POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

bošnjo

#1 POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by bošnjo »

Kao što znamo Povelja Kulina Bana (orginal) je najznačajniji dokument o dokazu državnosti BiH i kako takva bi trebala biti vraćena iz Rusije u BiH.
Molim sve posjetitelje Sarajevo-x.com da poduzmemo nekakvu energičniju akciju da državni organi ubrzaju pregovore sa Rusijom i da se to što prije završi.Ja prvi sam spreman organizvati potpisvanje peticije u Tešnju,Jelahu,Maglaju i dr.
Šta mislite o ovome jer poznavajući naše političare oni to neće nikada učiniti (znam da je ta aktivnost u toku ali to predugo traje)
Dezidijat

#2 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by Dezidijat »

bošnjo wrote:Kao što znamo Povelja Kulina Bana (orginal) je najznačajniji dokument o dokazu državnosti BiH i kako takva bi trebala biti vraćena iz Rusije u BiH.
Molim sve posjetitelje Sarajevo-x.com da poduzmemo nekakvu energičniju akciju da državni organi ubrzaju pregovore sa Rusijom i da se to što prije završi.Ja prvi sam spreman organizvati potpisvanje peticije u Tešnju,Jelahu,Maglaju i dr.
Šta mislite o ovome jer poznavajući naše političare oni to neće nikada učiniti (znam da je ta aktivnost u toku ali to predugo traje)
Možemo pisat onoj fondaciji Kulin ban , oni imaju kancelariju u novoj zgradi muzeja u Zenici.
vasa66

Post by vasa66 »

Otkud u Rusiji u 3pm? To me uvijek zanimalo.
Dezidijat

Post by Dezidijat »

vasa66 wrote:Otkud u Rusiji u 3pm? To me uvijek zanimalo.
neki srpski pop se doćepo povelje u dubrovniku il đe već i darovo je rusima kao srpsko književno stvaralaštvo. :?
bošnjo

Post by bošnjo »

bitno je da nešto pokrenemo, poznajem dosta raje koja je spremna na akciju .Jer ako mi ne poduzmemo nešto ovi naši političari sumnjam da će šta uraditi.

I zna li ko koje ministarstvo uopće vodi te aktvinsosti da tražimo informaciju dokle je sve to stiglo
Brisbane

Post by Brisbane »

PA sta vi mislite da ce to Rusi vratiti ?! :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne daj Boze, po tom osnovu Izrael moze traziti Sarajevsku Hagadu :( (procjenjena kao jedna od najskupljih knjiga na planeti ~700 miliona $).
osa

Post by osa »

Dezidijat wrote:
neki srpski pop se doćepo povelje u dubrovniku il đe već i darovo je rusima kao srpsko književno stvaralaštvo. :?
a otkud u dubrovniku.
Regnum_Bosnae

Post by Regnum_Bosnae »

osa wrote:
Dezidijat wrote:
a otkud u dubrovniku.
Zato sto je jedan primjerak poslao dubrovcanima.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Regnum_Bosnae wrote:
osa wrote:
Dezidijat wrote: neki srpski pop se doćepo povelje u dubrovniku il đe već i darovo je rusima kao srpsko književno stvaralaštvo. :?
a otkud u dubrovniku.
A gdje je onda drugi primjerak? :-)
chuchumbamayumbe

Brisbane wrote:PA sta vi mislite da ce to Rusi vratiti ?! :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne daj Boze, po tom osnovu Izrael moze traziti Sarajevsku Hagadu :( (procjenjena kao jedna od najskupljih knjiga na planeti ~700 miliona $).
BTW, ako cuju ovi nasi politicari koliko vrijedi Hagada, ode ona za $350 miliona, kush manje.
Pa se moze kupiti jos Audija, vila, qraca-palaca...
Regnum_Bosnae

Post by Regnum_Bosnae »

chuchumbamayumbe wrote:
Regnum_Bosnae wrote:
osa wrote: a otkud u dubrovniku.
Predpostavljam da nisi upoznat sa cinjenicom da postoje tri primjerka.
chuchumbamayumbe

Regnum_Bosnae wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Regnum_Bosnae wrote: Zato sto je jedan primjerak poslao dubrovcanima.
Nisam, priznajem...Slabo poznajem ovo gradivo.
Dedera pojasni, pls. :)
Regnum_Bosnae

Post by Regnum_Bosnae »

chuchumbamayumbe wrote:
Regnum_Bosnae wrote:
chuchumbamayumbe wrote: A gdje je onda drugi primjerak? :-)
Ovako druze, postoje tri primjerka, dva su jos uvijek u Dubrovniku, dok je treci ukraden i nalazi se sada u Rusiji. Stvar je u tome sto se taj primjerak u rusiji smatra originalom i sada se trazi nazad.
Pearl

Post by Pearl »

a sta ce nam ovdje? da je unistimo?
jad i bijeda je da se druga drzava bolje brine o nasem nacionalnom blagu nego sto bismo mi to ikad mogli... bolje joj je tamo.. bar je cuvaju kako treba..

mi ionako ne bismo znali sta cemo s njom.. osim mozda da je prodamo.. posto se politicari nece moci dogovoriti "cija" je...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Pearl wrote:a sta ce nam ovdje? da je unistimo?
jad i bijeda je da se druga drzava bolje brine o nasem nacionalnom blagu nego sto bismo mi to ikad mogli... bolje joj je tamo.. bar je cuvaju kako treba..

mi ionako ne bismo znali sta cemo s njom.. osim mozda da je prodamo.. posto se politicari nece moci dogovoriti "cija" je...
Pa zar ne brinemo o Haagadi vec 500 i kusur godina :?

Bice da samo onda kad se drugi docepaju naseg blaga ono bude unisteno.
makondo

Post by makondo »

jedan u rusiji, a dva u dubrovniku?
sto ne bi trazili jedan primjerak od dubrovnika? ionako imaju dva. ;-)
ne vjerujem da ce rusi potrcati da vrate povelju.
makondo

Post by makondo »

a kad je dobijemo, mozemo je dati na cuvanje u odavno obnovljenu vijecnicu, ili u zemaljski muzej, koji nema grijanje i prokisnjava.
Pearl

Post by Pearl »

Dado dijasporitus wrote:
Pearl wrote:a sta ce nam ovdje? da je unistimo?

Pa zar ne brinemo o Haagadi vec 500 i kusur godina :?

Bice da samo onda kad se drugi docepaju naseg blaga ono bude unisteno.
makondo wrote:a kad je dobijemo, mozemo je dati na cuvanje u odavno obnovljenu vijecnicu, ili u zemaljski muzej, koji nema grijanje i prokisnjava.
da ne pisem bezveze, covjek fino rekao... ne znamo da cuvamo ni ono sto imamo, a ne da trazimo jos... pa hebote, vjecnicu nismo u stanju da popravimo, pa da trazimo nazad knjizevnu gradju koje nam druge bibilioteke privremeno cuvaju za taj veliki momenat otvorenja...

brinemo za Hagadu samo par godina... sta je bilo sa njom prije toga, bolje ne pitaj... a mislim da smo je i tad "sacuvali" samo zato sto su nam zaprijetili da ce nam je uzeti...

a i ko ce popravljati i sredjivati te muzeje i 'nake biblioteke... sta ce nam to .. bolje beton graditi... za to se ima para...
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Brisbane wrote:PA sta vi mislite da ce to Rusi vratiti ?! :lol: :lol: :lol: :lol:
Tebi za info Sarajevsku Hagadu su sacuvali dobri ljudi u 2 svjetskom ratu a i u ovom proslom. Ne zato da je uzurpiraju nego zbog znacenja zivota i smrti iste knjige koja je sacuvana iz ljudskih pobuda a ne iz niskih malogradjanskih.
venera888

Post by venera888 »

bandit wrote:Da bi dobio nesto moras i dat' nesto ... pa tako prodat Hagadu Jevrejima ... od dijela para otkupit Povelju od Rusa a ostatak iskoristiti za isplate dnevnica i plata entitetskim i drzavnim parlamentarcima koji prolaze kroz teske trenutke odkako je dosao/otisao (novi) serif u zemlju ... 8)
smart :D
Brisbane

Post by Brisbane »

Citizen-X wrote:
Tebi za info Sarajevsku Hagadu su sacuvali dobri ljudi u 2 svjetskom ratu a i u ovom proslom. Ne zato da je uzurpiraju nego zbog znacenja zivota i smrti iste knjige koja je sacuvana iz ljudskih pobuda a ne iz niskih malogradjanskih.
WTF, o cemu ti pricas ? Sta je pisac stio rjet :-) .
dioklecian

Post by dioklecian »

Regnum_Bosnae wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Regnum_Bosnae wrote: Predpostavljam da nisi upoznat sa cinjenicom da postoje tri primjerka.
Ovako druze, postoje tri primjerka, dva su jos uvijek u Dubrovniku, dok je treci ukraden i nalazi se sada u Rusiji. Stvar je u tome sto se taj primjerak u rusiji smatra originalom i sada se trazi nazad.
ja sad ne razumijem bas potpuno, jel ta povelja interesantna nama zbog sadrzaja ili mi to zelimo imati kao trofej.
zasto moramo uvijek raditi suprotno od onog sto nas stariji naucise; zar nije bolje ptica u ruci nego golub na grani?
pozdrav
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

...usput,

Po zavrsetku rata cula se informacija da ce Vlada Turske ustupiti, pokloniti BiH oko 12 tona (?) pisanog materijala a vezanog za 400 g vladavine Osmanlija u Bosni . Navodno se radi o katastarskim knjigama , sudskim odlukama, prepiskama, zabljeskama itd.
Najveci interes je vladao za katastarsko stanje zbog manje-vise nasilnog oduzimanja vlasnistva u vrijeme postojanja YU u svim oblicima, i kao kraljevine i kao komunisticke drzave.

Sjecate li se one tvrdnje Srba o 90% njihovog katastarskog vlasnistva u BiH ?
Regnum_Bosnae

Post by Regnum_Bosnae »

dioklecian wrote:
Regnum_Bosnae wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Nisam, priznajem...Slabo poznajem ovo gradivo.
ja sad ne razumijem bas potpuno, jel ta povelja interesantna nama zbog sadrzaja ili mi to zelimo imati kao trofej.
zasto moramo uvijek raditi suprotno od onog sto nas stariji naucise; zar nije bolje ptica u ruci nego golub na grani?
pozdrav
Ta povelja je vazna zato sto je diplomatski dokument jednog bosanskog vladara a pisan na domacem jeziku. Ova cinjenica cini to da je vrijednost ovoga dokumenta za istoricare jako velika. Plus kao sto sam i prije naveo taj primjerak sto se nalazi u Rusiji se smatra originalom sto jos vise povecuje vrijednost.
privat

Post by privat »

Regnum_Bosnae wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Regnum_Bosnae wrote: Zato sto je jedan primjerak poslao dubrovcanima.
Ja sam uvjek bio sokiran onim vremenom ,doba bana Kulina.ili Kulina bana ma istoga dodje ,kopijatori sada ili prije ,znali su svoj posao.Samo ne kontam u sta su ustekavali onaj utikac kad nije bilo struje.
Post Reply