Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
- Gradsky
#1 Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Kada bi kojim slučajem došlo do promjene ustava BiH, te se naravno birao jedan predsjednik za naredne 4 godine, koga biste izabrali za predsjednika jedinstvene i cjelovite Bosne i Hercegovine? Bitno je naglasiti da u tom slučaju svi narodi mogu glasati za koga god oni žele, te tada ne bi postojala bilo kakva prepreka da se demokratski glasa. To znači da recimo jedan srbin može glasati i za muslimana, hrvat za srbina, ili musliman za hrvata ili srbina. Dole Vam se nalazi lista ''potencijalnih'' budućih predsjednika, te ako sam koga izostavio, molim dopunite. Želio bih naglasiti da ovom temom ne želim uvrijediti niti jedan narod u BiH, te naravno nikoga sa ovog foruma. Čisto me zanima šta ljudi misle i naravno zašto misle da bi taj i taj bio dobar predsjednik. Iako sad za sad izgleda fiktivno, neće škoditi da se malo zabavimo.
A sada slijedi lista ljudi za koje ja smatram da bi mogli biti jedni od potencijalnih predsjednika:
1. Željko Komšić
2. Milorad Dodik
3. Haris Silajdžić
4. Sulejman Tihić
5. Nebojša Radmanović
6. Dragan Čović
7. Bakir Izetbegović
8. Ivo Miro Jović
9. Alija Behmen
10. Mustafa Mujezinović
11. Nikola Špirić
12. Rajko Kuzmanović
13. Bogić Bogićević
14. Fahrudin Radončić
15. Sven Alkalaj
16. Zlatko Lagumdžija
17. Mirnes Ajanović
18. Igor Radojičić
19. Dragan Mikerević
20. Niko Lozančić
21. Sefer Halilović
22. Edhem Bičakčić
23. Lamija Tanović
24. Rasim Kadić
25. Nijaz Duraković
26. Bojan Bajić
27. Tarik Sadović
28. Adnan Terzić
29. Beriz Belkić
30. Borislav Paravac
31. Mirsad Kebo
32. Ibrahim Nadarević
33. Besim Spahić
34. Mladen Ivanić
A sada slijedi lista ljudi za koje ja smatram da bi mogli biti jedni od potencijalnih predsjednika:
1. Željko Komšić
2. Milorad Dodik
3. Haris Silajdžić
4. Sulejman Tihić
5. Nebojša Radmanović
6. Dragan Čović
7. Bakir Izetbegović
8. Ivo Miro Jović
9. Alija Behmen
10. Mustafa Mujezinović
11. Nikola Špirić
12. Rajko Kuzmanović
13. Bogić Bogićević
14. Fahrudin Radončić
15. Sven Alkalaj
16. Zlatko Lagumdžija
17. Mirnes Ajanović
18. Igor Radojičić
19. Dragan Mikerević
20. Niko Lozančić
21. Sefer Halilović
22. Edhem Bičakčić
23. Lamija Tanović
24. Rasim Kadić
25. Nijaz Duraković
26. Bojan Bajić
27. Tarik Sadović
28. Adnan Terzić
29. Beriz Belkić
30. Borislav Paravac
31. Mirsad Kebo
32. Ibrahim Nadarević
33. Besim Spahić
34. Mladen Ivanić
Last edited by Gradsky on 11/01/2010 01:14, edited 1 time in total.
-
Geronimo81
#2 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Stavi opciju nijedan da mogu da glasam 
- felipe kajetano
#3 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Pridruzujem se zeljama....Geronimo81 wrote:Stavi opciju nijedan da mogu da glasam
-
hercegovac_pravi
#4 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
za autora teme...Možeš li svega ti dodati Tuđmana i Miloševića na ovu listu tako da svi imaju odgovarajući broj opcija??? Hvala unaprijed.
- cyprus
#5 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Kad bi se na glasačkom listiću našli ovi iz ankete, mislim da bi sigurnu pobjedu odnio Milorad Dodik

- exliberal
#6 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Nemoze ni jedan....nema Republike...ukinuta Dejtonom.....malo si se zajebao 
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#7 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Gledam ovu listu i prolaze me trnci. Sta je to BiH Bogu zgrijesila pa nam dade ovakve politicare. 
- exliberal
#8 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Pape....ko postavlja ove politicare, ko ih bira?....narod...zato nema kukanja....kako su ono govorili dok je magaraca bit ce i samara...pape wrote:Gledam ovu listu i prolaze me trnci. Sta je to BiH Bogu zgrijesila pa nam dade ovakve politicare.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#9 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Vjerovatno si u pravu, ...exliberal wrote:Pape....ko postavlja ove politicare, ko ih bira?....narod...zato nema kukanja....kako su ono govorili dok je magaraca bit ce i samara...pape wrote:Gledam ovu listu i prolaze me trnci. Sta je to BiH Bogu zgrijesila pa nam dade ovakve politicare.
- XXS
#10 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Izmedju ostalih, potpisase Alija i Haris.exliberal wrote:Nemoze ni jedan....nema Republike...ukinuta Dejtonom.....malo si se zajebao
Zubak nije, nije se moralo!
- mO k3
#11 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Od ovih krpelja koje ste gore naveli samo je jedan za mene dolazi u obzir a to je Zeljko Komsic
- makkaj
#12 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
nazif gliva? 
- Karabaja
-
CiroK
#14 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Ni jedan gore navedeni nema integritet, dignitet i moralne vrijednosi da bude predsjednik Republike BIH.
Ja sam do sada cuo i vidio sam dvije osobe iz Republike BIH da javno i hrabro kazu dvije tri stvari:
1. Dagan Lakac, usudio se da u osinjem gnijezdu mfijasko-cetnicke dejtonske vlasti, prikuplja dokaze o mafijaskim rabotama Milorada Dodika i prosliedi ih Tuzilastvu, nakon cega ga je zdruzena Dabiceva kalicja iz SNSD, SDA, SBIH, HDZ smjenila.
2. Faruk Hadzibegic, je javno na TV Hayat izjavio da zivi u Republici BIH (sto znaci da naravno ne priznje genocidnu tvorevinu), nakon cega su SDA-ovski apartcici Teftedarija i Delic reagovali kao opareni, baljezgajuci nesto o dejtonskom sporazumu.
Prema tome ja bih mogao glasati samo za njih dvojicu.
Komsic je puno obecavao, ali u datom momentu ispostavilo se da je on samo Zlajin suncokret, a Zlaja je Dabiceva raja, bio i ostao od dana kada je zajedno sa Silajdziem uveo entitesko glasanje i tako nabacio smrtnu omcu Republici BIH.
Ja sam do sada cuo i vidio sam dvije osobe iz Republike BIH da javno i hrabro kazu dvije tri stvari:
1. Dagan Lakac, usudio se da u osinjem gnijezdu mfijasko-cetnicke dejtonske vlasti, prikuplja dokaze o mafijaskim rabotama Milorada Dodika i prosliedi ih Tuzilastvu, nakon cega ga je zdruzena Dabiceva kalicja iz SNSD, SDA, SBIH, HDZ smjenila.
2. Faruk Hadzibegic, je javno na TV Hayat izjavio da zivi u Republici BIH (sto znaci da naravno ne priznje genocidnu tvorevinu), nakon cega su SDA-ovski apartcici Teftedarija i Delic reagovali kao opareni, baljezgajuci nesto o dejtonskom sporazumu.
Prema tome ja bih mogao glasati samo za njih dvojicu.
Komsic je puno obecavao, ali u datom momentu ispostavilo se da je on samo Zlajin suncokret, a Zlaja je Dabiceva raja, bio i ostao od dana kada je zajedno sa Silajdziem uveo entitesko glasanje i tako nabacio smrtnu omcu Republici BIH.
-
Kopenhagen
#15 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
pape wrote:Gledam ovu listu i prolaze me trnci. Sta je to BiH Bogu zgrijesila pa nam dade ovakve politicare.
- spreca
#16 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
...dodo preCjednik BiH ...
odoh osjec ruku da nebi slucajno mozda pijan ili lud glasao za njega

odoh osjec ruku da nebi slucajno mozda pijan ili lud glasao za njega
- iz dna duše
#17 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Jedan predsjednik za BiH...
Zaboravila sam kako bilo šta u BiH, što nije podijeljeno na tri ili više faktora, izgleda...
Zaboravila sam kako bilo šta u BiH, što nije podijeljeno na tri ili više faktora, izgleda...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#18 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Kada se vratimo na raniji ustav, Ustav RBiH, predsjednik Predsjedništa će (Barem na nekoliko dana) biti Nazif Gljiva.
Tako pokazuju rezultati izbora i činjenice o tome ko je živ, a ko mrtav od mogućih kandidata.
Tako pokazuju rezultati izbora i činjenice o tome ko je živ, a ko mrtav od mogućih kandidata.
- Asana
#19 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Bosno moja, predji na drugoga. 
-
Eborg
#20 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Ima mnogo faktora koji ulaze u činjenicu ko bi bio najbolji predsjednik.
Prvi neki postulati bi trebali biti stručnost, pravednost te međunarodno iskustvo. Stručnost - dakle neko ko je stručnjak u svom polju, po mogućnosti pravnik, ekonomista ili bivši diplomata zbog same prirode te pozicije. Pravednost - čvrsti moralni principi koji se ogledaju kroz cijeli život, od odnosa prema okolini i poznanicima do apsolutne nepotkupljivosti. I konačno međunarodno iskustvo - to implicira da se ta osoba ili školovala vani ili usavršavala vani ili sarađivala sa stranim zemljama/kompanijama što automatski znači da govori makar jedan strani jezik, ima kontakte širom regiona, Evrope i svijeta te da je "iživljen" i neće se uvaljivati u svaku moguću delegaciju ne bi li guzica vidjela Beč, Pariz ili London jer ga drugačije nikad ne bi ni vidio.
O ostalim kvalitetama se da raspravljati na nivou ličnih preferencija. Ja sam po ubjeđenju ljevičar i smatram da takva osoba treba biti i na čelu države, pa makar ona bila iz desničarske stranke (evo recimo Bandić je suprotan primjer, nominalno ljevičar koji je bio u SDP-u ali je očito da je to vješto demagoški zamaskirana desnica).
Isto tako, ne treba zanemariti činjenicu i fizičkog izgleda i šarma. Ne možeš očekivati od jednog Borislava Paravca ili Sulejmana Tihića da te zainteresuju i potaknu na nešto jer zaista nisu takvi niti karakterom niti posjeduju odlučnost. Ako izuzmemo Sanaderove malverzacije i lopovluk on bi recimo bio vrlo dobar predsjednik. Odlučan, čvrst, zna sastaviti 5 rečenica bez zamuckivanja i poštapalica i čovjek izgleda evropski reprezentativno. Treba nam rafinirani evropski čovjek koji ne mora svirati klavir i citirati Rielkea ali da makar zna razliku između PSV-a (fudbalski klub) i USB-a (memory stick) te znati osnovne razlike između Franca Kafke i Branka Ćopića.
Kao što je već rečeno, Komšić je obećavao ali je ostao premekan. Trebao je biti oštriji u nekim stavovima i shvatiti da bi više dobio kredibiliteta i simpatija da je bio takav nego što nije htio rizikovati i skrivao se iza Lagumdžijinih skuta.
Mislim da još treba pričekati na ovu mladu generaciju od 30-tak godina ne bi li za koju godinu isplivao neki sposoban političar koji bi jednog dana mogao preuzeti ovu funkciju u njenom punom kapacitetu.
Prvi neki postulati bi trebali biti stručnost, pravednost te međunarodno iskustvo. Stručnost - dakle neko ko je stručnjak u svom polju, po mogućnosti pravnik, ekonomista ili bivši diplomata zbog same prirode te pozicije. Pravednost - čvrsti moralni principi koji se ogledaju kroz cijeli život, od odnosa prema okolini i poznanicima do apsolutne nepotkupljivosti. I konačno međunarodno iskustvo - to implicira da se ta osoba ili školovala vani ili usavršavala vani ili sarađivala sa stranim zemljama/kompanijama što automatski znači da govori makar jedan strani jezik, ima kontakte širom regiona, Evrope i svijeta te da je "iživljen" i neće se uvaljivati u svaku moguću delegaciju ne bi li guzica vidjela Beč, Pariz ili London jer ga drugačije nikad ne bi ni vidio.
O ostalim kvalitetama se da raspravljati na nivou ličnih preferencija. Ja sam po ubjeđenju ljevičar i smatram da takva osoba treba biti i na čelu države, pa makar ona bila iz desničarske stranke (evo recimo Bandić je suprotan primjer, nominalno ljevičar koji je bio u SDP-u ali je očito da je to vješto demagoški zamaskirana desnica).
Isto tako, ne treba zanemariti činjenicu i fizičkog izgleda i šarma. Ne možeš očekivati od jednog Borislava Paravca ili Sulejmana Tihića da te zainteresuju i potaknu na nešto jer zaista nisu takvi niti karakterom niti posjeduju odlučnost. Ako izuzmemo Sanaderove malverzacije i lopovluk on bi recimo bio vrlo dobar predsjednik. Odlučan, čvrst, zna sastaviti 5 rečenica bez zamuckivanja i poštapalica i čovjek izgleda evropski reprezentativno. Treba nam rafinirani evropski čovjek koji ne mora svirati klavir i citirati Rielkea ali da makar zna razliku između PSV-a (fudbalski klub) i USB-a (memory stick) te znati osnovne razlike između Franca Kafke i Branka Ćopića.
Kao što je već rečeno, Komšić je obećavao ali je ostao premekan. Trebao je biti oštriji u nekim stavovima i shvatiti da bi više dobio kredibiliteta i simpatija da je bio takav nego što nije htio rizikovati i skrivao se iza Lagumdžijinih skuta.
Mislim da još treba pričekati na ovu mladu generaciju od 30-tak godina ne bi li za koju godinu isplivao neki sposoban političar koji bi jednog dana mogao preuzeti ovu funkciju u njenom punom kapacitetu.
-
bogumil-8
#21 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Bogić Bogićević, Mirza Kušljugić, Jasmin Imamović, Svetlana Cenić, Franjo Komarica, Željko Komšić,....
Trebalo bi se izboriti za promjenu Izbornog zakona, bar za to da postojeće stranke mogu kandidovati koga god žele, a da se o predloženim kandidatima neposredno izjašnjavaju svi državljani BiH i da za Predsjednika BiH bude izabran onaj kandidat koji dobije (relativnu) većinu glasova ukupnog broja važećih glasačkih listića.
Ako bi tako "relativnu većinu" dobio i M. Dodik, ili bilo koji drugi nacionalista, ( jedan od "grobara" BiH i zajedničkog života u BiH) ima da se poštuje!
Trebalo bi se izboriti za promjenu Izbornog zakona, bar za to da postojeće stranke mogu kandidovati koga god žele, a da se o predloženim kandidatima neposredno izjašnjavaju svi državljani BiH i da za Predsjednika BiH bude izabran onaj kandidat koji dobije (relativnu) većinu glasova ukupnog broja važećih glasačkih listića.
Ako bi tako "relativnu većinu" dobio i M. Dodik, ili bilo koji drugi nacionalista, ( jedan od "grobara" BiH i zajedničkog života u BiH) ima da se poštuje!
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#22 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Zasto je Bojan Bajic tako nisko na listi
. Licno mislim da zasluzuje da bude medju prvih 10.
-
pengpeng
#23 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Nema republike, tako da ne moze biti ni presjednika republike.
Nego da zadovoljimo sve strane, nazvacemo BiH "Savezna Republike BiH", dacemo i federaciji naziv republike, a savezna drzava ce da bude iz dvije ravnopravne republike (nesto kao u SFRJ). Kompromis koji donosi republiku (iako saveznu), a i ne negira podjeljenost drzave.
Nego da zadovoljimo sve strane, nazvacemo BiH "Savezna Republike BiH", dacemo i federaciji naziv republike, a savezna drzava ce da bude iz dvije ravnopravne republike (nesto kao u SFRJ). Kompromis koji donosi republiku (iako saveznu), a i ne negira podjeljenost drzave.
-
Geronimo81
#24 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
I za tebe abu hamzu da imas za koga da glasashercegovac_pravi wrote:za autora teme...Možeš li svega ti dodati Tuđmana i Miloševića na ovu listu tako da svi imaju odgovarajući broj opcija??? Hvala unaprijed.
-
Geronimo81
#25 Re: Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine
Hhahah gori od goregpape wrote:Gledam ovu listu i prolaze me trnci. Sta je to BiH Bogu zgrijesila pa nam dade ovakve politicare.