Protesti u Turskoj

Post Reply
sandokann

#626 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by sandokann »

udrch wrote:svijet se mijenja..doba rigidnog sekularizma je na izmaku..
sekularisti u Turskoj, kao i Bosni i Hercegovini mogu zahvaliti Bogu što su njihovi sunarodnjaci koje smatraju neprijateljima umjereni i obrazovani vjernici koji svoju zemlju i svoj narod vole kao zjenicu oka i što nikad neće postupiti na način kako bi to oni željeli i za koju svrhu su instalirali mnoge ekstremističke grupe koje posredstvom oružja kojeg imaju u rukama guraju u prvi plan da bi Islam i vjernike prestavili kao nazadne, ekstremne, opasne ljude..
u Turskoj je već došlo to vrijeme promjena..oni koji to zaslužuju su preko zatvora, progona, oduzimanja elementarnih prava, šikaniranja ipak uspjeli u svom naumu i izborili se da budu poštovani..
najjadniji argument ovih proerdoganovih forumaša je prekomjerna sila policijskih snaga..
onome ko je imao posla sa turskom policijom je to sigurno najviše zaparalo uši..
nekad u doba ovih sekularista, prije 2000-te sam bio u Stambolu..imao sam jednog prijatelja koji nas je malo vodao tim trgovačkim četvrtima..bilo je mješovito društvo, pa su uglavnom cure bile po trgovinama, a mi bi ih čekali ispred..u jednom trenutku je došlo do tuče dvije grupe, koliko sam ja mogao skontati između dvije familije koje su držale radnje u blizini..ja uđem unutra da pozovem ove da gledaju, a ovaj drug što je bio unutra me odmah ugurao unutra, a radnici su odmah zamandalili radnju..zaista mi je bio čudan taj strah..međutim ubrzo sam se uvjerio zašto je to tako..dvije marice specijalaca su došle sa dvije strane, razbile su svakoga koga su zatekli u ulici..nakon pola sahata su izdvojili ove što su se tukli i odvezli ih, a ove ostale samo ostavili, bez da su bar pozvali hitnu da ih previju i pregledaju..
e tako su to radili sekularisti, običnim prolaznicima i turistima..mogu da zamislim kako su prolazili oni koje su oni smatrali svojim neprijateljima..
hvala Allahu pa je to vrijeme u Turskoj prošlo..
uskoro će ako Bog da i kod nas doći vrijeme kada će ovaj nazadni sistem korupcije i elitnih grupa biti prošlost..
generacije svršenika poslijeratnih medresa koje su u osnovi islamske gimnazije su u tridesetim godinama..sve je veći broj doktora nauka iz svih oblasti, ekonomije, prava, političkih, društvenih nauka i svih drugih smjerova..stotine je magistara, a hiljade raznih diplomanata..istovremeno stotine čestitih vjernika su svoje znanje i zvanje sticali u najnaprednijim islamskim zemljama, maleziji, turskoj..
pitanje je vremena kada će počistiti ovu zemlju..
Kemal-pasa Ataturk je uspio razne narode i medjumuslimanske podjele sacuvati, nakon pada Osmanlija, u okvirima danasnje Turske. Svi narodi i vjerske skupine stupile su u zajednicku drzavu koju su zajednicki i gradili svih ovih godina.
Ako dodje do islamske drzave, odnosno toga cemu ti pozivas, u Turskoj ocekuj isto ono sto je na sceni i u Iraku trenutno.
kamen spoticanja

#627 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by kamen spoticanja »

Chmoljo wrote:naravno.

zato i kažem, reagovao sam na pisanje ovdje na forumu. ne na neki događaj u Turskoj.
Kad budem za racunarom postavit cu par slikica s protesta...količina destrukcije mene je iznenadila cak i za turske standarde...
Iskreno me cudi da nije bilo mrtvih glava...macolama su razbijali policijska vozila i napadali policiju nozevima za doner...
arte.fakt

#628 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by arte.fakt »

kamen spoticanja wrote:

zato i kažem, reagovao sam na pisanje ovdje na forumu. ne na neki događaj u Turskoj.
Kad budem za racunarom postavit cu par slikica s protesta...količina destrukcije mene je iznenadila cak i za turske standarde...
Iskreno me cudi da nije bilo mrtvih glava...macolama su razbijali policijska vozila i napadali policiju nozevima za doner...
po grafitima se moze zakljuciti da je to hamelj sa dna kace ,sloj drustva koji najmanje radi i najmanje dobrinosi ...
vivaldi

#629 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by vivaldi »

cyprus wrote:Kada se demokratija shvata kao teror većine nad manjinom, onda je to velik problem
Vidi, koliko god zvucalo cudno, mislim da nekim zemljama trenutno i treba "demokratija sa primjesama diktature" i tu mislim na tursku, rusiju, kinu..

Ta demokratska diktatura treba biti prelazno rjesenje jos jedno deceniju, dvije..dok se u tim zemljama ne stvori jedna velika i stabilna srednja klasa - a to znaci da vecina ljudia ima pristojno obrazovanje, znanje, finansije i da su malo svijeta vidjeli i da su u stanju samostalno donositi odluke i razmisljati.

U suprotnom, duboko vjerujem da kada bi se na trusku, rusiju ili kinu primjenila ova famozna svedska demokratija da bi to vrlo brzo dovelo do anarhihe, da bi se lokalni gubernatori, provinicjatori milijrderi digli ko bogovi i defragmentirali zemlju, jer kada imas veliki broj siromasnog stanovnistva onda je s njim lako manipulisati kada imas pare.

abramovic nikada nece moci kupitici uticaj u engelskoj kao sto bi mogao u rusiji.

to je sistem sa puno mana, koji ce kritikovati, ali drugacije tesko da moze.
Co0l

#630 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Co0l »

kamen spoticanja wrote:

:shock: :lol:
Challenger__

#631 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

Nekoliko fotografija, od juče i noćas:

Image

Image

Image

Image

Image
Challenger__

#632 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

Još fotografija:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
cyprus

#633 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by cyprus »

vivaldi wrote:
cyprus wrote:Kada se demokratija shvata kao teror većine nad manjinom, onda je to velik problem
Vidi, koliko god zvucalo cudno, mislim da nekim zemljama trenutno i treba "demokratija sa primjesama diktature" i tu mislim na tursku, rusiju, kinu..

Ta demokratska diktatura treba biti prelazno rjesenje jos jedno deceniju, dvije..dok se u tim zemljama ne stvori jedna velika i stabilna srednja klasa - a to znaci da vecina ljudia ima pristojno obrazovanje, znanje, finansije i da su malo svijeta vidjeli i da su u stanju samostalno donositi odluke i razmisljati.

U suprotnom, duboko vjerujem da kada bi se na trusku, rusiju ili kinu primjenila ova famozna svedska demokratija da bi to vrlo brzo dovelo do anarhihe, da bi se lokalni gubernatori, provinicjatori milijrderi digli ko bogovi i defragmentirali zemlju, jer kada imas veliki broj siromasnog stanovnistva onda je s njim lako manipulisati kada imas pare.

abramovic nikada nece moci kupitici uticaj u engelskoj kao sto bi mogao u rusiji.

to je sistem sa puno mana, koji ce kritikovati, ali drugacije tesko da moze.
Pa, na primjeru Rusije i pogotovo Kine se mogu složiti... Stvarno je teško, gotovo nemoguće zamisliti 1,3 milijarde Kineza koji funkcionišu po principu švedske demokratije... Kod njih je jedino i moguće to blago postepeno i sporo uvođenje demokratizacije i liberalizacije... Dakle, maksimum realno mogućeg...

Međutim, Turska je nešto drugo... Oni su uveliko uključeni u trendove demokratizacije i zapadnih vrijednosti, da se jači pokušaj uvođenja autoritarnosti može pokazati u konačnici samo kao štetan, jer se radi o evidentnom koraku unazad...
akcid

#634 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by akcid »

udrch wrote:...uskoro će ako Bog da i kod nas doći vrijeme kada će ovaj nazadni sistem korupcije i elitnih grupa biti prošlost...
Kada u BiH nestanu elitne grupe i korupcija, nestaće i klerikalista, čije ideje i ciljeve politička civilna vlast samo provodi
generacije svršenika poslijeratnih medresa koje su u osnovi islamske gimnazije su u tridesetim godinama..sve je veći broj doktora nauka iz svih oblasti, ekonomije, prava, političkih, društvenih nauka i svih drugih smjerova..stotine je magistara, a hiljade raznih diplomanata..istovremeno stotine čestitih vjernika su svoje znanje i zvanje sticali u najnaprednijim islamskim zemljama, maleziji, turskoj...
I prije rata, u socijalističkom sistemu Jugoslavije, vjernici su imali pravo i, uz besplatno školovanje - na trošak države i društva, obilato ga koristili odlazeći na postdiplomske studije i doktorske disertacije širom svijeta. Danas mogu jedino doći iz svojih seoskih i prigradskih krajeva i započeti "obrazovanje", ali ideološko obrazovanje kakvo je postavio Alija Izetbegović kroz svoju "Islamsku deklaraciju", svojevrstan pandan Garašaninovom nacionalističkom "Načertaniju"
Ako misliš na BiH, jedini mirni period u njoj bio je 50-godišnji, u vrijeme vladavine socijalizma.

Isto tako, socijalizam je u ekspanziji i u Turskoj, slično kao što je u gotovo cijeloj Srednjoj i Južnoj Americi, i socijalističko razmišljanje i zagovaranje klerikalno-nacionalistička politika Erdogana shvata kao najveću opasnost. Odatle i represivne i brutalne mjere prema prosvjednicima rušenja parka, jer su "namirisali" crvenu boju u njihovom zaleđu.
udrch

#635 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by udrch »

Postao/la sandokann
Kemal-pasa Ataturk je uspio razne narode i medjumuslimanske podjele sacuvati, nakon pada Osmanlija, u okvirima danasnje Turske. Svi narodi i vjerske skupine stupile su u zajednicku drzavu koju su zajednicki i gradili svih ovih godina.
Ako dodje do islamske drzave, odnosno toga cemu ti pozivas, u Turskoj ocekuj isto ono sto je na sceni i u Iraku trenutno.
nisam od ljudi koji će za svoje interese bilo čije dobro djelo proglasiti ništavnim..
iako vjernik, nikad neću reći da je Kemal loš, jer je recimo ukinuo hilafet, što će veliki broj vjernika koji ne razumiju politiku i društvo odmah uraditi..smatram da je uradio veliko djelo u granicama svojih mogućnosti..uradio je što je mogao i morao..naslijedio je skoro uništenu zemlju, skoro pokorenu, korumpiranu stoljećima loše vlasti..
loše stvari su radili keamlisti, koji su instalirali parastrukture koje su u pozadini kontrolisali sve..
isti slučaj jebio i kod nas..
nisu Bošnjacima - muslimanima vjerska prava ograničavali ni takvi nacionalisti kakav je sigurno bio srpski kralj, ali jesu odmah poslije rata komunisti, odnosno titoisti, koji su Titu predložili da to uradi da bi emancimpovao Bošnjake..

ne zalažem se za islamsku državu koja nije moguća ni u Turskoj ni BiH..zalažem se za djelić islamske pravde i morala koji mogu donijeti pravi i istinski vjernici, a ne preobučene komunjare...
udrch

#636 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by udrch »

akcid wrote:
udrch wrote:...uskoro će ako Bog da i kod nas doći vrijeme kada će ovaj nazadni sistem korupcije i elitnih grupa biti prošlost...
Kada u BiH nestanu elitne grupe i korupcija, nestaće i klerikalista, čije ideje i ciljeve politička civilna vlast samo provodi
generacije svršenika poslijeratnih medresa koje su u osnovi islamske gimnazije su u tridesetim godinama..sve je veći broj doktora nauka iz svih oblasti, ekonomije, prava, političkih, društvenih nauka i svih drugih smjerova..stotine je magistara, a hiljade raznih diplomanata..istovremeno stotine čestitih vjernika su svoje znanje i zvanje sticali u najnaprednijim islamskim zemljama, maleziji, turskoj...
I prije rata, u socijalističkom sistemu Jugoslavije, vjernici su imali pravo i, uz besplatno školovanje - na trošak države i društva, obilato ga koristili odlazeći na postdiplomske studije i doktorske disertacije širom svijeta. Danas mogu jedino doći iz svojih seoskih i prigradskih krajeva i započeti "obrazovanje", ali ideološko obrazovanje kakvo je postavio Alija Izetbegović kroz svoju "Islamsku deklaraciju", svojevrstan pandan Garašaninovom nacionalističkom "Načertaniju"
Ako misliš na BiH, jedini mirni period u njoj bio je 50-godišnji, u vrijeme vladavine socijalizma.

Isto tako, socijalizam je u ekspanziji i u Turskoj, slično kao što je u gotovo cijeloj Srednjoj i Južnoj Americi, i socijalističko razmišljanje i zagovaranje klerikalno-nacionalistička politika Erdogana shvata kao najveću opasnost. Odatle i represivne i brutalne mjere prema prosvjednicima rušenja parka, jer su "namirisali" crvenu boju u njihovom zaleđu.
ako želiš da komentarišem ovaj tvoj post, onda iz njega trebaš da izbaciš na laži zasnovane rečenice..
kao što je vidljivo iz mog posta, ja nisam ciljao na islamsko obrazovanje, već sam jasno naveo doktorante iz oblasti prava, ekonomije, političkih i društvenih nauka..
školovanje u medresa prije rata nije bilo besplatno, to ti je jedna laž, a odlazak na studije vani o trošku države je druga..
славянин

#637 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by славянин »

udrch wrote:
Postao/la sandokann
nisam od ljudi koji će za svoje interese bilo čije dobro djelo proglasiti ništavnim..
iako vjernik, nikad neću reći da je Kemal loš, jer je recimo ukinuo hilafet, što će veliki broj vjernika koji ne razumiju politiku i društvo odmah uraditi..smatram da je uradio veliko djelo u granicama svojih mogućnosti..uradio je što je mogao i morao..naslijedio je skoro uništenu zemlju, skoro pokorenu, korumpiranu stoljećima loše vlasti..
loše stvari su radili keamlisti, koji su instalirali parastrukture koje su u pozadini kontrolisali sve..
nisu Bošnjacima - muslimanima vjerska prava ograničavali ni takvi nacionalisti kakav je sigurno bio srpski kralj, ali jesu odmah poslije rata komunisti, odnosno titoisti, koji su Titu predložili da to uradi da bi emancimpovao Bošnjake..

ne zalažem se za islamsku državu koja nije moguća ni u Turskoj ni BiH..zalažem se za djelić islamske pravde i morala koji mogu donijeti pravi i istinski vjernici, a ne preobučene komunjare...
Navedi jednu Islamsku zemlju koja sprovodi takvu pravdu i moral.... znas da se imamo na koga ugledati ?
Kakav paradoks..... Kralj SHS bio bolji prema Muslimanima/Bosnjacima on SFRJ i Tita.... E da ti je bogdom ostao taj kralj onda bi vjerovatno i vidio sta znaci genocid na cijelom podruciju BiH- Hrvatska i Srbija bi rasparcale BiH do sada 6 puta a ti bi se vjerovatno zvao Marko.
Last edited by славянин on 02/06/2013 16:03, edited 1 time in total.
vivaldi

#638 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by vivaldi »

cyprus wrote:Oni su uveliko uključeni u trendove demokratizacije i zapadnih vrijednosti, da se jači pokušaj uvođenja autoritarnosti može pokazati u konačnici samo kao štetan, jer se radi o evidentnom koraku unazad...
vidi, svedska (kao perosnifikacija zapadne dekoratije) ima istoriju koji cine decenije mira, prosperiteta i blagostanja.

sa druge strane turska ima iza sebe decenije vojnih udara, hrpu generala po zatvorima kojima se i danas sudi, teroristicke bombe, kurde, islamiste, strahovite ekonomske kolapse...

druga stvar, nije turska samo istanbul..Bolje receno istanbul je ubjeljdivo najbolje od turske..

zato mislim da i ona spada u tu grupu sa rusima i kinezima, mada mozda iz nesto drugacijih razloga, jer kod rusa i kineza je to prije svega zbog visedecenijske strahovito zajebane ideologije
Challenger__

#639 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

- Od početka konflikta u Siriji sam pratio reakcije u Turskoj... Da ne tražim sada istraživanja javnog mnjenja, oštre kritike opozicije itd, želim da kažem da sam duboko uvjeren da je Erdoganova harizma načeta upravo zbog lošeg odnosa prema Damasku.

- ovo je snimak iz Izmira, početkom mjeseca maja, kada su građani išutirali štand "rebelsa". Ovo je metaforičko šutiranje Erdoganove vanjske politike, pa i Erdogana lično, nakon čega su bila otvorena vrata ovome čemu smo svjedoci danas.

Izmir, Turska, maj 2013

cyprus

#640 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by cyprus »

vivaldi wrote:
cyprus wrote:Oni su uveliko uključeni u trendove demokratizacije i zapadnih vrijednosti, da se jači pokušaj uvođenja autoritarnosti može pokazati u konačnici samo kao štetan, jer se radi o evidentnom koraku unazad...
vidi, svedska (kao perosnifikacija zapadne dekoratije) ima istoriju koji cine decenije mira, prosperiteta i blagostanja.

sa druge strane turska ima iza sebe decenije vojnih udara, hrpu generala po zatvorima kojima se i danas sudi, teroristicke bombe, kurde, islamiste, strahovite ekonomske kolapse...

druga stvar, nije turska samo istanbul..Bolje receno istanbul je ubjeljdivo najbolje od turske..

zato mislim da i ona spada u tu grupu sa rusima i kinezima, mada mozda iz nesto drugacijih razloga, jer kod rusa i kineza je to prije svega zbog visedecenijske strahovito zajebane ideologije
Ja nisam ni rekao da je Turska nešto ko Švedska, ali tvrdim da nije baš ni Rusija ili Kina... Sličnosti postoje, ali ne bih rekao da se radi o istim svjetovima, jer Turska prvo nije dovoljno velika da može samostalno figurirati kao faktor na globalnoj sceni, a drugo zato što su Turci (makar ovi u zapadnom dijelu) ipak osjetili zapad i počeli funkcionisati po zapadnim vrijednostima, isuviše intenzivno da bi se taj proces sad mogao tek-tako obrnuti...
baxul

#641 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by baxul »

Challenger__ wrote:
snimak iz Izmira, početkom mjeseca maja, kada su građani išutirali štand "rebelsa". Ovo je metaforičko šutiranje Erdoganove vanjske politike, nakon čega su bila otvorena vrata ovome čemu smo svjedoci danas.
pa boze dragi... hahah
1. sta ovaj kao slucajno snimo sve to? spontano se ovo desilo?
2. kod nas na pijacu mozes otic i snimit ovakav konflikt svakodnevno pa ga proglasit za metaforičko šutiranje čega hoćeš (uvozničkog lobija, lijanovićevih poticaja, uvoza mlijeka).
3. izbori će pokazat nešto više od metaforičkih stvari zapravo bit će vrlo vrlo egzaktno.
4. de mi objasnite ako se za ataturkštinu kako možete pozivat na socijalizam? ako ste za demokratiju kako možete pozivat državni udar?

evo i ovo nek se nađe: http://en.wikipedia.org/wiki/Truman_Doctrine

EDIT: i da ono nisu građani nego su ono aktivisti
mrAdil

#642 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by mrAdil »

udrch wrote:
Postao/la sandokann

Hilafet su ukinuli Vehabije pod vodstvom Abdulvehaba. Englezi uz podrsku arapa ( vehabija) koji su ohalalili muslimansku krv zaustavljeni su u Canakaleu. Sta je trebao Ataturk, da ostavi hilafet koji bi se prostirao samo na teritoriji danasnjeg Istanbula?

Ali ti koji su iza seb ostavili potoke muslimanske krvi, a danas to rade, mislim na vehabije- u Erdoganu i Turskoj zele vidjeti nove Sultane. Zasto su nesto rusili da bi ponovo pravili?

Hilafet je nama samo izgovor za ubijanja neduznih ljudi. Nista drugo!
vivaldi

#643 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by vivaldi »

cyprus wrote:osjetili zapad i počeli funkcionisati po zapadnim vrijednostima, isuviše intenzivno da bi se taj proces sad mogao tek-tako obrnuti...
to funkiconisanje traje tek 10-ak godina. Premalo je to da se skine "gips". Druga stvar, zapada je osjetila obala, istanbul, ankara, iszmir. Istocni dio turske i taj dio sto granici sa sirijom i ostalim "demokratijama" nece jos zadugo na zelenu granu, a i to je turska i to ogroman dio zemlje i povrsion i populacijom, ali njega nema u turistickim prospektima i zivpoisnim tv reportazama.

Osim toga to je rejon vrlo "zivposinih" aktivnosti, od sarina, kurda, autobombi i sumnjivih likova..

Opet kazem, nije vrijeme da se tamo jos kais previse popusta, mada naravno svako ima neko svoje vidjenje
AleksoMKD

#644 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by AleksoMKD »

cyprus wrote:, a drugo zato što su Turci (makar ovi u zapadnom dijelu) ipak osjetili zapad i počeli funkcionisati po zapadnim vrijednostima, isuviše intenzivno da bi se taj proces sad mogao tek-tako obrnuti...
Meni se cini da je Turska podeljena na liberalniji deo (Istanbul, Ankara, veliki primorski turisticki centri) i konzervativniji deo (unutrasnjost i istok) i da su veeeelike razlike u medjusobnom shvatanju.

Nadam se da nece jedni pokusati da druge "izvedu na pravi put" jer bi to znacilo pocetak patnji za sve.

I nadam se da nece zabraniti Efes pivo i Yeni raki. :D
Challenger__

#645 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

baxule

- lijepo sam napisao da svoje spoznaje crpim iz skoro dvogodišnjeg praćenja pulsa turske javnosti a u odnosu na "Syria issue";
- u korpus relevantnih info spadaju ankete, istraživanja javnog mnjenja, izjave opozicionih političara, nezavisnih intelektualaca; jednom riječju - praćenje pulsa naroda;
- isto tako sam rekao da sada nemam vremena niti namjeru da tražim izvore koji su postirani na jednoj drugoj temi;
- video koji sam stavio nije "izvor", nego jasna slika stanja u kome se našla Erdoganova politika u Siriji, koja je, prema mojim spoznajama i informacijama urušila Erdoganovu harizmu u samoj Turskoj;

- to naravno ne znači da nije isključeno da neka treća strane ili strane nisu takođe zainteresovane za destabilizaciju Turske, a izgledi bi bili minorni da nije - paradigme Sirije.

moje je mišljenje i uvjerenje.
славянин

#646 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by славянин »

AleksoMKD wrote:
cyprus wrote:, a drugo zato što su Turci (makar ovi u zapadnom dijelu) ipak osjetili zapad i počeli funkcionisati po zapadnim vrijednostima, isuviše intenzivno da bi se taj proces sad mogao tek-tako obrnuti...
Meni se cini da je Turska podeljena na liberalniji deo (Istanbul, Ankara, veliki primorski turisticki centri) i konzervativniji deo (unutrasnjost i istok) i da su veeeelike razlike u medjusobnom shvatanju.

Nadam se da nece jedni pokusati da druge "izvedu na pravi put" jer bi to znacilo pocetak patnji za sve.

I nadam se da nece zabraniti Efes pivo i Yeni raki. :D
Koliko sam ja primjetio otprilike 30% su crveni 40% zeleni a ostali su ni tam ni vam..... Sto kazes steta bi bilo da pokusaju sa izvodjenjima na pravi put - gdje bi onda na ljetovanje 8)
Challenger__

#647 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

AleksoMKD wrote: Meni se cini da je Turska podeljena na liberalniji deo (Istanbul, Ankara, veliki primorski turisticki centri) i konzervativniji deo (unutrasnjost i istok) i da su veeeelike razlike u medjusobnom shvatanju.

Upravo.

- Uprkos mitskim predstavama o Turskoj, koje ne spadaju u realnost, nego u korpus turkofilskih poetskih sagledavanja, Turska je duboko podjeljeno društvo: kulturološki, etnički, ekonomski.

Da budem još konkretniji: uprkos čvrstom unitarnom društvu, Turska je složena država, iznutra podjeljeno društvo, ona je Jugoslavija Bosfora i Bliskog istoka, a ne mitski monolit.
cyprus

#648 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by cyprus »

Challenger__ wrote:
AleksoMKD wrote: Meni se cini da je Turska podeljena na liberalniji deo (Istanbul, Ankara, veliki primorski turisticki centri) i konzervativniji deo (unutrasnjost i istok) i da su veeeelike razlike u medjusobnom shvatanju.

Upravo.

- Uprkos mitskim predstavama o Turskoj, koje ne spadaju u realnost, nego u korpus turkofilskih poetskih sagledavanja, Turska je duboko podjeljeno društvo: kulturološki, etnički, ekonomski.

Da budem još konkretniji: uprkos čvrstom unitarnom društvu, Turska je složena država, iznutra podjeljeno društvo, ona je Jugoslavija Bosfora i Bliskog istoka, a ne mitski monolit.
Ejs, baš Jugoslaviju u poređenje? :-) :-)
Challenger__

#649 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

Integrativni faktori turske državnosti su: 1. primat unutar islamskog svijeta (halifat), 2. unitarni kemalistički nacionalizam.

Danas je upitno i jedno i drugo, a nešto treće se ne nazire na vidiku.
sandokann

#650 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by sandokann »

cyprus wrote:
Challenger__ wrote:

Upravo.

Da, naseljavaju je razni narodi i vjerske skupine. Izrazeno brojkama i najmanje brojni su milionski, kako neko danas napisa.
Ejs, baš Jugoslaviju u poređenje? :-) :-)
Last edited by sandokann on 02/06/2013 16:37, edited 1 time in total.
Post Reply