Posebna sjednica NSRS
- zlatiborka
#301 Re: Posebna sjednica NSRS
Kakvi su zakljuci ove sjednice s obzirom da se tolko teskih rijeci izreklo....
Sta je odluceno da uradi RS kao entitet ugrozen od MZ, Lajcaka, koji mu osporava istoriju koju njihovi politicari zagovraju. RS je ugrozena i od FBiH, jer ih valjda ne napadaju dovoljno osim Hareta.
Recite svi vi rasturaci BiH kada zavrsite posao, kada opljackate sve sto se moze ukrasti, recite nama obicnom narodu da mozemo odahnuti i poceti zivjeti bez straha, vi vase ukradeno nosite sto dalje od BiH.
Evo vam je Dodo pruzio primjer za to. Kupio je vilu na Dedinju u Beogradu gdje ce zbrisati cim mu se zadrma pozicija premijra RS.
Isto tako ne sumnjam da i ovi mufljuzi iz FBiH nemaju svoje alternativne brloge....
Sta je odluceno da uradi RS kao entitet ugrozen od MZ, Lajcaka, koji mu osporava istoriju koju njihovi politicari zagovraju. RS je ugrozena i od FBiH, jer ih valjda ne napadaju dovoljno osim Hareta.
Recite svi vi rasturaci BiH kada zavrsite posao, kada opljackate sve sto se moze ukrasti, recite nama obicnom narodu da mozemo odahnuti i poceti zivjeti bez straha, vi vase ukradeno nosite sto dalje od BiH.
Evo vam je Dodo pruzio primjer za to. Kupio je vilu na Dedinju u Beogradu gdje ce zbrisati cim mu se zadrma pozicija premijra RS.
Isto tako ne sumnjam da i ovi mufljuzi iz FBiH nemaju svoje alternativne brloge....
Last edited by zlatiborka on 14/10/2008 10:08, edited 1 time in total.
-
ld
#302 Re: Posebna sjednica NSRS
sreca pa su ljudi vani uglavnom dobro informirani oko desavanja na balkanu,pa kad im kazem to,razumiju,jer danas srbi su sinonim za genocid,masakre,silovanja i sta vec neorchidis wrote:Vidiš da znaš...ld wrote: sada ce me neko etikirati kao fasistu,jer generalizujem jedan narod u bosni kao problem,ali realnost je takva i od nje se ne moze tek tako pobijeci
-
orchidis
#303 Re: Posebna sjednica NSRS
Nisi fašista, nemoj da te ko slaželd wrote:sreca pa su ljudi vani uglavnom dobro informirani oko desavanja na balkanu,pa kad im kazem to,razumiju,jer danas srbi su sinonim za genocid,masakre,silovanja i sta vec neorchidis wrote:Vidiš da znaš...ld wrote: sada ce me neko etikirati kao fasistu,jer generalizujem jedan narod u bosni kao problem,ali realnost je takva i od nje se ne moze tek tako pobijeci
-
dallton
#304 Re: Posebna sjednica NSRS
da malo odahnemo od dode pod lexaurinima itd., evo jedan intervju, covjek je srbin iz banja luke i vodi online projekat nazvan buka - tek toliko da ne bismo pod utiskom dodine vike i krecanja njegovih gerontologa i podmlatka i daljeg raspiravanja ciste mrznje za svoj racun pomislili da to svi u pc-u podrzavaju kao sto se ponekad stekne utisak na ovom forumu, gdje se redovno pojavljuju branioci lika i djela cika dode and company
[/size]Gadi mi se ovakva BiH
BiH ima mnogo više materijala za rat nego što ga je imala prije posljednjeg rata. Da li će ga biti ili ne, ja ne znam, ali kažem da smo jako blizu njega
Intervju koji sam dao za Magazin Start tokom ljeta. Naslov ovog bloga je redakcijski naslov intervjua.
Nakon izbora koji su nedavno zavrseni cini mi se veoma aktuelnim.
Aleksandar Trifunović je glavni urednik medijskog projekta Buka. S njim smo razgovarali o toj zabrinjavajućoj tišini i općeprihvaćenom defetizmu, te o srpskoj politici u BiH.
Na nedavno održanom okruglom stolu povodom Dana Sarajeva u Beogradu izjavili ste kako tamošnja javnost pojma nema koliko su ljudi u našoj zemlji blizu novog rata te da se u ovom trenutku mrze možda više nego ikada. Čime argumentirate ovakvu tvrdnju?
Retorika političkih opcija koje su doslovno odnijele posljednje izbore, nisu bila obećanja o budućnosti, to su bile većinom priče o prošlosti, kome šta oduzeti, ko će kome šta dati. Rezultati izbora su potvrdili da ovom državom niko nije zadovoljan. Svi bi voljeli živjeti u nekoj drugačijoj državi od ove u kojoj žive. Kontekst u rečenici koju pominjete je bio takav da sam morao reagovati na izrečenu tezu iz publike i tako skrenem pažnju na to da mi u Bosni još uvijek nismo završili bolne procese kao što je proces suočavanja sa prošlošću, procesuiranja ratnih zločina i da istraživanja pokazuju da etnička distanca među ljudima nikad nije bila veća.
Znači, BiH ima mnogo više materijala za rat nego što ga je imala prije posljednjeg rata. Da li će on biti ili ne, ja ne kažem, ali kažem da smo jako blizu njega.
Da li je to namjerno proizvedeno stanje ili je to stvarna slika odnosa u društvu?
Ja sam dosta pisao o tome da je to stalno održavanje predratno-ratne atmosfere ustvari usud BiH u ovom trenutku. Jer lakše je održavati tu atmosferu jer vas ona manje košta, zapaljive izjave se mnogo bolje primaju kod glasača. Istraživanja, dakle, pokazuju da na izbore izlazi i glasa mnogo manje obrazovan sloj stanovništva nego onaj koji ne glasa. Sa druge strane, obrazovani sloj, ako tako možemo reći, uglavnom u posljednje vrijeme ne izlazi na izbore. Glasaju uglavnom ljudi koji su ostali bez posla i kojima rat nije donio ono što su očekivali. Nisu se najbolje snašli. Na nekim su državnim jaslama, ovim ili onim, i oni razmišljaju: mnogo bolje je glasati za opciju kojoj nacionalno pripadam nego rizikovati da glasam za onog drugog pa da pogriješim. Znači, mislim da je ovo programirano stanje u kojem političke elite komuniciraju bez problema, kao što su, uostalom, komunicirali i u ratu a istovremeno huškaju narode na neprijateljstva. Činjenica, o kojoj, nažalost, se malo priča je da je puščana municija za najveći broj ratnih sukoba u Bosni proizvedena u istoj fabrici, što govori da su ljudi išli da kupuju municiju u Srbiju i sa jedne i druge i treće strane, bez problema. To govori o apsurdu situacije u kojoj se nalazimo. Gospodari rata će, kao i sada gospodari mira, uvijek moći da pronađu kanale kako bi održali ovakvu situaciju. To je mnogo jednostvanije nego da preuzmete odgovornost i pronađete ljudima posao kako bi u državi bilo bolje. Mnogo je bolje držati ljude u onome što žele, a to je ova atmosfera. Očigledno je da ljudi ovakvu atmosferu žele. To nam govore rezultati izbora.
Da li se ljudi u BiH stvarno mrze ili im političari kažu kako se oni trebaju mrziti ili možda baš političari stvaraju takvu sliku a ustvari ljudi sasvim normalno žive jedni s drugima, ili ako hoćete, jedni pored drugih?
Ljudi u BiH se plaše. Mi još uvijek nismo imali prilike jedni drugima reći šta jedni o drugima mislimo. Imamo vrlo malo mogućnosti da se jedni drugima obraćamo. Još uvijek to radimo preko glasnika, preko politike. Kada se neko potrudi, svojom ličnom inicijativom, da komunicira, ti stereotipi padaju sami od sebe. Politika nije stvarala takve situacije. Nažalost, svi se, manje-više kreću oko nekog svog nacionalnog korpusa i u nekim zajednicama koje su još uvijek podijeljena društva i to se vidi maltene u zraku. Ja mislim da je naš najveći problem strah. Međunarodna zajednica je od prvih dana mira griješila u tome što nas je tjerala da se volimo, što je suludo. Mnogo bi više uradila da je insistirala na tome da se podnosimo. U jednom intervju koji su imali Žižek i pokojni Đinđić, uporedo, Žižek je rekao da iako kažemo jedni drugimo da se mrzimo i već poslije toga se ne poubijamo, to je već korak naprijed. I mi smo trebali to davno uraditi. A mi nakon 12 godina tek počinjemo da govorimo o suočavanju sa prošlošću. U preporukama za proces suočavanja mi smo tek na početku.
Koliko je priča političara o netrpeljivosti ljudi zapravo njihov najjači predizborni argument?
To im je jedini argument. Njima ponestaje argumenata. Pogledajte političku scenu u BiH, vi imate potpuni populizam političkih odluka. Imamo situaciju da se u suštini najviše daje za održavanje socijalnog mira, a nemate stvaranje uslova za razvoj privrede. Mi nismo pokretači privrede. Mnogo je lakše održavati ovakvo stanje nego pričati o konkretnim životnim problemima o kojima oni pojma nemaju. Pogledajte političare koji se bave ovim poslom. Pa oni ništa drugo ne bi znali da rede da ne rade ono što rade. To su ljudi koji su diletanti u svakom pogledu.
Kako komentirate najnoviji istup Milorada Dodika povodom njegove posjete Hrvatskoj i njegovu izjavu da on ne voli Bosnu i Hercegovinu?
Gospodin Dodik je u toj izjavi poprilično iskren i to nije ništa novo. Mislim da to govori o apsurdu ove države u kome mi umjesto da gradimo zajedničko društvo, pokušavamo u svakoj prilici da ga razgradimo. U tom nekom razgrađenom kontekstu gledate da sitovremno što više koristi za sebe lično. Ja nisam siguran kako bi izgledala BiH da imamo drugačije političare, jer nismo bili u prilici da to vidimo, ali sam siguran da BiH u ovakvoj situaciji nije najbolje mjesto za život. To vam pokazuje podatak da 70 posto mladih žele da ode zauvijek ode, i taj podatak se ne mijenja.
Ali on kaže da ne voli BiH ali mu je draga RS, koja također nije najugodnije mjesto za život?
To je jedan licemjeran odnos, jer BiH omogućuje RS-u postojanje. U tom kontekstu RS je dio ovakve BiH i vi ste u njoj političar. To je nevjerovatno licemjerje. Ako ti se ne dopada BiH, nemoj participarti u vlasti, nemoj primati plate na tom nivou. Pa što pregovaraju o platama? Ako im se ne sviđa BiH, što će im plata iz bh. Parlamenta? To je jedan licemjeran koncept pomoću kojega političari održavaju tu predizbornu kampanju. Najveći je apsurd to što RS postoji zato što je BiH ovakva. A, ova njegova izjava je namijenjena da dugoručno donese korist. Upućena je na mjestu koje ima takođe posebnu političku simboliku i to, eto, tako funkcioniše.
Šta je za Vas BiH? Kako je Vi definišete?
Meni se forma BiH trenutno gadi. Gadi mi se politički koncept BiH u kom mi trenutno funkcionišemo. Ali ono što je meni važno je da ja na svakih 50 kilometara imam koga da nazovem ako mi pukne guma na autu. I to je moj veliki uspjeh i ja to nigdje drugo nemam. Ne tretiram Sarajevo kao politički subjekat u BiH, ja ga povezujem sa dragim ljudima s kojima u Sarajevu mogu biti, popiti piće i popričati o nekim vrijednim stvarima. I isto je tako sa Mostarom, Tuzlom, sa bulumentom gradova u kojima se osjećam jako dobro. Ja se u većini gradova u BiH osjećam jako dobro i to je moj pogled na BiH. Znači imam mnogo više razloga da mi je ovdje dobro nego ne. Ali mislim da u ovom trenutku ova država služi samo domaćim političarima i međunarodnoj zajednici. Građani od ove države nemaju ništa.
Koliko Srbi u Bosni i Hercegovini zaista vole Bosnu i Hercegovinu?
Mislim da ako Srbi u BiH ne vole BiH, onda ne vole ni istoriju, ima toliko pozitivnih stvari u istoriji Srba u ovoj zemlji sa kojima bi mi trebali biti ponosni. I ako bi se odrekli BiH, odrekli bi se i tog komada istorije. Zaista ne znam ko bi se razuman odrekao nečeg u čemu si učestvovao, što si stvarao, da se možeš odreći, pa eto, recimo, i tog NOB-a u kojem su učestvovali i u kojem je toliko ljudi izginulo da bismo mi danas živjeli u BiH. Ostali smo tu. Mislim da je to stereotip o Srbima, prije svega, a mislim da je to ustvari stereotip o nama. Ponovo se vraćam na ono da niko nije zadovoljan ovakvom BiH. Mi svi očekujemo nešto više od BiH a ustvari ne želimo da iskoristimo što više od onoga što u BiH trenutno imamo. Kada bismo više slušali jedni druge da više čujemo jedni od drugih, da razbijemo te strahove i predrasude. Ne moramo se voljeti, možda se nekada budemo i voljeli, al, ne moramo se prioritetno voljeti. I u takvom kontekstu ja vidim šansu za BiH i šansu da svi osjećamo BiH kao svoju. Ja je osjećam kao svoju.
Oni koji podržavaju aktualnu vlast, svoju podršku argumentiraju povećanjima penzija, porastom plaća u obrazovanju, zdravstvu... Koliko se to poklapa sa stvarnom slikom života u RS-u?
Ja nisam neko ko se bavi ekonomijom, ali mislim da je rast društvene proizvodnje najbolji pokazatelj da u jednoj zemlji stvari idu na gore. Situacija na berzi poprilično ide loše i Banjalučka berza je jedna od najlošijih u regiji u ovom trenutku. Mislim da je populistički povećavati plate nauštrb nekog drugog. Znači, trebamo stalno opterećivati privredu sa nekim novim porezima, novim dažbinama. U ovom trenutku u RS-u imamo zaista privlačnu situaciju. U budžetu leže ogromna sredstva od prodaje Telekoma, očekuju se još neke privatizacije i mi se nadamo da će to tako biti. Međutim, od svih najavljenih velikih razvojnih programa, još uvijek se nije desio nijedan. Nego se iz tog budžeta popunjavaju budžetski korisnici, što ja mislim da je nešto što kratkoročno smiruje tenzije, ali već sad vidimo proteste nakon najava da će i onima kojima su povećane plate one sada biti smanjene. Mislim da će biti teško održati situaciju u kojoj je proizvodnja gotovo zamrla a u kojoj mi svaki čas očekujemo maksimalno otvaranje granica za veliki broj proizvoda koji će doći iz EU i okruženja a koje će biti mnogo jeftinija od ovih koje imamo. Domaća privreda će izgubiti i ono malo konkurencije koju je imala zahvaljujući dosadašnjem monopolu koji je imala na domaćem tržištu. Veliko je pitanje kako će se stvari u budućnosti tek razvijati. Ne možemo reći da samo zato što neki budžetski korisnici imaju veće plate da je situacija bolja ili gora.
S druge strane, imamo nalaze Tranparency Internationala, netransparentno trošenje javnih prihoda, nerazjašnjana ubistva i bogaćenje uskog kruga ljudi. Koliko ljudi u RS-u uopće mogu to da sagledaju i da li uopće imaju pojma o tim tamnim stranama njihove vlasti?
Mislim da se tu nešto čudno dešava. Svaki izvještaj poput ovog Transparency Internationala, koji ste vi spomenuli, sa argumentovanim komentarima stanja u društvu, o ekonomiji i stanju korupcije, imate državnu reviziju, gospodina Boška Čeku koji periodično, kao godišnja doba, daje informacije o tome kolika je rastrošnost u pojedinim institucijama. Međutim, šta se dešava, ljudi, valjda, smatraju da to nije naš novac. Kad neko potroši par miliona više nego što je trebao za razvoj određenog programa ili renoviranje zgrade, kada čovjek ode u vazduh, kada se potroši na stotine miliona za administrativnu zgradu, a vi ćutite, vi tako dajete poruku vlastima kako mogu raditi šta žele, da ne postoji građanska svijest.Vi imate situaciju, govorim o RS-u, da su najjaktivnije grupe koje traže svoja prava penzioneri i invalidi. Bune se ljudi koji nemaju snage ni za normalan život, nemaju čemu da se nadaju, a šute, recimo, studenti. A, sve to pokazuje da je to neka vrsta straha.
Može li se promijeniti to stanje?
Mislim da su uvijek neke druge teme u igri. Umjesto da na neki drugi način sazrijevamo kao građani, nažalost, mi u BiH još uvijek imamo degeneričan sistem u kome smo mi prvenstveno Srbi, Hrvati i Bošnjaci. E sad, pošto su to teme koje su vrlo zahtjevne, teme koje je savremeni svijet riješio još prije dva vijeka, mi se još uvijek time bavimo. Još uvijek ima razloga za razmišljanje, mitova koje još trebamo da istresemo i onda je mnogo bitnije baviti se s tim nego razmišljati o tome da li će moje dijete biti sljedeće, da li ću ja dobiti sljedeću platu, ili od čega kupuju taj skupi namještaj za svoje kabinete... Nažalost, najveći je problem naših ljudi što ne shvataju da im niko neće promijeniti stanje do oni sami. Dok god to ne shvate, biće predmet manipulacije, a ako se ljudima sviđa ovakav način života, a očigledno im se sviđa, niko im tu ne može pomoći.
Online magazin Buka koji Vi uređujete jedan je od rijetkih medija u Republici Srpskoj gdje se mogu pročitati informacije i stavovi drugačiji od onih kakve dobijamo putem javnih emitera i rijetkih pisanih medija. Koliki je uopće značaj Buke i ideološki sličnih izvora informacija u RS-u?
Prije svega, ponosan sam na Buku jer je ona jedan generacijski projekat. Biće zabilježen u jednom istorijskom trenutku u kome se trenutno nalazi BiH da su bila moguća i drugačija razmišljanja i da je okupio jedan broj građana koji su u tome učestvovali i još uvijek učestvuju. Pored magazina, imamo i TV emisiju gdje smo obrađivali teme s kojima se nije niko hvatao u koštac. Mi smo jedini uradili emisiju poslije objavljivanja snimaka Škorpiona. Buka nije projekat, buka je način života. Buka je dokaz da je postojala jedna grupa ljudi koja je u jednom trenutku razmišljala drugačije.
Koliko je Buka kao takva relevantna u društvu, u RS-u?
Ne znam koliko je relevantna, ali je činjenica da su nas političari mnogo više voljeli kad su bili u opoziciji, nego kad su na vlasti. Ne pozivaju nas na koktele, na novinarska druženja. Mislim da je neki pokazatelj nezavisnosti i to kada te svi mrze. Mislim da smo to uspjeli, ali bi bilo isuviše deplasirano da tvrdimo da imamo neki uticaj, mi smo ustvari jedan mali svijet koji je zamišljen da funkcioniše i da u tom svijetu ljudi imaju pravo i da uđu i stvaraju onako kako to žele. Najbolji kompliment nam je dao jedan profesor žurnalistike iz Banje Luke. Kada je pitao studente šta čitaju, oni su rekli: Buku, a on je rekao: Nemojte to čitati, oni ne poštuju pravila!
Osnivač Buke je organizacija vrlo interesantnog naziva Centar za informativnu dekontaminaciju mladih. Možete li definisati čime su i koliko kontaminirani mladi u RS-u i BiH?
Nacionalizam je ono s čim ćemo se mi tek suočiti. Ove nove generacije ne pamte multietičnost. Ja sam u društvu, u gradu u kome sam odrastao imao priliku da živim sa drugim nacijama bez ikakvih problema. Najveći broj ljudi zbog posljednjeg rata nema tu priliku, uglavnom iz priča koji dolaze kroz medije. Pogledajte fudbalske utakmice, transparenti koje nose navijači su odvratni, u Mostaru su na nivou najavljenih bitaka... Nigdje ni u jednoj državi nasilje nije državotvorni koncept kao što je to u našoj zemlji. Naše političke elite nasilje definišu kao normalan metod, ustvari, jedini metod političke borbe. Oni stalno prijete likvidacijama, u pojedinim situacijama. Prijete otcjepljenjima, pripajanjima i jednostavno vi imate osjećaj da je nasilje savim normalan način da postigneš svoj cilj, i nerijetko njemu pribjegavaju. Mladi ljudi ne moraju biti ni učesnici nasilja, ali će ga odobravati. Neće mu se suprotstaviti.
Imate li povratnu informaciju koliko vaša dekontaminacija uopće daje rezultata?
Mislim da svaka osoba koja ima kontakta sa našim projektom ili našim medijskim proizvodima razmišlja drugačije i to je za nas već plus. Čini mi se da imamo uspjeha, da nas ljudi uzimaju kao relevantne, pozivaju nas na skupove, traže od nas analize o nekim situacijama, mislim da je to velika stvar. Volio bih da mnogo više ljudi bude u tome i da Buka ne bude alternativa nego mainstream, ali trenutno je tako kako je.
U jednom od komentara na vašem online magazinu Bojan Bajić je konstatirao da se u zadatoj (dejtonskoj) konstelaciji odnosa odgovor na pitanje bosanskohercegovačke budućnosti, i evropske i svake druge, krije u srpskom narodu Bosne i Hercegovine, tj. u srpskoj percepciji o tome šta je to sopstveni interes. Šta je, po Vašem mišljenju, interes Srba u Bosni i Hercegovini?
Srbi su dezorijentisani i svedeni na Republiku Srpsku. Mislim da je svako svođenje na teritoriju bilo kojeg naroda pogrešno. Vratimo se na neku bližu istoriju kada su Srbi imali svoje mjesto i u Sarajevu, i u Mostaru, Tuzli... Odricanjem od te istorije ti se odričeš zauvijek nečega što ti je pripadalo. To je pogrešna i pogubna politika. Neka buduća politika, koja bude željela dobro svom narodu, mora da se otvori van granica da širi pozitivne impulse, ideje.
Koliko je to realno ostvarivo?
Mislim da jeste. Umjesto da prebrajamo krvna zrnca bh. pisaca i gledamo ko kome pripada, mi ih trebamo čitati. I Selimovića, i Andrića... Lomimo se oko toga kome pripadaju, ali ih ne čitamo. Biće nam bolje svima kada vidimo da smo kroz istoriju mnogo više zajedno radili dobrih nego loših stvari. Možda zvuči utopistički, ali ja zaista vjerujem u to, nemam druge nego da vjerujem. Da li nam se živi u ovakvoj zemlji do kraja života?!
Jedna od opcija srpske politike u BiH je i referendum za nezavisnost RS-a, koliko je to realan scenarij?
Uzmimo i da se on desi. Šta poslije toga? Kuda ide RS poslije referenduma? Niko se time ne bavi. Prvo, ko vas priznaje, koje su vam granice, šta sa drugim ljudima koji žive u toj entitetu, da li je moguće odvojiti entitet, gdje ga pripojiti. Znači, nije pitanje je li moguć referendum, moguć je, ali šta poslije. Svijetu je dosta granica i ja mislim da je prilično opasno baviti se tim idejama na jedan diletantski način na koji se trenutno politika bavi.
Bajić je još konstatirao kako većinu Srba ima svoj entitet, državu BiH u kapacitetu vađenja lične karte i pasoša, te državu Srbiju za koju se navija. Koliko je to realna slika društva u RS-u?
To je prilično realna slika. Pitanje je da li je to dobro ili loše, ali je to dobro skenirao. Pitanje je je da li je to maksimum i da li možemo bolje.
Koliko političari u Srbiji to podržavaju?
Mislim da srpska politika u Srbiji sve Srbe van Srbije koristi uglavnom za ispunjavanje svojih ciljeva i u tome je bila uglavnom neuspješna. Nažalost, vi se s tim možete slagati ili ne slagati ako ovo čitate u Srbiji ili RS-u, ali bavljenje Srbima van Srbije od strane srpske politike je prouzrokovalo veće posljedice po Srbe van granica Srbije, nego što je proizvelo na neki način po Srbiju, koja je takođe imala ogromnih posljedica zbog toga. Mislim da u ovom trenutku oni imaju toliko svojih problema i da bavljenje nekim budućim geostrateškom raspodjelom teritorije u BiH nemaju snage ni kapaciteta i mislim da u ovom trenutku to niko ne bi ni dozvolio.
Da li doživljavate RS kao srpski entitet?
Svim ovim stvarima se bavim tako da pokušavam dati šansu mozgu. Ako imamo mozak normalno je da nećemo doživjet bilo šta, pa ni RS kao nešto što je isključivo naše. Svjetske politike idu u pravcu integrisanja i brisanja granica. Ako mislimo dobro RS-u, ona mora biti otvorena za sve i biti entitet svih građana koji u njoj žive. Ako želimo ići u Evropu, ona je samo prolazna faza, sve drugo je zamrzavanje stanja.
- bijelo_dugme
#305 Re: Posebna sjednica NSRS
I, jesul odlicili da proglase nezavisnost ili je nam Dodo dao jos jednu sansu?
-
dallton
#306 Re: Posebna sjednica NSRS
bijelo_dugme wrote:I, jesul odlicili da proglase nezavisnost ili je nam Dodo dao jos jednu sansu?
ma nista predsjedavajucem skupstine drhti glas cijelo vrijeme, kuzmanovic izbacio referendum iz govora, sve skupa suplja, dodo se izvinjava ne zna ni on zasto (duzina govora ko fidel) uglavnom nigdje veze
- Pasiflora
#307 Re: Posebna sjednica NSRS
Dobio po njuski od ambasadora i od Lajcaka, vjerovatno. I opet: tresla se brda rodio se misdallton wrote:ma nista predsjedavajucem skupstine drhti glas cijelo vrijeme, kuzmanovic izbacio referendum iz govora, sve skupa suplja, dodo se izvinjava ne zna ni on zasto (duzina govora ko fidel) uglavnom nigdje veze
-
dallton
#308 Re: Posebna sjednica NSRS
danasnje oslobodjenje prenosi da se na "pojedinim internet forumima jucer spekuliralo o smjenama i ostavkama silajdzica i dodika" ali ohr odgovara "da ne najavljuje poteze visokog predstavnika"

imam utisak da je sa-x postao "politicki cimbenik koji utice na podizanje gradjanske svijesti u BiH i OHR-u"
predlazem da se forum sarajevo - x oglasi izjavom za stampu sljedeceg sadrzaja:
"clanovi foruma sarajevo-x imaju svoje izvore informacija (gledanje u kasike, razbacivanje graha, tarot...) i nece komentarisati nikakve spekulacije koje se iznose u javnosti a kojima se nanosi steta ugledu ovog foruma i otezava provodjenje dejtonskog sporazuma"
u potpisu:
pici, zavrzlama (kasike), cogni, dalinton, lincoln-burrows (konstitutivnost i predstavnici entiteta)....
imam utisak da je sa-x postao "politicki cimbenik koji utice na podizanje gradjanske svijesti u BiH i OHR-u"
"clanovi foruma sarajevo-x imaju svoje izvore informacija (gledanje u kasike, razbacivanje graha, tarot...) i nece komentarisati nikakve spekulacije koje se iznose u javnosti a kojima se nanosi steta ugledu ovog foruma i otezava provodjenje dejtonskog sporazuma"
u potpisu:
pici, zavrzlama (kasike), cogni, dalinton, lincoln-burrows (konstitutivnost i predstavnici entiteta)....
-
Judge_Dread
#309 Re: Posebna sjednica NSRS
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 15:56, edited 1 time in total.
-
dallton
#310 Re: Posebna sjednica NSRS
zamisli da ne spomenemo u izjavi "provodjenje dejtonskog sporazuma" ....odmah preko moderatora stigne pismo od miroslava lajcaka - "ovo vam je zadnji put pred banovanje - prosli ste crveno svjetlo mz-a"Judge_Dread wrote:hihihihihidallton wrote:danasnje oslobodjenje prenosi da se na "pojedinim internet forumima jucer spekuliralo o smjenama i ostavkama silajdzica i dodika" ali ohr odgovara "da ne najavljuje poteze visokog predstavnika"![]()
![]()
![]()
"clanovi foruma sarajevo-x imaju svoje izvore informacija (gledanje u kasike, razbacivanje graha, tarot...) i nece komentarisati nikakve spekulacije koje se iznose u javnosti a kojima se nanosi steta ugledu ovog foruma i otezava provodjenje dejtonskog sporazuma"![]()
![]()
![]()
u potpisu:
- nokia6170
#311 Re: Posebna sjednica NSRS
ih, kad bi mi sve rekli sta jos imamo da otkrijemo i predvidimo...pao bi server na sa-x 
-
Abacija
#312 Re: Posebna sjednica NSRS
A da mene ne navedes!!!dallton wrote:danasnje oslobodjenje prenosi da se na "pojedinim internet forumima jucer spekuliralo o smjenama i ostavkama silajdzica i dodika" ali ohr odgovara "da ne najavljuje poteze visokog predstavnika"![]()
![]()
![]()
"clanovi foruma sarajevo-x imaju svoje izvore informacija (gledanje u kasike, razbacivanje graha, tarot...) i nece komentarisati nikakve spekulacije koje se iznose u javnosti a kojima se nanosi steta ugledu ovog foruma i otezava provodjenje dejtonskog sporazuma"![]()
![]()
![]()
u potpisu:
P.S. Svaki put kada neko napise MZ meni padne na pamet mjesna zajednica.
Last edited by Abacija on 14/10/2008 15:46, edited 1 time in total.
-
abdulazizsarajevo
#313 Re: Posebna sjednica NSRS
sve u svemu...dodik me razocarao..toliko velikih izjava..toliko kabadahijskog ponasanja...ali djela..nista...nista od refeeerendduummaaa..vise sam od sve te silne price ocekivao..
- nokia6170
#314 Re: Posebna sjednica NSRS
hajde ko ce prvi da objavi nesto bombasticno za sutrasnji broj oslobodjenja
men se cini da bi se hare mogao povuci zbog zdravstvenih razloga sa funkcije clana predsjednistva bih
men se cini da bi se hare mogao povuci zbog zdravstvenih razloga sa funkcije clana predsjednistva bih
-
dallton
#315 Re: Posebna sjednica NSRS
SIPA hakovala server sa-x i trazi kompletnu dokumentaciju, forumasi odgovaraju da SIPA nema sta da trazi na forumu jer je prekoracila svoje nadleznostinokia6170 wrote:ih, kad bi mi sve rekli sta jos imamo da otkrijemo i predvidimo...pao bi server na sa-x
Nego nesto ozbiljnije, reakcije iz srbije na cijelu sjednicu skupstinskog odbora pod nazivom "sto je haris pokvaren covjek"
http://www.b92.net/info/komentari.php?n ... 3349#hrono
Provjerio sam i politikinu stranicu, buduci je "Politika" mnogo desnije orijentirana (da ne kazem nesto drugo sto asocira na neke brade i nozeve), medjutim samo jedan komentar, potpuna nezainteresiranost, narod je okupiran problemima ekonomske prirode, neredima u crnoj gori i statutom vojvodine koja je jos malo pa de fakto nezavisna (izgleda da su krenuli u bijeg od beograda ko i crnogorci kad su vidjeli da je brod gotovo pa potonuo)# Srbija treba ljepo Srbima u Bosni da kaže otvoreno da je Bosna njihova država isto tako i HR mislim da bi tad bilo puno drugačije,ovako teško, nisam Musliman nego normalan građanin Bosne i Hercegovine.
(ico Brčko, 13. oktobar 2008 16:32)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 19
# Smanjite malo dozivljaj prvenstveno za vase dobro i manite se gluposti! Ako ocekujete da opet ratujemo sa celim svetom i popijemo sankcije bas se GRDNO VARATE!
Ne verujem da u Srbiji postoji vise od 5% za tako nesto.
Hrvatska je jasno i glasno rekla svojim sunarodnicima da svoju srecu potraze u BIH pa se to mora reci i vama jasno i glasno. Saradnja i specujalni odnosi da ali RAT NE, NE I NE!U SE I U SVOJE KLJUSE!
(gradjanin, 13. oktobar 2008 18:49)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 22
# Od kako je RS prestala da dobija "pomoc" iz Srbije i druga Milosevica, stvari su krenule nabolje za Srbe iz Bosne. Vi iz Srbije jos uvijek niste rascistili sa svojom komunistickom prosloscu i vjerovatno ste poslednje gnijezdo komunizma na ovim prostorima.
(nenad, 13. oktobar 2008 20:12)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 6
# Svaka čast na razmišljanju normalnim ljudima u Srbiji.
Sreća vaša pa su ovi ratnici kod vas u manjini i izlaze iz svojih pećina i šume samo od protesta do protesta, a kod nas su na dnevnom redu non stop.Pozdrav iz BiH
(Zeljko83, 13. oktobar 2008 20:31)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 6
# Srbi iz BIH svoju srecu valjaju traziti u drzavi BIH. Jednm nas je losa politika dovela u jadan polozaj nadam se da nikada vise nece.
BIH moze biti sretna ali je valja takvom naciniti.
(vlado,banja luka, 13. oktobar 2008 20:47)
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#316 Re: Posebna sjednica NSRS
Ja zaista ne znam šta je Lajčak učinio do sada sem što je neku veče u senadovom dnevniku, bio kao jako zabrinut. A da nešto treba učiniti je više nego evidentno. ako jedan bračni drug drugom prijeti da će ga ostaviti i stalno sprema papire za razvod u toj zajednici je teško kupiti stan ili auto ili praviti djecu. Ja ne vidim kako ova zemlja (sa bilo kim na vlasti u Federaciji) može napradovati ako joj je stalno nad glavom ta prijetnja otcjepljenja.
-
dallton
#317 Re: Posebna sjednica NSRS
izvini @abacija nenamjerno sam te preskocio, ali evo predlazem da ti budes "garantor forumskog sporazuma o jedinstevnom nastupu prema vani, a u cilju buducih evropskih integracija"
plata dobra, budes visoki predstavnik, zezanje po cijeli dan...
mozes i s dodom na rakijicu, pa ti pici dodje kaze ja hocu ukidanje pc-a, pa onda s cognijem razgovor nasamo, pa sve tako ukrug
- Banksy
#318 Re: Posebna sjednica NSRS
i bez kašika bilo je jasno, i prije nego su počeli ...Banksy wrote:I ja.karanana wrote:Sjedim, cekam i molim boga da proglase nesto radikalno...ili referendum ili ukidanje ovlasti koje su prenijeli na BiH ili nesto slicno....Mislim da bi tada Dodo letio a onda ko zna sta bi se desilo....ali molim boga za taj scenario.
Ali, ništa se posebno neće desiti, možda apel, saopštenje, prijedlog i sl.
-
visocicaguy
#319 Re: Posebna sjednica NSRS
...rs
Last edited by visocicaguy on 14/10/2008 16:04, edited 1 time in total.
- nokia6170
#320 Re: Posebna sjednica NSRS
davno jos napisano na ovom forumu da srbiji tek predstoji turbulentan period reorganizacije vlastite drzave.
dakle srbija se trenutno bavi toliko svojim problemima da nema ni vremena ni fizicke snage da aktivno ucestvuje u rjesavanju pitanja srba u hrvatskoj, bosni, crnoj gori i makedoniji...vec je to prepustila svojim satelitima koji jos uvijek zagovaraju savez srpkih zemalja i svi srbi u jednoj drzavi.
zvanicno se srbija ne oglasava, jer svaka izjava samo njoj moze ici na stetu u kontekstu kosova (prisjetimo se da srbija nije priznala ni abhaziju niti osetiju i da deklarativno podrzava gruzijski ter. integritet), ali istovremeno ideoloski djeluje vaninstitucionalno na sporna dogadjanja u okruzenju.
kosovo nedefinisano i na stand by, a slijedi rjesavanje statusa vojvodine...takodjer, srbija kao izricito centralizovana drzava nema regija ustanovljenih na geografsko ekonomskom principu sto zahtjeva EU....tu ce jos da sandzak trazi svoju autonomiju...nazalost bosna i hercegovina je samo posljedica desavanja zemalaja u okruzenju...gdje se uvijek ceka na prvi korak Hrvatske ili Srbije da bi i Bosna napravila te korake...nazalost uvijek kaskamo...jer dva od tri konstitutivna naroda u BiH jos uvijek oci drzi uperene prema Zagrebu i Beogradu. Kad nesto postane prihvatljivo Zagrebu i Beogradu, automatski postaje prihvatljivo i Mostaru i Banja Luci.
dakle srbija se trenutno bavi toliko svojim problemima da nema ni vremena ni fizicke snage da aktivno ucestvuje u rjesavanju pitanja srba u hrvatskoj, bosni, crnoj gori i makedoniji...vec je to prepustila svojim satelitima koji jos uvijek zagovaraju savez srpkih zemalja i svi srbi u jednoj drzavi.
zvanicno se srbija ne oglasava, jer svaka izjava samo njoj moze ici na stetu u kontekstu kosova (prisjetimo se da srbija nije priznala ni abhaziju niti osetiju i da deklarativno podrzava gruzijski ter. integritet), ali istovremeno ideoloski djeluje vaninstitucionalno na sporna dogadjanja u okruzenju.
kosovo nedefinisano i na stand by, a slijedi rjesavanje statusa vojvodine...takodjer, srbija kao izricito centralizovana drzava nema regija ustanovljenih na geografsko ekonomskom principu sto zahtjeva EU....tu ce jos da sandzak trazi svoju autonomiju...nazalost bosna i hercegovina je samo posljedica desavanja zemalaja u okruzenju...gdje se uvijek ceka na prvi korak Hrvatske ili Srbije da bi i Bosna napravila te korake...nazalost uvijek kaskamo...jer dva od tri konstitutivna naroda u BiH jos uvijek oci drzi uperene prema Zagrebu i Beogradu. Kad nesto postane prihvatljivo Zagrebu i Beogradu, automatski postaje prihvatljivo i Mostaru i Banja Luci.
-
pengpeng
#321 Re: Posebna sjednica NSRS
Sve to rade Mile, Haris i co. u zajednickoj akciji sa ciljem odrzavanja na vlasti, jedi prijete izdvajanjem, drugi ukidanjem RS.KatarinaKosaca wrote:Ja zaista ne znam šta je Lajčak učinio do sada sem što je neku veče u senadovom dnevniku, bio kao jako zabrinut. A da nešto treba učiniti je više nego evidentno. ako jedan bračni drug drugom prijeti da će ga ostaviti i stalno sprema papire za razvod u toj zajednici je teško kupiti stan ili auto ili praviti djecu. Ja ne vidim kako ova zemlja (sa bilo kim na vlasti u Federaciji) može napradovati ako joj je stalno nad glavom ta prijetnja otcjepljenja.
Pristalice zadovoljne "teskim naporom" svojih vodja za ostvarivanje intresa glasaju za iste dugi niz godina.
-
Abacija
#322 Re: Posebna sjednica NSRS
Ok, zahvaljujem se na tituli.dallton wrote:izvini @abacija nenamjerno sam te preskocio, ali evo predlazem da ti budes "garantor forumskog sporazuma o jedinstevnom nastupu prema vani, a u cilju buducih evropskih integracija"![]()
plata dobra, budes visoki predstavnik, zezanje po cijeli dan...
mozes i s dodom na rakijicu, pa ti pici dodje kaze ja hocu ukidanje pc-a, pa onda s cognijem razgovor nasamo, pa sve tako ukrug
Primijetio sam da dosta gradjana iz susjednih nam drzava Lijeve i Desne dolazi na ovaj forum. Zato predlazem da da izvrsimo oslobadnje ugrozenog internet stanovnistva na tim vjekovnim podrucjima stvaranjem tzv. "mirror sites". Ta podrucja cemo nazvati IAO Sa-Cro i IAO Sa-Srb (IAO = Internet Autonomna Oblast). Ako se ukaze potreba mozemo u buducnosti da prosirimo dejstvo i na Crnu Goru.
Drugi prijedlog se odnosi na EU i ako oni ispune uslove toleratne komunikacije drugi forumi sa tog podrucja mogu da traze prijem u ovu nasu Sa-X porodicu. Zato imenujem @behavca kao Sefa za standardizaciju komunikacije sa EU-forumima koji ce to ostvariti uz pomoc ISO 9000 standarda.
-
grki
#323 Re: Posebna sjednica NSRS
[/quote]ld wrote:KhanMoje kašike (neimenovani izvori informacija) kažu da će Dodik uskoro dobiti otkaz iz BG i garantovano gubi sljedeće izbore 2010, a sljedeći kandidat za implementaciju velikosrpskog projekta je Mladen Ivanić (PDP). Kada dođe Ivanić, onda ćemo gledati Dodika na kvadrat...šta kvadrat - na kub!
je li stvarno mislis da je Ivanic gori od ovoga. Znam da je Ivanic skolovan politicar ali ipak mislim da se s'njim da razgovarati jos kada se malo ucijeni dosijeimaima da igra kako mu se svira a ne bre ko ovaj sivonja, kad nesto zapne ne popusta.
manji dio problema je u dodiku,ivanicu,plavsickoj,karadjicu i ostatku srpskih vodja
glavnina problema je u 95% srba,konkretno u milion srba koji zive u rs-u i SPC i onim metuzalemima koji se smatraju akademicima,tipa cosica,ekmecica i ekipe
sada ce me neko etikirati kao fasistu,jer generalizujem jedan narod u bosni kao problem,ali realnost je takva i od nje se ne moze tek tako pobijeci
samo je jedna razlika izmedju dodika i ivanica,sto je prvi sirovina,a drugi je hinjara,koji spreha engleski i nosi kravatu
vecinu bosnjaka u podrinju,istocnoj bosni,prijedru su ubili njihove prve komsije,ucenici srbi su ubijali svoje nastavnike bosnjake,nastavnici srbi su ubijali svoje ucenike bosnjake,drugovi iz razreda srbi su ubijali svoje drugove bosnjake,a silovali svoje drugarice iz istih razreda
koji meni covjek moze narediti da je ubijem svog komsiju srbina,nema tog alije,harisa,cengica,tite da mi to moze narediti
ali to kod njih nije slucaj
i mi sa tim moramo da zivimo i da uvijek pisemo i opominjemo,da nasa djeca nebi dozivjela ono sto smo mi dozivjeli
preko 100 000 bosnjaka je ubijeno u zadnjem ratu,u 2 svj ratu je ubijeno i vise,barata se ciframa od 120 000 pa do 170 000 bosnjaka
veliki dijelovi srbije i crne gore do prije 100 godina su bili naseljeni bosnjacima,djamije,mezarovi,danas toga vise nista nema,ti ljudi su pobijeni,porusene su djamije,zatrpani mezarovi,nigdje se ne spominju 10 genocida koji su srbi ucnili nad bosnjacima u zadnjih 150 godina[/quote]
Prema procjenama instituta pod vodjstvom g.Tokače u BiH je ubijeno i nestalo oko 96.000,od toga je najviše Bošnjaka negdje oko 50% što kad se uzme u konačnici ispada negdje oko 45-48000.Nije 100.000 kako kažeš već u pola manje.Nažalost i jedan ljudski život je previše a ne 48000.
-
dallton
#324 Re: Posebna sjednica NSRS
nista od svega, jedino su postignuta kao neka dva vise manje strateska cilja:
a - nema dovoljno ni snage ni zelje za otcjepljenje pc-a, zadnji dzoker je odigran, znaci ta prica je zatvorena
b - suljo lijepo porucio da se ne moze pc ukinuti, ali da se moraju reforme provoditi i dejton, sto je plus za sulju
c- lajcak suzen manevarski prostor, jer ne moze reci da "bosnjacke stranke negiraju pc" buduci je sda pobjednik na izborima, a suljo je rekao to sto je rekao
d - suzen dodin manevarski prostor maksimalno , kao i harisov, i odose skupa njih dvojica u istoriju koju niko nece citati
ove ostale gluposti tipa povrat nadleznosti itd. su blablablablabl
velikosrpski krugovi u begesu koji jos sanjaju neko sirenje preko drine su trenutno u velikom padu, ali jos uvijek dovoljno jaki da izazivaju probleme (neredi u podgorici, jucerasnja "vanredna sjednica o harisu i drugim pitanjima", dobra je vijest sto nemaju ni u pc-u ni u samoj srbiji aktivnu podrsku ni 10% stanovnistva (pasivna je puno veca mozda oko 40 posto ali nema volje za avanture kao 90-ih), znaci srbija se vise manje opametila problem je u tome sto je cijela ova zezancija previse kostala i niko jos nema dovoljno snage da kaze da je cijeli projekat te nazovi srpske elite propao i sto je vazno za bih poruci srbima u bih (sto ce se najvjerovatnije i desiti) da je njihova zemlja bosna i hercegovina pa nek sebi tamo traze srecu....ukupno gledano, cijela ova avantura je bila katastrofa po srpski narod, nadam se da ce biti dovoljno pameti i mudrosti da u bosni vise ne prave probleme, ali buducnost ce pokazati
a - nema dovoljno ni snage ni zelje za otcjepljenje pc-a, zadnji dzoker je odigran, znaci ta prica je zatvorena
b - suljo lijepo porucio da se ne moze pc ukinuti, ali da se moraju reforme provoditi i dejton, sto je plus za sulju
c- lajcak suzen manevarski prostor, jer ne moze reci da "bosnjacke stranke negiraju pc" buduci je sda pobjednik na izborima, a suljo je rekao to sto je rekao
d - suzen dodin manevarski prostor maksimalno , kao i harisov, i odose skupa njih dvojica u istoriju koju niko nece citati
ove ostale gluposti tipa povrat nadleznosti itd. su blablablablabl
velikosrpski krugovi u begesu koji jos sanjaju neko sirenje preko drine su trenutno u velikom padu, ali jos uvijek dovoljno jaki da izazivaju probleme (neredi u podgorici, jucerasnja "vanredna sjednica o harisu i drugim pitanjima", dobra je vijest sto nemaju ni u pc-u ni u samoj srbiji aktivnu podrsku ni 10% stanovnistva (pasivna je puno veca mozda oko 40 posto ali nema volje za avanture kao 90-ih), znaci srbija se vise manje opametila problem je u tome sto je cijela ova zezancija previse kostala i niko jos nema dovoljno snage da kaze da je cijeli projekat te nazovi srpske elite propao i sto je vazno za bih poruci srbima u bih (sto ce se najvjerovatnije i desiti) da je njihova zemlja bosna i hercegovina pa nek sebi tamo traze srecu....ukupno gledano, cijela ova avantura je bila katastrofa po srpski narod, nadam se da ce biti dovoljno pameti i mudrosti da u bosni vise ne prave probleme, ali buducnost ce pokazati
-
Judge_Dread
#325 Re: Posebna sjednica NSRS
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 15:55, edited 1 time in total.