Prve civilne zrtve rata

Post Reply
Prozor

#1 Prve civilne zrtve rata

Post by Prozor »

Posto cesto cujemo kako je prva zrtva rata bio ubijeni svat, koji je ubijen od obicnih kriminalaca, mozda bi ovo "vazilo" kao civilne zrtve, a koje se skoro nigdje ne spominju, cak ni od Bosnjaka.

"On 3 September 1991, on the brink of the war, the Eastern Bosnia's first victims of ethnic violence were killed when a group of Kravica policemen and paramilitary nationalists ambushed a car of Bosniaks, killing two out of three people inside. None of the Serb perpetrators and accomplices in the attack were ever brought to trial."

P.S. Svjestan sam da na kraju krajeva i nije vazno, i da je svaka zrtva zrtva, ali sam ovom temom htio i skrenuti paznju na ove zrtve koje su totalno presucene.
Prozor

Post by Prozor »

http://en.wikipedia.org/wiki/Kravica#Ja ... ims_attack

Inace se raspitajte u srebrenickom kraju za ovo ako zelite znati vise...
oslobad

#3 Re: Prve civilne zrtve rata

Post by oslobad »

Prozor wrote:Posto cesto cujemo kako je prva zrtva rata bio ubijeni svat, koji je ubijen od obicnih kriminalaca, mozda bi ovo "vazilo" kao civilne zrtve, a koje se skoro nigdje ne spominju, cak ni od Bosnjaka.

"On 3 September 1991, on the brink of the war, the Eastern Bosnia's first victims of ethnic violence were killed when a group of Kravica policemen and paramilitary nationalists ambushed a car of Bosniaks, killing two out of three people inside. None of the Serb perpetrators and accomplices in the attack were ever brought to trial."

P.S. Svjestan sam da na kraju krajeva i nije vazno, i da je svaka zrtva zrtva, ali sam ovom temom htio i skrenuti paznju na ove zrtve koje su totalno presucene.
ihhh!!

Bosnjaci se vise nesjecaju kad je rat poceo ni kad je zavrsio,a kamo li ko je prvi ubijen.
pesak

Post by pesak »

Prozor, ja nisam izdajica zato sto mislim drugacije nego velika vecina Srba....pa cu napisati i javno sto sam napisala na pp...da je normalno sto ste se vi branili, jer JNA vise nije bila JNA, vec srbocetnicka vojska neka. Eto. Pa sad, ko hoce da mi dodje na vrata, nek izvoli.... :zzzz:
Shamrock

Post by Shamrock »

stani malo sad cu ja na wikipediji napisati da si ti zapoceo rat :roll:
basta sljezove boje

#6 Re: Prve civilne zrtve rata

Post by basta sljezove boje »

Prozor wrote:Posto cesto cujemo kako je prva zrtva rata bio ubijeni svat, koji je ubijen od obicnih kriminalaca, mozda bi ovo "vazilo" kao civilne zrtve, a koje se skoro nigdje ne spominju, cak ni od Bosnjaka.

a selo Ravno?
mostarac

#7 Re: Prve civilne zrtve rata

Post by mostarac »

basta sljezove boje wrote:

a selo Ravno?
je bilo dva mjeseca poslije
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

dobro, a koji su ovo? Osim na wiki nema nigdje nista o tome, a ona je nepouzdan izvor. U diskusiji na forumu nista konkretno receno

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=16051
Maraschino

Post by Maraschino »

Prve civilne zrtve rata

Mislim da je selo Ravno a posle "incidenti"(citaj ubitstva)

policajaca u Kalesiji, ljudi u hitnoj pomoci u Srebreniku

nastavite...
LjepoticaiZvjer

Post by LjepoticaiZvjer »

mala ispravka, ubijeni svat nije prva civilna zrtva rata jer je ubijen kao sto i sam kazes od strane kriminalca (kojemu je to cisto sumnjam prva a sigurno ne zadnja zrtva)

zvanicno prve civilne zrtva rata ubijene od strane agresorske organizovane vojske ( a ne nekog kriminalca) su suada dilberovic i olga sucic.

i onda recite da u nasoj istoriji nema zena. ima al se izgleda brzo zaboravljaju.
hary68

Post by hary68 »

prve zrtve su 20 miliona jugoslovena
spreca

Post by spreca »

Maraschino wrote:

Prve civilne zrtve rata

nastavite...
Policajca Seada Bukvarevica je ubio sin predsjednika sds-a iz Dubnice kojeg je jna odmah dosla i odvezla na neko sigurno mjesto ako se ne varam cak su po njega dosli helikopterom
seln

Post by seln »

spreca wrote:
Maraschino wrote:

Prve civilne zrtve rata

nastavite...
Policajca Seada Bukvarevica je ubio sin predsjednika sds-a iz Dubnice kojeg je jna odmah dosla i odvezla na neko sigurno mjesto ako se ne varam cak su po njega dosli helikopterom
Da, ali to je bilo u martu '92...
zzzzz

Post by zzzzz »

Iz Bosanske Kostajnice 91' god. je oteta cijela porodica a mucili su ih i na kraju ubili u Hrvatskoj Kostajnici, otac, mati, kcerka i sin.

"Razlog" je bio brat koji je dugo zivio u Hrvatskoj a bio je pripadnik tamosnjeg MUP-a. Ako ima neko iz Kostajnice vjerovatno zna ovo bolje od mene.

To sto je svat ubijen od strane kriminalca, ne znaci da nije zrtva medjunacionalnih sukoba, zna se sto je on ubijen, ubijen je jer je drzao srpsku zastavu na carsiji. Minimiziranjem i opravdavanjem samo diskvalifikujes sebe i temu koju si postavio. I meni nije jasno sta je lik htio postici drzanjem srpske zastave na sred carsije u to vrijeme kad se svaki takav potez kvalifikovao kao provokacija ali ne mogu reci da nije zrtva medjunacinalne netrpeljivosti, bez obzira na to ko je povukao obarac.

Problem je medjutim sto srpska propaganda od Neleta pa na dalje zeli ovo predstaviti kao povod za pocetak rata a prije njega ubijene su desetine ljudi zato sto su bili Bosnjaci, Hrvati ili neposlusni Srbi. Prva zrtva rata i agresije na BiH u Sarajevu je bio cuvar na Trebevickoj zicari, samo su na njega Nele i ostali zaboravili
Post Reply