Tribun wrote:test01 wrote:Kako izvuci covjecanstvo iz ralja neoliberalnog kapitalizma?
Kako omoguciti radniku da bude placen za svoj rad?
Kako smanjiti razliku izmedju bogatih i siromasnih koja je sve veca?
Kako spasiti prirodu i zemlju od globalnog zatopljenja i unistenja?
Kako omoguciti svima pristup barem osnovnoj zdravstvenoj zastiti?
Na kraju,kako spasiti covjecanstvo od 3.svjetskog rata?
Odgovor je u naslovu.
Ne komunizam al nesto izmedju slicno vizijama lenina manje stalinove.
Posve je smijesno vjerovati da se covjecanstvo moze izvuci iz ralja neokapitalizma! Socijalizam je bio opcija da nije zazivjeo u Staljinovoj Rusiji. Razvoj tehnologije ce smanjivati radna mjesta. Valja reci da nove clanice EU predstavljaju plodno tlo za jeftinu radnu snagu sto ce rezultirati nezadovoljstvom radnicke klase u vioskorazvijenim zapadnoevropskim zemljama ( slucaj NOKIE u Njemackoj). Spas od globalnog zagrijavanja nema, jer ono je rezultat sjece tropske sume i isparavanja plinova koji nagrizaju oznoski omotac - spasiti prirodu znacilo bi odreci se profita. Covjek nije vjecan i nema svijest da iza sebe treba ostaviti zemlju na kojoj ce i poslije njega teci zivot. Pristup zdrastvenoj zastiti - eh, svakako je tjesno na planeti Zemlji. Ne ide u prilog da broj njenih stanovnika raste. Crni se narod u Africi sistemski ubija gladju i sidom. Uostalom, Treci svjetski rat je vec u toku, samo ga tako ne imenujemo.
Ja nisam utopsita. Ovo je apokalipticno vrijeme i nadam se, samo za sebe, da cu svoj vijek na zemlji provesti bez vecih muka, a sta ce biti poslije - hocu li ista znati kada odem na psoljednju veceru sa crvima ili ce cestice moje duse lebdjeti kosmickim predjalima ostaje mi da vidim ili pak (ne)vidim kada, kako bi to moj narod rekao, Azrail dodje po svoje!