Problemi Bosnjaka Sandzaka

Šeha

#76 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Šeha »

Bogumili nisu bili hriscani?!?
Nije ih priznavala oficijelna crkva, to je tacno ali zar oni sami sebe nisu zvali krstjanima?
Shoba

#77 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

Šeha wrote:Bogumili nisu bili hriscani?!?
Nije ih priznavala oficijelna crkva, to je tacno ali zar oni sami sebe nisu zvali krstjanima?
ma jasta su. Imamo ovde nekoliko problematicnih povijesnicara koji nisu iscitali osnovno gradivo....

Bogumile jesu ganjali naokolo, ali to NEMA VEZE s ovim.
redondo72

#78 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by redondo72 »

edit
Last edited by redondo72 on 26/08/2008 19:40, edited 1 time in total.
Shoba

#79 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

redondo72 wrote:Znaš kako, kućno vaspitanje mi nalaže da budem korektan sa sagovornikom pa čak i kada me vređa, ali kad pređe granicu onda ga ja oteram u tri lepe ustaške pičke materine, pa čak i po cenu bana.
Sorry za mamlaze..iznervirao si me, pricas neistine i podmeces kojesta netacno...ovde ima labilnih koji ce ti "poverovati"...

otkud ti broj tri?
redondo72

#80 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by redondo72 »

Ok i ja ću editovati svoj prethodni post i naravno dugujem ti izvinjenje.
Shoba

#81 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

OKej, napisi, podastri podatke u kojima nema krstjana u Bosni prije dolaska Turaka, ja cu svoja jajca pojesti za veceru....

NEMA POTREBE da idemo dalje od povelje Kulina bana, u kojoj je SVE receno....sve sto se u Bosni desavalo do dolaska Turaka 1463-e (kada je palo Jajce) je bio prelom izmedju autonomne crkve i vatikana...ni manje ni vise...Tvrtko je cak bio kralj i Srbima...

POenta: nicije maslo nije za ramazana, niko sa sigurnoscu nije ni Srbin, ni Hrvat ni Bosnjak, jer se SVE ovde vijekovima mijesalo i mjenjalo dresove, imena i prezimena pogotovo u gradovima.

Postoje familije koje se nisu mijesale, u tamo nekim brdima, u Sandzaku na primjer...
homar

#82 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by homar »

Shoba wrote:OKej, napisi, podastri podatke u kojima nema krstjana u Bosni prije dolaska Turaka, ja cu svoja jajca pojesti za veceru....

NEMA POTREBE da idemo dalje od povelje Kulina bana, u kojoj je SVE receno....sve sto se u Bosni desavalo do dolaska Turaka 1463-e (kada je palo Jajce) je bio prelom izmedju autonomne crkve i vatikana...ni manje ni vise...Tvrtko je cak bio kralj i Srbima...

POenta: nicije maslo nije za ramazana, niko sa sigurnoscu nije ni Srbin, ni Hrvat ni Bosnjak, jer se SVE ovde vijekovima mijesalo i mjenjalo dresove, imena i prezimena pogotovo u gradovima.

Postoje familije koje se nisu mijesale, u tamo nekim brdima, u Sandzaku na primjer...
Vidi se da je na tebe ostavila uticaj Velikosrpka ideologija, koju si zdušno usvajao bez imalo kritičnosti i studioznog sagledavanja istine kroz proučavanje problema koristeći više izvora. Zaviri malo i u drugu literaturu, kad dođeš u Sarajevo, pa ćeš vidjeti da osim Šešeljeve i Ekmečićeve istorije postoje i mnogo pouzdaniji izvori o životu na prostorima Bosne i Hercegovine.
Shoba

#83 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

homar wrote:
Shoba wrote:OKej, napisi, podastri podatke u kojima nema krstjana u Bosni prije dolaska Turaka, ja cu svoja jajca pojesti za veceru....

POenta: nicije maslo nije za ramazana, niko sa sigurnoscu nije ni Srbin, ni Hrvat ni Bosnjak, jer se SVE ovde vijekovima mijesalo i mjenjalo dresove, imena i prezimena pogotovo

u gradovima.

Vidi se da je na tebe ostavila uticaj Velikosrpka ideologija, koju si zdušno usvajao bez imalo kritičnosti i studioznog sagledavanja istine kroz proučavanje problema koristeći više izvora. Zaviri malo i u drugu literaturu, kad dođeš u Sarajevo, pa ćeš vidjeti da osim Šešeljeve i Ekmečićeve istorije postoje i mnogo pouzdaniji izvori o životu na prostorima Bosne i Hercegovine.
Povelja Kulina Bana djeco...nista drugo necu reci...samo to pogledajte......istorijski dokument, nista rekla/kazala....crno na bijelo...nikakvi izvori i pizdarije...
Shoba

#84 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

Svi vi koji u kuci imate Ljiljane na zidu prvo se DOBRO zabijte u literaturu pa procitajte KO JE TAJ GRB IMAO.
Image
......
Tvrtko was the firstborn child of Vladislav of Kotroman and Jelena Šubić, who were married at the Šubić's stronghold of Klis in summer-long festivities open to the whole population. Tvrtko was a scion of the two most prominent families. Tvrtko was the first cousin of Elizabeth of Kotroman, the daughter of Vladislav's brother, ban Stephen II Kotromanić, and his third wife the Polish Princess Elizabeth of Kuyavia.

In the times when the plague was devastating the region, Tvrtko's mother Jelena Šubić was in charge of the household, which, among others, included her own family, including her ailing husband Vladislav, and the family of her ailing in-laws of Stephen II Kotromanić. Jelena brought up her own children, Tvrtko, his younger brother Vuk Kotromanić, and his sister Katarina, together with her niece and adopted daughter Elizabeta Kotromanić.

In 1350, Elizabeta Kotromanić was hand-picked to become, in 1353, the second wife of the king Louis I of Hungary, king of Hungary, since 1370 of Poland, etc. In 1361, Katarina was married to Hermann I of Celje. They became parents of Hermann II of Celje and grandparents of Barbara of Cilli, Barbara Celjska, the future wife, queen and empress to the Holy Roman Emperor Sigismund of Luxemburg.

All House of Kotroman siblings, Tvrtko and Elizabeta in particular, were very close, calling themselves, even in official documents, as my beloved brother and my beloved sister, respectively. Thus, Tvrtko was, in fact, the brother-in-law, vassal and trusted ally of Louis I, and the brother-in-law of Hermann I of Celje. Tvrtko was also a descendant, on both paternal and maternal sides, from the Arpad dynasty that ruled Hungary and Croatia, and House of Nemanja, that ruled the Serbian Lands and at its peak the Greek lands. Tvrtko's paternal grandmother was Jelisaveta Nemanjic, the daughter of the Serbian nobleman Stefan Dragutin of Nemanja and his wife the Arpad Princess Katalin, the daughter of the Cuman Koteny Princess christened Elizabeth and her husband Istvan V who was the son of King Bela IV. Tvrtko's maternal great-grandmother was Ursa Nemanjic, Jelisaveta's sister.

Tvrtko's maternal uncle Mladen III Šubić was married to Jelena Nemanjić, the daughter of Stefan Decanski, from Nemanjić dynasty, and Maria Palaeologina, and a half-sister of Serbian Emperor Stefan Dušan.

Tvrtko's paternal aunt Marija was the wife of Nicolae Alexandru Basarab and the grandmother of Mircea I the Elder. Tvrtko's maternal uncle Pavao III Šubić was married to Catherina Dandolo, his maternal aunt Katarina Šubić was married to Ivan Jurišić, his grand-aunt was Elizabeta Krčka (later known as Frankopan), while his grand-uncle was Jacopo Tiepolo....itd...
Shoba

#85 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

Sliver wrote:
Shoba wrote:Moj stari se zove Hidajet, did Fadil, pra-did Muhamed, cukuncukuncukun djed Marko, dosao iz okoline Splita u B.Dubicu da zivi....ja bi znaci trebao biti Hrvat, ali se tako ne osjecam jer zivim u BOSNI. A ko zivi u Sandzaku taj je Sandzaklija, zar ne...
a ko zivi u Semberiji Semberac jel? Nego da ne quotam i ostalo, kakve veze ima Islam s narodnoscu?! Na osnovu cega zakljucujes da je taj Filipovic presao na Islam? MOzda je covjek ateista, a mozda vjernik neke druge konfesije, a osjeca se Bosnjakom.
Semberija je ravnica, kao prvo......a kao drugo, kad se neko u to vrijeme zvao Filip, njegova djeca su bili Filipovici, znaci svi Filipovici vuku porijeklo od tamo nekog Filipa, pa citate li sta sam napisao ili da ponavljam do iznemoglosti? kad je neko Murat njegovi su Muratovici...
Shoba

#86 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

MOzda je covjek ateista, a mozda vjernik neke druge konfesije
u ta vremena su ateiste nabijali na kolac (a ni danas nije mnogo bolje)
xfacktor

#87 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by xfacktor »

Odkad Muslimani u Sandjaku nose naziv da su Bosnjaci. I jeli im to etno ili nacio pripadnost..
Shoba

#88 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

Sandzak i jeste region...u Srbiji. U Sandzaku ima Bosnjaka, onih koji su iz Bosne otisli tamo da zive kada se Turska povlacila,ili pak nedavno, a tih je jako malo. Vecinom je u Sandzaku lokalni zivalj, Srbi Muslimani.

Ja volim Sandzaklije, ljudi rade, snalaze se, nikada s njima u zivotu nisam imao problema, fin svijet...
atko

#89 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by atko »

iii ka'ce se formirati Republika Sandzacka? :D

Da i mi imamo svoju RS u njihovoj drzavi, ha ja. :lol:
turban

#90 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by turban »

atko wrote:iii ka'ce se formirati Republika Sandzacka? :D

Da i mi imamo svoju RS u njihovoj drzavi, ha ja. :lol:
To je kec u rukavu... :bih:
Shoba

#91 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

atko wrote:iii ka'ce se formirati Republika Sandzacka :D

Da i imi imamo svoju RS u njihovoj drzavi ha ja :lol:
Zasto da ne? Mada, to vec i imaju na neki nacin, samo ne formalno. Kada bi bilo formalno onda NIKO ne bi odlazio iz Sandzaka, vec bi svi ostali tamo. Srbija se i nada da ce Sandzaklije polako preseliti u Bosnu, ostaviti njima zemlju. Bosnjaci bi mogli sa Sandzakom potpisati "specijalne relacije" kao sto su to napravili Srbija i RS, ali Bosnjacki politicari su ili glupi ili rade za UDBU...
Shoba

#92 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

..a da su Sandzaklije stvarno Bosnjaci, to bi se vec i desilo.....znaci, oni nece :dance:

posto su potpisane specijalne veze Srbije sa Bosnom i Hercegovinom (ne samo sa RS) moguce je napraviti dosta toga. Da Sandzaklije hoce, ali nece...njima je lakse doci na gotovo u Sarajevo, no problems... :bih:
atko

#93 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by atko »

Eeee tesko nama sa nama ... nece ova vukojebina od Balkana naprijed jos milijardu godina ...

... kakve crne specijalne veze ... nama trebaju specijalne ustanove da se pozabave ovim politicarima i ovim narodima :x
afrikanac

#94 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by afrikanac »

Shoba wrote:..a da su Sandzaklije stvarno Bosnjaci, to bi se vec i desilo.....znaci, oni nece :dance:

posto su potpisane specijalne veze Srbije sa Bosnom i Hercegovinom (ne samo sa RS) moguce je napraviti dosta toga. Da Sandzaklije hoce, ali nece...njima je lakse doci na gotovo u Sarajevo, no problems... :bih:
Sjeća li se ko kad su i počeli dolaziti u većim grupama, pa čak i cijele porodice. Sjeća li se ko švercera devizama ispred Evrope, nisi mogao proći ulicom od njih ni ući o onaj free shop desno od ulaza. Nije bilo mobitela, već su ih stalno obilazili šefovi, uzimali devize, a ostavljali dinare. Dinare koje su dobili od pradaje Srbima kuča i imanja, da bi tim parama onda pokupovali po Sarajevu sve što se moglo kupiti.
A evo i rezultata ... danas zagovaraju nekakvo Bošnjaštvo, danas bi čak i da im domovina (djedovina) postane dio BiH, danas čak zagovaraju nekakve bošnjačke entitete po Srbiji (ne bi li ponovo Bosnu uvukle u svoje prljave igre, ne bi li im Bosna stajala iza leđa za ostvarenje njihovih ciljeva.
Danas je u Sarajevu više Sandžaklija nego domicilnog stanovništva. Možda mogu i da razumijem one koji su ovdje došli od '91. pa do '95-96. Ali - srpskog provociranja i terora odavno više nema na Sandžaku, zašto se sada ne vrate nazad, u svoju domovinu. Pustite nas Bosance i Hercegovce da živimo mirno, nismo vam mi za nered, mi smo pošten narod . . .
MA DAJ...

#95 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by MA DAJ... »

Shoba wrote:
redondo72 wrote:Shoba, jeste da imam živaca, al´nemam baš toliko. Knjigu u šake, ne lonac na glavu. Prijatno.
decko, PROCITAJ u tim tvojim knjigama(ako to tamo pise) o CRKVI BOSANSKOJ...koja je bia CRKVA...ne dzamija, jarane, ne sinagoga, CRKVA....vjerovali ljudi u Isusa....prije nego sto su dosli Turci...

Citam je trenutno i polako mi se uklapaju kockice vezano za pitanje Isusa...a da li si citao "Mesijansko zavjestanje"?E,u toj knjizi nalazis neke slicnosti sa bogumilima,koji su igrom slucaju ta vjeroispovjest zavrsila i u Irskoj,gdje su bili jaki sa tim ucenjem kao Venecija u tom istom periodu,kada su vladali?
Ahmmed

#96 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Ahmmed »

afrikanac wrote:
Shoba wrote:..a da su Sandzaklije stvarno Bosnjaci, to bi se vec i desilo.....znaci, oni nece :dance:

Sjeća li se ko kad su i počeli dolaziti u većim grupama, pa čak i cijele porodice. Sjeća li se ko švercera devizama ispred Evrope, nisi mogao proći ulicom od njih ni ući o onaj free shop desno od ulaza. Nije bilo mobitela, već su ih stalno obilazili šefovi, uzimali devize, a ostavljali dinare. Dinare koje su dobili od pradaje Srbima kuča i imanja, da bi tim parama onda pokupovali po Sarajevu sve što se moglo kupiti.
A evo i rezultata ... danas zagovaraju nekakvo Bošnjaštvo, danas bi čak i da im domovina (djedovina) postane dio BiH, danas čak zagovaraju nekakve bošnjačke entitete po Srbiji (ne bi li ponovo Bosnu uvukle u svoje prljave igre, ne bi li im Bosna stajala iza leđa za ostvarenje njihovih ciljeva.
Danas je u Sarajevu više Sandžaklija nego domicilnog stanovništva. Možda mogu i da razumijem one koji su ovdje došli od '91. pa do '95-96. Ali - srpskog provociranja i terora odavno više nema na Sandžaku, zašto se sada ne vrate nazad, u svoju domovinu. Pustite nas Bosance i Hercegovce da živimo mirno, nismo vam mi za nered, mi smo pošten narod . . .
Afrikanac, pogledaj malo temu o prezimenima....

A glede boldiranog....Mnogi su Bosanci i Hercegovci , u periodu od 1992-1995 pokazali koliko im je stalo do mirnog života, koliko nisu bili za nered, a poštenje im je kulminiralo 11 jula 1995.....
zgembo_sa

#97 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by zgembo_sa »

Shoba wrote:Sandzak i jeste region...u Srbiji. U Sandzaku ima Bosnjaka, onih koji su iz Bosne otisli tamo da zive kada se Turska povlacila,ili pak nedavno, a tih je jako malo. Vecinom je u Sandzaku lokalni zivalj, Srbi Muslimani.

Ja volim Sandzaklije, ljudi rade, snalaze se, nikada s njima u zivotu nisam imao problema, fin svijet...
Najdrazi su mi ovi kao Shoba, koji se ovdje nesto kurce, misle da znaju, a u sustini samo prosipaju suplju iz par procetnickih pamfleta... Kakvi Srbi muslimani??? Jesi li ikad cuo da se neko u historiji u tom Sandzaku sam nazivao Srbinom muslimanom??? Na osnovu cega su oni Srbi nije mi jasno?! Kad bi malo vise citao literaturu koja nije procetnicka, vidio bi da su danasnji Bosnjaci Sandzaka vecinom ilirskog porijekla, a sa Srbima nemaju gotovo nikakve veze.

Eto kad si tamo pametan i ucen, daj nam reci kako ti to definises Bosnjaka, ko se to moze smatrati Bosnjakom? Koji su kriteriji? Jesu li isti ko i za Srbe i Hrvate ili uvodis neke nove, posebne za Bosnjake? Jel uopste priznajes da su Bosnjaci narod, da se ne zamajavamo dalje...

A "dokazivanje" nekog "hriscanskog porijekla" je za top 10 gluposti izvaljenih na ovom forumu. Jel ti shvatas kolika je glupost govoriti o religijskom porijeklu??? Svi smo onda paganskog porijekla, jer smo potomci ilira i slavena! Religije kao osnov za formiranje nacije su se pocele koristiti tek u 19tom vijeku, a u periodu prije osmanske okupacije ta religija veze nije imala sa nacijom. Pa bilo je koliko hoces Srba katolika! Zar neko sa vise od 4 razreda osnovne moze govoriti o religijskom porijeklu. Pazi dokaza yebote, Filipovic, pa od Filipa, eto on je Srbin, Brankovic, sin Branka, dakle Srbin... A sta ako su ta imena nosili ljudi na ovim prostorima dok narodi u danasnjem smislu nisu ni postojali??? U predosmansko doba na ovim prostorima po imenu gotovo nista nisi mogao zakljuciti, sta je ko. Tvoj izmisljen pojam "religijsko porijeklo" nema nikakvo smisleno znacenje, jer u uslovima kada imas vise razlicitih hriscanskih crkvi, jednostavno ne prejudicira pripadnost narodu. Danasnji Bosnjaci ni ne pokusavaju da sakriju da su njihovi preci bili hriscani po religijskoj pripadnosti. Ne znam zasto bi to krili??? Religija u to doba ama bas nikakve veze nije imala sa narodom!

Idi ba Shoba na onaj forum istocnog sarajeva, ili kako se vec zove, tamo imas sigurno dosta istomisljenika...
JMJ

#98 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by JMJ »

Boze, pa ne mogu da vjerujem. DO BALKANSKIH RATOVA JE SANDZAK BIO DIO BOSNE, TO VAM JE 19. VIJEK, to je nama oteto kao i primorje.Tako pise u knjigama.E, sad,naravno da se razlikuju od bosanskih muslimana, nisu ni muslimani Bosanske Krajine i muslimani Istocne Bosne isti, a tek kolika je razlika izmedju svih ovih i muslimana Crne Gore!
Ali mi nikako nije jasan ovaj klaustrofobicni odnos prema sandzaklijama. I prije rata ih je bilo puno u BiH, u glavnom obrazovani ljudi, dobrostojeci, sposobni.Pa trecina mojih profesora na fakultetu su bili ili iz Sandzka ili iz Crne Gore (muslimani, ako vam je to vazno). To je bilo prije 30 godina.Necete valjda reci da su oni ometali "domace" da se skoluju i napreduju?
Jesu, sposobniji su od "domacih", radni, drze do svoje familije, u jednoj Srbiji ili Crnoj Gori su ocuvali i vjeru i tradiciju! Kud cete bolje?
homo_sapiens

#99 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by homo_sapiens »

. . . ja sta vas je, u pm :-) a jeste se namnozili, k'o gljive poslije kise :D
emra_a

#100 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by emra_a »

JMJ wrote:Boze, pa ne mogu da vjerujem. DO BALKANSKIH RATOVA JE SANDZAK BIO DIO BOSNE, TO VAM JE 19. VIJEK, to je nama oteto kao i primorje.Tako pise u knjigama.E, sad,naravno da se razlikuju od bosanskih muslimana, nisu ni muslimani Bosanske Krajine i muslimani Istocne Bosne isti, a tek kolika je razlika izmedju svih ovih i muslimana Crne Gore!
Ali mi nikako nije jasan ovaj klaustrofobicni odnos prema sandzaklijama. I prije rata ih je bilo puno u BiH, u glavnom obrazovani ljudi, dobrostojeci, sposobni.Pa trecina mojih profesora na fakultetu su bili ili iz Sandzka ili iz Crne Gore (muslimani, ako vam je to vazno). To je bilo prije 30 godina.Necete valjda reci da su oni ometali "domace" da se skoluju i napreduju?
Jesu, sposobniji su od "domacih", radni, drze do svoje familije, u jednoj Srbiji ili Crnoj Gori su ocuvali i vjeru i tradiciju! Kud cete bolje?
jedan hercegovacki bosnjak ima vise zajednickog s jednim sandzackim bosnjakom nego s recimo bosnjakom iz Krajine ili istocne BIH,ali kod nas local patriotism vlada tako da i nije cudno citati ove komentare
Locked