Poziv na razum

JThomas

#26 Re: Poziv na razum

Post by JThomas »

klif wrote:Neki Bosanci i Hercegovci će, po svom starom dobrom običaju, svom snagom udariti jedan na drugog da bi iskazali svoju bezgraničnu odanost stranim državama i gospodarima. Bijedno.
svaka čast :thumbup: :bih:
WizzardFromBOZ

#27 Re: Poziv na razum

Post by WizzardFromBOZ »

pozivanje na razum u bosni je crni humor.
laku noć

#28 Re: Poziv na razum

Post by laku noć »

Mislim a i nadam se da se ovaj put neće destiti ništa strašno,jer ti koji "reaguju" u ovakvim situacijam a to su nazovi "huligani i navijači" neće praviti pizdarije jer to policija očekuje.Oni "djeluju" kad se tome niko ne nada,a sad valja "stisnuti" pa udariti na policiju a oni nemaju šta "stisnuti "
Jara

#29 Re: Poziv na razum

Post by Jara »

Svašta kod nas...uz sve jade još se i ovim moramo baviti ... :-)
valterbranisarajevo

#30 Re: Poziv na razum

Post by valterbranisarajevo »

Bešlić pozvao navijače

Dostojanstveno popratiti utakmicu Hrvatska-Turska

U povodu sutrašnje nogometne utakmice između Hrvatske i Turske, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić pozvao je navijače i građane da najavljenu utakmicu poprate dostojanstveno i bez incidenata.

Bešlić je izrazio nadu kako će pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije poduzeti sve zakonom dopuštene mjere kako se ne bi ponovilo narušavanje javnog reda i mira, kao 2006. godine, kada se igrala utakmica između Hrvatske i Brazila.

(FENA)

Pokažimo cijeloj BiH i svijetu da Mostar više nije grad slučaj

"Mostarski Gradski odbor SDP-a BiH poziva građane Mostara da danas prije, za vrijeme i poslije utakmice između nogometnih reprezentacije Hrvatske i Turske pokažu cijeloj bh. i međunarodnoj javnosti da Mostar više nije grad slučaj i da se u svim dosadašnjim neredima radilo o istoj grupi izgrednika koji, iz nekih nama nepoznatih razloga, ostaju stalno nekažnjeni", stoji u priopćenju iz spomenutog odbora.

"Mostar je perspektivan turistički grad i privredni centar regije, pa, kao takav, ne zaslužuje da se i dalje u domaćim i međunarodnim medijima spominje isključivo u negativnom kontekstu u povodu sportskih manifestacija jer to dugoročno šteti bržem ekonomskom oporavku grada, a samim tim i svim njegovim građanima", stoji u priopćenju iz mostarskoga Gradskog odbora SDP-a BiH.

(FENA)

:thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Poziv na razum

Post by Truba »

nadam se da će sve proći OK
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#32 Re: EP26 ... 1/4 ... Hrvatska - Turska

Post by mIRCerka »

strashan komentar sa drugog foruma
Evo rekao bih nekoliko rijeci u vezi ove utakmice....
ZA KOGA NAVIJATI....

Pa ja licno simpatisem Hrvatsku reprezentaciju , igraju lijepo , jako , i napadacki , znaci ono sto svaki gledalac zeli.
Turska isto tako , znaci podjednaki su slican stil igre imaju...
E sad bih neko rekao , ja cu za Tursku jer sam Bosanac i musliman...
I ja sam Bosanac i musliman.Meni ce biti svejedno ko ce ici naprijed , Hrvatska ili Turska ..
Ja nemam nista od Turske , a takode ni od Hrvatske . Ipak sa Hrvatima me veze mnogo godina zajednickog zivota , a sa Turskom nista .
Tako da mi je svejedno ko ide dalje po fudbalskom znanju posto su obije reprezantacije SUPER , na stranu sto se radi o katolicima i muslimanima , ali ne zaboravimo ne zive samo muslimani u Turskoj a ni katolici u Hrvatskoj.
Neka pobijedi fudbal a poslije neka piju skupa svi zajedno sto ce se i dogoditi ja mislim.
Mnogo pozdrava za sve
mostarac

#33 Re: Poziv na razum

Post by mostarac »

cogni wrote:
SiSaJuMe wrote:Da je narod razuman nebi im trebali ovi pozivi,... Nemrdaj iz kuce i makni se sa prozora,. Proci ce valjda i tak petak.,,,
Nema to veze sa narodom. Remecenje javnog reda i mira je vrlo ozbiljan prekrsaj i policija bi morala da radi svoj posao, a kasnije i pravosudje. Nazalost, vrlo je upitno da li ce policija reagirati kako treba, dok je skoro sigurno da pravosudje nece.
nakon sto je poslije proslih nereda podpredsjednik federacije huligane obilazio u bolnici i zelio im brz oporavak, umjesto teskih patnji, onda se ne trebamo cuditi sto nam se ovo desava i sto ce nas ovo masno kostati i sto bacamo novac na idiote koji umjesto u zatvoru vode masa na ulicama. Dakle kad celni ljudi federacije obilaze te huligane sta drugo ocekivati nego da oni to isto ponove. I
tek_stigla

#34 Re: Poziv na razum

Post by tek_stigla »

Na veliku zalost...izgleda da za vecinu ovaj EURO ne znaci SPORT nego NACIONALIZAM....
Kad su to huligani imali razuma,pa da ga imaju ne bi bili huligani?
mIRCerka

#35 Re: Poziv na razum

Post by mIRCerka »

tek_stigla wrote:Na veliku zalost...izgleda da za vecinu ovaj EURO ne znaci SPORT nego NACIONALIZAM....
Na veliku zalost, zaista. I onda kad odes na neku domacu utakmicu, neki od takvih navijaca kojima je politika prva, pocnu ti nesto pricati o tehnici i igri, a tebi dodje da ga uhvatis za vrat i tresnes od zid jer na EURU on gleda boje zastave i krvna zrnca, a ne 22 lika na terenu koji ginu za jednom loptom.
:(
Ashrafieh

#36 Re: Poziv na razum

Post by Ashrafieh »

valterbranisarajevo wrote: Prema informacijama kojima raspolaže portal bljesak.info, neredi u Mostaru već su isplanirani, a do eskalacije sukoba moglo bi doći i susjednim mjestima. Đonko je tek potvrdio kako je utakmica Hrvatske i Turske u Beču događaj od visokog rizika u BiH te da postoji opravdana bojazan za eskalacijom sukoba.
Podsjetimo, kako su neredi između "navijača" za vrijeme "Eura 2008" već zabilježeni u susjednoj BiH, a najgore je bilo nakon utakmice Hrvatske i Njemačke, kad su jake policijske snage u posljednji trenutak spriječile kontakt navijača sa zapadne i istočne strane Mostara. Ipak, policija se najviše boji reprize "navijačkog" ludila nakon utakmice Hrvatske i Brazila na Svjetskom prvenstvu. U neredima 13. lipnja 2006. godine od metka je stradao slučajni prolaznik Omar Torlo.
A kako bi bilo da zabrane točenje alkohola večeras po kafićima u mjestima gdje bi moglo doći do konflikta?
valterbranisarajevo

#37 Re: Poziv na razum

Poziv na razum je upućen navijačima. Za huligane postoje druge metode.

Poziv na razum nije upućen sa ciljem da se određuje ko će za koga navijati, nego je upućen sa željom da ne bude divljanja poslije utakmice. Ako se to postigne i to je veliki uspjeh. Zašto?

Zato što se borba protiv huliganstva i nasilja mora voditi sistemski, a ne kampanjski kako se to kod nas radi, pred same sportske događaje "visokog rizika". Da je situacija drugačija ne bi se o ovome ni pisalo..
Ashrafieh

#38 Re: Poziv na razum

Post by Ashrafieh »

Timotije wrote:Ja sam u dosadasnjem dijelu prvenstva navijao za Hrvatsku, Tursku,Svedsku, Italiju...
Niti za jedne, ni priblizno, onako kao kad igra BiH, ali za Hrvatsku nekako ponajzesce. Ja zaista nemam problema sa Hrvatima, iako znam da pojedini Hrvati imaju problem sa mnom (uglavnom zbog mog pogresnog konfekcijskog broja).
E sad, da zbog nacionalistickih majmuna iz moje drzave, pocnem mrziti prve komsije i navijati protiv njih, necu!
U Hrvatskoj je, za razliku od Srbije, i u najcrnja vremena krivouste budale, bilo uvijek dovoljno postenih i iskrenih ljudi i stranaka, zbog koje tu zemlju i da hocu, ne mogu mrziti.
Drugi je padez to sto Jozo iz zapadnog Mostara, svoje hrvatstvo, dokazuje metkom prema drugoj obali. To je nasa surova zbilja i to vise niko, na zalost, ne promijeni!
Ovaj problem nemaju ni Hrvati ni Turci koji žive u drugim zemljama i znam neke koji će
večeras zajedno gledati utakmicu, jedni obučeni u kockice, a drugi u crvene Türkiye dresove.
Čak sam vidjela i jedan automobil koji na lijevim vratima ima zakačenu hrvatsku, a na drugim
tursku zastavu. Zaista ne kontam šta se ovo sve ima ticati Bosanaca
klixober

#39 Re: Poziv na razum

Post by klixober »

Muka mi je od ove teme.Dabogda svi koji navijaju za drugu reprezentaciju osim bh dobili degeneka od policije.I turski i hrvatski navijaci,nadam se da ce dobiti dobrih batina ako krenu praviti nerede.
Samo je jedna reprezentacija vrijedna navijanja :bih:
mostarac

#40 Re: Poziv na razum

Post by mostarac »

ja nigdje nisam rekao da sam za razvaljivanje i sve one koji se bave tim stvarima bi prvo neselektivno degenecio ma s koje strane da dolaze, a onda ih trpao u zatvore i na prisilni rad i to na duze vrijeme pa nek tamo korisno trose svoj visak energije. Dakle ja sam za policijsku represiju nad huliganima i ne smetaju mi ljudi koji navijaju za hrvatsku
Eborg

#41 Re: Poziv na razum

Post by Eborg »

Danas u Zenici vidim ljude shetaju u turskim i hrvatskim majicama/dresovima i nikom nishta.Na istom shtandu dres Olica,majica Turkiye,Barbarezov dres u reprezentaciji i shalovi Chelika,repke,Hajduka,Dinama...

Mislim da se situacija vjeshtachki natezhe u mjestima poput Mostara,Kiseljaka i sl.Da se nije digla ovolika prashina ne bi ni upola frke bilo koliki je sad dosegla potencijal...
Risto Kuglarić

#42 Re: Poziv na razum

Post by Risto Kuglarić »

Eborg wrote: Mislim da se situacija vjeshtachki natezhe u mjestima poput Mostara,Kiseljaka i sl.Da se nije digla ovolika prashina ne bi ni upola frke bilo koliki je sad dosegla potencijal...
apsolutno se slažem. Čak i da nije bilo napetosti dovoljno je da se u medijima ko usput ničim izazvano spomene nasilje, pa da nabrijavanje lagano krene. I ko nije razmišljao na taj način - počeće, kako se atmosfera elektriše, mediji će sve više pričati o tome i ne možeš se iščupat iz tog začaranog kruga.
zastoqsviram

#43 Re: Poziv na razum

Post by zastoqsviram »

ma cim se digla ovolika dreka nista od sr.nja, i to je dobro, moglo bi postati obrazac za kako dalje...
valterbranisarajevo

#44 Re: Poziv na razum

Poziv navijačima da dostojanstveno prate utakmicu Hrvatska - Turska

U Vitezu su predstavnici HDZ-a, Stranke za BiH, SDA i Evropske ekološke stranke sa međustranačkog sastanka, kojem su prisustvovali i načelnik opštine Vlado Alilović i predsjedavajućeg Opštinskog vijeća Muharem Grabus, pozvali ljubitelje sporta na fer i korektno navijanje tokom predstojećih utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva."Sve navijače i ljubitelje sporta i sportskih takmičenja pozivamo na korektno navijanje bez pokazivanja želje i namjere da bilo ko bude provociran", navodi se u saopštenju kolegijuma Opštinskog vijeća Vitez.Od policije je zatraženo da se, radi izbjegavanja sukoba, maksimalno angažuje i na primjeren način spriječi dolazak navijača izvan opštine Vitez, te navedeno da bi trebalo spriječi nastanak bilo kakvih neželjenih incidenata.
valterbranisarajevo

#45 Re: Poziv na razum

Navijači, navijajte bez nasilja!

U povodu večerašnje nogometne utakmice na Europskom nogometnom prvenstvu između Hrvatske i Turske, Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak poziva sve navijače na maksimalnu suzdržanost od incidenata, stoji u HKD-ovu priopćenju za javnost.

"Ožalošćeni smo činjenicom da neke navijačke skupine unaprijed najavljuju nasilje, što nema nikakve veze sa sportskim duhom. Nažalost, ima onih kojima je cilj izazivati nerede, a utakmica im je samo povod za to.

Lako je napraviti zlo, ali treba voditi računa o njegovim posljedicama. Jedan incident može pokvariti puno toga što se uradilo na prevladavanju ratnih rana i izgradnji međusobnog povjerenja.

Stoga, još jednom sve navijače molimo - navijajte u sportskome duhu i bez nasilja", stoji u Napretkovom priopćenju.

(FENA)
karanana

#46 Re: Poziv na razum

Post by karanana »

moze li mi iko reci koje to "navijacke skupine pozivaju i unaprijed najavljuju nasilje"?
zlatiborka

#47 Re: Poziv na razum

Post by zlatiborka »

karanana wrote:moze li mi iko reci koje to "navijacke skupine pozivaju i unaprijed najavljuju nasilje"?
I mene to zanima i bilo je neke price da neki mocnici (politicari ili tajkuni) stoje iza ovih agresivnih grupa. Ko su oni, zasto se javno ne prozovu ako policija ima tacna saznanja?

Ili se ceka na rasplet dogadjaja, pa ce poslije reci da su znali to i to...., samo da se ne desi nepopravljiva steta i da ne bude kasno.....
mIRCerka

#48 Re: Poziv na razum

Post by mIRCerka »

zlatiborka wrote:
karanana wrote:moze li mi iko reci koje to "navijacke skupine pozivaju i unaprijed najavljuju nasilje"?
I mene to zanima i bilo je neke price da neki mocnici (politicari ili tajkuni) stoje iza ovih agresivnih grupa. Ko su oni, zasto se javno ne prozovu ako policija ima tacna saznanja?

Ili se ceka na rasplet dogadjaja, pa ce poslije reci da su znali to i to...., samo da se ne desi nepopravljiva steta i da ne bude kasno.....
Talovi su zamrsheniji od paukove mreze u tome...
palermo

#49 Re: Poziv na razum

Post by palermo »

Risto Kuglarić wrote:
Eborg wrote: Mislim da se situacija vjeshtachki natezhe u mjestima poput Mostara,Kiseljaka i sl.Da se nije digla ovolika prashina ne bi ni upola frke bilo koliki je sad dosegla potencijal...
apsolutno se slažem. Čak i da nije bilo napetosti dovoljno je da se u medijima ko usput ničim izazvano spomene nasilje, pa da nabrijavanje lagano krene. I ko nije razmišljao na taj način - počeće, kako se atmosfera elektriše, mediji će sve više pričati o tome i ne možeš se iščupat iz tog začaranog kruga.
Netačno, ili drugim riječima može biti da to tako izgleda iz vaše sarajevske perspektive, iz mostarske perspektive, ja samo mogu reći da sam sretan što se ovoliko buke diglo,i što je policija tu. Ne da mi se sada elaborirati razloge što je to tako.......mnogo ih je, al neka policije ........želim joj sve sreću danas................
jefferson

#50 Re: Poziv na razum

Post by jefferson »

Eborg wrote:Danas u Zenici vidim ljude shetaju u turskim i hrvatskim majicama/dresovima i nikom nishta.Na istom shtandu dres Olica,majica Turkiye,Barbarezov dres u reprezentaciji i shalovi Chelika,repke,Hajduka,Dinama...

Mislim da se situacija vjeshtachki natezhe u mjestima poput Mostara,Kiseljaka i sl.Da se nije digla ovolika prashina ne bi ni upola frke bilo koliki je sad dosegla potencijal...
I meni se cini da se ovo dize vjestacki!
Locked