Da probamo riješiti tu dilemu. Nemam dovoljno vremena da vadim podatke ali mislim da je ovo u principu tačno.weredsf wrote:Kojih 20 godina???Novak20 wrote:Zato što je običnog čovjeka nesposobna i lopovska vlast SDA za ovih 20 godina + koaliciona vlast SDP i SDA u ove četiri godine dovela do prosjačkog štapa.Paranoid wrote:Volio bih kada bi mi neko objasnio zasto imam osjecaj da bivsi glasaci crvenih kmera bi sad rado prodali svoj glas..
1990 godina: Koalicija SDA, SDS, HDZ. Na svim nivoima vlasti. Predsjedništvo, Skupština (Vijeće građana, Vijeće općina), skoro sve općine sa Bošnjačkom većinom. Apsolutna dominacija SDA u dijelu pod kontrolom A BiH u ratu i nakon njega.
1996 godina: SDA Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom BiH, Zastupnički dom F BiH (apsolutna večina), Kantonalne skupštine ( u šest skupština SDA apsolutna većina u dvije bare bare sa HDZ i u dvije koalicija sa HDZ).
1997 godina: Lokalni izbori, Zadržana većina općina koje je SDA kontrolisala 1990 godine. Apsolutna dominacija u 6 kantona i polovićna u 2 kantona.
1998 godina: Opći izbori: CD koalicija sa SDA na čelu zadržala vlast na svim nivoima.
2000 godina: Opći i lokalni izbori: Alijansa za promjene uspjela na nivou države, federacije i par kantona da preotme vlast od SDA i CD Koalicije.
2002 godina: SDA i SzBiH se vratili na velika zvona na svim nivoima.
2006 godina: SDA sa koalicijama na svim nivoima vlasti. BiH, Federacija, kantoni
2010 godina: SDP i SDA na federalnom i kantonalnom nivou vlasti. Turbulentan period sa mijenjanjem prvobitnih postavki naročito u kantonima. Al' .ebi ga, vlast je slast.
U čitavom ovom vremenu od 1990 godine SDA ima većinu u najvećem broju općinskih vijeća gdje je dominantno bošnjačko stanovništvo. Većinu državnih službenika koji su se sada „profesionalizovali, većinu, federalnih i kantonalnih vlada, većinu svih imenovanih kadrova u upravljačkoj strukturi kantonalnih i federalnih firmi, direktore, rukovodioce, šefove pa i portire JP, agencija, ustanova, rudnika, Telecoma....firmi.
Dakle 2014-1990 = 24 godine. Izuzmimo dvije kad je polovično upravljala Alijansa imamo 22 godine u kojima je SDA upravljala Državom, Federacijom, većinom kantona i općina. Sasvim dovoljno vremena da se jedna zemlja uredi ili uneredi.