Nema šanse, nema teorije! Ma kakvi, ne pada mi na pamet! Nemam ambicija više da „izlaskom na izbore, preuzmem vlastitu sudbinu u sopstvene ruke“, kako je to fino, jezički dekorativno neki dan kazao dobroćudni i dobronamjerni visoki predstavnik u BiH, austrijski diplomata Valentin Inzko.
Piše: Senad Avdić; Slobodna Bosna
Poznajem Inzka, nismo privatno loši, dobri smo relativno, zapravo se u svemu slažemo, razumijemo, ali on, nažalost, neće biti na izbornim listama. Kakvu sudbinu da ja „preuzmem u svoje ruke“, ako i za koga glasam, ili ne glasam, ako nekog zaokružim, a onog drugog prekrižim, zaobiđem?
Za šta sam, za koga sam prije četiri godine glasao, koje sam vrijednosti podržao kada sam na biračkom mjestu u sarajevskoj Logavinoj ulici zaokružio ime Željka Komšića, a ne, recimo, Sulejmana Tihića? Glasao sam, kasnije ću saznati, za Robot komerc i poslovnu ekspanziju njegovog vlasnika, izvjesnog, sve do rata marginalnog švercera Selvera Oruča. Taj je Oruč nekoliko godina prije izbora Tihiću kupio, „opremio i obučio“ vikendicu negdje u okolini Kiseljaka, a nakon prošlih izbora počastio Željka Komšića skupocjenom „Mercedesovom“ limuzinom. Sve sa čvrstom poslovnom logikom: Komšić je, dok je bio načelnik općine Novo Sarajevo omogućio Oruču da svoj tržno-poslovni centar izgradi bukvalno u avliji „njegove“ Općine.
A šta bi bitnoga promijenilo da sam se, umjesto Komšića, opredijelio za Sulejmana Tuhića? Bila bi to razorna, nepovratna kapitulacija pred privatizacijskim bezobrazlukom personificiranim u Tihićevom „strateškom partneru“, navrat-nazor osmišljenom hotelijeru Aliji Budnji. Budnjo je, podsjećam, ona prigradska lola-bekrija, predratni električar niske struje, ratni saboter i poratni beskrupulozni liferant humanitarne pomoći, koji je kompleks hotela na Ilidži kupio po sto puta nižoj cijeni od tržišne logike .
Radončićev nepismeni bilten Dnevni avaz tada je, prije tri-četiri godine, gospodina Budnju proglasio za „ličnost dana“, reis Cerić ga je kovao u zvijezde i polumjesece: danas je pljačka ilidžanskih hotela jedan od ključnih dokaza Radončićeve Stranke za bolju budućnost i „liberalnog dijela“ Islamske zajednice da je Tihić pokrovitelj privatizacijske mafije.
U šta je, u koje postizborne koalicijsko-kriminalne furtutme otišao moj glasački listić na kojem sam u prošlom izbornom ciklusu glasao sa Socijaldemokratsku partiju BiH na svim nivoima vlasti? Vjerovatno je od toga imao koristi predsjednik te revizionističke, „tehnomenadžerske“ strančice Zlatko Lagumdžija i njegovi back vokali, Damir Hadžić, Damir Mašić, Sabrija Pojskić...
Jesam li, a plašim se da jesam, svojim glasom za SDP na prethodnim izborima barem simbolično legitimirao, aminovao bahatost i neumjerenost načelnika sarajevske općine Novi Grad Damira Hadžića? Sreli smo se Hadžić i ja prije dva mjeseca na sarajevskom sudu, i dečko se ponaša kao da je on glasao za mene kao kolumnistu, a ne ja za njega kao načelnika! Nisam ispunio njegova predizborna obećanja?!
Tri se kandidata nude za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić i sada je, ko biva, na biračima da se opredijele, u najmanju ruku za „manje zlo“. Zašto bih se ja mučio i odlazio na biračko mjesto da bih glasao za bilo kakvo zlo, bilo ono manje, veće, ili
(o)srednje?! Glasam li za Silajdžića, jasno mi je, saučesnik sam u milion krivičnih radnji; podržao sam tim svojim, pojedinačnim, jadnim i kukavnim glasačkim listićem Silajdžićevu diplomatsko- političku ergelu, od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kuvajtu, notornog varalice Jasina Ravashdea, preko „međunarodnog dokazanog eksperta“ za pravna pitanja Damira Arnauta, zaključno sa budućim Silajdžićevim diplomatsko-konzularnim akvizicijama, među koje se rukama i nogama trpaju neke moje novinarske kolege, čija imena ne bih navodio iz profesionalno-higijenskih razloga.
Kakav li bih težak prestup, trajno i nepivratno napravio da se odlučim glasati za Bakira Izetbegovića; značilo bi to da sam se solidarizirao sa opakom kriminalno-komunalnom mrežom koju je kandidat Stranke demokratske akcije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH razgranao tokom posljednjih 20-ak godina. Glas za Alijinog „malog Bakira“, neminovno je , uz ostale kriminalne face, otvorena, nekritička podrška njegovom najboljem drugu Senadu Šahinpašiću Šaji, podrinjskom tajkunu, rudimentarnom primitivcu, velemajstoru gnusnih, nepojmljivijih prijetnji, vandalističkih vulgarnosti i stravičnih uvreda nezapamćenih u ovdašnjem javnom i tajnom komunikacijskom prostoru.
Ostaje nam još treći potencijalni član Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić, na kojeg je suvišno trošiti i lijepe, a kamoli ružne riječi i rečenice. Taj patuljasti medijski demokrata i „poduzetnik“ prepoznatljive proevropske prifilacije i nebeskih gabarita mi je negdje u ljeto 1994. godine pomirljivo, nenametljivo u kafani toplo ljudski rekao: „Još me jednom pomeni u te tvoje novine, prosut ću ti mozak“. Možda ne bi bilo loše za Radončića glasati, budući da se iz proceduralnih, formalnih „papirnatih“ razloga nije uspio na izborne liste plasirati moj omiljeni Radončićev zemljak iz Plava i Gusinja Ekrem Jevrić Gospoda. Glasanjem za Radončića, najmanje bih dva ljuta i utjecajna Nasera skinuo sa vrata: ugostitelja Kellmendija i njegovog vjernog druga Orića...
Hajde, možda bi se, kontam ja u sebi, moglo glasati i za Liberalnu stranku, ako mi građanska dužnost i inercija to preporučuje i nalaže, ali ko će pristojan, sabran i pribran, i koliko-toliko odgovoran glasati za „političku opciju“ čiji je čelnik Bojan Zec Filipović dužan općini Centar 15-20 hiljada maraka neplaćenih kirija za poslovni prostor koji godinama koristi, a ne plaća? A njegov dopredsjednik, predratni latentni kokuz Zlatko Hurtić skršio je 5-6 miliona maraka na mukotrpnu borbu protiv siromaštva u nekoj izmišljenoj državnoj agenciji.
Barem destak mojih vrlo dobrih drugova, razočaranih „postojećim stanjem“ prešli su u Novu Stranku, počasnog predsjednika, oskarovca u pričuvi, Danisa Tanovića; niko od njih, nakon što su na lokalnim izborima uzeli neke mrvice vlasti, između sebe ne priča; skočili jedan drugom za vratove, kolju se oko krajnje banalnih, a u osnovi unosnih poslova, „lokalne naravi“.
Možda je laž sve što pričaju jedni protiv drugih, vjerovatno tu ima i „speen doktora“, mešetara prevare, ali sve to skupa, „ugrubo,“ mene učvršćuje u odluci da ne izlazim na izbore. Je li više ukrao Milorad Dodik kada je napravio zgradu Vlade u Banjoj Luci za 250 miliona maraka, ili je od poreskih obavznika“ više „zavrnuo“ njegov najljući oponent Mladen Ivanić nakon što je kompletan bankarski sektor Republike Srpske prodao za jednu-dvije marke?
Je li, recimo, doktor Božo Ljubić, predsjednik reformiranog i krajnje svježeg HDZ-a 1990, na Petom Saboru Hrvatske demokratske zajednice BiH podršku Franje Tuđmana osigurao zato što je lijep i pametan ili zato što je kao ministar zdravlja Federacije BiH prebacio desetine milione maraka zagrebačkoj medicinskoj središnjici predvođenoj dr. Andrijom Hebrangom na konto „liječenja ranjenika iz BiH“.
Nije meni problem prevaliti simboličnih tristo-četiristo metara do nadležnog izbornog mjesta; drama mi je kad nakon nekoliko godina saznam za koga sam sve glasao i ušta sam se, neoprezan kakvog me Bog stvorio, nepropisno zaletio: dakle: nikad više i ni pod kojim uvjetima mene pred izbornim kutijama ne možete očekivati, glasujte, glasajte, ali mene ne čekajte!
Piše: Senad Avdić; Slobodna Bosna
Poznajem Inzka, nismo privatno loši, dobri smo relativno, zapravo se u svemu slažemo, razumijemo, ali on, nažalost, neće biti na izbornim listama. Kakvu sudbinu da ja „preuzmem u svoje ruke“, ako i za koga glasam, ili ne glasam, ako nekog zaokružim, a onog drugog prekrižim, zaobiđem?
Za šta sam, za koga sam prije četiri godine glasao, koje sam vrijednosti podržao kada sam na biračkom mjestu u sarajevskoj Logavinoj ulici zaokružio ime Željka Komšića, a ne, recimo, Sulejmana Tihića? Glasao sam, kasnije ću saznati, za Robot komerc i poslovnu ekspanziju njegovog vlasnika, izvjesnog, sve do rata marginalnog švercera Selvera Oruča. Taj je Oruč nekoliko godina prije izbora Tihiću kupio, „opremio i obučio“ vikendicu negdje u okolini Kiseljaka, a nakon prošlih izbora počastio Željka Komšića skupocjenom „Mercedesovom“ limuzinom. Sve sa čvrstom poslovnom logikom: Komšić je, dok je bio načelnik općine Novo Sarajevo omogućio Oruču da svoj tržno-poslovni centar izgradi bukvalno u avliji „njegove“ Općine.
A šta bi bitnoga promijenilo da sam se, umjesto Komšića, opredijelio za Sulejmana Tuhića? Bila bi to razorna, nepovratna kapitulacija pred privatizacijskim bezobrazlukom personificiranim u Tihićevom „strateškom partneru“, navrat-nazor osmišljenom hotelijeru Aliji Budnji. Budnjo je, podsjećam, ona prigradska lola-bekrija, predratni električar niske struje, ratni saboter i poratni beskrupulozni liferant humanitarne pomoći, koji je kompleks hotela na Ilidži kupio po sto puta nižoj cijeni od tržišne logike .
Radončićev nepismeni bilten Dnevni avaz tada je, prije tri-četiri godine, gospodina Budnju proglasio za „ličnost dana“, reis Cerić ga je kovao u zvijezde i polumjesece: danas je pljačka ilidžanskih hotela jedan od ključnih dokaza Radončićeve Stranke za bolju budućnost i „liberalnog dijela“ Islamske zajednice da je Tihić pokrovitelj privatizacijske mafije.
U šta je, u koje postizborne koalicijsko-kriminalne furtutme otišao moj glasački listić na kojem sam u prošlom izbornom ciklusu glasao sa Socijaldemokratsku partiju BiH na svim nivoima vlasti? Vjerovatno je od toga imao koristi predsjednik te revizionističke, „tehnomenadžerske“ strančice Zlatko Lagumdžija i njegovi back vokali, Damir Hadžić, Damir Mašić, Sabrija Pojskić...
Jesam li, a plašim se da jesam, svojim glasom za SDP na prethodnim izborima barem simbolično legitimirao, aminovao bahatost i neumjerenost načelnika sarajevske općine Novi Grad Damira Hadžića? Sreli smo se Hadžić i ja prije dva mjeseca na sarajevskom sudu, i dečko se ponaša kao da je on glasao za mene kao kolumnistu, a ne ja za njega kao načelnika! Nisam ispunio njegova predizborna obećanja?!
Tri se kandidata nude za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić i sada je, ko biva, na biračima da se opredijele, u najmanju ruku za „manje zlo“. Zašto bih se ja mučio i odlazio na biračko mjesto da bih glasao za bilo kakvo zlo, bilo ono manje, veće, ili
(o)srednje?! Glasam li za Silajdžića, jasno mi je, saučesnik sam u milion krivičnih radnji; podržao sam tim svojim, pojedinačnim, jadnim i kukavnim glasačkim listićem Silajdžićevu diplomatsko- političku ergelu, od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kuvajtu, notornog varalice Jasina Ravashdea, preko „međunarodnog dokazanog eksperta“ za pravna pitanja Damira Arnauta, zaključno sa budućim Silajdžićevim diplomatsko-konzularnim akvizicijama, među koje se rukama i nogama trpaju neke moje novinarske kolege, čija imena ne bih navodio iz profesionalno-higijenskih razloga.
Kakav li bih težak prestup, trajno i nepivratno napravio da se odlučim glasati za Bakira Izetbegovića; značilo bi to da sam se solidarizirao sa opakom kriminalno-komunalnom mrežom koju je kandidat Stranke demokratske akcije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH razgranao tokom posljednjih 20-ak godina. Glas za Alijinog „malog Bakira“, neminovno je , uz ostale kriminalne face, otvorena, nekritička podrška njegovom najboljem drugu Senadu Šahinpašiću Šaji, podrinjskom tajkunu, rudimentarnom primitivcu, velemajstoru gnusnih, nepojmljivijih prijetnji, vandalističkih vulgarnosti i stravičnih uvreda nezapamćenih u ovdašnjem javnom i tajnom komunikacijskom prostoru.
Ostaje nam još treći potencijalni član Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić, na kojeg je suvišno trošiti i lijepe, a kamoli ružne riječi i rečenice. Taj patuljasti medijski demokrata i „poduzetnik“ prepoznatljive proevropske prifilacije i nebeskih gabarita mi je negdje u ljeto 1994. godine pomirljivo, nenametljivo u kafani toplo ljudski rekao: „Još me jednom pomeni u te tvoje novine, prosut ću ti mozak“. Možda ne bi bilo loše za Radončića glasati, budući da se iz proceduralnih, formalnih „papirnatih“ razloga nije uspio na izborne liste plasirati moj omiljeni Radončićev zemljak iz Plava i Gusinja Ekrem Jevrić Gospoda. Glasanjem za Radončića, najmanje bih dva ljuta i utjecajna Nasera skinuo sa vrata: ugostitelja Kellmendija i njegovog vjernog druga Orića...
Hajde, možda bi se, kontam ja u sebi, moglo glasati i za Liberalnu stranku, ako mi građanska dužnost i inercija to preporučuje i nalaže, ali ko će pristojan, sabran i pribran, i koliko-toliko odgovoran glasati za „političku opciju“ čiji je čelnik Bojan Zec Filipović dužan općini Centar 15-20 hiljada maraka neplaćenih kirija za poslovni prostor koji godinama koristi, a ne plaća? A njegov dopredsjednik, predratni latentni kokuz Zlatko Hurtić skršio je 5-6 miliona maraka na mukotrpnu borbu protiv siromaštva u nekoj izmišljenoj državnoj agenciji.
Barem destak mojih vrlo dobrih drugova, razočaranih „postojećim stanjem“ prešli su u Novu Stranku, počasnog predsjednika, oskarovca u pričuvi, Danisa Tanovića; niko od njih, nakon što su na lokalnim izborima uzeli neke mrvice vlasti, između sebe ne priča; skočili jedan drugom za vratove, kolju se oko krajnje banalnih, a u osnovi unosnih poslova, „lokalne naravi“.
Možda je laž sve što pričaju jedni protiv drugih, vjerovatno tu ima i „speen doktora“, mešetara prevare, ali sve to skupa, „ugrubo,“ mene učvršćuje u odluci da ne izlazim na izbore. Je li više ukrao Milorad Dodik kada je napravio zgradu Vlade u Banjoj Luci za 250 miliona maraka, ili je od poreskih obavznika“ više „zavrnuo“ njegov najljući oponent Mladen Ivanić nakon što je kompletan bankarski sektor Republike Srpske prodao za jednu-dvije marke?
Je li, recimo, doktor Božo Ljubić, predsjednik reformiranog i krajnje svježeg HDZ-a 1990, na Petom Saboru Hrvatske demokratske zajednice BiH podršku Franje Tuđmana osigurao zato što je lijep i pametan ili zato što je kao ministar zdravlja Federacije BiH prebacio desetine milione maraka zagrebačkoj medicinskoj središnjici predvođenoj dr. Andrijom Hebrangom na konto „liječenja ranjenika iz BiH“.
Nije meni problem prevaliti simboličnih tristo-četiristo metara do nadležnog izbornog mjesta; drama mi je kad nakon nekoliko godina saznam za koga sam sve glasao i ušta sam se, neoprezan kakvog me Bog stvorio, nepropisno zaletio: dakle: nikad više i ni pod kojim uvjetima mene pred izbornim kutijama ne možete očekivati, glasujte, glasajte, ali mene ne čekajte!
-
rahmanjin
#2 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Senad je nebrojeno puta pokazao da ima kockasta m.da i da nema za njega tabu teme, ali mislim da mu nije trebao ovaj tekst. Da se razumijemo, ja se skoro u potpunosti slazem s njegovim tekstom ali ipak mislim da ne treba ljude obeshrabrivati da izađu na izbore. Treba izaci i glasati, da politicari vide da mogu biti smjenjeni i da pokazu zbog toga makar malo odgovornosti prema biracima.
- armin071
#3 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Ako si dobro procitao tekst, valjda si shvatio da bas nekog izbora i nema.Ili si medju ovim gore nabrojanim nasao svog "idola"?! Oni za koje bih ja mozda glasao nesto tipa Bogic Bogicevic nemaju sanse da dospiju na ove liste tako da ovaj tekst je i vise od istine.rahmanjin wrote:Senad je nebrojeno puta pokazao da ima kockasta m.da i da nema za njega tabu teme, ali mislim da mu nije trebao ovaj tekst. Da se razumijemo, ja se skoro u potpunosti slazem s njegovim tekstom ali ipak mislim da ne treba ljude obeshrabrivati da izađu na izbore. Treba izaci i glasati, da politicari vide da mogu biti smjenjeni i da pokazu zbog toga makar malo odgovornosti prema biracima.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Senade Avdiću, novinarčino, ti što si ''popio'' predratne mostarske batine samo zbog toga što si novinar, pa pisao,...
Onog dana kada si dobio CIPS ličnu kartu, glasao si za prošloizborne pobjednike. Preostaje ti da na narednim izborima povučeš taj svoj glas glasajući protiv.
Moj ti je prijedlog da glasaš po preporuci CCI ili kako se već zovu ovi ''civilni'' što objavljuju kako je koji političar, stranka/partija, parlament, vlada,...šljakao u proteklom periodu.
Ima još jedna opcija: Iza izborne niše nariši 4 čiča Gliše!
Onog dana kada si dobio CIPS ličnu kartu, glasao si za prošloizborne pobjednike. Preostaje ti da na narednim izborima povučeš taj svoj glas glasajući protiv.
Moj ti je prijedlog da glasaš po preporuci CCI ili kako se već zovu ovi ''civilni'' što objavljuju kako je koji političar, stranka/partija, parlament, vlada,...šljakao u proteklom periodu.
Ima još jedna opcija: Iza izborne niše nariši 4 čiča Gliše!
Last edited by PipiDugaDevetka on 23/08/2010 00:09, edited 1 time in total.
-
rahmanjin
#5 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Kao sto rekoh, skoro se u potpunosti slazem s tekstom, i nemam kao sto ti rece svog idola, cak je i u mom slucaju glas na proslim izborima isao SDP-u ali ovaj put nece. Ja sam govorio o drugim stvarima, da ljudi masovnije izlaze na izbore onda bi se i lakse mijenjala vlast, jer vladajuce stranke imaju svoju glasacku masinu sa nekih plus, minus 5 posto na svakim izborima. Kada bi vise ljudi izaslo onda bi se i povecala mogucnost promjene vlasti, jer apstinenti su uglavnom kontra vlasti ali je uvijek razlog nemam za koga da glasam. Mozda je ovo utopija sto ja govorim al to je moje misljenje.armin071 wrote:Ako si dobro procitao tekst, valjda si shvatio da bas nekog izbora i nema.Ili si medju ovim gore nabrojanim nasao svog "idola"?! Oni za koje bih ja mozda glasao nesto tipa Bogic Bogicevic nemaju sanse da dospiju na ove liste tako da ovaj tekst je i vise od istine.rahmanjin wrote:Senad je nebrojeno puta pokazao da ima kockasta m.da i da nema za njega tabu teme, ali mislim da mu nije trebao ovaj tekst. Da se razumijemo, ja se skoro u potpunosti slazem s njegovim tekstom ali ipak mislim da ne treba ljude obeshrabrivati da izađu na izbore. Treba izaci i glasati, da politicari vide da mogu biti smjenjeni i da pokazu zbog toga makar malo odgovornosti prema biracima.
- ReD aka Socijalista
#6 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Ma daj bjezi senade kenjas vazda ko medjed u sred stale. Koji nacin jos nisi pokusao da te ko biva vise citaju. BAs si klaun. Neka ljudi izadju na izbore, to treba da pises. Da budes od kakve korist, ovako si siva mitologija...
- Been
#7 Re: Prvi put bez sebe na izbore
U računar da će Avdić na kraju glasati i da će za 2 godine od toga raditi cirkus !
- Vrteska
#8 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Gledaj gledaj kako odgovaraju ljude od glasanja postavljanjem bezveznih tekstova.
GLASATI. I SAMO GLASATI.
Pa zar vi ne vidite gdje živite? Hoće to neko mijenjati za vas? Dignite se jednom u 4 godine, mućnite glavom i GLASAJTE. To je najmanje što možete uraditi.
GLASATI. I SAMO GLASATI.
Pa zar vi ne vidite gdje živite? Hoće to neko mijenjati za vas? Dignite se jednom u 4 godine, mućnite glavom i GLASAJTE. To je najmanje što možete uraditi.
- dzenan_tr
#9 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Zanimljiv tekst koji nagovještava mogućnost da će aktualni kleptomani od narednih izbora nadalje truditi se da "provuku kroz papire" sve što su prethodno maznuli, te da će, shodno tome, koja mrvica sa trpeze konačno pasti i među puk.
Tuđi govor: „Još me jednom pomeni u te tvoje novine, prosut ću ti mozak“.
Tuđi govor: „Još me jednom pomeni u te tvoje novine, prosut ću ti mozak“.
- vivaldi
#10 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Svaka cast Senade
.
Trecinu zivota mu prijete smrcu, ali i dalje ima m.da! Nije se ni u recesiji prodao
.
Trecinu zivota mu prijete smrcu, ali i dalje ima m.da! Nije se ni u recesiji prodao
- JThomas
#11 Re: Prvi put bez sebe na izbore
da.rahmanjin wrote:Senad je nebrojeno puta pokazao da ima kockasta m.da i da nema za njega tabu teme, ali mislim da mu nije trebao ovaj tekst. Da se razumijemo, ja se skoro u potpunosti slazem s njegovim tekstom ali ipak mislim da ne treba ljude obeshrabrivati da izađu na izbore. Treba izaci i glasati, da politicari vide da mogu biti smjenjeni i da pokazu zbog toga makar malo odgovornosti prema biracima.
lično gotivim senada, gotivim ga pravo, i slažem se sa 98% stvari kojih napiše. ali nije produktivno obeshrabrivati izlazak na izbore. ako ništa - što većom stopom izlaska se makar posredno gradi politička svijest kod naroda, a bez iste prava alternativa koja neće biti samo manje zlo neće nikad ni doći.
pa makar i na listiću nacrtao čiča glišu ili muški spolni organ...
- Suti i trpi
#12 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Tako je.JThomas wrote:da.rahmanjin wrote:Senad je nebrojeno puta pokazao da ima kockasta m.da i da nema za njega tabu teme, ali mislim da mu nije trebao ovaj tekst. Da se razumijemo, ja se skoro u potpunosti slazem s njegovim tekstom ali ipak mislim da ne treba ljude obeshrabrivati da izađu na izbore. Treba izaci i glasati, da politicari vide da mogu biti smjenjeni i da pokazu zbog toga makar malo odgovornosti prema biracima.
lično gotivim senada, gotivim ga pravo, i slažem se sa 98% stvari kojih napiše. ali nije produktivno obeshrabrivati izlazak na izbore. ako ništa - što većom stopom izlaska se makar posredno gradi politička svijest kod naroda, a bez iste prava alternativa koja neće biti samo manje zlo neće nikad ni doći.
pa makar i na listiću nacrtao čiča glišu ili muški spolni organ...
Svaka cast Senadu za hrabrost i objektivnost, ali ova prica ide iskljucivo na mlin SDA i SzBiH... Ovakvom pricom obeshrabruje 'urbano' stanovistvo, dok do glasaca SDA i SzBiH ovi tekstovi uopste ne dopiru. Do prije godinu dana i ja sam zauzimo identican stav kao Senad Avdic... Sada sam uvidio da takav stav ide jedino u korist krkanskim strankama koje imaju 'kupljeno' biracko tijelo.
Ne postoji niti jedna stranka na svijetu kojoj se ne moze mnogo toga prigovoriti... I sta onda? Niko u svijetu ne bi trebo glasat?
Ako nemas za koga glasati na listic nacrtaj cica glisu!! 100 000 nevazecih glasova bi poslalo puno jacu poruku nego neizlazak na izbore. Svaki moralan covjek se mora na neki nacin suprostavit bahato mafijaskoj vlasti.
- granap
#13 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Nije mi jasno zašto tolike kritike na račun Avdića.. Kod nas i jeste problem što ljudi glasaju protiv nekoga a ne za nekoga i uopšte ne razmišljaju zašto glasaju i koje su to vrijednosti njihovih kandidata. Sličnog sam mišljenja kao i Senad samo što mislim da ipak treba glasati za neku stranku pa makar neku malu .
- seln
#14 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Al' bas toliko malu.....granap wrote:Nije mi jasno zašto tolike kritike na račun Avdića.. Kod nas i jeste problem što ljudi glasaju protiv nekoga a ne za nekoga i uopšte ne razmišljaju zašto glasaju i koje su to vrijednosti njihovih kandidata. Sličnog sam mišljenja kao i Senad samo što mislim da ipak treba glasati za neku stranku pa makar neku malu .
Senad je novinar sa najboljim njuhom u BiH, ali mu je sujeta veca od Faahrovog tornja. Iz te sujete ponekad postane uzasno uvredljiv i nizak.
- dzeno123
#15 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Hoces reci za Ibru Spahica i GDS?granap wrote:Nije mi jasno zašto tolike kritike na račun Avdića.. Kod nas i jeste problem što ljudi glasaju protiv nekoga a ne za nekoga i uopšte ne razmišljaju zašto glasaju i koje su to vrijednosti njihovih kandidata. Sličnog sam mišljenja kao i Senad samo što mislim da ipak treba glasati za neku stranku pa makar neku malu .
- granap
#16 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Ima tu dosta malih stranaka, tebi bi preporučio stranku kokuza

- almirony
#17 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Postovao sam ga, ama postujem i dan danas kao naseg najboljeg novinara, covjeka s mudima. Medjutim, ova mu prica zaista ne pije vode, odnosno nosi mlin na vodu vladajucim kleptomanima. Nema sanse da su svi isti Senade, i ti to dobro znas. Ostaje pitanje jesu li i tebe konacno uspjeli platili, kao i sve navodno "nezavisne" medije. Tvoj novinar AMetilj odavno je postao glasnogovornik SzagraBIH.
- Corto Maltese
#18 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Za nekoga čiji je novinar "odavno" postao zagovornik SZAgraBIH, rekao bih da se poprilično oteo kontroli:almirony wrote:Ostaje pitanje jesu li i tebe konacno uspjeli platili, kao i sve navodno "nezavisne" medije. Tvoj novinar AMetilj odavno je postao glasnogovornik SzagraBIH.
Ili se samo radi o tome da je tebi bilo lijeno pročitati baš čitav tekst (što jest jest podug je, mog'o je s tol'ko slova otkucat bar 50 SMS-ova), pa si nas obasjao svojim unaprijed donesenim mišljenjem, u narodu poznatom pod imenom predrasuda?granap wrote: Glasam li za Silajdžića, jasno mi je, saučesnik sam u milion krivičnih radnji; podržao sam tim svojim, pojedinačnim, jadnim i kukavnim glasačkim listićem Silajdžićevu diplomatsko- političku ergelu, od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kuvajtu, notornog varalice Jasina Ravashdea, preko „međunarodnog dokazanog eksperta“ za pravna pitanja Damira Arnauta, zaključno sa budućim Silajdžićevim diplomatsko-konzularnim akvizicijama, među koje se rukama i nogama trpaju neke moje novinarske kolege, čija imena ne bih navodio iz profesionalno-higijenskih razloga.
- almirony
#19 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Necu polemisati, ni ko je sta i koliko procitao i ko ima predrasude, a ko nema. Samo te upucujem da malo pogledas SB unazad 2-3 godine dana, dobro izanaliziras (ako si u mogucnosti) i onda pricaj. Napominjem da SB citam od izlaska i to svaki broj.Corto Maltese wrote:Za nekoga čiji je novinar "odavno" postao zagovornik SZAgraBIH, rekao bih da se poprilično oteo kontroli:almirony wrote:Ostaje pitanje jesu li i tebe konacno uspjeli platili, kao i sve navodno "nezavisne" medije. Tvoj novinar AMetilj odavno je postao glasnogovornik SzagraBIH.
Ili se samo radi o tome da je tebi bilo lijeno pročitati baš čitav tekst (što jest jest podug je, mog'o je s tol'ko slova otkucat bar 50 SMS-ova), pa si nas obasjao svojim unaprijed donesenim mišljenjem, u narodu poznatom pod imenom predrasuda?granap wrote: Glasam li za Silajdžića, jasno mi je, saučesnik sam u milion krivičnih radnji; podržao sam tim svojim, pojedinačnim, jadnim i kukavnim glasačkim listićem Silajdžićevu diplomatsko- političku ergelu, od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kuvajtu, notornog varalice Jasina Ravashdea, preko „međunarodnog dokazanog eksperta“ za pravna pitanja Damira Arnauta, zaključno sa budućim Silajdžićevim diplomatsko-konzularnim akvizicijama, među koje se rukama i nogama trpaju neke moje novinarske kolege, čija imena ne bih navodio iz profesionalno-higijenskih razloga.
-
Bušman
#20 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Hahahaaha, jest ovaj Avdic pametan kad je sad tek sve ovo skontao. Jadni mi s vakima u drzavi...
- Corto Maltese
#21 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Nije tema lik i djelo Senada Avdića, nit' je tema pisanje Slobodne Bosne u proteklom periodu, već je tema konkretan članak, u kome je bez pardona opleten (između ostalih) Haris Silajdžić i njegova klika.almirony wrote: Necu polemisati, ni ko je sta i koliko procitao i ko ima predrasude, a ko nema. Samo te upucujem da malo pogledas SB unazad 2-3 godine dana, dobro izanaliziras (ako si u mogucnosti) i onda pricaj. Napominjem da SB citam od izlaska i to svaki broj.
Ako ćemo biti do kraja precizni, članak nije tema sam po sebi, nego je povod za na polemiku- glasati ili ne? A o tome, nakon 20 godina "proklete mogućnosti izbora", zaista treba razmisliti.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#22 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Nema pravo, novinarčina i po, Senad Avdić da poziva na neizlazak na izbore. Da je barem preporučio čiča GlišuCorto Maltese wrote:Nije tema lik i djelo Senada Avdića, nit' je tema pisanje Slobodne Bosne u proteklom periodu, već je tema konkretan članak, u kome je bez pardona opleten (između ostalih) Haris Silajdžić i njegova klika.almirony wrote: Necu polemisati, ni ko je sta i koliko procitao i ko ima predrasude, a ko nema. Samo te upucujem da malo pogledas SB unazad 2-3 godine dana, dobro izanaliziras (ako si u mogucnosti) i onda pricaj. Napominjem da SB citam od izlaska i to svaki broj.
Ako ćemo biti do kraja precizni, članak nije tema sam po sebi, nego je povod za na polemiku- glasati ili ne? A o tome, nakon 20 godina "proklete mogućnosti izbora", zaista treba razmisliti.

- almirony
#23 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Nastavak pjesme kaze "...mora da postoji".Corto Maltese wrote:Nije tema lik i djelo Senada Avdića, nit' je tema pisanje Slobodne Bosne u proteklom periodu, već je tema konkretan članak, u kome je bez pardona opleten (između ostalih) Haris Silajdžić i njegova klika.almirony wrote: Necu polemisati, ni ko je sta i koliko procitao i ko ima predrasude, a ko nema. Samo te upucujem da malo pogledas SB unazad 2-3 godine dana, dobro izanaliziras (ako si u mogucnosti) i onda pricaj. Napominjem da SB citam od izlaska i to svaki broj.
-
Bušman
#24 Re: Prvi put bez sebe na izbore
Naravno da ima pravo, bez obzira bio on novinarcina i po, klosar, politicar, prosjak ili nesto deseto. Dobar ti Cica GlisaPipiDugaDevetka wrote: Nema pravo, novinarčina i po, Senad Avdić da poziva na neizlazak na izbore. Da je barem preporučio čiča Glišu![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#25 Re: Prvi put bez sebe na izbore
mnogo cijenim mišljenje Senada Avdića. o hrabrosti koju taj čovjek ima (ili ludosti) suvišno je trošiti riječi.
ali, meni se nameće još nešto kao zaključak. čemu onda piskaranje Senada Avdića u budućnosti? onda to postaje samo njegova puka egzistencija. čovjek radi da preživi. jer ovim člankom je priznao da u ovoj ZEMLJI nema poštenih ljudi koji će nas izvesti na pravi put. nema poštenih političara, nema poštenog naroda koji će takve iznjedriti.
onda svo njegovo pisanje i prethodno i sadašnje i buduće čini... bespotrebnim. predstavlja u stvari, samo so na ranu ljudima koji realno sagledavaju situaciju, jer samo potvrđuje njihovo generalno mišljenje da se u ovoj zemlji ništa neće i ne može promijeniti. uloga njegovog glasa u medijima čini trivijalnim u demokratskom procesu (ako tako nešto i postoji kod nas, što i sam Avdić indirektno tvrdi)...
Senade, ja još nisam spreman za bijelu zastavu. ako nekad pokupim prnje odavde pa odem daleko da mi jedina veza sa ovom mrtvajom nostalgija ostane onda možeš reći da sam se i sam predao.
ovako još neću. ne mogu.
ali, meni se nameće još nešto kao zaključak. čemu onda piskaranje Senada Avdića u budućnosti? onda to postaje samo njegova puka egzistencija. čovjek radi da preživi. jer ovim člankom je priznao da u ovoj ZEMLJI nema poštenih ljudi koji će nas izvesti na pravi put. nema poštenih političara, nema poštenog naroda koji će takve iznjedriti.
onda svo njegovo pisanje i prethodno i sadašnje i buduće čini... bespotrebnim. predstavlja u stvari, samo so na ranu ljudima koji realno sagledavaju situaciju, jer samo potvrđuje njihovo generalno mišljenje da se u ovoj zemlji ništa neće i ne može promijeniti. uloga njegovog glasa u medijima čini trivijalnim u demokratskom procesu (ako tako nešto i postoji kod nas, što i sam Avdić indirektno tvrdi)...
Senade, ja još nisam spreman za bijelu zastavu. ako nekad pokupim prnje odavde pa odem daleko da mi jedina veza sa ovom mrtvajom nostalgija ostane onda možeš reći da sam se i sam predao.
ovako još neću. ne mogu.