Mister Yes
Ja isto vjerujem da stranci ovdje mogu uraditi šta god hoće. Ali činjenica jeste da će radikalizirati Bošnjake ako stvore treći na silu (mada kažem mogu i to). Ne mogu nikako da skontam zašto bi im to bilo u interesu? Imaš li ti neko objašnjenje? Zašto bi stranci namjerno radikalizirali Bošnjake?
Kada tako razmišljam jedini način da se ne radikaliziraju je da sami pristanu na treći. Ali opet, to ima smisla samo ako je Bošnjacima interes EU. Ako nije onda dobrovoljno neće pristati. A ako je na silu biće otpora i biće više brada i kratkih tola sasvim sigurno.
Ovdje se naivno slaže mit o strahu zapada od bošnjačke radikalizacije u BiH, i da će im u tom strahu gledati kroz prste i nakon 20 godina od prestanka rata na ovim prostorima. Otuda i neki bezrazložni osjećaj ''sigurnosti'' ...jer eto..mi smo opasni.
Evidentno je da bošnjačko političko vodstvo ne može preskočiti niti jednu prepreku koja vodi u EU - ovo će sada izazvati reakcije ''ujo, hercegćetnik, boban, heliodrom, separatisti, genocid, multietničnost..i ostale špice od kojih se ne živi.
RS se neće ugasiti preko noći, a treba naći dogovor s Hrvatima, na koji trenutno NITI JEDAN bošnjački političar nije spreman. Ne zato što neće, već zato što ne smije...barem ne još. A vrijeme će vrlo brzo pokazati gdje i u kome leži problem.
Moći će se to još par godina vrludati i razvlačiti onda će stvar leći. Neće se moći beskonačno sprovoditi politika ''mi nećemo'' a s druge strane ne nuditi jasno što hoće u stvari.
Ostaje još malo nabijanja cijene u vlastitim očima ovom jeftinom sagom s turcima, koja me upravo podsjeća na one njihove komercijalne i imbecilne serije kojima zaglupljuju ljude.