prvi koraci...

mrak

#1 prvi koraci...

Post by mrak »

Pozdrav svima,

U vezi sastanka odrzanog 19.9. (zvuci birokratski, ali ne bojte se :)) (vidi temu politicka alternativa sveopstoj agoniji bh drustva, te temu krivje.com ), registrovao sam domen 25novembar.org (http://www.25novembar.org)

25novembar.org bi trebao biti kodni naziv ovog projekta, pokreta (izbjegavao bih rijeci partija, stranka, NVO, UG) dok ne smislimo neko zvucnije ime (a la otpor?). 25novembar za dan drzavnosti i .org za internet prizvuk

Mislim, a i slozili smo se na chatu, da je nemoguce krenuti odmah na veliko, stoga se treba fokusirati na izvodjenje konkretnih i ostvarivih projekata.

25novembar.org bi trebala biti organizacija koja ce koordinirati sve ove projekte.

Moje (sve je moje i vase :) ideje za projekte:

- nesto slicno krivje, ali indeks problema (npr. ne radi ulicna rasvjeta tu i tu, ovi nisu primili platu, studenska sluzba diskriminira studente..). Onda bi bio tim ljudi koji istrazuje ko je odgovoran i predlagao mjere, npr. broj telefona nacelnika opstine ili sluzbe za rasvjetu. Onda napravimo akciju da 1.000 ljudi u jednom danu nazove i kaze jeste li normalni popravite to! I ne samo to, ako bi nas bilo 1.000, mozemo se lako dogovarati i izvoditi razne akcije. Npr. da neke stvari sami rijesimo, ocistimo korito rijeke (nazalost ovo nije pametno jer je to samo rjesavanje simptoma a ne uzroka bolesti) itd.

- mala enciklopedija drzavnog uredjenja bosne i hercegovine i vanjske politike po uzoru na wikipediju: sluzi tome da se ljudi edukuju o tome kako (ne)radi nasa drzava, sta je to porez, koja je razlika izmedju opcinskog i kantonalnog suda, itd.

- trazilica ( a la google ) za zakone u bih . ovo je kljucni alat ovog pokreta, buduci da cemo za sve traziti zakonska uporista

? na osnovu indeksa zakona i diskusija pokret bi mogao podizati tuzbe protiv odredjenih politicar(cic)a, ne znam koliko je ovo efikasno. prednost je sto nas neko mora saslusati (sud), i ako je sve argumentovano protiv zakona, sud bi morao donijeti neku odluku u nasu (u smislu drustva) korist, ako ne, onda se uvijek mozemo zaliti visoj instanci. Ovo mi zvuci kao jedini nacin da nesto konkretno poduzmemo

- Promocija nadolazecih izbora

Pokazati ljudima da se ipak ima za koga glasati, mobilizovati urbane glasace, mozda cak i sljedece: Ostvariti kontakt sa nekim ljudima koji imaju para da napravimo od izbora nagradnu igru (znam, ovo je odvratno i nedemokratski), da kada odes glasati odmah ucestvujes u Bingu :) Mozda cak i kupovati glasove, tipa dobit ces X maraka ako glasas za Y.

Ljudi ne shvataju da smo mala zemlja i da samo 1.000 glasova puno mijenja!

Mislim da bi bilo dobro da se kad-tad formalno registrujemo, ne zato jer sam ja formalista nego bi bilo malo ozbiljnije kada bi imali pecat. Trebao bi nam neki racun gdje bi ljudi koji su daleko a vide da je sve to transparentno i super mogli uplatiti koji dolar od kojih bi se financirale akcije. Ja sam spreman sam donirati par stotina eura za pocetak.

Toliko drugovi i drugarice, znam da sam mnogo ovdje obecao, ali mislim da je dosta toga ostvarivo, polako.

Neki interni forum, chat, e-mailove cemo postaviti do kraja mjeseca.

DKP!
Last edited by mrak on 20/09/2005 17:01, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

hvala :)
sirah

Post by sirah »

i da pitam jestel već zeca ispekli ili ga još ganjate, ono za pare.....

definicija politike vam je izbjegla iz ruku.....

napravite nešto, volonterski, znači baš ono kriv.je, bez ikakvih sranja, pa vam možda pošaljem 50 da popijete na moj račun.......

i ne budite smiješni, sa političkim angažmanom, ako dođete lešinarima na zub, ostadosmo i bez foruma i bez ičega,

SAMO KRITIKA.....
mrak

Post by mrak »

@sirah:

Mislis da nema? Dobro ako nema onda cemo traziti od partija da instaliraju neke ljude za koje se moze glasati. Sta fali Zdravku Grebi?

Pa ja mislim da je bolje uzeti bilo koga slucajnim uzorkom nego pola danasnjih politicara.

Mislim da si dobar primjer nekoga ko ne zeli da glasa, mozes li nam reci nesto vise o tome :)

...

Pare nam u osnovi i ne trebaju, ovo je sve puno puno dobre volje, ali ce kad tad trebati, da uradimo to i to.
sirah

Post by sirah »

mrak wrote:@sirah:

Mislis da nema? Dobro ako nema onda cemo traziti od partija da instaliraju neke ljude za koje se moze glasati. Sta fali Zdravku Grebi?

Pa ja mislim da je bolje uzeti bilo koga slucajnim uzorkom nego pola danasnjih politicara.

Mislim da si dobar primjer nekoga ko ne zeli da glasa, mozes li nam reci nesto vise o tome :)

...

Pare nam u osnovi i ne trebaju, ovo je sve puno puno dobre volje, ali ce kad tad trebati, da uradimo to i to.

Prof. dr. Grebi ne fali ništa, čak se i kandidovao kao nezavisni kandidat....
mrak

Post by mrak »

Eto, sta fali da pokazemo ljudima ko je Zdravko Grebo i zasto ima smisla glasati za njega. Ima jos par pozitivnih licnosti. U vezi kupovanja glasova, mislim da je to prvo neizvodiva, a drugo i sam sam rekao da je to jako nedemokratski i odvratno, ali ovo su pomalo vanredna vremena.
mrak

Post by mrak »

Dobio sam primjedbu da je ime 25novembar.org previse komunisticko.
(citiram "fuj"). Zanimljiv komentar je bio i da ljudi koji su muslimanske vjeroispovjesti uopste ne zele imati ikakav politicki angazman u nekoj sekularnoj platformi.

Nemojte me pogresno shvatiti ali pitam se kako obuhvatiti (tj. ne zatvoriti vrata) svim ljudima koji imaju neke volje za bilo kakvim konkretnim doprinosom, a istovoremeno ne postati bljutav i NGO :)
Saian

Post by Saian »

chekaj sad jel sad mislish na one Panasonicove Muslimane koji se ponashaju "islamski" kako on reche ili one ko ona Safinova sestra sa mini suknjom :D :D :D

P.S. Mrache boljsheviche :D :D :D :D
Last edited by Saian on 20/09/2005 17:52, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

Mozda bi i bilo dobro promjeniti ime jer 25.nov asocira pomalo na proslost. mislim da je ipak cij pruziti i stvoriti nesto novo........promjene na bolje :D
danas

Post by danas »

mrak wrote:Dobio sam primjedbu da je ime 25novembar.org previse komunisticko.
(citiram "fuj"). Zanimljiv komentar je bio i da ljudi koji su muslimanske vjeroispovjesti uopste ne zele imati ikakav politicki angazman u nekoj sekularnoj platformi.

Nemojte me pogresno shvatiti ali pitam se kako obuhvatiti (tj. ne zatvoriti vrata) svim ljudima koji imaju neke volje za bilo kakvim konkretnim doprinosom, a istovoremeno ne postati bljutav i NGO :)
zasto je ovo ime komunisticko -- to je dan drzavnosti! :shock:
svasta ljudima smeta, da ne kazem, rdjavom ku*cu svaka dlaka smeta...

drugo pitanje je malo kompleksnije... ako se ovime zeli podvuci da religiozni muslimani (ili pripadnici bilo koje druge vjere) automatski ne mogu imati ljevicarska ubjedjenja... onda ne znam... :? :-?
pitt

Post by pitt »

meni datum sekunde ne smeta ali ako bi percepcija bila bolja sa nekim drugim imenom, mozda bi se isplatilo promjeniti.
Saian

Post by Saian »

ja prvi put chujem da datum mozhe bit komunistichki, to je dan drzhavnosti istina jedan dio gradjana ga ne priznaje (ko sto ne priznaje ni drzhavu al polako), naziv je u najgorem sluchaju istorijski, i zanimljivo da svi vide komunistichki aspekt 25. novembra, a niko ne vidi antifashistichke ideale iza njega, slobodu, rad i mir, Ivu Lolu Ribara, Ivana Gorana Kovachica, Veselin Maslesha...
Last edited by Saian on 20/09/2005 18:08, edited 1 time in total.
rei

Post by rei »

danas wrote:
mrak wrote:Dobio sam primjedbu da je ime 25novembar.org previse komunisticko.

zasto je ovo ime komunisticko -- to je dan drzavnosti! :shock:
svasta ljudima smeta, da ne kazem, rdjavom ku*cu svaka dlaka smeta...

drugo pitanje je malo kompleksnije... ako se ovime zeli podvuci da religiozni muslimani (ili pripadnici bilo koje druge vjere) automatski ne mogu imati ljevicarska ubjedjenja... onda ne znam... :? :-?

ja Boze pa samo tako nesto ja mogu procitati ovdje na forumu
cuj molim te " religiozni ljudi ne mogu imati ljevicarska ubjedjenja"

e pa to je ono sto se ovdje i desava na forumu cim je neko na strani
nokog religioznog bez obzira bio religiozan ili ne, a da ne govorim
kako se ovdje religiozni ljudi napadaju bez osnova, jer se unaprijed
misli da oni mogu imati samo "desnicarska ubjedjenja", jaoooo
majko predrasuda...... :oops: :roll:
Last edited by rei on 20/09/2005 18:04, edited 1 time in total.
mrak

Post by mrak »

A, to znamo ti i ja, ali postoji dosta mladih npr. koji su pod uticajem svojih nacionalistickih roditelja ili okoline razvili pogresno poimanje socijalizma.

Ok, mozes reci takvi nam i ne trebaju jer ne znaju sami razmisljati, ali ja mislim da je ukljucivanje i takvih jedini nacin da se stvori kriticna masa.

Hm, a sta ako je 70% ljudi stvarno nacionalisti? Zar imamo mi (manjina) pravo da im kazemo kako je ispravno? Onda je to njihova zemlja?
danas

Post by danas »

daj rei procitaj tekst prije nego se pocnes provaljivati...

organizatoru su se javili ljudi koji su mi porucili da vjernici ne zele ucestvovati u bilo kakvim sekularnim akcijama: Zanimljiv komentar je bio i da ljudi koji su muslimanske vjeroispovjesti uopste ne zele imati ikakav politicki angazman u nekoj sekularnoj platformi. ovo nije moje misljenje, niti je misljenje organizatora, koji se pita kako ljude sa vjerskim uvjerenjima ne otudjavati.

mojim komentarom sam izrazila cudjenje -- da neko (kao osoba koja se javila organizatoru) smatra da samo zato sto je neko vjernik ne zeli imati veze sa sekularnom akcijama i ljevicarskim idejama... meni je to bilo glupo, ali ocigledno nije glupo osobi koja to misli i koja je to porucila organizatoru.
Last edited by danas on 20/09/2005 18:10, edited 3 times in total.
mrak

Post by mrak »

Pa istorija 25. novembra je odista dijelom komunisticka, jer su ljudi koji su ga potpisali i stvorili bili clanovi KPJ (ne znam da li je tada postojala u tom obliku ili tek kasnije?)

Sta je tek sa RS? Ne treba zaboraviti da je to 50% nase domovine, kako oni razmisljaju?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:daj rei procitaj tekst prije nego se pocnes provaljivati...

organizatoru su se javili ljudi koji su mi porucili da vjernici ne zele ucestvovati u bilo kakvim sekularnim akcijama: Zanimljiv komentar je bio i da ljudi koji su muslimanske vjeroispovjesti uopste ne zele imati ikakav politicki angazman u nekoj sekularnoj platformi.

mojim komentarom sam izrazila cudjenje -- da neko (kao osoba koja se javila moderatoru) smatra da samo zato sto je neko vjernik ne zeli imati veze sa sekularnom akcijama i ljevicarskim idejama... meni je to bilo glupo, ali ocigledno nije glupo osobi koja to misli i koja je to porucila organizatoru.
@danas moze li cisto tehnicka sugestija?
pitt

Post by pitt »

mrak wrote:Pa istorija 25. novembra je odista dijelom komunisticka, jer su ljudi koji su ga potpisali i stvorili bili clanovi KPJ (ne znam da li je tada postojala u tom obliku ili tek kasnije?)

Sta je tek sa RS? Ne treba zaboraviti da je to 50% nase domovine, kako oni razmisljaju?
Huh......malo ih normalno razmislja tamo al eto :D
danas

Post by danas »

zena wrote:

organizatoru su se javili ljudi koji su mi porucili da vjernici ne zele ucestvovati u bilo kakvim sekularnim akcijama: Zanimljiv komentar je bio i da ljudi koji su muslimanske vjeroispovjesti uopste ne zele imati ikakav politicki angazman u nekoj sekularnoj platformi.

mojim komentarom sam izrazila cudjenje -- da neko (kao osoba koja se javila moderatoru) smatra da samo zato sto je neko vjernik ne zeli imati veze sa sekularnom akcijama i ljevicarskim idejama... meni je to bilo glupo, ali ocigledno nije glupo osobi koja to misli i koja je to porucila organizatoru.
ma slobodno...
mahmurna sam od rodjendana sinoc, pa ne znam ni sta pisem jutros... :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:

ma slobodno...
kaze se muslimani a ne ljudi muslimanske vjeroispovijesti...ako treba obrazloziti...rado cu to uciniti...
Saian

Post by Saian »

Ja se stvarno nekad pitam ima li nezadovoljnih ljudi u RS ili se sva ta njihova materijalna, drusthvena i bilo koja druga frustracija vjeshto kanalizira od strane aktuelne vlasti tamo, u bijes protiv druge nacije, mislim koliko mozhe biti prisutan strah od "njih", "anamo onih" i povrh svega koliko on mozhe zabaviti ljude da oni sluchajno ne bi pogledali oko sebe dok izvikuju "nozh, zhica, srebrenica" i vidjeli da im i nije ubi Bozhe bajno
rei

Post by rei »

zena wrote:

a dobro ti si se cudila,
bas ovo sto si napisala boldirano,
ja sam rekla da su to predrasude, i sta sam se ja tu provalila ?
jer sve je to rekla kazala....
Last edited by rei on 20/09/2005 19:57, edited 3 times in total.
danas

Post by danas »

zena wrote:
danas wrote:
zena wrote: @danas moze li cisto tehnicka sugestija?
ma slobodno...
kaze se muslimani a ne ljudi muslimanske vjeroispovijesti...ako treba obrazloziti...rado cu to uciniti...
ovo nisam ja napisala -- ovo je ta poruka koji je organizator dobio -- znaci, neko mu se javio i rekao ovo (koliko ja kontam).
ja sam samo citirala originalni post od organizatora (naci ces ga malo vise na stranici). :)
danas

Post by danas »

rei wrote:

pa dobro ti si se cudila,
bas ovo sto si napisala boldirano,
ja sam rekla da su to predrasude, i sta sam se ja tu provalila ?
jer sve je to rekla kazala....
mislila sam da si se cudila mome komentaru, a ne ovome boldiranom (sto nisam ja rekla -- vec neko ko se javio organizatoru sa kritikom je rekao ovo)... oprosti, do mene je... jutros sam... sva nesto... :roll:
Last edited by danas on 20/09/2005 18:20, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ok. do mene je. :)

ovo gornje na racun postavljaca teme... :D
Post Reply