Predsjednik SFRJ poslije smrti TITA?? znali neko??

Klodovik

Post by Klodovik »

mostarac wrote:pa ti se cicka najvise svezao. Vidi jednu stvar. Tito nije bio ni bolji ni losiji od svog vremena u kojem je zivio. Drzava je stitila ustavno-pravni poredak, tj. stitila je sebe i u zatvor se islo za sve ono sto je mirisalo na nacionalizam. Da je ta drzava u svemu tome bila upravu pokazali su dogadjaji sa kraja osamdesetih i u prvoj polovini devedesetih.
To sto u Jugi nije bilo izbora ne znaci da je ona bila manje demokratska od bilo koje drzave u to vrijeme, a dosadilo mi je vise da ponavljam ko papagaj, da izbori u kojima ne mozes promjeniti drustveno-politicko uredjenje drzave nemaju smisla, jer onda biras izmedju istih. E takva demokratije egzistira jos i dan danas na zapadu, tj. ti mozes ko fol glasati, ali samo za one koji stite kapital, a to onda nema veze sa demokratijom. I Juga je mogla reci ok momci idemo na izbore i registrujemo 5 komunistickih partija i onda narod glasa i to je kao demokratija i kao to bi se razlikovalo od toga sto izbora nije bilo nikako. Biras izmedju 5 istih partija. Cemu onda izbori i koji je njihov smisao?
Tako je isto jos i dan danas na zapadu? Ti biras de facto izmedju istih partija, koje stite jedan drustveno-politicki sistem, ali ne mozes glasati za promjenu tog sistema. Cemu onda izbori u tim drzavama i koja je svrha glasanja i trosenja novca na to da biras izmedju 5, 10 ili 50 partija ciji se programi razlikuju u nijansama ili u jednoj od 101 tacke? U tim drzavama takodje si u titovo vrijeme imao politicke zatvorenike, imao si i KKK, imao si i politicka ubistva, ali je eto samo tito bio diktator jer nije bilo izbora, a ovi su kao demokrati jer su kao imali izbore. U Svicarskoj su zene naprimjer tek 1988. dobile pravo glasa. Jebiga drug to bas i nije neka razlika. Tito je imao razloga zasto je drzava funkcionisala kako je funkcionisala i ustavne promjene iz 1971. i 1974. jasno govore da se drzava kretala u pravcu modernizacije i popustanja stege, ali cinjenica je da je samo na nacin na koji je Tito vladao ta drzava mogla da opstane i uopste da bude mir medju tim narodima. Sve drugo, sto se kasnije i pokazalo, je vodilo u krvoprolice.
Nije se država kretala u pravcu modernizacije nego je Tito popuštao pod pritiscima i pokušavao spasiti ono što je mislio da je dobro (i vlast, naravno). On je te 1974. potpisao neke stvari zbog kojih su ljudi ležali u zatvoru koju deceniju ili godinu ranije. Taj sistem po samoj definiciji nije mogao opstati u istom obliku jer je previše toga bilo u rukama jednog čovjeka. Niko nije toliko ni pametan ni sposoban. No sve to nije ni bitno jer po tebi svakako 'nema neke razlike'. Primijenimo to i na ove što danas jašu i baš lijepo. Sve je to u pet deka.
Klodovik

Post by Klodovik »

mostarac wrote:
trlica wrote:
Santos wrote:Tito je jedan sve ostalo je nula.Mozda onaj Kiro Glogorov a i Bogic Bogicevic nije bio los,ali jebiga nisu svima odgovarali.Neradza se vise Tito.Jest dobro bilo dok je on bio ziv.
jasta,jesu prdonjini sinovi uzivali a kcerke isle u soping u Pariz.
pa eto sad svi uzivamo, a stanove nam dijele sakom i kapom :D

Cijena kvadratnog metra stana u Mostaru 3.000 KM :D

A tek sto posla ima, sve biramo koji cemo, pa kazes ovaj hocu, a ovaj mi se ne svidja, a da ne govorim o tome da nema sansi da se radi nedeljom ili da je neko neprijavljen ili slucajno da neko moze da dobije otkaz ako mu se gazda ustane na lijevu nogu :D
U Sarajevu je kvadrat prije rata bio dosezao 4000 do 5000 maraka (u Karingtonki na primjer). Sta ti iko ima dijeliti stan? Kupi ga.
mostarac

Post by mostarac »

Klodovik wrote:
mostarac wrote:pa ti se cicka najvise svezao. Vidi jednu stvar. Tito nije bio ni bolji ni losiji od svog vremena u kojem je zivio. Drzava je stitila ustavno-pravni poredak, tj. stitila je sebe i u zatvor se islo za sve ono sto je mirisalo na nacionalizam. Da je ta drzava u svemu tome bila upravu pokazali su dogadjaji sa kraja osamdesetih i u prvoj polovini devedesetih.
To sto u Jugi nije bilo izbora ne znaci da je ona bila manje demokratska od bilo koje drzave u to vrijeme, a dosadilo mi je vise da ponavljam ko papagaj, da izbori u kojima ne mozes promjeniti drustveno-politicko uredjenje drzave nemaju smisla, jer onda biras izmedju istih. E takva demokratije egzistira jos i dan danas na zapadu, tj. ti mozes ko fol glasati, ali samo za one koji stite kapital, a to onda nema veze sa demokratijom. I Juga je mogla reci ok momci idemo na izbore i registrujemo 5 komunistickih partija i onda narod glasa i to je kao demokratija i kao to bi se razlikovalo od toga sto izbora nije bilo nikako. Biras izmedju 5 istih partija. Cemu onda izbori i koji je njihov smisao?
Tako je isto jos i dan danas na zapadu? Ti biras de facto izmedju istih partija, koje stite jedan drustveno-politicki sistem, ali ne mozes glasati za promjenu tog sistema. Cemu onda izbori u tim drzavama i koja je svrha glasanja i trosenja novca na to da biras izmedju 5, 10 ili 50 partija ciji se programi razlikuju u nijansama ili u jednoj od 101 tacke? U tim drzavama takodje si u titovo vrijeme imao politicke zatvorenike, imao si i KKK, imao si i politicka ubistva, ali je eto samo tito bio diktator jer nije bilo izbora, a ovi su kao demokrati jer su kao imali izbore. U Svicarskoj su zene naprimjer tek 1988. dobile pravo glasa. Jebiga drug to bas i nije neka razlika. Tito je imao razloga zasto je drzava funkcionisala kako je funkcionisala i ustavne promjene iz 1971. i 1974. jasno govore da se drzava kretala u pravcu modernizacije i popustanja stege, ali cinjenica je da je samo na nacin na koji je Tito vladao ta drzava mogla da opstane i uopste da bude mir medju tim narodima. Sve drugo, sto se kasnije i pokazalo, je vodilo u krvoprolice.
Nije se država kretala u pravcu modernizacije nego je Tito popuštao pod pritiscima i pokušavao spasiti ono što je mislio da je dobro (i vlast, naravno). On je te 1974. potpisao neke stvari zbog kojih su ljudi ležali u zatvoru koju deceniju ili godinu ranije. Taj sistem po samoj definiciji nije mogao opstati u istom obliku jer je previše toga bilo u rukama jednog čovjeka. Niko nije toliko ni pametan ni sposoban. No sve to nije ni bitno jer po tebi svakako 'nema neke razlike'. Primijenimo to i na ove što danas jašu i baš lijepo. Sve je to u pet deka.
tito je stvari radio postepeno a ne na ho-ruk. Kad smo to uradili na ho-ruk za 24 sata smo iz bratstva-jedinstva presli u fasizam.
smayo

Post by smayo »

Mostarac bi bio najsretniji kad bi BiH uvijek bila ovakva kakva je samo da bi mogao reci nekad je bilo bolje iako on to i ne pamti.
mostarac

Post by mostarac »

Klodovik wrote:
mostarac wrote:
trlica wrote: jasta,jesu prdonjini sinovi uzivali a kcerke isle u soping u Pariz.
pa eto sad svi uzivamo, a stanove nam dijele sakom i kapom :D

A tek sto posla ima, sve biramo koji cemo, pa kazes ovaj hocu, a ovaj mi se ne svidja, a da ne govorim o tome da nema sansi da se radi nedeljom ili da je neko neprijavljen ili slucajno da neko moze da dobije otkaz ako mu se gazda ustane na lijevu nogu :D
U Sarajevu je kvadrat prije rata bio dosezao 4000 do 5000 maraka (u Karingtonki na primjer). Sta ti iko ima dijeliti stan? Kupi ga.
Pa eto onaj sistem nije valjao ali je dijelio stanove, a moze kupit ko ima lovu, ali 90% ljudi u ovoj zemlji nema lovu da kupi stan i glupa ti je teorija sto ce ti neko davat stan kupi ga. Da bi ga kupio moras imati sredstva da ga kupis. Prije niko nije bio primoran da kupi stan po cijeni kvadrata od 4-5 hiljada maraka jer je prije ili kasnije stan dobio od preduzeca u kojem je radio. Danas nemas izbora ako mislis kupiti stan. Ne mozes ga dobiti nego moras iskesirati lovu koju nemas.
mostarac

Post by mostarac »

smayo wrote:Mostarac bi bio najsretniji kad bi BiH uvijek bila ovakva kakva je samo da bi mogao reci nekad je bilo bolje iako on to i ne pamti.
potpuno pogresno. Prvo odakle ti znas da ja ne pamtim, drugo ja ovde branim sistem sa humanim licem, najhumaniji koji je ikad postojao i volio bi da BiH jednom opet bude takva. Ja se uopste ne vracam u proslost zato sto bi ja zelio u njoj da zivim, nego zbog toga sto je onaj sistem bio sistem koji je covjeku davao dostojanstvo i u covjeku gledao covjeka. Danas se u covjeku gleda samo broj krvnih zrnaca i kojem stadu pripada. I na kraju ne dozvoljavam vam da mi prodajete muda pod bubrege. U onom sistemu su ljudi zivjeli zivotom dostojnim covjeka i imali materijalnu i socijalnu sigurnost i drzava je postojala radi ljudi, a ne radi bogatih pojedinaca. Radi toga je ta drzava i propala, jer je brinula o ljudima, a ne o krupnom kapitalu.
smayo

Post by smayo »

. Prvo odakle ti znas da ja ne pamtim,
nemas dovoljno godina.
drugo ja ovde branim sistem sa humanim licem, najhumaniji koji je ikad postojao i
Toliko human sistem kojem je Ivan Supek bio neprijatelj. Ma dosadan si.
Last edited by smayo on 30/01/2008 01:25, edited 1 time in total.
Klodovik

Post by Klodovik »

mostarac wrote:
Klodovik wrote:
mostarac wrote: pa eto sad svi uzivamo, a stanove nam dijele sakom i kapom :D

Pa eto onaj sistem nije valjao ali je dijelio stanove, a moze kupit ko ima lovu, ali 90% ljudi u ovoj zemlji nema lovu da kupi stan i glupa ti je teorija sto ce ti neko davat stan kupi ga. Da bi ga kupio moras imati sredstva da ga kupis. Prije niko nije bio primoran da kupi stan po cijeni kvadrata od 4-5 hiljada maraka jer je prije ili kasnije stan dobio od preduzeca u kojem je radio. Danas nemas izbora ako mislis kupiti stan. Ne mozes ga dobiti nego moras iskesirati lovu koju nemas.
Teorija je možda glupa, ali PRAKSA glasi "kupi stan" kao što kupuješ i sve ostalo. Nije sistem valjao baš zato što su se stanovi 'dijelili'. Kakva glupost. Ja sam jadan nesposoban da zaradim novac, pa mi neko treba dati stan. Ili još gore: radiš, uzima ti se dio plate za stambenu izgradnju i na kraju 'dobiješ' stan koji opet nije tvoj nego imaš 'stanarsko pravo'. Da ne spominjem ljude koji stana nikad nisu ni dobili. Moj otac je uzimao kredite da bi kupio stan i mijenjao za veći tokom 1970-ih (rata trećina plate, sve kao i danas), a davanja za stambenu izgradnju od plate su tekla i dalje. Tako je još nekom drugom plaćao stan. Ali najlakše je čekati da ti veliki čiko nešto da.
smayo

Post by smayo »

Ali najlakše je čekati da ti veliki čiko nešto da.
Prost svijet voli vodje.
Klodovik

Post by Klodovik »

mostarac wrote:
smayo wrote:Mostarac bi bio najsretniji kad bi BiH uvijek bila ovakva kakva je samo da bi mogao reci nekad je bilo bolje iako on to i ne pamti.
potpuno pogresno. Prvo odakle ti znas da ja ne pamtim, drugo ja ovde branim sistem sa humanim licem, najhumaniji koji je ikad postojao i volio bi da BiH jednom opet bude takva. Ja se uopste ne vracam u proslost zato sto bi ja zelio u njoj da zivim, nego zbog toga sto je onaj sistem bio sistem koji je covjeku davao dostojanstvo i u covjeku gledao covjeka. Danas se u covjeku gleda samo broj krvnih zrnaca i kojem stadu pripada. I na kraju ne dozvoljavam vam da mi prodajete muda pod bubrege. U onom sistemu su ljudi zivjeli zivotom dostojnim covjeka i imali materijalnu i socijalnu sigurnost i drzava je postojala radi ljudi, a ne radi bogatih pojedinaca. Radi toga je ta drzava i propala, jer je brinula o ljudima, a ne o krupnom kapitalu.
Ideja ti je plemenita. To zaista poštujem. A broj krvnih zrnaca i stado su se gledali uvijek i svuda. Od toga nigdje i nikad nije bilo moguće pobjeći niti će ikada biti. I u SFRJ se je jako dobro znalo gdje je koja ovca i kakva joj je krvna slika. Naivno je misliti da nije bilo tako.
suncokret13

Post by suncokret13 »

a veliki komunisti,koji su se kleli u komunizam .....
npr :

ejup ganic....nije se znalo jel veci komunista,jel Jugosloven,

pa

azem vlasi (za razliku od prvog,ovaj je i poslije murije ostao Titoista).

dok se prvi u skladu s svojim foklorom i atavizmom brzo ''presvlaci''....zamislite za 5 godina,kada konacno pobjede snage budista iz Nepala ( s kineske strane),stranke plave ruze s zutim tackicama i kada se budu slobodno nosale narandzaste toge,ejup ganic ce biti prvi koji ce obrijati glavu i kupiti 3 metra narandzate tkanine,a za snjim njegovi ....

bolje je bilo i Titovo vrijeme,nego ovo ''demokratsko'' ''upaljenog svjetla''.
El_comadante

Post by El_comadante »

zlatan01 wrote:
El_comadante wrote:
bajadera82 wrote:Naravno je Tito bio diktator. Ali u to vrijeme (period izmedju dva svijetska rata i drugi svjetski rat) je citava evropa bila zagadjena diktaturom, i svi su malo prolupali, pa bio to Lenin/Stalin, Mussolini, Hitler.. Tito je bio dusa od covjeka kad se sporedi sa nekim drugim diktatorima. i tumacenje Tita se ne smije vaditi iz svog konteksta kao sto neki koji ga ne vole uvijek rade. bio je diktator a ne demokrata i tako se Jugoslavije ne treba sporedjivati sa demokratskim vec samo diktatorskim sistemima.
svi imaju dobre i lose osobine pa tako i Tito. međutim ljudi obično gledaju ili jedno ili drugo. a slabo iko če reći njegovu prosječnu ocjenu. a po meni kad se sve zbroji bio je više loš nego dobar
Dobar...los...po meni...po tebi...sve je to subjektivno. Cinjenice govore da je tadasnja Jugoslavija i BiH u njoj imale najveci ekonomski rast u svojoj istoriji. Tita i "njegov" socijalizam se ne moze tako jednostavno uporedjivati sa komunistickim rezimima na istoku (baska sto oni sa komunizmom u stvari i nemaju nikakve veze). Bivsa Jugoslavija je bila bogatija i otvorenija od bilo koje istocne zemlje sve do 90-tih. Sa druge strane na ovim prostorima nikad nije zazivjela gradjanska drzava sa demokratskim vrijednostima zasnovanim na ljudskim pravima, dok je Tito stvorio sistem ravnopravnih na klasnoj osnovi sto je iskljucilo bogate pa i dobar dio "inteligencije". Greske? Da, pocinio je teske greske i to samo slijepi ne vide, ali objektivno niko do sada nije napravio bolji sistem i vece rezultate u privredi, obrazovanju, zdravstvu, pa i sportu i td...
ja nigdje i nikad nisam reko da je sada bolje. ja kažem da ni tada nije bilo sjajno
El_comadante

Post by El_comadante »

ti si uglavnom u pravu. međutim ako pogledamo zastupljenost načemo da je daleko više bilo pogotovo srba i hrvata nego bilo kojeg od ostalih naroda.
bajadera82

Post by bajadera82 »

El_comadante wrote:
ti si uglavnom u pravu. međutim ako pogledamo zastupljenost načemo da je daleko više bilo pogotovo srba i hrvata nego bilo kojeg od ostalih naroda.
e tu si u pravu :D i to je jedina stvar koju bih i ja kritikovala. barem sto se tice tog perioda do kraja pedesetih. bratstvo jedinstvo jednakost svih naroda itd. itd. a meni Muslimanu nedas pravo na samoopredjeljenje? nedas mi da se izjasnim tako kako se ja osjecam vec moram da biram izmedju Srba/Hrvata ili da se izjasnim kao neopredjeljen? eh to vala ne ide nikako ako zivimo u bratstvu i jedinstvu.
eh onda pocetak sezdesetih i onda se situacija Muslimana poboljsa za cas. Muslimani su se mogli izjasniti, ustav 1963 ih prizna kao narod/naciju. A i Tito da bi stvorio dobar odnos sa islamskim zemljema je ubacivao sve vise Muslimana u svoj sistem da rade za njega..
al do tada su komunisti kao sto i Purivatra kaze tretirali Muslimane kao OBJEKAT a ne kao SUBJEKAT!
Post Reply