Prag tolerancije ?!?
- uvjek dobar gost
#1 Prag tolerancije ?!?
Gdje je moja granica kao čovjeku? Šta ja sve mogu da podnesem, a pritom da me se ne slomi, a još da i šutim!? Koji je moj prag tolerancije?
O ovoj temi bi volio malo da diskutujemo, kao neki uvod naveo bi skorašnja zbivanja u Francuskoj, naime tamo su mladi na ulicama jer po novom Zakonu u radu mogu biti otpušteni bez obrazloženja nakon dvije godine pripravničkog staža. Ako znamo da je prosječna nezaposlenost tamo oko 11%, ma neka je i 20% al nije.-.. pored svega što im se pruža u Parizu mladi ipak protestuju, ne piju kafe, ne idu u muzeje, galerije, ne hodaju po koncertima (malo banaliziram), oni galame po cesti.
Kod nas mladi ako im popusti tolerancija, spakuju kufere i noga, ovi što su ostali lagano životare, žive od mora do mora ili od 1. Maja do Nove godine, uglavnom pristaju na svašta. Nemaju nekih sadržaja, nemaju ni nekih koncerata, muzej je često zatvoren, galerije su prazne, pune su kladionice i kafane, za skijanje često nemaju para, a planine su blizu, ni na novi bazen ne idu, malo ih je po izletištima, većina nema posla ni sa fakultetom .....................no oni šute, da zaista mladi ni mukajet.
Volio bi da malo diskutujemo zašto je to tako zašto puštamo da nam vrijeme prolazi bez nekog napretka.......... , kad će mo mi tu djecu napraviti, kad u penziju, kad te vikendice sagraditi i auta kupit, gdje su te mogućnosti i što ih nema, kad će klubovi iz naše zemlje igrati Euro takmičenja u fudbalu, kad na "svjetsko", hoće li ikad te vize nam ukinut, do kad ću ja radit ono što moram ( a da nisam pripadnik partija) a ne ono što bi volio i ono za šta sam školu završio....... Do kad ću ja sve to tolerisat, gdje je moj prag tolerancije na stvari koje gledam oko sebe...
Masovne grobnice, genocid, zločince i žrtve da ne spominjem kao konstantu društva u kom živim ili sukob istine i pravde sa jedne strane i laži i nepravde sa druge......
Možda ovo i nije politika, no kod nas itekako jeste, zato nisam postirao ovo u diskusijama već u politici, ako sam pogrješio izvinite !
O ovoj temi bi volio malo da diskutujemo, kao neki uvod naveo bi skorašnja zbivanja u Francuskoj, naime tamo su mladi na ulicama jer po novom Zakonu u radu mogu biti otpušteni bez obrazloženja nakon dvije godine pripravničkog staža. Ako znamo da je prosječna nezaposlenost tamo oko 11%, ma neka je i 20% al nije.-.. pored svega što im se pruža u Parizu mladi ipak protestuju, ne piju kafe, ne idu u muzeje, galerije, ne hodaju po koncertima (malo banaliziram), oni galame po cesti.
Kod nas mladi ako im popusti tolerancija, spakuju kufere i noga, ovi što su ostali lagano životare, žive od mora do mora ili od 1. Maja do Nove godine, uglavnom pristaju na svašta. Nemaju nekih sadržaja, nemaju ni nekih koncerata, muzej je često zatvoren, galerije su prazne, pune su kladionice i kafane, za skijanje često nemaju para, a planine su blizu, ni na novi bazen ne idu, malo ih je po izletištima, većina nema posla ni sa fakultetom .....................no oni šute, da zaista mladi ni mukajet.
Volio bi da malo diskutujemo zašto je to tako zašto puštamo da nam vrijeme prolazi bez nekog napretka.......... , kad će mo mi tu djecu napraviti, kad u penziju, kad te vikendice sagraditi i auta kupit, gdje su te mogućnosti i što ih nema, kad će klubovi iz naše zemlje igrati Euro takmičenja u fudbalu, kad na "svjetsko", hoće li ikad te vize nam ukinut, do kad ću ja radit ono što moram ( a da nisam pripadnik partija) a ne ono što bi volio i ono za šta sam školu završio....... Do kad ću ja sve to tolerisat, gdje je moj prag tolerancije na stvari koje gledam oko sebe...
Masovne grobnice, genocid, zločince i žrtve da ne spominjem kao konstantu društva u kom živim ili sukob istine i pravde sa jedne strane i laži i nepravde sa druge......
Možda ovo i nije politika, no kod nas itekako jeste, zato nisam postirao ovo u diskusijama već u politici, ako sam pogrješio izvinite !
-
kike
Ne možemo praviti nimalo ozbiljnu sociološku analizu, jer si naveo primjer kolijevke demokracije Francuske i nas koji smo u komunističkoj diktaturi istrenirani na poslušnost u strahu od političkog zatvora ili progonstva.
Onda smo demokraciju naglo shvatili kao pljuvanje po svemu, kao ništa nam ne valja, a usput uopće nismo organizirani da mijenjamo ono što zaista ne valja.
Onda smo demokraciju naglo shvatili kao pljuvanje po svemu, kao ništa nam ne valja, a usput uopće nismo organizirani da mijenjamo ono što zaista ne valja.
-
mamica papucarka
pa ne znam bas koliko je Francuska kolijevka demokracije? 
- Fair Life
Spomenuo si Francusku kao "kolijevku demokracije"... sto nije tacno. A o tome gdje je i kolika danas demokracija...kike wrote:Francuska revolucija se desila tamo. Imala utjecaja na cijelu Europu.
od svih savremenih kapitalističkih država Francuska je sigurno vodeća u smislu duha demokracije. Grčka to sigurno nije danas

-
mamica papucarka
pa gledas li ti ovu frku u Francuskoj. Mislim na ove paljevine

-
mamica papucarka
Francuzi muslimanskim zenama zabranili nosenje marama i sl.
Meni svejedno jel neko u tangicama, ili pod maramom. To je demokracija
A ne zabranjivat....
Nego vratite se na temu Gosta... ja spadam u ovu grupu ljudi kojoj je puklo u glavi, pa raspalila preko grane
Meni svejedno jel neko u tangicama, ili pod maramom. To je demokracija
Nego vratite se na temu Gosta... ja spadam u ovu grupu ljudi kojoj je puklo u glavi, pa raspalila preko grane
- danas
francuzi nisu zabranili nosenje marame, vec marame (i sva druga javna vjerska obiljezja, kako islamska tako i hriscanska, jevrejska... i sva ostala) u drzavnim institucijama i drzavnim skolama. samo u tangama takodje ne mozes ici u skolu...
a na ulici i u svojoj kuci mozes nositi sta god hoces... 
potpuno isti zakon (cak mozda i rigidniji) ima i turska...
-
mamica papucarka
a kakve veze ima da neka zena pod maramom dodje u nekakvu drzavnu instituciju
Za mene je prag toleranicije kada jednostvno ne obracamo paznju na takve stvari i to prihvatamo kao neciji nacin zivota.
Ovo sa maramamom je cisto primjer.
A sta kad se zenska nagne, a hlace do pola guze, tangice izvirile... U tom slucaju cisto kontatujem da neko ima finu guzu, ili fine tangice. Sto ne bi tako i drugi.
Ili kad vidim zenu da je lijepo umotana, bas mi bude interesantno.
a Tursku necemo uzet kao demokratsko drutvo
Ovo sa maramamom je cisto primjer.
A sta kad se zenska nagne, a hlace do pola guze, tangice izvirile... U tom slucaju cisto kontatujem da neko ima finu guzu, ili fine tangice. Sto ne bi tako i drugi.
Ili kad vidim zenu da je lijepo umotana, bas mi bude interesantno.
a Tursku necemo uzet kao demokratsko drutvo
- danas
nema veze da li dodje pokrivena u tu instituciju, ali francuzi smatraju da ima veze da li radi ili ne u drzavnoj instituciji i pohadja li ili ne drzavnu skolu osoba koja tako javno iskazuje svoju vjeru... i smatraju da se to treba regulisati, i nisu jedini koji regulisu odjevanje i ponasanje u institucijama... kao sto je recimo muslimanu bitno da se covjek izuje ili zena pokrije kada udje u dzamiju, pa bila ti vjernica ili ne, u dzamiju neces uci -- nece ti biti dozvoljeno da udjes -- u cipelama ili bez marame... i ja smatram da je OK, da dzamija ima pravo da regulise one koji u nju ulaze...
znaci, institucija je ta koja regulise one koji ulaze u tu instituciju, pa bila ta institucija drzava ili dzamija (ili nesto peto i deseto)... da li je OK da se u tangama udje u dzamiju, ili onaj ko rukovodi dzamijom ima neko pravo da regulise one koji u nju ulaze?
a samo sam prokomentarisala neistinitu tvrdnju da su francuzi zenama muslimankama zabranili da nose marame -- to nije tacno, vec je tacno ono sto sam ja navela za posebna mjesta koje drzava regulise; drzavne skole i institucije. na ulici svako moze nositi sta pozeli, od tangi do hidzaba.

znaci, institucija je ta koja regulise one koji ulaze u tu instituciju, pa bila ta institucija drzava ili dzamija (ili nesto peto i deseto)... da li je OK da se u tangama udje u dzamiju, ili onaj ko rukovodi dzamijom ima neko pravo da regulise one koji u nju ulaze?
a samo sam prokomentarisala neistinitu tvrdnju da su francuzi zenama muslimankama zabranili da nose marame -- to nije tacno, vec je tacno ono sto sam ja navela za posebna mjesta koje drzava regulise; drzavne skole i institucije. na ulici svako moze nositi sta pozeli, od tangi do hidzaba.
-
tempora
Francuski rezim je kranje diskutabilan. Kao laik i neko ko ipak sa odredjene distance prati zbivanja u Francuskoj, skeptik sam po pitanju drzavnoga uredjenja samom cinjenicom da Francuskom vlada bijela elita a zastupljenost velikih gradova ( gdje je i koncentracija stranaca najveca) je 10% naprema 90% malih opstina, sto opet ima svoje razloge i posljedice u zavisnosti od toga gdje zivite, kojoj grupaciji pripadate ( iako se ne autohtoni gradjani smatraju i osjecaju Francuzima) i kojoj socijalnoj klasi.Neka me isprave znalci po ovome pitanju ako se varam.
No da ne bih temu skretala u drugome pravcu i pisala o Francuskoj drzavnosti, samo da naglasim da Francuska ima tradiciju revolucije, sto se vidi i po neredima i nacinu ispoljavanja nezadovoljstva stanovnistva u zadnjoj godini dana.
Tu je sustinska razlika mislim, izmedju "nas" i njih, reci cu skromno, spremna da promjenim misljenje ako postoji druga argumentacija.
Kike tvrdi kako smo mi u komunistickoj diktaturi istrenirani na poslusnost a ja se onda pitam sta je sa periodom prije komunisticke diktature?
Sta je sa periodom Austrougarske ili Otomana? Razlika u decenijama i stoljecima?
Granice tolerancije su mozda za svakoga drukcije. Tolerancija jel sama po sebi znaci "podnosljivost" necega, necijeg misljenja, necijeg ponasanja ili sl, ali je ja direktno povezujem sa odstojanjem ili indirektnom interakcijom.
Mozda na nekom mikro nivou, kao individua neces tolerisati neciji nacin ponasanja ili razmisljanja ali ces zato na makro nivou tolerisati sve ili nesto sto nema direktnog ( mozda trenutno) utjecaja na tvoje zivljenje.
Mozda mi, kazem mozda tolerisemo trenutno stanje i uljuljani smo u apatiju jer nam se sistem temelji na korupciji u svim nivoima.
Mozda smo i tolerantni jer smo decenijama uzivali jednu ulogu, ulogu da slijedimo a ne da odlucujemo ( putem glasanja ili potrazivanja prava) o svojoj sudbini i cini nam se da kao pojedinci nista ne mozemo promjeniti.
No da ne bih temu skretala u drugome pravcu i pisala o Francuskoj drzavnosti, samo da naglasim da Francuska ima tradiciju revolucije, sto se vidi i po neredima i nacinu ispoljavanja nezadovoljstva stanovnistva u zadnjoj godini dana.
Tu je sustinska razlika mislim, izmedju "nas" i njih, reci cu skromno, spremna da promjenim misljenje ako postoji druga argumentacija.
Kike tvrdi kako smo mi u komunistickoj diktaturi istrenirani na poslusnost a ja se onda pitam sta je sa periodom prije komunisticke diktature?
Sta je sa periodom Austrougarske ili Otomana? Razlika u decenijama i stoljecima?
Granice tolerancije su mozda za svakoga drukcije. Tolerancija jel sama po sebi znaci "podnosljivost" necega, necijeg misljenja, necijeg ponasanja ili sl, ali je ja direktno povezujem sa odstojanjem ili indirektnom interakcijom.
Mozda na nekom mikro nivou, kao individua neces tolerisati neciji nacin ponasanja ili razmisljanja ali ces zato na makro nivou tolerisati sve ili nesto sto nema direktnog ( mozda trenutno) utjecaja na tvoje zivljenje.
Mozda mi, kazem mozda tolerisemo trenutno stanje i uljuljani smo u apatiju jer nam se sistem temelji na korupciji u svim nivoima.
Mozda smo i tolerantni jer smo decenijama uzivali jednu ulogu, ulogu da slijedimo a ne da odlucujemo ( putem glasanja ili potrazivanja prava) o svojoj sudbini i cini nam se da kao pojedinci nista ne mozemo promjeniti.
- repeater
#14 Re: Prag tolerancije ?!?
ovo je najiskreniji post sto sam ikad procitao na ovom forumu. eto toliko od mene, ne zivim u bosni, tako da ne djelimo ista iskustva. ali zelim ti sve najbolje, premda sumnjam da je to od neke utjehe.uvjek dobar gost wrote:Gdje je moja granica kao čovjeku? Šta ja sve mogu da podnesem, a pritom da me se ne slomi, a još da i šutim!? Koji je moj prag tolerancije?
- Bosanac sa dna kace
u Turskoj na bilo koji univerzitet sem Bosfora osobe zenskog pola ne mogu uc sa maramom ili kapom, a ko hoce moze uc sa bilo kakvim krstom, zvijezdom, kapicom, u minicu pa men se cini i u tangama da mogu!danas wrote:francuzi nisu zabranili nosenje marame, vec marame (i sva druga javna vjerska obiljezja, kako islamska tako i hriscanska, jevrejska... i sva ostala) u drzavnim institucijama i drzavnim skolama. samo u tangama takodje ne mozes ici u skolu...a na ulici i u svojoj kuci mozes nositi sta god hoces...
- Bosanac sa dna kace
jos malo pa se u Truskoj marame nece moc nosti ni na ulici, a u privatnim institucijama kao sto su skole i bolnice takodje je zabranjeno nosit marame!danas wrote: na ulici svako moze nositi sta pozeli, od tangi do hidzaba.
- danas
kako u privatnim?Bosanac sa dna kace wrote:jos malo pa se u Truskoj marame nece moc nosti ni na ulici, a u privatnim institucijama kao sto su skole i bolnice takodje je zabranjeno nosit marame!danas wrote: na ulici svako moze nositi sta pozeli, od tangi do hidzaba.
a rekla sam vec da je zakon u turskoj rigorozniji nego u francuskoj
- Bosanac sa dna kace
Privatnim institucijama koje ne postuju zakon zabrane marame prijeti se zatvaranjem i mnoge su zatvorene ili su upravitelji hapseni i osudjeni!danas wrote:kako u privatnim?Bosanac sa dna kace wrote:jos malo pa se u Truskoj marame nece moc nosti ni na ulici, a u privatnim institucijama kao sto su skole i bolnice takodje je zabranjeno nosit marame!danas wrote: na ulici svako moze nositi sta pozeli, od tangi do hidzaba.
a rekla sam vec da je zakon u turskoj rigorozniji nego u francuskoj
A prije sedmicu dana izbio je jos jedan skandal;jedna uciteljica u Izmiru ne moze se kandidovati za direktoricu skole uprkos cinjenici da ispunjaje sve kriterije za direktoricu,jer pred skolom skida maramu, naime trazi se zabrana marame i van skole, u protivnom prijeti se otkazom!
Ovo je za mene cisti sekluristicki fundamentalizam i terorizam!
- Bosanac sa dna kace
sekularizam ono bjese odvojenost vjere i drzave, jednakost sviju nas, pravo na nosnju kakvu hocemo, nacin zivota kakav hocemo...danas wrote:slazem se... tiranija
bas kao sto po saudijskoj arabiji moras i po ulici da nosas hidzab... pa noso ti se isti ili ne...
a u S. (uh sto mrzim sa dna kace onaj pridjev
- Fair Life
Demokratija je dopusteno ponasanje u okviru vazecih zakona...mama29 wrote:Francuzi muslimanskim zenama zabranili nosenje marama i sl.
Meni svejedno jel neko u tangicama, ili pod maramom. To je demokracijaA ne zabranjivat....
![]()
![]()
![]()
(...)
Ni vise ni manje.
-
vesela
pozdrav uvijek dobrom gostu!....nema te u zadnje vrijeme...cujem da si "javna licnost! na tv...fino, fino...
pitas koji je prag tvoje tolerancije...ja, to mozes znati samo ti, jer ti znas gdje si najtanji i gdje te mogu "polomiti"...
ako dodjes do "praga" znaci da su ti misli zaokupljene onim sto ti smeta, da ne vidis sebe u onom u cemu zivis i, kao svaki mlad covjek osjecas da mora biti neko rjesenje...
kad dodjes do praga, onda moras donijeti odluku : stati iza praga i vjecito traziti nesto, na sta sam ne mozes puno uticati, niti promijeniti, ili preci preko praga, pa se uklapati u ono u cemu zivis i pokusati naci smisao svog zivota...postoji i treca solucija, ti si je vec naveo...skloniti se od praga, spakovati kofere i pokusati organizovati svoj zivot u necem novom...izbor je tvoj...
ja, licno smatram da se "prag" nigdje ne moze izbjeci, ali se negdje moze lakse prekoraciti...na tebi je da poslusas svoju intuiciju i upotrijebis svoj razum i odlucis...ispred ili iza praga...
pitas koji je prag tvoje tolerancije...ja, to mozes znati samo ti, jer ti znas gdje si najtanji i gdje te mogu "polomiti"...
ako dodjes do "praga" znaci da su ti misli zaokupljene onim sto ti smeta, da ne vidis sebe u onom u cemu zivis i, kao svaki mlad covjek osjecas da mora biti neko rjesenje...
kad dodjes do praga, onda moras donijeti odluku : stati iza praga i vjecito traziti nesto, na sta sam ne mozes puno uticati, niti promijeniti, ili preci preko praga, pa se uklapati u ono u cemu zivis i pokusati naci smisao svog zivota...postoji i treca solucija, ti si je vec naveo...skloniti se od praga, spakovati kofere i pokusati organizovati svoj zivot u necem novom...izbor je tvoj...
ja, licno smatram da se "prag" nigdje ne moze izbjeci, ali se negdje moze lakse prekoraciti...na tebi je da poslusas svoju intuiciju i upotrijebis svoj razum i odlucis...ispred ili iza praga...
-
mamica papucarka
u dzamiju ulaze vjernici.danas wrote:nema veze da li dodje pokrivena u tu instituciju, ali francuzi smatraju da ima veze da li radi ili ne u drzavnoj instituciji i pohadja li ili ne drzavnu skolu osoba koja tako javno iskazuje svoju vjeru... i smatraju da se to treba regulisati, i nisu jedini koji regulisu odjevanje i ponasanje u institucijama... kao sto je recimo muslimanu bitno da se covjek izuje ili zena pokrije kada udje u dzamiju, pa bila ti vjernica ili ne, u dzamiju neces uci -- nece ti biti dozvoljeno da udjes -- u cipelama ili bez marame... i ja smatram da je OK, da dzamija ima pravo da regulise one koji u nju ulaze...
U drzavne institucije i skole dolaze i vjernici i ateisti.
Nema logike sto bi se bilo sta zabranjivalo.
-
mamica papucarka
Pa ko je rekao da je Saudijska Arabija, ili Turska demokratska zemljadanas wrote:slazem se... tiranija
bas kao sto po saudijskoj arabiji moras i po ulici da nosas hidzab... pa noso ti se isti ili ne...
Govorimo o Francuskoj, jer je ko biva drzava koja se istice demokrtskim uredjenjem.
Mislim da u cisto demokratskom drustvu nikome ne bi trebalo biti vazno jesi li ti pod maramom, sa krstom oko vrata, go, samo u tangicama....
Jednostavno se mora prihvatiti da smo svi razliciti, imamo razlicita uvjerenja, nacine zivota... I sve je to ok dok nekoga ne pocnes terorisati svojim ubjedjenjima. Onda se daje otkaz na poslu. A ne to da nekome bude razlog da ti da otkat to sto ti nosis maramu na glavi, ili imas lancic sa krstom oko vrata.
Nije mi uredu ako zena koja je muslimanka, a ako njena vjera propisuje nosenje marame, ne moze raditi u drzavnoj instituciji, jer ista ne dozvoljava nikakva nacionalna obiljezja.
Kako za Francusku, tako za Tursku, Arabiju i sl.
-
Harrys
Mama,bilo bi dobro da se malo bolje informises prije nogo sto iznosis neke informacije,koje su u stvari dezinformacije.mama29 wrote:Francuzi muslimanskim zenama zabranili nosenje marama i sl.
Meni svejedno jel neko u tangicama, ili pod maramom. To je demokracijaA ne zabranjivat....
![]()
![]()
![]()
Francuska nije zabranila nosenje marama, zenama.
Francuska je zabranila nosenje vjerskih simbola svih konfesija i to samo djeci i to samo u drzavnim skolama.Nikakva zabrana nije donesena za fakultete jer tamo ne idu djeca.