Vidim mnogi su odusevljeni Bidenovim govorom, te sokirani shvatajuci koliko je svjetlosnih godina Biden kao politicar i zemlja koju predstavlja ispred nas. Neka, Biden je meni jedan od najdrazih americkih politicara, i nadasve iskren covjek.
Medjutim, morate shvatiti nekoliko stvari. Biden je u vrhu vlasti koja predstavlja 300+ miliona dusa koja demokratskim putem izabire svoju vlast. BiH je u tim okvirima poput malo veceg americkog grada. Drugo, kao takav Biden iza sebe ima masineriju koja ukljucuje i ljude koji mu pisu te govore, koji su vrhunski svjetski strucnjaci u svom polju i kao takvi se ne mogu porediti sa bilo kakvim savjetnicima koje nasi politicari imaju, ako ih imaju.
To se ne moze i ne treba usporedjivati. Tako da je bezveze da se snebivate i sjebavate poredeci nase tuntuke sa americkim VP-om.
Biden je dakle medju 300 miliona dusa nasao se tu gdje jeste, kao najbolji od najboljih, izabran procesom koji se njeguje vec par stotina godina. Procesom koji omogucava nevjerovatnu kolicinu skrutiniziranja svake sitnice koja cini politicara takvim kakvim jeste, procesom koji ma kako nesavrsen bio ipak ostavlja malo prostora za krupne greske. To je proces koji bira najbolje sto zemlja nudi. Zemlja od 300 miliona ljudi. Bez obzira kako smjesno i otrcano zvucalo,
demokratija i sloboda politickog izrazavanja, te mehanizmi koji taj proces stite i omogucuju fer i korektno politicko takmicenje ima ogromnu moc. Mi toga nismo svjesni. To je nas problem. Ono sto Biden govori i govorio je - mi smo tu da omogucimo vama da se dogovorite kao ljudi, da vas niko ne proganja, bombarduje i razvlaci vam pamet, sve ostalo je do vas! Kada kaze "do vas je", on ljudi ne misli na nase politicare, vec na NAS! Nas koji se ovdje raspravljamo i danonocno pametujemo sta bi i kako trebalo. On se NAMA obraca. JER MI BIRAMO NASE POLITICARE!!!! Kada cete shvatiti da je na nama odgovornost? Ne trebaju "nasi politicari da se dogovore", vec mi. Nas problem je upravo taj, sto
ne shvatamo kolika je nasa licna odgovornost za stanje u nasoj drzavi. Amerikanci se trude da izaberu najbolje medju sobom, jer shvataju da oni treba da rade za njih. Oni vlast ne shvataju kao 'vlast', vec kao javne uposlenike koji su placeni da upravljaju kolektivnim dobrom. Mi nase politicare shvatamo kao nedodirljive jahace apokalipse koji nam jasu po ledjima. To ne smije biti tako! Mi moramo biti odgovorni za sudbinu nase zemlje i nase djece. To je ono sto nam Biden porucuje, to je ono sta nam MZ pokusava reci. Oni nama obezbjedjuju kakve-takve uslove u kojima mi mozemo birati sebi najbolje medju najboljima. A mi to ne iskoristavamo. Oni nama mogu omoguciti mir i demokratski proces, ali nas ne mogu nauciti svjesnosti o vlastitoj odgovornosti za sudbinu nase zemlje.
Prestanite vise razmisljati o nasim politicarima kao bogom danim i shvatite da su oni su oni tu radi nas i da odgovaraju NAMA. Shvatite da mi imamo mnogo bolje i pametnije ljude koje sami mozemo birati.
I kada neko spomenu da bi uveo predmet "oratorstvo" u skole, ja bih dodao da bih uveo predmet "demokratija for dummies", od obdanista pa do zavrsne godine faksa.

Nas glavni problem nije puka 'neobrazovanost i nekultura'. Ne, nas glavni problem je nesvjesnost u moc i odgovornost koju sami imamo za buducnost ove zemlje.
Kada se smijete nasim politicarima kao djeci u obdanistu koja slusaju predavanje, znajte da se smijete sami sebi.