Povelja Kulina Bana u Tuzli

etovidis

#1 Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by etovidis »

Zanimljiv tekst i ne bas lijepa debata ispod istoga. Ako je istina da je nedostaje dio povelje o banovoj vjeri - zasto, i sta to govori o danasnjoj Bosni i Hercegovini?
Tema stvarno nema namjeru izazvati ruzne, tipicne 'nase' sukobe, nego cuti misljenje sto veceg broja ljudi.

Povelji Kulina Bana nedostaju elementi o kršćanskoj povijesti Bosne
Centralni gradski park, spomenik kralju Tvrtrku I Kotromaniću i obelisk na kojem je ispisana povelja Kulina bana danas će u Tuzli biti svečano otvoreni/otkriveni. Međutim, otkako je postavljen obelisk sa uklesanom poveljom Kulina bana traju spekulacije da li je Povelja ispisana u punom sadržaju.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/povelji- ... /120922018#
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Truba »

ma normala... u duhu nedefinisane političke misli temeljnoga naroda

isto ko bajke o hiljadugodišnjoj multi multi
i te ostale floskule o jednoj naciji i tri vjere

povraća mi se
Hodidid

#3 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Hodidid »

Treba se drzati autenticne historiografije i ne preskakati i ne prekrajati je zbog politickog momenta u kojem se drustvo nalazi. Osim toga Kulin ban je pripadao Bosanskoj crkvi koja je po mnogocemu bila prezidje danasnjeg protestantizma kakvog poznajemo u Skandivaiji i sjevernoj Evropi i USA.
etovidis

#4 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by etovidis »

Ovdje se nazalost na najbrutalniji moguci nacin pokusalo 'razracunati s historijom' (od bezbroj primjera ovdje samo par - rusenje Ferhadije u Banjaluci i pravoslavnog manastira u Zitomislicima). Danas srecom toga nema, ali treba se zapitati dokada cemo korostiti povijest kao sredstvo nekog, u osnovi smijesnog, provincijskog obracuna s drugim i drugacijim?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.ljutibosanci.com/aktuelno/bosna-se-nastoji-prikazati-kao-katolicka-zemlja-u-kojoj-su-bosnjaci-strani-element/ wrote:Nijedan stećak na Radimlji nije okrenut u pravcu istok - zapad, kako se okreću katolički ili pravoslavni grobovi. Stećci na Radimlji okrenuti su u pravcu sjeverozapad - jugoistok, i okomito na taj pravac. To je arijansko-gotska tradicija sahranjivanja i na toj nekropoli podizanje katoličkog križa je tragikomično. Kao što je na isti način tragikomičan i latinski križ s nekropole u selu Vrbljanima kod Konjica, koji vrbljanska narodna tradicija i jedan još živi svjedok pripisuju historičaru i "klesaru" Pavi Anđeliću. Stećak je okrenut u pravcu sjever - jug i nikako ne može biti katolički nadgrobni spomenik.
Pavo Andjelić nije bio klesar nego arheolog i povjesničar. Zašto ga ovaj naziva ''klesarom''?
Lug

#6 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Lug »

U uklesanoj Povelji nedostaje “U ime Oca, i Sina i Svetog duha, a Povelja na obelisku počinje:

"…Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu, i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka…”.

“Neka mi Bog pomogne i sve Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, na dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja”.

..i sta nije jasno? Pisar kaze/pise. u ime oca... i dalje citira bana Kulina to jest sta je on rekao, gdje pise da je ban Kulin rekao u ime oca...?

Pa PAPA je slao emisare da prekrste bosanske vladare, 1203 Bilino polje..

a ne .. vi ste veci katolici i od samog Pape.

logika vam nije jaca strana.
Lug

#7 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Lug »

Hodidid wrote:Treba se drzati autenticne historiografije i ne preskakati i ne prekrajati je zbog politickog momenta u kojem se drustvo nalazi. Osim toga Kulin ban je pripadao Bosanskoj crkvi koja je po mnogocemu bila prezidje danasnjeg protestantizma kakvog poznajemo u Skandivaiji i sjevernoj Evropi i USA.
:thumbup:
yugi

#8 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by yugi »

Nakon bure koja se digla u javnosti povodom ovog skandala i neviđenog gafa tuzlanskog faraona Imamovića začas je izdat nalog da se postavi kompletna povelja :oops:

Image
Halcyon

#9 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Halcyon »

yugi wrote:Nakon bure koja se digla u javnosti povodom ovog skandala i neviđenog gafa tuzlanskog faraona Imamovića začas je izdat nalog da se postavi kompletna povelja :oops:

Image
Šteta. :oops: A velikohrvaCki nacionalisti se već naložili za baljezganje o ugroženosti kršćanstva u Tuzli i islamističkoj vlasti predvođenoj Imamovićem koja čini sve kako bi obrisala sve tragove hrvaCke povijesti u Tuzli. Pardon, u Soli. :oops:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#10 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by plain vanilla »

jos jedna tema o Tuzli :kokice:

da smo potonuli ne bismo bili ovako zanimljivi :mrgreen:
Halcyon

#11 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Halcyon »

Ti vjerovatno nisi ugrožena i majorizirana, pa ti je sve ovo smiješno. :oops:
plain vanilla

#12 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by plain vanilla »

Halcyon wrote:Ti vjerovatno nisi ugrožena i majorizirana, pa ti je sve ovo smiješno. :oops:
ja sam prva ovo postavila na forum :D

samo nisam mislila da treba otvoriti nekoliko tema :evil:
Halcyon

#13 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Halcyon »

I treba. Da svijet vidi i čuje o toj lažnoj multietničnosti u Tuzli, novom centru islamističkih snaga u BiH. :oops:
plain vanilla

#14 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by plain vanilla »

Halcyon wrote:I treba. Da svijet vidi i čuje o toj lažnoj multietničnosti u Tuzli, novom centru islamističkih snaga u BiH. :oops:
hej, kaze mi snajderica, zatrpali je poslom, svi donose hlace da skrati
a to je to, znaci :shock: :D
Halcyon

#15 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Halcyon »

To je to. :lol:

Ne treba se ovim glupostima uopšte bavit, rekao sam odmah da se ovdje radi o standardnom onanisanju od strane Škutor-Bosanaca koji traže bilo kakav povod za baljezganje o svemu i svačemu i radikalizaciju ionako ugroženih ( :lol: ) Hrvata. Kako kažu kolege sa onog nacionalističkog foruma:
Pa, ideja je zajebavat Bošnjake u njihovom dvorištu, možda im dopizdi pa krenu kao Srbi, uzet što se uzet može. Oni su u biti najnestrpljiviji.
:)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#16 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by PipiDugaDevetka »

mrtvac wrote:ma ja škutori trebaju znati gdje im je mjesto bosna bošnjacima :bih:
Mislio si reći bh. hrvati, a ne pogrdno škutori.

Bosna i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima...to je već dogovoreno od strane naših roditelja i djedova u Mrkonjić Vakufu. Ima jošte jedan što je ziv, a dogovarao je.
plain vanilla

#17 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by plain vanilla »

PipiDugaDevetka wrote:
mrtvac wrote:ma ja škutori trebaju znati gdje im je mjesto bosna bošnjacima :bih:
Mislio si reći bh. hrvati, a ne pogrdno škutori.

Bosna i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima...to je već dogovoreno od strane naših roditelja i djedova u Mrkonjić Vakufu. Ima jošte jedan što je ziv, a dogovarao je.
ma provocira, pusti ga
etovidis

#18 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by etovidis »

Halcyon wrote:
yugi wrote:Nakon bure koja se digla u javnosti povodom ovog skandala i neviđenog gafa tuzlanskog faraona Imamovića začas je izdat nalog da se postavi kompletna povelja :oops:

Image
Šteta. :oops: A velikohrvaCki nacionalisti se već naložili za baljezganje o ugroženosti kršćanstva u Tuzli i islamističkoj vlasti predvođenoj Imamovićem koja čini sve kako bi obrisala sve tragove hrvaCke povijesti u Tuzli. Pardon, u Soli. :oops:
Treba dizati glas, sve dok se nacionalisti poput tebe osjecaju slobodnim vrijedjati cijele narode na ovakav nacin.
Ako ce povelja biti ili jeste upotpunjena onda je to mali, ali vazan korak naprijed.
Halcyon

#19 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Halcyon »

etovidis wrote:
Halcyon wrote:

Image
Treba dizati glas, sve dok se nacionalisti poput tebe osjecaju slobodnim vrijedjati cijele narode na ovakav nacin.
Ako ce povelja biti ili jeste upotpunjena onda je to mali, ali vazan korak naprijed.
Našao si se u ovom "velikohrvaCki nacionalisti", jel? :)
harač

#20 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by harač »

čuj sad imamović "muslimanska" vlast :lol: :-)
etovidis

#21 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by etovidis »

Halcyon wrote: Našao si se u ovom "velikohrvaCki nacionalisti", jel? :)
Svako vrijedjanje, bilo koga, po nacionalnoj osnovi je odvratno; ako je to tebi zabavno onda to govori puno. Jos jednom, treba reagirati sve dok se tvoja vrsta nacionalizma ne iskorijeni u BiH, polako ali sigurno.
etovidis

#22 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by etovidis »

Nadam se da ova tema nece prerasti u glupo, besmisleno vrijedjanje.
Halcyon

#23 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by Halcyon »

etovidis wrote:
Svako vrijedjanje, bilo koga, po nacionalnoj osnovi je odvratno; ako je to tebi zabavno onda to govori puno. Jos jednom, treba reagirati sve dok se tvoja vrsta nacionalizma ne iskorijeni u BiH, polako ali sigurno.
Ne vrijeđam bilo koga, već one sa Škutor-Bosna foruma, okorjele nacionaliste i dokazane mrzitelje svega što nema veze sa njima (otiđi na forum pa prelistaj malo pisanje). Pun mi je ***** takvih, a posebno sam osjetljiv kad krenu pisat o Tuzli. Na drugoj sam temi naveo, ali ovdje ću ponovit, oko Tuzle skoro svako brdo ima po jedan križ, na Husinu (naselje kod Tuzle) je i zastava Herceg-Bosne, u samom gradu ih niko ne dira niti to kome pada na pamet, dakle živi se, radi se, sasvim normala. I onda meni dođe neki smrdo pričat o nekakvim islamistima u tuzlanskoj vlasti, odnosno onim koji žele izbrisat dio povijesti BiH. Nećemo se tako igrat jarane moj.

Nego, idi ti na Poskok i slične forume pa njima održi predavanje o nacionalizmu.
etovidis

#24 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by etovidis »

Halcyon wrote:
etovidis wrote:
Ne vrijeđam bilo koga, već one sa Škutor-Bosna foruma, okorjele nacionaliste i dokazane mrzitelje svega što nema veze sa njima (otiđi na forum pa prelistaj malo pisanje). Pun mi je ***** takvih, a posebno sam osjetljiv kad krenu pisat o Tuzli. Na drugoj sam temi naveo, ali ovdje ću ponovit, oko Tuzle skoro svako brdo ima po jedan križ, na Husinu (naselje kod Tuzle) je i zastava Herceg-Bosne, u samom gradu ih niko ne dira niti to kome pada na pamet, dakle živi se, radi se, sasvim normala. I onda meni dođe neki smrdo pričat o nekakvim islamistima u tuzlanskoj vlasti, odnosno onim koji žele izbrisat dio povijesti BiH. Nećemo se tako igrat jarane moj.

Nego, idi ti na Poskok i slične forume pa njima održi predavanje o nacionalizmu.
Ocigledno nikoga ne vrijedjas, vidi se iz prilozenoga. :roll: Jos jednom, pa da zavrsimo jer to nije tema, svaki, bas svaki nacionalizam je grozan, pa tako i tvoj.
plain vanilla

#25 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli

Post by plain vanilla »

etovidis wrote:
Halcyon wrote:
ma koji je to "cijeli narod" uvrijedjen?

treba dizati glas, samo bi bilo lijepo da se taj glas jednom digne i u banjaluci ili mostaru
Locked