Prizma
- 1gorstak
#1 Prizma
Prenosim dio svog komentara sa jedne druge teme, zakljucno sa pitanjem (na koje nisam dobio odgovor od sagovornika) .....
"....posten covjek moze biti protiv Silajdzica a podrzati Silajdzicev potez u Mostaru, moze se sa blagonaklonoscu gledati na Nasu Stranku a ostro osuditi izjavu Srdjana Dizdarevica kojom kritika beogradskog mrcvarenja Jurisica i Ganica postaje "pritisak na pravosudje". Silajdzic je napravio ogromnu gresku jer (zbog nebitnih detalja) nije pristao na sustinsku reformu policije, da je to proslo BiH bi dalje isla puno brze jer manji entitet ne bi imao ekskluzivnu kontrolu nad policijom tog entiteta, nego bi se (kao i u slucaju sa Sudom BiH) u toj nezavisnosti od Dodikovog pritiska u policiji manjeg entiteta nasao neki drugi Milorad Barasin. To je ogromna greska Silajdzica i trebace nam vremena da nadoknadimo tu sansu. Tihic je napravio ogromnu gresku sa popisom, jer sada Dodik zateze oko pitanja implementacije novog etnickog kljuca cak i nakon sto je Dokic prihvatio amandman Raguza. Zasto ? Zato sto je Tihic vec bio prihvatio 2014-u. I zbog tog Tihicevog poteza gubimo vrijeme. Znaci li to da Tihic i Silajdzic ne mogu povuci ispravne poteze (na stranu koliko su iskreni) ?"
Znaci li to sto je Tihic napravio los potez u Prudu da mu ne treba odati priznanje za distanciranje SDA od Islamske Zajednice ? Interes drzave treba da bude prizma kroz koju ce se gledati svaki potez svakog politicara, mi trebamo biti lojalni drzavi a ne strankama i politicarima a ako mi slijepo branimo poteze bilo Dizdarevica bilo Silajdzica, zatvaramo mogucnost za argumentovanu diskusiju, zatvaramo mogucnost da se nekog ko je na proslim izborima glasao za Silajdzica, ovaj put uvjeri u bolju strategiju Nase Stranke ili SDP-a recimo.
"....posten covjek moze biti protiv Silajdzica a podrzati Silajdzicev potez u Mostaru, moze se sa blagonaklonoscu gledati na Nasu Stranku a ostro osuditi izjavu Srdjana Dizdarevica kojom kritika beogradskog mrcvarenja Jurisica i Ganica postaje "pritisak na pravosudje". Silajdzic je napravio ogromnu gresku jer (zbog nebitnih detalja) nije pristao na sustinsku reformu policije, da je to proslo BiH bi dalje isla puno brze jer manji entitet ne bi imao ekskluzivnu kontrolu nad policijom tog entiteta, nego bi se (kao i u slucaju sa Sudom BiH) u toj nezavisnosti od Dodikovog pritiska u policiji manjeg entiteta nasao neki drugi Milorad Barasin. To je ogromna greska Silajdzica i trebace nam vremena da nadoknadimo tu sansu. Tihic je napravio ogromnu gresku sa popisom, jer sada Dodik zateze oko pitanja implementacije novog etnickog kljuca cak i nakon sto je Dokic prihvatio amandman Raguza. Zasto ? Zato sto je Tihic vec bio prihvatio 2014-u. I zbog tog Tihicevog poteza gubimo vrijeme. Znaci li to da Tihic i Silajdzic ne mogu povuci ispravne poteze (na stranu koliko su iskreni) ?"
Znaci li to sto je Tihic napravio los potez u Prudu da mu ne treba odati priznanje za distanciranje SDA od Islamske Zajednice ? Interes drzave treba da bude prizma kroz koju ce se gledati svaki potez svakog politicara, mi trebamo biti lojalni drzavi a ne strankama i politicarima a ako mi slijepo branimo poteze bilo Dizdarevica bilo Silajdzica, zatvaramo mogucnost za argumentovanu diskusiju, zatvaramo mogucnost da se nekog ko je na proslim izborima glasao za Silajdzica, ovaj put uvjeri u bolju strategiju Nase Stranke ili SDP-a recimo.
- vivaldi
#2 Re: Prizma
Prva stvar ne mozes pozivati na argumentovanu diskusiju, a post pocnes nekom tvrdnjom koju izneses bez imalo ogradjivanja. Hebote na ovom forumu svaki bosnjacki politicar izdajnik, a svako ko ne misli kao vecina je salonac.1gorstak wrote:Znaci li to sto je Tihic napravio los potez u Prudu da mu ne treba odati priznanje za distanciranje SDA od Islamske Zajednice ? Interes drzave treba da bude prizma kroz koju ce se gledati svaki potez svakog politicara, mi trebamo biti lojalni drzavi a ne strankama i politicarima a ako mi slijepo branimo poteze bilo Dizdarevica bilo Silajdzica, zatvaramo mogucnost za argumentovanu diskusiju, zatvaramo mogucnost da se nekog ko je na proslim izborima glasao za Silajdzica, ovaj put uvjeri u bolju strategiju Nase Stranke ili SDP-a recimo.
Ne znam samo ko ovu zemlju onda drzi na okupu? Forumasi?
Ovde svi pozivaju na slamanje velikosrpstva, a niko ne zna kako. Da stvar bude gora cak ne zele prstom da mrdnu i kada mogu da ucine mali korak.
Pogledaj temu o Ganicu.
Stotine postove. Svi prijete, vrijedjaju, treba ovo treba ono. Onda dodje momak @ratata (btw.kapa dole) i kaze da ide sutra pred ambasadu da iskaze svoj licni protest. Koliko mu se ljudi pridruzilo? Golo licemjerstvo!
Ti odavno predlazes kojekakve inzinjeringe. Treba naseljavati istocnu bosnu itd. Zasto ti ne prodas stan gdje god da ti je pa svojim primjerom to ne demonstriras?
Ja se protiv etnicke podjele borim svojim simbolicnim primjerom sto sam ostao tu gdje jesam iako sam imao/imam milion problema upravo od onih kojima bi moj ostanak ovde trebao biti plus, a ne minus. Prije 20 minuta na temi o NS mi jos neki delegat kaze da zbog toga sto zivim ovde i sto moji glasaju za sdp sam rasista i da mrzim muslimane
I sada ti vidi ko se i kako bori protiv velikosrbizma.
-
hercegovac_pravi
#3 Re: Prizma
Samo da odgovorim na ovo boldirano.vivaldi wrote:1gorstak wrote:Znaci li to sto je Tihic napravio los potez u Prudu da mu ne treba odati priznanje za distanciranje SDA od Islamske Zajednice ? Interes drzave treba da bude prizma kroz koju ce se gledati svaki potez svakog politicara, mi trebamo biti lojalni drzavi a ne strankama i politicarima a ako mi slijepo branimo poteze bilo Dizdarevica bilo Silajdzica, zatvaramo mogucnost za argumentovanu diskusiju, zatvaramo mogucnost da se nekog ko je na proslim izborima glasao za Silajdzica, ovaj put uvjeri u bolju strategiju Nase Stranke ili SDP-a recimo.
..........Ne znam samo ko ovu zemlju onda drzi na okupu? Forumasi?.......
Odgovor je STRAH. Prvi put kada veliko-Srbi osjete nadmoć nad Bošnjacima, možeš očekivati novi pokušaj rasturanja BiH. Do tada, kokice u ruke i posmatraj predstavu.
- 1gorstak
#4 Re: Prizma
Pritisak javnosti (a forumi su presjek naseg drustva) na politicare. Sto je jos jedan argument za moj stav da ljudi koji glasaju ne trebaju hvaliti odredjenu politicku inicijativu iz slijepe odanosti stranci koju inace podrzavaju (i obrnuto). Stav o bilo kojoj politickoj inicijativi treba graditi na osnovu onog sto ta inicijativa znaci na drzavu, a ako ja zakljucim da Martin Raguz na primjer, s kojim se inace slazem po malom broju pitanja, predlozi dobar amandman na zakon o popisu, ja cu to podrzati bez obzira na cinjenicu da to dolazi od Raguza. Potrebno nam je vise lojalnosti drzavi a manje stranackog sljepila.vivaldi wrote:Ne znam samo ko ovu zemlju onda drzi na okupu? Forumasi?
- vivaldi
#5 Re: Prizma
Da si mi odgovorio na ovo pitanje dobio bi odgovor i kakav nam je presjek drustva i kakav nam je narod i kakav je pritisak javnosti i kakvi su forumasi1gorstak wrote:Pritisak javnosti (a forumi su presjek naseg drustva) na politicare.
Isti odgovor bi dobio i da si odgovorio na ovo moje pitanjevivaldi wrote:Pogledaj temu o Ganicu.
Stotine postove. Svi prijete, vrijedjaju, treba ovo treba ono. Onda dodje momak @ratata (btw.kapa dole) i kaze da ide sutra pred ambasadu da iskaze svoj licni protest. Koliko mu se ljudi pridruzilo? Golo licemjerstvo!
vivaldi wrote:Ti odavno predlazes kojekakve inzinjeringe. Treba naseljavati istocnu bosnu itd. Zasto ti ne prodas stan gdje god da ti je pa svojim primjerom to ne demonstriras?
Ako prva dva pitanja i odgovora govore o narodu i forumasima, ovaj dio tvog posta govori o nasim politicarima.1gorstak wrote:ako ja zakljucim da Martin Raguz na primjer, s kojim se inace slazem po malom broju pitanja, predlozi dobar amandman na zakon o popisu, ja cu to podrzati bez obzira na cinjenicu da to dolazi od Raguza. Potrebno nam je vise lojalnosti drzavi a manje stranackog sljepila.
Meni je ko pojedincu APSOLUTNO SOKANTNO, da ovo sto je izjavio Raguz niko nije iskoristio da postavi odredjena pitanja. Danas 2010 godine, 15 godina nakon rata, neko izjavi da se strategija povratka svela na to da Dodik stavi potpis na pola milijarde kredita za povratak izbjeglica!!! Pa meni je to katastrofalno sokantno!!!
Ocekivati od nekoga koje te ljude i protjerao da sada ulazi u toliki kredit da bi ih vratio meni je skandalozno.
Apsolutno ne mogu da vjerujem da se poslije ovakve izjave ne postavi pitanje svakome iz reda probosanskih i bosnjackih stranaka koje su proteklih 15 godina bile i u vlasti i u opoziciji (jer je njima jedino i stalo, bar deklarativno do toga) pa kakva je strategija bila svih tih godina??? Da li je uospte bilo??? Da li je ovde ikome uopste stalo da nismo u torovima????
Niko nije napravio jednu simbolicnu okvirnu statistiku koliko se samo na Audijima, Passatima, Dzipovima...moglo ustediti. Pritom cak i ne mislim da su trebali uzimati manje auta, ali da su umjesto njih uzimali npr. "jadne" Skode Oktavije mogli su na svakom autu ustediti za obnovu 2-3 povratnicke kuce. Mogli su, ali nisu. Kolike se puta
dosada mogao uzeti kredit pa napraviti male mljekare i to negdje na teritoriji federacije blizu entitetske linije i organizovati otkup pa da taj povratak (do kojeg nikad nije ni doslo) bude i odrziv????
Nece popis dokazati etnicko ciscenje - to je dokazao Haski sud.
Nece popis to isto etnicko ciscenje ni legalizirati jer su to uradili sudovi ovjeravanjem kupoprodajnih ugovora svih ovih godina.
Nece popis pokvariti ni popis iz 91 jer ga svakako nikad niko nije ni postovao.
Popis moze pokazati samo promasaj one politike kojoj je bilo u svakom mogucem interesu da sto vise pokusa ponistiti rezultate etnickog ciscenja, i o cemu su pricali svo vrijeme - ocigledno i nazalost samo deklarativno.
Zivot iz audija tamnih stakala koji niposto ne smije biti stariji od 3 godine definitvno izgleda puno drugacije...
- 1gorstak
#6 Re: Prizma
vivaldi wrote:Meni je ko pojedincu APSOLUTNO SOKANTNO, da ovo sto je izjavio Raguz niko nije iskoristio da postavi odredjena pitanja. Danas 2010 godine, 15 godina nakon rata, neko izjavi da se strategija povratka svela na to da Dodik stavi potpis na pola milijarde kredita za povratak izbjeglica!!! Pa meni je to katastrofalno sokantno!!
Mislio sam na amandman Raguza koji se tice odgadjanja primjene popisa do ulaska BiH u EU.
- vivaldi
#7 Re: Prizma
Moram ti priznati da pomalo sumnjam da si politicki aktivan - imas te neke politicke demagogije i vjestine da izbjegavas sustinu i da u svakom postu kada mi odgovaras nadjes i izvuces jednu recenicu koju mi je tesko dokazati i braniti argumentima vec se o njoj moze teorisati, a tada rasprava odlazi u beskonacnost.1gorstak wrote:Mislio sam na amandman Raguza koji se tice odgadjanja primjene popisa do ulaska BiH u EU.
Sto se tice Raguza - on je totalno nebitan u onome sto sam htio ovde reci. Opet si preskocio sustinu.
Moja poenta je bila kako ljudi i dan danas pisu o temi na Ganicu, a kada ih je @ratata zvao da mu se pridruze na protestu NIKO NIJE DOSAO!!! Svi su rekli svaka cast, dolazimo i mi, a onda nigdje nikoga.
Druga poenta je bila katastrofalni rezultati na pitanju povratku odnosno da li ce iko ikada polagati racune zbog toga.
Ono trece o preseljevanju i davanje licnog primjera cu sada preskociti.
- 1gorstak
#8 Re: Prizma
Prosijavanjem onog sto napises pokusavam se zadrzati na temi, a tema je nas odnos prema bilo kojem potezu bilo kojeg politicara. Nema to veze ni sa demonstracijama kojim se pruza podrsku Ganicu ni sa migracijama unutar BiH ... to jesu bitne teme ali bih da se ovdje zadrzimo na nasem odnosu prema politicarima. Pa ponavljam ono sto sam napisao i u prvom komentaru ....vivaldi wrote:Moram ti priznati da pomalo sumnjam da si politicki aktivan - imas te neke politicke demagogije i vjestine da izbjegavas sustinu i da u svakom postu kada mi odgovaras nadjes i izvuces jednu recenicu koju mi je tesko dokazati i braniti argumentima vec se o njoj moze teorisati, a tada rasprava odlazi u beskonacnost.1gorstak wrote:Mislio sam na amandman Raguza koji se tice odgadjanja primjene popisa do ulaska BiH u EU.
Silajdzic je napravio ogromnu gresku jer (zbog nebitnih detalja) nije pristao na sustinsku reformu policije, da je to proslo BiH bi dalje isla puno brze jer manji entitet ne bi imao ekskluzivnu kontrolu nad policijom tog entiteta, nego bi se (kao i u slucaju sa Sudom BiH) u toj nezavisnosti od Dodikovog pritiska u policiji manjeg entiteta nasao neki drugi Milorad Barasin. To je ogromna greska Silajdzica i trebace nam vremena da nadoknadimo tu sansu. Tihic je napravio ogromnu gresku sa popisom, jer sada Dodik zateze oko pitanja implementacije novog etnickog kljuca cak i nakon sto je Dokic prihvatio amandman Raguza. Zasto ? Zato sto je Tihic vec bio prihvatio 2014-u. I zbog tog Tihicevog poteza gubimo vrijeme. Znaci li to da Tihic i Silajdzic ne mogu povuci ispravne poteze (na stranu koliko su iskreni) ?"
Mislim da nase drustvo pati od te slijepe odanosti pojedinim politicarima (ili strankama) i tu se gubi integritet pojedinca koji fanaticnom odbranom onog politicara za kojeg glasa, te fanaticnim napadima na politicare za koje ne glasa, u sustini steti drzavi.
- Bosnolog
#9 Re: Prizma
Nema potrebe biti vezan i dosljedan glasac samo jedne stranke,mada ce svaka stranaka imati jedan procenat vjernih i stalnih glasaca ,glasa se prije svega za program stranke a glasovi se potvrduju na sljedecim izborima ako su opravdali povjerenje rezultatima rada ,zivotnog standarda i stanjem u drustvu iz predhodnog stranacko vladajuceg mandata,.....Stranke su servis gradana i oni su placeni da rade za interes gradana,isto tako se ljudi ne smiju cijeniti na osnovu imena izgleda i slicnih ogranicenih gluposti vec onog sto rade,zagovaraju i rezultatima njihovog rada,.....1gorstak wrote:Pritisak javnosti (a forumi su presjek naseg drustva) na politicare. Sto je jos jedan argument za moj stav da ljudi koji glasaju ne trebaju hvaliti odredjenu politicku inicijativu iz slijepe odanosti stranci koju inace podrzavaju (i obrnuto). Stav o bilo kojoj politickoj inicijativi treba graditi na osnovu onog sto ta inicijativa znaci na drzavu, a ako ja zakljucim da Martin Raguz na primjer, s kojim se inace slazem po malom broju pitanja, predlozi dobar amandman na zakon o popisu, ja cu to podrzati bez obzira na cinjenicu da to dolazi od Raguza. Potrebno nam je vise lojalnosti drzavi a manje stranackog sljepila.vivaldi wrote:Ne znam samo ko ovu zemlju onda drzi na okupu? Forumasi?
Zapamtite da izbore dobijaju one stranke koje pridobiju armiju neodlucnih i stranacki nevezanih sving to jest fluidnih glasaca koji nisu vezani iskljucivo za samo jednu stranku.Demokratija je fluidna a stranke se dodvoravaju glasacima i ubjeduju ih u svoje stranacke programe koje im nude,mi jesmo drustvo u kome vlada etnoklerokratija,to je sljepilo i naslijede tragicne ratne proslosti.U BiH imaju buducnost na duge staze jedino stranke multietnicke socijalno liberalno gradanske stranke,...demokratske platforme,sposobnih kadrova i vizionara sa jakom infrastrukturom i programski definisanim real ostvarljivim programskim idejama koja ce gledati na savoje glasace i gradane kao na svoje musterije kojiim nude bolju perspektivu i sretniji buducnost uz zastitu zivotne sredine i sigurnije egzistencionalnu i prosperitetniju buducnosti.
Da bi se ovo desilo moraju se ljudima dati jednaka sva prava bez diskriminacije,i ekskluziviteta jednih nad drugima a svako prozivanje i pozivanej na etniju u ime koje se nesto radi je plemensko torovsko razmisljnje ogranicenih umova koji koriste svoje zombije za licnostranacko profitiranje i ugnjetavanje isth pod izgovorom zastite od drugih i drugacijih i to nece imati dalek domet to ce slabiti u buducnosti kako drustvo i zemlje u okruzenju budu isle ka integracijama.
-
zavrzlama
#10 Re: Prizma
sto se tice probosanskih politicara ja bi izdvojio trojicu..Komsica,Lagumdziju i Silajdjica....
sva trojica trenutno su prevaga u pokusaju da SDA izda drzavu i ova trojica svako na svoj nacin doprinosi opstanku BIH..
Komsic je zlatni adut u slucaju da sutra izbije sukob,da zasjedne na poziciju vojnog komandanta i otkloni opasnost od "tekbirasa i zelenih traka oko glave"
Lagumdzija je ona prevaga koja mrsi konce i poklapanje birackog bosnjackog tijela na koje pretendira izdajnicka SDA,sto onemogucuje da velikosrpski pijuni(ala Tihic) dobiju potrebne bosnjacke glasove u parlamentu BIH za podjelu BIH..
Silajdjic je covjek koji je uspio da uvuce Tursku i Islamske zemlje u problem BIH i onemogucio da prodje "sistem tihog nestajanja BIH i bosnjaka kao naroda"..
ovaj trojac je smrt za velikosrbe,a posebno Silajdjic jer je internacionalizovao BIH problem...sva trojica rade sinhronizovano,tako da salonski cetnici budite sigurni da klempo nema sanse
sad nastavite sa izrazima"zagrabih,narcis,kavgadzija i slice karafeke"sve pod kontrolom, trojac radi ko svicarski sat
sva trojica trenutno su prevaga u pokusaju da SDA izda drzavu i ova trojica svako na svoj nacin doprinosi opstanku BIH..
Komsic je zlatni adut u slucaju da sutra izbije sukob,da zasjedne na poziciju vojnog komandanta i otkloni opasnost od "tekbirasa i zelenih traka oko glave"
Lagumdzija je ona prevaga koja mrsi konce i poklapanje birackog bosnjackog tijela na koje pretendira izdajnicka SDA,sto onemogucuje da velikosrpski pijuni(ala Tihic) dobiju potrebne bosnjacke glasove u parlamentu BIH za podjelu BIH..
Silajdjic je covjek koji je uspio da uvuce Tursku i Islamske zemlje u problem BIH i onemogucio da prodje "sistem tihog nestajanja BIH i bosnjaka kao naroda"..
ovaj trojac je smrt za velikosrbe,a posebno Silajdjic jer je internacionalizovao BIH problem...sva trojica rade sinhronizovano,tako da salonski cetnici budite sigurni da klempo nema sanse
sad nastavite sa izrazima"zagrabih,narcis,kavgadzija i slice karafeke"sve pod kontrolom, trojac radi ko svicarski sat
- draganbl
#11 Re: Prizma
Pridružio bih se ovom komentaru, uz postavljanje dodatnog pitanja. U kontekstu toga da "loš" političar može učiniti i neki pametan potez, po mom mišljenju, jedan od najpametnijih poteza koje je ijedan bosanski političar uradio jeste Tihićev odlazak u Beograd. Međutim, baš taj potez se ovdje smatra najvećom izdajom. Znači, nije problem u tome što se neće prihvatiti dobar potez lošeg političara, već se takav dobar potez još i okarakteriše kao najgori mogući.1gorstak wrote: Znaci li to sto je Tihic napravio los potez u Prudu da mu ne treba odati priznanje za distanciranje SDA od Islamske Zajednice ? Interes drzave treba da bude prizma kroz koju ce se gledati svaki potez svakog politicara, mi trebamo biti lojalni drzavi a ne strankama i politicarima a ako mi slijepo branimo poteze bilo Dizdarevica bilo Silajdzica, zatvaramo mogucnost za argumentovanu diskusiju, zatvaramo mogucnost da se nekog ko je na proslim izborima glasao za Silajdzica, ovaj put uvjeri u bolju strategiju Nase Stranke ili SDP-a recimo.