"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
tandmand

#851 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by tandmand »

palermo wrote:
energy star wrote:
Ja tebe ne namjeravam trpati i gurati u nikakve hrvatske entitete.
Dok s druge strane ti mene tjeraš u bošnjački entitet, u koji ja ni pod koju cijenu neću ići.

Tko je ovdje u prednosti, ti ili ja?
Znači vi se borite za entitet koji se sastoji od pet općina zapadne Hercegovine, plus Livno,Tomislavgrad i Kupres. pa što odmah ne kažeš jarane, a ne da se ovdje bezveze inatimo,ako je to što vi hoćete, ma može, što se mene tiče......
Slicna opcija je bila u opticaju za vrijeme rata. Navodono je A.I. nudio zapadnu Hercegovinu, dokumenata o tome nema vec se mora vjerovati na rijec. Koliko se od tada situacija u Federaciji promijenila u korist Bosnjaka je vise nego ocigledno.
Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske u nastavku svjedočenja na suđenju bivšim liderima Herceg Bosne opisao kako je Alija Izetbegović u proljeće 1993. godine nudio Franji Tuđmanu pripajanje zapadne Hercegovine Hrvatskoj. Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miomir Žužul, prvi svjedok odbrane Jadranka Prlića, je u nastavku svog iskaza na suđenju bivšim liderima bosanskih Hrvata opisao kako je Alija Izetbegović u proljeće 1993. godine Franji Tuđmanu nudio da zapadnu Hercegovinu priključi Hrvatskoj. To se, tvrdi Žužul, odvijalo u jednoj od pauza mirovnih pregovora u Ženevi, nakon što je srpski predstavnik Momčilo Krajišnik "prostački" izvrijeđao Izetbegovića. Motiviran "ljudskim razlozima" Tuđman je, u društvu svjedoka, prišao bosanskom predsjedniku kako bi mu iskazao svoje suosjećanje.U razgovoru koji je potom uslijedio Izetbegović mu je navodno predložio da se "zapadna Hercegovina izdvoji iz BiH i pripoji Hrvatskoj", ali je Tuđman tu ponudu odbio pošto je smatrao da to neće riješiti "ni krizu u BiH ni položaj hrvatskog naroda u toj zemlji". Žužul kaže da mu je godinu dana nakon toga tadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić u jednom razgovoru rekao da je prisustvovao jednom drugom sastanku na kojem je Izetbegović iznio isti prijedlog Tuđmanu, koji je uključivao i precizan plan o teritorijalnom odvajanju zapadne Hercegovine od BiH. No, Tuđman je, prema riječima svjedoka, odbio i taj prijedlog. Za razliku od bosanskog, kaže Žužul, hrvatski predsjednik nije želio podjelu Bosne i Hercegovine već se zalagao za njenu suverenost - osim "u slučaju da njena opstojnost bude dovedena u pitanje". Tuđmana je, po riječima svjedoka, zanimala prvenstveno zaštita granica Hrvatske i prava hrvatskog stanovništva koje je živjelo unutar BiH, te zaustavljanje rata. Navode iz predsjedničkih transkripta koji, po tužiocu, ukazuju na teritorijalne pretenzije Hrvatske prema dijelu BiH svjedok je pokušao objasniti u kontekstu određenih događaja. Tako je, na primjer, objasnio zašto je hrvatski predsjednik u razgovoru sa delegacijom Herceg Bosne uopšte spominjao podjelu BiH. Tuđman je, prema njegovim riječima, bio svjestan da su mu hercegovački Hrvati potrebni za odbranu Dubrovnika te je iz pukog "uvažavanja" razmatrao njihove prijedloge o podjeli BiH "unutar njenih granica" "Da je RH stvarno htjela da od BiH odvoji dio teritorije onda joj ne bi pomagala da se naoruža", kaže Žužul.
reis1

#852 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

opcija wrote: Dobices dzamiju nista se ne brini. :thumbup:

Lako za dzamiiju, mentalitet, to je izazov - da budete kozmopolite! :D
palermo

#853 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

Mister Yes wrote:
To se tebi samo čini. ...............

Zato da, ja sam ti prijatelj jer te pokušavam izlječiti od te mržnje.
Ne, tebi se čini, jer nikada nije pitanje ko ima više argumenata, nego je samo pitanje ko je spremniji više da se žrtvuje za ono što misli da mu je važno. I pri tome je zaista stupidno pričati o tome da li su mogu linije povući, da li ćemo mi nešto dati i slično. Sve ćemo mi,ako nas uspijete poraziti ( ne zamjeri,što kažem vi,jer sa tvojim stavovima si ti meni isti kao i ovih par forumaša tipa ovog što meni zamisli,nešto, poručuje za Mostar). Dakle, to bi trebao biti tvoj zadatak (porazi me,sa međunarodnom zajednicom ,sam, ovako, onako,ali porazi) , a ne da me spasavaš od moje zlehude sudbine, što si ti izgleda sebi dao u zadatak..

Ovu zadnju rečenicu, kad dostigneš moj stepen toleranicije, i uvažavanja drugog i drugačijeg, moći ćeš sebi reći da si uspio. Al nisi još....
Mister Yes

#854 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

Još jedna stvar. Ustvari dvije stvari:

1. Interesantno da se ova promjena kursa dešava baš sada nakon popisa. Prvi popis nakon toliko godina i prva promjena kursa nakon toliko godina. Davno sam prije nekoliko godina, na jednom drugom forumu, pisao da se ništa bitno neće dešavati dok se ne desi sljedeći popis. Tada nisam znao da će sljedeći popis biti 2013-te ali sam jasno predvidio da se prava dešavanja mogu očekivati tek nakon popisa. I evo, bi popis. I evo promjene kursa međunarodne zajednice. Sada će se dobiti nove etničke karte a one će očigledno biti osnova za novi ustav.

2. Ovo je posljednji izvještaj ICG grupe. Nema više. Što su pisali pisali. Ovaj je zadnji i neće više praviti izvještaje. Šta god da su mislili u međuvremenu ovaj izvještaj ima neuporedivo veću vrijednost jer je posljednji i nema više promjene mišljenja.
energy star

#855 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Mister Yes wrote:
palermo wrote: Jesi li spreman da meni postaneš neprijatelj, jer jesi mi sa stavovima koje ovdje proturaš neprijatelj.
To se tebi samo čini. Ja sam ti najveći prijatelj. Isto kao što je drogerašu prijatelj onaj ko mu oduzme iglu iz ruke a ne onaj ko mu dadne iglu.

Hajde da ti još jednom pokušam objasniti pa neću više. Ako dođeš sa stavom "može nam se i nećemo da im damo entitet" to je ok i ja ću se dijelom složiti sa tobom. Naime složit ću se u ovom dijelu "nećemo da im damo". Neću se složiti u dijelu "može nam se" jer mislim da šta će biti ovdje odlučuju iz vana a ne mi ovdje.

Ali ako me pokušavaš ubijediti da je pravedno da im ne damo onda ću ti dokazivati da je to šuplja priča (ring hollow). Ako me ubijeđuješ da će se desiti rat jer lokalno stanovništvo neće prihvatiti onda ću ti pokazati da si debil što to misliš. Ako me ubijeđuješ da se ne mogu povući linije opet ću ti pokazati da si debil što to misliš. Ako me ubijeđuješ da će se zemlja raspasti ako se napravi drugačije administrativno uređenje opet ću ti reći ring hollow.

Isto ću tako postupiti prema nekom Srbinu koji kaže da nije bila agresija ili da nije bio genocid ili da Srbi nisu počeli rat. Ja samo govorim istinu bez obzira sviđalo se to nekome ili ne jer samo istina može rješiti probleme na ovim prostorima.

Ono što sam govorio da branim druga dva naroda, to je bilo u smislu da kažem istinu i kada to ne odgovara bošnjačkoj strani. Kada sam tek došao na forum pisao sam samo one istine koje odgovaraju Bošnjacima a one koje ne odgovaraju bih prešutio. Sada pišem istinu bez obzira kome odgovara i to je ta razlika.

A istina je da su danas Bošnjaci i njihovi argumenti najmanje smisleni. Što bi rekao ICG "ring hollow". Skoro svi argumenti bošnjačkih forumaša danas su zasnovani na mržnji i samo na mržnji. To je i normalno s obzirom na genocid i sve šta se dešavalo ali ta mržnja uvijek uništi onoga ko mrzi. Zato da, ja sam ti prijatelj jer te pokušavam izlječiti od te mržnje.

Mister Yes, svaka ti dala na ovome postu.

Ogromna se negativna energija hrvatskog naroda kumulira prema bošnjačkim političarima a onda posljedično će preći i prema bošnjačkom narodu.
Uzmimo historijski primjer Kraljevine Jugoslavije koji zorno pokazuje kako politički teror uzrokuje fizičko-istrebljivački teror.
Oružanih sukoba između hrvata i bošnjaka više neće biti ali šta to treba nekom sarajliji da se sigurnije osjeća u vijetnamu nego u MOstaru, Livnu ili Vitezu
Mister Yes

#856 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

palermo wrote: Ne, tebi se čini, jer nikada nije pitanje ko ima više argumenata, nego je samo pitanje ko je spremniji više da se žrtvuje za ono što misli da mu je važno.
Ovo je ustvari najveća bolest na ovim prostorima. To mišljenje da se mi ovdje nešto pitamo. Da mi je samo od toga izlječiti ljude bio bih najsretniji čovjek na planeti.
BHCluster

#857 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by BHCluster »

energy star wrote:
BHCluster wrote:
Posto zivis vec u vecinsko Bosnjackom bh. entitetu koji se zove Federacija BiH ja mislim da da je odgovor tu i zasto bih neko ko ima vecinu isao u bilo kakve avanture?
Živim u većinskom bošnjačkom entitetu i većinskom hrvatskom kantonu.
Šta će na kraju pobijediti, kanton ili entitet to bumo videli!
Da bih se rijesio Federacije mors pocjepati Deyton, tu ti Srbi nece pristati, ka sto vec napis samo vi o bajkama pisite. :lol:
reis1

#858 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

palermo wrote:
Mister Yes wrote:
To se tebi samo čini. ...............

Zato da, ja sam ti prijatelj jer te pokušavam izlječiti od te mržnje.
Ne, tebi se čini, jer nikada nije pitanje ko ima više argumenata, nego je samo pitanje ko je spremniji više da se žrtvuje za ono što misli da mu je važno. I pri tome je zaista stupidno pričati o tome da li su mogu linije povući, da li ćemo mi nešto dati i slično. Sve ćemo mi,ako nas uspijete poraziti ( ne zamjeri,što kažem vi,jer sa tvojim stavovima si ti meni isti kao i ovih par forumaša tipa ovog što meni zamisli,nešto, poručuje za Mostar). Dakle, to bi trebao biti tvoj zadatak (porazi me,sa međunarodnom zajednicom ,sam, ovako, onako,ali porazi) , a ne da me spasavaš od moje zlehude sudbine, što si ti izgleda sebi dao u zadatak..

Ovu zadnju rečenicu, kad dostigneš moj stepen toleranicije, i uvažavanja drugog i drugačijeg, moći ćeš sebi reći da si uspio. Al nisi još....

Cuj ovog, porazi me! :lol:

Nema ti jarane entitet na ljepe oci. Pa zamisli samo Srbi, citava Srbija trpila sankcije, zgubili svu populaciju u RH, u FBiH ih maltene nema, na kraju jos ostali bez izlaza na more i kolevke, i jos dobili stigmu genocida - to ti je cjena entiteta.

A vi bi na lijepe oci, na sverc? :lol:
palermo

#859 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

energy star wrote:
Nije ovo nikakvo kočoperenje i ...čenje.

Nego samo komentar da je lako proglašavati Komšića u Sarajevu, Tuzli ili Zenici.
Ali šta sa nekim studentima ni krivim ni dužnim ili neki biciklistima sa slikom tog Komšića na majicama a potrefe se u Mostaru ili Čapljini ili Kupresu ili Rami ili Uskoplju ili u Vitezu?
Gdje se bolan potrefe u Mostaru, u Fejićevoj....na Starom mostu, u Titovoj, na Čekrku, na Španskom trgu...đe......a đe to u Vitezu.....u starom Vitezu,ili možda kod Fisa....

kani se bolan dijete tih prijetnji.....ne ide to tako, niti bi išlo kao što su ti neki pričali da je išlo 93 (a i oni su te lagali)
palermo

#860 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

reis1 wrote:

Nema ti jarane entitet na ljepe oci. Pa zamisli samo Srbi, citava Srbija trpila sankcije, zgubili svu populaciju u RH, u FBiH ih maltene nema, na kraju jos ostali bez izlaza na more i kolevke, i jos dobili stigmu genocida - to ti je cjena entiteta.

:? to si meni replicirao
energy star

#861 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

reis1 wrote:

Otvoreno ovdje na forumu federaciju nazivate 'bošnjačkim entitetom' a onda se pitate zašto hoćemo vlastiti entitet?
reis1

#862 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

energy star wrote:
reis1 wrote:

Otvoreno ovdje na forumu federaciju nazivate 'bošnjačkim entitetom' a onda se pitate zašto hoćemo vlastiti entitet?

Znas koliko to nekog tangira? Znas koliko nekog briga za vase fix ideje? Na jedno udje, na drugo izadje... :D
reis1

#863 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

palermo wrote:
reis1 wrote:

:? to si meni replicirao
Uh, oprosti. Pomisah te s jednim drugim nickom.
energy star

#864 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

palermo wrote:
energy star wrote:
Nije ovo nikakvo kočoperenje i ...čenje.

Nego samo komentar da je lako proglašavati Komšića u Sarajevu, Tuzli ili Zenici.
Ali šta sa nekim studentima ni krivim ni dužnim ili neki biciklistima sa slikom tog Komšića na majicama a potrefe se u Mostaru ili Čapljini ili Kupresu ili Rami ili Uskoplju ili u Vitezu?
Gdje se bolan potrefe u Mostaru, u Fejićevoj....na Starom mostu, u Titovoj, na Čekrku, na Španskom trgu...đe......a đe to u Vitezu.....u starom Vitezu,ili možda kod Fisa....

kani se bolan dijete tih prijetnji.....ne ide to tako, niti bi išlo kao što su ti neki pričali da je išlo 93 (a i oni su te lagali)
Ne prijetim ja tebi nego ti prijetiš meni oružjem što mi se ne sviđa federacija.

A kako prolaze na Balkanu oni koji se prvi late oružja vidi pod:
Aca Kralj
Antiša poglavnik
vožd Sloba
energy star

#865 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

BHCluster wrote:
energy star wrote:
BHCluster wrote:
Posto zivis vec u vecinsko Bosnjackom bh. entitetu koji se zove Federacija BiH ja mislim da da je odgovor tu i zasto bih neko ko ima vecinu isao u bilo kakve avanture?
Živim u većinskom bošnjačkom entitetu i većinskom hrvatskom kantonu.
Šta će na kraju pobijediti, kanton ili entitet to bumo videli!
Da bih se rijesio Federacije mors pocjepati Deyton, tu ti Srbi nece pristati, ka sto vec napis samo vi o bajkama pisite. :lol:
Pa zar nisu Srbi izjavili da što se njih tiče federacija može biti sastavljena od tri, pet, sedam, dvanaest entiteta?
palermo

#866 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

Mister Yes wrote:
palermo wrote: Ne, tebi se čini, jer nikada nije pitanje ko ima više argumenata, nego je samo pitanje ko je spremniji više da se žrtvuje za ono što misli da mu je važno.
Ovo je ustvari najveća bolest na ovim prostorima. To mišljenje da se mi ovdje nešto pitamo. Da mi je samo od toga izlječiti ljude bio bih najsretniji čovjek na planeti.
Ali druže,ako je već tako, čemu onda tolika potreba da pišeš o ovome.........mislim, svakako će biti što će biti (kako ti reče).......preseli se na temu fudbal, ima tamo zanimljivih rasprava....

Mislim, zašto imaš potrebu da me spasavaš od neizbježnog :?
palermo

#867 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

energy star wrote:
Ne prijetim ja tebi nego ti prijetiš meni oružjem što mi se ne sviđa federacija.

Aca Kralj
Antiša poglavnik
vožd Sloba
Ma jok, momčino, pogrešno si razumio, nema prijtenje oružjem, posebno ne sa strane koja ne bi nešto v'oma da mijenja u Federaciji...

ti si brate spominjao nekakve studente, bicikliste
energy star

#868 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

palermo wrote:
energy star wrote:

Aca Kralj
Antiša poglavnik
vožd Sloba
Ma jok, momčino, pogrešno si razumio, nema prijtenje oružjem, posebno ne sa strane koja ne bi nešto v'oma da mijenja u Federaciji...

500 000 nezaposlenih, prosječna plaća 450 maraka onih koji rade , mlijeko, meso med, pelene, čokolade skuplje nego u NJemačkoj i ne treba mijenjati Federaciju?
energy star

#869 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

dupli
Last edited by energy star on 03/08/2014 23:36, edited 1 time in total.
energy star

#870 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

palermo wrote:

500 000 nezaposlenih, prosječna plaća 450 maraka onih koji rade , mlijeko, meso med, pelene, čokolade skuplje nego u NJemačkoj i ne bi vo'ma mijenjao Federaciju?

Ili si neki debeli guzonjin sin ili se udaraš afganistankom grandžom!
reis1

#871 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

energy star wrote:
palermo wrote:
energy star wrote:

Aca Kralj
Antiša poglavnik
vožd Sloba

500 000 nezaposlenih, prosječna plaća 450 maraka onih koji rade , mlijeko, meso med, pelene, čokolade skuplje nego u NJemačkoj i ne treba mijenjati Federaciju?

Fali samo treci, i poteci ce med i mlijeko, ko i u HrvaCkoj. Ahaaaaa...
webby-x

#872 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Hafis wrote:I to sve rafalno, jedan za drugim...u jednom dahu :shock: ,.... nije si ni vode napio.
Treba godišnji uzeti da se ovo sve pročita.
Haha, hercegovac_pravi opet lijekove nije popio.

:D
palermo

#873 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

energy star wrote:
energy star wrote:
Ili si neki debeli guzonjin sin ili se udaraš afganistankom grandžom!
Ma nisam Guzonjin sin, ja sam ti lično ilitiga osobno Guzonja :D .

Znači, ukidati kantone, znao sam da ćemo se složiti :thumbup:
energy star

#874 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

reis1 wrote:

Fali samo treci, i poteci ce med i mlijeko, ko i u HrvaCkoj. Ahaaaaa...
Nama ovog vašeg 20-godišnjeg federacijskog blagostanja dosta, hvala vam, mi ne bismo više.
energy star

#875 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

palermo wrote:
Znači, ukidati kantone, znao sam da ćemo se složiti :thumbup:
Pogrešan odgovor.
Smanjiti u Federaciji broj kantona sa 10 na 2.
Post Reply