Protesti u Americi.

Post Reply
simpozijum delirijum

#476 Re: Protesti u Americi.

Post by simpozijum delirijum »

vaca wrote:
Eh, ono što se u Libiji, Egiptu, Siriji naziva "univerzalnim pravima čovjeka", (misleći na mirne proteste) u USA se naziva troškom. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=S880UldxB1o

Malo licemjerno...
1 200 000 Americkih familija je izgubilo svoje domove prosle godine zbog spekulacija Vol strita , a Al-Kaida je unistila 0 ( nula ) Americkih domova prosle godine
govorimo o licemerju ?
novi dokumentarni film u nastajanju ;"Occupy Love " , i sta je u stvari ovaj revolucionarni pokret i kako revolucija moze biti i nenasilna ( realativno )

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Rtc-k6dhgs
jefferson

#477 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:
vaca wrote:
Eh, ono što se u Libiji, Egiptu, Siriji naziva "univerzalnim pravima čovjeka", (misleći na mirne proteste) u USA se naziva troškom. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=S880UldxB1o

Malo licemjerno...
1 200 000 Americkih familija je izgubilo svoje domove prosle godine zbog spekulacija Vol strita , a Al-Kaida je unistila 0 ( nula ) Americkih domova prosle godine
govorimo o licemerju ?
novi dokumentarni film u nastajanju ;"Occupy Love " , i sta je u stvari ovaj revolucionarni pokret i kako revolucija moze biti i nenasilna ( realativno )

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Rtc-k6dhgs
Sta mislis imal iko od tih 1,200 000 familija ko je htio vise nego sto je mogao? Ne kaze se dzaba: pokrije se koliko si dug.
Koliko ja znam amerika nikad nije bila socijalna drzava, stoga nemoj u americi traziti svedsku ili dansku jer je neces naci a ako bog da neces je naci ni u buducnosti, jer bi se onda ideja same amerike izgubila!
Jedno je socijala onima kojima stvarno treba a drugo je citanje ugovora ljudima. Prije nego sto su poletili za fleksibilnim kamatama trebali su dva puta razmisliti.
Inace kupovina za Dan Zahvalnosti skocila 13%, cija li je to krivica da mi je znati!
Koolin1

#478 Re: Protesti u Americi.

Post by Koolin1 »

evo da se i ja prikljucim diskusiji

Zivim u SAD-u i pratim sve sto se desava u vezi "Occupy the Wall Street"

Vidim dosta se raspravljalo o tome koliko slobode ljudi imaju u Americi... posto zivim tu mogu potvrditi da jedan covjek ovdje ima pravo da slobodno kaze sve sto misli i da radi sve sto zeli, sve dok to ne utice na ostale ljude. Ali, ako pogledamo malo dublje u sistem onda se lahko moze uciti da svi ljudi ipak nisu isti.

Za to vam mogu nabrojati hiljade primjera, al sad za sad cu dati jedan. Osoba za koristenje "Crack-a" u SAD-u dobija 18 puta vecu zatvorsku kaznu nego osoba koja koristi obicni kokain. Crack je droga koja nastaje od kokaina i baking sode i u 99.99% slucajeva se koristi u Ghettu, gdje zive siromasni ljudi, dok se bijeli kokain obicno koristi od strane bijelih i bogatih. To je samo jedan od primjera segregacije na najmanjem nivou... sad se postavlja pitanje, zasto je to tako? ko moze profitirati od tog?

odgovor mozete naci kada pogledate u zatvorski sistem u SAD-u, znaci vecina zatvora su privatni zatvori, koji zaradjuju pare na osnovu toga koliko ljudi u njima se nalazi, znaci vise zatvorenika, vise para... ko placa to?... NAROD kroz poreze. A posto te iste firme koje kontrolisu zatvore doniraju velike sume novca kandidatima za fotelje u vladu, stvari uvijek ostaju iste, i donose se zakoni koji nisu isti za svakog drzavljanina... znaci SEGREGACIJA postoji, Demokratija je samo na papiru i tu demokratiju uzivaju samo oni koji nisu u losoj finansiskoj sitoaciji.

jos jedan jako dobar primjer zasto trenutni sistem u SAD-u ne funkcionise za obicnog gradjanina je zakon koji je kongres nedavno donio, cime su srusili Obamin zakon o dijecijoj ishrani u Narodnim skolama. znaci Obamina administracija je donijela zakon kako u skolama ishrana treba biti zdravija i sa vise voca i povrca. onda na scenu stupa kongres koji na ZAHTJEV PIZZA KOMPANIJA donosi odluku da je Pizza ustvari povrce jer se sastoji od tomato souce :-) :-) znaci to je samo jedan mali dokaz kako se odluke donose ovdje.

znaci sve sto je dobro za velike firme prolazi, nevazno koliko smijesno i glupo zvucalo... ako je povrce i voce nesto sto djeca trebaju da konzumiraju vise, nije problem... sve sto treba da uradite je da pizzu ili hamburger proglasite vocem :):)

Primjere koje sam naveo su tacni, ako nekom treba mogu naci i izvor informacije.
jefferson

#479 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

Koolin1 wrote:evo da se i ja prikljucim diskusiji

Zivim u SAD-u i pratim sve sto se desava u vezi "Occupy the Wall Street"

Vidim dosta se raspravljalo o tome koliko slobode ljudi imaju u Americi... posto zivim tu mogu potvrditi da jedan covjek ovdje ima pravo da slobodno kaze sve sto misli i da radi sve sto zeli, sve dok to ne utice na ostale ljude. Ali, ako pogledamo malo dublje u sistem onda se lahko moze uciti da svi ljudi ipak nisu isti.

Za to vam mogu nabrojati hiljade primjera, al sad za sad cu dati jedan. Osoba za koristenje "Crack-a" u SAD-u dobija 18 puta vecu zatvorsku kaznu nego osoba koja koristi obicni kokain. Crack je droga koja nastaje od kokaina i baking sode i u 99.99% slucajeva se koristi u Ghettu, gdje zive siromasni ljudi, dok se bijeli kokain obicno koristi od strane bijelih i bogatih. To je samo jedan od primjera segregacije na najmanjem nivou... sad se postavlja pitanje, zasto je to tako? ko moze profitirati od tog?

odgovor mozete naci kada pogledate u zatvorski sistem u SAD-u, znaci vecina zatvora su privatni zatvori, koji zaradjuju pare na osnovu toga koliko ljudi u njima se nalazi, znaci vise zatvorenika, vise para... ko placa to?... NAROD kroz poreze. A posto te iste firme koje kontrolisu zatvore doniraju velike sume novca kandidatima za fotelje u vladu, stvari uvijek ostaju iste, i donose se zakoni koji nisu isti za svakog drzavljanina... znaci SEGREGACIJA postoji, Demokratija je samo na papiru i tu demokratiju uzivaju samo oni koji nisu u losoj finansiskoj sitoaciji.

jos jedan jako dobar primjer zasto trenutni sistem u SAD-u ne funkcionise za obicnog gradjanina je zakon koji je kongres nedavno donio, cime su srusili Obamin zakon o dijecijoj ishrani u Narodnim skolama. znaci Obamina administracija je donijela zakon kako u skolama ishrana treba biti zdravija i sa vise voca i povrca. onda na scenu stupa kongres koji na ZAHTJEV PIZZA KOMPANIJA donosi odluku da je Pizza ustvari povrce jer se sastoji od tomato souce :-) :-) znaci to je samo jedan mali dokaz kako se odluke donose ovdje.

znaci sve sto je dobro za velike firme prolazi, nevazno koliko smijesno i glupo zvucalo... ako je povrce i voce nesto sto djeca trebaju da konzumiraju vise, nije problem... sve sto treba da uradite je da pizzu ili hamburger proglasite vocem :):)

Primjere koje sam naveo su tacni, ako nekom treba mogu naci i izvor informacije.
Slazem se sa tvojim tekstom, osim jednog detalja u vezi Pizze.
Najvise za taj zakon su lobirali farmeri koji se bave proizvodnjom paradajza.
Kada farmeri lobiraju za nesto u pravilu tu ne mozes nista da uradis! Inace u zakonu ne stoji da je Pizza povrce, evo ti vrlo dobro objasnjenje:
http://www.washingtonpost.com/blogs/ezr ... _blog.html

Zanimljivo je da je ovdje vecini puna usta medija, ali kada njima odgovaraju bombasticni naslovi onda to koriste kao "argument."
Koolin1

#480 Re: Protesti u Americi.

Post by Koolin1 »

Sta mislis imal iko od tih 1,200 000 familija ko je htio vise nego sto je mogao? Ne kaze se dzaba: pokrije se koliko si dug.
Koliko ja znam amerika nikad nije bila socijalna drzava, stoga nemoj u americi traziti svedsku ili dansku jer je neces naci a ako bog da neces je naci ni u buducnosti, jer bi se onda ideja same amerike izgubila!
Jedno je socijala onima kojima stvarno treba a drugo je citanje ugovora ljudima. Prije nego sto su poletili za fleksibilnim kamatama trebali su dva puta razmisliti.
Inace kupovina za Dan Zahvalnosti skocila 13%, cija li je to krivica da mi je znati!
[/quote]

A to banke nisu znale da mnogi koji potpisu ugovor nisu u mogucnosti da plate dug nazad??? ako vec trazis krivca u tome onda su to banke, koje su znale da ljudi nisu u mogucnosti vratiti dug ipak napravili kontract, onda ga prodali kao dionice i stavili veliku lova na to da ce sistem propasti, i tako zaradili.

Ako imas kucu ovdje onda znas da kad napravis kontract sa jednom bankom, dobijas racun od skroz druge banke... jer prva banka koja ti je dala contract je prodala odma nekoj trecoj... tu se nalazi problem, ne u obicnom gradjaninu kojem je cijeli zivot bila prodavana idea "Americkog Sna". Sistem radi za bogate, Middle class ne postoji, to su ti samo "moderni robovi" koji su u dugovima do guse i zive da odplate kredite koje nikad nece moci platiti zbog kamate.
Mr.Penguin

#481 Re: Protesti u Americi.

Post by Mr.Penguin »

simpozijum delirijum wrote:Mr penguin

imas USA live videostram , imas Global revolution TV , sve je uzivo od strane ljudi koji su tamo , svako sa laptopom i programom i web kamerom koji se jednostavno "daunlodira" moze biti reporter sa lica mijesta
stvaranje novih narodnih medija , ja odavno inace ne gledam korporacijske medije
OWS u Njujorku ce danas podijeliti oko 5000 obroka za danasnji veliki praznik u USA "Thanskgiving" ili dan zahvalnosti
sirom USA pobunjenici odrzavaju slicne akcije i dijele hranu milionima gladnih Ameikanaca ( 1 d 5 djece u USA je na rubu gladi , da ! to je tako u USA danas !)
i moja malenkost je to odradila dao sam hranu i uz malo propagandna materijala ja i moja Afro-Americka jaranica smo donirali nesto hrane u ime OWS lokalnoj zajednici ( beskucnici i skloniste za zene zrtve zlostavljanja )
ko je od forumasa u Njujorku ? e onda je srecnik neka ide u "Park slobode" i uziva u mirnome programu pobunjenika tamo , muzika , razgovori , knjizevnici i tako dalje ...( nece biti frke sa policijom danas , mala pauza od marseva i bitaka sa policijom ) ko je u Njujorku neka zgrabi komad curke od OWS ! :D
http://twitter.com/#!/OWS_KITCHEN
thx :thumbup:
jefferson

#482 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

Koolin1 wrote:
A to banke nisu znale da mnogi koji potpisu ugovor nisu u mogucnosti da plate dug nazad??? ako vec trazis krivca u tome onda su to banke, koje su znale da ljudi nisu u mogucnosti vratiti dug ipak napravili kontract, onda ga prodali kao dionice i stavili veliku lova na to da ce sistem propasti, i tako zaradili.

Ako imas kucu ovdje onda znas da kad napravis kontract sa jednom bankom, dobijas racun od skroz druge banke... jer prva banka koja ti je dala contract je prodala odma nekoj trecoj... tu se nalazi problem, ne u obicnom gradjaninu kojem je cijeli zivot bila prodavana idea "Americkog Sna". Sistem radi za bogate, Middle class ne postoji, to su ti samo "moderni robovi" koji su u dugovima do guse i zive da odplate kredite koje nikad nece moci platiti zbog kamate.
Prodala jeste ugovor, ali taj ugovor stoji kako stoji. Jel hoces da kazes da ako Chase proda ugovor BofA-i, da ce BofA reci e sad ovako? Ne bas, ali ako je Chase s tobom zakljucio fleksibilnu kamatu, sto je TVOJA krivica, onda ide ono ko te j..., jer si ti prvi poletio da platis manju kamatu koja je riskantnija od vise koja je fiksna.
Nemoj supljirati, znam neke nase koji su masovno uzimali fleksibilne kamate po principu zjaebat cu banku, sistem itd. E kad je doslo do kraha berze i kamate skocile onda drzava ovakva, onakva itd.
Moja djevojka ima ugovor koji je prodavan izmedju banaka, ali posto je fiksna kamata nikad nista se nije promjenilo, placa isti iznos itd!
I na kraju krajeva, bar u americi posao nije garantovan i manje je siguran nego u sindikalnoj evropi!
Drugo, niko ne moze biti siguran da ce neko biti u mogucnosti placati ratu, neko je odplati ranije, jbg, sve je rizik. Banke su previse rizikovale pa su mnoge propale, ali ocekivati da drzava dozvoli propast BofA ili Citija je malo suludo, koliko god bilo nepravedno.
Grover

#483 Re: Protesti u Americi.

Post by Grover »

jefferson wrote:
To bi bila velika šteta.
simpozijum delirijum

#484 Re: Protesti u Americi.

opet novi tuzni rekord za USA ; preko 46 miliona siromasnih u USA , obratite paznju na komentare na ovome linku , tip kaze :"nismo Somalija , drugo je biti siromasan u USA negoli bilo gdje drugo i opet je dobro "
poslije toga komentara skocili su na njega kao blesavi ostali komentatori :lol:
pravi rat komentara
ali cinjenica jeste da je to tragicno za najmocniju drzavu planete sa najvise materijalnih , tehnoloskih i naucnih resursa , to je skoro 20 % sve populacije u USA !
http://digg.com/news/politics/thanksgiv ... in_poverty
drastic

#485 Re: Protesti u Americi.

Post by drastic »

[quoteProdala jeste ugovor, ali taj ugovor stoji kako stoji. Jel hoces da kazes da ako Chase proda ugovor BofA-i, da ce BofA reci e sad ovako? Ne bas, ali ako je Chase s tobom zakljucio fleksibilnu kamatu, sto je TVOJA krivica, onda ide ono ko te j..., jer si ti prvi poletio da platis manju kamatu koja je riskantnija od vise koja je fiksna.
Nemoj supljirati, znam neke nase koji su masovno uzimali fleksibilne kamate po principu zjaebat cu banku, sistem itd. E kad je doslo do kraha berze i kamate skocile onda drzava ovakva, onakva itd.
Moja djevojka ima ugovor koji je prodavan izmedju banaka, ali posto je fiksna kamata nikad nista se nije promjenilo, placa isti iznos itd!
I na kraju krajeva, bar u americi posao nije garantovan i manje je siguran nego u sindikalnoj evropi!
Drugo, niko ne moze biti siguran da ce neko biti u mogucnosti placati ratu, neko je odplati ranije, jbg, sve je rizik. Banke su previse rizikovale pa su mnoge propale, ali ocekivati da drzava dozvoli propast BofA ili Citija je malo suludo, koliko god bilo nepravedno][/quote]

kad odrastem volio bih biti kao ti
Koolin1

#486 Re: Protesti u Americi.

Post by Koolin1 »

Prodala jeste ugovor, ali taj ugovor stoji kako stoji. Jel hoces da kazes da ako Chase proda ugovor BofA-i, da ce BofA reci e sad ovako? Ne bas, ali ako je Chase s tobom zakljucio fleksibilnu kamatu, sto je TVOJA krivica, onda ide ono ko te j..., jer si ti prvi poletio da platis manju kamatu koja je riskantnija od vise koja je fiksna.
Drugo, niko ne moze biti siguran da ce neko biti u mogucnosti placati ratu, neko je odplati ranije, jbg, sve je rizik. Banke su previse rizikovale pa su mnoge propale, ali ocekivati da drzava dozvoli propast BofA ili Citija je malo suludo, koliko god bilo nepravedno.
Mislim da nisam dobro objasnio kada sam pisao o toj prodaji ugovora... moja greska, pokusat cu ponovo.

Znaci Banke su znale da ljudi nisu u mogucnosti da plate kredit koji su dobili, al su ipak pustili ljude da uzmu taj kredit. Kao i obicno postavlja se pitanje zasto? jer Bankama primarni razlog za postojanje je da naprave sto veci profit, a znamo da je to nemoguce za njih ako ljudi ne vrate pare koje su iznajmili od banaka.

evo sta se desilo... banke su znaci dale veliki broj kredita ljudima koji nisu u mogucnosti da ga plate, rasprodali drugim bankama taj ugovor i tako odma zaradili. Banke koje su kupile te ugovore, sastavili su sve te ugovore u jedan veliki paket i onda ga stvili na berzu, i onda veliki novac ulozili na to da ce taj isti paket, znaci cijeli "housing sistem" propasti, i posto su znali da vecina ljudi kojim su dali kredit nisu u mogucnosti platiti taj kredit nazad, to se i desilo, i tako su opet uzete velike pare od strane banaka. e sad, nemogu ce je da nema neko ko ce izgubiti pare u svemu tome, jer ipak sve ovo zvuci kao sistem kojim se stvaraju pare iz nicega. znaci postoje banke koje su isto tako izgubile puno para u svemu ovome. primjer su ti Lehman Brothers koji su upravo zbog ovog bankrotirali. znaci neko je dobio koji je znao u razumio sta se desava, a onaj ko nije je zavrsio kao Lehman Brothers.

Jos nesto sto je jako bitno, i vezano je za ovo je to da je i Americka vlada bila upleten, zasto? pa vlada je ta koja je donijela zakon kojim banke prakticno moraj dati kredit svakom, bez pitanja i bez prevelikog oklijevanja (trenutno neznam ime zakona, al ako te interesuje mogu istraziti i ime, i kad je donesen)... znaci Americka vlada, dali uz pritisak od nekih banaka ili ne, je donije taj zakon kojim su ljudi bez puno dokaza o svojoj financiskoj sitoaciji dobili mogucnost da udju u bank i dobiju kredit.

U svemu ovom opet su najmanje krivi oni naj manji. znaci ljudi kojim je prodata ideja o "Americkom Snu", da svako moze imati kucu. Naj veci krivci su oni u vladi koji su (dali bez puno razmisljanja ili pod utjecajem banaka koje su napravili veliki novac u svemu ovom) donijeli zakon koji ocigledno nemoze funkcionisati.

P.S. Siguran sam da sam propustio more informacija i stvari koje idu uz sve to, al generalno to je to... ovo znam jer je ovo upravo bila tema razgovora na jednom od casova koje trenutno uzimam. Znaci ako jedan Profesor politickih nauka a jednom solidnom univerzitetu laze, ili ne razumije... onda lazem i ja :):)
jefferson

#487 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

Koolin1 wrote:
Mislim da nisam dobro objasnio kada sam pisao o toj prodaji ugovora... moja greska, pokusat cu ponovo.

Znaci Banke su znale da ljudi nisu u mogucnosti da plate kredit koji su dobili, al su ipak pustili ljude da uzmu taj kredit. Kao i obicno postavlja se pitanje zasto? jer Bankama primarni razlog za postojanje je da naprave sto veci profit, a znamo da je to nemoguce za njih ako ljudi ne vrate pare koje su iznajmili od banaka.

evo sta se desilo... banke su znaci dale veliki broj kredita ljudima koji nisu u mogucnosti da ga plate, rasprodali drugim bankama taj ugovor i tako odma zaradili. Banke koje su kupile te ugovore, sastavili su sve te ugovore u jedan veliki paket i onda ga stvili na berzu, i onda veliki novac ulozili na to da ce taj isti paket, znaci cijeli "housing sistem" propasti, i posto su znali da vecina ljudi kojim su dali kredit nisu u mogucnosti platiti taj kredit nazad, to se i desilo, i tako su opet uzete velike pare od strane banaka. e sad, nemogu ce je da nema neko ko ce izgubiti pare u svemu tome, jer ipak sve ovo zvuci kao sistem kojim se stvaraju pare iz nicega. znaci postoje banke koje su isto tako izgubile puno para u svemu ovome. primjer su ti Lehman Brothers koji su upravo zbog ovog bankrotirali. znaci neko je dobio koji je znao u razumio sta se desava, a onaj ko nije je zavrsio kao Lehman Brothers.

Jos nesto sto je jako bitno, i vezano je za ovo je to da je i Americka vlada bila upleten, zasto? pa vlada je ta koja je donijela zakon kojim banke prakticno moraj dati kredit svakom, bez pitanja i bez prevelikog oklijevanja (trenutno neznam ime zakona, al ako te interesuje mogu istraziti i ime, i kad je donesen)... znaci Americka vlada, dali uz pritisak od nekih banaka ili ne, je donije taj zakon kojim su ljudi bez puno dokaza o svojoj financiskoj sitoaciji dobili mogucnost da udju u bank i dobiju kredit.

U svemu ovom opet su najmanje krivi oni naj manji. znaci ljudi kojim je prodata ideja o "Americkom Snu", da svako moze imati kucu. Naj veci krivci su oni u vladi koji su (dali bez puno razmisljanja ili pod utjecajem banaka koje su napravili veliki novac u svemu ovom) donijeli zakon koji ocigledno nemoze funkcionisati.

P.S. Siguran sam da sam propustio more informacija i stvari koje idu uz sve to, al generalno to je to... ovo znam jer je ovo upravo bila tema razgovora na jednom od casova koje trenutno uzimam. Znaci ako jedan Profesor politickih nauka a jednom solidnom univerzitetu laze, ili ne razumije... onda lazem i ja :):)
Nemoj uopste misliti da ja branim banke. Upravu si ti sto se tice ugovora i prepordaje, to uopste nije sporno.
Ali to je dvosmjerna ulica!!! I ti sto su uzimali kuce znali su da nece moci da odplate ako se slucajno nesto vanredno desi (izgubi s eposao itd).
Poenta price je da su SVI bili pohlepni! Pogledaj samo kreditne kartice. Jeste banke pucaju kamate, ali ih ne provlace banke, nego ljudi koji ih posjeduju!
drastic

#488 Re: Protesti u Americi.

Post by drastic »

koolin nisam mislio na tebe, mislio sam na jefferson
Koolin1

#489 Re: Protesti u Americi.

Post by Koolin1 »

Nemoj uopste misliti da ja branim banke. Upravu si ti sto se tice ugovora i prepordaje, to uopste nije sporno.
Ali to je dvosmjerna ulica!!! I ti sto su uzimali kuce znali su da nece moci da odplate ako se slucajno nesto vanredno desi (izgubi s eposao itd).
Poenta price je da su SVI bili pohlepni! Pogledaj samo kreditne kartice. Jeste banke pucaju kamate, ali ih ne provlace banke, nego ljudi koji ih posjeduju!
Slazem se, krivci su svuda, al naj manje su krivi ljudi, to nebi trebalo da bude sporno. Banke su ti koji su manipulisali narod. Ako zivis ovdje i sam znas koliko banke samo ulazu u to da privucu nekoga kome mogu dati kredit... ja samo dnevno dobijem po 5-6 promotion credit cards...

znaci banke su kao sto si vidio iz mog prijasnjeg posta nasli nacin da zarade i kad dobiju kredit nazad i kad ne... jer uspjesno manipulisu i vladom, koja svojim zakonima manipulise stanovnistvo.

vidim da se slazemo u svemu, osim u tome gdje tacno pravi krivac lezi... nacin na koji ja vidim stvari je po mom misljenu ono sto je i pocelo ovaj "Occupy the Wall Street"... Jer banke koje su propale su dobile pare od vlade i na taj nacin opet spasili sebe, dok oni NAJ MANJI, ONI NEBITNI, OBICNI LJUDI su opet izvukli naj kraci kraj... to je ono sto je razljutilo mnoge, i mislim da imaju pravo da se ljute i da traze promjene.

sad, po mom misljenu, ovi protesti ovakvi kakvi jesi nece donijeti nikakve znacajnije promjene, iz mnogo razloga. Glavni razlog zasto od ovog nema nista je upravo to sto je u SAD-u sloboda govora dozvoljena. sta to znaci? to znaci da ljudi koji protestuju rade to u skladu sa sistemom koji zele promjeniti... ako to nije ironija ja onda neznam sta je. Ono sto treba da vidimo je da veliki broj ljudi pocne raditi ono sto nebi trebali i sto nije u duhu Amerike. Znaci udarati bogatase ondje gdje ih najvise boli, a to je po novcaniku. kad svi, ama bas svi izadju na ulice i napuste posao, prestanu kupovati luksuzne stvari, povuku novac iz banaka itd. znaci kad pocnu raditi sve ono sto kapitalizam treba da bi zivio, samo tad moze doci do promjena.

Ovo ce se tesko ikada desiti ovdje, dosta ljudi zivi OK, i njima je to sasvim dovoljno, za ostale ih nije briga, jer Amerika je ipak zemlja gdje se individualizam najvise promovise. Znaci gledaj sebe i suti, zabo li te ona stvar za druge... tuzno al istinito. a isto tako vecina konzervativno orijentisanih Amerikanaca (kojih je stvarno veliki broj) je kupila ideju da je Kapitalizam naj bolji sistem i sve osim toga je zlo koje je sejtan izmislio :) tako da mislim da je sve ovo prolazno i da se nista znacajnije nece desiti.
jeza u ledja

#490 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

Mudro zboris Kuline. :thumbup:
luckylaka

#491 Re: Protesti u Americi.

Post by luckylaka »

jefferson wrote:
simpozijum delirijum wrote:Jeffesone

zaboravljas da ovo nisu niti Grci ili Francuzi ili Italijani , koji bacaju flase benzima i kamenje i biju se celicnim sipkama protiv policije
pa pobogu ljudi uporedite Grke i njihove demonstracije ili cak jedne Nijemce ili Francuze ( koji imaju iskustva sa demonstracijama i masovnijima i nasilnim mnogo vise negoli USA )
ili London ( prije par mjeseci , pa Londonska policija nije ubila nikoga , profesionalna policija ) ili Grcka policija , a bubaju ih sa svim i svacim , pa nema toliko ozlijedjenih ...
USA , jeste i na zalost postaje fasisticki rezim !
OWS ne daj se , samo mirno i bez nasilja , ne mogu nas pobiti i uhapsiti koliko nas ima !
neka cijeli svijet vidi !
ovo je borba za slobodu i bio je mars u Oaklandu za podrsku braci i sestrama u Egiptu , koje ubijaju isti smradovi kao i u USA !!
a ti Jeffersone pocinjes mi ici na polni organ pravo , , neka te tvoja sluzba bezbjednosti placa i ciji li si ti placenik
imas li imalo humanosti covjece !
jesi li ti covjek ili placenik
!?
Prosipas suplju! A mojne mi prebacivati takve floskule! Mojne srat svega ti! Nemas pojma s kim pricas s toga malo manje generaliziraj stvari!
,,Simpozijum,,Usa rezim ne postaje fasisticki nego je to vec odavno,znaju to crnci i te kako dobro.Inace kancelarijskim mishevima je dobro zato su na strani ,,milicije,,koja ne bira sredstva i to isti oni mishevi koji su doveli Usa u ovakvu ekonomsku situaciju.Stat ce se i njima na rep.
simpozijum delirijum

#492 Re: Protesti u Americi.

Koolin1
sad, po mom misljenu, ovi protesti ovakvi kakvi jesi nece donijeti nikakve znacajnije promjene, iz mnogo razloga. Glavni razlog zasto od ovog nema nista je upravo to sto je u SAD-u sloboda govora dozvoljena. sta to znaci? to znaci da ljudi koji protestuju rade to u skladu sa sistemom koji zele promjeniti... ako to nije ironija ja onda neznam sta je. Ono sto treba da vidimo je da veliki broj ljudi pocne raditi ono sto nebi trebali i sto nije u duhu Amerike. Znaci udarati bogatase ondje gdje ih najvise boli, a to je po novcaniku. kad svi, ama bas svi izadju na ulice i napuste posao, prestanu kupovati luksuzne stvari, povuku novac iz banaka itd. znaci kad pocnu raditi sve ono sto kapitalizam treba da bi zivio, samo tad moze doci do promjena.
evo po srednjo-evropskom vremenu je vec petak , u USA uskoro , "Black friday" je "crni petak" ili dan velikih snizenja i rasprodaja , cijelu noc mase naroda spavaju u satorima i na ulici se smrzavaju cijelu noc ,( koje ovce :lol: ) da bi ugrabili Iphone ili laptop veliki TV ili slicnu besmislicu od koje je 90 % proizvedeno u Kini , Juznoj Koreji ,Tajvanu i itd... ne svhacajuci da ce isti proizvod u roku dva-tri mjeseca svakako biti na snizenju
a joj ! :lol: ne mogu dalje od smijeha, pa koje su to ovce !
OWS ima taktiku i za to , ocekujte ih , bit ce tesko probuditi masu naroda iz hipnoze konzumerizma ,bit ce vrlo dug put ... ali videcemo koliko ce stotina miliona ili milijardi korporacije izgubiti u petak kada OWS napadne ..
nemojte se vi u USA ljutiti na pobunjenike kada budu blokirali saobracaj i urlikali parole u prodajnim centrima , jedino se pripazite policije , ( bit ce opet gumenih metaka i suzavca , to je sigurno )
jefferson

#493 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

Koolin1 wrote:
Slazem se, krivci su svuda, al naj manje su krivi ljudi, to nebi trebalo da bude sporno. Banke su ti koji su manipulisali narod. Ako zivis ovdje i sam znas koliko banke samo ulazu u to da privucu nekoga kome mogu dati kredit... ja samo dnevno dobijem po 5-6 promotion credit cards...

znaci banke su kao sto si vidio iz mog prijasnjeg posta nasli nacin da zarade i kad dobiju kredit nazad i kad ne... jer uspjesno manipulisu i vladom, koja svojim zakonima manipulise stanovnistvo.

vidim da se slazemo u svemu, osim u tome gdje tacno pravi krivac lezi... nacin na koji ja vidim stvari je po mom misljenu ono sto je i pocelo ovaj "Occupy the Wall Street"... Jer banke koje su propale su dobile pare od vlade i na taj nacin opet spasili sebe, dok oni NAJ MANJI, ONI NEBITNI, OBICNI LJUDI su opet izvukli naj kraci kraj... to je ono sto je razljutilo mnoge, i mislim da imaju pravo da se ljute i da traze promjene.

Ovo ce se tesko ikada desiti ovdje, dosta ljudi zivi OK, i njima je to sasvim dovoljno, za ostale ih nije briga, jer Amerika je ipak zemlja gdje se individualizam najvise promovise. Znaci gledaj sebe i suti, zabo li te ona stvar za druge... tuzno al istinito. a isto tako vecina konzervativno orijentisanih Amerikanaca (kojih je stvarno veliki broj) je kupila ideju da je Kapitalizam naj bolji sistem i sve osim toga je zlo koje je sejtan izmislio :) tako da mislim da je sve ovo prolazno i da se nista znacajnije nece desiti.
Pa cek, dobijem i ja 5-6 ili 10 10 dnevno, i bacim u smece! Niko te ne tjera da uzmes karticu, kredit i sl!
Marketing je cudo, ali nista ne znaci ako ni sam nisi pohlepan. Banka prodaje uslugu a na tebi je da je kupis ili ne.
Sto se tice indivudualizma, amerika je uvijek to potencirala, ali mnogi ovdje misle da amerika funkcionise na nacin na koji funkcionise evropa, a to nije slucaj. Mnogi koji su dosli u SAD su ocekivali Svedsku i sl, a nisu niti ce je docekati!
jeza u ledja

#494 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote: Niko te ne tjera da uzmes karticu, kredit i sl!
Tjera te itekako. Postoji nesto sto se zove credit history. Bez toga ne mozes recimo stan iznajmit kakav treba. A ne mozes imati credit history bez prethodno uzetog kredita. Dakle, sistem te tjera na kredit.
Znaci sad ti moras izabrati kredit da valja. Nije svako obdaren pa da skonta fine print na X stranica. Nije kredit za svakoga, nije kuca za svakoga, nije auto za svakoga, ali se svakome kredit stavlja pod nos.

Kazes ne moze vlada dozvoliti velikim bankama da propadnu?
Ne, vlada mora regulisati sistem tako da nema velikih banaka koje su "too big to fail".

Prica o individualnoj odgovornosti moze ici samo donekle.
Sve poslije toga je manipulacija pod patronatom drzave koja omogucava takav sistem.
ljiljan89

#495 Re: Protesti u Americi.

Post by ljiljan89 »

Commodity Exchange Act (ch. 545, 49 Stat. 1491, enacted June 15, 1936) is a federal act passed in 1936 by the U.S. Government (replacing the Grain Futures Act of 1922).
The Act provides federal regulation of all commodities and futures trading activities and requires all futures and commodity options to be traded on organized exchanges. In 1974, the Commodity Futures Trading Commission (CFTC) was created as a result of the Commodity Exchange Act, and in 1982 the National Futures Association (NFA) was created by CFTC.
The Commodity Futures Modernization Act of 2000 (CFMA) is United States federal legislation that officially ensured the deregulation of financial products known as over-the-counter derivatives. It was signed into law on December 21, 2000 by President Bill Clinton. It clarified the law so that most over-the-counter (OTC) derivatives transactions between “sophisticated parties” would not be regulated as “futures” under the Commodity Exchange Act of 1936 (CEA) or as “securities” under the federal securities laws. Instead, the major dealers of those products (banks and securities firms) would continue to have their dealings in OTC derivatives supervised by their federal regulators under general “safety and soundness” standards. The Commodity Futures Trading Commission's (CFTC) desire to have “Functional regulation” of the market was also rejected. Instead, the CFTC would continue to do “entity-based supervision of OTC derivatives dealers
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XtznP6DF ... re=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m8Ky3CFq ... re=related[/youtube]

posebno obratiti paznju od 4:01 na ovom 3em klipu
a sada :run: :D
Koolin1

#496 Re: Protesti u Americi.

Post by Koolin1 »

Pa cek, dobijem i ja 5-6 ili 10 10 dnevno, i bacim u smece! Niko te ne tjera da uzmes karticu, kredit i sl!
Marketing je cudo, ali nista ne znaci ako ni sam nisi pohlepan. Banka prodaje uslugu a na tebi je da je kupis ili ne.
Sto se tice indivudualizma, amerika je uvijek to potencirala, ali mnogi ovdje misle da amerika funkcionise na nacin na koji funkcionise evropa, a to nije slucaj. Mnogi koji su dosli u SAD su ocekivali Svedsku i sl, a nisu niti ce je docekati!
Jeza u ledja je naveo odlican primjer zasto to ipak nije tako, znaci za bolji posao, kucu, stan, auto, potrebna je kreditna historija.

Amerika nije Svedska, i nevjerujem da moze funkcionisati kao svedska. Ali isto tako danasnja Amerika nije ona Amerika koju su zeljeli "founding fathers". Stvari se moraju mjenjati u suprotnom ce sve propasti zbog pohlepe pojedinaca koji u svojim rukama imaju 90% bogastva, i kojim nikada nije dosta.

posto ti je nickname "Jefferson" evo ti neke od njegovih izreka : “The spirit of resistance to government is so valuable on certain occasions that I wish it to be always kept alive.”

"Every generation needs a new revolution"

"Experience hath shewn, that even under the best forms (of government) those entrusted with power have, in time, and by slow operations, perverted it into tyranny”

Mislim da ova zadnja odlicno opisuje stanje u kakvom se SAD trenutno nalazi, stvari su polahko dovele do toga da su oni na vlasti i oni koji ih financiraju postali diktatori. Dvije partije koje se ne razlikuju puno drze monapoli na politickoj scenu. kandidati koji nude nesto drugacije, ili nesto sto ne ide na ruku bogatasima su brzo predstavljeni kao "divljaci", "Cudni", "Ludi" u medijama i tako him se brzo izgubi trag.
simpozijum delirijum

#497 Re: Protesti u Americi.

evo kako izgleda kriza ; jutro je u USA i jedna od prvih vijesti , burza na Vol stritu ima najgori promet od 1942 , "Black Friday" je takodjer danas , dan velikih rasprodaja , ocekuje se 150 miliona ljudi u histericnome jurisu na prodavnice
ali milioni ce ostati kod svojih domova jer nemaju love
u Eurozoni frka sa Italijom , propada kao Grcka, Francuska i Njemacka se dogovaraju kako da sprijece katastrofu ..
http://news.yahoo.com/awful-italy-debt- ... 39119.html
evo ima forumasa koji su doista skolovani na uglednim univerzitetima , u oblasti ekonomije i menadzmenta pa neka oni objasnjavaju sta se desava
sistem ovakav kakav je jednostavno je neodrziv , nisam ekonomista, nisam za to skolovan
i kada uzmemo u obzir jednu Indiju ( sa srednjom klasom od oko 200 miliona ljudi i naravno od jedne milijarde , znaci ; 800 miliona je u bijedi i to totalnoj ) i Kinu ( sa srednjom klasom od oko 400 miliona , milijarda je u bijedi ) te Brazil i Tursku ( BRIC zemlje ) i svi oni zele svoj dio , ali resursa nema
nema dovoljno za sve pod ovakvim sistemom kapitalizma i planeta ekoloski ne moze izdrzati , veliki napuhani balon koji moze puknuti svakoga momenta
jefferson

#498 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
Tjera te itekako. Postoji nesto sto se zove credit history. Bez toga ne mozes recimo stan iznajmit kakav treba. A ne mozes imati credit history bez prethodno uzetog kredita. Dakle, sistem te tjera na kredit.
Znaci sad ti moras izabrati kredit da valja. Nije svako obdaren pa da skonta fine print na X stranica. Nije kredit za svakoga, nije kuca za svakoga, nije auto za svakoga, ali se svakome kredit stavlja pod nos.

Ne, vlada mora regulisati sistem tako da nema velikih banaka koje su "too big to fail".

Sve poslije toga je manipulacija pod patronatom drzave koja omogucava takav sistem.
Pa jeza, svi mi imamo kartice, tvoje je hoces li se dovesti do bankrota ili ne!
jeza u ledja

#499 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

A jedan wrote:
jeza u ledja wrote:

:shock: :shock: jeza jesil to ti? sta si uradio sa jezom :D
Nisam ja nikad govorio nesto sto se kosi s ovim iznad, samo posto ti imas crno-bijele stavove tesko ti je uhafizati nekoga ko ih nema.
jeza u ledja

#500 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:
jeza u ledja wrote:

Pa jeza, svi mi imamo kartice, tvoje je hoces li se dovesti do bankrota ili ne!
Nemamo svi kreditne kartice. Ja ih recimo nemam vec 7-8 godina. :dance:
Kako? Fino.
Ali nekome ko nema, to je prakticno nemoguce.
A posto 99 posto ljudi ima kartice, ne moze 99 posto znati sta da radi sa njima.
Nije kredit za svakoga, ne znaju svi citati fine print, a opet svi ga moraju imati, jer te sistem tjera na to.
Slazem se ja da je kriva i individua, ali je krivica bar fifti-fifti.
Post Reply