Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
-
oldplague
#426 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
O boooožeeeee....

-
dallton
#427 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
pici wrote:Ode Bajden al osta -bosanska merhametli dušHa......TOOOOOOOO HAZIMAGA![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Bosna i Hercegovina
Bajdenu dunum zemlje na poklon
Hazim Imamović: "imam jedan komad od 15 dunuma, više zemlje nemam, da izabere u to 15 dunuma sebi dunum zemlje gdje on god želi. I volio bih tog čovjeka vidjeti na našim prostorima. Nek napravi jednu vikendicu, nek radi šta hoće, ja sam to njemu halalio![]()
i
22.05.2009
Hazim Imamović iz Olova u srednjoj Bosni, inspirisan porukama američkog potpredsjednika u Parlamentu BiH, odlučio je pokloniti Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) komad svoje zemlje za vikendicu ili za nešto drugo. Hazim ne radi ali, kako kaže, Bajden mu je nekako prirastao srcu i bez obzira hoće li prihvatiti parcelu, ona će uvijek biti "Bajdenova".
Autor: Kadir Plećan
Posjeta američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena Bosni i Hercegovini, osim jasne političke poruke, ostaće vjerovatno upamćena i po neobičnom gestu jednog običnog bosanskog čovjeka. Hazim Imamović iz Olova odlučio je, naime, američkom potpredsjedniku Bajdenu pokloniti dunum zemlje u svojim rodnim Bakićima.
Ovaj 52-godišnjak bez zaposlenja upravo na ovoj parceli pored magistralnog puta Tuzla – Sarajevo priča nam o ovoj svojoj iskrenoj namjeri:
Taj mi je čovjek nešto legao na srce. I kada su rekli da će da dođe u Sarajevo, ja nisam mogao do njega doći, ali sam sve saslušao fino, njegove izjave i ono, i to mi je toliko leglo na srce.
„Taj mi je čovjek nešto legao na srce. I kada su rekli da će da dođe u Sarajevo, ja nisam mogao do njega doći, ali sam sve saslušao fino, njegove izjave i ono, i to mi je toliko leglo na srce. I onda sam se omišljao šta tom čovjeku da uradim, da i ja nešto... Onda sam se odlučio, imam jedan komad od 15 dunuma, više zemlje nemam, da izabere u to 15 dunuma sebi dunum zemlje gdje on god želi. I volio bih tog čovjeka vidjeti na našim prostorima. Nek napravi jednu vikendicu, nek radi šta hoće, ja sam to njemu halalio i to mu poklanjam iz svog srca.“
Hazim Imamović
Hazim Imamović ne zna hoće li se njegova želja da lično upozna potpredsjednika ostvariti, ne zna također stoje li na putu ostvarenja njegove nakane zakonske prepreke, ali zna da on i njegova porodica dio svog skromnog imanja već smatraju vlasništvom ovog visokog američkog dužnosnika:
„Sinovi i žena, svi su zadovoljni. Kažu: ’Mi stojimo iza tebe, mi poklanajamo - i ne znam šta da bi se sutra desilo, on ima dunum zemlje među tih 15 dunuma.’ Pa slušaj, svakom poštenom čovjeku ja bih to dao. Ima njih još dosta, ali ne mogu nekako da to svoje mišljenje, politiku realizuju u svijetu. A bez američke podrške nemamo mi budućnosti u BiH. Ali me povuklo to što je on iskren, realan čovjek - i da nam je, bogdo, u svijetu još takvih ljudi.“
Bez obzira da li je želja običnog bosanskog čovjeka da za svog komšiju ima američkog potpredsjednika ostvariva, ovaj gest zapravo je znak zahvalnosti za pomoć u nastojanju da Hazim Imamović i svi Bosanci i Hercegovci žive u zemlji koja će biti dio evropske porodice, u zemlji u kojoj ima mjesta za sve, posebno eto za one koji svojim angažmanom otvaraju vrata svjetlijoj budućnosti:
„On je naš komšija, on je naš prijatelj i veliki je prijatelj Bosni i Hercegovini.“
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#428 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Eto nam novi trzisni centar sa benzinskom pumpom.dallton wrote:pici wrote:Ode Bajden al osta -bosanska merhametli dušHa......TOOOOOOOO HAZIMAGA![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Bosna i Hercegovina
Bajdenu dunum zemlje na poklon
Hazim Imamović: "imam jedan komad od 15 dunuma, više zemlje nemam, da izabere u to 15 dunuma sebi dunum zemlje gdje on god želi. I volio bih tog čovjeka vidjeti na našim prostorima. Nek napravi jednu vikendicu, nek radi šta hoće, ja sam to njemu halalio![]()
i
22.05.2009
Hazim Imamović iz Olova u srednjoj Bosni, inspirisan porukama američkog potpredsjednika u Parlamentu BiH, odlučio je pokloniti Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) komad svoje zemlje za vikendicu ili za nešto drugo. Hazim ne radi ali, kako kaže, Bajden mu je nekako prirastao srcu i bez obzira hoće li prihvatiti parcelu, ona će uvijek biti "Bajdenova".
Autor: Kadir Plećan
Posjeta američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena Bosni i Hercegovini, osim jasne političke poruke, ostaće vjerovatno upamćena i po neobičnom gestu jednog običnog bosanskog čovjeka. Hazim Imamović iz Olova odlučio je, naime, američkom potpredsjedniku Bajdenu pokloniti dunum zemlje u svojim rodnim Bakićima.
Ovaj 52-godišnjak bez zaposlenja upravo na ovoj parceli pored magistralnog puta Tuzla – Sarajevo priča nam o ovoj svojoj iskrenoj namjeri:
Taj mi je čovjek nešto legao na srce. I kada su rekli da će da dođe u Sarajevo, ja nisam mogao do njega doći, ali sam sve saslušao fino, njegove izjave i ono, i to mi je toliko leglo na srce.
„Taj mi je čovjek nešto legao na srce. I kada su rekli da će da dođe u Sarajevo, ja nisam mogao do njega doći, ali sam sve saslušao fino, njegove izjave i ono, i to mi je toliko leglo na srce. I onda sam se omišljao šta tom čovjeku da uradim, da i ja nešto... Onda sam se odlučio, imam jedan komad od 15 dunuma, više zemlje nemam, da izabere u to 15 dunuma sebi dunum zemlje gdje on god želi. I volio bih tog čovjeka vidjeti na našim prostorima. Nek napravi jednu vikendicu, nek radi šta hoće, ja sam to njemu halalio i to mu poklanjam iz svog srca.“
Hazim Imamović
Hazim Imamović ne zna hoće li se njegova želja da lično upozna potpredsjednika ostvariti, ne zna također stoje li na putu ostvarenja njegove nakane zakonske prepreke, ali zna da on i njegova porodica dio svog skromnog imanja već smatraju vlasništvom ovog visokog američkog dužnosnika:
„Sinovi i žena, svi su zadovoljni. Kažu: ’Mi stojimo iza tebe, mi poklanajamo - i ne znam šta da bi se sutra desilo, on ima dunum zemlje među tih 15 dunuma.’ Pa slušaj, svakom poštenom čovjeku ja bih to dao. Ima njih još dosta, ali ne mogu nekako da to svoje mišljenje, politiku realizuju u svijetu. A bez američke podrške nemamo mi budućnosti u BiH. Ali me povuklo to što je on iskren, realan čovjek - i da nam je, bogdo, u svijetu još takvih ljudi.“
Bez obzira da li je želja običnog bosanskog čovjeka da za svog komšiju ima američkog potpredsjednika ostvariva, ovaj gest zapravo je znak zahvalnosti za pomoć u nastojanju da Hazim Imamović i svi Bosanci i Hercegovci žive u zemlji koja će biti dio evropske porodice, u zemlji u kojoj ima mjesta za sve, posebno eto za one koji svojim angažmanom otvaraju vrata svjetlijoj budućnosti:
„On je naš komšija, on je naš prijatelj i veliki je prijatelj Bosni i Hercegovini.“
![]()
i jos da proglasimo taj dunum americkom teritorijom, pa im dadnemo jos jedan, pa jedan po jedan i gotovo proglasit ce nas 51 drzavom ili bar vezanom teritorijom, svi cemo biti amerikanci + nesto, i rijesili smo sve nase prepirke
-
dallton
#429 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
U vasem komsiluku otvara se novi "MacHamzaga - americko a nase : neprocjenjivo"
-
Virtu4l
#430 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Ali je originalan, nema sta. 
-
BaileyS
#431 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Gledam veceras neki serijal o ekstremnoj desnici u Evropi, od Italije, Belgije, Njemacke, Austrije, Francuske pa do istocno evropskih zemalja Madjarske, Ceske, Bugarske, Rumunije gdje imaju i svoje uniformisane jedinice.
Gledam i kontam, neka nam Bog pozivi USA i jevrejski lobi u svijetu.
btw...interesantno, kad na kraju ofarbase kartu Evrope da pokazu u kojim to zemljama ekstremna desnica jaca, samo osta da se bijeli Balkan, ove zemlje koje nisu usle u EU.
btw...interesantno, kad na kraju ofarbase kartu Evrope da pokazu u kojim to zemljama ekstremna desnica jaca, samo osta da se bijeli Balkan, ove zemlje koje nisu usle u EU.
-
oldplague
#432 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Nije to zato što kod nas ekstremna desnica ne jača (pa ovdje je to dominantna politička snaga), već zato što nas i ne obuhvataju svojim analizama. Mi smo, naime, posve nevažni.BaileyS wrote:Gledam veceras neki serijal o ekstremnoj desnici u Evropi, od Italije, Belgije, Njemacke, Austrije, Francuske pa do istocno evropskih zemalja Madjarske, Ceske, Bugarske, Rumunije gdje imaju i svoje uniformisane jedinice.
-
etovidis
#433 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
osa wrote:Jedan jako dobar tekst.
Što je ostalo iza Bidena ?
Povijesni posjet“, „Snažne poruke“, „Jasni signali“, „Podrška europskom putu BiH“, tim su ispraznim sintagmama domaći političari opisivali posjet američkog potpredsjednika Josepha Bidena Bosni i Hercegovini.
Svatko od njih u javnosti je nastojao prikazati kako riječi američkog potpredsjednika korespondiraju upravo s njihovim viđenjem budućnosti BiH.
Dodik je tako izrazio zadovoljstvo zbog Bidenove podrške Daytonskom sporazumu i Republici Srpskoj, Bakir Izetbegović je razumio da je Biden upro prstom u srpski entitet kao kočničare države, hrvatski političari su u Bidenovom posjetu vidjeli podršku Amerike ustavnim reformama koji će omogućiti institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH s druga dva naroda- ili kraće: treći entitet.
Sada kada je Biden otišao mora se iznova postaviti pitanje, a što je novo BiH, donio njegov posjet ? Odgovor je - ništa. Imali li nova američka administracija, novi pristup prema Bosni i Hercegovini, drugačiji od daytonskog ? Odgovor i na to pitanje je, također, razočaravajući - nema.
Novo je jedino to što je majka ( Demokarti), nakon toliko godina odlučila obići svoje debilasto čedo, za koje Bushove Republikance nije bilo odveć briga, jer nije njihovo.
Bidenova glavna poruka nije bila da je Dayton ozakonio ratna osvajanja, etničko čišćenje, da je generator sukoba u zemlji, da je BiH zbog Daytona skupa, nefunkcionalna i podijeljena država, i da se takva kakva je, da bi opstala, postala normalna i funkcionalna država, mora osloboditi daytonskog okova. Iluzorno je i bilo očekivati od američkih Demokrata, koji su BH napravili takvom kakva je da sada kažu- oprostite pogriješili smo.
Nova američka administracija ne želi otvarati pandorinu kutiju. Ona ostaje privržena daytonskim gabaritima tri u dva. To je potvrdio i Biden naglašavajući kako dvoentitetska BiH nije problem, već „nacionalistička retorika koja razara povjerenje i državu“. Kao kad teta u vrtiću, nakon pauze za kavu, dođe među djecu, koja su se posvađala jer je jednom djetetu dala jednu igračku, dok je drugo dvoje djece dobilo drugu igračku. Pa umjesto da im obeća da će svi dobiti igračku ili će se s jednom igračkom igrati svi, prijekornim glasom ih upozori: "Djeco takva retorika odmah mora prestati".
Nema odcjepljenja RS, Bidenova je poruka djetetu Srbinu, prestanite pričati o ukidanju RS, poruka je bošnjačkom djetetu, a hrvatskom djetetu, kao najmanjem i najtišem Biden nije rekao ništa, kao da ga i nema. Ono se može igrati s igračkom, ako mu je ponekad da jače bošnjačko dijete.
Amerikanci zapravo žele napraviti sitne popravke na Daytonu i reći uspjeli smo završiti posao, sada imamo „mirnu Bosnu“ na putu za EU i NATO.
Bidenov posjet BiH neodoljivo podsjeća i na završnu scenu iz filma "Ničija zemlja", nagrađenog američkim Oscarom, kada svjetski mirovnjaci nakon spektakularne akcije razdvajanja zaraćenih strana odlaze, a iza njih, onaj nesretnik, kojeg su tobož spasili, ostaje ležati na odskočnoj mini.
Dobar tekst; mozda previse pesimistican ali uglavnom istina.
Dobro je sto je Biden dosao, ali buducnost BiH je na kraju ipak do nas.
- mark II
#434 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Greška, prika, Bošnjaci moraju tražiti svoja prava a ne odricati ih se. Meni ne treba mjesto u kojem će majka, supruga i kćer ubijenog Srebreničana morati oprostiti ubici svoga djeteta, muža i oca, zarad takvog zajedničkog života - to je bolesno na kraju krajeva. Nisi razumio moj post. Bošnjačka politika je ..rvinjska, nažalost, naročito SDA-ovska, a naročito otkako je Dodin potrčko Tihi došao do izražaja. Zašto ga Ameri guraju nego da što bezbolnije završe ukidanje Bošnjaka. Velim, nama trebaju biti uzor Jevreji, ne u onome što rade Palestincima i na način na koji su koncipirali Izrael, ali svakako u domenu poštivanja vlastitih žrtvi (naročito onih ubijenih u masovnim istrebljenjima; slično se desilo Bošnjacima na području "boljeg entiteta"). Odakle ovoliko koordiniranih akcija (vize, Tihi protiv govora o genocidu, Tihi sa Dodom na ti, Ameri podržavaju Tihija, srbijanska agresivna politika prema BiH i dalje, blokade bosanskih Srba bilo kakvog pozitivnog koraka za državu), a ti pričaš o promoviranju suživota - kakvog, pitam te? Suživota u kojem se žrtva izvinjava katilu, jer katil ima podršku okoline i demokratske Evrope a žrtva ne? Misliš li da takvo stanje može biti osnov za budućnost Bosne i život u njoj? Po mom mišljenju to može voditi samo radikaliziaciji odnosa i novom ratu, jer svi ljudi imaju granicu tolerancije, pa tako i Bošnjaci. Svijet se složio da Palestincima ukine osnovna ljudska prava - pa imaš svjetsku krizu koja traje pola stoljeća i stalno se vrti oko nepravde učinjene Palestincima. Čini mi se da Evropa ide na isti scenario sa Bošnjacima - koliko će to biti u njenom interesu, svi ćemo saznati u ne tako dalekoj budućnosti, jer ovakvo stanje izolacije Bošnjaka neće još dugo moći potrajati bez posljedica.vee-jay wrote:fali nam @johny da nam kaze da su svi bili zrtve, sad ko manja ko veca, to je subjektivnodallton wrote:
tacno tako @vee-jay, a to sto su bili najvece zrtve, ko im je kriv sto se nisu spremili na vrijeme ...a sto ne znaju preci od "bosnjacke" do bosanske politike, to je svakako njihova najveca krivica![]()
razumijem da je tesko, ali nema drugoga, Bosnjaci nemaju izbora, oni moraju svakodnevno isusovsko-misionarski propagirati i zivjeti zajednicki zivot a Sarajevo mora da bude prakticni primjer toga propagiranja. Radi sebe samih i zato sto bez zajednickog zivota nema BiH. A BiH jeste jedina domovina Bosnjaka.
Ja sam optimista.
- kiky
#435 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
ameri odustaju od postavljanja specijalnog izaslanika za balkan ....
solana je uspio da zezne bajdena ...
njegova posjeta je i tako bila kontraproduktivna ... i jalova ...
eu če sa još više sadizma da uživa u našim problemima ...
e moj bajdene ...
bih sada svu snagu trebala usmjerit na odbranu sebe ...
zaboravimo eu ...
e moj bajdene ...
zaboravimo eu ...
-
dallton
#436 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
ja sam EU i evropu koja se navodno ponosi "vrijednostima" zaboravi negdje krajem 92, i odlucio da uradim upravo ono sto ti predlazes - da mislim na sebe i branim svim sredstvima...a ima jos prijatelja po svijetu, osim eu - i to puno boljih i konstruktivnijih....pravi odgovor na ovo sto EU radi u BIH jeste poceti praviti probleme za tu istu eu u bosni i to sto vise to bolje, jer sad je EU rjesavanje bosne (a i kosova) neophodno potrebno iz mnogo razloga, dok je recimo u nekim ekonomskim kriterijima za bosnu bolje da ne ulazi u EU vec eventualno da napravi deal o privilegiranom partnerstvu ili nesto slicno, iz mnogo razloga koje ne mogu sada obrazlagati...sto se tice bajdena, nemoj misliti da ga je solana premuntao ili da on ne zna sta evropa radi ili ne radi ovdjekiky wrote:ameri odustaju od postavljanja specijalnog izaslanika za balkan ....
e moj bajdene ...
zaboravimo eu ...
-
oldplague
#437 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
A ti misliš da im je Solana priprijetio ili tako nešto?kiky wrote:ameri odustaju od postavljanja specijalnog izaslanika za balkan ....
e moj bajdene ...
zaboravimo eu ...
-
dallton
#438 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
nije, nego se solana uvalio u delegaciju sa bajdenm nicim izazvan, a izgleda i nepozvan...kao sto je @abacija jednom rekao, solana je tu kao miteran 92 - dodje da ucini sve da se situacije ne popravi na bolje, sve pod maskom neutralnosti ili u solaninom slucaju "eu integracija"oldplague wrote:A ti misliš da im je Solana priprijetio ili tako nešto?kiky wrote:ameri odustaju od postavljanja specijalnog izaslanika za balkan ....
e moj bajdene ...
zaboravimo eu ...![]()
„Kada je šefica protokola američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena specijalnog izaslanika EU za vanjsku politiku Havijera Solanu oslovila u Sarajevu sa: „Dobrodošli, gospodine visoki predstavniče“, bilo je jasno da Amerikanci europsku pratnju tokom ove posjete prije doživljavaju kao opterećenje. Jedna takva zamjena sa stvarnim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, Austrijancem Valentinom Inckom, bila je vrlo neprijatna. Američki potpredsjednik zapravo Solanu uopće nije pozvao u Sarajevo. I on ga također nije poveo sa sobom u posjetu Srbiji i Kosovu,“ piše berlinski Tageszeitung analizirajući posjetu američkog potpredsjednika, Džozefa Bajdena BiH, Srbiji i Kosovu.
-
oldplague
#439 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
I tokom posjete mu stavio sihire pod jastuk...? Bože moj, bože moj...
Usput:

Usput:
Sigurno je bio uvrijeđen do koske.Francisco Javier Solana de Madariaga, Ph.D. (born 14 July 1942 in Madrid, Spain) is the High Representative for the Common Foreign and Security Policy (CFSP)
- Aurea Mediocritas
#440 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Posjeta Bidena:
Tresla se gora - rodio se miš.
Tresla se gora - rodio se miš.
- vee-jay
#441 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
dallton wrote:„Kada je šefica protokola američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena specijalnog izaslanika EU za vanjsku politiku Havijera Solanu oslovila u Sarajevu sa: „Dobrodošli, gospodine visoki predstavniče“, bilo je jasno da Amerikanci europsku pratnju tokom ove posjete prije doživljavaju kao opterećenje. Jedna takva zamjena sa stvarnim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, Austrijancem Valentinom Inckom, bila je vrlo neprijatna. Američki potpredsjednik zapravo Solanu uopće nije pozvao u Sarajevo. I on ga također nije poveo sa sobom u posjetu Srbiji i Kosovu,“ piše berlinski Tageszeitung analizirajući posjetu američkog potpredsjednika, Džozefa Bajdena BiH, Srbiji i Kosovu.
...jos bih mogao da si umislim da se TAZ poceo aktivinije baviti Bosnom radi moga otvorenog komentara na njihov clanak o fasisticko/mafijaskom krmetu Dodi
btw. evo orginalnog clanka pod naslovom "Biden warnt vor Krieg in Bosnien"
Code: Select all
http://www.taz.de/1/politik/europa/artikel/1/biden-warnt-vor-krieg-in-bosnien/-
dallton
#442 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
sta znas, @vee-jay, dwelle radnici s balkana konstantno citaju forume u potrazi za misljenjima i novim informacijama koje su jos na nivou "rasprave ili traceva"vee-jay wrote:dallton wrote:„Kada je šefica protokola američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena specijalnog izaslanika EU za vanjsku politiku Havijera Solanu oslovila u Sarajevu sa: „Dobrodošli, gospodine visoki predstavniče“, bilo je jasno da Amerikanci europsku pratnju tokom ove posjete prije doživljavaju kao opterećenje. Jedna takva zamjena sa stvarnim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, Austrijancem Valentinom Inckom, bila je vrlo neprijatna. Američki potpredsjednik zapravo Solanu uopće nije pozvao u Sarajevo. I on ga također nije poveo sa sobom u posjetu Srbiji i Kosovu,“ piše berlinski Tageszeitung analizirajući posjetu američkog potpredsjednika, Džozefa Bajdena BiH, Srbiji i Kosovu.
...jos bih mogao da si umislim da se TAZ poceo aktivinije baviti Bosnom radi moga otvorenog komentara na njihov clanak o fasisticko/mafijaskom krmetu Dodi![]()
btw. evo orginalnog clanka pod naslovom "Biden warnt vor Krieg in Bosnien"Code: Select all
http://www.taz.de/1/politik/europa/artikel/1/biden-warnt-vor-krieg-in-bosnien/
-
oldplague
#443 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Oči im ispadoše. 
-
dallton
#444 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
neces vjerovati, to i oni kazu i zale se na uslove radaoldplague wrote:Oči im ispadoše.
-
oldplague
#445 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Ja mislim da je to njima od tvrde stolice.dallton wrote:neces vjerovati, to i oni kazu i zale se na uslove radaoldplague wrote:Oči im ispadoše.
-
Abacija
#446 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Nisam to ja rekao nego @heronja koji je i otvorio temu o tome. Ali argument je na mjestu.dallton wrote: nije, nego se solana uvalio u delegaciju sa bajdenm nicim izazvan, a izgleda i nepozvan...kao sto je @abacija jednom rekao, solana je tu kao miteran 92 - dodje da ucini sve da se situacije ne popravi na bolje, sve pod maskom neutralnosti ili u solaninom slucaju "eu integracija"
-
etovidis
#447 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Bez EU mi smo mozda zauvijek osudjeni na Dodike, Silajdzice i slicne.dallton wrote:ja sam EU i evropu koja se navodno ponosi "vrijednostima" zaboravi negdje krajem 92, i odlucio da uradim upravo ono sto ti predlazes - da mislim na sebe i branim svim sredstvima...a ima jos prijatelja po svijetu, osim eu - i to puno boljih i konstruktivnijih....pravi odgovor na ovo sto EU radi u BIH jeste poceti praviti probleme za tu istu eu u bosni i to sto vise to bolje, jer sad je EU rjesavanje bosne (a i kosova) neophodno potrebno iz mnogo razloga, dok je recimo u nekim ekonomskim kriterijima za bosnu bolje da ne ulazi u EU vec eventualno da napravi deal o privilegiranom partnerstvu ili nesto slicno, iz mnogo razloga koje ne mogu sada obrazlagati...sto se tice bajdena, nemoj misliti da ga je solana premuntao ili da on ne zna sta evropa radi ili ne radi ovdjekiky wrote:ameri odustaju od postavljanja specijalnog izaslanika za balkan ....
e moj bajdene ...
zaboravimo eu ...
EU se nije snasla u ratovima u ex-YU, ali nije EU cinila zlocine ovdje.
Zar to nisu bili Milosevic, Karadzic i ostali?
-
Abacija
#448 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Upravo je EU ta koja je organizovala Prud. Zar ti to nije jasno?!etovidis wrote: Bez EU mi smo mozda zauvijek osudjeni na Dodike, Silajdzice i slicne.
EU se nije snasla u ratovima u ex-YU, ali nije EU cinila zlocine ovdje.![]()
Zar to nisu bili Milosevic, Karadzic i ostali?
- kiky
#449 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
ma ko priča o zločinima ...
na ovoj temi kontamo šta nam bi sa bajdena i amerima ...
i šta če mo za sutra ...
ako mislimo sebi dobro moramo se i okrenut i posvetiti sebi ....
dosta smo ispunjavali ono što je drugima čef ...
ovdje ne živi ni solana ni rhen ni valentin nego mi ... i naša če djeca ako bude sreče ...
evropa je šarena laža i mislimda nam je dosta tih gluposti ...
ode nam 10 godina hrveči se s jedne strane sa srbskim nacional-socijalizmom, s druge strane sa evropskim cinizmom i arogancijom ...
nek se jebu onako samozadovoljni sami sa sobom a onda između sebe ... ( da oproste dame ) ...
zadnja sramota je ova sa vizama ...
u izveštaju smo najlošiji ( bih ) ... i ostače nam vize ( nek ostanu ) ...
ali kad ih se upita zašto smo najlošiji, ko nam to koči usvajanje tih 20 ili koliko veče zakona onda šute ...
šta radi valentin .... kako on shvata svoje obaveze ovdje .... jel on radi nas ovdje ili smo mi tu da bi oni mogli izigravat božanstva ...
u bih sjedi cijela bulumenta evropskih govnojeda koja treba navodno da pazi da bih neskreče sa evropskog puta i da kažnjava ko to opstruira ... a bih u nikad gorem stanju ...
pa ljudi jesmol mi toliko glupi, naivni, slijepi, ... il šta je ovo ...
i šta če mo za sutra ...
ovdje ne živi ni solana ni rhen ni valentin nego mi ... i naša če djeca ako bude sreče ...
ode nam 10 godina hrveči se s jedne strane sa srbskim nacional-socijalizmom, s druge strane sa evropskim cinizmom i arogancijom ...
nek se jebu onako samozadovoljni sami sa sobom a onda između sebe ... ( da oproste dame ) ...
ali kad ih se upita zašto smo najlošiji, ko nam to koči usvajanje tih 20 ili koliko veče zakona onda šute ...
šta radi valentin .... kako on shvata svoje obaveze ovdje .... jel on radi nas ovdje ili smo mi tu da bi oni mogli izigravat božanstva ...
u bih sjedi cijela bulumenta evropskih govnojeda koja treba navodno da pazi da bih neskreče sa evropskog puta i da kažnjava ko to opstruira ... a bih u nikad gorem stanju ...
-
dallton
#450 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
koliko sam procitao izvjestaj u dijelu koji se odnosi na bih, zamjerke su - nije uspostavljena vladavina prava, osiguranje fundamentalnih prava, puna kontrola granica, kontrola naoruzanja i sve to skupa sa nivou drzave BiH (jer entiteti ne idu nigdje)....e sad ti meni reci kako obezbjediti jednakopravnu zastitu u ustavu koji je zasnovan na segregaciji , a pogotovo mi reci ko li je taj ko blokira donosenje tih zakona? al odgovor na to pitanje ne stoji u EU izvjestaju, bas zato sto je EU izvjestaj - oni pisu po sistemu "samo drzi generalno i nemoj slucajno da bi rekao sta konkretno", zbog cega ih niko u BIH i ne cijeni ....kiky wrote:ma ko priča o zločinima ...
i šta če mo za sutra ...