PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#11751 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:djes kato, kuco stara, imal dje recenica bRez norveske :lol: :lol:

opet ti i tvoje neke uvrnute frustracije koje te bacaju ... pa brkas ljude i rodove :izet:

znam sve, imam 15 poslijeratnih godina iskustva zivota u sarajevu, znam i neke koji se sad motaju po i oko plenuma ... sve je to pisi propalo.

oo, da, i neces me uvuci u svoje trolovske igre i smicalice zachatavanja i prebacivanja na licni nivo :zzzz:
Na plenumu bude oko 1000 ljudi, ono zna neke "oko plenuma", pa zna sve unaprijed. Hajd, ovi što duguju vlasti tender, radno mjesto, uslugu, kovertu, ali ti šta iz Skandinavije sa info samo iz druge ruke :? :? :roll: :lol:
Hajlac

#11752 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

KatarinaKosaca wrote:
madner wrote:Jeste, samo bh radnik ima jednu od najnizih poreskih stopa u Evropi.
Pa onda bude bh radnik ispod prosjeka porezi + doprinosi.

Znam iz koje publikacije je ovaj grafikon izvadjen, 3 stranice dalje je zbir. :roll:
Prosječna plaća u FBIH je cca. 850KM. Na 850KM je 670KM poreza i doprinosa. Ovo je teret poslodavcu i nikakav stimulans zapošljavanju. Gdje ide? Jel imamo neku kvalitetnu administraciju? Ne, samo glomaznu. Jel imamo dobro zdravstvo? Ne. Itd.
Ali imamo zapošljavanje rodbine, svako malo samopovećanje plata, primanje plate još godinu dana nakon prestanka radnog odnosa...
L u c i f e r

#11753 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

Protesti u Sarajevu: Demonstrantima se pridružili studenti u pidžamama
Image
Image
Reglan

#11754 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Reglan »

Cekaj,to oni sutra prijete opet paljenjem institucija a neki debil reko da ce ovo postati nova ukrajina?
KatarinaKosaca

#11755 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by KatarinaKosaca »

Hajlac wrote:
KatarinaKosaca wrote:
madner wrote:Jeste, samo bh radnik ima jednu od najnizih poreskih stopa u Evropi.
Pa onda bude bh radnik ispod prosjeka porezi + doprinosi.

Znam iz koje publikacije je ovaj grafikon izvadjen, 3 stranice dalje je zbir. :roll:
Prosječna plaća u FBIH je cca. 850KM. Na 850KM je 670KM poreza i doprinosa. Ovo je teret poslodavcu i nikakav stimulans zapošljavanju. Gdje ide? Jel imamo neku kvalitetnu administraciju? Ne, samo glomaznu. Jel imamo dobro zdravstvo? Ne. Itd.
Ali imamo zapošljavanje rodbine, svako malo samopovećanje plata, primanje plate još godinu dana nakon prestanka radnog odnosa...
Rodbine i mnogih poslušnika, nikakve stimulanse za privatnu inicijativu, jer ta ista rodbina i prijatelji koji kasnije ili već sad vraćaju usluge posla-preko-štele ne znaju reći, objasniti, pomoći kao administracija oko oformljivanja firme, njene djelatnosti itd. O stimulacijama, poreskim olakšicama itd da ne govorimo. Vrhunac vlasti je otkup zlata da i to uzme. I onda mi dođu legalisti-sadisti da kao nešto objasne i pojasne. Moš mislit. :-) :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#11756 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

L u c i f e r wrote:
Image
Image
Društveno odgovorni i hrabri ljudi. :faraon1:
say_cheese

#11757 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

KatarinaKosaca wrote: Na plenumu bude oko 1000 ljudi,
Imali smo cast da ih pratimo preko livestream-a. Na pocetku ih bilo ca. 200, na poluvrijeme ostalo ih stotinjak, 10 min pred kraj nisu mogli popunit jedan red stolica.
L u c i f e r

#11758 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

arshavin wrote:Cekaj,to oni sutra prijete opet paljenjem institucija a neki debil reko da ce ovo postati nova ukrajina?
jah :)
KatarinaKosaca

#11759 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by KatarinaKosaca »

say_cheese wrote:
Imali smo cast da ih pratimo preko livestream-a. Na pocetku ih bilo ca. 200, na poluvrijeme ostalo ih stotinjak, 10 min pred kraj nisu mogli popunit jedan red stolica.
Bila je riječ o Sarajevu, ne znam šta si gledao preko livestream-a. I tu bude oko 1000 ljudi. Jednako kao što je pred vladom federacije bilo oko 2 hiljade, a rečeno je u svim medijima "nekoliko stotina". Uživo je ipak, vjerodostojnije nego preko uživo-streama :wink:
KatarinaKosaca

#11760 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by KatarinaKosaca »

L u c i f e r wrote:
arshavin wrote:Cekaj,to oni sutra prijete opet paljenjem institucija a neki debil reko da ce ovo postati nova ukrajina?
Joj šuti bolan, moj ti, ja sam ćula jedan kaže kako sve SDP-ove treba prebit kaže sve njiha treba prebiti :izet:
madner

#11761 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Bude na stadionu 5000, mozda da se tamo prenese skup? Ipak je to veci plenum.
L u c i f e r

#11762 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Društveno odgovorni i hrabri ljudi. :faraon1:
budući nobelovci
say_cheese

#11763 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

KatarinaKosaca wrote:
say_cheese wrote:
Bila je riječ o Sarajevu, ne znam šta si gledao preko livestream-a. I tu bude oko 1000 ljudi. Jednako kao što je pred vladom federacije bilo oko 2 hiljade, a rečeno je u svim medijima "nekoliko stotina". Uživo je ipak, vjerodostojnije nego preko uživo-streama :wink:
Ziva bila, ne pravi me budalom. I ja pricam o Sarajevu. Plenum u Sarajevu! A zasto bi bilo vjerodostonije uzivo? Ispade da smo kolektivno slijepi kraj ociju, samo ti progledala.
L u c i f e r

#11764 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

KatarinaKosaca wrote:
L u c i f e r wrote:
Joj šuti bolan, moj ti, ja sam ćula jedan kaže kako sve SDP-ove treba prebit kaže sve njiha treba prebiti :izet:
:nosic:
Volimbordo

#11765 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Volimbordo »

Ma ovo je vise preslo sve granice.Blokirati grad I drzati sve gradane KAO taoce je sramota.Protestvuj brate,al ne Na stetu svih drugih gradana.A ovi sto se pozivaju Na Ukrajinu nisu normalni,jer niko nemoze podrzavati I pozivati Na krvoprolice koje se tamo desava.
O'zone
Globalni moderator

#11766 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Jedva čekam sutra da vidim i to čudo a da ne govorim o Nedjelji.

Još najavjuju kišu a kiša je poznati razbijač protesta u Sarajevu since 1996.

Koza mre rep diže
punta

#11767 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by punta »

L u c i f e r wrote:
Image
Image
pitaj ih gdje su rođeni i to je dovoljno
Alfons Kauders

#11768 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:znaci sadizam je izdegeneciti lika koji na ulici priziva gradjanski rat, u po grada koji je izasao iz troipogodisnjeg rata prije manje 20 godina... a prizivati rat nije sadizam?

e moja kato... :roll:
LIčiš mi na Bakira Izetbegovića, ko dira njegovu fotelju taj je neprijatelj države. A i ekavski govori :D Dakle, ne smijemo tražiti malo, malo pravde, jer smo odmah moš mislit za građanski rat. A mudra glava lucifer priziva bol i fizičko kažnjavanje, kao i uvijek. I to će mi biti ideal. To ću djetetu navoditi kao moralnu vrijednost? Nein, danke.
ti imas nekih problema s tim bakirom? jer ja se ne sjecam da sam ga pomenuo

ne radi se o pravdi i nepravdi, vec o demokratskom procesu... ko je protiv skupstine, taj je i protiv demokratski izabranih predstavnika... cak i da nekim cudom sruse skupstinu i da ih sve pobiju, onda bi legitimitet imali clanovi opstinskih vijeca - a lokalni izbori su bili prije godinu i po

fizicko kaznjavanje? da - svakog onog ko priziva rat treba doooobro prebiti
Reglan

#11769 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Reglan »

A ko je reko da ce biti nova Ukrajina,ime i prezime tog debila ako moze.
Hvala :bih:
madner

#11770 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Moj amnozitet prema SDA i Aliji je poznat, no ako narod odluci da mu je Bakir jedan od predsjednika, ja to postujem. Ako se skupi 250 000 ljudi u KS i oni traze promjene ustava istog, to je skroz ok. No ne moze to raditi 1000 ljudi.
Alfons Kauders

#11771 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Hajlac wrote:
Alfons Kauders wrote:
Hajlac wrote: Šta imaju pozivati na nekakvo sastančenje kad su im zahtjevi predani a ovi ih lafo prihvatili. Šta se ima pametovati - sprovodi zakonske promjene i odluke i poklopi se.
pa usvojili su zahtjeve - zato je i trebao biti sastanak, da prezentuju zakljucke

ne pojave se, ne jave se, ne imenuju delegaciju i onda traze da skupstina dodje njima na noge

daj ba
Pa plenum je tijelo koje je donijelo te zahtjeve i traži njihovo hitno implementiranje a ne nekolicina koju traže za sastančenje(odugovlačenje) i manipulisanje.
dobro jel ti sad mene jebes il fakat ne kontas?

te zahtjeve je skupstina ISPUNILA u skladu sa zakonskim mogucnostima... izasli su u javnost s tim jutros, imas na portalu...

to sto ti nazivas odugovlacenjem je ZAKONSKA PROCEDURA... sta je onda sljedece? da spale kancelarije sluzbenog lista jer jos nije objavljen najnoviji?!?
R2D2_SA

#11772 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by R2D2_SA »

ZAGREB, 21. veljače (FENA/Hina) - Nekoliko oporbenih saborskih zastupnika založilo se danas za osnivanje trećeg entiteta u BiH, na što ih je zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić prozvao za "crtanje granica".

Boro Grubišić (HDSSB) ocijenio je u raspravi o izvješću o razvojnoj pomoći Hrvatske inozemstvu u 2012. da ulazak u punopravno članstvo EU Hrvatskoj omogućuje aktivno uključivanje u rješavanje pitanja hrvatskog naroda u BiH.

Založio se za osnivanje trećeg entiteta u BiH. "Sa tri entiteta imamo puno manju administraciju i jeftiniju državu, koju će sva tri naroda osjećati kao svoju, i to ne treba stidljivo govoriti", rekao je Grubišić.

Premijeru RH Zoranu Milanoviću čestitao je zbog odlaska u Mostar za vrijeme nedavnih nereda u BiH.

"Time je pokazao i dokazao zainteresiranost Hrvatske za rješavanje stanja, prije svega povodom ovih demonstracija i neželjene destrukcije, a sada se treba i potiho i vrlo jasno uključiti i dati Hrvatska stajališta u svezi BiH", kazao je Grubišić.

Ideju da Hrvatska potakne razgovor o trećem entitetu podržava i Laburist Branko Vukšić.

"Ne samo da treba razmišljati o trećem entitetu u BiH, nego ozbiljno nametnuti razgovor o trećem entitetu i tu se u potpunosti slažem s vama. Međutim, to znači da se i Vi slažete s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, koja je prije godinu i nešto dana prva progovorila iz ove vlasti o trećem entitetu i potrebi trećeg entiteta", replicirao je Vukšić Grubišiću.

Frano Matušić (HDZ) tvrdi da se Hrvati u BiH u praksi ne osjećaju kao konstitutivan narod, te da Hrvatska proces stabilizacije i pridruživanja BiH EU treba iskoristiti za izjednačavanje njihova statusa s drugim konstitutivnim narodima i povratak na područje Republike Srpske.

Na njihova izlaganja Hodžić je reagirao tražeći stanku nakon koje je kolege prozvao za raspravu "koja izlazi iz okvira dopuštenog u hrvatskom parlamentu".

"Treći entitet je crtanje granica, a kada su se crtale granice u BiH prije dvadesetak i više godina, to crtanje nije donijelo nikakvo dobro ni njenim narodima niti njenim građanima. BiH je pretrpjela strašan rat, platila je cijenu svih političkih igara i s lijeva i s desna i ja vas molim da se suzdržimo, barem u ovom parlamentu, od crtanja nekakvih novih podjela, nekakvih novih granica", rekao je Hodžić.

Naglasio je da je BiH suverena, samostalna i međunarodno priznata zemlja, u kojoj je na snazi Daytonski sporazum.

"Koliko je on sretan za njene narode i građane to oni najbolje znaju, a ja mislim da nisu najsretniji, ali mislim da svatko rješenje koje će eventualno uslijediti za BiH treba ići za principom da riješi pitanje konstitutivnih naroda na cijelom njenom teritoriju, a drugo je pitanje ustavnih elementarnih građanskih ljudskih prava, čemu svjedoči i obaveza po presudi u slučaju Sejdić-Finci", kaže Hodžić.

Predsjednik Sabora Josip Leko ocijenio je da zastupnici nisu izišli iz okvira demokratske rasprave.

"Rasprava i traženje rješenja za ravnopravnost u BiH, ako na demokratski način razgovaramo, nije nikakvo uplitanje nego iznošenje političkog stava. To čak nije iznošenje političkog stava institucija kao što je Hrvatski sabor, nego je to stajalište pojedinih zastupnika pojedinih klubova. I sve dok je u okviru demokratskih pravila postupanja u Hrvatskom saboru nitko im ne može oduzeti riječ da iznose svoje politička stajališta", uzvratio je Leko Hodžiću.

HDZ-ov Gordan Jandroković optužio je Hodžića da zloupotrebljava Poslovnik.

"Mislim da u ovom Saboru ne postoji nitko tko bi doveo u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da ste zloupotrijebili stanku jer ste se očito htjeli obratiti svom biračkom tijelu", spočitnuo je Jandroković Hodžiću.

Upitao ga je zar mu ne smetaju pozivi na ukidanje kantona i nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

"BiH je država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba i ona će takva ostati ili je neće biti", poručio je Jandroković ističući a u Hrvatskoj postoji politički konsenzus oko položaja Hrvata u BiH.

"Ovdje nitko nije crtao kartu BiH, nitko nije nikakve salvete nudio itd. Ovdje javno za govornicom Hrvatskog sabora imamo svi pravo zboriti ono o čemu razmišljamo, poglavito o položaju Hrvata u BiH i o državi BiH, kojoj želim svaku sreću u granicama u kojoj je sada", rekao je Grubišić.

Hodžića je upitao zašto nije reagirao kad je o trećem entitetu govorila Vesna Pusić ili "kada je gospođa u Tuzli rekla gospodinu Milanoviću javno, 'Marš iz Bosne i Hercegovine'".

I Vukšić je naglasio kako u Saboru nije bilo "crtanja na salvetama" te da je zastupnicima ustavna dužnost skrbiti o Hrvatima izvan Hrvatske.

"Ministarstvo vanjskih poslova potiče raspravu o BiH, izlazimo s prijedlozima i inicijativama", komentirao je kratko zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović.

Udruženje ratnih veterana Republike Srpske (RS) odustalo je od novog protestnog okupljanja zakazanog za subotu u Banjoj Luci.

"Mi dobro znamo da su u subotu Zadušnice i da je to sveti dan. Mi ćemo tada biti na Vojničkom groblju u Sokocu, a da bi se poklonili sjenama naših poginulih saboraca i da još jednom oslušnemo njihov glas, jer taj glas ne dopire više ni do koga", saopštio je Duško Vukotić, predsjednik Udruženja veterana RS.

Nakon Zadušnica, pojasnio je, štab za organizaciju mirnih protesta ostaje u stalnom zasjedanju.

"Protesta će biti, ali onda kada budemo mogli garantovati svim građanima Banja Luke da se neće desiti nijedan incident, jer mi smo Banja Luku i cijelu RS stvarali, mi je čuvamo i mi ćemo je čuvati", dodao je Vukotić.

Naveo je najava o subotnjim protestima bila samo "dio taktike koja daje vremena borcima da se otrgnu od bilo kakvog pokušaja da se vrši politički uticaj na borce".

Iako se predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz oglušio o zahtjeve ratnih veterana da podnese ostavku što je i bio njihov glavni zahtjev iznesen na protestnom okupljanju održanom početkom ove nedjelje, Vukotić je naglasio da su bivši borci, ipak, postigli bar neki od ciljeva koji ih je izveo na ulicu.

"Znam pouzdano da su čekovi za isplatu za odlikovane borce još od septembra u Vladi RS, a sad je počela isplata. Dokazujemo da je vlast spremna da nešto učini za nas samo kada zaprijetimo", naveo je Vukotić.

A neki bi da Sarajevo sutra bude kao Kijev! Jeste li normalni!?
L u c i f e r

#11773 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

jedni me optužuju da sam uhljebljeni pacifista
a drugi da sam nasilni sadista
dogovorite s jbg :roll:
Zavatoni

#11774 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Zavatoni »

arshavin wrote:A ko je reko da ce biti nova Ukrajina,ime i prezime tog debila ako moze.
Hvala :bih:
Image
punta

#11775 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by punta »

punta wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... a-u-subotu
hahahahahahaha bas me zanima kako to misle napravit
:lol: :lol: :lol:

a imaju nekog novog vođu http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... a-u-subotu :lol: :lol: :lol:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/protesti ... /140221042
svijetle farmerke :lol: :lol: :lol: smijesan je
rođeni vođa rođooo :lol: :lol: :lol:
Post Reply