PROTESTI U BiH
-
spacek
- rajvoSa0
#2 Re: PROTESTI U BiH
Kakvi protesti?
Glup, nesposoban, neobrazovan narod poput nas (a tu svrstavam i Bosnjake i Srbe i Hrvate) nije nista bolje zasluzio od ove situacije. Kakav narod takva vlast. Oni na vlasti su samo nase olicenje kakvi bi mi bili da dodjemo tu.
Prema tome, izlaza nema, nece biti bolje.
Glup, nesposoban, neobrazovan narod poput nas (a tu svrstavam i Bosnjake i Srbe i Hrvate) nije nista bolje zasluzio od ove situacije. Kakav narod takva vlast. Oni na vlasti su samo nase olicenje kakvi bi mi bili da dodjemo tu.
- Janjicar
#3 Re: PROTESTI U BiH
rajvoSa0 wrote:Kakvi protesti?
-
spacek
-
dezurni_ucenik
#5 Re: PROTESTI U BiH
Kakvi mi i protesti ,samo znamo cirkus hipsterijade da pravimo.Hajmo se svi zagrliti ,pjevati,mi smo urbana raja mi smo moderni europejci ,mi smo cool.Hajmo red Frenkija,red brace Saran,red Dubioze,red Stukana,red Brkana i imamo proteste.
Jebo ti ovo sve kad su nama najveci revolucionari u drzavi,Brano,Frenki,Fedja,Brkan ...
Hocemo da nam Linkin Park svira u Sarajevu - rece ljetos tokom govora na protestima jedan od vodja.Toliko o ozbiljnosti nasih protesta.
Jebo ti ovo sve kad su nama najveci revolucionari u drzavi,Brano,Frenki,Fedja,Brkan ...
Hocemo da nam Linkin Park svira u Sarajevu - rece ljetos tokom govora na protestima jedan od vodja.Toliko o ozbiljnosti nasih protesta.
- Vasco da Gama
#6 Re: PROTESTI U BiH
spacek wrote:Ovo je prva tema koju otvaram, uz neko moje vidjenje i neki vid analize vezano za proteste u BiH, pa krenucu redom...
Realno ma koliko se nekom nesvidjalo ili svidjalo, BiH je jedna drzava u kojoj se sporadicno sprovode zakoni koji su na snazi i BiH je jedan birokratski aparat isprepleten nedefinisanim ovlastima koji guta novac budzetskih korisnika abnormalno i ovaj sistem koji vlada u BiH je neodrziv dugorocno, sto se upravo i pokazuje u zadnje 2-3 godine.
Tu su i firme gdje su većinski vlasnici država koja nemilice pumpa finansijske injekcije od novca budžetskih korisnika kupujući mir...Tu je pregršt neusvojenih zakona, ili usvojenih zakona koji nikako da stupe na snagu ili su stupili al se ne sprovode, jer svi sliježu ramenima da sad nije do njih itd...itd...
Znači BiH je jedan monstrum gdje svako na vlasti hajruje od budžetskih sredstava a niko ništa ne poduzima...Pošto nam je takva država, onda protesti u obliku koji se sprovode u svijetu gube smisao na našem tlu, jer nam ni država nije uređena kao većina u svijetu...Protesti ispadaju kao da ideš od šaltera do šaltera.
Kad se protestuje ispred Kantona - nikom ništa (okupi se 100 do 500 unesrećenih ljudi), ovi iz Kantona ostanu nijemi...protesti traju 2-3 dana i svako svojim putem.
Kad se protestuje ispred entitetskih institucija, okupi se od 500 do 1000 unesrećenih ljudi, odmah se dobije epitet političkog skupa, nekad se malo i policije skupi...traje 1-2 dana i to je to...svako svojim putem
E prvi put je okupljanje bilo ispred državnih institucija gdje ja JMBG gdje se se eto okupilo u 2-3 navrata od 1000 do 3000 ljudi, protesti su trajali 10-tak dana...bilo je podrške sa svih strana...a onda je opet krenulo da je to čisti politički skup, da su pojedini parlamentarci neosigurani, da su doživjeli golgote...da se prelazi u blokadu države itd...itd...
Jedino gdje su političari 100% jedni za druge, gdje se podržavaju međusobno i dijele isto mišljenje to je kad su protiv NARODA neovisno koje nacionalnosti!
Ovom državom upravljaju lideri stranaka i savršeno vladaju tim nacionalnim ključem...gdje god da se neko okupi za bilo šta, dođemo do toga da je to jednonacionalni skup i politički izrežiran od protivničke stranke!
Zašto se kod nas ne može okupiti 10.000-50.000 ljudi iz svih krajeva za proteste?
Upravo iz ovih gore navedenih razloga. Okupilo bi se, i postojao bi voljni momenat kod svih građana, ali smo svi svjesni da protesti gube smisao već u startu, jer se poteže nacionalni ključ, političko montirani protesti i ugroženost,nesigrnost i nemogućnost da se radi posao u institucijama!
Oni ne dođu 3-4 dana, ti protestujes 3-4 dana i nikom nista...malo policija zaprijeti...igraju na kartu prolaska vremena i to je to, raja se razidje!
Kod nas protesti moraju biti ubitačni i efektivni, a posto nam drzava nije takva...po meni je jedini nacin sljedeci:
ODLAZAK PRED AVLIJE LIDERA VLADAJUCIH STRANAKA!
Zasto tamo? Zato sto kad god nesto zapne kod ovim lizoguzaca na nizem nivou - oni nisu sposobni da samoinicijativno donose odluke, vec cekaju sta ce reci sef...Ovi lizoguzci nece doci na radno mjesto i protesti gube smisao!
Ali kad se ode gazdama ispred kuce i zaprijeti da ce mu se devastirati imovina, da mu nema izlaska iz kuce dok ne naredi svojim poltronima da izglasaju to i to...onda ce sve dobiti konacan efekat, jer gospodinu sefu je ograniceno kretanje, ugrozena sigurnost i direktno je satjeran u cosak...samo je on sposoban narediti da se to izvrsi...Tad gubi i ona prica smisao - ugorzenosti, politickog montiranja...
U nasoj zemlji se tacno zna koga se pita neovisno koju funkciju obnasa i da li mu je to u ovlasti, jer u ovlasti mu je, jer moze narediti kao sef onom kome to jeste u ovlasti!
Nek se Lagumdziji, Izetbegovicu, Covicu, Radoncicu, Dodiku, Bosicu i slicnim okupi ispred kuce po 1000 ljudi - preko noci bi dobili novi Ustav...a da se okupi istih 6000 ljudi ispred državnih institucija - ništa se ne bi napravilo!
Mišljenja sam da je vrijeme da promjenimo pristup protestima, jer nam država nije koncipirana kao sve normalne gdje bi takvi normalno protesti imali efekta!
Problem protesta kod nas je u konceptu. uvijek se trazi od NEKOGA nešto. Umjesto da protestanti kažu MI NAROD PREUZIMAMO KONTROLU i od csada ce da bude ovako.
cim se od nekoga nesto trazi umjesto da se stvari preuzmu u svoje ruke, zajebi ti takve proteste. evo gledam radnici hidrogradnje protestuju traze plate i posao. dragi radnici, to se ne traži to se uzima. zato, glupi ste, treba vam lider a ne da od onih koji su vas doveli do prosjackog stapa da trazite pare. idioti, NE TRAZITE VEC UZMITE. to je legitimno kad si obespravljen. makar silom.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#7 Re: PROTESTI U BiH
prijeĆe KijametCki dan udarit neg se neštHo promjeni bitno u ovoj državi...skandinavCe naselit a nas sve skupa balkanCe na otkopavanje nafte pod antartiČkim ledom...HaJa.
-
haluga
#8 Re: PROTESTI U BiH
CVIKERASH wrote:Kakvi mi i protesti ,samo znamo cirkus hipsterijade da pravimo.Hajmo se svi zagrliti ,pjevati,mi smo urbana raja mi smo moderni europejci ,mi smo cool.Hajmo red Frenkija,red brace Saran,red Dubioze,red Stukana,red Brkana i imamo proteste.
- Paranoid
#9 Re: PROTESTI U BiH
Jednog jutra ispod moga prozora desila se frka neopisivaspacek wrote:Protesti su neminovost...
Sve veći računi, ljudi bez posla godinama i pristižu novi koji će ostati zbog posla, kašnjenje penzija, sve veće bezakonje...još kad banke krenu otimati stanove, zbog neisplaćenih rata kredita (uskoro startaju i utjerivači dugova)...
Dolazimo do jednog kolapsa!
Protesti na onaj način koji sam opisao kroz svoje viđenje su apsolutno nemogući.
Znam da nisam spavo mada mi se malo zevalo al četiri i po milijarde napolju je pevalo
Ne verujem, gledam, ustajem iz kreveta
Sve zvuči kao Betovenova Deveta I ja ih pitam "Ljudi zar vam je do pevanja?"
A oni kažu "Jeste," bez oklevanja I još ih pitam "Dal je možda neki vrlo važan dan?"
A oni kažu "Nije, što si dosadan"...
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#10 Re: PROTESTI U BiH
Ovo je prvi put ispravno organizovan protest u BiH sa ISPRAVNIM zahtjevom koji svi treba da podržimo!
JEDINI ZAHTJEV TREBA DA BUDE: Hapsiti odgovorne i oduzeti im sve što su od države i naroda - ukrali!http://www.klix.ba/vijesti/bih/bivse-ra ... /131007142
Bivše radnice Tvornice konfekcije "Borac" počele su danas štrajk glađu ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH od kojih traže hitno procesuiranje osoba odgovornih za propast ovog nekada tekstilnog giganta u našoj zemlji.
Last edited by antimobbing on 08/10/2013 09:38, edited 2 times in total.
- Janjicar
#11 Re: PROTESTI U BiH
Bas svi ludjaci po krovovima ...Paranoid wrote:Jednog jutra ispod moga prozora desila se frka neopisivaspacek wrote:Protesti su neminovost...
Sve veći računi, ljudi bez posla godinama i pristižu novi koji će ostati zbog posla, kašnjenje penzija, sve veće bezakonje...još kad banke krenu otimati stanove, zbog neisplaćenih rata kredita (uskoro startaju i utjerivači dugova)...
Dolazimo do jednog kolapsa!
Protesti na onaj način koji sam opisao kroz svoje viđenje su apsolutno nemogući.
Znam da nisam spavo mada mi se malo zevalo al četiri i po milijarde napolju je pevalo
Ne verujem, gledam, ustajem iz kreveta
Sve zvuči kao Betovenova Deveta I ja ih pitam "Ljudi zar vam je do pevanja?"
A oni kažu "Jeste," bez oklevanja I još ih pitam "Dal je možda neki vrlo važan dan?"
A oni kažu "Nije, što si dosadan"...
Bajaga
- Dozer
#12 Re: PROTESTI U BiH
Nakon ovog popisa, mi cemo se zakucati u klero-etno-nacional kaljugu za narednih 50 godina. U takvom okruzenju sasvim je normalno da ne postoji gradjanska svijest, ili da je vrlo slaba, pa je samim tim prakticno nemoguce ocekivati bilo kakvo realno budjenje naroda koji bi se okrenuo protestima radi ekonomskih i socijalnih problema.
Sve dok nam je matrica kakva jeste, od promjena nema nista jer uvijek postoji prostor za etno-nacionalnu i/ili vjersku manipulaciju masama ukoliko vlastodrscima toliko prigusti da nemaju kud.
Nazalost, ali tako je.
Sve dok nam je matrica kakva jeste, od promjena nema nista jer uvijek postoji prostor za etno-nacionalnu i/ili vjersku manipulaciju masama ukoliko vlastodrscima toliko prigusti da nemaju kud.
Nazalost, ali tako je.
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#13 Re: PROTESTI U BiH
Uzrok etno-nacionalne i/ili vjerske manipulaciju masama leži u psihopatiji i psiho-devijaciji onih koji se preko toga održavaju na vlasti http://www.klix.ba/forum/rjesenje-za-bi ... 16059.htmlDozer wrote: Sve dok nam je matrica kakva jeste, od promjena nema nista jer uvijek postoji prostor za etno-nacionalnu i/ili vjersku manipulaciju masama ukoliko vlastodrscima toliko prigusti da nemaju kud.
Nazalost, ali tako je.
Za ovaj problem postoji vrlo jednostavno rješenje, a to je izolacija psiho-patološkog ljudskog faktora u vrhu države putem građanske inicijative koja u suradnji sa EU treba napraviti pritisak na vlast da se hitno prekine sa ''stočnom pijacom'' i prodajom funkcija, da se insistira na primjeni naučnih otkrića koja nudi dr. Robert Hare i da se prije postavljanja bilo koga na neku važnu državnu funkciju traži od kandidata da prođe rigorozan ...
1.) Psiho test i test za provjeru psihopatije od dr. Robert Hare
2.) Test inteligencije i
3.) Test provjere znanja
... i sada samo treba insistirati na njegovoj implementaciji.
Uzrok svemu ovome je vladavina psihopata.
Dr. Robert Hare kaže da je psihopate je najlakše prepoznati po slijedečem:Patokracija Vladavina Psihopata
Patokracija dolazi iz grčkog: pathos, što znači „osjećati“ i/ili „patiti“ i kratos što znači „vladati.“
Patokracija je totalitarni oblik vladavine u kojoj se zlorabi apsolutna politička vladavina koju vodi psihopatska elita.
Patokracija može imati mnoge oblike i može se ubaciti u bilo koji naizgled, pravedan sustav ili ideologiju. Kao takav se može maskirati u privid demokracije ili teokracije kao i u mnogo otvorenije opresivne režime.
Termin patokracija je kreirana od strane poljskog psihologa Dr. Andrzej M. Lobacewski-ja kao rezultat studije ponerologije. Riječ reflektira Lobaczewski-ovo ispitivanje fenomena koji ima poveznice s bolešću ili patologijom na makrokozmičkom nivou.
Karakteristike
Supresija individualizma i kreativnosti.
Osiromašivanje umjetničkih vrednota.
Osiromašivanje moralnih vrednota: socijalna struktura bazirana na samo-interesu i kultu ličnosti, a ne na altruizmu.
Fanatična ideologija: često u korumpiranoj formi održivih vrijednosti „trojanske“ ideologije koja je postala perverzna patološka forma, ima malo sličnosti sa originalom.
Netolerantnost i sumnjičavost prema svakome tko je drugačiji, ili tko se ne slaže sa državom.
Centralizirana kontrola.
Korupcija.
Tajne aktivnosti unutar vlade, i nadgledanje populacije u cijelosti. (Za razliku od zdravog društva koje ima transparentne procese vladanja, i respekt prema privatnosti individualnih građana).
Paranoidna i reakcionarska vlada.
Prekomjerna, arbitrarna i nepoštene, nefleksibilne zakonske norme; moć odluka je reducirana/maknuta iz svakodnevnog života građana.
Licemjeran stav koji demonstriraju akcije vladajuće klase, prema idealima za koje tvrde da ih prate, a za koje se predstavljaju građanima da ih reprezentiraju.
Kontrolirani mediji, njima dominira propaganda.
Ekstremna nejednakost između najbogatijih i najsiromašnijih.
Endemično korištenje korumpiranih psiholoških rezoniranja kao što je para-moralizam, konverzivno razmišljanje i dvosmislenost.
Vladanje uz pomoć upotrebe sile ili uz pomoć zastrašivanja silom.
Ljudi se smatraju „resursom“ da bi se iskorištavali (po tome imamo izraz „ljudski resursi“), umjesto vrednovanja svake individue po njegovim vrijednostima.
Spiritualni život je ograničen na ne-fleksibilne indoktrinirane sheme. Svatko tko pokuša poći iza ovih granica se smatra heretikom ili luđakom, i zbog toga se klasificira kao opasan.
Arbitrarna podjela populacije (po klasama, etničkom opredjeljenju, rođenju) što stvara konflikt među različitostima.
Supresija slobode govora – javnih debata, demonstracija, protesta.
Povreda osnovnih ljudskih prava, na primjer; restrikcija osnovnih životnih potrepština kao što su hrana, voda, stanište; zatvaranje bez suđenja; mučenje i zlostavljanje; robovski rad.
Životni ciklus
Rođenje
Studije su demonstrirale da ljudska populacija sadrži postotak (otprilike od 5%) stanovništva koji su esencijalni psihopati to jest, ljudi bez savjesti. Određeni tipovi psihopata instinktivno naginju prema pozicijama moći nad drugima – dopušta im se da nesmetano operiraju, oni uvijek izabiru izbor koji ih ojačava na vlasti da bi dalje manipulirali ljudima oko sebe. I tako sjeme patokracije postoji u ovim psihološkim anomalijama.
Lobacewski opisuje proces kao dio histerijskog ciklusa, u kojemu se za dugog perioda „dobrih vremena“ neznanje i samozadovoljstvo razvija unutar društva, do točke kada ti psihopate, koji prirodno gravitiraju ka pozicijama vlasti, u stvari mogu dobiti funkcije upravljanja društvom i to potpuno neprimjetno. („Sve što je dovoljno da bi zlo trijumfiralo je da dobri ljudi ne čine ništa.“ – Edmund Burke)
Rast
Snaga koj aje potreban patokraciji da bi rasla se dobija procesima koji su slični infekciji ili ponerizaciji – to se postiže histerizacijom društva, proces koji nalikuje slamanju imunološkog sustava, što uzrokuje povećanu osjetljivost na takvu infekciju. Postepeno se povećava postotak populacije koja je zavedena patološkim egotizmom kroz psihološku indukciju. Ovo je proces u kojemu histerično i patološko ponašanje jedne osobe inhibira normalne psihološke procese ljudi koji su u dodiru sa takvom osobom, i tako bilo koja osoba koja se sve više i više pritiska patološkim ponašanjem koje smanjuje kognitivne mogućnosti iste da bi normalno funkcionirala. Ovaj proces se omogućava kroz razne tehnike propagande, naročito one usmjerene na psihološke slabosti (gledano sa psihopatskog stanovišta) normalnih ljudi, kao što su podložnost emocionalnom manipulacijom kroz pozivanje na savjest: moralizirane interpretacije, para-moralizam, reverzivne blokade, selekciju informacija i zamjene.
Kako se ovi procesi ubrzavaju, progresivna negativna selekcija se stvara u društvu – to jest ljudi koji su najpogodniji za određene uloge se polako zamjenjuju sa onima koji imaju napredno patološko ponašanje. Ovo se jasno može vidjeti u zapadnjačkom kapitalizmu, gdje se „sve može dobiti“ i gdje je gotovo obavezno da osoba mora biti bezosjećajna i amoralna.
Smrt
Zbog inkrementalne supresije u svim formama kreativnosti, patokracija je jako nestabilna, i u određenoj točci mora kolabirati pod svojom vlastitom težinom. Pa ipak, moguće je da patokracija dobije ogromnu moć i destruktivne potencijale prije nego li se ovo dogodi, zbog svoje progresivne centralizacije resursa i kontrole. Zato, ako se patokraciji ostavi da izgori u svojoj vlastitoj vatri, ona može uništiti veliki dio svijeta koji je okružuje za to isto vrijeme.
Patokracija se često uništava iznutra, zbog karakterističnog nedostatka „kretivnog sagledavanja“ od strane vladajućih. „Virusi nisu svjesni da će biti živi zakopani zajedno sa tijelom onoga čiju su smrt uzrokovali,“ – (Politička Ponerologija); stranica: 199.
Prevencija i liječenje
Primitivna sredstva liječenja koje predlaže Lobaczewski je da se raširi obimna psihološka edukacija naročito vezana za ponašanje koja se odnosi na patokraciju u cjelini. Kada se opći nivo svjesnosti naraste do tolike mjere da manevri kao što je revezivna blokada neće uspjeti i neće imati toliku moć ejer će populacija moći prepoznati „trikove.“
Za dugoročnu prevenciju Lobaczewski sugerira da pogledamo primitivnija društva kao što su Australski Aboridžini koji su preživjeli kroz milenije uglavnom nepromijenjeni i na potpuno drugačijim osnovama od zapadnjačkog društva. Ključne razlike su slijedeće:
Decentralizirana vlast i donošenje odluka.
Proces „Psihološke imunizacije“ kao dio ritova prolaza, gdje se treba otrpjeti neka teška tegoba ili iskušenje, da bi se omogućilo učesnicima da dobiju bogatije shvaćanje života ( na primjer Aboridžinski walkabout) (walkabout: period kada aboridžin/aboridžini prelaze velike udaljenosti i prostranstva da bi se približili prirodi i duhovno obogatili, može trajati godinama, op.prev.)
1.) Patološki lažu,
2.) Nemaju uopće grižnje savjesti,
3.) Nemaju suosjećanja (empatije) prema drugima ...
- Dozer
#14 Re: PROTESTI U BiH
Onda su to svi nasi politicari, od A do Z.
- akcid
#15 Re: PROTESTI U BiH
Hapšenje, koje i kakvo zagovaraš, moguće je postići samo promjenom političke garniture s vlasti i njihove "politike", promjenom političke doktrineantimobbing wrote:Ovo je prvi put ispravno organizovan protest u BiH sa ISPRAVNIM zahtjevom koji svi treba da podržimo!
JEDINI ZAHTJEV TREBA DA BUDE: Hapsiti odgovorne i oduzeti im sve što su od države i naroda - ukrali!http://www.klix.ba/vijesti/bih/bivse-ra ... /131007142
Bivše radnice Tvornice konfekcije "Borac" počele su danas štrajk glađu ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH od kojih traže hitno procesuiranje osoba odgovornih za propast ovog nekada tekstilnog giganta u našoj zemlji.
- antimobbing
#16 Re: PROTESTI U BiH
BiH građani šute, trpe i nadaju se da će oni koji generiraju probleme u ovoj zemlji već 20 godina biti dio rješenja za njihove egzistencijalne probleme, što se graniči sa kolektivnim ludilom.http://www.klix.ba/vijesti/bih/osmosatn ... /131008148
Osmosatni sastanak lidera bh. stranaka završio bez dogovora
Sastanak lidera pet najjačih političkih stranaka iz Federacije BiH (HDZBiH, HDZ 1990., SDP, SDA i SBB) sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom, nakon osam sati je završen bez konačnog dogovora o implementaciji presude "Sejdić-Finci".
- antimobbing
#17 Re: PROTESTI U BiH
Evo rješenja kako to uraditi: http://www.klix.ba/forum/rjesenje-za-bi ... 16059.htmlakcid wrote:Hapšenje, koje i kakvo zagovaraš, moguće je postići samo promjenom političke garniture s vlasti i njihove "politike", promjenom političke doktrineantimobbing wrote:Ovo je prvi put ispravno organizovan protest u BiH sa ISPRAVNIM zahtjevom koji svi treba da podržimo!
-
udrch
#18 Re: PROTESTI U BiH
nemoj nas na antarktik, prouzrokovali bi globalno zatopljene..crko ako ne bi pokrali sav led gore..bilo bi onih koji bi imali i čitave sante leda u avliji..pici wrote:prijeĆe KijametCki dan udarit neg se neštHo promjeni bitno u ovoj državi...skandinavCe naselit a nas sve skupa balkanCe na otkopavanje nafte pod antartiČkim ledom...HaJa.
- area51
#19 Re: PROTESTI U BiH
rajvoSa0 wrote:Kakvi protesti?
Surovo,bolno...ali istinito
- akcid
#20 Re: PROTESTI U BiH
udrch wrote:nemoj nas na antarktik, prouzrokovali bi globalno zatopljene..crko ako ne bi pokrali sav led gore..bilo bi onih koji bi imali i čitave sante leda u avliji..pici wrote:prijeĆe KijametCki dan udarit neg se neštHo promjeni bitno u ovoj državi...skandinavCe naselit a nas sve skupa balkanCe na otkopavanje nafte pod antartiČkim ledom...HaJa.
Ovo "oni", kao da su s marsa pali u BiH, kao da za njih ne glasate već dvije decenije i kao da ih iz sve snage ne podržavate i ne gurate dalje
Ili je "brod počeo da tone"
-
udrch
#21 Re: PROTESTI U BiH
ovdje je koliko vidim riječ o narodu, političari neće sa nama..
svi mi glasamo za "njih", samo neko direktno, neko indirektno, neko prizna, neko ne prizna..
svi mi glasamo za "njih", samo neko direktno, neko indirektno, neko prizna, neko ne prizna..