Povratak korijenima!!!!

Post Reply
bosank_a

Post by bosank_a »

:lol:

ma ljudi moji je li to moguce
vi ste neumorni

:lol: :lol: :lol: :lol:

gore ne pise hercegovina nego herceg
Last edited by bosank_a on 27/10/2007 03:41, edited 1 time in total.
cyklona

Post by cyklona »

mostarac wrote:
cyklona wrote:
mostarac wrote:BOSANSKOG

да...да....босанског, захумског, зетског, сремског, херцеговачког, рашког, усорског, сољанског.....све је то исто....све географија 8)...а један етницитет ....8)

BOSANSKOG ne zaboravi ;)

ne srpskog, BOSANSKOG ;)

Etnicitet se kao pojava javlja u drugoj polovini 19. stoljeca u smislu u kojem ti govoris, pa bi shodno tome bilo dobro da se obrazujes malo da ne lupas gluposti, a do tad nek ti bode oci ovo
:lol::lol: хахахахаххахаха и велиш ти у другој половини 19. вијека?!!! хахахахахаххахах ..........да ти не мислиш можда на нацију? 8)....а чек чек је ли вијек = стољеће у твом зрну грашка? 8)

Знаш...и краљеви Рашке су себе звали краљевима Рашке 8) .... а којег су племена били? 8) ....мора да су били старо словенско племе Рашани које је на уралу било комшијско старом словенском племену ''бљшњани'' што ће се данас превести као бошњани :lol:
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Mada moram da ti čestitam na naslovu, Povratak Korenima, odlično, pun pogodak.
cyklona

Post by cyklona »

enes-s wrote:Ne Avaz, nego tvog Iliju, u koga se kunete. Zajebano je to.
A ne moraš ni Iliju, možeš se informišeš u SPC. Samo pitaš, koje je godine pravoslavna crkva potpala pod jurisdikciju SPC-a. Može i bez jurisdiktivnosti, teško je to za tebe, ko će to da pamti i lomi jezik.
:lol::lol:

...ја бих рекао да је ПЦ потпала под јурисдикцију :lol: СПЦ 8) када је цинцулатор отказао на гефуфни на Иван-седлу ономад, оне давне магловите 1099. ...и било је то јако јурисдиктивно :lol:
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Je l´ ti to rek´o Pahomije ili deca?
enes-s

Post by enes-s »

Nego, drago mi je da si se vratio, lepo je to nikada nije kasno, a i 100 godina si bio Srbin, pa ti sad nije teško.
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

enes-s wrote:Je l´ ti to rek´o Pahomije ili deca?

za kaj gospon enes prica srbski?
bosank_a

Post by bosank_a »

ludnica :lol:
enes-s

Post by enes-s »

kozmopolitanac wrote: za kaj gospon enes prica srbski?
Au Kozmo, nije ovo za tebe, mani se ćorava posla, jedna rečenica a dve greške.
Uhhh, mnogo je kume.
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

enes-s wrote:
kozmopolitanac wrote: za kaj gospon enes prica srbski?
Au Kozmo, nije ovo za tebe, mani se ćorava posla, jedna rečenica a dve greške.
Uhhh, mnogo je kume.
pusti se sad greseka. samo odgovori zasto pises na srpskom jeziku?

posto ja citam dnevni avaz svaki dan, znam da to nije bosanski. dakle?
enes-s

Post by enes-s »

Pa vidiš da sam iz Mrčajevci bre! :lol:
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

enes-s wrote:Pa vidiš da sam iz Mrčajevci bre! :lol:
znaci srbin.
enes-s

Post by enes-s »

... za nepismene, uvek.
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

enes-s wrote:... za nepismene, uvek.
lose ti ide taj sarkazam srbine. moras biti malo pronicljiviji. i moras da ubacis dozu homora. srbi su duhovit narod, nemoj bre da brukas celu naciju.
enes-s

Post by enes-s »

Poznato je da u Srbiji žive: Srbi, samo Srbi, nacionalne srpske manjine i ostali Srbi. Je l´tako? Tako je! I šta ti tu nije jasno?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

kozmopolitanac wrote: posto ja citam dnevni avaz svaki dan, znam da to nije bosanski. dakle?
Ja sam mislio da citas

Image
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

enes-s wrote:Poznato je da u Srbiji žive: Srbi, samo Srbi, nacionalne srpske manjine i ostali Srbi. Je l´tako? Tako je! I šta ti tu nije jasno?
a jel?

znaci isto kao i kod nas u bosni - sve sami bosnjani sa bosnjackom manjinom.

od 1904 :lol:
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

jeza u ledja wrote:
kozmopolitanac wrote: posto ja citam dnevni avaz svaki dan, znam da to nije bosanski. dakle?
Ja sam mislio da citas

Image

obavezno.
bosank_a

Post by bosank_a »

:thumbup:
zgembica23

#220 Re: Povratak korijenima!!!!

Post by zgembica23 »

osa wrote:
Prozor wrote:
osa wrote:prvi put u posljednjih 500 godina: Odata počast posljednoj bosanskoj kraljici
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić po dolasku u Rim posjetio je Crkvu "Santa Maria d�Ara Coeli" u kojoj je sahranjena posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić. Ovo je prvi put u posljednjih 500 godina da je jedan šef države BiH obišao grob i odao počast posljednjoj bosanskoj kraljici.

Srdačnu dobrodošlicu Komšiću poželjeli su fra Francesko Bravi, generalni vikar, fra Dagan Ružić i drugi pripadnici tog reda, koji su izrazili zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Komšića.

Nakon posjete franjevcima, predsjedavajući Komšić je obišao Crkvu "Bogorodice Milosrdnice", smještene uz Generalnu kuriju franjevačkog reda, koja se smatra jednom od najljepših crkava grada Rima. U njoj se nalaze djela Ivana Meštrovića, jednog od najpoznatijih i najslavnijih hrvatskih kipara, te jednog od najvećih savremenih svjetskih umjetnika - mozaici s elementima folklorne tradicije iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Poslije posjete Crkvi "Bogorodice Milosrdnice", predsjedavajući je posjetio Crkvu "Santa Maria d�Ara Coeli" u kojoj je sahranjena posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić. Ovo je prvi put u posljednjih 500 godina da je jedan šef države BiH obišao grob i odao počast posljednjoj bosanskoj kraljici. Franjevci koji čuvaju tradiciju posljednje bosanske kraljice izrazili su iznimno zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Komšića koja im, kako kažu, daje posebnu dimenziju bosanske državnosti od srednjovjekovne Bosne do danas.

U razgovoru s franjevcima Komšić je kazao da su franjevci bili i ostali prijatelji BiH. Naglasio je veliki angažman bosanskih franjevaca koji su mnogo toga uradili i nastavljaju da rade za našu zemlju. Posebno je istakao pozitivne aktivnosti i značajan doprinos bosanskih franjevaca i Katoličke crkve u proteklom ratu u BiH. Informirao je sagovornike o značaju Temeljnog ugovora izmedu Vatikana i BiH, kazavši da je riječ o dokumentu koji je u interesu i Vatikana i BiH. Dodao je da temeljni ugovor predstavlja primjer na koji način se trebaju rješavati odnosi i s drugim vjerskim zajednicama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.
Svaka cast Komsicu, bilo je red da se neko sjeti. :)
e da se zvala "kijameta" i da je sahranjena u istanbulu, bio bi rahmetli izetbegović još 92. tamo. e moji hrvati koliko cijenite svoju tradiciju.
Prvo, BH Hrvati svake godine odaju pocast posljednjoj bosanskoj kraljici, ali to cine na odgovarajucoj svecanosti i na odgovarajucem mjestu u BiH, za to ne treba ici u Rim nego je bitno da se sjetis toga i da to obiljezis u skladu sa svojim mogucnostima, a da pratis malo kulturna zbivanja u BiH onda bi znao da to oni redovno obavljaju, bude uvijek u vijestima i na dnevniku.

Ali mi nije jasno zasto samo Hrvati to obiljezavaju, zasto Bosnjaci i Srbi to ne obiljezavaju, jer Katarina je bila bosanska kraljica, a ne hrvatska?! To se posebno odnosi na Bosnjake koji stalno govore da su oni pravi Bosanci i puna im usta Bosne, a kad treba odati pocast bosanskoj kraljici onda ih nigdje nema na tim godisnjim obiljezavanjima, ni da se pojavi, nijedan Bosnjacki politicar npr. Haris Silajdzic koji je predsjednik Stranke za BiH. E da mi je onda znati kakva je ta njegova Bosna, rekti? Ali ko sto si i sam rekao, da se zvala Kijameta e onda bi i "Lesi" dosao i poveo citavu familiju i svi bi je Bosnjaci onda dizali u zvijezde i spomenik bi joj vjerovatno digli u Sarajevu, a za imena ulica i trgova da i ne govorim, ovako: ko je jebe nije "nasa". A da je bio u pitanju neki turski beg ili aga, to bi bila nevidjena proslava. Eto koliko cijene srednjovjekovnu bosansku drzavu, zalosno je to!
:sad: :roll:
osa

#221 Re: Povratak korijenima!!!!

Post by osa »

zgembica23 wrote:
osa wrote:
Prozor wrote: Svaka cast Komsicu, bilo je red da se neko sjeti. :)
e da se zvala "kijameta" i da je sahranjena u istanbulu, bio bi rahmetli izetbegović još 92. tamo. e moji hrvati koliko cijenite svoju tradiciju.
Prvo, BH Hrvati svake godine odaju pocast posljednjoj bosanskoj kraljici, ali to cine na odgovarajucoj svecanosti i na odgovarajucem mjestu u BiH, za to ne treba ici u Rim nego je bitno da se sjetis toga i da to obiljezis u skladu sa svojim mogucnostima, a da pratis malo kulturna zbivanja u BiH onda bi znao da to oni redovno obavljaju, bude uvijek u vijestima i na dnevniku.

Ali mi nije jasno zasto samo Hrvati to obiljezavaju, zasto Bosnjaci i Srbi to ne obiljezavaju, jer Katarina je bila bosanska kraljica, a ne hrvatska?! To se posebno odnosi na Bosnjake koji stalno govore da su oni pravi Bosanci i puna im usta Bosne, a kad treba odati pocast bosanskoj kraljici onda ih nigdje nema na tim godisnjim obiljezavanjima, ni da se pojavi, nijedan Bosnjacki politicar npr. Haris Silajdzic koji je predsjednik Stranke za BiH. E da mi je onda znati kakva je ta njegova Bosna, rekti? Ali ko sto si i sam rekao, da se zvala Kijameta e onda bi i "Lesi" dosao i poveo citavu familiju i svi bi je Bosnjaci onda dizali u zvijezde i spomenik bi joj vjerovatno digli u Sarajevu, a za imena ulica i trgova da i ne govorim, ovako: ko je jebe nije "nasa". A da je bio u pitanju neki turski beg ili aga, to bi bila nevidjena proslava. Eto koliko cijene srednjovjekovnu bosansku drzavu, zalosno je to!
:sad: :roll:
da je njima bilo toliko do bosne kao što kažu ne bi turci ostali u bih onoliko koliko su ostali, a bogami i napatili bi se da je zauzmu, a da ne govorim dalje o pitanju vjere itd.itd.
enes-s

Post by enes-s »

Ja polažem sve nade u Kineze ili Japance... hmm, ipak su Kinezi bolji jer su jeftiniji, nekako prihvatljivo za naš standard. Kada izmisle komp koji će raditi na inteligenciju i pismenost. Na primer, ti sedneš za komp, kreneš da radiš, a on... piiiip... žao mi je, vaša inteligencija je ispod 100, odstupite od računara... ili oni malo pametnji... napišu... nevidim... a ono opet... piiiip... žao mi je, vi ste nepismeni... odstupite od računara, radite korisnije stvari, kopajte, nosite džakove, pomozite ženi u kihinji, upišite kurs prženja ćevapa, kuvanja viršli, zaslađivanja kafe.
belfy

Post by belfy »

Pozdrav svima,

od pocetka citanja teme sam dobio veliku zelju da odgovorim @osa na par njegovih postova, ali to su @SiSaJuMe i @mostarac ucinili jako lijepo. Napokon nekom nije bilo mrsko srociti onoliko cinjenica. Ali ipak moram dodati odgovor na ovo:
osa wrote:da je njima bilo toliko do bosne kao što kažu ne bi turci ostali u bih onoliko koliko su ostali, a bogami i napatili bi se da je zauzmu, a da ne govorim dalje o pitanju vjere itd.itd.
Da li ti zelis da sadasnje zive ljude optuzujes da su lako predali bosnu tamo nekada prije vise od pola milenijuma? :? Evo, sad cu ja skoknuti nazad da to ispravim :-)

@mostarac
dugo vec pratim forum, ali sa onim si porastao u mojim ocima. 8-)

@cyklona
Ma ko nam se to vratio. Jos jedan klon, a :-D Pozdrav i tebi! Bilo mi pravo zao sto ti proslijedise bananu, iako krsis pravila foruma. Taman se nasao sagovornik koji pokazuje vidjenje druge zajednice. Mislim da opet neces trajati predugo, ali mozda ovaj put neku temu dotjeramo do kompromisa :-D

Odzdrav
Klapac

Post by Klapac »

cyklona wrote:....а чек чек је ли вијек = стољеће у твом зрну грашка? 8)
Nasem je cirilicaru ocito potreban jezicni savjetnik...
stoljece = razdoblje od 100 godina
vijek = epoha = razdoblje neodredjene duljine
Tako naprimjer, Srednji je vijek trajao nekoliko stoljeca, docim je Stari vijek trajao znatno dulje.
Ovo zdravorazumsko objasnjenje jednako je valjano za sve "zapadnobalkanske" juznoslavenske jezicne standarde, pa tako i za banjolucki i beogradski (uz manje prilagodbe za ovaj posljednji ;))! A to sto ga nitko u Srba, pa cak ni akademici, ne postuje, to je problem doticnog "nebeskog naroda". Manji problem svakako... jezicni... a od opcenitih i pogotovo. Jerbo u casu kad "Ahtisari pokusava oteti Kosovo (i Metohiju takodjer :D), i kad Lajcak pokusava ukinuti RS", neumjesno je uopce raspravljati o razlici izmedju vijeka i stoljeca... 8)
Pataren Ponthus

Post by Pataren Ponthus »

cyklona wrote:
mostarac wrote:BOSANSKOG

да...да....босанског, захумског, зетског, сремског, херцеговачког, рашког, усорског, сољанског.....све је то исто....све географија 8)...а један етницитет ....8)
Mars,djubre jedno pokrsteno.Ne vrijedjaj kralja...ko ti je kriv sto ti pune glavu basnama u vuku i dvoglavim orlovima,o nekom (K)obilicu,heroji iz Kosovoske bitke,ali opet heroju koji je izmisljen oko 1850 godine...hahaha.I sto se vas entitet zasniva na nevinim Bosnjackim zrtvama...i to je ponos.Srpski obraz!!!Eeee...
Ma ne mozes sa vama...sto rekli nasi bogomilski predaci:Sila Boga ne moli!
Post Reply