Zato sad ide kampanja predstavnika Bosanaca o nepravilnostima samo u Federaciji samo od strane Bosnjaka i pozivanje na bojkot popisa putim onih slika ovdje zive ljudi.Opetja033 wrote:Opet provaljujes, a?neki wrote:Sta ste onda bili prije '71?Opetja033 wrote: Jugosloven nikada nisam bio. Ni ja, niti bilo ko u mojoj porodici. Da je bilo - takvih bi se odrekli.
Srbi ili Hrvati?
Pa Muslimani sa velikim M. Pogledaj rezultate popisa iz 60-tih. Kada nije postojala ni ta opcija - neopredjeljeni. Naravno, 50-tih bila je opcija "Jugosloven-neopredjeljen" i tada nisi mogao birati.
Zbog toga i jeste ovolika patoloska mrznja i frustracija zbog cinjenice da postaje sasvim ocigledno tokom popisa da medju Bosnjacima danas postoji gotovo pa koncenzus po pitanju vracanja historijskog imena. Ideja trojanskog konja, tj novog jugoslovenstva - tzv i fantomskog "bosanstva" je pretrpjela poraz do koljena. Bosnjaci su prozreli namjeru velikosrpskih kuhinja iz Beograda da preko svojih, srbijanskih, NVO uticu na proces sirenja tzv "bosanstva" iskljucivo na prostoru gdje su Bosnjaci vecina.
Ovim popisom Bosnjaci su pokazali zrelost i polozili su drugi zivotno bitan test u zadnjih 20-tak godina. Velikosrpska ideologija je, zajedno sa svojim trojanskim konjima, dozivjela ponovo potpun poraz.
Boli, a?
Procjene rezultata popisa
- Havatar
#126 Re: Procjene rezultata popisa
- elma89_
#127 Re: Procjene rezultata popisa
Ima li ko podatke za pitanje vjeroispovijest i jezik? ima li puno ateista? 
- Liberalism
#128 Re: Procjene rezultata popisa
Koliko ja znam narod po Bosanskim selima tesko da je i danas cuo za ljudevit gaja pa da se po njemu orjentise i da na osnovu njega zakljuci da nije Musliman vec da je Bosnjak. Pitaj svaku osobu stariju od 65 godina ko je i reci ce ti da je Musliman, al eto zbog vijesti i politike ce reci da je Bosnjak... al u srcu mu je Musliman...Mačak Micko wrote:zato što Bošnjaci jedino i POSTOJE, mnogo, mnogo prije popisaLiberalism wrote: ispravno bi bilo: broj Muslimana a ne Bosnjaka. Ne znam sto dezavuisete javnost sa tim Bosnjacima
(Ljudevit Gaj: Danica Ilirska, 1835.godine ) :
"Bošnjaci živu izmedju Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, brojem 450.000
deleći se na islamski to jest turski i zatim na
rimski i gerčki verozakon"
iste definicije i termini su i sa istočne strane,
tadašnje srpske kneževine
(1825.g. u Ljetopisu matice srpske) :
"Bošnjaci žive izmeđ Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, čislom (brojem) 450.000;
ispovjedaju ili Islam; ili su Rimokatolici, ili pravoslavni."
Meni je najcudnije da se upravo Bosnjaci najvise plase Muslimana sto je smijesno i zalosno...
-
chill001
#129 Re: Procjene rezultata popisa
Kad pitas tog "Muslimana" starijeg od 65 sta mu je domovina svaki ce ti reci Bosna. Ostavi se Bosnjaka Jugosloven.Liberalism wrote:Koliko ja znam narod po Bosanskim selima tesko da je i danas cuo za ljudevit gaja pa da se po njemu orjentise i da na osnovu njega zakljuci da nije Musliman vec da je Bosnjak. Pitaj svaku osobu stariju od 65 godina ko je i reci ce ti da je Musliman, al eto zbog vijesti i politike ce reci da je Bosnjak... al u srcu mu je Musliman...
Meni je najcudnije da se upravo Bosnjaci najvise plase Muslimana sto je smijesno i zalosno...
-
popokatepetl_com
#130 Re: Procjene rezultata popisa
Sto se 1991 niste izjasnili tako kad vam je vraceno(nije valjda da vam SDA bastion Bosnjastva tada nije dao da se izjasniteOpetja033 wrote:Nama Bosnjacima vraceno historijsko ime.popokatepetl_com wrote: Tada nije znao da je Bosnjak, danas zna, sutra ce biti nesto drugo kad mu jave glavesine...
A o tome najmanje smiju pricati ljudi poput tebe: jucer Jugosloveni, danas "bosanci". Sutra vjerovatno Europejci, gradjani svijeta, kosmopolite.................. trojanski konji. Bili i ostali.
Pa sta i da budes europejac sutra, evropa postoji Bosnja ne postoji.
Last edited by popokatepetl_com on 04/10/2013 14:19, edited 1 time in total.
- Liberalism
#131 Re: Procjene rezultata popisa
chill001 wrote:Kad pitas tog "Muslimana" starijeg od 65 sta mu je domovina svaki ce ti reci Bosna. Ostavi se Bosnjaka Jugosloven.Liberalism wrote:Koliko ja znam narod po Bosanskim selima tesko da je i danas cuo za ljudevit gaja pa da se po njemu orjentise i da na osnovu njega zakljuci da nije Musliman vec da je Bosnjak. Pitaj svaku osobu stariju od 65 godina ko je i reci ce ti da je Musliman, al eto zbog vijesti i politike ce reci da je Bosnjak... al u srcu mu je Musliman...

- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#132 Re: Procjene rezultata popisa
nije baš s kraja 19 vijeka...malo ranije...propaganda iz Srbije kreće negdje oko 1840. kada je Garašanin ministar unutrašnjih poslova, a iz Hrvatske negdje oko 1860. kada se i Starčević seli u Bosnu, a špica hrvatske propagande počinje dolaskom Štadlera u Sarajevo na mjesto nadbiskupa....imaš to opisano kod V. Skarića, akademika SANU, u onoj knjizi Sarajevo i okolina (ili tako nekako se zove)Mačak Micko wrote:
poenta je na tome da su ih susjedi vidjeli kao BOŠNJAKE i to sa tri vjere !!!!
nikakvih hrvata ili srba u Bosni nema !!!!!
i toje tako bilo sve do nacionalistilčke propagande s kraja 19.vijeka koja pretvori Bošnjake katolike i pravoslavce u srbe i hrvate
i sada apsurd
ti donedavni Bošnjaci katolici i pravoslavci, novokomponovani srbi i hrvati NEGIRAJU Bošnjake![]()
niđe veze
-
neki
#133 Re: Procjene rezultata popisa
napisa ti svasta a ne znas ni citirati sagovornikamishic wrote:Sta sam pogrijesio?
Zar nisi zatucan s bosnjastvom i procentima?
Zar nisi iskompleksiran postojanjem Bosanaca u ovo drzavi koja se zamisli zove Bosna i Hercegovina?
![]()
Moji dragi ukucani nisu optereceni nacijama i brojevima, vecina se nacionalno nije izjasnila, shvatili ljudi da je to najmanje bitna stvar od svih pitanja u popisu.
Dvije su moguce tvoje greske. Prva sto se nisi obrazovao pa ne razlikujes etnicku i nacionalnu pripadnost. Druga sto si se rodio tako glup da nastojis zaglupljivati i sve oko sebe.
To bi bilo to u najkracem.
- Liberalism
#134 Re: Procjene rezultata popisa
heheh cuj cetnici i KOS... Pa Alija je sam 1991. godine promovisao da su Bosnjaci dusmani a da se trebamo izjasniti kao Muslimani, kakvi crni cetnici ili KOS... (osim ako se to ne odnosi na A.I.)Mačak Micko wrote:
četnici u SHS, srbokomunjare i KOS u exyu nam ispirali mozak,
toliko da ni dan danas mnogi i poslije rata nisu se osvjestili
-
chill001
#135 Re: Procjene rezultata popisa
I dalje SDA koristite kao argument... originalni ko i uvijekpopokatepetl_com wrote:Sto se 1991 niste izjasnili tako kad vam je vraceno(nije valjda da vam SDA bastion Bosnjastva tada nije dao da se izjasnite)? Ili mozda nste zanli jer nije bilo youtuba da vam brOOto kaze sta ste
Da svi Bosnjaci glasaju za SDA oni bi vladali cijelom Bosnom danas.
Vecina Bosnjaka ne glasa za SDA. I Bosnjaci postoje mnogo prije bilo koje politicke partije u Bosni.
- Liberalism
#136 Re: Procjene rezultata popisa
Ne znam kakav ti je ovo argument.... Ova izmjena Ustava R BiH je urađena nelegalno i protivustavno, jer za izmjenu iz Muslimana u Bosnjake nije glasalo 2/3 delegata u vijeću građana R BiH.Mačak Micko wrote:jebo te alijaLiberalism wrote:heheh cuj cetnici i KOS... Pa Alija je sam 1991. godine promovisao da su Bosnjaci dusmani a da se trebamo izjasniti kao Muslimani, kakvi crni cetnici ili KOS... (osim ako se to ne odnosi na A.I.)Mačak Micko wrote:
četnici u SHS, srbokomunjare i KOS u exyu nam ispirali mozak,
toliko da ni dan danas mnogi i poslije rata nisu se osvjestili
na kraju krajeva ovo veze nema ni sa alijom ni sa sda
Da se iko normalan ovog uhvati trebalo bi danas pohapsiti zbog veleizdaje i drzavnog udara one koji su ovo udluku donijeli.
- Opetja033
#137 Re: Procjene rezultata popisa
Naravno, ovo samo pokazuje da se radi o djetetu, bezobrazno lazljivoj osobi ili nekome ko zaista ima poteskoce.popokatepetl_com wrote:Sto se 1991 niste izjasnili tako kad vam je vraceno(nije valjda da vam SDA bastion Bosnjastva tada nije dao da se izjasniteOpetja033 wrote:Nama Bosnjacima vraceno historijsko ime.popokatepetl_com wrote: Tada nije znao da je Bosnjak, danas zna, sutra ce biti nesto drugo kad mu jave glavesine...
A o tome najmanje smiju pricati ljudi poput tebe: jucer Jugosloveni, danas "bosanci". Sutra vjerovatno Europejci, gradjani svijeta, kosmopolite.................. trojanski konji. Bili i ostali.)? Ili mozda nste zanli jer nije bilo youtuba da vam brOOto kaze sta ste
1)Naime, historijsko ime nije vraceno 1991. nego 1993. Ne pokazuj koliko si neobrazovan time sto ces lupetati gluposti.
2) Nije SDA vratila historijski naziv za pripadnike ovog naroda nego bosnjacki sabor. Gdje su izmedju ostalih sjedili Filipovic, rahmetli Durakovic, Lagumdzija, rahmetli Zulfikarpasic, i jos veliki broj ljudi koji nemaju veze sa SDA. Ljudi koji ni nisu mogli smisliti SDA. Odluka je donesena koncenzusom. Da je ispravna odluka donesena pokazuje i cinjenica da je na ovom popisu vracanje historijskog imena dobili plebiscitarnu podrsku Bosnjaka. Od kojih najveci broj ne glasa za SDA. Ali sta ja raspravljam sa covjekom koji bosnjacki sabor smjesta u 1991. godinu.
2) U svim historijskim poimanjima ova zemlja se zove Bosna a narod koji nju nastanjuje Bosnjani, odnosno za vrijeme kralja Tvrtka II - Bosnjaci. Nikada niko ne spominje nikakve nebeske "bosance". Dakle ako se tada drzava nije zvala "Bosnja", zasto bi sada? Jer svi historijski spisi spominju samo Bosnu i Bosnjane/Bosnjake. "Bosance" ne mozes naci ni u odjelu za sci-fic. A vidi cuda, drzava se i tada zvala Bosna.
Nastavi sa lupetanjem gluposti. Samo pokazujes svoju neukost i ogranicenost. Procitaj barem prvo koju knjigu o historiji ove drzave i o tome kako se nazivao narod ove drzave a onda se mozes pokusati praviti pametan. Ovo samo izaziva kontraefekat, vjeruj.
- JoseMujica
#138 Re: Procjene rezultata popisa
da da baš to...još uzmi od Fra Ive Jukića "Putopise" jer po njima možeš vidjeti da se Hrvati i Srbi nigdje i ne spominju kad čovjek hoda po Bosni i priča s ljudima, niti ko zna šta je to...ima na jednom mjestu gdje mu neki domaćin govori kako se doselio neki Srb, a Fra Ivo ga pita šta ti je to?Mačak Micko wrote:trebalo je malo vremena da se zahukta propagandaJoseMujica wrote:nije baš s kraja 19 vijeka...malo ranije...propaganda iz Srbije kreće negdje oko 1840. kada je Garašanin ministar unutrašnjih poslova, a iz Hrvatske negdje oko 1860. kada se i Starčević seli u Bosnu, a špica hrvatske propagande počinje dolaskom Štadlera u Sarajevo na mjesto nadbiskupa....imaš to opisano kod V. Skarića, akademika SANU, u onoj knjizi Sarajevo i okolina (ili tako nekako se zove)Mačak Micko wrote:
poenta je na tome da su ih susjedi vidjeli kao BOŠNJAKE i to sa tri vjere !!!!
nikakvih hrvata ili srba u Bosni nema !!!!!
i toje tako bilo sve do nacionalistilčke propagande s kraja 19.vijeka koja pretvori Bošnjake katolike i pravoslavce u srbe i hrvate
i sada apsurd
ti donedavni Bošnjaci katolici i pravoslavci, novokomponovani srbi i hrvati NEGIRAJU Bošnjake![]()
niđe veze
jel ovo dole, sve ja to imam![]()
Već od 1846. započela je propaganda u Bosni, isprva prosvjetna, a poslije i revolucionarna. Te godine je Ilija Garašanin, ministar unutarnjih djela kneževine Srbije, pridobio Ristu Bogdanovića, trgovca iz Sarajeva, koji je prešao u Slavonski Brod, pa tu otvorio kafanu i bavio se pomalo i špediterskim poslovima za bosanske trgovce. Ko je god išao iz Sarajeva ili u Sarajevo svraćao je Bogdanoviću. Poslije njegove smrti nastavio je taj posao sin mu Stevo, koji je od 1860-1878. učinio mnogo usluga vladi u Beogradu u POSLOVIMA PROPAGANDE i REVOLUCIONISANJU Bosne.
U Sarajevu je, poslije 1863.g., osnovano među sarajevskim Srbima društvo, koje je uzelo sebi za zadatak da ISKORJENJUJE PODRUGLJIVO IME Vlah, a da UVODI ime Srbin.
Društveni članovi su izlazili na sarajevske carine, pa dočekivali seljake, kojima su govorili da oni NE TREBA DA SE ZOVU RIŠĆANI, nego Srbi.
- Opetja033
#139 Re: Procjene rezultata popisa
Davno su prosla ta vremena kada se zbog borbe za Bosnjake zatvaralo, progonilo i ubijali. Davno.Liberalism wrote: Da se iko normalan ovog uhvati trebalo bi danas pohapsiti zbog veleizdaje i drzavnog udara one koji su ovo udluku donijeli.
Ja razumijem da si ti frustriran ali to hapsenje i sudjenje mozes nekoj stvari svirati za usi.
Bosnjacki sabor donio odluku o vracanju historijskog imena, Bosnjaci ovim popisom plebiscitarno potvrdili da prihvataju tu odluku. Kraj price. Puca nam kurac sto nekome smeta ili ne smeta jer se niko drugi osim nas nece pitati za to.
-
CungaLunga
#140 Re: Procjene rezultata popisa
Vidi se da je uskoro vikend, ljudi umorni od posla, u temi o procjeni popisa su
krenuli sa (h)istorijskim činjenicama
Ah taj klix
krenuli sa (h)istorijskim činjenicama
Ah taj klix
- JoseMujica
#141 Re: Procjene rezultata popisa
mačak
sve znaš
- lua
#142 Re: Procjene rezultata popisa
Nepismenih: ca. 20%
Nezaposlenih: ca. 49% i tendencije su rastuće
Vodokotlić: ca. 3% ne posjeduju isti
jad i bijeda <3
Nezaposlenih: ca. 49% i tendencije su rastuće
Vodokotlić: ca. 3% ne posjeduju isti
jad i bijeda <3
-
jututunac
#143 Re: Procjene rezultata popisa
Neki relevantan izvor za te tvrdnje?veze ti ni s čim nemaš
srbi se sele u majčicu preko drine
da li znaš da se posljednjih godina rađa u BH tek cca 9000 srba godišnje
da li ti to nešto govori ??
ko imalo zna nešto o demografiji, TO upravo govori da ih ima 1-1,05 miliona !!! maximala svih maximala je 1,1 milion a prije rata je bilo 1,4 i o čemu ti prdiš![]()
zato ne piši više, pojma nemap nego se pokrij/sakrij
-
Bodkin
#144 Re: Procjene rezultata popisa
Cuj nacionalnost jednaka etnickoj pripadnostiOpetja033 wrote:Zatupljeni su oni koji, i pored crtanja, ne znaju razliku izmedju drzavljanstva i etnicke pripadnosti/nacionalnosti. Srecom njihov broj ce se svoditi na statisticku gresku. Ja sam opkladu vec ponudio. Tvoje je samo da kazes cifru ili predlozis neki drugi vid kladjenja.neki wrote:Zbog tog sranja s popisivanjem dijaspore ( i srpske i hrvatske i bosnjacke) na kraju ce ispast da nas ovdje zivi 4,5 miliona. Cirkus zivi od popisa, nijedan podatak tu nece biti tacan i mjerodavan, i popis ce iskljucivo koristiti za stranacka podjebavanja koga ima vise i gdje.Platformas wrote:Očekivao sam dobar broj Bosanaca i Hercegovaca ali nakon ove agresivne kampanje, naročito pritisaka sad za vrijeme popisa, upisivanja dijaspore koja BiH nije vidjela 10 godina, sve u cilju većeg broja Bošnjaka. Mislim da će nas nažalost biti mali broj.
Tuzla će vjerovatno prednjačiti jer je uvijek bila najzdravija sredina u BiH.
Oko najmanje bitne stvari, nacionalnosti, se najvise vodilo brige, eto koliko zatupljen narod ovdje zivi..
- Opetja033
#145 Re: Procjene rezultata popisa
Ma kontali da ce ovo sa "bosanstvom" proci. Prema svim podacima koje imam, veci problem predstavljaju Muslimani sa velikim "M".Mačak Micko wrote:tema ode u tom smjeru jer majmuni negiraju Bošnjake
sve je povezano
pa im treba malo "otovorit oči" iako je to sizifov posao
pomagat slijepcu da progleda
Ali dobar dio popisivaca to rijesava na slijedeci nacin:
P: Vasa etnicka pripadnost?
Dedo/nana: Musliman.
P: Pitao sam za etnicku a ne vjersku pripadnost. To je iduce pitanje.
I onda toj osobi gurne popisnicu i kaze "ovo su opcije koje mozete izabrati".
U 9 od 10 slucajeva te osobe nakon toga kazu da su Bosnjaci.
Ni ovo sa muslimanstvom nije veliki problem, uglavnom se radi o starijim osobama. Ali kako god "bosanaca" je jos manje.
-
chill001
#146 Re: Procjene rezultata popisa
Na zapadnom Balkanu jesu.Bodkin wrote:Cuj nacionalnost jednaka etnickoj pripadnosti![]()
Imas nacionalne manjine u Srbiji na primjer.
- Opetja033
#147 Re: Procjene rezultata popisa
U ovom kontekstu jeste. Kod nas je uvijek bila. Ili ces mi ti naci neku univerzalnu definiciju nacionalnosti? Znas sam, kao i ja, da ne postoji pa samim tim ne znam zasto bi pocinjao ovu diskusiju uopce.Bodkin wrote:Cuj nacionalnost jednaka etnickoj pripadnostiOpetja033 wrote:
Zatupljeni su oni koji, i pored crtanja, ne znaju razliku izmedju drzavljanstva i etnicke pripadnosti/nacionalnosti. Srecom njihov broj ce se svoditi na statisticku gresku. Ja sam opkladu vec ponudio. Tvoje je samo da kazes cifru ili predlozis neki drugi vid kladjenja.
Na kraju krajeva upravo tako pise i na popisnom materijalu.
- lua
#148 Re: Procjene rezultata popisa
kako si zakucao. nemam riječi. svaka čast!popokatepetl_com wrote:Sto se 1991 niste izjasnili tako kad vam je vraceno(nije valjda da vam SDA bastion Bosnjastva tada nije dao da se izjasniteOpetja033 wrote:Nama Bosnjacima vraceno historijsko ime.popokatepetl_com wrote: Tada nije znao da je Bosnjak, danas zna, sutra ce biti nesto drugo kad mu jave glavesine...
A o tome najmanje smiju pricati ljudi poput tebe: jucer Jugosloveni, danas "bosanci". Sutra vjerovatno Europejci, gradjani svijeta, kosmopolite.................. trojanski konji. Bili i ostali.)? Ili mozda nste zanli jer nije bilo youtuba da vam brOOto kaze sta ste
-
jututunac
#149 Re: Procjene rezultata popisa
U majku, i što ne umru svi pa da se raširimo ko ljudi.Mačak Micko wrote:Republika četnička 2012.-1996. rođeni/umrli - ukupno i nacionalno linkjututunac wrote:Neki relevantan izvor za te tvrdnje?veze ti ni s čim nemaš
srbi se sele u majčicu preko drine
da li znaš da se posljednjih godina rađa u BH tek cca 9000 srba godišnje
da li ti to nešto govori ??
ko imalo zna nešto o demografiji, TO upravo govori da ih ima 1-1,05 miliona !!! maximala svih maximala je 1,1 milion a prije rata je bilo 1,4 i o čemu ti prdiš![]()
zato ne piši više, pojma nemap nego se pokrij/sakrij
- Liberalism
#150 Re: Procjene rezultata popisa
Nisu... al to govori da nisu samo srbi i hrvati unistili R BiH vec podjednako i Bosnjaci ... koji su se ovih dana digli na noge da se popisu u sto vecem brojuMačak Micko wrote:ma nemoj zajebavatLiberalism wrote: Da se iko normalan ovog uhvati trebalo bi danas pohapsiti zbog veleizdaje i drzavnog udara one koji su ovo udluku donijeli.
jel su legalnae kvazitvorevine republika četnička ili 'erceg bosna i njeni akti