basta sljezove boje wrote:nije normalno da 800 studenata ne moze poloziti matematiku. Ocito da problem nije u studentima, vec u profesoru. Profesor nije u stanju na predavanjima i na vjezbama da studentima prenese gradivo koje trazi na ispitima. Mene fascinira cinjenica da je u Bosni i Hercegovini prolaznost na ispitima 30-40% dok na najelitnijim univerzitetima iznosi 80%. Jesu li nasi studenti gluplji? Nisu. Je li srednje obrazovanje losije? Nije ...
Ma sta naprica, zivota ti. Da krenem ovako:
1) Srednje obrazovanje je iz godine u godinu sve losije. Prije desetak godina sam zavrsio gimnaziju koja je tada bila najbolja u drzavi (iako ovo zvuci subjektivno, cinjenice govore da se u to vrijeme nijedna druga skola nije mogla mjeriti sa Drugom gimnazijom iz Sarajeva). Danas u toj skoli niko ne propada, na papiru ocjene sve bolja od bolje, a znanje ucenika sve slabije. Iza petice danas stoji onoliko znanja koliko je mojoj generaciji trebalo za trojku ili cetvorku.
2) Nemoj, molim te, u istoj recenici spominjati univerzitete u BiH i najelitnije univerzitete u svijetu. Smijesno je i pokusavati porediti te dvije kategorije.
3) Prijemni ispit. Fakulteti u BiH su djelimicno i socijalne institucije. Mnogi studenti u normalnim okolnostima ne bi mogli upisati fakultete na kojima su danas, ali im je drzavna politika to namjerno omogucila, jer im ne moze omoguciti da se zaposle, ni bilo sta drugo (profesionalno bavljenje sportom, npr.). Nazalost, dobar dio studenata se i ne trudi da nesto nauci (cast onim studentima koji su stvarno dosli da studiraju).
4) Ove koje sam spomenuo gore, ni Albert Einstein ne bi uspio nista nauciti, jer kad neko nece da nauci, nema nacina da se to ostvari. Iz podataka o prolaznosti bi trebalo izbaciti takve studente, pa da se dobije fer procenat. Onda sigurno ne bi bilo 12%.
5) I profesori su nam tanki, naravno (opet, cast izuzecima). Kada je u jednoj drzavi moguc slucaj dugogodisnjeg dekana Fakulteta za saobracaj Sefkije Cekica, lazova, kriminalca i falsifikatora, i kad svi pisu o tome (cak i Avaz!), a niko nista da uradi, jasno je gdje nam je obrazovanje.
Ovog profesora iz Banjaluke ne poznajem, ali imam osjecaj da je nepravedno otpusten. Ima toga i kod nas u Sarajevu; licno znam covjeka koji je suspendovan zato sto nije poslusao instrukcije da pusti sina jednog guzonje.