Kemal-pasa Ataturk je uspio razne narode i medjumuslimanske podjele sacuvati, nakon pada Osmanlija, u okvirima danasnje Turske. Svi narodi i vjerske skupine stupile su u zajednicku drzavu koju su zajednicki i gradili svih ovih godina.udrch wrote:svijet se mijenja..doba rigidnog sekularizma je na izmaku..
sekularisti u Turskoj, kao i Bosni i Hercegovini mogu zahvaliti Bogu što su njihovi sunarodnjaci koje smatraju neprijateljima umjereni i obrazovani vjernici koji svoju zemlju i svoj narod vole kao zjenicu oka i što nikad neće postupiti na način kako bi to oni željeli i za koju svrhu su instalirali mnoge ekstremističke grupe koje posredstvom oružja kojeg imaju u rukama guraju u prvi plan da bi Islam i vjernike prestavili kao nazadne, ekstremne, opasne ljude..
u Turskoj je već došlo to vrijeme promjena..oni koji to zaslužuju su preko zatvora, progona, oduzimanja elementarnih prava, šikaniranja ipak uspjeli u svom naumu i izborili se da budu poštovani..
najjadniji argument ovih proerdoganovih forumaša je prekomjerna sila policijskih snaga..
onome ko je imao posla sa turskom policijom je to sigurno najviše zaparalo uši..
nekad u doba ovih sekularista, prije 2000-te sam bio u Stambolu..imao sam jednog prijatelja koji nas je malo vodao tim trgovačkim četvrtima..bilo je mješovito društvo, pa su uglavnom cure bile po trgovinama, a mi bi ih čekali ispred..u jednom trenutku je došlo do tuče dvije grupe, koliko sam ja mogao skontati između dvije familije koje su držale radnje u blizini..ja uđem unutra da pozovem ove da gledaju, a ovaj drug što je bio unutra me odmah ugurao unutra, a radnici su odmah zamandalili radnju..zaista mi je bio čudan taj strah..međutim ubrzo sam se uvjerio zašto je to tako..dvije marice specijalaca su došle sa dvije strane, razbile su svakoga koga su zatekli u ulici..nakon pola sahata su izdvojili ove što su se tukli i odvezli ih, a ove ostale samo ostavili, bez da su bar pozvali hitnu da ih previju i pregledaju..
e tako su to radili sekularisti, običnim prolaznicima i turistima..mogu da zamislim kako su prolazili oni koje su oni smatrali svojim neprijateljima..
hvala Allahu pa je to vrijeme u Turskoj prošlo..
uskoro će ako Bog da i kod nas doći vrijeme kada će ovaj nazadni sistem korupcije i elitnih grupa biti prošlost..
generacije svršenika poslijeratnih medresa koje su u osnovi islamske gimnazije su u tridesetim godinama..sve je veći broj doktora nauka iz svih oblasti, ekonomije, prava, političkih, društvenih nauka i svih drugih smjerova..stotine je magistara, a hiljade raznih diplomanata..istovremeno stotine čestitih vjernika su svoje znanje i zvanje sticali u najnaprednijim islamskim zemljama, maleziji, turskoj..
pitanje je vremena kada će počistiti ovu zemlju..
Ako dodje do islamske drzave, odnosno toga cemu ti pozivas, u Turskoj ocekuj isto ono sto je na sceni i u Iraku trenutno.