U vezi sastanka odrzanog 19.9. (zvuci birokratski, ali ne bojte se
25novembar.org bi trebao biti kodni naziv ovog projekta, pokreta (izbjegavao bih rijeci partija, stranka, NVO, UG) dok ne smislimo neko zvucnije ime (a la otpor?). 25novembar za dan drzavnosti i .org za internet prizvuk
Mislim, a i slozili smo se na chatu, da je nemoguce krenuti odmah na veliko, stoga se treba fokusirati na izvodjenje konkretnih i ostvarivih projekata.
25novembar.org bi trebala biti organizacija koja ce koordinirati sve ove projekte.
Moje (sve je moje i vase
- nesto slicno krivje, ali indeks problema (npr. ne radi ulicna rasvjeta tu i tu, ovi nisu primili platu, studenska sluzba diskriminira studente..). Onda bi bio tim ljudi koji istrazuje ko je odgovoran i predlagao mjere, npr. broj telefona nacelnika opstine ili sluzbe za rasvjetu. Onda napravimo akciju da 1.000 ljudi u jednom danu nazove i kaze jeste li normalni popravite to! I ne samo to, ako bi nas bilo 1.000, mozemo se lako dogovarati i izvoditi razne akcije. Npr. da neke stvari sami rijesimo, ocistimo korito rijeke (nazalost ovo nije pametno jer je to samo rjesavanje simptoma a ne uzroka bolesti) itd.
- mala enciklopedija drzavnog uredjenja bosne i hercegovine i vanjske politike po uzoru na wikipediju: sluzi tome da se ljudi edukuju o tome kako (ne)radi nasa drzava, sta je to porez, koja je razlika izmedju opcinskog i kantonalnog suda, itd.
- trazilica ( a la google ) za zakone u bih . ovo je kljucni alat ovog pokreta, buduci da cemo za sve traziti zakonska uporista
? na osnovu indeksa zakona i diskusija pokret bi mogao podizati tuzbe protiv odredjenih politicar(cic)a, ne znam koliko je ovo efikasno. prednost je sto nas neko mora saslusati (sud), i ako je sve argumentovano protiv zakona, sud bi morao donijeti neku odluku u nasu (u smislu drustva) korist, ako ne, onda se uvijek mozemo zaliti visoj instanci. Ovo mi zvuci kao jedini nacin da nesto konkretno poduzmemo
- Promocija nadolazecih izbora
Pokazati ljudima da se ipak ima za koga glasati, mobilizovati urbane glasace, mozda cak i sljedece: Ostvariti kontakt sa nekim ljudima koji imaju para da napravimo od izbora nagradnu igru (znam, ovo je odvratno i nedemokratski), da kada odes glasati odmah ucestvujes u Bingu
Ljudi ne shvataju da smo mala zemlja i da samo 1.000 glasova puno mijenja!
Mislim da bi bilo dobro da se kad-tad formalno registrujemo, ne zato jer sam ja formalista nego bi bilo malo ozbiljnije kada bi imali pecat. Trebao bi nam neki racun gdje bi ljudi koji su daleko a vide da je sve to transparentno i super mogli uplatiti koji dolar od kojih bi se financirale akcije. Ja sam spreman sam donirati par stotina eura za pocetak.
Toliko drugovi i drugarice, znam da sam mnogo ovdje obecao, ali mislim da je dosta toga ostvarivo, polako.
Neki interni forum, chat, e-mailove cemo postaviti do kraja mjeseca.
DKP!