Problem američkog imperijalizna

Locked
FFC

#1 Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

Imperijalisti gube treći rat zaredom na Bliskom Istoku. Poslje Iraka i Afganistana izvjestan je poraz i u Siriji. U Južnoj Americi koja je prva žrtva američkog imperijalizma s početka 20 stoljeća, i gdje su vršeni raznorazni masovni eksperimenti nad ljudima kao da su zamorci i miševi, domoroci i radnička klasa se polako diže na noge i preuzima kontrolu nad vlastitim resursima i demokratijom u svoje ruke. Rusija više nije poslušnički kućni ljubimac kao Britanija otkako je Putin naslijedio Jelcina. I konačno i najvažnije, Kina drži u svojim rukama sudbinu dolara i samim tim američke ekonomije. Basnoslovno veliki američki deficit moguć je samo dok Kina drži dolar kao rezervu, inače bi se sve urušilo kao kula od karata.

Kriza eura koju su potpalili amerikanci, kao i političko rovarenje na Balkanu kako bi držali Evropu u permanentom stanju kontrolisane krize na njenoj periferiji, utiče na nas na najnegativniji način. Pod uticajem američke ambasade i nevladinih organizacija stara se takva klima da "mi treba da se dogovorimo", ali cim je neki dogovor na pomolu potpali se bosnjacki nacionalizam 22 godine starom mantrom o tome kako "amerika podrzava građansku drzavu".

Možda najgore od svega je promjena karaktera same Amerike koja je nekada bila simbol slobode za cijeli svijet. U seriji dokumentarnih filmova koje je producirao Oliver Stone, vidimo da pod izgovorm borbe protiv terorizma nakon 9/11, amerika mjenja vlastiti karakter:

- mucenja zarobljenika u guantanamu
- atentati i ubistva bez suđena(bin laden)
- indiskriminatornuo ubijanje civila dronovina u afganistanu
- konstruirani procesi (asange)

i sve sto je wikileaks obznanio zapravo je jasno da Obama nije donjeo nikakvu promjenu vec je sa nekazonitim stvarima koje je pokrenuo Bus krenuo i korak dalje legitimizirajuci teroristicki karakter amerike.

Cemu se mi mozemo nadati ako imamo ljude koji hladno od njih ocekuju pšomoc da Bosnu naprave normalnijom zemljom i ne shvataju da to njima nije u interesu i da dejton ovakav kakav je, nije slucajno i na brzinu sklepan?

p.s. naravno, ne treba zaboraviti izrael, libiju i iran ali predugo je to sve da stane u jedan post.
Halcyon

#2 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Halcyon »

Nisam primjetio da su poraženi u Iraku i Afganistanu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by PipiDugaDevetka »

Da me hoće okupirati ti imperijalisti, pa da se patim k'o ovi što se pate u Japanu i Njemačkoj....
FFC

#4 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

PipiDugaDevetka wrote:Da me hoće okupirati ti imperijalisti, pa da se patim k'o ovi što se pate u Japanu i Njemačkoj....
već si okupiran, zar ne uživaš?

neko prođe kao japan, neko kao kongo, a neko kao bosna.
Klavikula

#5 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Klavikula »

PipiDugaDevetka wrote:Da me hoće okupirati ti imperijalisti, pa da se patim k'o ovi što se pate u Japanu i Njemačkoj....
pa da se ubijamo autobombama ko sav normalan svijet :-)

sve ove drzave u koje je USA dosla su puno, puno bolje i mirnije zivjele bez nje.
agnostic_front

#6 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by agnostic_front »

Podrška imperijalistima!

God bless America!
Maverick78

#7 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Maverick78 »

+ 1000

Ili da mi je dobiti green card da zagrabim malo zelembaca :lol: Ovo prijatelja sto imam tamo svi zive ko carevi, jeste da se radi, ali brate makar znas za sta radis. Citam neki dan da samo Chicago "ima ukupnu ekonomiju od 531 milijarde dolara i veći obrt sredstava od Švajcarske." Uz to blizu 4.3 miliona zaposlenih.
Čikago ima ukupnu ekonomiju od 531 milijarde dolara i veći obrt sredstava od Švajcarske.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=650275
Inace, Americi svaka cast za doprinos u stvaranju nezavisne drzave Kosovo i zaustavljanju velikosrba :thumbup:
Klavikula

#8 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Klavikula »

Maverick78 wrote:
+ 1000

Ili da mi je dobiti green card da zagrabim malo zelembaca :lol: Ovo prijatelja sto imam tamo svi zive ko carevi, jeste da se radi, ali brate makar znas za sta radis. Citam neki dan da samo Chicago "ima ukupnu ekonomiju od 531 milijarde dolara i veći obrt sredstava od Švajcarske." Uz to blizu 4.3 miliona zaposlenih.
Čikago ima ukupnu ekonomiju od 531 milijarde dolara i veći obrt sredstava od Švajcarske.

Inace, Americi svaka cast za doprinos u stvaranju nezavisne drzave Kosovo i zaustavljanju velikosrba :thumbup:
pretpostavljam i da si cuo kolika je stopa nezaposlenosti u Americi, kakava je sigurnosna situacija, koliki je broj beskucnika i sl.
FFC

#9 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

Maverick78 wrote:
+ 1000

U americi je "dobro" jer eksploatišu druge al nisi ti pametan dovoljno da skontaš uzročno posljedičnu vezu kao i onaj gore što bi volio da ga okupiraju pa da bude japanac :D .

Za svaki dolar koji tvoji prijatelji zarade u čikagu pržeći pomfrit u mekdonaldsu neko mora da umre u bangladešu gdje djeca od 8 godina prave Nike za 0.01 $ mjesečno.

Al imperijalizam upravo i jaše na gluposti širokih narodnih masa koji ovo ne kapiraju.
Bodkin

#10 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Bodkin »

FFC wrote:
Maverick78 wrote:
+ 1000

U americi je "dobro" jer eksploatišu druge al nisi ti pametan dovoljno da skontaš uzročno posljedičnu vezu kao i onaj gore što bi volio da ga okupiraju pa da bude japanac :D .

Za svaki dolar koji tvoji prijatelji zarade u čikagu pržeći pomfrit u mekdonaldsu neko mora da umre u bangladešu gdje djeca od 8 godina prave Nike za 0.01 $ mjesečno.

Al imperijalizam upravo i jaše na gluposti širokih narodnih masa koji ovo ne kapiraju.
ma vi ste ti koji je kapirate nista, vi koji volite ili mrzite ameriku iz nekih licnih razloga ili politickih uvjerenja
nikad_vise

#11 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by nikad_vise »

To sto su se americki imperijalisticki planovi poklopili sa nasim bosanskim je puka sreca,i opravdavati sve americko licemjerje i sve americke zlocine zbog toga je koliko bezobrazno toliko i naivno i drsko.
nemoguce vruce

#12 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by nemoguce vruce »

FFC wrote:Imperijalisti gube treći rat zaredom na Bliskom Istoku. Poslje Iraka i Afganistana izvjestan je poraz i u Siriji. U Južnoj Americi koja je prva žrtva američkog imperijalizma s početka 20 stoljeća, i gdje su vršeni raznorazni masovni eksperimenti nad ljudima kao da su zamorci i miševi, domoroci i radnička klasa se polako diže na noge i preuzima kontrolu nad vlastitim resursima i demokratijom u svoje ruke. Rusija više nije poslušnički kućni ljubimac kao Britanija otkako je Putin naslijedio Jelcina. I konačno i najvažnije, Kina drži u svojim rukama sudbinu dolara i samim tim američke ekonomije. Basnoslovno veliki američki deficit moguć je samo dok Kina drži dolar kao rezervu, inače bi se sve urušilo kao kula od karata.

Kriza eura koju su potpalili amerikanci, kao i političko rovarenje na Balkanu kako bi držali Evropu u permanentom stanju kontrolisane krize na njenoj periferiji, utiče na nas na najnegativniji način. Pod uticajem američke ambasade i nevladinih organizacija stara se takva klima da "mi treba da se dogovorimo", ali cim je neki dogovor na pomolu potpali se bosnjacki nacionalizam 22 godine starom mantrom o tome kako "amerika podrzava građansku drzavu".

Možda najgore od svega je promjena karaktera same Amerike koja je nekada bila simbol slobode za cijeli svijet. U seriji dokumentarnih filmova koje je producirao Oliver Stone, vidimo da pod izgovorm borbe protiv terorizma nakon 9/11, amerika mjenja vlastiti karakter:

i sve sto je wikileaks obznanio zapravo je jasno da Obama nije donjeo nikakvu promjenu vec je sa nekazonitim stvarima koje je pokrenuo Bus krenuo i korak dalje legitimizirajuci teroristicki karakter amerike.

Cemu se mi mozemo nadati ako imamo ljude koji hladno od njih ocekuju pšomoc da Bosnu naprave normalnijom zemljom i ne shvataju da to njima nije u interesu i da dejton ovakav kakav je, nije slucajno i na brzinu sklepan?

p.s. naravno, ne treba zaboraviti izrael, libiju i iran ali predugo je to sve da stane u jedan post.
A kako to izgleda taj dogovor koji smo evt.uspostavili, i nakon kojeg se "potpali" bosnjacki nacionalizam?
T-Rexx

#13 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by T-Rexx »

Kina
Rusija
Indija
EU
USA

Koju od navedenih sila bi izabrado da ti kroji kapu??
S obzirom da znamo da neko uvijek mora biti na vrhu, mislim da je izbor jasan. USA!
agnostic_front

#14 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by agnostic_front »

FFC wrote:U americi je "dobro" jer eksploatišu druge al nisi ti pametan dovoljno da skontaš uzročno posljedičnu vezu kao i onaj gore što bi volio da ga okupiraju pa da bude japanac :D .

A hajd nam ti objasni koja je alternativa toj djeci u Bangladešu?
Da nema Nike-a u Bangladešu, sva bi djeca imala mjesečno 3 milje dolara?

Ne košta bez razloga radna snaga u Bangladešu 0.01 dolar, a u SAD-u recimo 50 dolara. Tako da, ako ti misliš da ta djeca imaju bolju alternativu od $0.01, napiši.
jefferson

#15 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by jefferson »

FFC wrote:
Maverick78 wrote:
+ 1000

Ma ja u americi niko ne radi, mislim ono, sve ljencine da ne mogu vece biti :lol: :lol:
Maverick78

#16 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Maverick78 »

Klavikula wrote:
Maverick78 wrote:
+ 1000

pretpostavljam i da si cuo kolika je stopa nezaposlenosti u Americi, kakava je sigurnosna situacija, koliki je broj beskucnika i sl.
Naravno da jesam, ali daleko da je to alarmantno. Nezaposlenost im je oko 8%, sto je daleko od strasnog. U svakom slucaju i ti nezaposleni zive bolje nego kod nas mnogi zaposleni. Uostalom, ko ne moze tamo da nadje posao treba da se rokne momentalno. Zivio sam neko vrijeme na Zapadu i tamo jedino ako si bas nesposoban ne mozes da nadjes posao. Vecina nasih ljudi tamo zivi dobro, jer hoce da rade. Meni zaista nije jasno kako neko tamo moze da bude beskucnik, ali fakat ne kontam. Posla moze da se nadje, samo ko hoce da radi. Naravno da zavisi kako i koliko si kvalifikovan kakav ces posao naci, ali tako je svugdje, ne samo tamo. Ovdje ti je tacnije nebitno koliko si skolovan ako nemas "stelu", a to tamo nije tako. Sigurnosna situacija ni kod nas nije zlatna, pa me to ne plasi toliko :mrgreen: Kad ovdje gledam narko dilere, lopove i kriminalce kako rade bez bojazni da ce biti uhapseni, zasto bi tamo moglo biti gore od ovoga? :lol:

@FFC, bitno je da si ti pametan :mrgreen: I prijatelji ne rade u McDonaldsima... ko hoce, moze da zavrsi skolu i da se zaposli kako treba. A ovo za Banglades, pa vidi, nije Amerika jedina koja je kriva za to... to jeste tacno, ali tu se moraju kriviti i vlasti u Bangladesu, Kini ili Vijetnamu sto dopustaju americkim firmama da eksploatisu ljude za tako male plate. Ne vidim da se mnogo cimaju na zastiti svog sopstvenog naroda od americkog "imperijalizma". Ne mozes mi reci sad da vlasti u Bangladesu ili Kini ne mogu bas nista da urade i sprijece da dijete od 8 godina radi u fabrici. Uostalom, koliko god da je lose tim kinezima, ubise se da dobiju posao u americkim fabrikama, hebiga jer nema bolje, pa i to zlatno. Inace, zanimljivo je da vecina vas pateticara i dusebriznika za djecu u Bangladesu nosi te iste Nike ili koristi telefone ili racunare cije su komponente napravljene u toj istoj Kini, Vijetnamu ili slicno, a btw. u vlasnistvu su "mrske i imperijalisticke" Amerike (Intel, AMD, nVidia, Apple...).
insomnia78

#17 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by insomnia78 »

I velis cim je dogovor na pomolu potpali se bosnjacki nacionalizam i to ni vise ni manje nego od strane americke ambasade, ko li potpali velikosrpski?
A da objasnio si, Amerika naravno.
Jos boli NATO bombardovanje i rusenje velikosrpskih planova?
Uvijek ostaje blacenje Amerike, jer oni su nas zavadili (bla, bla) i prizivanje Rusa i Kineza kao spasitelja od mracne Amerike.

s' moje sokocalo
p206

#18 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by p206 »

Da nema američkog, bio bi ruski, kineski ili nečiji drugi. Tako je odkad postoje ljudi i države.
cyprus

#19 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by cyprus »

Nisam neki amerofan, pa znam da se američkoj politici mogu upisati brojni veći i manji minusi... ali brate ne znam zaista odakle nekima ovdje tolika insipracija za ovu priču ''Amerika - izvor svog zla'' :-)

Geopolitičku scenu sagledavati na tako crno-bijel način je izuzetno nebulozno...
fantom slobode

#20 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by fantom slobode »

T-Rexx wrote:Kina
Rusija
Indija
EU
USA

Koju od navedenih sila bi izabrado da ti kroji kapu??
S obzirom da znamo da neko uvijek mora biti na vrhu, mislim da je izbor jasan. USA!
zamisli njegove srece, Rusi (sreca legli za sva vremena) ucine nas sretnim kao cijelu Istocnu Evropu od 1945 do 1989...ili kao Afganistan u 8-godisnjem prisustvu tamo...
FFC

#21 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

jefferson wrote:
Ma ja u americi niko ne radi, mislim ono, sve ljencine da ne mogu vece biti :lol: :lol:

rade jadnici puno da otplate kredite. i po 3 posla rade da sastave kraj sa krajem.
Paranoid

#22 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Paranoid »

FFC wrote:
jefferson wrote:

rade jadnici puno da otplate kredite. i po 3 posla rade da sastave kraj sa krajem.
...isto kao kod nas...žiranti 8-)
Bodkin

#23 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Bodkin »

Paranoid wrote:
FFC wrote:
jefferson wrote:

...isto kao kod nas...žiranti 8-)
:lol: :lol: :lol:
FFC

#24 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

nemoguce vruce wrote:
FFC wrote:Imperijalisti gube treći rat zaredom na Bliskom Istoku. Poslje Iraka i Afganistana izvjestan je poraz i u Siriji. U Južnoj Americi koja je prva žrtva američkog imperijalizma s početka 20 stoljeća, i gdje su vršeni raznorazni masovni eksperimenti nad ljudima kao da su zamorci i miševi, domoroci i radnička klasa se polako diže na noge i preuzima kontrolu nad vlastitim resursima i demokratijom u svoje ruke. Rusija više nije poslušnički kućni ljubimac kao Britanija otkako je Putin naslijedio Jelcina. I konačno i najvažnije, Kina drži u svojim rukama sudbinu dolara i samim tim američke ekonomije. Basnoslovno veliki američki deficit moguć je samo dok Kina drži dolar kao rezervu, inače bi se sve urušilo kao kula od karata.

A kako to izgleda taj dogovor koji smo evt.uspostavili, i nakon kojeg se "potpali" bosnjacki nacionalizam?
kutiljerov plan na primjer. na nagovor amerikanaca alije je povukao potpis. pa ovaj zadnji dogovor izmedju sdp i hdz, itd. itd. itd.....
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#25 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by japin_mutapi »

znači alija kriv za rat tj. amerikanci koi su ga nagovorili da povuče potpis
Locked