Primorski grad Neum..

Post Reply
Fratris

Post by Fratris »

Hercegovina je zadnji put bila administrativna oblast odmah nakon onog rata. Citiram:

Code: Select all

Prvi put je njena administrativno teritorijalna podjela, u okvirima ove države, izvršena 16. augusta 1945. godine, kada je Predsjedništvo Narodne skupštine Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, donijelo Zakon o teritorijalnoj podjeli Federalne Bosne i Hercegovine na okruge, srezove i područja mjesnih narodnih odbora. Prema ovom Zakonu Bosna i Hercegovina je bila podjeljena na 7 okruga (Sarajevski, Hercegovački, Travnički, Banjalučki, Bihaćki, Dobojski i Tuzlanski), 77 srezova i 1.280 područja mjesnih narodnih odbora6.

Hercegovački okrug je imao 12 srezova: Bilećki, Gatački, Trebinjski, Stolački, Konjički, Mostarski, Čapljinski, Posuški, Nevesinjski, Ljubuški, Ljubinjski i Širokobriješki.
Regnum_Bosnae

Post by Regnum_Bosnae »

cyprus wrote:
Regnum_Bosnae wrote:Previse se kacis ove moderne definicije Bosnjaka gdje osoba mora da pripada islamskom vjerskom krugu da bi se on mogao definisati kao Bosnjak.

Po ovoj modernoj definiciji recimo Kulin Ban nije Bosnjak jer nije musliman,
dok je on fakticki i definisao drzavu Bosnu i kao i njene stanovnike Bosnjane ili Bosnjake.

Evo ti jedan citat sa vikipedie:"About one hundred years ago, the term "Bosniak" had a similar meaning to the one "Bosnian" has today, in addition to being ethnic as well. In fact many of the people who lived in Bosnia and Herzegovina once considered themselves to be a part of the "Bosniak people", not exclusively Muslim Bosnians (as today) but also the Bosnian Catholics and Orthodox Christians."

Dakle idi na vikipediju, engleski jezik i napisi Bosnians. I imas jos puno informacija sto se ovoga tice ako te takve stvari interesuju.

P.S Prekini vise sa ovim uporedjivanjima sa Seseljom. Ja nigdje negiram niti Srbe niti Hrvate niti njihovo pravo na samoopredjeljenje niti njihovu posebnost kao sto to Seselj radi sa Hrvatima i Bosancima.
To što su bošnjački intelektualci uzeli ovaj možda ne 100% adekvatan naziv za svoj narod (a ipak je adekvatniji od naziva Bosanac ili Musliman), to ne znači da su i Hrvati i Srbi = Bošnjaci, a to upravo znači to što ti govoriš.
Kad već vidim da se svi vraćate u taj srednji vijek, da vam kažem da tad (kao i ni sad) bosanska nacionalnost nije postojala i to iz prostog razloga što tada nacionalnosti nisu bile ni formirane. Dakle, pozivati se na etničko opredjeljenje koje nije ni postojalo mislim da nema smisla. Dalje, narod koji je tad živio na ovom prostoru nije baš sasvim identičan narodu koji sad živi na ovom prostoru. U međuvremenu država Bosna je pretpila mnoge utjecaje sa strana, modifikacije, mješanja stanovništva, migracije itd. Bosanci koji nisu bili formirani kao etnička skupina nisu mogli održat pri ovim uslovima etnički identitet, iz prostog razloga jer ga nisu imali. Postojala je srednjevjekovna Bosna, međutim ne može se utvrdit ko su njeni stanovnici bili prema etničkoj pripadnosti, pa je prema tome moguće da su i tad postojala 3 naroda. Ipak znamo da BiH nije odjednom nastala na površini na kojoj se sad nalazi. Ona se postepeno širila iz prvobitno relativno malog prostora u okolini današnjeg Sarajeva, da bi se u jednom trenutku proširila i na cijelu današnju BiH, Dalmaciju te dijelove Crne Gore. Pri tim osvajanjima pod teritoriju Bosne je valjda ušlo i nešto neautohtonog bosanskog naroda, koji je ovim činom postao bosanski. Nakon toga dolaze Turci, Austro-Ugari, sve više jača uticaj Hrvatske i Srbije, dešavaju se razne migracije (i iseljenja i useljenja), i tek tada se počinju formirat etnosi. Za razliku od ostatka Evrope, gdje razni narodi poprilično lako pronalaze svoj identitet (ponajviše zahvaljujući jeziku, ali ne samo njemu, tu su i religija, kultura, tradicija, itd.)
na ovim prostorima je to raspoznavanje identiteta vrlo teško išlo, a i dan danas je vrlo nejasno, ponajviše zbog toga što osim religije ovdje nema opipljivih razlika između naroda, pa je tako i pitanje da li smo mi ustvari više naroda. No bilo kako bilo, za razlikovanje među narodima ovdje je uzeta religija, no i tu se otišlo u krajnost. Danas se smatra da je religija = etnička pripadnost, te se smatra da je čovjek koji je promjenio religiju, promjenio i nacionalnost. Međutim i to je veoma pogrešan pristup. Religija je stvar izbora, a nacionalnost nešto što si naslijedio od roditelja.
Po zadnji put ti kazem, nediram u Hrvate i Srbe, samo zelim da su vrata otvorena i za katolike i za pravoslavce pod krovom Bosanske nacije.
A ti sto negiras Bosansku naciju i govoris da nikad nije postojala, nisi jedini a ni prvi ni zadnji sto to govoris.
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

zgembica23 wrote:
razbijač_magle wrote:
cyprus wrote:Ljudi, šta vam je? Bosna je jedna teritorija, Hercegovina je druga teritorija, a te dvije teritorije čine državu Bosnu i Hercegovini. Hercegovina nije isto što Krajina ili Semberija, jer su Semberija i Krajina dijelovi Bosne, dok Hercegovina nije.
a gdje to granica između Hercegovine i Bosne? nema je,a ti ko i one štuke na vremenskim prognozama "danas je u Bosni bilo oblačno a u Hercegovini sunčano"... ko da je riječ o (kon)federaciji dviju država... užas :x
Slusaj sine mali glupi, Bosna i Hercegovina su prostori (teritorije) koje pripadaju drzavi BiH, a Hercegovina nije nikakva "Juzna Bosna" kako kazes, ona ima svoju istoriju na sto ukazuje i njen naziv koji je dobila po tituli Hercega (sta si majke ti ti mislio kako je dobila ime, od juzna Bosna?), zatim za vrijeme brojnih ratova na ovim prostorima kada su Hercegovina i Bosna bile razdvojene, jedna pod upravom jedne a druga pod upravom druge drzave. Ali ne mogu ja sad ulaziti u detalje i na ovom forumu uciti jednog debila istoriju vlasite drzave o kojoj evidentno nema pojma, zato sto je vjerovatno bjezo iz skole kada se to ucilo a sada misli da je svu pamet svijeta pokupio, a ne zna takve banalne stvari o svojoj drzavi, to je zaista zalosno. I upravo zbog takvih debila koji nista ne znaju a misle da znaju i za koje je Hercegovina samo "Juzna Bosna" i koji bi ponistili sve one istorijske cinjenice koje njima ne odgovaraju, upravo zato moramo stalno naglasavati Bosna i Hercegovina. Uostalom, zar nisi primjetio da se Hercegovina i Bosna razlikuju i po reljefu i po klimi tako u Hercegovini uspijevaju biljke(agrumi) koje u Bosni ne mogu i vlada krs i kamen, dok je u Bosni klima blaza a priroda bujnija.

To objasnjava i razlicitu vremensku prognozu na ovim podrucjima jer je uvijek u Hecegovini toplije i suncanije zbog blizine mora i ostalih drugih faktora koje sam vec naveo, dok je u Bosni svjezije i sa obilnijim padavinama. Uostalom slicna je situacija i u svim ostalim zemljama sto se tice vremenske prognoze recimo u Hrvatskoj ne moze biti vremenska prognoza ista za Slavoniju koja je u niziji i za Dalmaciju koja je u krsu i pod morskim uticajem, jednostavno to nisu ista klimatska podrucja, ali hajde ti objasni hajvanu da klima i vremenska prognoza nemaju veze sa jednom drzavom, jer bi po toj idiotskoj logici(koja nama nije strana) u BiH vladala bosanska klima u Hrvatskoj hrvatska klima u Srbiji srpska itd.

Prema tome, svi oni ljudi sto rade na tv-u na vremenskoj prognozi vrlo dobro znaju sta govore ili ces ih to mozda ti uciti kako se to radi(bas bi to volio da vidim), a ti se malo informisi o Hercegovini i njenoj istoriji i njenoj vezi sa Bosnom (nije s goreg ponekad otici u biblioteku ako si ikad uopste bio u jednoj, mozda nesto i naucis jer se ocigledno ni na Netu nisi mogo malo informisati da ne ispadnes ovoliki papak i ovolika neznalica)!
:x :x :x :) 8)
zanimljivo da te jedan običan i sasvim logičan post toliko izbacio iz takta. ti stvarno misliš da vremenska prognoza nema nikakve veze sa suverenitetom? pogledaj onda HRT vijesti koji put, tamo ceš vidjeti slijepu kartu zapadnog Balkana na kojoj su lijepo poredani oblačići/sunca po cijeloj Hrvatskoj, po cijeloj Bosni, i po 1-2 u Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji i Mađarskoj po sistemu "da se vlasi ne dosete". šta građane Hrvatske zaboli neka stvar kakvo je vrijeme u Kaknju (iz dana u dan)?. što se tiče ovog što si napisao o klimi to je toliko bezveze da neću ni komentirat.

Bosna traje 1000 i kusur godina. "i Hercegovina" je u administrativnu praksu uvedeno tek s austrijskom okupacijom, istovremeno kad i "Hrvatska, Slavonija i Dalmacija". ti izgleda niji nikada cuo za 'Podijeli pa vladaj' taktiku kakvu su koristila i koriste sva carstva u historiji.... tužno. sjedi, jedan.

ja se nadam da primitivizam i vrijeđanje kakvo si ti gore ispoljio još uvijek nije dopušteno na sa-x i da ima neki moderator da te malo pošalje u banovinu hercegovinu.
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

cyprus wrote:
razbijač_magle wrote:
cyprus wrote:Ljudi, šta vam je? Bosna je jedna teritorija, Hercegovina je druga teritorija, a te dvije teritorije čine državu Bosnu i Hercegovini. Hercegovina nije isto što Krajina ili Semberija, jer su Semberija i Krajina dijelovi Bosne, dok Hercegovina nije.
a gdje to granica između Hercegovine i Bosne? nema je,a ti ko i one štuke na vremenskim prognozama "danas je u Bosni bilo oblačno a u Hercegovini sunčano"... ko da je riječ o (kon)federaciji dviju država... užas :x
Image

Eto ti granice.

Dakle, Hercegovina nije politički ili administrativni pojam (kao ni Bosna uostalom), nego jednostavno geografski i označava jednu regiju. Bosna je druga regija, koja ima svoje mezo i mikroregije, ali Hercegovina ne spada u njih.
Eto je tebi.

Image

Malo sam ti dodo teritorije pošto svi hoće od Bosne pa ko velim mora da bi i ti velku hercegovinu. A ćuj , stari, imaš si tu ćak i tufnice, ne? pravo čudo šta ovaj Adobe može... :lol:

Ako ti hercegovina nije administrativni ni politički pojam - što ti je onda u imenu države? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: stvar je u tome što ona nije ni regija jer joj se ne znaju tačne granice.
JohnnyS

Post by JohnnyS »

Moj razbijaču magle, ako ti misliš da ćeš nekoga iz Hercegovine uvjeriti da je to dio bosne, teško da ćeš uspjeti sve i da doneseš papir na kojem piše da se Herceg Stjepan Kosača izjašnjavao kao bosanac. Vidiš, ljudi u Hercegovini su dosta inatljivi, i ako se netko i osjeća dolje ko bosanac, nakon tvojih postova, od takvoga ćeš čuti da je Hercegovac i ništa više. Pogledaj malo forume http://www.moforaja.com i http://www.mostarskaraja.net pa vidi kako se ljudi izjašnjavaju, a ima ih svih nacionalnosti, boja i dezena. Kamen, krš i maslina, vinograd i Neretva... Imaš razliku u klimi, mentalitetu, konfiguraciji terena, što god hoćeš. Možeš razlikovati Hrvata iz Mostara i Hrvata iz Posavine, Bošnjaka iz Mostara i Bošnjaka iz Zenice, Srbina iz Mostara i Srbina iz Banje Luke. I sigurno je da ljudi iz Tuzle i Sarajeva imaju međusobno više zajedničko nego sa onima iz Mostara. Što tebi smeta Hercegovina? Pola moje obitelji je iz Hercegovine, ja smatram da imam puno više dodirnih točaka s bilo kim iz Mostara nego s ijednim Hrvatom iz Bosne... Tvoje teorije su možda sve točne, možda nisu, tko će znati. Jer ti sada palamudiš o stvarima koje su odigrane prije 150 godina. A ako je najveći problem tvoje, a jednim dijelom i moje, države je li Hercegovina dio Bosne ili su to dva ravnopravna dijela jedne države, onda blago i meni i tebi i svima nama.

Uvijek me je bilo strah ljudi koji su fascinirani poviješću i detaljno je proučavaju. Valjda sam to naučio 90-tih. Ja ti predlažem da se okreneš naprijed, a da geografsku semantiku ostaviš za sobom. Ionako nitko živ neće promijeniti mišljenje koje se prenosi s koljena na koljeno zbog nekog anonimnog nicka, evo sada sasvim slučajno "razbijač magle", na forumu, a iza toga nicka može stajati bilo tko...
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

JohnnyS wrote:Moj razbijaču magle, ako ti misliš da ćeš nekoga iz Hercegovine uvjeriti da je to dio bosne, teško da ćeš uspjeti sve i da doneseš papir na kojem piše da se Herceg Stjepan Kosača izjašnjavao kao bosanac. Vidiš, ljudi u Hercegovini su dosta inatljivi, i ako se netko i osjeća dolje ko bosanac, nakon tvojih postova, od takvoga ćeš čuti da je Hercegovac i ništa više. Pogledaj malo forume http://www.moforaja.com i http://www.mostarskaraja.net pa vidi kako se ljudi izjašnjavaju, a ima ih svih nacionalnosti, boja i dezena. Kamen, krš i maslina, vinograd i Neretva... Imaš razliku u klimi, mentalitetu, konfiguraciji terena, što god hoćeš. Možeš razlikovati Hrvata iz Mostara i Hrvata iz Posavine, Bošnjaka iz Mostara i Bošnjaka iz Zenice, Srbina iz Mostara i Srbina iz Banje Luke. I sigurno je da ljudi iz Tuzle i Sarajeva imaju međusobno više zajedničko nego sa onima iz Mostara. Što tebi smeta Hercegovina? Pola moje obitelji je iz Hercegovine, ja smatram da imam puno više dodirnih točaka s bilo kim iz Mostara nego s ijednim Hrvatom iz Bosne... Tvoje teorije su možda sve točne, možda nisu, tko će znati. Jer ti sada palamudiš o stvarima koje su odigrane prije 150 godina. A ako je najveći problem tvoje, a jednim dijelom i moje, države je li Hercegovina dio Bosne ili su to dva ravnopravna dijela jedne države, onda blago i meni i tebi i svima nama.

Uvijek me je bilo strah ljudi koji su fascinirani poviješću i detaljno je proučavaju. Valjda sam to naučio 90-tih. Ja ti predlažem da se okreneš naprijed, a da geografsku semantiku ostaviš za sobom. Ionako nitko živ neće promijeniti mišljenje koje se prenosi s koljena na koljeno zbog nekog anonimnog nicka, evo sada sasvim slučajno "razbijač magle", na forumu, a iza toga nicka može stajati bilo tko...
šta znači ako je nešto odigrano prije 150 godina? da se više nikada ne može ispraviti? pa po toj logici onda ni SAD nisu trebale Panami vratiti Panamski kanal, ni Britanija vratiti Kini Hong Kong... a sve ugovori od prije više od 100 godina... dakle nije semantika već kontinuitet. kao što recimo imamo sva prava tražiti od Austrije da plati za štete nanesene tokom okupacije 1878-1914 samo što s takvom sviješću kakvu ti ispoljavaš ("nek je samo meni i mojoj guzici dobro u mojoj avliji a za ono van avlije zaboli me guzica") nikad od nas normalnih insana (a ni države naravno).

da mi bogdom više proučavamo našu historiju, umjesto što čekamo da nam dođu strani telali "predstavnici" da nam je tumače. nahebo je onaj kome drugi uređuje kuću. jer da proučavamo, znali bismo i kako i kad je nastala Bosna, i zašto je Turska okupirala i zašto je Austrija okupirala i zašto je Srbija (Jugoslavija) okupirala i zašto smo mi i sad okupirani.

zamisli, i pored toga što nas geopolitika davi već vijekovima i što nam je to evo ovih dana jasno ko dan (odlaganja rješenja za Kosovo dok se naša "ustavna reforma" ne okonča) mi ćemo vođeni takvom guzičarskom politikom i nedoraslim mentalitetom u školama i dalje djecu učiti Tjelesni odgoj (tj kako da sačuvaju fizičko zdravlje), a ne pada nam na pamet učiti ih predmet Geopolitika - tj kako da sačuvaju živu glavu. koji poremećaj.

sad čitajući ove vaše bijesne komentare na jedno logičko razmišljanje (ništa ja nisam rekao što ne postoji u primjeni u oko 200 zemalja svijeta) vidim da smo mi ipak beznadežan slučaj poremećene nacije bez ikakvih mogućnosti za oporavak. naš kolektivni mozak je postao fosil pa sve što se desilo "prije 150 godina" ili "na zasjedanju ZAVNOBIHA" ili u Daytonu predstavlja nepromjenljivu veličinu ma koliko nas davilo i ma koliko nam glava poskidalo svakih par decenija. ali to su sve naravno tek izgovori da ne bismo morali guzicom mrdnut da bilo šta promijenimo. svaki nam je izgovor dobar samo da nam ne mijenja našu primitivnu idilu iluzije o sigurnosti sopstvene guzice i svetosti iste.

guzica nam je postala organ za razmišljanje, a glave nam svakako skida ko stigne, zar ne.
JohnnyS

Post by JohnnyS »

Normalno da me prvo briga za moju guzicu i moju avliju. Moj komentar uopće nije bio bijesan (barem ne kakvih je bilo). Dapače, mislim da si se ti zajapurio jer mi ne uvažavamo tvoje mišljenje. A priče o odšteti su ti valjda samo figurativne. Ili da dubrovačka gradonačelnica ide tražit pare od Sarkozya jer je Napoleon okupirao Dubrovačku republiku...
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

JohnnyS wrote:Normalno da me prvo briga za moju guzicu i moju avliju. Moj komentar uopće nije bio bijesan (barem ne kakvih je bilo). Dapače, mislim da si se ti zajapurio jer mi ne uvažavamo tvoje mišljenje. A priče o odšteti su ti valjda samo figurativne. Ili da dubrovačka gradonačelnica ide tražit pare od Sarkozya jer je Napoleon okupirao Dubrovačku republiku...
e vidiš, upravo to nije normalno u većini zemalja (nacija) svijeta. Tamo je normalno da se prvo lijepo svi skupa revolucijom izbore za sopstvenu slobodu i zivot dostojan čovjeka, pa tek onda počinju (tj stvore pretpostavke za) misliti o svojoj guzici i avliji. Zašto ono što je dobro većini čovječanstva ne bi bilo dobro i malom muji (figurativno)?

što se odštete tiče, otkud da je to figurativno? zna se tačno koliko je Bosnu koštala okupacija Austrije jer švabo ko švabo, sve je uredno bilježio. Koliko se sjećam, dovoljno je za dva auto-puta Vc.

što ne bi tužila i ona Francusku? Jevreji i Izrael i dan danas naplaćuju nepravde od prije 70 godina, i to papreno. jel to 70 godina nešto treba da znači u smislu pravde, a 93 godine (od austrijske okupacije Bosne) ne znači ništa?
cyprus

Post by cyprus »

razbijač_magle wrote:Eto je tebi.

Image

Malo sam ti dodo teritorije pošto svi hoće od Bosne pa ko velim mora da bi i ti velku hercegovinu. A ćuj , stari, imaš si tu ćak i tufnice, ne? pravo čudo šta ovaj Adobe može... :lol:

Ako ti hercegovina nije administrativni ni politički pojam - što ti je onda u imenu države? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: stvar je u tome što ona nije ni regija jer joj se ne znaju tačne granice.
Ni Bosna nije ni administrativni ni politički pojam pa se našla u imenu države. Razlog je taj što naša država nije dobila ime po administrativnim ni političkim pojmovima nego po regijama. Način dobivanja imena raznih zemalja je različit (neke dobivaju imena po narodima, neke po geografskim pojmovima, neke po nečemu sasvim trećem).

Što se tiče geografskih regija, ni jednoj se u osnovi ne znaju tačne granice. Tek ako neka regija postane administrativno-politička teritorija, tek onda dobije tačno određene granice.

P.S. Stvarno si se mogo malo bolje potrudit oko ove karte. :oops: :oops:
cyprus

Post by cyprus »

Regnum_Bosnae wrote:Po zadnji put ti kazem, nediram u Hrvate i Srbe, samo zelim da su vrata otvorena i za katolike i za pravoslavce pod krovom Bosanske nacije.
A ti sto negiras Bosansku naciju i govoris da nikad nije postojala, nisi jedini a ni prvi ni zadnji sto to govoris.
Opet vidim da imam posla sa nekim ko je bježo iz škole (što reče neko gore). Čovječe, ko negira Bosansku naciju? Znaš li ti šta uopšte šta je nacija? Ono što ja negiram je postojanje bosanskog etnosa, ali ne negiram ničije pravo da se izjašnjava kako hoće.

Međutim, sve da si i u pravu (a nisi 100%) ova ti se rečenica totalno kosi sa gore citiranim postom (opet obrati pažnju na boldirani dio):
Za Bosanca ili Bosnjaka smatram osobu kojoj je BiH domovina bez obzira na religiju.
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

cyprus wrote:
razbijač_magle wrote:Eto je tebi.

Image

Ni Bosna nije ni administrativni ni politički pojam pa se našla u imenu države. Razlog je taj što naša država nije dobila ime po administrativnim ni političkim pojmovima nego po regijama. Način dobivanja imena raznih zemalja je različit (neke dobivaju imena po narodima, neke po geografskim pojmovima, neke po nečemu sasvim trećem).

Što se tiče geografskih regija, ni jednoj se u osnovi ne znaju tačne granice. Tek ako neka regija postane administrativno-politička teritorija, tek onda dobije tačno određene granice.
de ne lupaj , čuj Bosna nije politički ni administrativni pojam... a pod tim imenom postoji (uključujući hercegovinu) skoro 1000 godina. to je tradicija postojanja ravna britanskoj i čak starija od recimo njemačke, i sama po sebi je ono iz čega Bosna kao i Britanija i Njemačka crpi svoj suverenitet ( a ne iz nekakvih ZAVNOBIHa i Daytona). zapadnjaci često skrate BiH u Bosnia, ne bez razloga, tj jer je upravo to historijsko ime cijele BiH (eng. Bosnia proper). dakle "hercegovina" je politički nepostojeći priljepak koje je nesretnim spletom okolnosti ostao (zahvaljujući Beogradu i Zagrebu) do danas. ako želimo biti suvereni mi to moramo biti i simbolički - himnom, ustavom, i imenom (Bosnia proper).

Razmisli malo, zašto su i Hrvatska svojevremeno i Bosna (do danas) i Kosovo svi dijeljeni semantičkim nebulozama (Kosovo na "Kosovo i Metohija"), a samo Srbija nikada iako je najveca od svih ex-Yu republika ali se nikad nije zvala recimo "Srbija i Šumadija". Think!

pa što mi postavljaš kartu s granicama hercegovine ako i sam sad priznaješ da nema granice??? kritikuješ druge gore da su protivrječni a i sam si.
Regnum_Bosnae

Post by Regnum_Bosnae »

cyprus wrote:
Regnum_Bosnae wrote:Po zadnji put ti kazem, nediram u Hrvate i Srbe, samo zelim da su vrata otvorena i za katolike i za pravoslavce pod krovom Bosanske nacije.
Opet vidim da imam posla sa nekim ko je bježo iz škole (što reče neko gore). Čovječe, ko negira Bosansku naciju? Znaš li ti šta uopšte šta je nacija? Ono što ja negiram je postojanje bosanskog etnosa, ali ne negiram ničije pravo da se izjašnjava kako hoće.

Međutim, sve da si i u pravu (a nisi 100%) ova ti se rečenica totalno kosi sa gore citiranim postom (opet obrati pažnju na boldirani dio):
Za Bosanca ili Bosnjaka smatram osobu kojoj je BiH domovina bez obzira na religiju.
Evo ti primjer kako ti negiras Bosansku naciju, tvoje rijeci:"Kad već vidim da se svi vraćate u taj srednji vijek, da vam kažem da tad (kao i ni sad) bosanska nacionalnost nije postojala " iz par postova prije.
cyprus

Post by cyprus »

razbijač_magle wrote:de ne lupaj , čuj Bosna nije politički ni administrativni pojam... a pod tim imenom postoji (uključujući hercegovinu) skoro 1000 godina. to je tradicija postojanja ravna britanskoj i čak starija od recimo njemačke, i sama po sebi je ono iz čega Bosna kao i Britanija i Njemačka crpi svoj suverenitet ( a ne iz nekakvih ZAVNOBIHa i Daytona). zapadnjaci često skrate BiH u Bosnia, ne bez razloga, tj jer je upravo to historijsko ime cijele BiH (eng. Bosnia proper). dakle "hercegovina" je politički nepostojeći priljepak koje je nesretnim spletom okolnosti ostao (zahvaljujući Beogradu i Zagrebu) do danas. ako želimo biti suvereni mi to moramo biti i simbolički - himnom, ustavom, i imenom (Bosnia proper).

Razmisli malo, zašto su i Hrvatska svojevremeno i Bosna (do danas) i Kosovo svi dijeljeni semantičkim nebulozama (Kosovo na "Kosovo i Metohija"), a samo Srbija nikada iako je najveca od svih ex-Yu republika ali se nikad nije zvala recimo "Srbija i Šumadija". Think!

pa što mi postavljaš kartu s granicama hercegovine ako i sam sad priznaješ da nema granice??? kritikuješ druge gore da su protivrječni a i sam si.
To što BiH postoji 1000 godina ne znači da je administrativni ili politički pojam. I Hercegovina postoji također jedan veliki broj godina. Dakle, i Hercegovina i Bosna osim što predstavljaju prirodno geografske regije, mogu predstavljat i historijske regije.

Hrvatska je dobila ime po narodu koji ju je osnovao, Srbija isto tako, tako ne vidim vezu između te dvije države sa BiH.

Granicu koju sam ja postavio, nisam ja nacrtao nego skinuo sa Wikipedije. Ta granica ne predstavlja precizno određenu i politički utvrđenu granicu, već je to više otprilike nacrtana linija radi lakše vizualizacije.
cyprus

Post by cyprus »

Regnum_Bosnae wrote:Evo ti primjer kako ti negiras Bosansku naciju, tvoje rijeci:"Kad već vidim da se svi vraćate u taj srednji vijek, da vam kažem da tad (kao i ni sad) bosanska nacionalnost nije postojala " iz par postova prije.
S tim što nacija i nacionalnost nisu isto.
Regnum_Bosnae

Post by Regnum_Bosnae »

cyprus wrote:
Regnum_Bosnae wrote:Evo ti primjer kako ti negiras Bosansku naciju, tvoje rijeci:"Kad već vidim da se svi vraćate u taj srednji vijek, da vam kažem da tad (kao i ni sad) bosanska nacionalnost nije postojala " iz par postova prije.
Znaci postojala je bosanska nacija ali ne i nacionalnost :-)
:-)
Kakva je onda nacionalnost bila nego bosanska? Da nije mozda srpska...
cyprus

Post by cyprus »

Regnum_Bosnae wrote:
cyprus wrote:
Pročitaj ponovo: tada nacionalnosti nisu postojale. :-) :-)
Regnum_Bosnae

Post by Regnum_Bosnae »

cyprus wrote:
Regnum_Bosnae wrote:
cyprus wrote: S tim što nacija i nacionalnost nisu isto.
Pročitaj ponovo: tada nacionalnosti nisu postojale. :-) :-)
A ti onda procitaj povelju Kulina bana gdje se definisala i nacija i nacionalnost.
cyprus

Post by cyprus »

Aj, da opet objasnim nešto, što vidim da zbunjuje 95% naroda na našim prostorima.

Nacija (nation) i nacionalnost (nationality) u stranim jezicima imaju značenje koje se veže jedno na drugo, gdje nacionalnost predstavlja ustvari pripadnost naciji.
No kod nas je došlo do sranja u prijevodu i pogrešnog shvatanja pojma nacionalnosti, ali su to ovdašnji lingvisti, filozofi i ostala intelektualna elita aminovali, tako da kod nas pojam nacionalnost predstavlja ne pripadnost naciji, nego etničku pripadnost.

Prema tome, ono što ja želim reći je da bosanska nacija je postojala u srednjem vijeku, te postoji ponovo od 1992.-ge. Međutim bosanski etnos nikad nije postojao kao priznat.
luciferino

Post by luciferino »

Znači bosanski etnos postoji, ali nije priznat? Zašto nije i kome to neodgovara priznavanje bosanskog etnosa?

I kakve sve to ima veze sa Neumom? :-)
cyprus

Post by cyprus »

luciferino wrote:Znači bosanski etnos postoji, ali nije priznat? Zašto nije i kome to neodgovara priznavanje bosanskog etnosa?

Bosanski etnos, postoji koliko i etnos Pingivni, a ti razmisli zašto ni jedan ni drugi nisu priznati. Da bi neki etnos postojao mora postojat nešto po čemu bi se razlikovao od ostalih.

A Neumom nema nikakve veze, ali nije prvi put da tema završi na nekom drugom mjestu, od mjesta gdje je počela. Nisam siguran, ali mislim da je Regnum_Bosnae kriv za skretanje teme u ovom pravcu.
luciferino

Post by luciferino »

cyprus wrote:
luciferino wrote:Znači bosanski etnos postoji, ali nije priznat? Zašto nije i kome to neodgovara priznavanje bosanskog etnosa?

Bosanski etnos, postoji koliko i etnos Pingivni, a ti razmisli zašto ni jedan ni drugi nisu priznati. Da bi neki etnos postojao mora postojat nešto po čemu bi se razlikovao od ostalih.

A Neumom nema nikakve veze, ali nije prvi put da tema završi na nekom drugom mjestu, od mjesta gdje je počela. Nisam siguran, ali mislim da je Regnum_Bosnae kriv za skretanje teme u ovom pravcu.
Rekao si da bosanski etnos nikada nije postojao kao priznat. Lakše ti je reći da nikada nije ni postojao, zar ne?

Dragi moji Bosanci, napredujemo. Sada smo ko pingvini, a za jednog drugog momka smo bili ko krompiri.

A što se ove teme tiče...pa ljudi moji, "vijest" nema nikakve veze sa Neumom nego sa Selmom Bajrami i njenim muškarcima. :p
cyprus

Post by cyprus »

luciferino wrote:Rekao si da bosanski etnos nikada nije postojao kao priznat. Lakše ti je reći da nikada nije ni postojao, zar ne?

Dragi moji Bosanci, napredujemo. Sada smo ko pingvini, a za jednog drugog momka smo bili ko krompiri.

A što se ove teme tiče...pa ljudi moji, "vijest" nema nikakve veze sa Neumom nego sa Selmom Bajrami i njenim muškarcima. :p
Ono što sam htio reć: ljudi se mogu izjašnjavat i kao pingvini, jer niko nema pravo da im uskrati mogućnost samoopredjeljenja. Isti slučaj je i sa etnosom Bosanci. Ako postoje ljudi koji se izjašnjavaju tako, onda taj etnos postoji, ali ne može biti priznat kao važeći. Ne zato što to nekome odgovara ili ne odgovara nego jednostavno jer nauka (etnologija, demografija i sl.) ne priznaje subjektivne tvrdnje.

Vezano za Selmu i Neum, ne vidim ni ja neke velke veze, al mislim da je autoru za oko bilo zapalo zašto u postiranoj vijesti nije naglašeno da je Neum bosanski.

:D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

cyprus wrote:
luciferino wrote:Rekao si da bosanski etnos nikada nije postojao kao priznat. Lakše ti je reći da nikada nije ni postojao, zar ne?

Ono što sam htio reć: ljudi se mogu izjašnjavat i kao pingvini, jer niko nema pravo da im uskrati mogućnost samoopredjeljenja. Isti slučaj je i sa etnosom Bosanci. Ako postoje ljudi koji se izjašnjavaju tako, onda taj etnos postoji, ali ne može biti priznat kao važeći. Ne zato što to nekome odgovara ili ne odgovara nego jednostavno jer nauka (etnologija, demografija i sl.) ne priznaje subjektivne tvrdnje.

Vezano za Selmu i Neum, ne vidim ni ja neke velke veze, al mislim da je autoru za oko bilo zapalo zašto u postiranoj vijesti nije naglašeno da je Neum bosanski.

:D
Kada si kod nauke, molio bih te samo da mi objasnis, kada se vec barces u to, kako to nauka generalno priznaje etnos :oops:

Hvala u naprijed.
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

cyprus wrote:
razbijač_magle wrote:de ne lupaj , čuj Bosna nije politički ni administrativni pojam... a pod tim imenom postoji (uključujući hercegovinu) skoro 1000 godina. to je tradicija postojanja ravna britanskoj i čak starija od recimo njemačke, i sama po sebi je ono iz čega Bosna kao i Britanija i Njemačka crpi svoj suverenitet ( a ne iz nekakvih ZAVNOBIHa i Daytona). zapadnjaci često skrate BiH u Bosnia, ne bez razloga, tj jer je upravo to historijsko ime cijele BiH (eng. Bosnia proper). dakle "hercegovina" je politički nepostojeći priljepak koje je nesretnim spletom okolnosti ostao (zahvaljujući Beogradu i Zagrebu) do danas. ako želimo biti suvereni mi to moramo biti i simbolički - himnom, ustavom, i imenom (Bosnia proper).

To što BiH postoji 1000 godina ne znači da je administrativni ili politički pojam. I Hercegovina postoji također jedan veliki broj godina. Dakle, i Hercegovina i Bosna osim što predstavljaju prirodno geografske regije, mogu predstavljat i historijske regije.

Hrvatska je dobila ime po narodu koji ju je osnovao, Srbija isto tako, tako ne vidim vezu između te dvije države sa BiH.

Granicu koju sam ja postavio, nisam ja nacrtao nego skinuo sa Wikipedije. Ta granica ne predstavlja precizno određenu i politički utvrđenu granicu, već je to više otprilike nacrtana linija radi lakše vizualizacije.
e ako tebi 1000 godina državnosti moje Bosne ne predstavlja osnovu za njen politički subjektivitet, ja ne znam šta to više uopšte uče našu djecu poput tebe u tim školama. Hajde ti lijepo u neku zemlju kojoj tradicija ne treba da bi ista bila suverena.

Dalje- i opet si uspio napravit logički salto mortale: Srbija nije mogla dobiti ime po narodu koji tamo živi nego valjda po plemenu Serva, pošto, kako nam sam cijelo vrijeme tuliš, tada nisu postojale nacije a tvrdiš i da je to dvoje na Balkanu isto, tj da kod nas nužno ne važe "moderne" definicije ko za sav normalan svijet. :D

a što se granice i karata tiče, zanimljivo je kako sad i tu odstupaš pred argumentima. znači kad tebi odgovara, ono što si postirao je granica, a sad kad sam ti pokazao da je ta granica proizvoljna, sad ti nije više ni bitna. :lol:

onako usput, evo ti da vidiš da nisu Srbi dali ime Srbiji,već su i Srbi nastajali iz Serva i iz svih drugih na ovim prostorima, pa tako i "bosanski srbi" koje je Vaso Pelagić kupovao za krajcere (to ti je valuta Austro-Ugarske) iz Bosanaca/Bošnjaka pravoslavaca koji dakle nisu nikakva "vekovna konstitutivna kategorija" već budalaština i prevara nad prevarama (naravno, sve to isto važi i za "bosanske hrvate" i metode Stjepana Radića):

Image
babanovac

Post by babanovac »

BT wrote:Image

:razz:
Mislim da je ovo veliki plus za BiH.
Post Reply