Priznati Kosovo

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Liberalism wrote:
Vodenjak wrote:Glede :D teme:

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1

Mislim da je covjek sve lijepo opisao...
Sve ostalo je mahalanje i vasharski nacin pokazivanja mishicha!
Znate ono, kad onim batom udaras po nekom panju a neka zivahna kazaljka ko reaguje na to pa odskace li odskace...
Sto vise skoci, ti sve veci laf! 8-)
Pa onda sve tako rundu za rundom pokazujes kako mozes vise i vise i da ti ravna nema, a narod navija li navija.
Kliche naprosto, histerija ga fata! :-)
Sve te hrabri i bodri kako ti mozes jos jace, jos bolje, snaznije...
Ponesen, nastavljas da pokazujes svoje mishice, a ona kazaljka leti li leti...
I onda sav slomljen, zaduvan, znojan, iscrpljen stanes... Premeces po dzepovima, pivu bi rado popio ali ni cvancike u dzepu. Navijaci se vec razisli a onaj sto si mu svu lovu istresao da bi toliki narod zabavio, ne da ti nece tu pivu platiti nego ce te jos izgurati u stranu da se sklonis jer mu, kokuz kakav i jesi, samo smetas dok druge musterije navaljuju...:oops:
U ovom objasnjenju:
Makedonsko promišljanje mi se čini veoma racionalnim i primjenjivim i kada Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, za nekih pedesetak dana, bude razmatralo vlastiti stav o proglašenoj nezavisnosti Kosova. Dakle, iz istih unutarnjopolitičkih razloga zbog kojih će Makedonija priznati Kosovo, Bosna i Hercegovina ne bi trebala slijediti taj primjer. Prije svega, zbog činjenice da Srbi u Bosni i Hercegovini - koji čine oko trećinu građana zemlje - imaju legitiman nacionalni interes za Srbiju i protive se nezavisnosti Kosova. Čak i da nije velikih ekonomskih, prometnih, sigurnosnih i drugih interesa između dviju susjednih zemalja, Bosna i Hercegovina mora voditi računa o stavu jednog od svoja tri konstitutivna naroda.

ima jedan problem. Kao Makedonija bi trebala priznati Kosovo zbog Albanaca, a BiH ne bi zbog Srba. Koliko ja znam Milorad Dodik koji je nekoliko puta ponovio da je i on da se Albanci odvoje što bi trebalo da znaci da su i nacionalni srbi za nezavisnost Kosova.

To sto se Dodik gubi u dualizmu (nema nista protiv odcjepljenja ima protiv priznanja) nije nista drugacije od dualizma bosanskih politicara koji kada Aluminij d.d. Mostar izveze 400 miliona KM proizvoda svi nazivaju najvecim bosanskim izvoznikom, ali kada dodje racun za struju za tu proizvodnju kazu kako je tu struju potrosio Mijo Brajkovic.
Meni se cini da je Dodik izjavio u jednom CD-u kod Hadzifejzovica da bi, ako dodje do nezavisnosti Kosova, za BiH bilo najbolje da tu nezavisnost prizna kada Savjet bezbjednosti UN-a to uradi...
Ima tu logike, pa makar i od Dodika doslo...
Liberalism

Post by Liberalism »

I tako, uvijek na kraju Dodik ispadne najpametniji. Izgleda da se Bosanska spoljna politika kreira po principu mi cemo kako i nas susjed Srbija. Pa kad kad Srbija prizna Kosovo i Bosna ce.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Liberalism wrote:I tako, uvijek na kraju Dodik ispadne najpametniji. Izgleda da se Bosanska spoljna politika kreira po principu mi cemo kako i nas susjed Srbija. Pa kad kad Srbija prizna Kosovo i Bosna ce.
E jegi ba sad...
Na kraju ce ispasti da je to sto je Dodik rekao nesto unikatno, nesto sto samo lucidnim ljudima moze pasti na pamet... :-) :oops:

Ostaje i dalje pitanje sta BiH dobija ako potrci da prizna Kosovo?
Ko smo to mi ba da se prsimo a znamo kako nam je u kuci?

Zar nam nije bilo dosta pametovanja i merhametluka i priklanjanja nekim uzvisenim principima a sve to preko ledja naroda?

:x
popajic

#54 Re: Priznati Kosovo

Post by popajic »

Liberalism wrote:Sta mislite, obzirom na ukupnu politicku situaciju, da li je mudro da bosanski politicari odustanu od svog neutralnog stava po pitanju Kosova i da unaprijed odrede svoj stav po ovom pitanju.

Kad tad ce se morati odluciti. Bolje prije nego poslije.

Mi nekako postadosmo skoro opsjednuti stanjem u Srbiji i razvojem dogadjaja na Kosovu - skoro da covjek pomisli da smo stanje u vlastitoj zemjli super sriktali pa hajde sad da rastabirimo kako ide sa prvim nam,dragim komsijom.
Sta mi imamo sa Kosovom pa da trcimo da ih priznajemo ili ne priznajemo!?
Ako nam mir u kuci zavisi od stanja u Srbiji onda smo stvarno nagraisali i nista iz proteklog rata nismo naucili.Prvim komsijama(Srbiji) na radost.
xon_sa

Post by xon_sa »

Kosova Republjik :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#56 Re: Priznati Kosovo

Post by mIRCerka »

Liberalism wrote:Sta mislite, obzirom na ukupnu politicku situaciju, da li je mudro da bosanski politicari odustanu od svog neutralnog stava po pitanju Kosova i da unaprijed odrede svoj stav po ovom pitanju.

Kad tad ce se morati odluciti. Bolje prije nego poslije.
Izvini, moram ti nesto reci.
U BiH je struja poskupila 30%, voda je skocila isto za par maraka, sad ce poskupiti plin.
Mene i moju familiju boli Q za Kosovo i hoce li dobiti svoju nezavisnost ili ne.
Ali samo vi razmisljajte o tome :D
PS Bosanskim politicarima bi struja voda i plin u BiH trebali biti veci prioritet u odnosu na Kosovo. Ima MZ koja se brine o tome.
karanana

Post by karanana »

Mamicu im njihovu. Kad sam vidio racun za grijanje koje je isto poskupilo malo je falilo da se onesvjestim. WC papir isto poskupio.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

karanana wrote:Mamicu im njihovu. Kad sam vidio racun za grijanje koje je isto poskupilo malo je falilo da se onesvjestim. WC papir isto poskupio.
Pa sta ako je hljeb poskupio, de mucni glavom i skontaj koliko je Kosovo bitno recimo Nani Fati ili recimo penzionerima Zenice...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

a da ne pricam kako je ovo jedno milionita tema o Kosovu...
Liberalism, nisi od juce na forumu...
Liberalism

Post by Liberalism »

Kad to ljudsko bice prestade biti drustveno bice?

Koliko ja znam covjek kao drustveno bice je sposoban da o vise stvari istovremeno razmislja i da ga upravo ta odlika razlikuje od insekata. Drugo, ne zivimo pod staklenim zvonom pa da nista drugo ne utjece na pitanje za koje smo mi zainteresovani (cijena el. energije na primjer).

Sve je povezano i covjek sve povezuje. Mozda je skok cijena el. energije bitniji od pitanja kosova danas mozda ce sutra kosovo biti bitnije a struja manje bitnija (ako slucajno pojeftini, obzirom na utjecaj graničnih troskova).

A svakako uvijek ima opcija na razmatranje. Kosovo se odcjepi, CG ili Bosna naprave nuklearnu elektranu i struje ima po izuzetno povoljnim uslovima, a zaštitnici rijeka i splavari u Gorazdu zadovoljni.

Ili se sad neko (obzirom na rast cijena el. energije) protivi nuklearnim elektranama?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Liberalism wrote:Kad to ljudsko bice prestade biti drustveno bice?

Koliko ja znam covjek kao drustveno bice je sposoban da o vise stvari istovremeno razmislja i da ga upravo ta odlika razlikuje od insekata. Drugo, ne zivimo pod staklenim zvonom pa da nista drugo ne utjece na pitanje za koje smo mi zainteresovani (cijena el. energije na primjer).

Sve je povezano i covjek sve povezuje. Mozda je skok cijena el. energije bitniji od pitanja kosova danas mozda ce sutra kosovo biti bitnije a struja manje bitnija (ako slucajno pojeftini, obzirom na utjecaj graničnih troskova).

A svakako uvijek ima opcija na razmatranje. Kosovo se odcjepi, CG ili Bosna naprave nuklearnu elektranu i struje ima po izuzetno povoljnim uslovima, a zaštitnici rijeka i splavari u Gorazdu zadovoljni.

Ili se sad neko (obzirom na rast cijena el. energije) protivi nuklearnim elektranama?
a da ne pricam o krsenju pravila duple teme...svakih 15 dana nova tema o Kosovu...
Sto se ne potrudis pa ne nadjes neku staru temu pa nastavis na njoj.,..
Ili je mozda ipak lakse razmisljati o Kosovu nego o tome da sve vise penzionera viri u kontejnere?

Znam ja sta ti pricas, ne mislim ja da trebamo biti odsjeceni od svijeta, ali s kosovom sta bude nek bude, NASA se tu ne pika, to sve zavrsava MZ. Zasto energiju trositi na to?
To sto i ti i ja imamo pare za struju, cak i da bude 100% skuplja, to ne znaci da nas pitanje poskupljenja ne treba brinuti.
Nas nazalost jos nije stigla ona Sam se o svom jadu zabavio..
trlica

Post by trlica »

Vodenjak wrote:
Liberalism wrote:
Vodenjak wrote:Glede :D teme:

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1

Mislim da je covjek sve lijepo opisao...
Sve ostalo je mahalanje i vasharski nacin pokazivanja mishicha!
Znate ono, kad onim batom udaras po nekom panju a neka zivahna kazaljka ko reaguje na to pa odskace li odskace...
Sto vise skoci, ti sve veci laf! 8-)
Pa onda sve tako rundu za rundom pokazujes kako mozes vise i vise i da ti ravna nema, a narod navija li navija.
Kliche naprosto, histerija ga fata! :-)
Sve te hrabri i bodri kako ti mozes jos jace, jos bolje, snaznije...
Ponesen, nastavljas da pokazujes svoje mishice, a ona kazaljka leti li leti...
I onda sav slomljen, zaduvan, znojan, iscrpljen stanes... Premeces po dzepovima, pivu bi rado popio ali ni cvancike u dzepu. Navijaci se vec razisli a onaj sto si mu svu lovu istresao da bi toliki narod zabavio, ne da ti nece tu pivu platiti nego ce te jos izgurati u stranu da se sklonis jer mu, kokuz kakav i jesi, samo smetas dok druge musterije navaljuju...:oops:
U ovom objasnjenju:
Makedonsko promišljanje mi se čini veoma racionalnim i primjenjivim i kada Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, za nekih pedesetak dana, bude razmatralo vlastiti stav o proglašenoj nezavisnosti Kosova. Dakle, iz istih unutarnjopolitičkih razloga zbog kojih će Makedonija priznati Kosovo, Bosna i Hercegovina ne bi trebala slijediti taj primjer. Prije svega, zbog činjenice da Srbi u Bosni i Hercegovini - koji čine oko trećinu građana zemlje - imaju legitiman nacionalni interes za Srbiju i protive se nezavisnosti Kosova. Čak i da nije velikih ekonomskih, prometnih, sigurnosnih i drugih interesa između dviju susjednih zemalja, Bosna i Hercegovina mora voditi računa o stavu jednog od svoja tri konstitutivna naroda.

ima jedan problem. Kao Makedonija bi trebala priznati Kosovo zbog Albanaca, a BiH ne bi zbog Srba. Koliko ja znam Milorad Dodik koji je nekoliko puta ponovio da je i on da se Albanci odvoje što bi trebalo da znaci da su i nacionalni srbi za nezavisnost Kosova.

To sto se Dodik gubi u dualizmu (nema nista protiv odcjepljenja ima protiv priznanja) nije nista drugacije od dualizma bosanskih politicara koji kada Aluminij d.d. Mostar izveze 400 miliona KM proizvoda svi nazivaju najvecim bosanskim izvoznikom, ali kada dodje racun za struju za tu proizvodnju kazu kako je tu struju potrosio Mijo Brajkovic.
Meni se cini da je Dodik izjavio u jednom CD-u kod Hadzifejzovica da bi, ako dodje do nezavisnosti Kosova, za BiH bilo najbolje da tu nezavisnost prizna kada Savjet bezbjednosti UN-a to uradi...
Ima tu logike, pa makar i od Dodika doslo...
zna Dodik da ce rujo uloziti veto u SB-ti-

zato tako i savjetuje,a to znaci nikad.
trlica

Post by trlica »

mIRCerka wrote:
Liberalism wrote:Kad to ljudsko bice prestade biti drustveno bice?

a da ne pricam o krsenju pravila duple teme...svakih 15 dana nova tema o Kosovu...
Sto se ne potrudis pa ne nadjes neku staru temu pa nastavis na njoj.,..
Ili je mozda ipak lakse razmisljati o Kosovu nego o tome da sve vise penzionera viri u kontejnere?

Znam ja sta ti pricas, ne mislim ja da trebamo biti odsjeceni od svijeta, ali s kosovom sta bude nek bude, NASA se tu ne pika, to sve zavrsava MZ. Zasto energiju trositi na to?
To sto i ti i ja imamo pare za struju, cak i da bude 100% skuplja, to ne znaci da nas pitanje poskupljenja ne treba brinuti.
Nas nazalost jos nije stigla ona Sam se o svom jadu zabavio..
ova tema nek zivi a one druge izbrisi.
Liberalism

Post by Liberalism »

naslov teme je Priznati Kosovo, obzirom da ce po mom misljenju ovo pitanje ubrzo biti aktuelno i u Bosni.

Zasto ova tema danas a ne za mjesec dana kada po mom misljenju bude aktuelno, jeste sto smatram da se ne treba plasiti Dodika koji prijeti onima koji i pomisljaju na priznanje nezavisnosti Kosova, a takođe smatram da nije u redu da se bosanski politicari ponasaju neutralno po ovom pitanju obzirom da je i Kosovo dio jugoslovnesnke krize. Kada je Bosna patila pljuvali smo po sve ''neutralce'', a i danas po njima pljujemo nesmanjenom zestinom. Kada neko drugi sada prolazi kroz iste/slicne kljucne događaje mi bi da budemo neutralni, sto je po meni nemoralno. I trece, obzirom da licno znam kakve su zivotinje lesinari srpski nacionalisti, zao mi je sto bosanci prvi ne priznaju Kosovo, jer je tom narodu dole najizvjesnija alternativa da postanu zrtve novog genocida (kad bi se svak drzo neutralno ko mi bosanci).

Sreca pa ima i pametnijih ljudi od Bosanca
MuaDib

Post by MuaDib »

Priznanje nezavisnog Kosova je mač sa dvije oštrice, iz dva razloga:

1. Ako bi BiH priznala nezavisno Kosovo, direktno bi prekršila odluke Bandinterove komisije, zahvaljujući kojima ni Republika Srpska, ni Herceg-Bosna nisu nezavisne države. A za one koji ne znaju Bandinterova komisija je utvrdila da samo granice jugoslavenskih republika, postaju državne granice republika koje zatraže i ostvare nezavisnost.

2. Priznanjem Kosova, odbacujemo predhodni stav, što znači da i RS može postati nezavisna. Ovdje ne pale teze da RS nije postojala u SFRJ ili da je nastala na genocidu, jer ona ima svoje institucije, simbole, teritorij i da ne nabrajam. Koliko god se mi sa tim ne slagali, nažalost.

Zato mi trebamo podržati rješenje koje prihvate i Srbija i Kosovo.

A revanšizam nam stvarno nije potreban, jer ako bi Bošnjaci i Hrvati insistirali i mi na priznanju nezavisnog Kosova, Srbi bi to vratili proglašenjem nezavisnosti RS, onda bi Hrvati tražili nezavisnu Herceg-Bosnu, pa Bošnjaci nezavisni Sandžak, pa Albanci nezavisnu zapadnu Makedoniju, koju zovu Ilirija, pa bi tražili Albanci Medveđe, Preševa, Vranja i Bujanovca pripajanje Kosovu, pa bi Vojvodina isto tražila nezavisnost, sve skupa čitaj novih 50 godina sukaoba, manjih oružanih intervencija, hladnog rata i izolacije.

To nam stvarno ne treba. 8) 8) 8)
karanana

Post by karanana »

Nemamo mi sta priznavati ni ne-priznavati Kosovo. Ko da njihova nezavsinost zavisi od naseg blagoslova. Kad njih EU i Amerika prizna, to je to, Kosovo je Republjika ma sta mi imali da kazemo vezano za oto.
cyprus

Post by cyprus »

A stvarno, nekoliko pitanja za trlicu i slične da ponovim pošto su već bila postavljana:

Šta mi imamo od priznavanja Kosova? Šta Kosovo ima od priznavanja sa naše strane? Da li je želja da napakostimo Srbiji dovoljan razlog za priznamo Kosovo? Ako to uradimo samo da napokostimo anamo njima, zar onda možemo zamjerat anamo njima što žele napakostit nama?
Liberalism

Post by Liberalism »

MuaDib wrote:Priznanje nezavisnog Kosova je mač sa dvije oštrice, iz dva razloga:

1. Ako bi BiH priznala nezavisno Kosovo, direktno bi prekršila odluke Bandinterove komisije, zahvaljujući kojima ni Republika Srpska, ni Herceg-Bosna nisu nezavisne države. A za one koji ne znaju Bandinterova komisija je utvrdila da samo granice jugoslavenskih republika, postaju državne granice republika koje zatraže i ostvare nezavisnost.
taČno, ali u bivšoj SFRJ Kosovo je bila autonomna pokrajina ne srbije, vec SFRJ i Kosovo nije bila srbijanska pokrajina, vec jugoslovnska. Upravo je to i glavni argument kojim se upravlja međunarodna zajednica po pitanju samostalnosti autonomne pokrajine drzave koja se raspala.

Drugo, sta i da Srbija prizna RS. Eto kao Srbija nece da prizna RS da se nebi zamjerila Bosni i Hercegovini, pa kao ako se Bosna zamjeri Srbiji ona ce se zamjeriti Bosni. Ja upravo i govorim da sam za priznanje Kosova jer se ne bojim toga sto bi Srbija nesto kao mogla zamjeriti.

Uvijek su mi bila najgora opravdanja tipa ''eto ja bi ali...'' To se zove licemjerstvo ili?
MuaDib

Post by MuaDib »

Liberalism wrote:
MuaDib wrote:Priznanje nezavisnog Kosova je mač sa dvije oštrice, iz dva razloga:

taČno, ali u bivšoj SFRJ Kosovo je bila autonomna pokrajina ne srbije, vec SFRJ i Kosovo nije bila srbijanska pokrajina, vec jugoslovnska. Upravo je to i glavni argument kojim se upravlja međunarodna zajednica po pitanju samostalnosti autonomne pokrajine drzave koja se raspala.

Drugo, sta i da Srbija prizna RS. Eto kao Srbija nece da prizna RS da se nebi zamjerila Bosni i Hercegovini, pa kao ako se Bosna zamjeri Srbiji ona ce se zamjeriti Bosni. Ja upravo i govorim da sam za priznanje Kosova jer se ne bojim toga sto bi Srbija nesto kao mogla zamjeriti.

Uvijek su mi bila najgora opravdanja tipa ''eto ja bi ali...'' To se zove licemjerstvo ili?
O tome bi se dalo raspravljati, ali Ustav SFRJ kaže:
Član 1.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je savezna država kao državna zajednica dobrovoljno ujedinjenih naroda i njihovih socijalističkih republika, kao i socijalističkih autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije, zasnovana na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, i socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.

Član 2.

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju sačinjavaju Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, Socijalistička Republika Makedonija, Socijalistička Republika Slovenija, Socijalistička Republika Srbija, kao i Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina i Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije, Socijalistička Republika Hrvatska i Socijalistička Republika Crna Gora.

Član 3.

Socijalistička republika je država zasnovana na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, i socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.

Član 4.

Socijalistička autonomna pokrajina je autonomna socijalistička samoupravna demokratska društveno-politička zajednica zasnovana na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, u kojoj radni ljudi i građani, narodi i narodnosti ostvaruju svoja suverena prava, a kad je to u zajedničkom interesu radnih ljudi i građana, naroda i narodnosti Republike kao celine Ustavom Socijalističke Republike Srbije utvrđeno — i u Republici.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

meni se čini da su zadnje dvije (uskoro) države koje je priznao UN nastale izdvajanjem iz Srbije
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

zašto priznavati kosovo?

što činiti albancima neke usluge

što su to oni nama pomogli

gdje su bili za vrijeme 1992-1995

zimski san???
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

komi wrote:zašto priznavati kosovo?

što činiti albancima neke usluge

što su to oni nama pomogli

gdje su bili za vrijeme 1992-1995

zimski san???

donekle se i slažem sa tobom
ali ono što upućujem svim učesnicima ove teme je što se zamarate, to nije vaša država, vidim da ste se pravo raspisali
BSn

Post by BSn »

Janša: "BiH ozbiljnija prijetnja po sigurnost Balkana nego Kosovo."

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080107080

Mozda bi bolje bilo da sredimo situaciju u vlastitoj otadzbini, nego sto se zamaramo pitanjem Kosova.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Liberalism wrote:naslov teme je Priznati Kosovo, obzirom da ce po mom misljenju ovo pitanje ubrzo biti aktuelno i u Bosni.

Zasto ova tema danas a ne za mjesec dana kada po mom misljenju bude aktuelno, jeste sto smatram da se ne treba plasiti Dodika koji prijeti onima koji i pomisljaju na priznanje nezavisnosti Kosova, a takođe smatram da nije u redu da se bosanski politicari ponasaju neutralno po ovom pitanju obzirom da je i Kosovo dio jugoslovnesnke krize. Kada je Bosna patila pljuvali smo po sve ''neutralce'', a i danas po njima pljujemo nesmanjenom zestinom. Kada neko drugi sada prolazi kroz iste/slicne kljucne događaje mi bi da budemo neutralni, sto je po meni nemoralno. I trece, obzirom da licno znam kakve su zivotinje lesinari srpski nacionalisti, zao mi je sto bosanci prvi ne priznaju Kosovo, jer je tom narodu dole najizvjesnija alternativa da postanu zrtve novog genocida (kad bi se svak drzo neutralno ko mi bosanci).

Tebi hvala na komplimentu...
Idi bori se za pitanje Kosova...Cijeli svijet ovisi o nama i nasoj odluci...
Nek konacno i jedan Liberalism spasi svijet, dosta mi je vise holivudskih sajze prica kako jedan amerikanac spasi svijet.,...
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

mIRCerka wrote:
Liberalism wrote:naslov teme je Priznati Kosovo, obzirom da ce po mom misljenju ovo pitanje ubrzo biti aktuelno i u Bosni.

Tebi hvala na komplimentu...
Idi bori se za pitanje Kosova...Cijeli svijet ovisi o nama i nasoj odluci...
Nek konacno i jedan Liberalism spasi svijet, dosta mi je vise holivudskih sajze prica kako jedan amerikanac spasi svijet.,...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply