kokice, yeahenergy star wrote:Hercegovina i Srednja Bosna pošteđena svega toga!spreca wrote:de prevedi.....energy star wrote:
e sad da me neko ne uvjeri da nisu poplave i sad 'bombardiranje' tučom znak sa neba?!
Slučajnost???
ili nije slučajnost??
"Prudski sporazum" ponovo aktivan
- vee-jay
#2901 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
dakle, ako sam dobro primjetio treci ce doci kad se potvrdi ova teorija

-
Hafis
#2902 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Rekoh li ja: ovaj je dušu dao za uvodničara na sećiji kruga 99.
Tema je kume Prudski sporazum, uTuši s tim agresorima, i crkvenim tornjevima, zločincima a posebno paganima.
Moraš malo biti u trendu, danas je 2014., a to smo gradivo ionako davno prožvakali i nitko ne odstupa od svojih stavova.
Znači Prud,
Je li bio uzaludan trud
Zato što mi je dug ud
(nije mi ova loša za repovanja
)
Tema je kume Prudski sporazum, uTuši s tim agresorima, i crkvenim tornjevima, zločincima a posebno paganima.
Moraš malo biti u trendu, danas je 2014., a to smo gradivo ionako davno prožvakali i nitko ne odstupa od svojih stavova.
Znači Prud,
Je li bio uzaludan trud
Zato što mi je dug ud
(nije mi ova loša za repovanja
- Alfons Kauders
#2903 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
renesansni covjek, snalazi se u svim vodamaHafis wrote:Rekoh li ja: ovaj je dušu dao za uvodničara na sećiji kruga 99.
Znači Prud,
Je li bio uzaludan trud
Zato što mi je dug ud
(nije mi ova loša za repovanja)
-
augustini45
#2904 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Tamo, na temi utakmica, nakon "cetvrte cetvrtine" napisah "bravooooooo"..........ovdje, nakon ovog komentara za "hfc"-a, "BRAVOOOOOOO MAJSTOREEEEEEEEEE!!!!! 
-
Hafis
#2905 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Do ovog dijela nekako smo se i držali pravila.hfc
Kad u Bosni bude islamskog radikalizma, onda ce oni isto ili slicno raditi kao krscanski i hriscanski radikali. To znaci, prvi ce zapocet sukob i raditi sve sto su krscanski i hriscanski radikali radili u zadnjih 100 godina. Tad ces moci reci s pravom da u Bosni je islamski radikalizam veci od hriscanskog i kriscanskog radikalizma. Ja naprosto ne vidim da su islamski fanatici srusili +1000 objekata hriscanskih i krscanskih i ubijali hriscane i kriscane sistematski po planu i sa mrznjom, kako su to radili hriscani i kriscani ne samo u zadnjih 100 godina, nego i prije osmanske okupacije nad "paganima".
No međutim, ne lezi vraže:
Da ja ne bih određivao dijagnozu, prepustit ću procjenu drugim članovima.Znaci to sto vi ubijate nije zato sto su u Bosni danas prisutni muslimani, nego sto se ne mole na isti nacin kao vi. To je vas "problem" sa kojim vam od malih nogu pedofili ispiraju mozak po zlocinackim crkvama. Bilo je prije rata koliko hoces ateista rodjenih kao muslimani, pa ste i njih ubijali i masakrirali na isti nacin kao i vjernike. Bilo je i prije Osmanlija pagana, znaci ne muslimana u Bosni, pa ste i njih razapinjali i masakrirali. Prije rata nije bilo vehabija, nije bilo islamskih ekstrema, koje ste usput vi i vaš vjerski hriscansko/krscanski fanatizam i fasizam i proizveli u Bosni. Za sve su to krivi hriscani i krscani, a najvise vase zlocinacke crkve koje stoje u grubo iza svih zlocina koje ste vi napravili u zadnjih 100 i nesto godina. Ponasate se upravo kao zaostali inkvizitori i barbari i jos ste toliko drski i bezobrazni, da kritikujete druge, kritikujete cak i one koji obnavljaju dzamije i to opisujete kao ekstremizam, a prije toga po nalogu vasih crkava ste rusili te objekte? To vam kazem ja agnostik. Nista vi niste bolji od islamista ekstreme, cak naprotiv, brutalniji ste, cinicni, lazete, petljate i nije vam bilo tesko na najbrutalniji nacin pobiti i masakrirati hiljade ljudi, a vasim crkvama nije bilo tesko okrenuti glavu na drugu stranu kao da se nista dogodilo nije. To nije ono za sto se oni izdaju. Ako su moralni, vjerski ljudi, okrenuti ka molitvi i bogu, onda treba da se ponasaju potpuno drugcije, a ne da podrzavaju masakriranje, genocide i da drze mise i opela masovnim zlocincima. Vi kad o ovakvim stvarima raspravljate, Pravda nije na vasoj strani, vi morate folirati, petljati i spletkariti, pa mozda i prevarite nekog, medjutim i takvih je sve manje i manje.
Hriscanski i krscanski radikalizam su itekako prisutni u Bosni i non stop su bili prisutni u zadnjih 100 godina, kao i prije Osmanlija. Malo su se stvari bile smirile u doba Osmanlija jer ste tad bili puno slabiji, tako da ste glumili svo vrijeme. Cim vam se ukazala prva prilika, pokazali ste svoje pravo lice, a ono je sve samo ne casno i lijepo.
Imaš čak i jednog navijača gore, što potvrđuje onu staru narodnu: nitko u nevolji nije sam.
Znači šah mat.
Mada se partija poput ove, u zemljama s dugom šahovskom tradicijom trebala predati odmah nakon prva dva odigrana poteza.
-
Hafis
#2906 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Džaba se vadiš
Vidjelo se sve gore.
Vidjelo se sve gore.
-
parapet
#2907 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
hfc wrote:U Bosni odscijenja glava? Gdje to Krsto u Bosni se odsjecaju glave?parapet wrote:hfc wrote:Ima ga i vise je divlji od medijski eksponiranog i napirenog islamskog
ma da... odsjecanja glava su ustvari propaganda...
Pa imas video onog srpskog podoficira kako mu na kraju odsjeku glavu...
-
Itakoto
#2908 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Tako je brate, reci im. I srpsku dojencad su bacali lavovima kao desert. 
-
parapet
#2909 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Eto nisu:Itakoto wrote:Tako je brate, reci im. I srpsku dojencad su bacali lavovima kao desert.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... -u-snovima
-
Itakoto
#2910 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Jok eto jesu.
Prosla su ta vremena kad su se Bosanci i Bosnjaci morali pravdati vama i susjedima. Nikoga vise vase istine i uvjerenja ne interesuju i tako neka ostane.
- tandmand
#2911 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Muslimanska armija?parapet wrote:Muslimanska armija je momka razapela na križ kod Hudutskog.
A ovo o prenosenju na "film" - filmovi su uvijek imali dozu malodramatike, pravo pitanje je sto britanski UNPROFOR to nije uslikao i pokazao uživo s obzirom da su bili u Ahmićima neposredno nakon pokolja...
Možda zato što su filmovi -filmovi a stvarnost nešto drugo?
Sta ocekivati od onih koji Armiju BiH nazivaju vjerskim imenom?
Radi se o perfidnoj zamisli da se agresija na BiH svede na vjerski rat protiv zlih muslimana, jedreci na vjetrovima evropske islamofobije. Ali ne radi se samo o tome. Bez obzira koliko isticali svoju mitelleuropsku kulturu, u biti susjedi nisu puno odmakli od srpskog poimanja Bosnjaka (muslimani, Turci) i kosovskih mitova.
U neformalnom razgovoru Srbi i Hrvati ce Bosnjake uvijek nazvati "muslimanima" i tako ih sa nacionalnog svesti na vjersku grupu (AmiŠi u Americi).
Krst na Humu i ekstremno visok zvonik nisu nista drugo do obiljezavanje „predziđa kršćanstva“.
Marijan Oršolić
....
Renesansa motiva „predziđa kršćanstva“ nakon perioda komunističke suspenzije vjerskih i nacionalnih tradicija događa se u Hrvatskoj 1990.-91. za vrijeme velikosrpske agresije. Tada je još snažnije zaživjela polarizacija Hrvatske kao predziđa između kulturnog Zapada i barbarskog Istoka, ali i polarizacija demokracija-komunizam. Centralne figure u tom novom post-komunističkom mitu o „predziđu“ postale su Vukovar i Dubrovnik, kao dva nova Sigeta, dva nova junačka grada koji stradaju za slobodu domovine.
Što se tiče rata u BiH, tu je stvar malo složenija. U prvoj fazi rata, dok je još uvijek funkcioniralo (formalno) savezništvo Tuđmana i Izetbegovića, forsirala se verzija mita o „predziđu“ kao bedemu od najezde Tatara u Europu, opet da bi se održalo dobre odnose s bosanskim muslimanima. U tu svrhu Tuđman je čak priredio 750. proslavu obljetnice bitke na Grobniku. Druga faza rata u BiH, obilježena početkom hrvatsko-bošnjačkog sukoba, značila je i novi obrat u shvaćanju mita o „predziđu“, odnosno rehabilitaciju „predziđa“ kao brane Europe i kršćanstva od „Turaka“ i islama. Tu treba spomenuti kako su Mate Boban i neki njegovi bliski suradnici u svoje izjave i proglase uklapali ulomke arija iz opere Nikola Šubić Zrinski, što nipošto nije bilo slučajno.
-
parapet
#2912 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Otkud ta medijska blokada da vi niste upoznati sa karakterom te armije:tandmand wrote:Muslimanska armija?parapet wrote:Muslimanska armija je momka razapela na križ kod Hudutskog.
A ovo o prenosenju na "film" - filmovi su uvijek imali dozu malodramatike, pravo pitanje je sto britanski UNPROFOR to nije uslikao i pokazao uživo s obzirom da su bili u Ahmićima neposredno nakon pokolja...
Možda zato što su filmovi -filmovi a stvarnost nešto drugo?![]()
Sta ocekivati od onih koji Armiju BiH nazivaju vjerskim imenom?
Kako bi ti nazvao ovu armiju?
-
parapet
#2913 Re: Odg:
PreLetach wrote: Kako bi ti nazvo Prvu Slavnu Pravoslavnu,Zeljka Komsica,Jovana Divjaka,Śibera,Vikića i druge
Ja bi ih nazvao iznimkama koje potvrdjuju pravilo?
Toliko "multietnicnara" je bilo i u VRS...
-
Itakoto
#2914 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Upravu si.
Hajde sada malo na "svoj" forum, tvoj zadatak je ovdje obavljen.
-
parapet
#2915 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Oprosti, nije moje lice umjeto Alijinog na snimkama, nisam ja klao pred kamerama, nisam ja tekbirao u uniformama - sta sam ja slagao, koja je moja krivica?Itakoto wrote:Upravu si.Hajde sada malo na "svoj" forum, tvoj zadatak je ovdje obavljen.
-
Itakoto
#2916 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Hafise, jes' to ti?
K'o proljev, covjece.
- tandmand
#2917 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Hrvatska vojska je sastavom takva da je cine velikom vecinom katolici.
Bosnjaci je nikada nisu zvali katolickom vojskom i pored prisutnih katolickih znakovlja i manifestacija u istoj.
Bosnjaci je nikada nisu zvali katolickom vojskom i pored prisutnih katolickih znakovlja i manifestacija u istoj.
Hrvatski vojnik - internet izdanje
Hrvatska se branila s krunicom oko vrata
Nazočnima se prije početka misnog slavlja obratio ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin istaknuvši da samo zahvaljujući Božjoj dobroti stojimo danas u tom Marijanskom svetištu i dodao: "Već 15 godina ovdje molimo za duhovnu snagu kako bismo sve zadaće obavljali u skladu s moralnim i duhovnim načelima. Naša je obveza čuvati vlastite vrijednosti i na njima graditi budućnost".
"U radosti zajedničkog okupljanja moramo se osvrnuti na slavne dane kad su hrvatski branitelji s krunicom oko vrata krenuli u obranu domovine. Za nas je krunica tada i danas znak obrane", istaknuo je ministar obrane Berislav Rončević i, prisjetivši se svih poginulih u Domovinskom ratu, dodao: "I dalje ćemo snažiti vjeru u vojsci i policiji, pa ćemo u još većem broju hodočastiti na ovo mjesto", poručio je prisjetivši se pritom svih naših vojnika koji sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta.
Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo što se nalazimo u svetištu u kojem su hrvatski vojnici pronalazili utjehu i zaštitu u najtežim trenucima i što ovdje pronalazimo duhovnu snagu koju dijelimo s drugima i dodala: "Hrvatska je svoju samostalnost ostvarila u ratu i još su živa sjećanja na poginule branitelje koji su tako pokazali svoju ljubav prema Bogu i čovjeku".
-
parapet
#2918 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Ma jedno su folklorna hodocasca clanova Crkve na sluzbi u HV-u a drugo pozdravi postrojbama ispred predsjednika sa "Hvaljen Isus i Marija" a da prije toga sam predsjednik pozdravi Papu i vatikansku kuriju.
-
parapet
#2919 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Sa jedne strane je razumljiva reakcija Bosnjaka i to uvelicavanje vjere jer su radi vjere bili proganjani.
Glupo je to sto se ovakvi primjeri pokusavaju sakriti ili minimizirati a sve izgleda radi nekakve potrebe da se izgradi imidz "bezgresnih Bosnjaka".
Ljudski je grijesiti a treba biti malo veci covjek, priznat svoje greske i pokusat ih ispravit.
Glupo je to sto se ovakvi primjeri pokusavaju sakriti ili minimizirati a sve izgleda radi nekakve potrebe da se izgradi imidz "bezgresnih Bosnjaka".
Ljudski je grijesiti a treba biti malo veci covjek, priznat svoje greske i pokusat ih ispravit.
- tandmand
#2920 Re:
Islamski radikalizam je gorka pilula koju su Bosnjaci progutali i koja otezava svakodnevni zivot ali eto onaj ko ju je propisao na recept, racuna na to da je dugorocno korist veca od stete.
Druga strana medalje je da taj radikalizam plasi EU/USA i da bi za njih svaka podjela BiH u kojima bi Bosnjaci dobili svoj entitet bila opasna. Tako ti radikali dodju ko neki garant opstojnosti BiH i Federacije.
Upirati prstom na vehabije a traziti treci entitet nije nimalo perspektivno. Medjunarodna zajednica prvo gleda svoje interese i sigurno ne zele mini kalifat na granicama EU.
Da su neki u HR neke stvari dobro skontali, moze biti pokazatelj da odavno nije bilo islamofobicnih izjava. Npr predsjednik Josipovic i ostali koji su pravili paralele sa Libijom, bliskim istokom itd.
Druga strana medalje je da taj radikalizam plasi EU/USA i da bi za njih svaka podjela BiH u kojima bi Bosnjaci dobili svoj entitet bila opasna. Tako ti radikali dodju ko neki garant opstojnosti BiH i Federacije.
Upirati prstom na vehabije a traziti treci entitet nije nimalo perspektivno. Medjunarodna zajednica prvo gleda svoje interese i sigurno ne zele mini kalifat na granicama EU.
Ovo je isto tako upitno kako se ovim informacijama barata. Jedna dozirana rasprava, u malim kolicinama (kao na portalima) ipak dobro dodje BiH i Bosnjacima. Dobro je da islamski radikali npr. vehabije, nisu politicki organizirani, nemaju svoje stranke i predstavnike u organima vlasti, ali se vjesto koriste kao babaroga koja plasi djecu, jer ta babaroga i te kako moze prerasti u realnu opasnost - preko noci.parapet wrote: Glupo je to sto se ovakvi primjeri pokusavaju sakriti ili minimizirati a sve izgleda radi nekakve potrebe da se izgradi imidz "bezgresnih Bosnjaka".
Da su neki u HR neke stvari dobro skontali, moze biti pokazatelj da odavno nije bilo islamofobicnih izjava. Npr predsjednik Josipovic i ostali koji su pravili paralele sa Libijom, bliskim istokom itd.
-
parapet
#2921 Re: Re:
Ali je činjenica da Bošnjaci prijete samoradikalizacijom ukoliko ne budu potpuno zadovoljni rjesenjima oko BiH. Meni je to djetinjasto - kao da ces se "rasplakati" ako ti ne daju igracku koju si naumio...tandmand wrote: Upirati prstom na vehabije a traziti treci entitet nije nimalo perspektivno. Medjunarodna zajednica prvo gleda svoje interese i sigurno ne zele mini kalifat na granicama EU.
Dobro je da islamski radikali npr. vehabije, nisu politicki organizirani, nemaju svoje stranke i predstavnike u organima vlasti,
Pravo pitanje je da li ce tako i ostati - recimo da dodje do novog rata u BiH - da li mislis da bi i tad religiozni ekstremisti bili na marginama?
- Skijaš
#2922 Re: Re:
Mala ispravka; Zapadu nije opasna ideja o bošnjačkom entitetu nego ideja o bošnjačkom entitetu čije bi granice bile definisane zločinima nad Bošnjacima. A Bošnjacima se u svim modelima podjele nudi upravo to, nama ono što mi hoćemo, njima ono što oni hoće, a vama Bošnjacima ono odakle vas svakako nismo mogli eliminisati kao relevantan faktor.tandmand wrote:Islamski radikalizam je gorka pilula koju su Bosnjaci progutali i koja otezava svakodnevni zivot ali eto onaj ko ju je propisao na recept, racuna na to da je dugorocno korist veca od stete.
Druga strana medalje je da taj radikalizam plasi EU/USA i da bi za njih svaka podjela BiH u kojima bi Bosnjaci dobili svoj entitet bila opasna.
Taj bi osjećaj nepravde doveo do jačanja radikalnih elemenata koji ionako govore da Zapad vodi krstaški rat, da je spas u okretanju božjim zakonima itd itd. A šta bi im mogla odgovoriti ta neka druga strana, liberalna i sekularna opcija među Bošnjacima ? Izađeš pred pomahnitalo velikosrpstvo koje je širom regije moralo biti sputavano silom a Zapad ti nametne embargo. Ti opet nekako opstaneš i iz svega izađeš uslovno rečeno čista obraza, bez udruženog zločinačkog poduhvata ili genocida na CV-u, a onda te se zajebe nekim političkim kalkulacijama i institucionalno ipak ograniči između Dodikistana i Herceg Bosne. Gdje je tu materijal za vjeru u demokratiju, Evropsku Uniju ili bilo šta što bi sekularna opcija među Bošnjacima mogla propagirati ? I nije to samo osjećaj nepravde, nego i atmosfera koju bi se stvorilo raznim ucjenama sa strane, ucjenama pored kojih su ove svježe od Tomislava Karamarka sitnica. Ili neko tvrdi da bi odnos Dodika ili Čovića prema Bošnjacima bio bolji da su Bošnjaci u ranjivijoj poziciji nego danas ?
Kada bi se Bošnjacima ponudilo nekakvu održivu teritoriju sa izlazom na more, sigurno je da bi se među Bošnjacima našlo onih koji bi otvoreno podržali projekat podjele. Ali ove današnje modele koje im se nudi, a građene na snazi Mladićeve armade i Tuđmanovih gardijskih brigada ne bi prihvatio niti jedan drugi narod da je na mjestu Bošnjaka.
Zaključak; apetiti su preveliki i mi ćemo se vratiti suživotu ili će društvo nastaviti srljati u dalju devastaciju.
-
parapet
#2923 Re: Re:
Skijaš wrote: Mala ispravka; Zapadu nije opasna ideja o bošnjačkom entitetu nego ideja o bošnjačkom entitetu čije bi granice bile definisane zločinima nad Bošnjacima.
Mislim da zapad boli kita. Oni su tu samo da ugase vatru i prihvate stanje na terenu.
-
Itakoto
#2924 Re: Re:
Upravo tako. Zapad boli kita za "vas", za "nas" a i za one "trece".parapet wrote:Skijaš wrote: Mala ispravka; Zapadu nije opasna ideja o bošnjačkom entitetu nego ideja o bošnjačkom entitetu čije bi granice bile definisane zločinima nad Bošnjacima.
Mislim da zapad boli kita. Oni su tu samo da ugase vatru i prihvate stanje na terenu.
Sta mislis ciju "vatru" je lakse ugasiti, onu od par stotina tisuca "ugrozenih" 'rvata koji imaju rezervnu drzavu i putovnice EU ili onu od 2 miliona Bosnjaka kojima Iran i Saudijska Arabija kucaju na vrata i prozore govoreci im da im zapad i EU ne zele dobro?
-
ma jok
#2925 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Mogu Iran i Arabija kucati koliko hoce kad ne granice sa BiH.
Islamski radikali u BiH su predaleko od baze da bi bili opasni.
Islamski radikali u BiH su predaleko od baze da bi bili opasni.